• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

World today (Ni Srbija ni zemlje u okruženju)

Started by Loni, 25-06-2010, 14:43:08

Previous topic - Next topic

0 Members and 10 Guests are viewing this topic.

Krsta Klatić Klaja

pitao sam se kada ćeš shvatiti!

Uostalom, Hajek ima i radove iz antropologije i objašnjava šta je starije kokoška ili jaje, kultura ili razum, kakvo je tržište postojalo u kamenom dobu itd

ima čak i knjigu iz psihologije, a jedna mu se zove Kontrarevolucija nauke, ko zna o čemu tu drvi, možda i o fizici ili konjima
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

scallop

Kakva mu je teorija o slobodnom tržištu, takve su mu i sve ostale.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Loni

Quote from: Pizzobatto on 27-09-2018, 21:59:44
pitao sam se kada ćeš shvatiti!

Uostalom, Hajek ima i radove iz antropologije i objašnjava šta je starije kokoška ili jaje, kultura ili razum, kakvo je tržište postojalo u kamenom dobu itd

ima čak i knjigu iz psihologije, a jedna mu se zove Kontrarevolucija nauke, ko zna o čemu tu drvi, možda i o fizici ili konjima

Meni je recimo bilo fascinantno da se čovečanstvo zamlaćuje frazom, šta je starije kokoška ili jaje, a odgovor je u stvari prost.

Ako bukvalno pitamo - Starije šta je, kokoš ili jaje?
Zna se. Jaje. Zato što su jaja izlegale i vrste koje su postojale daleko pre kokošaka.
(Tu je odgovor jasan bar za poštovaoce evolucije).

Medjudtim ako se misli na pitanje starije šta je, kokoška il' kokošije jaje?
Onda je već nešto malo teže,
ali ne beskrajno teže.

Najpre da kažemo da je kokoška važnija jer ona je koncept, a koncept je uvek bitniji od same početne forme realizacije.

Kokoška - ideja: sama zgrada: nacrt zgrade na papiru pre zgradinog nastanka.
jaje - samo temelj, početna faza zgrade (ali nacrt je morao nastati pre toga)

Dakle ako ste vernik, verujete u kreaciju, i bitnija i starija je kokoška.

Ako ste pak ateista (slučano-spontanisa), onda je opet starija kokoška jer prvo mora nastati ona i moramo zapaziti da je drugačija od njene majke koja je bila druga vrsta, pa tek posle te konstatacije, retroaktivno, ipak kasnije, kažemo da je ta prva kokoška rodjena iz jaja.
Da li je to jaje kokošije?
Pa ne sasvim. Polovično.

Da bi jaje bilo čisto kokošije morala ga je i sneti kokoška iz nje izaži takodje kokoška.
U ovom slučaju majka koja je jaje snela nije bila kokoška (kćer joj je prva, majka je bila predhodna faza evolucije, dakle druga vrsta).

Tek njena ćerka nosiće jaja koja će biti i od kokoške i dati novu kokoško,
dakle jaje bi moralo biti u svakom slučaju, a naročito idejnom, mladje.

mac

Ček sad, ode T2, dođe Loni. What are the odds?

scallop

Šta je bilo pre, Loni ili Aksentije?
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

lilit

That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Krsta Klatić Klaja

da podsjetim šta je Čomski reko kad su ga pitali za američke izbore 2016.

It's a choice between right and extreme right.

plus napiso knjigu o neoliberalizmu. Nisam još čito...

lilit

meni ovo poslednje što pročitah od njega:

al bato, ovo moraš da pogledaš (ja volim i da čitam knjigu s vremena na vreme):

https://www.youtube.com/watch?v=wp6Rbgv1MLg

That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Meho Krljic

Krsta Klatić Klaja

svako ko je znao da su neoliberalčine silom sklonile precednicu Brazila prije par godina!

Ljubitelj Pinočea vraža se na scenu, kao i uvijek kada ideološke snage neoliberalizma opadnu dobijamo fašističku reakciju, uostalom, i u našem susjedstvu, a bogumi i dvorištu

дејан

наравно да је очекивано, амери увек најбоље сарађују са фашистима које сами поставе на власт
...barcode never lies
FLA

Meho Krljic

Glen Grinvold je juče kačio na tviter poređenje između procena koliko će Bolsonaro dobiti glasova (17%, što je smatrano za mnogo) i toga koliko je stvarno dobio - više od 40%. Biće svačega u Brazilu.

дејан

још један од доказа да ако си американац и мислиш да ти знање португалског обезбеђује фантастичан увид у изборну вољу грађана бразила (и политику уопште) није баш одговарајуће истини.
...barcode never lies
FLA

Meho Krljic

Ne, nije kačio svoje procene, nego procene brazilskih agencija, baš da bi ilustrovao kako je Bolsonaro potcenjen. Sad sam proverio, u pitanju su procene na osnovu anketa vs. rezultata glasanja za Bolsonarovog kadnidata za guvernera Ria:
https://twitter.com/ggreenwald/status/1049259478036762624

дејан

сад без шале, претпостављам да је не малу улогу у целој ситуацији имао овај догађај
кад сам прочитао вест, нисам јој дао ама баш никаквог значаја, ал ми је изгледало као намештаљка, онда се испоставило да је нападач екс члан ПСОЛа, па сад ти пророкуј ко анкетари...
...barcode never lies
FLA

Meho Krljic

Meho Krljic

Standing Up to Merkel An interview with Sahra Wagenknecht

QuoteWe talk to Die Linke MP Sahra Wagenknecht about her controversial Aufstehen initiative and the future of the German left.

Krsta Klatić Klaja

Meho Krljic

Kakav užas ovo na Krimu... Jadni klinci... Ovako nešto inače očekujemo u SAD, ne u Rusiji...

Napad u školi na Krimu, 18 poginulih, desetine povređenih

Meho Krljic

Ovo pišu i po brazilskim medijima, al pošto ne znam portugalski, onda Gardijan:

Bolsonaro business backers accused of illegal Whatsapp fake news campaign   

akhnaton

Quote from: Meho Krljic on 17-10-2018, 18:19:52
Kakav užas ovo na Krimu... Jadni klinci... Ovako nešto inače očekujemo u SAD, ne u Rusiji...

Napad u školi na Krimu, 18 poginulih, desetine povređenih

Proizvod lošeg vaspitanja i medijskog ispiranja mozga. Pitajmo se samo da li je kasno ili nije da zaustavimo ludilo.
Ps. nećemo ga zaustaviti daljom "humanizacijom"....
Politically Incorrect member of "Snage Haosa i Bezumlja"

ankh Em Maat  since 1973.

Meho Krljic

Quote from: Meho Krljic on 19-10-2018, 10:24:57
Ovo pišu i po brazilskim medijima, al pošto ne znam portugalski, onda Gardijan:

Bolsonaro business backers accused of illegal Whatsapp fake news campaign   

Naravno, link:  https://www.theguardian.com/world/2018/oct/18/brazil-jair-bolsonaro-whatsapp-fake-news-campaign

Krsta Klatić Klaja

"There is great chaos under heaven – the situation is excellent."

Truman nikako da shvati Marića

Krsta Klatić Klaja

varvarin

Da li sad da raspredamo od koje tačke mržnja postaje patološka, od koje tačke mržnja počinje da  krivi optiku, ili da samo kažemo: E, jebeš budale?

https://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2018&mm=11&dd=18&nav_id=1471164

Londonski kritičari digli prašinu: Maša iz crtaća zapravo je Putin

Kritičari optužuju ruski animirani serijal "Maša i Medved" da se bavi "kremaljskom propagandom" i da je instrument "meke moći" Rusije, piše londonski Tajms...

Anomander Rejk

Izgleda po Zapadu, jedino Rusi i Srbi nemaju pravo na samoopredeljenje.
Svi ostali narodi imaju.
Albanci mogu imati dve etničke države, u slučaju Kosova ne važi suverenitet države,
u slučaju Krima i Ukrajine-važi.
Tajno pišem zbirke po kućama...

Meho Krljic

Mexico's new president announces US migration deal - and thanks 'friend Jeremy Corbyn' for attending ceremony

"A lot of people are asking where we are going to get the money from," he said. "We are going to free up so much funds, because corruption is over. There will no longer be luxury in government."
(...)

The presidential palace, Los Pinos, flung open its wrought-iron green gates and, for the first time in 80 years, was opened to the public.

Mr Lopez Obrador fulfilled his promise to turn it into a cultural centre – he will not live there, unlike his predecessors - and the sound of traditional music and orchestras flowed through the sprawling compound. Mexicans poured in to pose in front of the imposing gates, besides flower signs welcoming the public. Queues snaked through the lush gardens to get into the house where, until the day before, Enrique Pena Nieto and his family had lived and worked.

Što ovo nešto poznato zvuči  :lol: :lol: :lol:

Meho Krljic

G20 sealed landmark deal on WTO reform by ducking 'taboo words'

tl;dr: Zbog američkih carinskih mera koje je Tramp uveo izbačene su reference na borbu protiv protekcionizma a na insistiranje Kine ne pominju se "fer tgrovinske prakse"  :lol:

Krsta Klatić Klaja

Krsta Klatić Klaja

Filaret

Поводом вечерашњег усвајања фамозног Маракешког споразума,

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/2/svet/3361141/usvojen-pakt-un-o-migracijama.html

ево једног лепо написаног текста о томе. Добро, на крају има неких проблематичних сумирања, али боже мој.

https://prevrat.com/2018/12/19/%D0%B2%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D0%BD-%D0%B8%D0%B2%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%9B-%D0%BF%D0%B0%D0%BA%D1%82-%D0%B7%D0%B0-%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D1%83%D0%B1%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE-%D0%BD%D0%B0/

Meho Krljic

Inače, iznenađujuće ili ne, ali Ikea tek sad otvara svoje objekte na Novom Zelandu i Novozelanđani su u ekstazi:

https://www.theguardian.com/world/2018/dec/20/ikea-new-zealand-frenzy

Meho Krljic

Uzgred, ovo za Marakeški pakt, da ne bi ljudi bili u magli, evo čitavog teksta poslednje verzije za koju se i glasalo:

https://refugeesmigrants.un.org/sites/default/files/180711_final_draft_0.pdf

Takođe, nije zgoreg napomenuti da ova vrsta sporazuma nije pravno obavezujuća (dakle, ona daje smernice) i da se naglašava da nacionalni suverenitet njime neće biti narušen:

QuoteThe Global Compact reaffirms the sovereign right of States to determine their national migration policy and their prerogative to govern migration within their jurisdiction, in conformity with international law. Within their sovereign jurisdiction, States may distinguish between regular and irregular migration status, including as they determine their legislative and policy measures for the implementation of the Global Compact, taking into account different national  realities,  policies,  priorities  and  requirements  for  entry,  residence  and  work,  in accordance with international law.

Tako da ne bih ja još udarao u paniku...

Meho Krljic

Načekali su se, ali, valjda je vredelo:

Sweden gets new government four months after election

Spojler: u pitanju je manjinska vlada levog centra, dakle, priče o tome da će ozbiljnija desnica ostvariti uportište u ovoj vladi se nisu ostvarile. Opet, možda ova vlada ne potraje naročito dugo.

Meho Krljic

Diktatura proletarijata mi je još u školi delovala kao zlokoban koncept...

Krsta Klatić Klaja

Kineski neoliberali, kakav proletarijat

tomat

dok sam bio tamo, primetio sam da taj neoliberalizam jača, forsira se privatna svojina, biznisi, konkurencija, ...

gomila ljudi ulaže u privatne biznise, pa recimo otvore radnju u kojoj pride i žive, ali biznisi propadaju brzinom kojom i niču. šetamo mi po onoj jari (a uveliko noć), i kaže ovaj domaćin "ajmo u ovaj restoran da jedemo, ako je još uvek tamo". pa kad si bio tamo poslednji put, kaže pre desetak dana. i mi tamo, a ono restoran nije tamo, sad prodaju neke auto-delove :lol:
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Krsta Klatić Klaja

30 godina tamo vlada neoliberalizam

samo su isprva odredili tipa dvije pokrajine i tamo uveli tržište i strane investicije a onda polako čitavu obalu... pa se vratio Hong Kong od Britanije i samo je to jačalo

ima tu nekih državnih firmi koje su prilično velike, i zapad države je sigurno i dalje više socijalistički

ali od Deng Sjaopinga je tako, on se praktično eksplicitno odrekao socijalizma rekavši "Nije bitno jel mačka crna ili bijela, važno je da hvata miševe". I uveo neoliberalizam.

I to u nekim crtama čistiji od zapadnog jer ga boli uvo za demokratiju. Ali polako se i ovdje ukida, kao što i sami možemo posvjedočiti, od Evropske komisije preko populizma do regiona.

mac

A šta ako populus zameni ono što sad imamo nečim što će nas odvesti u novi srednji vek? Jer mračno doba je nastalo tako što se jedinstveno tržište Rimskog carstva raspalo. Šta ako populus ukine jedinstveno tržište?

Krsta Klatić Klaja

jedinstveno tržište robova možda

zar nisu Rim srušila germanska plemena, to jest teroristi a ne populus

mac

Za ovu priču nije bitno ko je srušio tržište, nego šta je nastupilo posle srušenog tržišta. A Germani su uleteli jer je carstvo oslabilo, jer je ekonomija oslabila, jer su carevi preplaćivali vojsku, jer je vojska bila plaćenička.