• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

World today (Ni Srbija ni zemlje u okruženju)

Started by Loni, 25-06-2010, 14:43:08

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Aco Popara Zver

zole, pa ti znaš arapske brojeve!?!?!?!
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

mac

U Evropi se nekada pisalo XV godina. Stara dobra vremena, kad su ljudi bili ljudi, a akvadukti akvadukti.

Truba

Iz istog razloga su srbi napustili sarajevo 1995.
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Aco Popara Zver

džin tonik

Quote from: mac on 17-08-2020, 20:10:50
U Evropi se nekada pisalo XV godina. Stara dobra vremena, kad su ljudi bili ljudi, a akvadukti akvadukti.

i kad je razum bio zdrav! mozda malo nastran, ali zdrav.
eno nedavne vijesti, smaracki novi turski val urucio optuznicu protiv hvo-generala. 6700 stranica. sest tisuca sedamsto stranica.
i sad se svi zabavljaju.
tu se mora uvesti u ustav: paragraf prvi, sve mora biti u skladu zdravog razuma.
znaci, to rijesis za pet minuta: tuzba odbijena po paragrafu prvom zbog gluposti. tocno tim rijecima. odbija se zbog gluposti.
pa jos pozoves ambasadora i urucis racun, 100 milijuna dolara, za zbrinjavanje izbjeglica. sljedeci.

Truba

A zasto sad arapi pisu drugacijim brojevima
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

džin tonik

Hrvatski svjetski kongres: 'Tražimo ukidanje komunističkih simbola, oznaka i proslava obljetnica u Republici Hrvatskoj'

QuoteU ime Hrvatskog svjetskog kongresa, predsjednik Vinko Sabljo, uputio je Zahtjev za ukidanje komunističkih simbola, oznaka i proslava obljetnica u Republici Hrvatskoj Predsjedniku Republike Hrvatske, Hrvatskom saboru, Vladi Republike Hrvatske, Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, Ministarstvu kulture i medija, Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Hrvatskoj akademija znanosti i umjetnosti, Hrvatskom  institutu za povijest,  Matici hrvatskoj,  Hrvatskoj biskupskoj konferenciji i Biskupskoj konferenciji Bosne i Hercegovine.

Zahtjev kojeg potpisuje predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa Vinko Sabljo prenosimo u cijelosti:

U skladu s Rezolucijom Europskog parlamenta "Važnost europskog sjećanja za budućnost Europe (2019/2819. – RSP)" od 19. rujna 2019.

TRAŽIMO da se u Republici Hrvatskoj zakonom zabrane simboli, znakovi i obilježavanja komunističkog totalitarnog režima jednako kao oni nacističkog, fašističkog i ustaškog.

OBRAZLOŽENJE

(...)

and here we go again... :)
u prevodu ovo znaci da cia rh tretira kao komunisticku drzavu, sjevernu koreju, etc.
pa gdje ces vajnu elitu skidati sa petokrakstace... obersnel ce se potopiti sa galebom, prije bi se odrekli pevaljki i splavarusa, drugarica peovic free-abortusa.

Aco Popara Zver

džin tonik

German Police Arrest Man Wanted by Croatia for War Crimes

QuoteBERLIN — German federal police said on Thursday they had arrested a 55-year old former Yugoslavian man who was sentenced 23 years ago in Croatia for crimes against humanity but who never served his prison term.

In 1997, the man, now a U.S. citizen, was sentenced to 10 years behind bars for killing a civilian in 1993 during the war in Croatia when he was part of the army of the self-proclaimed Republic of Serb Krajina (RSK), said the police.

Since then the man, unnamed by German authorities for privacy reasons, has escaped justice.

He was arrested at Frankfurt airport on Monday, on his way from Chicago to Belgrade and is now being held, awaiting extradition to Croatia.

Croatia, now a member of the European Union, won its war for independence in 1995 after some four years of fighting with rebel Serbs who opposed Zagreb's secession from Serbian-dominated federal Yugoslavia.

The Belgrade-backed nationalist Serbs had seized a third of Croatian territory, declared the RSK and expelled the local Croat population.

Truba

Od kolege otac rezervni oficir nije vratio opasac pistolj i satirsko krilo...od 1992 ne ide u srbiju
A neke budale putuju svijetom sa takvom savjescu

Aco Popara Zver

Truba

Al je bio u strahu i kaznjen je
Nije bio dr. Dabic

Aco Popara Zver

Truba

Aco Popara Zver

Dabić ono osamdeset puta manje problematičan lik od Pavela

džin tonik

Truba

Ljudi se cude sto ih sude za strijeljanje zarobljenika na koricanskim stijenama u priejdoru srebrenici...

Kae pa nasi su to radllili 1945 nije bilo problema

džin tonik

sve jasno kad se pogleda ova parodija od vrece govana koji glumio nekakvog majora...

vreca govana zaostala za turcima

Aco Popara Zver

Quote from: Black swan on 22-08-2020, 14:43:08
Ljudi se cude sto ih sude za strijeljanje zarobljenika na koricanskim stijenama u priejdoru srebrenici...

Kae pa nasi su to radllili 1945 nije bilo problema
Ko se čudi, problem je u reciprocitetu

Elem

https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/2945/smatracnica/4055729/krf-vido-more-grobnica.html

Truba

džin tonik

sirija, 31 god., izbjeglica iz 2013., ali pravimo se malo da nativni austrijanci; to je isto, antisemitizam, treba im denacifikacija. krajnje je vrijeme da se austrija denacificira.

Aco Popara Zver

Ima li previše ljudi na Svetu?

Kada bi se svi ljudi sveta (9.000.000.000 st.) stisnuli jedan pokraj drugoga (4 čovjeka u 1 m2) , celo bi čovečanstvo stalo na površinu veličine poluostrva Istre (2.820.000.000 m2), znači ne čak ni Balkana.

Kada bi se svakom živom čoveku na svetu (9.000.000.000 st.)  osigurao prostor od oko 1000 m2 da sam uzgaja hranu, celo čovečanstvo stalo bi na površinu jednaku Brazilu (8.456.510.000.000 m2).

Kada bi se svakoj porodici od četiri člana ( 9.000.000.000 st. /4) osigurao prostor od oko 700 m2 da sama uzgaja hranu, celo čovečanstvo stalo bi na površinu jednaku Iranu ( 1.648.000.000.000 m2).

2019. godine je procenjeno da na svetu ima oko 7,7 milijardi ljudi. Gotovo sve potrebne količine povrća za četvoročlanu porodicu mogu se proizvesti na oko 200 m2 bašte.

Poznato je da obradiva tla danas prekrivaju površinu od oko 31.000.000.000.000 m2. Na istoj bi se moglo uzgajiti količine povrća za prehranu 155 milijardi ljudi, za preko 38 milijardi četvoročlanih porodica.

Nema previše ljudi. Ima i više nego dovoljno prostora za sve, osim za kapitalističku pohlepu.

Truba

Ljudi nece da rade
Pogotovo u zemljoradnji
A i nece da zive na selu

mac

Za meso ti treba više prostora. Takođe, nije sve u hrani, ima nečeg i u lagodnosti. Ne želim da po ceo dan okopavam, đubrim, zalivam, prskam, okružen drugima koji po ceo dan rade isto to. Uzgoj mi kompjuter na 2 ara, ako može.

Aco Popara Zver

pa normalno, nismo izmislili tolke mašine da bi svi okopavali krompir

no princip i dalje stoji, a to je da hrane nema, i umire se od gladi, jerbo je neko lopov i neoliberal

Truba

Distribucija i dostava je skuplja od hrane

mac

Koliko je zapravo tačna ta tvrdnja da se umire od gladi? Koji su to ljudi što umiru od gladi, i je li kapitalizam kriv za njihovu smrt?

EDIT: Evo malo svetske statistike

1990: 1011 million
1995: 989 million
2000: 900 million
2005: 945 million
2010: 821 million
2015: 784 million
2016: 804 million
2017: 821 million
2018: 822 million

Broj se smanjivao sve do 2016. Čak su i statističari protiv Trampa.

Aco Popara Zver

Around 9 million people die every year of hunger and hunger-related diseases. This is more than from AIDS, malaria and tuberculosis combined.

and corona

https://www.theworldcounts.com/challenges/people-and-poverty/hunger-and-obesity/how-many-people-die-from-hunger-each-year

jel, koliko su jabuke u srbiji zadnjih nedjelja? Mislim otkad su izvezli jabuke za Rusiju itd...

mac

Možda ti je promaklo da u zenitu neoliberalizma godišnji broj mrtvih od gladi u svetu opada svake godine, a onda kada je Tramp malo pridavio zlu neoliberalnu guju taj broj počinje da raste. Kako to objašnjavaš?

Aco Popara Zver

neoliberal broji, neoliberal sudi, neoliberal hrani, neoliberal brani

a migracije nikad veće

Staljin je mala maca za ove statistike

hranimo li se mi na Balkanu zdravo

nije poenta ni jest smeće i umirati u šezdesetim

mac

Pa tvojih devet miliona dnevno je bukvalno ovi brojevi podeljeni sa 365. Podmećeš nam neoliberalne brojeve, ti, neoliberalu jedan...

Aco Popara Zver

9 miliona je mrtvih godišnje, 800 miliona je neuhranjenih

ne može 800 miliona godišnje dumre, pa to nije bilo ni u sveckim ratovima

mac

Da, kopipejstujem bez razumevanja. Nešto sam smeten, bio i ostao.

Svejedno. Kad postavljaš jedan broj, a kriješ istorijat tog jednog broja, onda kriješ podatke, neoliberalu...

mac

Evo sajta sa sijaset nekih grafika i podacima i za prethodne godine.

https://ourworldindata.org/hunger-and-undernourishment

Otvori sekciju "All our charts on Hunger and Undernourishment" i razgledaj. Neki grafici su za trenutnu godinu, ali imaju klizač, pa možeš da vidiš isti grafik i za prethodne godine. Svi ti grafici pokazuju poboljšanje uslova života većim delom, i pogoršanje u poslednje četiri godine (kao i u periodu 2000.-2004. kad je Amerika preusmerila resurse u vojsku).

Znači, nisu neoliberali krivi, nego Buš mlađi i dunster Tramp.

Aco Popara Zver

nije šija nego vrat

pritom kako se uopšte procjenjuje nečija uhranjenost, možeš unijeti c vitamin i s kupusom i s avokadom

neoliberali ne bi da svi imaju avokado zato što Mask mora prvo na Mjesec

https://www.youtube.com/watch?v=RFOy6iYnnY4

mac

Kako god da se procenjuje, radi se isto godinama. I zato i možemo da vidimo globalna kretanja.

Ti si ovde vozdizao Trampa u anti-neoliberalnog viteza na belom konju, a sad ti je Tramp isti vrat kao i sve druge šije. Odluči se sam sa sobom šta ti je Tramp.

Neoliberali kažu da sad više ljudi ima avokado, nego ikad u istoriji konzumiranja avokada. Manje je ljudi neuhranjeno sad, nego ikada u modernoj istoriji. Manje ljudi umire od gladi sada, nego ikada u istoriji. Ti tvrdiš da bi slika sveta izgledala mnogo bolje kada ne bi bilo globalne ekonomije, ali to ne znamo. To ti nagađaš, bez osnova. Ono što znamo je da sadašnji sistem poboljšava uslove življenja svima na celom svetu.

Osim naravno kad Tramp uđe u priču.

Aco Popara Zver

Quote from: mac on 26-08-2020, 18:11:12
Ti si ovde vozdizao Trampa u anti-neoliberalnog viteza na belom konju, a sad ti je Tramp isti vrat kao i sve druge šije. Odluči se sam sa sobom šta ti je Tramp.

već sam reko šta je Tramp, i to sam baš tebi ovaj link davao, zašto se vrtimo u krug

https://en.wikipedia.org/wiki/Accelerationism

pa naravno da je Tramp neoliberal

mac

Ja se toga ne sećam. Ali dobro, što se tiče Trampa sad bar imaš smisla.

džin tonik

Vučiću stavljen na sto papir sa priznanjem Kosova - napeto u Vašingtonu, borba za Bugarsku

QuoteNa početku sastanka u Beloj kući predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću uručen je papir po kojem Srbija danas treba da prizna Kosovo.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je na sastanku u Beloj kući na stolu papir čija jedna tačka podrazumeva međusobno priznanje Srbije i Kosova, a da se na predsednika Vučića vrši ogroman pritisak.

Aco Popara Zver

Truba

Obojica trebate cesce na mise u katolicku crkvu

Aco Popara Zver

Truba

Aco Popara Zver

i Srbi snimaju nešto.... realno se proseravaju i jedni i drugi, moraćemo mi komunisti na vlast protiv neoliberala

Aco Popara Zver

Adam Smit je reko u 18. stoljeću

društva u kojima profitna stopa raste su u fazi propadanja

džin tonik

ovo je sigurno nesto najsmijesnije sto politika dala na stoljetnoj razini, nekad bi posumnjali na skrivenu kameru. 
ernest bauer je krasno opisao osjecaj koji proizvodi, doslovno u svih promatraca: zbunjen kao da zatekao zenu u krevetu sa majmunom; ne mozes skroz povezati, ni naljutiti se, a nekako ti nedostaju rijeci, prosto izmice. mislim da je toliko nepovezano-glupo da svi ostali zateceni.

tocku na i predstavljao bi uvid u europske ideje, kako je izgledao koncept njihovog prijedloga: u sklopu normalizacije odnosa, beograd (srbija) i pristina (kosovo) priznaju gospodju makron za miss balkana, itd.