• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

World today (Ni Srbija ni zemlje u okruženju)

Started by Loni, 25-06-2010, 14:43:08

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Meho Krljic

Ma, dobro, ovo je sve za Trampovu predizbornu upotrebu, ne treba mi da se nešto mnogo oko toga uzbuđujemo.

Aco Popara Zver

kao što je ridikuli izbacio na temi o Trampu, lik je bog nad bogovima, car, kralj, prvak u skoku u dalj, on sve može!

Međunarodni sporazum bez završnih odredbi, načina implementacije, nikakvih procedura, čak jedan sporazum potpisuje na listu papira Vučić a sasvim drugi sporazum Hoti, nači nije sporazum nego neka Trampova uredba koju je isprdio u toaletu

e sad, jeste ovo za izbore, ali ako sprovedu to što piše realno ima arapske zemlje da priznaju Kosovo zbog ove provokacije sa Izraelom

Izrael bi onda morao da se oduži ekonomski, Kosovo bi moralo da kupuje naftu od NIS-a, a da se ujedno ne sprovede ovo za Huawei

inače totalno štetan ugovor
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

Aco Popara Zver

Truba

Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Aco Popara Zver

Palmer

sa fejsbuka....

ISFA zeli da izda sluzbeno saopstenje povodom najava o uspostavljanju diplomatskih odnosa izmedju Drzave Izrael i trenutne administracija koja upravlja Kosovom. U Izraelu postoji koncenzus sto se tice nacina proglasenja nezavisnosti Kosova, istorijskog dogadjaja koji su predhodili tome, te ogromnu vaznost koje Kosovo ima za svakog Srbina u svetu. O tome je u brojnim pa tako I u zadnjem vlanku pisao predsednik ISFA, Michael Freund, te upucujemo sve nase prijatelje da procitaju posebno zadnji clanak za Jerusalem Post koji je veceras na nasoj stranici postavljen te u njemu se jasno vidi nas stav po pitanju razvoja ovih dogadjaja. U ovome obavestenju se zelimo fokusirati na razloge ove odluke da bi narod I javnost u Srbiji shvatila razmisljanje vlade Izraela u ovom momentu. Ova odluka se donosi sa jedne druge perspektive u kojoj premijer Netanyahu kao I svi ostali shvataju vaznost Kosova za Srbiju, medjutim postavlja se pitanje kako dalje nastaviti, odnosno sta u praksi uraditi.

Upravo iz razloga zasto Srbija vodi dijalog sa vlastima Kosova I normalizuje ekonomske I druge odnose, ne kao izdaju, jer se ne izdaje nesto sto je vec oteto I na sta ni Srbija ni Izrael ne mogu vise uticati da sprece ili vrate situaciju unazad. Sada je vazno videti sta se moze spasiti, a to je narod koji jos tamo zivi, Duhovni nadledje i crkveno-kulturna imovina, te kako spreciti eksremiste koji rastubuticajem da uticu na vladu Kosova I sve vise prekidaju odnose sa Srbijom I udaljavaju narod od svoje matice, a sutra mozda ugrozili I ostalu pomenutu, jos sacuvanu, situaciju. Izrael je u ovome dosledan, jer je zbog mogucnosti postizanja mira I jednostavno situacije na terenu potpisao ugovor iz Osla I dao autonomnu upravu Palestincima u gradovima gde su, kao na Kosovu, u ovom momentu ogromna vecina gde su proterali sve Jevreje I sada je to realnost, kao na Kosovu. Nakon krsenja Oslo sporazuma I proglasenja ilegalno nezavisnosti 2012. Izrael, bas kao danas Srbija, je nastavio I nastavlja odnose na vise nivoa sa tim laznim institucijama, neizabranim I nelegitimnim "Drzave Palestine" koja se nalazi u samom srcu Izraela, a samo sa jednom razlogom da se postigne makdimalno u datoj situaciji.

Nazalost vlada Srbije je priznala punu nezavisnosti te tvorevine "Drzave Palestine", te ugostila I ambasadu, brojne delegacije pa I samoga samoproglasenoga bez izbora, predsednika Mahmuda Abbasa. Srbija nema nikakvu ni kulturni, ni istorijski, ni ekonomski, ni bilo kakav drugi interest ni razlog da uspostavlja tesne I bliske kako se sluzbeno navodilo, odnose sa tim institucijama, koje imaju mrznju prema Srbima I ciji glavni nacionalnu heroj, muftija Jerusalemski, Al Huseini je doslovno predlozio Adolfu Hitleru a zatim I sam licno organizovati i posecivao da ohrabri SS Handzar diviziju, Zeleni kadar I ostale muslimanske organizacije da vrse genocid nad Srbima u Bosni I na Kosovu. Srbija ne bi trebala sa tim doslovnim naslednicima ideje koju je on stvorio o palestini, da ima bilo kakve odnose, ali I to je realnost I Izrael vec 8 godina I dalje je drzao isti stav po pitanju Kosova dok se nisu iscrpili svi moguci predlozi I resenja za bilo kakvih reintegraciju Kosova u Srbiju u bilo kakvoj skorijoj buducnosti. Sada suoceni sa ovom situacijom, vlada Izraela, na predlog I insistiranje USA administracije koja iz istoga razloga I insistira na ovim odnosima, odlucila je da uspostavljanjem odnosa pokusa da stabilizuje Kosovo i spreci razvoj terorizma I eksremizma kao sto to vidimo u danasnjoj Turskoj, koja pokusava da prigrabi Kosovo i uticaj u Kosovu.

Jednostavno receno, bolje Izrael i USA, pa kroz to I Srbija da ima uticaj na zivot I vladu Kosova, nego da potpuno sklizne prema Turskoj, Iranu i ostalim islamistickim rezimima sto bi zaista dovelo do nestajanja ne samo Srba sa Kosova nego I svega sto je sveto Srpskome narodu I nasledja celog sveta. Ovime smo objasnili razmisljanje sluzbenoga Washingtona i vlade Izraela da bi se shvatili njihovi razlozi. ISFA ne smatra da je ovo ispravan potez ni najbolji u datoj situaciji, te ostaje pri stavu da je najbolje izbeci sluzbeno priznanje trenutne administracije Kosova kao suverene, iako takve stvari ne menjaju mnogo ako se odrzavanju odnosi sa administracijom, te se priznaju dokumenti, odluke, trgovinski dogovori I ostale stvari koje I koje ce Srbija priznati I razvijati iako ne priznavajuci sluzbenu nezavisnosti. Za Srbiju je to vazno jer zadrzava pravo nad tom teritorijom i fobrima I ljudima, ne da bi nesto sada preduzela, nego da bi lakse u nekakvim buducem scenariju mogla intervenisati u slucaju ugrozavanja istih, a sto bi bilo mnogo teze ako prizna suverenitet sadasnje administracije I sve sto ide uz to.

Za ISFU je Kosovo srce Srbije kao I za svakoga Srbina I to se ne moze I ne sme promeniti, sadasnji odnosi kako god formulisani uvek ce biti Iza ove cinjenice I nadamo se boljih vremena kada ce se to moci mnogo bolje osetiti, bas kao I za sada okupirane gradove Bethlehem, Hebron, Jerihon, Shechem I mnogo drugi, a za cije se prepustanje administraciji sadasnje lazne "Drzave Palestine" mi u ISFI protivili I protivimo I sada I zauvek. Svi blagoslovi Srpskome narodu I svim nasim prijateljima iz vecnoga Jerusalema!!!

Meho Krljic

džin tonik

Zašto velike sile ćute?

QuoteBeograd -- Čini se da moćne zemlje zanemaraju rezultate i pomake koji su SAD napravile u rešavanju višedecenijskih problema na Balkanu i Bliskom istoku, kažu analitičari fondacije Diktatori bez granica.

(...)

Meho Krljic

U Srbiji uspešan investitor, u Americi sumnje na pranje novca

Quote,,Srbija je jedna od tih tranzicionih zemalja koje ne pitaju za poreklo novca ukoliko je neko spreman da ga investira", kaže Milivojević. ,,Kod nas je stvorena takva klima, država ju je stvorila, da je strani investitor Bog."

Naravno, ovo datira još iz Dinkićevog vremena...

mac

Meho Krljic

Meho Krljic

Teacher beheaded in Paris suburb after showing cartoons of Prophet Mohammed to class

The teacher had received death threats after giving a class on freedom of expression, during which he showed pupils the controversial cartoons, a police source said. The presumed killer was reported to be an 18-year-old Chechen, the sources said.

:cry: :cry: :cry:

Truba

Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Aco Popara Zver

neoliberalni kapitalizam - kad u istom gradu živi prvi, drugi i treći svijet

nažalost, taj trećesvjecki glupan je bihedovo drugosveckog

nikako da obezglavimo prvosvecke neoliberale

Aco Popara Zver

https://en.wikipedia.org/wiki/Paris_massacre_of_1961

ovi su luđi no što sam pretpostavljao. Poslije ovog Papona rehabilitacija Nedića djeluje čak "normalno"

varvarin

U vreme dok korona jaši (neminovno padaju na pamet neke Brojgelove ili Bošove slike), u vreme dok se proširuju kapaciteti bolnica, a države prijavljuju kako su sa tim kapacitetima došle do kraja... evropski parlament glasaće o OVOME.

O OVOME.
https://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2020&mm=10&dd=19&nav_id=1749966

Vegaburger i veganske kobasice postaju zabranjene reči?

Onda, ako je ovo glavno...  Kako je davno napisao Mihailo Lalić, u jednom romanu, na jednu drugu temu... Onda, vala i treba da propadnemo.

Meho Krljic

Nadam se da su Lilita i porodica, kolege i prijatelji dobro posle noćašnjeg terorističkog napada u Beču  :( :( :( :(

lilit

Quote from: Meho Krljic on 03-11-2020, 09:04:23
Nadam se da su Lilita i porodica, kolege i prijatelji dobro posle noćašnjeg terorističkog napada u Beču  :( :( :( :(

hvala mehane! dobro smo svi. kad sam videla šta se dešava, prvi poziv je bio: - lucija, gde si? kad sam čula da je kod kuće, onda sam krenula dalje po principu: prvo dilovanje sa najrizičnijim elementima, a onda ostali. to su nam naše devedesete donele i sad imamo prednost! :lol:
u svakom slučaju, način na koji su većina političara plus katolička crkva (uključujući sve ostale konfesije) dilovali u pokušaju da se situacija stavi pod kontrolu, a onda i deeskalira je za svaku pohvalu. beč je the best, bio i ostao.
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Meho Krljic

Da, respektabilno se tu društvo postavilo. Svakačast.

Meho Krljic

džin tonik

Igor Vukić: Moja prepiska s biskupijom Hildesheim glede don Vinka Puljića

Quote'Svjestan sam složene i teške hrvatske povijesti 20. stoljeća. Nije to samo Drugi svjetski rat, nego je tu i tragično doba Titova režima pa zatim ratovi devedesetih godina. Svjestan sam i iskrivljenih prikaza povijesti koje je pisao komunistički sustav. Sve to razumijemo i ni na koji način ne želimo pretpostaviti da o tome znamo više od vas..'

Tako su glasile uvodne rečenice pisma koje mi je nedavno poslao biskup Heiner Wilmer iz njemačke biskupije Hildesheim. Bio je to odgovor na moje pismo u kojemu sam se zauzeo za don Vinka Puljića, hrvatskoga svećenika iz Hrvatske katoličke misije pri toj biskupiji. Don Vinko je u listopadu pod pritiskom podnio ostavku samo zato što je na svojemu Facebook profilu podržao poziv za donacije Društva za istraživanje trostrukoga logora Jasenovac, kojemu sam predsjednik. U biskupovo ime pismo je napisao i poslao Christian Hennecke, predstavnik biskupskoga vikarijata. Kad je biskupovo pismo osvanulo u pretincu moje elektroničke pošte, bio sam više nego ugodno iznenađen. Već godinama nastojim uspostaviti dijalog i potaknuti racionalnu raspravu o zbivanjima u ustaškome logoru u Jasenovcu. Uglavnom bez uspjeha. Pisma, prijedlozi za raspravu i poticaji za sastanke ostajali su bez odgovora, piše Igor Vukić za Hrvatski tjednik.

I sad ovo. Obratio mi se njemački biskup! Zar je moguće da je moje pismo napisano na devet novinskih kartica (2500 riječi ili 16500 znakova), napokon izazvalo očekivani učinak. Zašto i ne bi – ozbiljna je tema, a pisao sam ozbiljnoj osobi.

Ali nakon obećavajućega uvodnog dijela biskupova pisma, uslijedio je hladan tuš: 'Pa čak i ako Jasenovac nije bio logor za istrjebljenje poput Auschwitza, vrijedi sljedeće: u njemu su ubijeni desetci tisuća ljudi – i to ne slučajno, već prema planu. Ne radi se o brojevima, i u Njemačkoj je bilo takvih logora, poput Bergen-Belsena, koji nisu bili logori za masovno uništavanje, ali su ipak bili logori smrti. I ako se to dovodi u pitanje, mi se odmah moramo distancirati. I u Njemačkoj je bilo logora koji su se nazivali radnima, koji su imali i razne radionice, a ipak su u njih ljudi dovođeni po planu da bi bili mučeni i ubijani. To se ne može opravdavati, a u to ne treba ni sumnjati. Tu smo kao biskupija jednoznačni i jasni.'

Što sam napisao biskupu

Dakle, biskupija je prvo naglasila kako o logoru u Jasenovcu ne zna više od nas – da bi nam nakon toga očitala lekciju o tomu što se događalo u logoru. Desetci tisuća ljudi dovedenih prema planu da bi bili ubijeni, tako glasi biskupski pravorijek. Bez dodatnih objašnjenja ili ponekoga argumenta, osim usporedbe s nekim tamo njemačkim logorima. Unatoč tomu što sam u svojemu prvom pismu biskupu detaljno opisao naš istraživački predmet i cilj istraživanja. Nakon podsjećanja na ogromne brojke od 700 000 i više žrtava iz komunističkoga razdoblja (koji su na žalost i dalje u optjecaju u srpskome nacionalnom prostoru), pojasnio sam mu kako u Hrvatskoj postoji državni muzej koji vodi popis navodnih žrtava, a koji sada ima oko 80 000 imena. Zatim slijedi ovaj dio: 'I to je bio jedan od motiva za okupljanje našega društva. Ustanovili smo da je i taj službeni, hrvatski popis, prilično nevjerodostojan. Utvrdili smo već da su tisuće ljudi s tog popisa umrli na drugim mjestima, mnogi i poslije rata. Mnogi su samo prošli kroz logor, a zatim bili deportirani u logore u Trećem Reichu ili poslani na rad u njemačke tvornice i na poljoprivredna dobra. Smatramo da sve to treba točno razjasniti. Dokumenti koje smo pronašli sugeriraju da je logor Jasenovac bio sabirni i radni logor, u koji zatočenici nisu bili dovođeni da bi ondje bili ubijeni. Opisi logorske svakodnevnice brojnih svjedoka također idu tome u prilog', ukazao sam poštovanome biskupu.

Naveo sam provjerljive činjenice. Uz ostalo, da u Jasenovcu nije bilo plinskih komora ili krematorija kojima bi se počinitelji rješavali tijela nakon masovnih, serijskih pogubljenja (u priču o ,,drobilici" se doduše nisam upuštao, jer mu više ništa ne bi bilo jasno).

Opisao sam kako su poslije rata komunističke vlasti obavile određene ekshumacije na području logora. Kako su pronašle nekoliko stotina ljudskih posmrtnih ostataka (točno 497) pa sam dodao da bi ta istraživanja također trebalo nastaviti. Objasnio sam mu kako dokumenti iz arhiva pokazuju da su u logoru bili internirani većinom protivnici tadašnje hrvatske države (po narodnosti Hrvati, Srbi i Bošnjaci-muslimani) te skupina hrvatskih i bosanskih Židova (oko 800 do 1200 ljudi), dok je većina hrvatske židovske zajednice deportirana 1942. i 1943. u njemačke logore. Ni sudbina romske skupine zatočenika još nije jasno utvrđena.

Internirci koji su u logoru bili duže vrijeme zbog protudržavnih političkih djela, puštani su na slobodu nakon isteka kazne. Opisao sam gdje smo pronašli do tada neobjavljene popise puštenih iz logora (katkad i po 300 u jednome danu) i kako smo ih provjerili: ti su ljudi doista bili živi poslije rata. Isto tako, objasnio sam da židovski zatočenici, osim nekoliko iznimaka, nisu bili puštani na slobodu iz Jasenovca. Njihova internacija bila je dio hrvatskoga udjela u holokaustu i to je jasno i iz naših knjiga i članaka. Zatim sam mu detaljno opisao nijanse u postupanju prema hrvatskim Židovima – od uvođenja rasnih zakona, preko postojanja kategorije počasnoga Hrvata, do Židova i Židovki koji su bili zaštićeni od progona jer su bili u braku s kršćanima (katolicima i pravoslavcima), što je bila velika zasluga nadbiskupa Alojzija Stepinca. Nadao sam se da će ga i podsjećanje na ulogu hrvatskoga blaženika još više zainteresirati za cijelu temu. Opisao sam i kako je Vlada NDH uputila židovske liječnike u Bosnu pod izgovorom da idu liječiti endemski sifilis. Spomenuo sam i kako su brojni Židovi našli spas u obalnome pojasu Hrvatske pod nadzorom Mussolinijevih vojnika. Sve kako bih ilustrirao paradokse hrvatske povijesti. U tom slučaju Židovi su sačuvali živote zahvaljujući fašistima. Iako su ih stavljali u internacije i logore (Crikvenica, Kraljevica, Rab), talijanski fašisti nisu ih izručivali Hitleru pa su tako brojni hrvatski Židovi uspjeli u ratu sačuvali svoje živote.

Skupine interniranih Židova deportirane su u njemačke logore i iz logora u Jasenovcu. Na kraju, i neki od onih što su cijelo vrijeme ostali u Jasenovcu, također su uspjeli preživjeti rat – ako ne drukčije, onda bijegom iz logora. Ili zato što su ih ustaše poveli sa sobom na povlačenje prema Zapadu. Dragocjena svjedočenja o životu u logoru Jasenovcu ostavilo je tridesetak Židova u knjizi 'Sjećanja Jevreja na logor Jasenovac'. Ukazao sam mu tako na još jedan naš paradoks. Knjiga je objavljena 1972. godine u Jugoslaviji, u Beogradu, ali nije privukla osobitu javnu pozornost. Iako o jasenovačkoj stvarnosti knjiga govori slično kao mi koje proglašavaju ,,revizionistima" kako bi nas ušutkali. Već i to pokazuje kako je Jasenovac bio (i ostao) opasna, eksplozivna povijesna tema.

Uz opise svakodnevnoga života i mogućnosti dopisivanja zatočenika s rodbinom i dobivanja paketa pakete s dodatnom hranom i odjećom. Skrenuo sam mu pozornost na podatak, gotovo nevjerojatan za jedan ratni koncentracijski logor, podatak da je u jasenovačkome logoru postojala škola za obrtnička zanimanja koju su pohađali dječaci od 10 do 14 godina iz okolnih mjesta. Neki od njih još su živi pa su nam iz prve ruke posvjedočili što su ondje vidjeli. Učitelji su im bili zatočenici, neki od njih Židovi, koji su im prenijeli tajne svojih zanata. Brojni su dječaci kasnije za život zarađivali upravo znanjem koje su stekli u – logoru.

Nakon takvih i drugih iscrpnih opisa, upitao sam ga: zašto javnost sada o tomu ne bi smjela znati?

Što mi je odgovoreno? Kakav su to genocidni plan imale ustaše?

Zauzvrat sam dobio teoriju o 'planu za ubijanje' Kakav bi to plan bio? Ako misli na plan istrjebljenja europskih Židova koji su skovali njemački nacisti, o tome bi se dalo razgovarati, s time da bi ustaše bili tek svjesni ili nesvjesni pomagači u tome planu. Ali arhivski dokumenti ne potvrđuju da bi Jasenovac bio mjesto ostvarenja toga plana. Kao što sam i napisao preuzvišenome biskupu, najveći dio pripadnika židovske zajednice iz sjevernoga dijela NDH, dakle dijela pod utjecajem nacističke Njemačke, bio je 1942. i 1943. deportiran u njemačke logore smrti. U tom smislu Jasenovac je bio sličniji logorima Theresienstadt u Češkoj ili Novaky i Wychne u Slovačkoj, gdje su židovski zatočenici živjeli u relativno dobrim uvjetima, prije no što su bili deportirani u njemačke logore.

Kakvi su bili ustaški planovi? Jedan od rijetkih inozemnih povjesničara koji se ozbiljnije zainteresirao za ovu temu, njemački povjesničar dr. Alexander Korb, ustvrdio je u svojoj knjizi da ustaše pri dolasku na vlast nisu imale nikakav 'genocidni plan'. Poznato je iz literature da u ustaškom pokretu izvorno nije bilo antisemitizma. Tek se neke natruhe protužidovstva pojavljuju u nekim od tekstova potkraj tridesetih godina. I opet mnogo manje nego u izjavama političara u demokratskim državama tog vremena. Kod ustaša nije postojao ni 'genocidni plan' koji bi uključivao masovna, serijska ubojstva drugih manjina.

Sve u svemu, Jasenovac još ni izdaleka nije dovoljno istražen i realno prikazan da bi o njemu mogli donositi konačne stavove – ili smatrati da ga se više ni ne smije propitivati. Pa čak i kad bi se o njemu znalo sve, opet bi imalo smisla ponovo ga istraživati i u nekom novom svjetlu sagledavati njegove pojedine elemente. Čudan je biskupov stav da se neka povijesna tema ne smije propitivati, jer je Katolička crkva odavno napustila zazoran stav prema znanosti. Možda je biskup mislio na neku političku uporabu činjenica do kojih bi se došlo istraživanjem Jasenovca? Možda misli da bi time zamah dobile neke političke snage čiji mu se programi ne sviđaju (ma koji god to bili)? Rekao bih da to nije realna opasnost, osobito ne u Hrvatskoj. Naše društvo hrvatska je skupina koja želi istraživati hrvatski povijesni fenomen o kojemu se, objektivno, još dovoljno ne zna. Iako i biskup priznaje da o tomu ne može znati više od nas, ipak nam dijeli lekcije i kažnjava ljude koji bi nam htjeli pomoći u želji za poštenim istraživanjem.

Sramotni biskupov zaključak, a don Vinko se vraća

Nedugo nakon prvoga, stiglo je i drugo pismo iz biskupije Hildesheim, također s potpisom Christiana Henneckea iz vikarijata. U njemu se u biskupovo ime pojašnjava ostavka don Vinka Puljića i dostavlja službeno priopćenje o ovomu slučaju. Ondje uz ostalo stoji da je don Vinko rekao kako ne smatra da su navodi protiv njega opravdani jer se on u svim oblicima ograđuje od fašizma, nacionalizma i komunizma i ne podržava ih ni na koji način. Međutim, budući da ne želi izazivati sukobe i nakon razgovora s odgovornima u biskupiji, smatra da je najbolje rješenje tražiti od svoga matičnog biskupa da se vrati u matičnu biskupiju.

I onda slijedi strašna rečenica: 'Biskupija Hildesheim odgovorila je na svećenikovu želju za povratkom.' Kao u doba staljinizma: natjeraš čovjeka da pod mukama prizna sve što zna i što ne zna, a onda ga kazniš jer je – sve priznao. Opereš ruke, briga te za one tamo Balkance s kompliciranom poviješću. Zašto bi im i pomagao kad su tako komplicirani.

Napisao sam potom biskupu i biskupiji Hildesheim još jedno pismo, sadržajem vrlo slično ovome članku. Odgovora više nije bilo. Don Vinko se sredinom siječnja vraća u matičnu biskupiju u BiH.

Igor Vukić/Hrvatski tjednik

* Igor Vukić, hrvatski je povjesničar, novinar, politolog, publicist, istraživač. Srbin je po nacionalnosti čiji je otac kao dijete, zajedno s obitelji i poznanicima, bio zatočenik logora Jasenovac za vrijeme NDH. Već se godinama bavi istraživanjima o logoru Jasenovac. Predsjednik je Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac. Objavio je i nekoliko knjiga, poput ,,Radni logor Jasenovac" i ,,Jasenovac iz dana u dan". Za svoje knjige kaže da su za one koji se ne boje.

mac

Jasno, jasno. Neki izolirani elementi su napravili alat za ubijanje zarobljenika, slikali se s tim, koristil ga, bez saglasnosti s vrha. Vrh nije znao da mu umiru zarobljenici, jer su se papiri o brojevima zarobljenih i umrlih izgubili u vihoru rata, para godina u budućnosti.

A Zemlja je ravna ploča, i gravitacija ne postoji.

džin tonik

ne radi se o pitanju je li logor bilo koji zlocinackog karaktera, posebno logori ondasnjih centralnih sila ili komunista.
vec se radi o povijesnoj istini, a tu konkretno o mnogo shirem kontekstu cega su ovi sukobi dio:

postoji nesto sto nazivamo srpski mit o jasenovcu a temelji uglavnom na 700.000 navodnih jasenovackih zrtava, kako ucili u skoli, jelte. to ti je postavljeno za manipulaciju i "discipliniranje" hrvata, kao i ostale izmisljotine koje sustavno lansirane iz bg-a.

aktualno ti je to svedeno na ca. 80.000 poimenicnih zrtava, pri cemu se i tu otkrilo tisuce izmisljenih, kloniranih, kao i tisuce navodnih zrtava za koje se zna da su preminule negdje drugdje ili ostale zive ili...
uglavnom, i to je izmisljeni broj.

i sad se lijepo inzistira da beograd otvori arhive koje otudjio, pa i da se malo kopa... dok se bg i jugokomunisticke agenture ocajnicki drze izmisljene historiografije. jedni zbog uvijek vrlo zivahnog, a napornog, plana svesrpskog, drugi zbog pozicija, para.

srpski mit o jasenovcu centralni je dio svake pripreme agresije na hrvatsku i kljucna beogradska podvala. zbog toga je hr pri mandatu cokolinde trazila dijalog sa izraelom, mnogo ucinila. zbog toga je cokolinda sustavno omalovazavana od horde drustveno-politickih radnika na bg-dudi (desnoj i lijevoj), a koji bi se nazivali novinari, izmedju ostalih, a opasnost za bg-izmisljotine postala je neizdrziva kad hr ugovorila kupovinu borbenih aviona od izraela. pa se reagiralo, hr ostala bez toga, a srbija na kraju (poslije ucesca vucka na svjetskom zzidovskom kongresu) potpisala nedavno u trampa one tockice po kojima seli predstavnistvo u jeruzalem...

eto, to ti je shiri kontekst, da sad ne navodim i trckaranje spc-a oko el-pape i ocajnicko grebanje da se ne urusi jasenovacki mit, cega i gornja prepiska izravna posljedica.

znaci, imamo rijesiti istinu oko jasenovackog logora, kao i istinu oko srpskih odnosa spram zzidova, te beogradskih logora. ljubica stefan je tu mnogo uradila, a moglo bi se i postaviti pitanje zasto su i kako 28 potpisnika apela srpskom narodu, t.j. poziva na suradnju sa hitlerom, postali clanovima sanu i duznosnici u sfrj, dok u hr cak i obicni narod masovno likvidiran ni za sta.

uglavnom, pri ovoj crtici vukic zajebava biskupa koji ima jasne direktive od el-pape, sve u zagrljaju sa spc-om. a sta ste vi platili (t.j. obecali) vatikanu za to, jos nisam dokucio, ali sigurno nije jeftino (no ionako je podvala). a jasenovacki mit to sigurno i vrijedi...

mac

Ja se ne sećam te brojke od 700000 iz škole, nego kad su nadri-istoričari počeli da nam pune uši pred raspad Jugoslavije.

džin tonik

ja sam ucio 700.000. a aktualno je poviseno na 800.000, to je najnovija bg-smjernica.

Meho Krljic

Ja sam malo stariji i definitivno se u školi operisalo sa brojkom od 700.000 a to je broj koji smo prijavili sudu u Nirnbergu, odnosno procenu između pola miliona i 700.000.

Aco Popara Zver

bukvalno isto sranje sa zoskom svaka dva mjeseca... kao da je neki vilin konjic koji umre i rodi se i zaboravi o čemu se govorilo prethodno

Quote from: džin tonik on 06-12-2020, 20:36:07
nesto sto nazivamo srpski mit o jasenovcu

ZLOČINI U LOGORU JASENOVAC

U Zagrebu, dne 15. studenoga 1945.
Broj: 4547/45.
ZEMALJSKA KOMISIJA ZA UTVRĐIVANJE ZLOČINA
OKUPATORA I NJIHOVIH POMAGAČA

Sekretar:
dr. Ante Štokić, v. r.
Predsjednik
dr. Venceslav Celigoj, v. r.

http://digital.nub.rs/pdf/jasenovac.pdf

Dakle, "srpski mit" su pokrenuli Ante i Venceslav

i onda kad kao prebrodimo ovu etapu i dođemo do zoskovog laganja o ukupnom broju žrtava, on lijepo izkonjica i zaboravi sve i ajmo iz početka

dakle: broj žrtava ustaškog pokreta VEĆI je od 80.000 i MANJI od 700.000.

džin tonik

jugoslavija je pri trazenju reparacija od njemacke navela broj od 1.706.000 zrtava ww2. nakon sto je svijet to odbio kao fantastiku, smanjila je broj na 950.000 sto svijet takodjer odbio kao fantastiku, te je konacno izasla sa popisom od 597.323 zrtve rata sto utemeljeno u stvarnosti.

pri toj reviziji je broj zrtava kompleksa logora jasenovac naveden sa 49.874, brojka koja se u jugi krila, a koju tudjman pri hrvatskom proljecu pokusao objaviti, za sto je zavrsio na robiji. jer mit o 700.000. a i ta brojka sadrzi mnogo podvala, navedene su osobe koje prosle kroz logor upucene u njemacku ili koje u logor nikad stupile. vecina zrtava ww2 u jugi ide na racun komunisticke revolucije, masakra u poracu.

džin tonik

Quote from: Meho Krljic on 06-12-2020, 20:50:12
Ja sam malo stariji i definitivno se u školi operisalo sa brojkom od 700.000 a to je broj koji smo prijavili sudu u Nirnbergu, odnosno procenu između pola miliona i 700.000.

mozes misliti sta je juga prijavila u doba nirnberga... iako se nije mnogo promijenila ni poslije (vidi reparacije).
a sprdacinu od sebe je izvodila do kraja, ako si upoznat sa aferom valdhajm. ja nisam navijao za waldheima, prilicnu mucninu izaziva austrijsko licemjerje, tranzicija u velike antifasiste, ali beograd je jos jednom pokazao jedini moguci karakter:

bilo je tu raznih komisija, svjetskih, a beograd je jedini prvo pokusao podvaliti dva lazna usmena svjedocanstva, ekspresno se nasli eto neki srbi koji su vidjeli kako waldheim odvodi 42 ili 43, naravno, djece, pa se izvukao i dokument za koji se pokazalo da je krivotvorina otipkana na nekoj pisacoj mashini koja se proizvodila ca. 2 desetljeca poslije nastanka dokumenta...

Father Jape

Engleska Vikipedija u ovom trenutku veli:

Since World War II, scholars and Holocaust institutions have advanced diverse estimates of the number of victims killed at Jasenovac, ranging from 1.1 million to 30,000.[143] Most modern sources place it at around 100,000.[50][144][145][146][147] Historian Tomislav Dulić disputes the often quoted 700,000 figure in Jasenovac, but states that an estimated 100,000 victims still makes it one of the largest camps in Europe during World War II.[50][146] The United States Holocaust Memorial Museum website states that "Determining the number of victims for Yugoslavia, for Croatia, and for Jasenovac is highly problematic, due to the destruction of many relevant documents, the long-term inaccessibility to independent scholars of those documents that survived, and the ideological agendas of postwar partisan scholarship and journalism".[2] The ideological agendas led to a wide range of estimates, from gross exaggeration to complete minimization and denial of Jasenovac victims.[148]
Contemporary sources
Train that carried prisoners to Jasenovac.

The documentation from the time of Jasenovac originates from the different sides in the battle for Yugoslavia: The Germans and Italians on the one hand, and the Partisans and the Allies on the other. There are also sources originating from the documentation of the Ustaše themselves and of the Vatican.
German sources

High-ranking German military officers estimated that the Ustaše killed between 250,000 (as of March 1943) [149] and 700,000 Serbs in the entire NDH.[149] [150] Specifically regarding Jasenovac, the Nazi intelligence service, Sicherheitsdienst, in a report on Vjekoslav Luburić, the head of all Ustaše concentration camps, stated that the Ustaše had killed 120,000 people in Jasenovac, 80,000 in Stara Gradiška, and 20.000 in other Ustaše concentration camps.[149]
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Aco Popara Zver

Quote from: džin tonik on 06-12-2020, 21:06:05
jugoslavija je pri trazenju reparacija od njemacke navela broj od 1.706.000 zrtava ww2. nakon sto je svijet to odbio kao fantastiku, smanjila je broj na 950.000 sto svijet takodjer odbio kao fantastiku, te je konacno izasla sa popisom od 597.323 zrtve rata sto utemeljeno u stvarnosti.

pa to su žrtve za njemačku reparaciju, nesretniče

šta ima Njemačka plaćati Jasenovac?

džin tonik

Quote from: Father Jape on 06-12-2020, 21:45:45
Engleska Vikipedija u ovom trenutku veli:
(...)

reci da se zezas; engleska vikipedija ce nam nesto reci... gdje smo? na imbexu?

Aco Popara Zver

ne no će narod.hr nam nešto reći

peti put ponavljaš narod.hr budalaštine da je Jasenovac radni logor, peti put ti ponavljam da mi je petoro rođaka stradalo tamo 1941.

džin tonik

samo pet? meni je dvanaest.

bato, evo da ti karikiram odnos tvojih zabluda i realnost, kad vec citam te dokumente razne; mozes preslikati na sve gluposti koje drndas:

ovako izgleda izvjesce jos iz doba prije masovnog smaknuca narodnog neprijatelja. to se lijepo cita, no stvarnost izgleda ovako:
cetvorica djaka, maturanti sisacke gimnazije, dobili poziv za sluzenje vojnog roka, javili se u jedinicu, novaci, regularna vojska, domobrani, cetiri klinca. znaci stigli u jedinicu, vidili sve se raspada, pobjegli, uputili se pjeske doma, na putu sreli partizane i predali se bez i pomisli na borbu, ovi ih strijeljali i napisali taj izvjestaj. cetvrti kojem ne znaju ime zvao se antun crnkovic.

eto, cak i sto opisali je vrlo vrijedno i vjerodostojno, da ne spominjemo one zazidane obitelji po rudnicima i tunelima, klince, pobijene razrede koje krili, a sad se otkopavaju.

Aco Popara Zver

zosko, jedina zabluda ovdje je "narodhr jasenovacradnilogor"

džin tonik

Poljska vraća u svoje vlasništvo medije koji su pod kontrolom Nijemaca

QuotePoljski naftni i plinski gigant PKN Orlen kupuje izdavačku kuću Polska Press, koja je trenutno u vlasništvu njemačke medijske grupacije Verlagsgruppe Passau.

"Zahvaljujući transakciji dobit ćemo pristup 17.4 milijuna korisnika web stranica", izjavio je Daniel Obajtek, izvršni direktor PKN-a Orlen.

Polska Press do sada je bila dio njemačke medijske grupe Verlagsgruppe Passau koja je vlasnik je 20 od 24 regionalna dnevna lista objavljena u Poljskoj i gotovo 120 lokalnih tjednika.

"U 2019. godini izdavačka kuća ostvarila je prihode koji su dosegnuli preko 100 milijuna dolara. Portfelj grupe također uključuje 500 web stranica, što ju čini vodećom u internetskim informacijama i novinarstvu", objavio je PKN Orlen u priopćenju.

Ovaj potez pohvalio je Jan Mosinski, zastupnik vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS), te je za TVP Info rekao da će ova transakcija imati pozitivne posljedice. "Do sada su listovi u vlasništvu ove grupe bili u njemačkim rukama."

Njemački mediji su već dulje vrijeme pod kritikama zbog miješanja u poljske izbore i objavljivanja skandaloznih novinskih izvještaja, od kojih su mnogi pokušali poljske konzervativce prikazati u negativnom svjetlu.

"Vladajuća stranka Pravo i pravda već godinama govori o potrebi repolanizacije medijskog tržišta i zaustavljanja pretjerane koncentracije vlasništva", istaknuo je Mosinski. Zastupnik PiS-a je kazao kako se nada da će "zahvaljujući promjeni vlasničke strukture lokalne zajednice dobiti pristup narativu koji podržava poljske, a ne strane interese".

Poljski premijer prije 2 godine: "Puno smo izgubili prodajom medija Nijemcima"

Podsjetimo, u studenom 2018. godine poljski premijer Mateusz Morawiecki u intervjuu za poljsku Telewizju Republiku, kazao kako je prodaja poljskih medija bila rezultat dječje bolesti Treće Poljske Republike. "U to vrijeme, ljudima su govorili kako kapital nema nacionalnost te da nije bitno tko je vlasnik".

"Mediji su bili prodani. Puno smo izgubili zbog toga. Danas su mediji, uglavnom u njemačkim rukama. Ti njemački mediji aktivirali su se za vrijeme lokalnih izbora", istaknuo je poljski premijer.

Morawiecki je podsjetio na slučaj njemačkih novina Berliner Tageblatta koji je trebao biti prodan Amerikancima. "To je proivelo masovne prosvjede." Premijer je objasnio su sami Nijemci kazali da novine trebaju ostati u njihovom vlasništvu.

Za vrijeme vladavine Građanske platforme, Njemačka je preuzela sve glavne poljske medije, uključujući i više od 90 posto lokalnih novina. "Nemojmo biti slijepi", upozorio je Morawiecki.

U Hrvatskoj većinu mainstream medija drže Austrijanci, Nijemci, ali i Srbi

Hrvatska je po pitanju koncentracije medije u sličnoj situaciji kao i Poljska budući da je'90-tih godina započela još uvijek nezavršen proces prelaska iz socijalnog u tržišno gospodarstvo.

Kada je država preuzela Večernji list 1990. godine, većinski vlasnici su bili Fond za privatizaciju i Fond Mirovinskog osiguranja koji su ga pod sumnjivim okolnostima prodali 1998. godine. Naime, Večernji list preuzela je tvrtka s Djevičanskih otoka osnovana samo nekoliko dana prije, Caritas Fund Ltd., a od 2001. godine Večernjim listom upravlja austrijska Styria Medien AG odnosno Katholischer Medien Verein Privatstiftung ("Privatna katolička medijska zaklada") o kojoj se malo zna, osim da je suprotno imenu izrazito liberalnih nadahnuća i nije bliska Crkvi.

Prošle godine Styria je najavila kako je započela proces prodaje 25 posto udjela Styria Media Internationala u Adria Mediji Zagreb te beogradska Adria Media Grupa preuzima stopostotno vlasništvo u Adria Mediji Zagreb. Riječ je o izdavačkoj kući koja je vlasnik srpskog ekstremističkog tabloida Kurir koji redovito Hrvate proziva za navodno ustaštvo.

Iza Adria Media Grupe stoji beogradska tvrtka "Mondo Inc" d.o.o., čiji je vlasnik Igor Žeželj, bivši čelnik nogometnoga i košarkaškoga kluba Crvena Zvezda. Njegova Adria Media Grupa je na hrvatskom medijskom prostoru odgovorna za časopise Story, Elle, Cosmopolitan, Sensa, Men's Health, National Geographic te za portal roditelji.hr.

Zanimljivo, iste godine kada je odlučena prodaja Večernjeg lista, osnovan je i Jutarnji list čiji je prvi bio Europapress Holding iza kojeg su stajali Ninoslav Pavić i njemačka Funke Mediengruppa, svatko s 50% udjela u vlasništvu.
Nakon što je 2014. godine EPH doživio slom, 90% svoga udjela predaju njemačkoj Hypo Grupi koja u konačnici Jutarnji list prodaje danas pokojnom Marijanu Hanžekoviću, jednom od najbogatijih hrvatskih odvjetnika.

Danas se među osnivačima i vlasnicima Jutarnjeg lista nalaze kćer Marijana Hanžekovića Ana Hanžeković, tvrtka KVC savjetovanje čiji su osnivači obje kćeri Marijana Hanžekovića i tvrtka Com.Com. d.o.o. za komunikacije čiji je osnivač Ninoslav Pavić.

Ključna osoba Večernjeg lista danas pater Ivan Tolj, koji je nekada ključni čovjek Jutarnjeg lista.

RTL je pak u vlasništvu privatnog njemačkog konglomerata Bertelsmann osnovanog 1835. godine, a koji bi uskoro mogao postati i najveća izdavačka kuća na svijetu za knjige. Trenutna vrijednost imovine tog konglomerata iznosi 27 milijardi eura.

Isto tako televizije N1 RH, N1 BiH, N1 RS, Nova TV, Nova RS, imaju zajedničkog vlasnika, a to je United Group koju je osnovao kragujevački tajkun Dragan Šolak. Korporacija tog srpskog tajkuna u svojim rukama ima i mobilnog operatera Tele2.

Aco Popara Zver

džin tonik

Dobar znak: Soros osudio dogovor s Mađarskom i Poljskom

Quote(...)

Dogovor koji je Njemačka sklopila s dvije lupeške države članice EU-a sadrži najgore od svih mogućih svjetova.

(...)

Sve što mogu učiniti jest izraziti moralni bijes zbog onoga što moraju osjećati oni ljudi koji su vjerovali u EU kao zaštitnika europskih i univerzalnih vrijednosti. Također želim upozoriti da bi ovaj kompromis mogao ozbiljno narušiti teško stečeno povjerenje koje su institucije Unije stekle stvaranjem fonda za oporavak.

a mogao bi soros konacno slijediti i zov prirode... ili pod rukom sa manolicem razmislja o potencijalnim dugorocnim posljedicama corona-cjepiva. :)

džin tonik

Generalni konzul RH u Njemačkoj reagirao na blaćenje Stepinca na stranici Katolisch.de

QuoteGeneralni konzul Republike Hrvatske u Njemačkoj, dr. sc. Ivan Bulić uputio je dopis urednicima Katolisch Nachrichten Agentur te portala Katolisch.de, kao i gospođi Marie-Janine Calic glede njezinog intervjua koji je objavljen na stranici Katolisch.de 8. prosinca, a koji donosi netočne podatke o kardinalu Alojziju Stepincu, o čemu je Narod.hr već izvještavao.

Doc. dr. sc. Ivan Bulić, inače po struci povjesničar, upozorava da je u navedenom intervjuu gospođa Calic iznijela je cijeli niz neutemeljenih ocjena o blaženiku Katoličke crkve zagrebačkom nadbiskupu Alojziju Stepincu i Katoličkoj crkvi u Republici Hrvatskoj, zajedno s neutemeljenim refleksijama na aktualni hrvatski društveno- politički kontekst.

Ovim odgovorom gospođi Calic u svojstvu generalnog konzula Republike Hrvatske u SR Njemačkoj te sveučilišnog profesora povijesti dr. sc. Bulić nastoji skrenuti pozornost kako na povijesni kontekst života i djela zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca tako i na istinito izvještavanje o Republici Hrvatskoj u njemačkom medijskom prostoru, a u konkretnom slučaju na portalu katholisch.de.

Reakcija na spomenuti intervju poslana je uredništvu portala katholisch.de, Katoličkoj novinskoj agenciji (KNA) te mnogim relevantnim novinskim i društvenim čimbenicima u SR Njemačkoj, a poradi istinitog informiranja.

(...)

Meho Krljic

Znate ono kad vam kažu "vakcine su pokupovale bogate zemlje, milione, zato mi moramo da budemo malo strpljivi":

Morocco acquires 65 million COVID-19 vaccine doses from China, UK