• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Radionica 3 - mart - PRIČE i uputstvo za glasanje

Started by Boban, 11-02-2011, 22:02:59

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

SIMERIJANAC

Subo,jel ta priča bila specijalno za Sagitu ili je deo nekog romana u nastajanju?

Boban

Ne ide samootkrivanje, nego nekoliko dana komentara bez znanja i pogađanja šta je čije, pa onda spisak autora. Sve ste zaboravili kao da je februar bio pre 20 godina.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

pokojni Steva

Hiper, biće da su nam se 'sremačke grane' poklopile, meni je tvoja priča jaka, jasna, lepa, daleko najbolja u ovom krugu. Simpa je da nam se glasanja nimalo ne poklapaju. Očito da je glasanje (kao i uvek) bilo samo i samo na osnovu ličnog ukusa; malo su mi truli oni što se kunu da im je 'zanatski' aršin bio i jedini. D je donekle u pravu, ovo se pretvorilo u kereću trku, sa sve rasipanjem glasova na očekivano slabiju konkurenciju.
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Суба

Quote from: SIMERIJANAC on 08-03-2011, 09:57:32
Subo,jel ta priča bila specijalno za Sagitu ili je deo nekog romana u nastajanju?

Специјално за Сагиту. Бобане, имаш посла са нестрпљивим људима, џаба разум.

lilit

Kći je dobila 2 poena od mene. Lepo napisana priča, za nijansu patetičnija od onog što inače preferiram, ali ovog puta mi nije smetalo. Apsolutno ispoštovan zadatak, početak, razrada, rasplet...i to sve u 6000 karaktera. Pošto se autor "samootkrio", moram reći da mi je ovo bolje od bilo čega njegovog što sam dosad pročitala. Samo napred.:)
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

lilit

Kaktus me kupio nežnošću pripovedanja. Lepa ideja, bajkovita, mislim da bi autor mogao pisati odlične priče za decu. Nedostaje mi malo zanata, ima previše prepričavanja, ali zato ova radionica i postoji.

lilit

Namerni prolaznici
Kad sam pročitala ovu priču, pomislila sam da je napisala Mims. Pismeno, pismeno, lepo "kosturovano", dobro vođeno, ali problem koji imam je sličan onom koji imam i sa još dve njene priče koje sam pročitala (nadam se samo da na kraju neće ispasti da je ovu priču napisao neko drugi  xrofl) - pada mi na nivou ideje. Odnosno, valjda kako starim, smeta mi taj neki rebel fazon u pričama. Druga stvar koja mi smeta su konstrukcije ovog tipa: upijajući svu hladnoću nadolazeće egzistencije.
No, naravno, radi se isključivo o ličnoj preferenci.
Čestitke autoru.

Hiperhik

Ja, Bobane, ne kapiram tvoje insistiranje na pravilima tamo gde ih nema, ili se u hodu prave.
Ja sam disciplinovano cutao u proslom krugu a, do odredjene granice, i u ovom; ali vidim da se uveliko diskutuje o D.inoj prici, dal' je za crkavanje u blatu ili nije, Sintetikovoj.. Koliko je Radmilo pomogao, kad, pre, posle, koliko procenata..sto mi je ok, da ne budem pogresno shvacen, koliko god i kad god bilo. Pri tom, ni sad ne znam koja je, do vraga, Sintetikova prica (glup sam, ili disciplinovan; na isto mu dodje.).. Mislim, u situaciji kada neki nesto znaju, insajderski valjda, pa se oko toga uveliko raspravlja, a od mene se ocekuje da cutim do nekog arbitrarno (ne)odredjenog roka, osecam se malo tupavo. Ali ok, i to je, valjda, deo zabave.

D. ,
dobra ti je prica, falilo mi glasova, za tvoju i jos 2-3.

Stevo, divan je kiceni Srem, sta da ti kazem. Bio na par svinjokolja, reputacija 'rodjaka iz grada' me izvukla da ne budem Tibika. Bilo je - sedi i ne motaj se podnoge!
Dobro si to nacrtao.

lilit

Jahač
Ima lepote u ovoj priči. Prvi put kad sam je pročitala, mislila sam da neću glasati za nju, ali onda sam joj se vratila. Autor ima neke rečenice, koje pročitaš, staneš i malo se zamisliš. Ideja mi se dopala.

Ostale priče kojima sam mogla dati poene su: U snovima, potraži me (odlična ideja i pismeno), Krš (odličan ritam pripovedanja), Ratnik (nažalost, imunologija je moja oblast, pa mi je sumanuto zasmetala CD4/CD8 limfocitna nedoslednost u priči :lol:), Zaboravljen u zaboravljenom gradu (dobra priča, ali ubio me početak, nadam se da je nije napisao Boban  :cry:  :evil:) i Igra duhova (ova priča i Jahač su mi bile u prvih 6).

Plut

@ HH
Totalna suprotnost od februara i šta reći, osim Svaka čast. Kao što rekoh, priči sam se vratila i zaista ima jačinu i, što bi rekli, dubinu. Vrlo prijatno iznenađenje za mene.

M.M

Quote from: Hiperhik on 08-03-2011, 10:45:32
Ja, Bobane, ne kapiram tvoje insistiranje na pravilima tamo gde ih nema, ili se u hodu prave.
Ja sam disciplinovano cutao u proslom krugu a, do odredjene granice, i u ovom; ali vidim da se uveliko diskutuje o D.inoj prici, dal' je za crkavanje u blatu ili nije, Sintetikovoj.. Koliko je Radmilo pomogao, kad, pre, posle, koliko procenata..sto mi je ok, da ne budem pogresno shvacen, koliko god i kad god bilo. Pri tom, ni sad ne znam koja je, do vraga, Sintetikova prica (glup sam, ili disciplinovan; na isto mu dodje.).. Mislim, u situaciji kada neki nesto znaju, insajderski valjda, pa se oko toga uveliko raspravlja, a od mene se ocekuje da cutim do nekog arbitrarno (ne)odredjenog roka, osecam se malo tupavo. Ali ok, i to je, valjda, deo zabave.

Mislim da Boban previše očekuje od forumaša.
Nijedan poraz nije konačan.

Josephine

Ja sam kriva. Autori se ne otkrivaju još par dana od objavljivanja rezultata glasanja.

Niko ne zna koja je priča sintetikova, pretpostavljamo jer ga znamo.

Hiperhik

Hvala, Plut.

Kako rekoh, sjajno se zabavljam, pisuci malo onako a malo ovako.
I eto, nekima se svidja ono a nekima ono.
Kao oni stari ulicni automati za sladoled; leva rucica - cokolada, desna - vanila. A mogu i obe, zajedno, al to zahteva i malko vestine kornet-majstora. Salu na stranu - zabavno sve ovo, pozitivno skroz.

Gigolo Joe, what do you know..
;)

Josephine

Takođe, vi koji visite na temi i vi koji se angažujete u temi samo oko rezultata glasanja, a ćutite - dajte neki osvrt na priče, da ne bude samo da pratite šta drugi pišu o vama. Kratak osvrt, u par rečenica - značiće ostalim autorima i ispuniće funkciju radionice.

Mims

Da nastavim:

Autori/ke Ratnika i Sekunda(nta) imaju potencijal.

Kaktus je skroz simpatična priča. Ima neku količinu patetike koja u ovom slučaju ne smeta.

Povratak ratnika - na malo mesta lepo upakovana priča.

Zaboravljen u zaboravljenom gradu - jako dobra. Atmosfera, dijalozi, karakterizacija, naracija - sve je tu.

Igra duhova - Lepo napisana, lepa atmosfera...

Nažalost, trenutno nisam u stanju da opširnije pišem o pričama. Ako se nečeg dosetim, napisaću.

sheep happens.

Minutipopričizam - http://milenailic.blogspot.com/

Josephine

Quote from: Mims on 08-03-2011, 11:28:56
Nažalost, trenutno nisam u stanju da opširnije pišem o pričama. Ako se nečeg dosetim, napisaću.

Svakako dopiši. Da ne bude da na blogu pišeš više nego ovde gde je to potrebno i neophodno... a opet, ovde si svakodnevno i svakonoćno.

Treba da vratite ono što vam se daje.

Josephine

mac

Nisam dovoljno stručan za savete, ni dovoljno merodavan za ocene, ali pošto se moje ocene poklapaju sa Plutinim i Ljuštikinim onda ću verovatno potpisati šta oni kažu.

analogdigit

Evo i mojih, ne mogu da kažem kritika, već više ličnih impresija koje sam imao dok sam ćitao priče.
Kometare za ostatak priča, okačiću nešto kasnije.

Na smrt, moliću!
Priča je lepo napisana, radnja u priči je vedra, sa pravom dozom humora koji pogađa moj ukus. To mi se veoma dopalo. Ipak, deluje mi kao da je istrgnuta iz neke veće celine. Ta mrvica je presudila i nisam glasao za nju.

Kći (Dva poena)
Ovoj priči skoro je nemoguće naći zamerku, oštra je koliko i Svilino koplje. Svaka rečenica vešto dodaje baš odabrane boje na platno. Tako da na kraju, pred nama stoji prelepa slika davnih vremena, sa dva junaka u cenru, koji se grčevito bore. Dvoboj, u pravom smislu te reči. Ipak, priča je pravoliniski ispričana i takođe odaje utisak da je u pitanju odlomak. Odlično napisana priča, ali ipak sam joj dao dva poena.

U snovima, potraži me
Dobra priča, svidelo mi se kako je autor u par rečenica postavio atmosferu, zaplet i likove. Autor definitivno ima dara za pisanje horora, par scena iz priče se baš urezalo u moje misli. Prilično je slikovita i lagano se čita. Međutim ne radi se baš o originalnoj ideji, tako da zbog toga nije dobila moj glas.

Duhovi drevnih (Jedan poen)
Priča me je kupila post-apokaliptičnom atmosferom. Ova tema mi je veoma draga i volim da čitam slične priče. Lepo je napisana i zanimljivo urađena. Voleo bih da pročitam dužu verziju ove priče, bez ograničenja u karakterima. Bilo bi lepo da autor malo razradi temu.

Svrgnik
Na početku priča me je oduševila, odlična ideja i lepo prezentovana. Međutim od sredine pa sve do samog kraja, postajala je sve konfuznija. Pročitao sam je dva puta, a i dalje nisam siguran da li je lovac na bogove pobedio ili je postao zatvorenik rođenog uma...

Krš
Prepoznatljiv SS-ov stil. Ne znam kako ni zbog čega, ali dok čitam njegove radove imam utisak da se nalazim u sred nekog letnjeg, sunčanog dana. Likovi su mu definitivno pravi ljudi, od krvi i mesa, totalno realni. Skoro da ih poznajem. Nisam glasao za priču samo zato što nema nikakvih fantazy elemenata. Neverovatno bih voleo da pročitam neku njegovu priču u kojoj postoje SF elementi. Nadam se da ću to jednom i doživeti.

Široki i Uške
Lepo napisana priča, lagano se čita i prilično lepo teče. Kraj me je nasmejao, i ostavio na mene pozitivan utisak. Malo je falilo da glasam za nju, ali mogao sam da odaberem samo pet priča. Možda su ideje u drugim pričama to što me je odvuklo na drugu stranu, nisam siguran.

Ratnik
Zanimljiva ideja, priču sam pročitao dva puta baš zbog preokreta koji se otkriva na kraju. Međutim i prilikom drugog čitanja, celo izlaganje u priči mi je na neki način bilo monotono. Ne znam zbog čega, obzirom da se ne pominje baš često, ali zasmetala mi je pojava reči ratnik...

Kaktus
Priča je lepo napisana, zanimljiva je i drži pažnju. Međutim, njen kraj nije zadovoljio moja očekivanja. Po mom skromnom mišljenju, kaktus je kaktus, bez obzira da li je pre toga bio osoba. Neko je izneo zanimljivo zapažanje -  priča bi bila mnogo bolja da je pisana kao bajka. Mislim da je to odličan savet. Ovako ako se posmatra iz ugla realnosti, gubi na poenti i prenesenom značenju.

Povratak ratnika (Jedan poen)
Lepo napisana priča. Nenametljiva i lagana. Ono što me je pridobilo u njoj za razliku od svih ostalih priča, jeste što sam na trenutak osetio strepnju za tim "ratnikom". Kao da sam bio u sobi sa likovima i čekao da se taj ratnik, ma ko to bio, vrati. Veoma mi se dopala rečenica: ,,Mama, a da bacim vračku?", totalno je okarakterisala devojčicu u mojim mislima.

Na leđima bika
Uf! Ovu priča me je iznervirala! Početak je toliko dobar, prosto sam ga progutao! Za trenutak sam bio u kabini istraživačkog broda, skoro da sam se gurao sa jednim članom posade, ne bi li saznao šta on to gleda na monitoru. Dugo nisam pročitao nešto tako živo. A onda kao da su me izbacili iz svemirkog broda i ostavili me da venem među crvenim loptama. Nekako je priča postala nerazumljiva, nije čak ni to, možda je to preteška reč... Ali je svakako izgubila na toj početnoj dinamici.

Plut

@ HH

Mani se ti onoga Mosata  xdrinka Ovo ti mnogo bolje stoji. To ja kao žešći autoritet  :!:
Inače, ću ti na'eklam zavesu za prozorče u kupatilo.

Суба

Широко постављено виђење двобоја је пресудило, по мени. Ја сам се определио за класичан двобој-наоружани ликови, један на један. Али ми је драго што су други били маштовитији. Уживао сам читајући.  :|

SuperSynthetic

Meni se svidela i -Nemoć- ili kako se već zvaše. Sećam se komentara. Bilo bi hipokritično od mene da svoje mišljenje gradim prema tome šta su drugi rekli. Opet, trudim se da druga mišljenja razumem i cenim.
Generalno mi se sviđa kako čovek piše iako taj žanr nije meni uopšte blizak. Možda i postane.

p.s Ja ga hvalim i dajem mu bodove, a on meni ništa.
He who makes a beast of himself gets rid of the pain of being a man

Plut

SuperSynthetic

Plut

A to, nisam obratila pažnju. A šta bi ti? O,a i on tebe da hvali? Cccccc
Pa evo, viš' kolko nas te je pohvalilo... Nije dosta, a?

M.M

Quote from: SuperSynthetic on 08-03-2011, 12:37:59

Meni se svidela i -Nemoć- ili kako se već zvaše. Sećam se komentara. Bilo bi hipokritično od mene da svoje mišljenje gradim prema tome šta su drugi rekli. Opet, trudim se da druga mišljenja razumem i cenim.
Generalno mi se sviđa kako čovek piše iako taj žanr nije meni uopšte blizak. Možda i postane.

Dobio si pohvale od onoga od koga se to "računa"; izbacio tačkice iz postova; uozbiljio se; pedofilija te ne zanima više; samo tako nastavi xjap.

SuperSynthetic

Vidiš kako sam se ja uneo u pohvale. Tripujem da sam kritičar. Samo liferujem. Jel dobro?

Plut

Obuzdaj malo oduševljenje  :evil:

Miljane, di su tvoji komentari?

SuperSynthetic

M.M

@Plut: Na žalost jоš nisam stigao da iščitam sve priče. Iz istog razloga nisam ni glasao. Biće komentara ovih dana.

Plut

analogdigit

Ups, htedoh da editujem onaj moj posto odozgore, ali tek sada vidim da je kasno....

M.M

Суба

Quote from: SuperSynthetic on 08-03-2011, 12:37:59

Већ сам поменуо да нисам задовољан својим гласањем за остале три приче. И твоја је морала добити бод. Следећи пут биће трипут мери једном сеци. Нисам љубитељ "лудог и брзог" али упркос вртоглавом приповедању све је кристално јасно.

Josephine

Kao i proslog puta, ko zeli (moju) dublju analizu njegove/njene price, neka se javi nakon objave imena autora/ki.

analogdigit

Zaboravljen u zaboravljenom gradu (Tri poena)
Odlična priča, odvela me je u pomenuti grad. Stavarno sam uživao čitajući je i pre nego što sam shvatio šta se dešava prića je bila gotova. Neko je pomenuo da je kraj loš, mene je upravo takav kraj oborio sa nogu. Svaka čast autoru!

Boginja mačkastih očiju
Priča je dobro napisana. Samo da je pisana bez "divljeg zapadnjačkog" okruženja... Ne znam zašto ali mrzim kauboje, mrzim vesterne i sve što ima veze sa tim. Naravno ovo nema nikakve veze sa autorom i samom pričom. Ipak zbog ovoga sam je jedva pročitao i nekako mi je splasnuo čitav utisak...  

Namerni prolaznici (Jedan poen)
Iako je ideja već viđena, meni se veoma svidelo kako je autor uspeo da je iznese. Čak i kada se saznalo o čemu se radi, autor je uspeo da priču ostavi interesantnom i zanimljivom. Dobro je napisana i lagano teče.

Sekunda(nt)
Ovaj autor je totalno flip-flopnuo! Treba da poseti psihijatra... što pre to bolje...

Jahač
Ne znam zašto, ali meni se ova priča najmanje dopala. Lepo je napisana ali nekako mi ne odgovara način izlaganja. Imao sam osećaj kao da o tom dvoboju čitam iz nekih novina, umesto da ga posmatam. Moram priznati da me je kraj dirnuo, a ja nisam neki emotivac. Tako da sa te strane pisac ima veliki plus od mene.

Igra duhova
Način pisanja je odličan. Stil je nekako ozbiljan, na nivou naučnog izveštaja, to mi se veoma dopada. U mom slučaju, to mnogo daje priči na realnosti. Jedina zamerka ovde bi mogao da bude sam kraj, nekako nije po mom ukusu.

Povratak u Edem
Lepo napisana priča, vidi se da autor dobro barata jezikom, da zna lepo pripovedati. Međutm, bibliju sam pročitao dva puta (na preskoke) i to mi je previše...

Još jednom da napomenem, nisam kritičar, tako da su svi ovi doživljaji lično moja razmišljanja i utisci koje sam izgradio čitajući priče. Možda nekome pomognu, mada čisto sumnjam.

Slažem se sa D. i ostalima da bi najbolje bilo kada bi se neko od uvaženih članova foruma oglasio da ostavi svoj sud o pričama.

analogdigit

Quote from: Suba on 08-03-2011, 13:13:34ећ сам поменуо да нисам задовољан својим гласањем за остале три приче.
Što se mene tiče, prilikom glasanja u pitanju su bile nijanse. Stvarno mi je bilo teško da izdvojim pet priča... Neko reče da je bilo bar još 2-3 priče koje su zaslužile bodove.

boki77

Kritike su vrlo korektne. Voleo bih da čujem scallopa, bobana, angel, miću. What say you?

analogdigit

Quote from: boki77 on 08-03-2011, 17:31:34
Kritike su vrlo korektne. Voleo bih da čujem scallopa, bobana, angel, miću. What say you?
How indeed, but very does! :lol:
Naravno, mislim da to svi čekamo....

Plut

analogdigit

Quote from: Plut on 08-03-2011, 17:39:10
Biće da im više nije zanimljivo.
Iskreno Plut, mogu ja njih da razumem. Slično je to kao kad mene neko pozove da mu "instaliram" Facebook. Ili da mu registrujem e-mail nalog... Ok je na početku, rešiš da pomogneš čoveku, ali ako vidiš da te zove na svakih mesec dana, a nije mrdnu od početka, dobiješ osećaj da neće ni da se potrudi... jednostavno hoće da radiš umesto njega. E sad, svi smo se složili da je ovaj krug bio dosta bolji od prethodnih, tako da bi bilo lepo da, na neki način, budemo nagrađeni za trud.

angel011

Na smrt, moliću! - nespretno pripovedanje, predugačke rečenice kojima autor ne ume da barata, "trebala"... Sve to me je smorilo znatno pre kraja ove kratke priče.

Kći - kliše do klišea, ništa što bi me zainteresovalo.

U snovima, potraži me - Fredi Kruger varijacija. Ne osećam apsolutno ništa kad sva ona deca na kraju zaginu.

Duhovi drevnih - opet "trebala". I opet klišei. Ljudi, ako ćete da pišete kliše do klišea (što eventualno može da prođe kao deo radionice), uradite to besprekorno. Ovako delujete kao neko ko još nije naučio da hoda a hteo bi da igra balet. Komentar se ne odnosi isključivo na ovu priču.

Svrgnik - ideja nije loša, izvođenje je slabo. Ne moram da vidim svaku misao protagoniste, a i slabo fermam likove koji pričaju sami sa sobom.

Krš - bolje pripovedanje nego u ranijim autorovim delima, ali narkomansko trabunjanje (urbano ili ne) mora da bude znatno zanimljivije da bi mi zadržalo pažnju, a i nisam fan žestokih momaka sa asfalta, or whatever. I gde je ovde fantastika? Preporuka za čitanje: Bukovski, hanter S. Tompson, i obavezno Vilijam S. Barouz.

Široki i Uške - delovalo je kao trabunjanje dok se na kraju nije videlo da su deca u pitanju. Moglo bi malo da se ispegla. Slatka priča, dobila je jedan glas od mene.

Ratnik - pripovedanje na nivou osnovne škole. Ok, pametnog deteta koje zna za viruse i leukocite.

Kaktus - kupila me na emocije i dobila tri poena od mene. Jes' da je neuverljivo i sa izvesnom dozom patetike, ali mi se dopala više od ostalih priča.

To be continued...
We're all mad here.

Josephine

Strpljenja. Hvatajte kritike u letu. Ipak, svi smo zaposleni, radimo svašta drugo pride. Svaka priča će u neko vreme biti dotaknuta, sada, u budućnosti, nekada... Učite i iz kritika tuđih priča.

Ima još više od pola meseca do aprila, a samim tim i dosta vremena za analize ovih priča...

Plut

Ako se neko ne popiči, brzo će zamreti ovaj topic.  xrofl

analogdigit

Quote from: D. on 08-03-2011, 17:53:54
Ima još više od pola meseca do aprila, a samim tim i dosta vremena za analize ovih priča...
Bilo bi dobro da se moja priča kritikuje 1. Aprila, tako da konačno čujem koliko je to dobro delo, vraški ukusan prozni zalogaj i još mnogo toga! :lol:

analogdigit

Quote from: Plut on 08-03-2011, 17:57:09
Ako se neko ne popiči, brzo će zamreti ovaj topic.  xrofl
Hahahahaha!  :!:

angel011

Povratak u Edem - nemam ništa protiv biblijskih tema, ako je snažno napisano, a naročito ako donese neki nov ugao. Početnicima nikako ne preporučujem poigravanje biblijskim temama, preveliki je zalogaj.

Igra duhova - dobila jedan bod od mene kad više nisam znala za šta da glasam. Trapavo napisan "ko će koga". Tipična početnička greška prepričavanja svakog detalja: protrljao koren nosa, pokrenuo taj-i-taj program, nasmejao se u sebi, i tako u beskraj.

Jahač - nespretno. "Pogledi su nam se uhvatili, ona je zastala, ja prestravio, ali sablje se zaustaviti lako ne daju." Koliko vidim, priča je trebalo da izazove jake emocije, da bude tragična, a ja sam samo čekala da se završi.

Sekunda(nt)  - pretpostavljam da je zamišljeno da ovo bude zabavno, ali me je dijalog udavio kao isforsiran pokušaj duhovitosti. Zamišljeno je da likovi budu poruka i porno klip, kul, ali onda na karakterizaciji nije rađeno uopšte.

Namerni prolaznici - već viđeno, ali dovoljno simpatično napisano da dobije poen od mene.

Boginja mačkastih očiju - dva idiota se tuku oko prevrtljivice. A mene savršeno nije briga šta se dešava bilo sa idiotima, bilo sa prevrtljivicama. Da su se svi odreda zeznuli i svi odreda izginuli zbog sopstvenog idiotluka (uključujući i prevrtljivicu), možda bi mi bilo zabavno. Then again, maybe not.

Zaboravljen u zaboravljenom gradu - zabavna ideja. Previše puta pomenuta "Katozea" na malom prostoru. Fini zez na kraju. Dobila dva poena od mene.

Na leđima bika - nespretno pripovedanje, a onda me je izgubila.
We're all mad here.

lilit

Quote from: angel011 on 08-03-2011, 17:49:59
Na smrt, moliću! - nespretno pripovedanje, predugačke rečenice kojima autor ne ume da barata, "trebala"... Sve to me je smorilo znatno pre kraja ove kratke priče.

Anđela draga, sve što si napisala prihvatam posto se o ukusima ne raspravlja, ali to "trebala" u kontekstu u kom je upotrebljeno, uopšte nije nepravilno. Možda bi bilo spretnije da je rečeno: - milost mu je bila potrebna - ali ...pošto ovde imamo logički subjekat u dativu, apsolutno je dozvoljena ovakva konstrukcija.

angel011

Čekaj, zar "trebala" nije uvek nepravilno, prema srpskom pravopisu?

Ili je nešto menjano u pravopisu?
We're all mad here.

lilit

Quote from: angel011 on 08-03-2011, 18:24:59
Čekaj, zar "trebala" nije uvek nepravilno, prema srpskom pravopisu?

Ili je nešto menjano u pravopisu?

Ništa nije menjano. Postoji lično i bezlično korišćenje. Koliko je meni poznato (a valjda se u međuvremenu javi neki istinski znalac), potpuno je pravilno reći: - Treba mi novac. Ili: - Treba mu milost. Pa kad se to prebaci u prošlo vreme, dođemo do poetskog: - Milost mu je trebala.

Potpuno je druga stvar sa pričom "Duhovi drevnih" i rečenicom: ,,Ja odavno nisam dobila ono što sam trebala!", gde nedostaje "trebalo da dobijem" (imaš i drugi glagol u rečenici).

Naravno, ponavljam, ja ovo ko laik, a ne ko stručnjak za gramatiku. :)