• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

World today (Ni Srbija ni zemlje u okruženju)

Started by Loni, 25-06-2010, 14:43:08

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

scallop

Quote from: Meho Krljic on 16-10-2017, 16:12:04
A sve u cilju bolje socijalne inkluzije starijih osoba u Srbiji!!!!!!!! Plemenit je to posao.

Baš ti fala. Da nije takvih kao ti teško bih se inkluzovao.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Meho Krljic

Nisi ti predmet tih projekata, većina se bavi starijima koji su kompjuterski nepismeni, usamljeni, sa niskim nivoom socijalne sigurnosti itd.

scallop

E, jebiga! Uvek mi nešto fali da bi neko brinuo o meni.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Ugly MF

Verovatno će im uvedu mufte lapot, ne ko na zapadu, skupe injekcije itd...
a i eutanazija je za životinje, ne za ljude...

Meho Krljic

Da kažemo da je dobro da Scallop nije ni na ivici siromaštva, ni isključen iz zajednice, ni pogođen nekim ozbiljnijim invaliditetom, pošto je dobar broj projekata koje sam danas prevodio usmeren na takve starije osobe.

Ali drugo, ne mora nešto da ti fali da bi se "neko brinuo o tebi". Opet, gledajući ove projektne predloge, veliki broj aktivnosti u njima, većina štaviše, se tiče toga da se stariji "brinu" jedni o drugima, dakle, da im se obezbedi prostor i sredstva da bi mogli da sami osmišljavaju svoje aktivnosti a u skladu sa svojim interesovanjima. Dakle, da bi bio aktivan u nekom klubu za starije ili grupi za samopomoć, ne moraš da budeš ni bolestan ni siromašan ni usamljen, samo da imaš interesovanje. Opet, naravno, Scallop je neko ko je dovoljno aktivan i ovako pa mislim da i ne mora da traži klubove i druge programe specijalno namenjene njegovoj generaciji jer ima bogat socijalni život koji je vezan za osobe različitih generacija. Štaviše, kako je ova godina u Srbiji godina međugeneracijske solidarnosti, Scallopa je neko iz Ministarstva rada trebalo da iskopa i promoviše kao odličan primer osobe u osmoj deceniji života koja ima regularne i bogate socijalne kontakte sa osobama duplo i trostruko mlađim od njega, koja stvara, ima brojna interesovanja i pasije itd.

scallop

Quote from: Meho Krljic on 16-10-2017, 18:20:47
Scallopa je neko iz Ministarstva rada trebalo da iskopa i promoviše kao odličan primer osobe u osmoj deceniji života koja ima regularne i bogate socijalne kontakte sa osobama duplo i trostruko mlađim od njega, koja stvara, ima brojna interesovanja i pasije itd.

A što iz Ministarstva rada? Šta je sa kreativnošću u vašim projektima? Da ste TV produkcija imali biste fokus grupu da preispitate stavove. Umesto toga radite naslepo. Mene postidi i prezimenjak, "prijatelj" na FB. Ima 83. godine i cepa kao ispod kalupa. Zamisli projekat komunikacije sa aktivnim veteranima kojima ne treba pomoć, već mogu da doprinesu onima koji se pogube odlaskom u penziju. Niko ne bi finansirao? Ima nas koji bismo bili druidi u predistoriji.

Meho Krljic

Ne, ne, ima gomila takvih projekata tzv. međugeneracijskog transfera znanja, veština i iskustava. Nekoliko takvih ćemo finansirati, sigurno.

I nisam siguran zašto kažeš da radimo naslepo?? Uradili smo istraživanja u svim zemljama u kojima je projekat aktivan prošle godine, a ove godine, baš sada, pripremamo nova, u pet država. Veliki deo fokusa projekta je baš na istraživanjima vezanim za socijalno uključivanje starijih, upravo da bismo izbegli rad na osnovu pretpostavki, stereotipova itd. Deo tih istraživanja su i fokus grupe.

Ministarstvo rada pominjem jer je ono predložilo vladi proglašenje 2017, godine godinom međugenracijske solidarnosti i jer se oni uglavnom bave stvarima vezanim za starije generacije, npr. prevencijom nasilja nad starijima.

Aco Popara Zver

Quote from: Truman on 14-10-2017, 18:53:56
чек, објасни ти мени неуком - је л он ксенофоб или неолиберал?
Nekad u novinama pisalo kao naslov Vučić primio Kurca. Šta li sad piše za Austriju, to je pitanje.

Sve je ovo objašnjivo onom Kuznjecovom krivom, padaće polako sve zemlje.
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

scallop

Quote from: Meho Krljic on 16-10-2017, 19:09:03
Ne, ne, ima gomila takvih projekata tzv. međugeneracijskog transfera znanja, veština i iskustava.

Ju, ju, Uroše! Ja na ZS ne mogu da izvedem transfer znanja, a ti ga istražuješ u pet zemalja! Pre će Ugly da uvede lapot. Evo ovajiznad mog posta, Pizzobatto, pre par meseci, pre bi dao da ga konjima rastrgnu nego da postavi jedno pitanje na koje sam ukazao da znam odgovor.

Aco Popara Zver

Eh, kad se hvataš za formalnosti, mene niko ništa ne pita pa svuda nešto odgovaram! 8-)

Meho Krljic

Nema ovde povoda za taj posprdni ton. Kada sam napisao da "mi" radimo istraživanja, podrazumeva se da ih ne radim neposredno ja. Te poslove obavljaju profesionalci iz akademske ili istraživačke zajednice, a "mi" u užem smislu, dakle, projektni tim smo zaduženi da im definišemo teme i artikulišemo projektne zadatke.

A to što jedan Bata i jedan Scallop nisu ostvarili međugeneracijski transfer znanja u jednoj situaciji svakako ne dokazuje da je taj transfer teoretski nemoguć.  :lol:  Mada, naravno, ne znači da ne treba uzeti u obzir činjenicu da dve generacije imaju svaka svoje predrasude koje su barijera takvoj komunikaciji.

Stipan

Teorija je čudo. Teoretski je gotovo sve moguće.

akhnaton

Quote from: Meho Krljic on 16-10-2017, 15:44:33
Pa, meni nije bio sasvim jasan ali dopuštam da je to do mene, naravno.

Što se tiče ovoga "Ako smo za diverzitet, onda moramo da budemo i za raznovrsnost u vlasti." to verovatno ne znači da treba diverziteta radi da povremeno poželimo vlast koja će, recimo, svoje građane da hapsi, internira u logore a onda trećinu strelja, trećinu pokrsti a trećinu raseli u druge zemlje. Ne treba biti ekstreman ni u diverzitetu  :lol: :lol: :lol:

Mda, najbolje je da ljude na ulici presreću raspomamljene komesarke, da se svaki vid kritičkog mišljenja i slobode izražavanja ukine, da se realni problemi sakrivaju pod tepih, pa ćemo onda jelte da idemo u svetliju budućnost ljubaznih klimoglavaca, u kojoj će se deca u obdaništu nazivati studentima, jesti junk food i tako dalje, ali ćemo biti progresivni. Radnici će raditi za siću, ako platu i dobiju, a ukoliko se pobune vlasti će uvesti koju milijardu sveže čovetine iz peskovitih i inih zemalja, dok će se istovremeno pobune gušiti svjatim diverzitetom pod kojim će se crni, žuti i beli tući prvo između sebe, a onda i međusobno oko toga ko je LBGT na nti stepen, ko je dovoljno crippled, ili čija je "kultura" ispravnija. Ukoliko ne želimo to, onda ćemo jelte da dobijemo ustaše koji će trećinu pokrstiti u neku od milijardu sola scriptura sekti, trećinu poubijati, a trećinu proterati u pustinju....
Politically Incorrect member of "Snage Haosa i Bezumlja"

ankh Em Maat  since 1973.

Ugly MF

Na ravnoj zemlji lapot je mit!
To oće da nam amputiraju ovi...totalitarni panliberali!

scallop

Quote from: Meho Krljic on 16-10-2017, 20:33:24
Nema ovde povoda za taj posprdni ton.

Nema posprdnog tona. Ja sam iskreno zabrinut za sve projekte koje bilo ko danas izvodi i kod nas i u svetu.

lilit

Quote from: varvarin on 15-10-2017, 20:58:32
Ukratko, ljudi počinju da brinu. Od toga nikom neće biti bolje... Ali kao da se uočava jedan splet događaja, oko nas.

uvek bilo, uvek biće, samo smo nekad bliži centru događanja, nekad dalje. nekad vidimo, nekad nam je pogled zamagljen.
a i novi zeland nije tako daleko kao što možda izgleda da jeste. :)
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Aco Popara Zver

Kaki ba Novi Zeland, ako vam se čuvaju ovce će sredimo nešto i ovdje!

Aco Popara Zver

Quote from: Meho Krljic on 16-10-2017, 20:33:24
A to što jedan Bata i jedan Scallop nisu ostvarili međugeneracijski transfer znanja u jednoj situaciji svakako ne dokazuje da je taj transfer teoretski nemoguć.  [emoji38]  Mada, naravno, ne znači da ne treba uzeti u obzir činjenicu da dve generacije imaju svaka svoje predrasude koje su barijera takvoj komunikaciji.

Pakad zovete to transfer.

Kao ukucam komandu

Open scallop.avi
Increase volume
Full screen
Start

Oćemo spontanu predaju!

lilit

Quote from: Pizzobatto on 16-10-2017, 21:32:59
Kaki ba Novi Zeland, ako vam se čuvaju ovce će sredimo nešto i ovdje!

neka fala, kod vas je uvek preuzbudljivo a ja sam u godinama koje zahtevaju primenu koštuničine dogme o čežnji za dosadnim životom. :lol:
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

varvarin

Kažu, jedna od pakosnijih dosetki kod Jevreja  (zamalo psovka  :lol: )  je:  "Dabogda živeo u interesantno vreme!"

Aco Popara Zver

Ček, zar nije to kineska, a jevrejska je dabogda imao pa nemao!

Lilit, očigledno nisi gledala rane novozelandske radove Pitera Džeksona!

akhnaton

Quote from: Pizzobatto on 17-10-2017, 20:45:44
Ček, zar nije to kineska, a jevrejska je dabogda imao pa nemao!

Lilit, očigledno nisi gledala rane novozelandske radove Pitera Džeksona!

Misliš li to na one u kojima igra malađahna Kejt Vinslet?

Аксентије Новаковић

Курц води Аустрију удесно

Изборни победник Себастијан Курц се у првом интервјуу изјаснио позваним да се заложи за велике промене и обећао да ће му примарни циљ бити да подстакне нову политичку културу у земљи.
Како би та нова култура могла да изгледа већ је јасно: без обзира на недоумице која и каква ће коалиција владати Аустријом, извесно је да ће нова влада следити строго десничарски курс, чак и у случају да грађанска левица поново стане на чело државе.
Политички посматрачи и аналитичари неуморно указују да ће ,,орбанизација" погодити Алпску републику – у лакој верзији (уз учешће левице у влади) или строго десно. Јер бирачи две десничарске странке одобравају са 74 одсто десни курс, а бирачи левице, такође већински, одобравају десничарење с 53 одсто.

http://www.politika.rs/scc/clanak/390768/Pobedila-OVP-Kurc-moguci-najmladi-kancelar-Austrije
T2 irritazioni risuscitare dai morti.

http://www.istrebljivac.com/blog-Unistavanje-pacova.html

Аксентије Новаковић

Мадрид сменио читаво руководство Каталоније

Шпанска Влада је одлучила да смени читаво руководство Каталоније и затражила је превремене изборе у тој аутономији, изјавио је премијер Шпаније Маријано Рахој након седнице Савета министара.

Шпански премијер је саопштио да Мадрид није желео да употреби члан 155. Устава којим се ограничава самоуправа Каталоније, али је морао.

Мадрид не ограничава аутономију Барселоне, већ само смењује руководство које је изашло из законских оквира.

,,Затражићемо од Сената да донесе следећу одлуку: прво, да смени председника Владе Каталоније, потпредседника и остале саветнике који су део тога", објавио је Рахој.

,,Не суспендује се ни аутономија, нити самоуправа Каталоније. Смењују се људи коју су ту аутономију ставили иза законских оквира, Устава и статуса (Каталоније)", додао је он.

Рахој је додао да ће Мадрид у наредних пола године одржати изборе у Каталонији и суспендовати надлежности шефа региона.

Овим је шпанска влада преузела управљање Каталонијом, а медији преносе да је то први корака ка укидању аутономије.   

Влада Шпаније ће своју одлуку предати Сенату на усвајање који ће донети коначну одлуку.

Премијер је сигуран да ће каталонска криза бити решена.

,,Имамо четири циља: успоставити закон, вратити се у нормалност и кохабитицију, обновити економију и одржати изборе", изјавио је Рахој.

Члан 155 само је једна од неколико опција које шпански премијер Маријано Рахој има у циљу заустављања каталонских сепаратиста.

Влада би такође могла да уведе ванредно стање и уведе забрану кретања и окупљања у Каталонији према другим законима из 2015, могао би да прогласи и кризу националне безбедности и затражи овлашћења попут доношења закона декретом.   

https://rs.sputniknews.com/evropa/201710211113145024-Spanija-Katalonija-izbori/

Аксентије Новаковић

Švedski političari traže postavljanje vojske u problematičnim područjima kako bi očuvali mir

Oni koji su odbili čuvati granice i spriječiti ilegalni ulazak stranaca u zemlju, sada traže postavljanje vojske u područjima u koja su se naselili ti isti stranci.

Dvadeset članova stranke Umjerenih u Švedskoj, predložilo je vlastima da postave vojne snage u nekim od najopasnijih i najproblematičnijih zona u zemlji, kako bi se suprotstavili ,,nasilju banda".

Mikael Cederbratt, član Umjerenih, iznio je svoj prijedlog ovaj tjedan rekavši: ,,Situacija u našim zonama isključivanja se pogoršala. Bande su preuzele kontrolu i policija se morala povući. Švedska tamo više ne postoji."

Cederbratta je podržalo 19 drugih članova stranke Umjerenih, koji su potpisali prijedlog o postavljanju vojnih trupa u zone naseljene većinski imigrantskim stanovništvom, poput predgrađa Štokholma – Hallunda-Norsborg, Tensta, Rinkeby i Husby.

,,Apsolutno je potrebno nešto učiniti, jer ove bande su poput kanceroznih tumora u našoj zemlji i to je hitno. Moje apsolutno vjerovanje je, da mi kao švedska nacija, moramo objaviti rat kriminalnim bandama," dodao je Cederbratt.

,,Odgovornost države je da održi zakon, a posebice policije. Ali policija danas nema brojčanu mogućnost da održi javni mir," izjavio je.

On je također istaknuo da bi vojska mogla preuzeti pojedine funkcije policije u pojedinim područjima. ,,Na primjer, policijski autobus bi tijekom noći u Norsborgu moglo čuvati četiri do pet vojnika predvođenih policijskim inspektorom."

,,Vojna policija je savršena. Također imamo skupino vojnika UN-a, koji su naučili ovaj posao u vrlo teškim situacijama vani. Ako dobiju dodatno obrazovanje, oni mogu vrlo dobro odraditi posao pod vodstvom policijskih službenika u Švedskoj."

http://tribun.hr/svedski-politicari-traze-postavljanje-vojske-problematicnim-podrucjima-ocuvali-mir/

Meho Krljic

Štiglic u tekstu koji posmatra budućnost Britanije vrlo eksplicitno tvrdi da neoliberalizam nikada nije doneo društvene rezultate koji su mu teorijski pripisivani i da je opasno nastavljati sa neuspelim eksperimentom:

When it comes to the economy, Britain has a choice: May's 80s rerun or Corbyn's bold rethink

Ima i srpski prevod za ugodnije čitanje:

http://pescanik.net/britanija-na-raskrscu/

scallop

Neoliberalizam i društveni rezultati ne idu u istu korpu.

Meho Krljic

To mi sad znamo, al pre pola veka se tvrdilo da je trickle down economy put u blagostanje za sve, praktično magična formula.

mac

Nije dovoljno što mi znamo. Moraju i "oni" da znaju, a oni ili ne znaju, ili vrlo dobro znaju a lažu.

scallop

Neoliberalizam je globalna Ponzi scheme. Samo ja vam o tome govorim deset godina. Trebalo je da puknu još 2007. sa Hipotekarnom krizom, ali su se izvukli sa "to big to fall". Bankarski sistem ne sme da nudi "proizvode". Oni proizvode samo dugove bez pravog ulaganja. Treba im neki Dinkić da uništi globalno bankarstvo.

akhnaton

Quote from: scallop on 24-10-2017, 13:51:50
Neoliberalizam je globalna Ponzi scheme. Samo ja vam o tome govorim deset godina. Trebalo je da puknu još 2007. sa Hipotekarnom krizom, ali su se izvukli sa "to big to fall". Bankarski sistem ne sme da nudi "proizvode". Oni proizvode samo dugove bez pravog ulaganja. Treba im neki Dinkić da uništi globalno bankarstvo.

Pa on je njihov, kako da ga uništi?

scallop

Quote from: akhnaton on 24-10-2017, 14:04:21

Pa on je njihov, kako da ga uništi?

Dokle ću ja morati da prevodim ono šta napišem?

mac

scallop

Quote from: scallop on 24-10-2017, 13:51:50
Treba im neki Dinkić da uništi globalno bankarstvo.

Liči li boldovano kao da ne mislim na Dinkića?

Аксентије Новаковић

То би можда значило да је Србија микро-ескепримент за глобално?

akhnaton

Quote from: Meho Krljic on 25-10-2017, 06:29:01
Saudi Arabia's crown prince promises to lead his country 'back to moderate Islam'

Really? But there is no such thing as moderate islam. Islam is like a Sith, it deals in absolutes. One is a muslim, or not a muslim.

mac

Verovatno su tako pričali i za hrišćanstvo: ne možeš biti na pola hrišćanin, ili jesi ili nisi. Ili kamenuješ preljubnicu i postiš sredom i petkom, ili nisi hrišćanin...

Ugly MF

Kakvo kamenovanje u hrišćanstvu?
Šta lupaš?
I znaš li šta znači reč 'post' ?
Šta je to 'postiti' ?

u pogrešnoj si religiji, mac...

Meho Krljic

Ma, naravno da postoji umereni islam, to samo akanton muti vodu.

Nego, druga tema: kako profesor političkih nauka iz Škotske razmišlja o pravu na otcepljenje. Spojler: ni on nije sasvim siguran šta da misli. Ali je makar diskusija zanimljiva.

Katalonija i pravo na otcepljenje

scallop

Glavna karakteristika političkih nauka je da ne znaju šta da misle, ali znaju šta da kažu. Kakvi su predavači možete misliti kakvi su im studenti!

Stipan

Quote from: Ugly MF on 25-10-2017, 11:07:36
Kakvo kamenovanje u hrišćanstvu?
Šta lupaš?

Ništa tačnije od toga. Hrišćani spaljuju na lomačama, ne koriste besmislene predmete za ubijanje nesnosnih ženturača.

Meho Krljic

Mac je verovatno aludirao na brojne delove Svetog Pisma gde se verniciinstruiraju da uzmu kamen (i pravdu) u svoje ruke. Spaljivanje je mnogo novija praksa.

Primeri:

Тога да се нико не дотакне руком, него камењем да се заспе или  да се устријели, било живинче или човјек, да не остане у животу. Кад рог  затруби отежући онда нека пођу на гору.

А човјек или жена, у којима би био дух врачарски или  гатарски, да се погубе, камењем да се заспу, крв њихова на  њих.

Ко би ружио име Господње, да се погуби, сав народ да га заспе  камењем; и дошљак и домородац који би ружио име Господње,  да се погуби.

Још реци синовима Израиљевим: ко год између синова Израиљевих или између дошљака који се баве у Израиљу, да  од сјемена својега Молоху, нека се погуби, народ у земљи нека  га заспе камењем.

А Господ рече Мојсију: нека се погуби тај човјек; нека га  заспе камењем сав збор иза окола.
И сав збор изведе га иза окола и засуше га камењем, и умрије,  као што заповједи Господ Мојсију.

Itd...

Stipan

Je... Novije tehnologije, novije prakse... Ljudski um je oduvek bio čudo od inovativnosti.

scallop

Ma, Stipan lepo kaže da su Jevreji kamenovali, a da su hrišćani spaljivali.

S.U.B.A.

Спаљивале су световне власти, не Римокатоличка црква.

scallop

Quote from: S.U.B.A. on 25-10-2017, 12:20:49
Спаљивале су световне власти, не Римокатоличка црква.

A, Inkvizicija?

Stipan

Ugly MF

Torkemada...
Takvi su pre svog modifikovanog hrišćanstva imali razapinjanje na krst, spektakularno hranjenje divljih zveri, ili pozorišne predstave golorukih grešnika protiv naoružanih gladijatora.
I to hrišćanstvo su 'uterali' milanskim ediktom, koji je kasnije repriziran ulaskom komunjara u crkvu posle raspada SFRJ.
Sve moj do mojega, repriziramo lejtest edišne oldtajmera i nazivamo ih modernim.

Naučnici do mojega.