• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Radionica - januar 2011

Started by Boban, 02-01-2011, 15:36:43

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Izaberite TRI priče koje vam se najviše dopadaju

1 — POLIKSENA (John Reynolds)
5 (9.4%)
2 — The Joke's on Google (D.)
19 (35.8%)
3 — ELEONIDA (ivica)
4 (7.5%)
4 — Grafiti svetla i tame (Džek svih zanata)
8 (15.1%)
5 — AGRONA (Angel011)
17 (32.1%)
6 — NAVENKA (Mića M.)
10 (18.9%)
7 — CRVENO (Miljan Markovic)
3 (5.7%)
8 — RENATA (SuperSynthetic)
9 (17%)
9 — ZNAK (tl:dr)
13 (24.5%)
10 — FIONA (Boban)
33 (62.3%)
11 — TEFTER (Perin)
20 (37.7%)

Total Members Voted: 53

Voting closed: 11-01-2011, 01:49:59

Boban

Ubacio sam i HTM verziju za one koji vole više tako: http://www.znaksagite.com/D/d1.htm
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

scallop

Hvala, gazda, u Luštiklino ime. Ja sam već glasao.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Džek

Meni je u Fioni zasmetalo konstantno i bespotrebno ponavljanje imena junakinje. Fiona ovo, Fiona ovo, Fiona tamo, Fiona 'vamo.
Kao da je autor imao potrebu da čitaocu kaže da to Fiona konta, ne neko drugi, iako se sve oko nje vrti.

Nepoznavanje zanata ili spisateljska igrica? Zato, uprkos lepo vođenoj radnji i pripovedanju, ne mogu da je smatram najboljom, previše "Fiona ovo, Fiona ovo" bode oči...
Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

Plut

Naravno da je "Fiona ovo, Fiona ono", u tome je poenta. Kako drugačije?

Džek

Umesto "Fiona je nasula lozu u čašu. Fiona je nazdravila. Zatim je Fiona sljuštrila rakiju niz grlo."
može

"Fiona je nasula lozu u čašu i nazdravila. Zatim je sljuštrila rakiju niz grlo."

Eto... mislim, možda grešim, ali takav je moj utisak.

Plut

Rečenica uvek može biti lepša, slažem se. Neću baš životom da branim ovu priču jer ne mislim da je savršena, ali je svakako ok. Za detaljnije kritike i pohvale morala bih ponovo da je pročitam. Na tvom primeru je tako, ali je on banalan, ne sećam se da sam nešto slično pročitala u Fioni. Uvek mi takve stvari zasmetaju, ovde to nije slučaj.

Džek

Primer sam ja izmislio, to sa rakijom ne postoji u priči. Mrzelo me kopi pejstovat od tamo... Ipak, suština primera je bitna.

Plut

O suštini i ja pričam.

Edit: Pročitaj ponovo Eleonidu, tu mi se učestalo pominjanje njenog imena čini nepotrebnim. Iako nije strašno, ipak smeta.

Perin

Svaku od priča treba peglati, i to podosta. Neke manje, neke više, ali nijedna priča nije izuzetak. Slažem se sa Džekom oko njegovog primera, ali se takođe slažem sa Plut da mi to nije zasmetalo, priča me je uvukla toliko da nisam obraćao pažnju na gramatiku i rečenični sklop :)

Džek

18 puta autor upotrebljava "Fiona", to je ono što mi, jedino, u toj priči smeta.
Mora da je Plut napisala... :)

Plut

Perin

Bome, koliko brani storiju... :) Mada, mislim da je ovo pisao muškarac. Možda se i varam, doduše.

Samo opušteno narode, samo opušteno  :lol:

Plut

I meni već sumnjivo što je toliko branim. A mislila sam da to ne radim.  :shock:

Džek

Quote from: Plut on 02-01-2011, 21:35:33
Nisi valjda brojao?

Nisam ja, nego ctrl-f, u wordu.

Plut, priznaj da je Fiona tvoja... :)

Boban

Sad sam pogledao Fionu... ajde Džek pokaži jedno jedino mesto gde se mogla izbeći upotreba reči Fiona.

I zar ti je toliko nepodnošljiva pomisao da Plut uradi bolju priču od tebe?

Anomander Rejk

Ja sam glasao za Crveno, Grafiti svetla i tame, i Renatu.
Crveno mi je najbolja prica- odlicna ideja sa mobilnim i ozivljenim grafitima, lep sklop recenica i efektan kraj. Nekako u celini ostavlja najbolji utisak.
Grafiti svetla i tame su efektna prica, drzi citaoca, ima filing za jezu i strah i lepo je napisana. Ipak, drugo mesto zbog nekih predvidljivih resenja i sna, imam utisak da je kraj mogao biti bolji i onda bi bila zaista sjajna.
Renata mi se dopala, kratko i efektno, u malo recenica stala je misterija i tajnovitost.
Dobra zamisao sa slikarom.
Sve je naravno, samo moje subjektivno misljenje.
Tajno pišem zbirke po kućama...

Boban

Nego, meni je RENATA prilično prijatno otkrovenje... škripi na mnogim nivoima, ali ima nekakvu neobičnu atmosferičnost i kao da se u daljini ili dubini u nekom logičkom nedosegu krije neuhvatljiva srž priče. Autor može mnogo bolje nego što je ovde pokazao...

Džek

Evo jednog dela priče...

,,Gle, moje ime", reče devojka nekoliko stepenica iza nje, gurkajući svoju drugaricu i pokazujući joj na zid pored koga su upravo prolazile.
Fiona se trže. Kako je to moguće, dve Fione na jednim stepenicama, tek nekoliko koraka udaljene. Fiona je pogledala tu drugu Fionu; nije joj bila nimalo nalik, nešto viša od nje i punačkija, sa crnom kratkom kosom, potpuna suprotnost njoj.
Stepenice su ih munjevito nosile ka dnu. Fiona je grozničavo razmišljala šta da uradi, da li da zaboravi na sve, da li da odmah priđe devojci i upozna se ili da je samo neopaženo prati dok ne smisli šta će.

A evo kako bih ja izbegao ponavljanja imena:

,,Gle, moje ime", reče devojka nekoliko stepenica iza nje, gurkajući svoju drugaricu i pokazujući joj na zid pored koga su upravo prolazile.
Ona se trže (Trže se). Kako je to moguće, dve Fione na jednim stepenicama, tek nekoliko koraka udaljene. Pogledala je tu drugu Fionu; nije joj bila nimalo nalik, nešto viša od nje i punačkija, sa crnom kratkom kosom, potpuna suprotnost njoj.
Stepenice su ih munjevito nosile ka dnu. Grozničavo je razmišljala šta da uradi, da li da zaboravi na sve, da li da odmah priđe devojci i upozna se ili da je samo neopaženo prati dok ne smisli šta će.

dunja

FIONA- Verujem da je prvo citanje najbolji putokaz, a ono je ukazalo na ovu pricu. Ima interesantnu ideju, razradjenu u pricu sprovedenu do kraja, lep recenincni sklop neopterecen bespotrebnim detaljima, a ipak dovoljno slikovita da docara sve sto je potrebno. Za ovako mali broj karaktera to je maksimum.
TEFTER- Ovo je neobicna prica, oslikana detaljima kakve ja licno volim, atmosfera u njoj je ziva i oslikana tako da se lako da zamisliti, ostavlja mesta daljoj razradi, sve u svemu visoko drugo mesto.
RENATA- Za ovu pricu sam se odlucila jer naprosto pruza mogucnost njenom piscu da od toga napise nesto malo duze i da to sto napise pretenduje da bude jako dobro. I kao minijatura je intrigantna i sasvim interesantna za procitati. Razmisljala sam da na trece mesto postavim "ZNAK",koji bi to zasluzio neocekivanim krajem, ali prevagnulo je to sto "RENATA" u sebi nosi vise emocije meni bliske...
To bi bilo mojih tri.
Budite obazrivi kada sudite o tudjoj pameti.
Nisu glupi svi koji su pametniji od vas.

Dusko Radovic

Perin

Ispada, barem po dosadašnjem glasanju, da je ELEONIDA najlošija storija...

Džek

Quote from: Boban on 02-01-2011, 21:40:06
Sad sam pogledao Fionu... ajde Džek pokaži jedno jedino mesto gde se mogla izbeći upotreba reči Fiona.

I zar ti je toliko nepodnošljiva pomisao da Plut uradi bolju priču od tebe?

Jebote, zar ne smem reči šta mi je zasmetalo u priči a da me ne razapinjete odmah? Ili najbolja priča ne sme imati nijednu jedinu zamerku?

Plut sam prozvao jer mi bilo smešno njeno branjenje priče, iako zna da sam u pravu... :)
I uopšte ne mislim da je ona autor, nego neko drugi.

Boban

Nisi u pravu Džek. Ne mogu da ispadnu sve Fione. Ako napišeš "Ona se trže" onda se preuzima subjekat iz prethodne rečenice, a to je druga devojka, ne Fiona. Kod svake promene subjekta mora da ide ime.
E, sad, neke Fione posle možda mogu da ispadnu, ali ne u takvom obimu kako se tebi čini.

Džek

Naravno, primer sam brzinski odradio da mi ne čekaš previše.
Ipak, upotreba Fiona se može reducirati. Da mi se nije dopala priča, ne bi se ni osvrtao na to.

Plut

Apsolutno se slažem, možda bi se poneka Fiona i mogla izbaciti, ali da toliko smeta, nema šanse.

Ajd da skrenem pažnju i na neku drugu priču. Npr. gospođica Pačuli. Nije loša, ali meni tu nešto...hm...k'o da fali, ili je višak. Pitanje je sad!
Ne znam spada li i ovo u spisateljski zanat ili nešto drugo, ali da se neko iz stravične more budi otvarajući snene oči... Ajd' napadnite me.  xfrog

Džek

PA gde onda da smestimo tolike Fione kad ih izbacimo?
Evo, ja primam dve kod sebe, imam dovoljno širok krevet... :)

Plut

Quote from: Džek svih zanata on 02-01-2011, 22:00:57
PA gde onda da smestimo tolike Fione kad ih izbacimo?

E baš zato, i ne treba ih izbacivati. Nek sede tamo gde im je mesto.

Džek

Jel to misliš na Grafiti svetla i tame?

Meni se generalno dopala, ideja, ali vidi se da je autor nagario, što pre iz šaka da ispadne. I tamo se da što šta uraditi...

Elem, evidentno je da priče koje su najduže (vremenski) pisane, su i najbolje. Pogledajte tabelu glasanja, priče su numerisane onako kako ih je Boban dobijao.

scallop

Počelo je da mi smeta agitovanje. Nijedna priča neće biti bolja ako je mnogo hvalimo, niti gora ako je kudimo. One su onakve kakve su. Svakoj može da se nađe mana, ali većini i neki kvalitet za kojim smo i tragali. Boban je u pravu kad kod SuperS-a vidi dobru sliku i ja sam je video, ali je mnogo brzao. Kad sazna da to može da bude problem brzo će se ispraviti i eto nama dobrih priča. Fiona ima nešto od pretnje da smo svi već obeleženi svojom sudbinom. Nekada davno sam gledao domaći film "H-8". Dogodiće se saoraćajna nesreća autobusa i tačno se zna na kojim mestima su putnici poginuli. Putujemo sa autobusom, upoznajemo putnike i oni počinju da menjaju mesta. Svi su Fione. Već sam napisao zašto mi se sviđa "Znak". Zbog apsurda koji postojano u sebi nosi. "Tefter" takođe nosi lakoću obeleženosti u današnjem svetu. Taj pisac je mnogo napredovao na idejnom planu. I tako dalje. Nema mnogo priča koje se valjaju u stereotipu i to je dobro. Samo par priča su tu da popune mesto. Jedva ćekam sledeći mesećni konkurs Radionice ZS. Možda fantalizam nadvlada fatalizam.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Perin

Quote from: Džek svih zanata on 02-01-2011, 22:05:27
Elem, evidentno je da priče koje su najduže (vremenski) pisane, su i najbolje. Pogledajte tabelu glasanja, priče su numerisane onako kako ih je Boban dobijao.

Ne mora da znači, take it from me.

Josephine

Quote from: Boban on 02-01-2011, 20:29:40
pa ne jebu samo glupi muškarci... naprotiv.

Ovde nije jebo ni glup ni pametan. : D

Ali u mom svetu stvarno više jebu pametni.

Boban

Vidi, ako bismo onako sporta radi psihoanalizirali pisca ove priče, da li želiš da čuješ dokle možemo da stignemo bez napora? A tek uz trud?

Josephine

:]

Da, znala sam da će to nekome pasti na pamet. Čovek bi pomislio da će pisci shvatiti da može da se piše iz pasivnog iskustva, iz spajanja raznovrsnih ideja, situacija. Jednom rečju - da se igra?

Ali hajde, da čujem. Veoma me zanima. I o psihoanalitičaru može da se sazna iz njegove psihoanalize.

Boban

može, naravno, ali pisac uvek ugrađuje sopstvenu matricu u svoje delo.
Samo mladi i naivni umišljaju da mogu da pobegnu od sebe; oni drugi se zadovoljavaju time da se koliko-toliko kontrolišu.

Josephine

Ne ovog puta. Veruj mi.

Samo ne poznaješ pisca. On uvek ide u drugu krajnost od one koju oseća i vidi. Tako mu je zanimljivo da istraži granice, testira izdržljivost svojih emocija i intelekta, i negde sačuva intimu od očiju javnosti.

Mnogo je tu slojeva. Ti si jedan od retkih koji ih je video. Ne znam zašto sada vraćaš te slojeve... i preuzimaš moju naviku editovanja postova.  :)

Josephine

Quote from: scallop on 02-01-2011, 22:12:23
Možda fantalizam nadvlada fatalizam.

Lepa i korisna želja. :)

pokojni Steva

Bobane, Kralju (kliču mase)! Hvala.

Pročitao i ponovio. Glasam za Fiona, Znak, Renata, tim redosledom (i to mi je van domašaja, Bobane reaguj u moje ime pa unesi na tablu). Iskreno, to su jedine koje sam istrpeo do kraja. Kad me nešto žulja, izujem cipelu. I dalje tvrdim, zadato je bilo suviše usko definisano, raja se uprla da ispuni zadato a ne da mozgu slobode podari. Stil je upitan i u ove tri, to odbijam na kratak rok. Iz objektivnih razloga nisam učestvovao ovde, nemam daljnja prava, zaćutaću.
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Boban

Glasaćeš ti kada budeš pri pravom kompjuteru, u narednih 9.5 dana...

mac

Čini se da je ove radionice ipak bolje raditi uživo. Manje bi ljudi pričalo, a više slušalo.

Josephine

Quote from: mac on 03-01-2011, 00:05:29
Čini se da je ove radionice ipak bolje raditi uživo. Manje bi ljudi pričalo, a više slušalo.

Mudro. Hajde da ih radimo uživo.

Boban

Ali bi ukupno mnogo manje ljudi učestvovalo.
U svakom slučaju, jedno ne isključuje drugo; LK ima relativno redovne radionice svakog meseca; ovo ovde je opet drugačija vrsta pristupa; u zbiru je cilj isti, da svi pomalo mrdnemo unapred...

Josephine

QuoteKnjiževna radionica
24. januar
Dug je put od prvih pokušaja do stvarno prihvatljivog književnog teksta. Učestvujte u radionici, ubrzajte sazrevanje pisca u sebi! Šaljite vaše radove na lazarkomarcic@yahoo.com

Ovo?

angel011

We're all mad here.

scallop

Josephine

Quote from: angel011 on 03-01-2011, 00:22:27
To.
Doći ću, verovatno. :)

Quote from: scallop on 03-01-2011, 00:23:06
Ovo je bezbednije. :mrgreen:

Hihihihihi.

P.S.
A ja sam imala tremu od Bobana, a on bi da psihoanalizira. :)

Boban

pa kad se poturaš, šta da radim; vidiš da pokušavam da ostanem pribran...

Josephine

Mislim da bih umrla na mestu da si mi ti odradio psihoanalizu.   :mrgreen:
Ponekad se samo pravim hrabra.

Boban

ima vremena...
Napravićemo to kada ne budeš mogla jednostavno da se diskonektuješ i pobegneš u mir i tišinu svog kutka.

pokojni Steva

Glasano proksijem, eto, to smo završili... Iskreno se nadam da glas nisam dao ovoj iritantoj.

Hah, imam i favorit segment, 'očima punim ljubavi', oma mi se stomak okrenuo, sreća u oveću ćasu da pohvata to sve.
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?