• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

BEOGRAD-Uvođenje novog sistema za naplatu karata u prevozu

Started by zakk, 22-09-2010, 00:28:21

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

lilit

kuferu,

meni ovo što si napisao izgleda kao potpuni gubitak veze s realnošću.

al ajde, nisam ni ja daleko, i am meeting baneta u sredu u 20:30 znajući da se ispod maske krije tom hardy. nije moglo bolje! :lol:
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Lord Kufer

Ova?

http://www.e-novine.com/srbija/srbija-tema/68313-BusPlus-hapenje.html

QuoteUlazim u autobus 65 i dolazi mi pomisao da treba da budem oprezan zbog moguće kontrole u jutarnjim satima. Prolazimo Ušće, ali linija prolazi pored stanice na kojoj je ranije stajala i staje ispred hotela Hajat, gde nikada nije stajala. Tu ulazi nešto manje od deset lica kontrolora privatne firme koja je uvela BusPlus sistem. Uspevam na vreme da izađem napolje i gledam spolja šta se dešava. Autobus stoji kao prikovan dok se nešto što izgleda kao vojnička racija ne sprovede iznutra. Kad oni izađu, više niko ne može da uđe i autobus kreće. Dolazi sledeći i tako sve isto, a linije čekaju jedna za drugom u redu da budu tako klistirane

Josephine

Ja razumem Lorda.

Nedostatak sluha za stanje naroda i pritisak, koji dostiže kritičnu tačku, rađa ekstremno nasilje. Nažalost.

Meho Krljic

Quote from: D. on 21-07-2012, 16:30:24
Quote from: Meho Krljic on 21-07-2012, 16:18:04
Pa ko kaže da je to nešto strašno i da ih ja ne podržavam?? Samo reagujem na esklaciju diskursa ovde. Te švercer u autobusu je isto što i Bejn, te tretiraju nas kao najokorelije kriminalce itd. itd. Naravno da privatna firma koja je dobila ovakav dil i ponaša se ovako nije dobra, ali ne preterujmo sa vrištanjem. Nije pristojno prema ljudima koji zaista trpe represiju.

Eh, eskalacija diskursa je benigna dok ostaje na nivou diskursa. :)

A ja se osećam kao da trpim represiju. Objasnila sam i kako (na makro i mikro nivou). I rekla sam da je ovo samo kap koja preliva čašu socijalnog nasilja koje vrši država (političari) nad građanima svakog dana. Prost i najbanalniji primer: država kao podstiče preduzetništvo mladih, a pljačka na sve strane. Lakše je da osnuješ preduzeće, nego da ga zatvoriš. I tako te cedi i cedi, na minimalac uzima 125 evra doprinosa. Paradoksalno je što naplaćuje i nekakav porez za nezaposlenost. Kome odlazi taj porez, gde je specifikacija (pravdanje) poreza koje plaćam? Imam li pravo da znam za tok novca i kuda odlazi novac koji dajem državi? Imam, ali ne mogu da ga ostvarim. Jer da se ja pitam, taj novac bi zaista odlazio nezaposlenima, a dok sam  bila nezaposlena, niko mi ništa nije davao, crkavala sam od gladi i bukvalno. Dakle, novac verovatno odlazi u Nacionalnu službu za zapošljavanje u kojoj te, kada odeš da se prijaviš, pitaju da li si našao posao? To nije represija?

Pa, očigledno je da imamo drugačija shvatanja represije. I kakve veze ima ovo opisano sa BusPlusom???

Quote from: D. on 21-07-2012, 16:30:24
Meho, putuješ li ti autobusom? Mislim, osećaj je kao da jesi poslednji kriminalac. Da se razumemo. Mnogo je neprijatno (i ponižavajuće!) kada dva momka u polo majicama stanu na dvokrilna vrata i ne daju ti da izađeš iz busa. Mislim, ja sam to gledala sa spoljašnje strane, ali je izgledalo kao da su svi ljudi unutra tamo zarobljeni.

Pa, napisao sam da se isključivo vozim autobusom. I nisam doživeo ništa slično što ne znači da neću, naravno. I svakako da je ovo sve neprijatno, glupo i ponižavajuće ali... ovo je klasičan primer onoga što se na twitteru obeležava haštagom firstworldproblems. Čitajući Kuferove postove ovde (i u manjoj meri tvoje) stiče se utisak da BusPlus kontrolori izvlače majke sa decom kroz prozore autobusa, starije muškarce od šesnaest godina odmah stavljaju uza zid a one iznad trinaest odvode u nepoznatom pravcu... Ponavljam, ovo jeste pitanje koje očigledno treba rešiti ali, zaboga, prođimo malo gradovima po Srbiji da vidimo kako izgledaju zajednice koje ZAISTA imaju probleme.

Josephine

Ne može da se stekne takav utisak iz mojih postova, sasvim sam sigurna u to, jer kontrolišem diskurs u ovoj temi. :)

Ti problem posmatraš izolovano, a ja kao deo većeg problema, i u tome leži naš nesporazum.

Lord Kufer

Ja stvar vidim od početka do kraja. To je verovatno ono što mi Meho i drugi zameraju. Sad je stvar na početku, ali uzima maha. I ja znam kako se stvar može dalje odvijati, pogotovo ukoliko izostane svest o tome i ukoliko se ne pruži odlučan otpor.

Ta gamad radi za male pare, ali mnogo veća im je nagrada moć i zadovoljstvo koje im ona pruža. To osećanje zajednice, organizma, funkcionalnosti sistema, svemoći prema svakome ko im je žrtva. Moć emocije je u potpunosti potcenjena, kao i način na koji emocije nastaju, kako se programiraju. Sada ta gamad može da odlučuje koga će da kazni, kome će da oprosti. Ko zna kakav će propis sutra doneti. Možda će svako ko je pošten putnik morati da nosi odgovarajuću traku na mišici, a oni koji je nemaju neće moći da uđu u gradski prevoz, ili na druga mesta. Državna vlast je u ovom slučaju dozvolila stvaranje paralelne vlasti - to znači da je ova država mrtva. Ona je pustila da umesto nje narasta jedan novi hibrid. Taj novi hibrid je otrovan.

Možda se neko još uvek pita kako je moguće da je Hitler došao na vlast? Pa isto ovako. Potpuno isto. I ljudima se to dopalo. Mnogo im se dopalo da uobražavaju da su bolji od drugih, da su moćni, tako dobro organizovani, da mogu sve. Da se isplati malo žrtvovati zarad takvog jednog osećanja svemoći.

Ako stvar ode do ekstrema, završiće se baš ovako:

VISCONTI-2 - THE DAMNED / THE MASSACRE - PART 2

Meho Krljic

A ja mislim da je ovo paranoidan diskurs svojstven nama koji imamo previše vremena da razmišljamo jer ne radimo bogznašta zahtevno u životu.

Edit: Ah, da, Kufer je potvrdio Godwinov zakon, dakle, ne moramo više da raspravljamo.

Lord Kufer

A ja mislim da je problem nesvesnost i zaboravnost, koja rezultira ponavljanjem najgorih stvari iz istorije.

Mi smo ovde u Srbiji zaboravili šta je opresija. Bilo je posle rata sve negde do šezdesetih dosta zajebano, a onda je počelo da popušta. I sve do sada, bilo je veoma komotno, mada ne i izobilno. Međutim, ovo je nešto sasvim drugo, i na to je malo ko navikao. Postoji ovo u mnogo većoj meri na Zapadu, ljudi su se navikli. Ali i tamo se postepeno pojačava, naročito u poslednje vreme. Ko je malo stariji, zna o čemu pričam. Seća se kako je bilo sedamdesetih i kakve su tada bile slobode, a sada ima još samo mrvica toga.

Problem nemanja vremena za razmišljanje je i najveći od svih. Drago mi je što to uviđaš. A šta je zahtevnije u životu od promišljanja života? Rad u rudniku ili nekom sličnom sweatshopu? Pa biće i toga uskoro.

Josephine

Quote from: Lord Kufer on 21-07-2012, 20:06:47
Državna vlast je u ovom slučaju dozvolila stvaranje paralelne vlasti - to znači da je ova država mrtva.

Ovako i ja zamišljam bus plus kao deo većeg problema.  xjap

Ljudi svakako grozno žive, i ljudi su pod mnogo gorim represijama, ali to su, u Srbiji, mahom prikriveni oblici represije. Odnosno, prosečan građanin, uglavnom, nema kome da se obrati radi zaštite prava, a i malo toga može da učini da poboljša svoj (ekonomski) položaj. Zato sam i postovala tekst sa Peščanika. Javnost mora da se edukuje da bude kulturnija i da poštuje saobraćajnu kulturu. Ulaz na prednja, izlaz na srednja - nije diskutabilan koncept. Naprotiv. Diskutabilan je način na koji je taj paralelan sistem vlasti odlučio da sprovede svoju odluku. Koja se, opet, i ne tiče kulture nego profita.

I nije frka izbila oko bus plusa, u pozadini se, što Lord ponavlja, razvija mnogo šira priča. Ovakve stvari su uvek samo povod. I ako se ne bude imalo sluha za zahteve građana, plašim se da će se opet dogoditi nasilje. Zato i spominjem Vojvodinu. Pritisak nije rešenje, već komunikacija. A ova država ne komunicira sa svojim građanima, već ih zlostavlja na svakodnevnom planu.

Sad će Meho da kaže da živimo bolje nego nekad, ali ja, ovako odavno prepuštena samoj sebi, ne mogu, nažalost, da sagledam njegovu perspektivu, a sopstvena mi jedina preostaje. Sad, neko ko ranije nije živeo dobro sada sigurno živi bolje, no to nije zbog sistema, već su i neke druge (srećne) okolnosti tu igrale bitnu ulogu.

Nema ovde nikakvog vrištećeg diskursa, niko ne želi nasilje. Nezadovoljstva ima, ali zašto se odmah u to nezadovoljstvo upisuje histerija i nedostatak altruizma? Zašto bi nezadovoljstvo odmah bilo etiketirano kao negativna pojava? Ono može biti itekako konstruktivno ako je kontrolisano i ako postoji ljubav prema čoveku i svest da se iz sopstvenog nezadovoljstva ne čini zlo.

Josephine

Quote from: Meho Krljic on 21-07-2012, 20:15:23
A ja mislim da je ovo paranoidan diskurs svojstven nama koji imamo previše vremena da razmišljamo jer ne radimo bogznašta zahtevno u životu.

Dobro, ovo se valjda odnosi na Lorda (nadam se :lol: ), ali eto - možda je ponekad nezadovoljstvo bolje izražavati rečima, komunicirati ga, nego ga držati u sebi do tačke eksplozije... :)

Stipan

Quote from: D. on 21-07-2012, 20:19:54
Zato i spominjem Vojvodinu.

Ah, vi još uvek verujete da ćete dugo posedovati Vojvodinu?

Koje ste vi naivčine...

Lord Kufer

Quote from: Stipan on 21-07-2012, 21:02:50
Quote from: D. on 21-07-2012, 20:19:54
Zato i spominjem Vojvodinu.

Ah, vi još uvek verujete da ćete dugo posedovati Vojvodinu?

Koje ste vi naivčine...

Treća - sreća!  :!:

Stipan

Lord Kufer

Vojvodina je sad puna Krajišnika, oni se lako odlučuju na beganje...

Stipan

džin tonik

u slucaju da ne dodje rus
bezite autobusima bus plus!

Stipan

Meho Krljic

Quote from: Lord Kufer on 21-07-2012, 20:19:20
A ja mislim da je problem nesvesnost i zaboravnost, koja rezultira ponavljanjem najgorih stvari iz istorije.

Mi smo ovde u Srbiji zaboravili šta je opresija. Bilo je posle rata sve negde do šezdesetih dosta zajebano, a onda je počelo da popušta. I sve do sada, bilo je veoma komotno, mada ne i izobilno. Međutim, ovo je nešto sasvim drugo, i na to je malo ko navikao. Postoji ovo u mnogo većoj meri na Zapadu, ljudi su se navikli. Ali i tamo se postepeno pojačava, naročito u poslednje vreme. Ko je malo stariji, zna o čemu pričam. Seća se kako je bilo sedamdesetih i kakve su tada bile slobode, a sada ima još samo mrvica toga.

Problem nemanja vremena za razmišljanje je i najveći od svih. Drago mi je što to uviđaš. A šta je zahtevnije u životu od promišljanja života? Rad u rudniku ili nekom sličnom sweatshopu? Pa biće i toga uskoro.

Jebote... Dakle, sedamdesetih su slobode bile veće utoliko što si imao jednopartijski sistem i verbalni delikt na snazi? Čujte, nije da ja mislim da je u Srbiji danas sjajno, naprotiv, grozno je prilično ali ova vrsta apstrakcije ne doprinosi raspravi. To što je Kufer u sedamdesetima bio mlad i osećao se sjajno a danas nije mlad i oseća se lošije teško da je objektivan kriterijum za priču o ovim stvarima. Takođe, to što ni ja ni Kufer nismo proveli više od par dana u životu radeći fizički prilično urnebesno minira crne slutnje o svetšopovima i tako tim stvarima. Ovo je, opet velim, kako ljudi sa puno raznolikog obrazovanja i slobodnog vremena promišljaju život koji ipak nisu sami i živeli.

Dakle, da ne gnjavim sad sa svojim ionako oskudnim poznavanjem političke filozofije, ali po većini savremenih teorija "sloboda" je upravo ono što se dobija time da država umanjuje svoj uticaj i regulaciju određenih oblasti i prepušta ih privatnim inicijativama. Ergo, slobode su danas "objektivno" veće - ali je veća i odgovornost čoveka da je čuva, neguje, brani itd. Kufer slobodnijim vremenima naziva vreme u kome je čuvanje slobode većim delom bilo preneseno na državu pa se i narod osećao udobnije, ali to ne znači da je bio i slobodniji.

I opet, mislim da je ceo ovaj debakl sa BusPlusom loša stvar za grad, da građani itekako treba da se bune protiv toga, ali prizivanje eshatološke retorike i izvlačenje nekakvih nebuloznih paralela sa represivnim društvima oličenim u hitlerovskoj Nemačkoj je smešno i deluje detinjasto, a ipak smo mi odrasli ljudi. Srbija jeste na dobrom putu da se za vjeki vjekov proda u dužničko ropstvo, ali budimo ljudi iako smo Srbi, BusPlus je jedan lokalni problem koji se tiče udobnosti, a ne egzistencijalno pitanje zbog kog se živi i umire. Činjenica da se ljudi žučno bune zbog ovoga samo pokazuje koliko bolje žive nego što pričaju. Imaju milion televizijskih kanala, smartfounove na otplatu, kredite za letovanja - objektivno žive iznad svojih mogućnosti i sad ih odjednom mnogo boli Bus Plus  :lol:

Da ne kaže Stipan da ga ignorišem, nalazim da je njegova revolucionarno-separatistička retorika, kao i uvek, urnebesna  :lol: :lol: :lol: Da su svi separatisti dobri i blagi kao on ovaj svet bi bio mnogo prijatnije mesto.

Alexdelarge

moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Josephine

Privatne inicijative onda u potpunosti treba da budu privatne. I treba da pruže kvalitetnu uslugu za novac koji naplaćuju. :)

Meho Krljic

Quote from: Alexdelarge on 21-07-2012, 21:29:55
Ein Volk, ein Reich, ein BusPlus, ein Führer

http://www.e-novine.com/kolumna/petar-lukovic/68161-Ein-Volk-ein-Reich-ein-BusPlus-ein-Fhrer.html
:-D :-D

Neverovatno je da narod ovoliko boli ulaženje na prednja vrata. Kao da nikada nisu bili u Londonu, recimo. Oh, čekajte...

Quote from: D. on 21-07-2012, 21:33:22
Privatne inicijative onda u potpunosti treba da budu privatne. I treba da pruže kvalitetnu uslugu za novac koji naplaćuju. :)

Ma, ne, naravno. Ja čak i ne mislim da je u ovom trenutku privatizacija javnih službi ovog tipa dobra, širom sveta je privatizovanje železnica i pošta donelo lošiju uslugu i probleme za korisnike i svakako se Apex i BusPlus nisu pokazali u sjajnom svetlu do sada. Samo komentarišem da je ovo sloboda na delu. Kufer, kao levičar, kako ga ja doživljavam po diskursu, muzičkom ukusu itd. možda brka slobodu (odliku desničarskih političkih filozofija) sa pravednošću koja je odlika levih. A ovde pričamo pre o nepravednom tretmanu putnika nego o ograničavanju njihove slobode.

Josephine

Mislim da si pogrešno kvotovao, Meho. Mene ne boli ulaz na prednja vrata. Naprotiv, podržala sam saobraćajnu kulturu. Nisam podržala način "edukacije" javnosti kako da ulazi u bus i nisam podržala "profitnu" motivaciju za nametanje kulture. :)

Edit: ah, ispravio si. :)

Lord Kufer

Meho, ti pojma nemaš šta je sloboda.
Da li danas postoji slobodna štampa? Politička korektnost = ideološka podobnost. Ne zvoni ti zvonce? Nekad ti je trebala crvena knjižica koja vrata otvara, a sada ti trebaju evri. Pa u čemu je razlika po tim pitanjima?

Ali, u to vreme je bilo manje regulisanja - što znači više slobode. Neuporedivo mnogo više slobode kretanja i sredstava i načina za to kretanje. Bilo je teškoća, ali bile su drugačije prirode.

A što se tiče broja kanala na televiziji, pa stvarno, ako je to merilo slobode! A na tim kanalima nema apsolutno ništa vredno. Mnogo je bolji bio onaj jedan i po kanal JRT nego svi ovi zajedno. I profesionalnije osmišljen, i mnogo bolje redakcije svih rubrika. I mnogo bolji voditelji, a ne ko danas, sve same kurve u kombinezonima i alapače koje blebeću najodvratnije gluposti. Pa ja televiziju ne gledam već dvadeset godina zbog toga.

Samo da podsetim, dinar je bio konvertibilna valuta. Uzneš dinare i odeš u jebeni Pariz. Nije nam se ni išlo nigde, koliko je ovde bilo dobro. Viza je trebala jedino za Grčku, a i to čisto formalno, platiš neku siću i dobiješ. Mogao si solo da putuješ, bez idiotskih aranžmana koji bi te istovarili u neko sindikalno letovalište u Grčkoj ili Turskoj, da vidiš sveta, da obiđeš muzeje, da upoznaš ljude.

Šta smo sve pisali u Studentu, koji je bio najčitaniji nedeljnik u Beogradu, to danas niko ne sme da napiše, osim par njih koji imaju problem gde to da objave a da im pritom neko ne podmetne bombu pod prozor. Danas Student ne postoji, ukinuta je sva studentska kultura, nemaju izdavača, nemaju radio. Ukinuta je i ostala kultura, podrška časopisima je više nego bedna. Sva kulturna produkcija je na izdisaju. I to je u svetskim razmerama. To li je izraz slobode? Ma hajde...

Lord Kufer

Zanimljivo, i Pera Luković je imao istu asocijaciju na SA trupe...

Nisam ja, Daragana, levičar. Ja sam antifašista  xuss

Meho Krljic

Eh, ali to je ono što ti pričam. Tebi je sloboda što si mogao da ideš u Pariz bez vize i zameniš dinare za franke (što možeš i sada, za evre ali ti verovatno kurs ne bi bio mio) a nekom je nesloboda što nije mogao da od svog rada i novca vodi posao onako kako je želeo da vodi, da zaradi koliko misli da vredi a da to ne podrazumeva rad u državnoj firmi i reketanje od strane vladajuće birokratije itd. U Studentu si mogao da pišeš šta hoćeš ali nisi mogao da registruješ političko udruženje koje bi radilo na afirmaciji prava seksualnih manjina itd. Na državnoij televiziji si mogao da gledaš lepe voditelje sa dobrom dikcijom kako čitaju partijski odobrena saopštenja a danas možeš da čuješ nekoliko ipak oprečnih mišljenja o istoj stvari na istom ili različitim medijima. Svaka sloboda od pre dvadeset godina izgleda slobodnije nego svaka sloboda danas.

I opet kad kažeš "ukinuta je kultura", "podrška časopisima je (...) bedna", ti ne govoriš o slobodi nego suprotno, o sistemskoj regulativi ovih oblasti. Da ne bude zabune. Ti želiš društvo u kome će administrativni aparat i državna vlast propisivati kulturu i održavati medije u životu mimo stvarnog nivoa interesovanja za njih. Što možda i jeste bolje, možda bi društvo tako bilo kulturnije, al da ne brkamo pojmove, to nema veze sa slobodom, to je etatizam bliži tom Hitleru koga ti pominješ nego nekoj fiktivnoj narodnoj volji.

Meho Krljic

Quote from: Lord Kufer on 21-07-2012, 21:55:13
Zanimljivo, i Pera Luković je imao istu asocijaciju na SA trupe...

Pa, mislim, da se razumemo, Pera je meni jako drag i dobro se kapiramo on i ja, ali njegovo zazivanje fašizma i nacizma i gde treba i gde ne treba je zaslužno za inflaciju besmisla u političkim i sociološkim raspravama na Internetu i pojeftinilo ove pojmove do besvesti. Ne zaboravimo da su nacisti ljude ubijali industrijski a da ovde pričamo o proveri da li su građani platili javni prevoz.

Lord Kufer

Ma kakva provera da li su platili kartu. Ovo je provera građanstva do koje mere će trpeti teror i samovolju vlasti. Ko je šta građane pitao u vezi s ovakvim tretmanom? Niko. Nema tu ni s od slobode.

Meho Krljic

Ja i dalje mislim da su ove reakcije vrištanja i apokaliptični govor dokaz da nam je značajno bolje nego što pričamo.

Jer, evo mnogo boljeg primera državne represije nad svojim građanima, a zbog koga ne vidim da se na ulici protestuje:

Izbeglice iz Hrvatske koje žive u Srbiji sa srpskim državljanstvom i ovde imaju pravo na zdravstveno osiguranje više na njega nemaju pravo (ostvareno, dodao bih, po osnovi davanja u fond, ne kao milostinja) ako se ne odreknu istog takvog prava u Hrvatskoj. Zašto našem fondu zdravstvene zaštite smeta da je neko osiguran i kod drugog fonda u drugoj državi, pa makar ona bila nekadašnji deo zajedničke države? Ne verujem da u neslobodnoj Americi neku firmu koja se bavi zdravstvenim osiguranjem zabole dupe imate li osiguranje u Srbiji. No, naši kažu: odjavi se u Hrvatskoj pa ćemo ti onda overiti knjižicu. Odu ljudi u Hrvatsku, dođu u fond, kažu da bi da se odjave a u Hrvatskoj im kažu da ne mogu da se ne odjave ako ne odjave i prebivalište u Hrvatskoj - zakon zahteva da građani sa prijavom boravka u RH moraju da budu osigurani. Sada je, dakle, Srbin iz Hrvatske koji živi u Srbiji stavljen u ovu dilemu: da se odrekne prebivališta u Hrvatskoj čime se implicitno u praksi odriče prava na odštetu za otetu ili uništenu imovinu ili da se odrekne zdravstvenog osiguranja u državi u kojoj živi i kojoj je plaćao doprinos za to isto osiguranje godinama.

Eto, to je državna represija prema ljudima zbog kojih je, navodno, ova država ratovala pre dvadeset godina. To je pitanje možda ne života ili smrti ali pitanje zdravlja i imovine. I niko zbog toga ne protestuje na Trgu Republike niti poredi našu administraciju sa Hitlerovom. Gou figjr.

džin tonik

meho bas si u formi. em zdravsteno nije usporedivo sa americkim privatnim zdravstvenim, em mi nije jasno kako bilo tko bilo kako moze izgubiti pravo na odstetu za otetu ili unistenu imovinu u srbskoj agresiji na hrvatsku.
a najjaca ti je ova o odricanju od zdravstvenog "za koje je godinama placao doprinos". pa nije ti to mirovinsko.
jedino potpisujem da srbe izbjegle ih hrvatske pod hitno treba i formalno odstraniti iz iste da se to zlo sistematski naseljavano vec stoljecima nikad vise ne vrati.

lilit

A ja računam da su D. i Kufer, ovako ujedinjeni u borbi protiv represije, državnog terora i nesloboda, krenuli u verbalnu borbu pre svega zbog umetničkih afiniteta, pa mi je sve to negde i slatko koliko god mi zvučalo, najblaže rečeno, nadrealno. :lol:

Nego, kad reče London, naravno da se ulazi na prednja vrata kad je osnovna jedinica gradskog prevoza ustvari metro. Ajd da vidim kako bi Britanci poštovali "prednja vrata bonton" da spadnu na bus kao elementarni vid transporta. Tako da ti je poređenje malo nerealno.

A ono što bi meni u celoj ovoj ujdurmi najviše smetalo je sledeće: ako platim kartu, ne želim da imam IKAKVIH PROBLEMA, s bilo kim. Neću da me zaustavljaju, neću da čekam ni 5 minuta da se obavi kontrola i hoću da mi se kontrolor obraća sa samo 4 reči "izvinite, molim, izvolite, hvala". Budalaština zvana validiranje mesečnih karata mora da prestane.

Celu ujdurmu je Žika najbolje opisao, nema tu mnogo šta da se doda.
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Josephine

Meho, to je zato što je potrebno osetiti i videti represiju i bukvalno na svojoj koži. Sve dok je ona apstraktna, birokratska, administrativna itd. malo ko će da reaguje.

I zato što su se ovog puta ljudi našli u masi, na jednom mestu (u busevima). Ovako su raštrkani, istomišljenici se teže pronalaze.

Josephine

Quote from: lilit_depp on 21-07-2012, 22:39:29
A ja računam da su D. i Kufer, ovako ujedinjeni u borbi protiv represije, državnog terora i nesloboda, krenuli u verbalnu borbu pre svega zbog umetničkih afiniteta, pa mi je sve to negde i slatko koliko god mi zvučalo, najblaže rečeno, nadrealno. :lol:

Pa ja veoma cenim Lorda, i smatram da je dopreo do nekih dubina do kojih je malo ko uspeo da dopre... :)

Nightflier

Poslednjih nedelju-dve dana ne koristim prevoz, pošto sve završavam peške i u kraju, ali otkad sam čuo da treba ulaziti na prednja a izlaziti na srednja postupam tako i nisam imao nikakvih problema, niti sam video kontrolore. Primećujem da na linijama koje ja koristim u poslednjih mesec vlada veća gužva i čini mi se da je manje autobusa u prometu.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Alexdelarge

moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Lord Kufer

Nije, oni će da spakuju što više ljudi mogu u što manje autobusa zbog radi veće zarade.

Lord Kufer

Ova država je pre dvadeset godina, sudim prema ishodu, ratovala zbog toga da bi ovde došla masa ljudi koji bi onda radili posao po bagatelnim platama. Što se i dogodilo. To je barem jasno, i to je osnovni razlog zbog čega se vode ratovi - jeftina radna snaga. I zbog toga je čitava Krajina, na jedan mig iz Beograda, evakuisana i preseljena u Srbiju bez ikakvog otpora, i preraspoređena po Srbiji gde je trabalo, a Beogradom su patrolirali krajiški milicioneri. Ko se seća - seća se. A u Hrvatskoj je tu i tamo ubijen neki starac koji nije hteo da beži i ostavi svoj dom - to je sad onaj cirkus oko ratnih zločina, a za to bi trebalo da odgovara čitavo srpsko i hrvatsko, pa i američko rukovodstvo, kao i za ostale stvari, pošto je skoro sve, uključujući i masakre, rađeno prema scenariju.

džin tonik

lorde, tvoja teza ima slabu tocku: ti ljudi koji su dosli u srbiju ne trgaju se bas za poslom. to je naviklo hvatati 'lada, malo upravnik, malo rukovoditelj, malo carinik, malo "oficir",  malo "milicajac", pa opet malo 'lada, pa malo u lov, na ljetovanje, zimovanje, drustveni stan, vikendica i tako. nikako mi nije jasno sta ti sad kao rade u srbiji kad su lijene bitange i paraziti.

Lord Kufer

Grešiš Zosko. Ovde su Krajišnici zauzeli dosta poslova, to je bilo veoma vidljivo, najvidljivije su bile prodavačice po kioscima npr.
Kad je Milošević uzeo vlast državnim udarom, da ne zaboravimo to, ovde je odjednom cena rada pala desetostruko.
Čitav rat je izmišljen da bi se to kompenzovalo. Naravno, prvo se dogodila pljačka i devaluacija novca. A posle su traženi razlozi, pa su poslali ubice u Borovo selo i dalje znamo kako je išlo, mada ne znamo detalje. Tojest, ko hoće da zna, može lako da nađe korektnu informaciju.

Ovde dobro prolaze samo oni koji su dobro organizovani, tojest bande. Isto kao i u Hrvackoj.

Meho Krljic

Nego, kad reče London, naravno da se ulazi na prednja vrata kad je osnovna jedinica gradskog prevoza ustvari metro. Ajd da vidim kako bi Britanci poštovali "prednja vrata bonton" da spadnu na bus kao elementarni vid transporta. Tako da ti je poređenje malo nerealno.

Da, to je tačno, naravno.

A ono što bi meni u celoj ovoj ujdurmi najviše smetalo je sledeće: ako platim kartu, ne želim da imam IKAKVIH PROBLEMA, s bilo kim. Neću da me zaustavljaju, neću da čekam ni 5 minuta da se obavi kontrola i hoću da mi se kontrolor obraća sa samo 4 reči "izvinite, molim, izvolite, hvala". Budalaština zvana validiranje mesečnih karata mora da prestane.

I ovo je precizno i nema šta da se doda.

A ove Kuferove fantazije su zabavne osim što ih ruši činjenica da posla ima sve manje što je više negodovoljno za obaranje cene rada.

džin tonik

mislim da su krajisnici zavrsili u srbiji zbog svoje prirode. ne vjerujem da je to bio cilj beogradske politike.
sve je islo dobro dok se bez neke pretjerane opasnosti moglo pljackati po hrvatskoj. kad je to zaustavljeno, nastupila je depresija. srbi su osvojili dobar dio hrvatske, ali nisu znali sto s njim, jer su paraziti. a paraziti samostalno ne funkcioniraju. to se najbolje vidjelo u mirnoj reintegraciji podunavlja. osobe koje su sudjelovale u pregovorima sa hrvatske strane bez iznimke prepricavaju kako je to izgledalo. mjesta pod srbskom okupacijom bila su nalik svinjcu, a srbi jedva cekali da se sve privede kraju i opet se negdje prikrpelje. jer parazit bez domacina osudjen je na propast.
a sad imamo zanimljivu situaciju: parazite krajisnike, na parazitima srbijancima. jedino ih vojvodina jos koliko-toliko odrzava u zivotu.

Josephine

džin tonik

zosko problem uvijek sagleda temeljno i ne opterecuje se sitnicama koje proizlaze iz onog osnovnog. :lol:

Lord Kufer

Posla ima sve manje na globalnom nivou jer treba doseći kineski i indijski nivo radne snage. Nemojte da ste naivni i da verujete da postoje neki objektivni ekonomski razlozi za ovu recesiju tojest depresiju. To je tako isplanirano, industrija je autsorsovana, standard mora pasti.
Nije li Kornelijus ovde rekao da stranci neće da investiraju u Srbiju jer je radna snaga preskupa?

THINK ABOUT SIGNALISM

Lord Kufer

Zosko, nemoj zajebavati. U Hrvackoj radnici idu pevajući na posao i potpaljuju visoke peći.... Reka Sava je u Beogradu čista, što znači da tamo nema više nikakve industrije. Pola Hrvata je pobeglo iz zemlje. Pa i ti...

džin tonik

... ako platim kartu, ne želim da imam IKAKVIH PROBLEMA, s bilo kim. Neću da me zaustavljaju, neću da čekam ni 5 minuta da se obavi kontrola i hoću da mi se kontrolor obraća sa samo 4 reči "izvinite, molim, izvolite, hvala". ...

boze sta zapad cini od srba. hej, pogresno si zapocela tu misao, ispravno je ovako: "... iako ne platim kartu, ne zelim da imam IKAKVIH PROBLEMA..."

džin tonik

Quote from: Lord Kufer on 21-07-2012, 23:38:49
Zosko, nemoj zajebavati. U Hrvackoj radnici idu pevajući na posao i potpaljuju visoke peći.... Reka Sava je u Beogradu čista, što znači da tamo nema više nikakve industrije. Pola Hrvata je pobeglo iz zemlje. Pa i ti...

ah, znas, pravi hrvati oduvijek su bili seljaci tako da ih sva ta zbivnja zanimaju vise rekreativno. to sto zakljucujes zakljucili su jos negdje oko hrvatsko-ugarske nagodbe i od onda ih stvari bas ne dodiruju previse. jedino izvuku vile kad paraziti bilo kojeg predznaka uhvate previse maha, konkreteno u hrvatskom domu.
a ja nisam otisao vec sam rodjen vani, ali to nije bitno.

Lord Kufer

Ma te fore o lenjim Crnogorcima ili Srbima, glupim Bosancima, kurvinjskim Hrvatima... Nije valjda da u to veruješ?

džin tonik

ja vjerujem samo u punu smocnicu. 2-3 buta, nekoliko tabli speka, kobasice, curke, svargl, mast, cvarci, domaci rezanci, kiseli kupus, grasak, paprika, puna skrinja, krumpir, jabuke, vino, bjelke, valjanke, sok od bazge, kupina i sl.
edit: zaboravio sam luk, sljive kalanke i glodare, dud, maline, tresnje, visnje, jagode

Lord Kufer

Siguran sam da su i Srbi iz Slavonije verovali u isto. I zašto su se oni bunili, kad su imali bogata imanja, kuće na sprat i slično? Šta je njima trebalo da počnu ubijanje?
Nisu oni to ni počeli, ali su svejedno morali da idu... To je neko odavde i odande dogovorio, platio ubice i završio posao. A neukima ostaje da trabunjaju o nacionalnoj mržnji i genetsko-istorijskim netrpeljivostima.