• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Radionica 3 - mart - PRIČE i uputstvo za glasanje

Started by Boban, 11-02-2011, 22:02:59

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Savajat Erp

Нисам се добро изразио, хтео сам рећи да тебе као да више погађају увреде других, него што твоје увреде погађају друге. Тако нешто.
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Josephine

Dobro si se izrazio.

Pogađa me to što uzvraćam drugima. Uvrede nepoznatih ne pogađaju me, ali, nekim čudom, uvek sam svesna da je sa druge strane ekrana ljudsko biće.

Savajat Erp

Quote from: D. on 19-03-2011, 00:41:30
Uvrede nepoznatih ne pogađaju me

Нисам баш стекао такав утисак...али, уосталом, шта ја знам? :)
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Josephine

Zar misliš da bih opstala ovoliko ovde da me pogađaju? Steva je izuzetak... ne znam što.

Uostalom, ne treba me slušati večeras - upravo sam brutalno, pred kamerama, razbucala radionicu o reformi obrazovanja sa 50oro učesnika... Nisu mi sve ovce na broju...

mac

Daj malo detalja, taj oftopik je zanimljiviji od trenutnog.

Josephine

Rado. Tišti me trenutno sopstvena neprilagođenost...

Radionicu o "Obrazovanju u evropskom prostoru" organizovala je grupa za reformu visokog obrazovanja u Srbiji (HERE, ili tako nešto...). Radim na izvesnom faxu, pa sam otišla sa studentima, pozvali me... Kada tamo - sve našminkano i napucano za snimanje i slikanje, zidovi izlepljeni srcima, mašnicama i plakatima sa porukama ("strast i odgovornost" - pitaj me šta to znači - nemam pojma; "studiranje za zbunjene" - mislim, mene je više zbunio taj poster nego što je studiranje ikad itd.). Napucanu radioničarku neću ni da komentarišem. Prvo je nas 50oro terala da igramo glupavu igru sa lopticama. Kako nas je bilo mnogo, sve smo pogrešno uradili, a onda nas je bukvalno terala/primoravala da igru odigramo ciglih tri puta dok nismo uradili dobro. Kao u logoru. Tu je već počeo da mi puca film. Toliko se svi pale na te radionice, a retko ko u Srbiji shvata šta je to u stvari.

Onda krene debata. Timovi sa FON-a i FPN-a su raspravljali o kvotiranju upisanih na fakultete shodno potrebama tržišta rada i budžetu države (suficitarna i deficitarna zanimanja). Opozicija je kao argument imala korpuciju i nepotizam, ali nedovoljno razrađeno, samo pomenuto - i to ni jednom rečju u obrazovanju, već samo na tržištu rada.

Završi se ta debata i dadoše priliku publici da pita. Javim se ja i pitam ove iz pozicije zašto nije odgovorila na napade opozicije o korupciji i nepotizmu u državnim ustanovama (na ovom mestu treba napomenuti da je u publici bilo i predstavnika ministarstava i da se trenerica debatera na početku raspitivala ko je od tih predstavnika prisutan). I debateri krenu da se izvlače i zavlače, ja ih, sve nestrpljivije (i arogantnije, moram priznati) prekidam i tražim konkretan odgovor na pitanje. Ovo su neki od nemuštih odgovora "Korupcija je teško dokaziva", "Ja ne znam način da se ona smanji", "Država je propisala kazne, i to je dovoljno"... Kada su mene pitali kako bih ja rešila taj problem, odgovorila sam "Oštrim kaznama". A oni kenjaju "Nije bitno da li su kazne oštre ili ne, bitno je da postoje"... I sve bi to bilo ok, da mi pod 1. nisu oteli mikrofon čim su skapirali da pričam stvari nepovoljne po državu; i da se pod 2. nije javio lik (iz Crne Gore, po naglasku sudeći) da me, onako primitivan, pita "koju ja to zemlju znam u kojoj je korpucija iskorenjena?". Ja mu kažem da nema takve zemlje, ali da korupcija može da se smanji bla, bla.

Utom mi u reč upadne radioničarka na vrtoglavim štiklama i krene da objašnjava (kao da smo retardi) kako smo došli da učimo kulturu razgovora i kako niko ne može da monopolizuje vreme za razgovor (ako sam ukupno 3min pričala). Pitam je "da li mislite na mene?" i ona, onako nepripremljena i zbunjena, kaže "da". I ja joj odvalim "onda nemam šta da tražim na radionici koja se ovako održava (bez slobode govora, jel), odem i zatvorim vrata za sobom pred zabezeknutim auditorijumom i kamermanima.

Poenta je da mladi ne misle, ne žele da misle, i jedu sve što im se servira, makar to bila i govna. Mada, čujem od svoji izbalmiranih kolega, da su se posle primili i da su žešće diskutovali na temu... Makar sam napravila frku našmikanim poltronima.

Eto...

pokojni Steva

Važno je da ti njima nisi oćutala, šta te briga za neprilagođenost :-)
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

mac

Hehe, partibrejkerka i fajerstarterka :-) Jesam li dobro razumeo da se na radionici isprva demonstrirala rasprava umesto da se stvarno raspravljalo?

Josephine

Da... debata je improvizovana rasprava na određenu temu. Tek smo posle mogli svi da učestvujemo (ili, kako je ispalo - nismo mogli). Ma smeta sve to, tretiraju studente kao da su retardi, mažu im oči, donose neke bedne povelje o studentskim slobodama - mrtvo slovo na papiru. I prave se moderni i fensi, u toku sa Evropom... Blah.

Trebalo bi da se prilagodim malo... ipak...

Gudeja

Mali OT...nisam odavno. :)

Čovjek je nerazuman, nelogičan i sebičan. Nije važno. Voli ga!

Ako činiš dobro, pripisaće to tvojim sebičnim ciljevima. Nije važno. Čini dobro!

Ako ostvariš svoje ciljeve, naći ćeš lažne prijatelje i iskrene neprijatelje. Nije važno. Ostvaruj svoje ciljeve!

Dobro koje činiš sutra će biti zaboravljeno. Nije važno. Čini dobro!

Poštenje i Iskrenost učiniće te ranjivim. Nije važno. Budi Pošten i Iskren!

Ono što si stvarao godinama, u času bi moglo biti razrušeno. Nije važno. Stvaraj!

Ako pomažeš ljudima, možeš loše proći. Nije važno. Pomaži im!

Daješ svijetu najbolje od sebe, a on ti uzvraća udarcima. Nije važno. Daj najbolje od sebe!

Zapis sa zida Dečijeg doma u Shishu Bahvani, koji je osnovala Majka Tereza

"It is myself I have never met whose face is pasted on the underside of my mind."

Stipan

Quote from: D. on 19-03-2011, 01:43:12
Trebalo bi da se prilagodim malo... ipak...
E to bih baš voleo da vidim.  :mrgreen:

analogdigit

@Gudeja
Eh, da je malo više ovakvih OFF topika!  ;)

Hiperhik

Dok se čekaju nove priče:

Odgledah sinoć Mission Impossible: Ghost Protocol (release date 21. dec. 2011).

Elem, jedan od agenata je naoružan prstenom sa skrivenom iglicom koju, pre 'upotrebe', okreće prema dlanu.

Igra Duhova..

;) 

scallop

Bilo i u jednoj epizodi SG 1. A, verovatno su to radili i u starom Rimu.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Hiperhik

...i u 'Kokpitu', i na još nekim mestima..
Pa ne tvrdim da je to moja autentična umotvorina; samo mi je bilo interesantno da vidim na filmu nesto sto sam opisao.

Novih priča ionako (još) nema.. :)

pokojni Steva

Stipan

Da vas podsetim prošlogodišnje bežanije po rupama i kukuruzištima...

Quote from: Steva Lazin Ljuštikin on 06-06-2011, 00:15:50
Nemam ništa protiv da neko drugi preuzme na sebe fizikalisanje oko Radionice. Boban je očito zauzet, nečim, i to je Ok. Treba takvog uposliti dok mu beonjače ne pozelene.

Quote from: D. on 06-06-2011, 00:42:51
Ili da je prosto ugasimo.

pokojni Steva

Možda bi bilo realno da je ugasimo. Ovako i svakako više ne ide. Ko je šta naučio nek ide dalje, ko nije, nek se uvati za uši... Nek kači svako svoju priču kad mu dođe, malo čaprimo, pa se raziđemo do sledeće prilie.

scallop

Imam ja jedan tepih za trešenje, pa bi vas dvojica tepihklopfera mogli da mi ga istresete.  :evil:
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

pokojni Steva

Tepih za trešnje? To mu dođe nešto kao trampa? Niš ne razumem...

Josephine

Quote from: Steva Lazin Ljuštikin on 04-04-2012, 12:57:09
Možda bi bilo realno da je ugasimo. Ovako i svakako više ne ide. Ko je šta naučio nek ide dalje, ko nije, nek se uvati za uši... Nek kači svako svoju priču kad mu dođe, malo čaprimo, pa se raziđemo do sledeće prilie.

Radionica je zamišljena kao stalni rasadnik talentovane omladine. Ne misliti samo na sebe.  8)

scallop

Quote from: Steva Lazin Ljuštikin on 04-04-2012, 15:11:05
Tepih za trešnje? To mu dođe nešto kao trampa? Niš ne razumem...

Jok, bre. Nego kad počnete bezveze da klopate o budućnosti radionice, bolje da istresete neki tepih. Ovako, istresete D. Pa, vi vidite.

Plut

scallop

Temih koristimo samo kad ne shvatite šta je tepih.

Plut

Aaaaaa jasno. Navikla na zemljAne podove pa mi treba malo vremena da pokontam ko kome tu šta... :idea: