• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Radionica 3 - mart - PRIČE i uputstvo za glasanje

Started by Boban, 11-02-2011, 22:02:59

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

boki77

Питала је шта мисле они који нису гласали за њу. Што си се ти нашла прозвана да коментаришеш мој коментар? Јадно.

Gudeja

Ma, nisam se našla prozvanom, zašto bih? Ja sam komentarisala tvoju priču. Smorila me, jedva sam je dočitala do kraja. xsleep2 Zvučala mi kao propoved. Dosadno, nezanimljivo...doduše pismeno...i precizno.
"It is myself I have never met whose face is pasted on the underside of my mind."

boki77

Проповед... хе, хе. приУчила о хришћанству из филмова, је ли? Није важно. Хвала на мнењу. Немој више.

Mica Milovanovic

Ovo postaje sve nezanimljivije, bar meni. Umesto da pokušamo da idemo zajedno napred, svaki pokušaj da se izađe iz standardnog obrasca biva dočekivan na nož.
Da li je iko od vas koji ste komentarisali bokijevu priču kao nezanimljivu zaista pokušao da razume šta je pričom hteo da kaže?
Da li ste probali da vidite šta je to u njoj što je drugačije od "zvanične" verzije?

Mica

analogdigit

Quote from: boki77 on 14-03-2011, 21:56:04
"Od tada me više nije briga, bes me je pobedio" - препричавање
Boki, mene ovo najviše buni. Iskreno nisam baš načisto šta je u priči prepričavanje a šta pričanje. Nikako ne mogu da steknem pravu sliku o ta dva pojama, a teško je izbegavati nešto što ne možeš da shvatiš, vidiš, osetiš.

Bilo bi dobro (mada možda već postoji neka tema o tome na ovom forumu - nisam je našao) da neko ko to može dobro da objasni, kaže nekoliko reči o ovoj pojavi u pisanju.

Šta je prepričavanje? Kako ga izbeći, kako ga detektovati... Ne znam ni da definišem pitanje! Očigledno mi tu ništa nije jasno...

Gudeja

Žao mi je Mićo, boki nije uspeo da me pričom zainteresuje dovoljno čak ni da bih poželela da kopam po Bibliji...da upoređujem, istražujem. Na tako nešto bi me sigurno navela neka bolje (ubedljivije) napisana priča...Nije mi izgledalo vredno truda.
"It is myself I have never met whose face is pasted on the underside of my mind."

Mica Milovanovic

Pa, znam, ali da li zaista misliš da treba da sudiš o onome što ne znaš?
Ja se ne usuđujem da sudim o bilo čemu što ne znam?
Mica

Gudeja

Ja sam priču pročitala i dala svoje mišljenje o njoj... kao laik. Moje mišljenje nije stručno, ja sam običan čitalac. Ako sam pogrešno razumela, ako ovde mogu da komentarišu samo stručni kritičari trebalo je tako i da kažete...mogu ja i da ćutim...A priče komentarišite samo vi, scalop i angel.  :)

Josephine

Pa dobro. Dala je mišljenje o priči, i to ne nekulturno. Ja ne vidim problem ovde.

scallop

Quote from: analogdigit on 14-03-2011, 23:31:07
Šta je prepričavanje? Kako ga izbeći, kako ga detektovati...
Pa, to je dobro pitanje. Boki baš i nije našao neki primer. Citirano i nije prepričavanje. Prepričavanje je kad nešto pišeš, pa odjednom primetiš da čitaocu to baš i neće biti jasno, pa navališ da mu objašnjavaš. Na primer, Pauers u romanu "Gozba kod Devijanta" piše "U vreme šestog keca...", pa kad bi navalio da ti objašnjava šta podrazumeva pod kecom, pa zašto, pa kako... i tako dalje, onda je u pitanju bedak koji se naziva prepričavanjem. Neki to zovu i učitavanjem. Međutim, Pauers je lukav i mirno nastavlja da delje svoju priču, pa da su kečevi zapravo predsednici dela bivše SAD, zašto se tako nazivaju i sve ostalo, čitalac saznaje nenametljivo, usput, pa ima osećaj da je on to od početka naslućivao, pa se i potvrdilo. Ne znam da li je to jasno, ali mogu ja da dam i druge primere.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

pokojni Steva

Da me se ne shvati pogrešno (a oće), Radionica bi imala šanse da je jaz u samoj suštini razmišlanja okupljenih manji od svetlosne godine. Valjda je srednji prst sudbine, ne vidim da je iko drugi kriv. Bojim se da 'Stara Garda' pojma nema šta bi dalje sa ovim.
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Josephine

scallop

Gudeja, nisam ja kritičar. Zapravo ja sam nikakav kritičar, samo imam svoje mišljenje, baš kao i ti i iznosim ga. Možda je razlika što ja želim i da pomognem, pa Boki sa mnom polemiše o izvorima za njegovu priču, a ne o tome da sam "Povratak u Edem" ocenio kao najslabiju. Sve vreme sam, ustvari, pokušavao da naglasim da je struka ponekad balast, a ne samo pomoć u pisanju.

Stevo, ne se plaši, znamo mi dobro kuda ćemo dalje.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

pokojni Steva

Da vidim i to čudo. Klanjaću šeširom, jako. A biće mi i drago.

Plut

Tačno, tražila sam da čujem mišljenja i onih koji nisu za mene glasali i pošto mi ne pada na pamet da skačem Bokiju za vrat zato što on misli da sam pismenost učila od loše obrazovanih novinara, :| isto tako Boki, ne bi trebalo da naskačeš na ljude koji misle da si nemaštovit.
Ovde smo da čujemo svako mišljenje koje neko hoće da nam da i pokupimo šta mislimo da valja.

U svakom slučaju, hvala svima na komentarima.

A što se Gudeje tiče, ma znamo mi da je njoj i dalje samo jedno na pameti.  :lol: :lol: :lol:

scallop

Gudeja

Quote from: Plut on 15-03-2011, 00:18:51

A što se Gudeje tiče, ma znamo mi da je njoj i dalje samo jedno na pameti.  :lol: :lol: :lol:

Koji to vi, Plut? Koliko vas ima? Nekakvo udruženje pisaca erotike ili šta...? :lol:

Josephine

Možda ipak treba razmisliti o tome da se ovo pretvori u mesečne konkurse/takmičenja. Teško je održavati radionicu.

pokojni Steva

Plut

Quote from: Gudeja on 15-03-2011, 00:27:03
Quote from: Plut on 15-03-2011, 00:18:51

Koji to vi, Plut? Koliko vas ima? Nekakvo udruženje pisaca erotike ili šta...? :lol:

Ups, izvinjavamo se, :oops: ali toliko sam se uzvisokopoštovanila da sam počela da si persiramo. Ju, evo ga opet... :oops: :oops: :oops:

Inače, da, počeli smo da planiramo to udruženje pa ćemo pozvati i tebe, smestićemo te u slikarski kružok. Ne vredi, ne mogu se odbraniti. :roll: Molim te da nam se i ti, ubuduće, obraćaš sa Vi. :evil:

sivka

Quote from: Plut on 15-03-2011, 00:32:15
Ups, izvinjavamo se, :oops: ali toliko sam se uzvisokopoštovanila da sam počela da si persiramo. Ju, evo ga opet... :oops: :oops: :oops:

Inače, da, počeli smo da planiramo to udruženje pa ćemo pozvati i tebe, smestićemo te u slikarski kružok. Ne vredi, ne mogu se odbraniti. :roll: Molim te da nam se i ti, ubuduće, obraćaš sa Vi. :evil:

Plut, snašo, al' si prsla!  :?
xrofl
Otišla sam. Ko hoće, zna gde će me naći.

Plut

Ma jock, nego mene treba razumeti. Samo odabrani. :lol:

analogdigit

@Scallop
Hvala Radmilo, sad mi je dosta jasnije. Iskreno, zbunio me malo Boki onim njegovim komentarom, a to taman kad sam posmislio da sam ukapirao, donekle, o čemu se radi! :)

pokojni Steva

Sivka, skidaj novi Manic Street Preachers, godiće tvojoj HM duši :-)

Gudeja

Quote from: Plut on 15-03-2011, 00:52:20
Ma jock, nego mene treba razumeti. Samo odabrani. :lol:

Ma, razumeli smo, Plut. Slatka si. xpft

Plut

sivka

Quote from: Steva Lazin Ljuštikin on 15-03-2011, 01:01:39
Sivka, skidaj novi Manic Street Preachers, godiće tvojoj HM duši :-)

Kako se zove album?
(baciće nas na deponiju da nas jedu ale!)

Gudeja

To Vi treba tek da zaslužiš...ako uopšte... :)

Boban

Meni se čini da ovde super pršti razmena mišljenja i pametni mogu izvući dosta za sebe i svoj rad iz gomile usputnih natuknica. Ponekad zajebantsko dobacivanje u prolazu više pomogne nego dubokoumna analiza.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

pokojni Steva

@Sivka, 'Postcards From A Young Man', na prvo slušanje je tralalaljuzgarija, ali, nelezivraže, '70s rule,OK!

sivka

Quote from: Steva Lazin Ljuštikin on 15-03-2011, 01:21:05
@Sivka, 'Postcards From A Young Man', na prvo slušanje je tralalaljuzgarija, ali, nelezivraže, '70s rule,OK!

Ah, imam. Posebno me dojmi:Some Kind of Nothingness

Nego, vide li ti novu temu. Carska. Nomadi/uljezi :)

pokojni Steva

Plut

Sivka, da nisi ti bacila vračku na scallopa? Onako... malo...

sivka

Quote from: Plut on 15-03-2011, 01:29:11

Da li ti scallop liči na nekoga ko pada na vračke :) Ne? Naravno.
To je on bacio rukavicu meni :)
Nadam se :) :)

Plut

Ne znam ja više ništa i nikome ne verujem.

sivka

Smatraću uvredom ukoliko ne napišeš dobru priču na tu temu... Nomadi :)

Plut

pokojni Steva

Previše široko. Likovaće i Kurtići i Murtići. Znači pazi bate kad se ja bunim!

scallop

Quote from: sivka on 15-03-2011, 01:44:59
Quote from: Plut on 15-03-2011, 01:29:11

Da li ti scallop liči na nekoga ko pada na vračke :) Ne? Naravno.
To je on bacio rukavicu meni :)
Nadam se :) :)

I nogavicu. I... nogavicu... :mrgreen:

boki77

Quote from: Gudeja on 14-03-2011, 23:51:59
Ja sam priču pročitala i dala svoje mišljenje o njoj... kao laik. Moje mišljenje nije stručno, ja sam običan čitalac. Ako sam pogrešno razumela, ako ovde mogu da komentarišu samo stručni kritičari trebalo je tako i da kažete...mogu ja i da ćutim...A priče komentarišite samo vi, scalop i angel.  :)

Твоје мишљење је реактивно, и у том смислу лоше и неприменљиво. Коментарисала си Повратак у Едем онда када сам рекао Плут мане њене приче. Критике су ти дошле као разрачунавање са мном што сам ја рекао оно што сам рекао о твом избору (о твојој пријатељици??). Накнадна памет те је дисквалификовала као критичара. Убудуће можеш да ми хвалиш или кудиш причу колико ти воља - мене неће занимати.

boki77

Узгред, суд о томе да ми прича личи на проповед даје особа која у животу није чула како проповед звучи(осим на филму, разуме се); да не помињем познавање приче коју са узео за основу.

Превише личног има овде на радионици и ја сам на корак да одустанем. Плут, моје критике не мораш да прихватиш. Постоји и други критеријум - прати како ти се прича котира. Ако се у фебруару и марту лоше котирала, ту нешто шкрипи. Тако ја размишљам о својој причи. Најбољи показатељ о томе ко је прихватио/схватио критике је резултат.

Stipan

Daj Boki, sad me već nerviraš. Kakvo bre odustajanje!?

boki77

Не знам зашто људи толико скачу кад им кажеш да ти се не свиђа прича... мени је пола форума рекло да не воле библијске теме, па нисам мислио некога да заскачем због тога. Уместо да се учи, јефтино се препуцава.

Stipan

Ni kauboje niko ne voli, pa kakve to sad veze ima? Svako piše što mu leži i uči koliko može.
Plut je tražila mišljenje, i ona se nije bunila. To je ono što se računa.
Sve ostalo je pusto Bla-Bla.   

pokojni Steva

Boki, ako tako lako prihvataš kritike, zašto se upuštaš u beskrajna objašnjavanja da je tvoja priča dobra? Ovde ima 4-5 njih čije komentare treba izučavati. Resto nas smo 'pisci u pokušaju', glasa se po ukusu ne kvalitetu. A od sačuvaj Bože komentara oće čovek da ogluvi.

sivka

Što se tiče kritike, mislim da još nije bilo kompletne kritike priča. Skalop to radi studiozno ali kad bi imao vremena videli bi ste šta znači analiza svake reči. Svakog dela teksta.
Meni je priču vratio iscrtanu u tri boje. I vakelu u 3D. /40min/
Istu noć sam sela i studirala ono što mi je rekao i... progledala.
Nije lako u kratkom roku iščitati sve, oceniti i dati sud.
Moj naklon skalopu koji to zaista odlično i korektno radi.

boki77

Quote from: Steva Lazin Ljuštikin on 15-03-2011, 11:31:37
Boki, ako tako lako prihvataš kritike, zašto se upuštaš u beskrajna objašnjavanja da je tvoja priča dobra? Ovde ima 4-5 njih čije komentare treba izučavati. Resto nas smo 'pisci u pokušaju', glasa se po ukusu ne kvalitetu. A od sačuvaj Bože komentara oće čovek da ogluvi.

Наведи/покажи ЈЕДАН коментар где сам рекао да ми је прича добра. Један.

sivka

Dosadni ste s' prepucavanjem. Bolje secirajte priče.

scallop

Boki je i sam napomenuo da dvoboj nije uspeo da ucrta. Dokačili smo se oko toga koliko prethodnog znanja ne smeta priči. Kad pišem fikciju, volim više fikcije. Fikcija nije kognitivna, ona je inspirativna. Žao mi je što ovde nema prostora i volje da se time ozbiljno pozabavimo. Recimo, katastrofa u Japanu nas uči mnogo čemu, ali inspiracija je što je crkla mobilna telefonija. Krah komunikacije je ono na čemu može da se postavi uspešna fikcija, ljudi i onako ginu svaki čas.