• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Radionica 3 - mart - PRIČE i uputstvo za glasanje

Started by Boban, 11-02-2011, 22:02:59

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Josephine

Ma, nemoguće je izbeći niske udarce, instinkte i strasti. Pogotovo kada se radi o kritikama pisanja. Povređene sujete prave nesporazume i konflikte.

Imali smo izbor da radionicu odradimo, ili da se, kao Lord (koji je ispravno sve predvideo), povučemo iz svega. Pošto je radimo, normalno je da će sukoba uvek biti. Samo sve treba da smanjimo na najmanju moguću meru (makar u ovim mesečnim krugovima, za forum ne kažem ništa), da se fokusiramo i na nekakvo učenje, a ne samo na takmičenje.

Stevo, odrasla sam ja svuda po malo, lako je biti loš. Biti dobar je izazov.

angel011

@analogdigit: U principu se život liku udahne baš nečim kratkim. Ako napraviš početničku grešku i kreneš da nam prepričavaš svaku bogovetnu misao i svaki bogovetni gest svog lika, izgubiš čitaoca u tome.

Detalji su ti kojima "ubodeš" (ili ne). Naravno, određeni detalj neće na svakog čitaoca delovati isto.
We're all mad here.

Josephine

Quote from: angel011 on 12-03-2011, 13:36:05
@analogdigit: Zapravo, veoma liči na reality show.

Učesnici u radionici, naročito oni koji se međusobno svađaju i svašta jedni drugima pričaju, su kao učesnici Farme (ili kojegod emisije tog tipa), a Bobanu raste rejting foruma jer mnogi dolaze da gledaju catfight i ostale fajtove. Upotreba mozga tu nije neophodna.

Ovo zvuči kao da si se isključila iz cele predstave. A nisi. Naprotiv. Voliš i ti da podbadaš, budeš surova, zajebavaš.

Svi imamo odgovornost da ovo ide u bar nekom konstruktivnom smeru.

pokojni Steva

Ajd dobro, nek ne budu Amiši. Al jesu bili neki frikovi što duge zimske večeri provode uz puter bućku i masovna, besciljna iznadgovorljavanja dok svi ne pocrkaju.
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Josephine

Quote from: Steva Lazin Ljuštikin on 12-03-2011, 16:23:53
Ajd dobro, nek ne budu Amiši. Al jesu bili neki frikovi što duge zimske večeri provode uz puter bućku i masovna, besciljna iznadgovorljavanja dok svi ne pocrkaju.

xrofl

Plut

A da mi tražimo od Bobana da nas plati? Mislim da bi to bilo skroz korektno. Svaki po nekoliko cvonjaka i mirna Bačka. Ili Bosna? Ili...?

lilit

Quote from: Plut on 12-03-2011, 16:47:49
A da mi tražimo od Bobana da nas plati? Mislim da bi to bilo skroz korektno. Svaki po nekoliko cvonjaka i mirna Bačka. Ili Bosna? Ili...?

Bojim se da je pojedine doprinose prosto nemoguće...platiti.   :lol: :lol: :lol:
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Plut

lilit

That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Josephine

E, pa, jbg. Stignu me ponekad napadi dobrote. I prođu. Ali bitno da su, bar u nekom trenutku, bili tu.

SuperSynthetic

Nemoj da opet sneg padne.

-iznadgovorljavanja - mene to podseća na AA mitinge. I Tarantino je išao na slične pre nego li je bilo šta napravio.

Ka'će ta plata?
He who makes a beast of himself gets rid of the pain of being a man

Albedo 0

Josephine

Ko sam ja da narušavam ustanovljenu kulturu Znaka Sagite?  :)

Svako ima svoj stil. Na tuđem sam terenu.

Gudeja

O, pa ovde se svašta izdogađalo... Boban objavio listu autora. Opet su moji glasovi otišli ženama, ako izuzmem Ivicu...a i za njegovu priču sam u početku mislila da je D. napisala.
Jedino iznenađenje je Kaa, mislila sam da je NSM Stevina. Sjajno Kaa, dopala mi se priča...još da je imala pančlajn dala bih joj 2 boda. Ovako, Mimsina priča mi je bila nekako zaokruženija. E, njenu priču sam odmah pogodila, što je valjda dobro...prepoznatljiv stil i tako to. I angelina priča je bila prepoznatljiva. Da sam mogla da glasam za još 2 priče, svakako bih glasala za Široki i Uške i Povratak Ratnika. Obe su mi simpatične, lepo napisane. Izmamile mi osmeh.

@Savajat: Kako nisi znao koju je priču napisala Plut? Pa odala se još na početku prilikom prvog komentarisanja priča. Slično je uradila i D. u januarskoj radionici, tako da sam sad više obraćala pažnju. :lol:
Inače, Plut ...jako dobra priča! Natopila sam tastaturu dok sam je čitala, bez sve šale. Pojezija...što bi neki rekli. :)
Za Mušetinu priču sam već napisala da mi je žao što nije bolje prošla. Stvarno me zabavila... :)
"It is myself I have never met whose face is pasted on the underside of my mind."

Savajat Erp

Quote from: Gudeja on 12-03-2011, 19:23:00
@Savajat: Kako nisi znao koju je priču napisala Plut? Pa odala se još na početku prilikom prvog komentarisanja priča.

Don`t go there!!!  :lol:
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

pokojni Steva

Ako se Albedu (Životinji) dozvoli da i dalje postuje na Radionici, obećavam da ću dati sve od svoje prostote da je uništim. Ovo je prvo i poslednje upozorenje, shvatiti kao ozbiljno.

Savajat Erp

Изгледа да видим дупло...заклео бих се да сам исти овакав пост видео на некој другој теми! :)

pokojni Steva

Zakucao sam po primerak gde gođ se vidi.

Gudeja

Što da mu se zabrani? Možda je čovek talenat...you never know... :)
"It is myself I have never met whose face is pasted on the underside of my mind."

Mims

sheep happens.

Minutipopričizam - http://milenailic.blogspot.com/

pokojni Steva

Stipan

Quote from: Mims on 12-03-2011, 21:11:12
Dogfight!!!
Ma jok Mims. To je samo stara, dobra, toliko puta viđena ljubav...

Plut

E i ova Gudeja, :x ni od nje niš' ne mož' sakriti. A ja mislila da me to neće otkriti.  :lol:

U svakom slučaju, više sam nego polaskana tvojim komentarom. Moja je priča je više legla čitateljkama, iako su mi one dale najmanji broj poena, al' mi opet drago. :)

Savajat Erp

Quote from: Mims on 12-03-2011, 21:11:12
Dogfight!!!

Не, не, Мимс, није...мораш да погодиш прави тренутак, кад се фајт иоле распламса.  :lol:

Plut

Hiperhik

Dogfight

Palica naglo na dole, redout se da izdrzati, bezi mi iz koncanice, preblizu za heatseeker, predaleko za topove, ma, nece mi pobeci mada ljigavi po nebu ko crv, zna kurva da su mu kraca krila pa koristi; corkscrew hoces, macane?
Pa, nece moci, stick na grudi dok vid ne pocrni, prelomim na ledja do ivice stoll-a pa se prevalim, i sta cemo sad? Tri iljade fita ti je ostalo, malo, sinko, ja sam odozgo i imam 23mm, pa takva dva komada.. Vuci, vuci, nemas gde vise, jos jedan podeok.. Tu si! Puca ti aileron i lete komadi, meni dosta, nemas dalje..

Palica na grudi, blackout, odoh dalje, na pola rezerve odavno. Vektor cu vec naci. Ili necu, svejedno.

Gudeja

Quote from: Plut on 12-03-2011, 21:50:16

U svakom slučaju, više sam nego polaskana tvojim komentarom. Moja je priča je više legla čitateljkama, iako su mi one dale najmanji broj poena, al' mi opet drago. :)

Ma legla je i muškom delu čitalaštva, ali im bilo nezgodno da glasaju za ljubavnu priču...a znali su da će biti objavljeno za koga su glasali.:lol:

Inače kako ne voleti priču koja ovako počinje:

Hrabrost ne zatvara oči dok srce ne ućuti. Dok se kaljuža u blatu i krvi
svojoj, dok oseća i najmanji, od tela otkinut deo, pogled neće reći da je kraj.

Sad, ne znam da li se samo meni čini, ali ima u tvojoj priči dosta erotike, Plut. Borba kao vođenje ljubavi (tako lepo, čak nežno opisana)...zajednička smrt na kraju-orgazam (mala smrt).Ima tu dosta simbolike ...pa i taj mač koji je nju presekao na pola (što je angeli onako zasmetalo)...erotika, kažem. :)

Edit: Nije mač, nego sablja. :x Svejedno, suština se ne menja... ;)

Plut

Joooj, što je lepo kad te neko hvali.  :D
Nisam ni znala šta sam sve napisala. Elem, i po meni tu ima dosta simbolike, ne znam samo da li je to još neko sem mene video, ali dobro, to je već do moje (ne)umešnosti. Pa sad, nije mi baš erotika bila na umu kad sam ovo pisala, ljubav jeste, ali kad sam pročitala ovaj komentar... vidiš... moglo bi da prođe.
E Gudeja, samo ti je jedno na pameti. :lol: :lol: :lol:

SuperSynthetic

U startu me je prva rečenica upecala da usporim i osećajno pročitam drugu. Erotika? Ne znam. Tanka je linija između ljubavi i mržnje. Njihovo prokletstvo je što su ceo život na toj liniji. Njegovo srce polomljeno na četvrtine. Ona pokidana na polovine. Karmički kraj. Volim pozitivne priče. Nema laži. Nema straha.    

p.s Ja analiziram kao u školi. Sorry. O priči stvarno mislim to što sam rekao. A ti Plut - šta da ti kažem? Mnogo je lakše zauzetiti nego zadržati teritoriju. Sad se od tebe očekuje da braniš svoje pozicije u sledećem krugu. I od mene da odbranim moje. Va'lda. Opušteno.

Albedo 0

Evo da i ja kažem nešto, čudno mi je što su Duhovi drevnih dobili toliko nisku ocjenu, ne znam, moguće da tu filolozi nalaze neke greške, ali priča kao priča mi je najbolja.

Druga je Zaboravljen u zaboravljenom gradu, ali za mene previše plastično, nema tu ništa više od čiste konceptualne igre.

Ovi Namerni prolaznici su mi niš' posebno.

So shoot me :)

pokojni Steva

Nisi ti ni za metak. To se maljem razdužuje od čopora.

Savajat Erp

SuperSynthetic

Meni su Duhovi skroz cool. Izvinjavam se ali se ne slažem sa onim napadima na priču da je seksistička, jer su upravo ti napadi seksistički. Žene su čudo. Misterija za nas muškarce. Jack ih dobro kapira. Opet ga nisam prepoznao kao autora njegove priče.
Boban me je sa svojim Zaboravljenim bacio u debele dileme i razmišljanja kada sam saznao da je on autor. Nema povratka, nema predaje, nema oprosta. Ja se ovoga plašim. Nije onako bez straha kao kod Plut. Njegova priča me je inspirisala da napišem -baljezgarije- mada ne mogu reći da tu moju priču i volim. Relativizacija dobra i zla. Ratnici. Vatra koja nekome osvetljava put, a neko u njoj gori. Jel' ovo ateizam ili hrabrost? Ko to određuje uopšte? Uh, Bobane, Bobane. Gde je pravda? Kako smeš da poveruješ u tako nešto?

Albedo 0

ma onda bi i Markes bio seksista, gluposti

Gudeja

Quote from: Plut on 12-03-2011, 23:03:17
Nisam ni znala šta sam sve napisala. Elem, i po meni tu ima dosta simbolike, ne znam samo da li je to još neko sem mene video, ali dobro, to je već do moje (ne)umešnosti. Pa sad, nije mi baš erotika bila na umu kad sam ovo pisala, ljubav jeste, ali kad sam pročitala ovaj komentar... vidiš... moglo bi da prođe.
E Gudeja, samo ti je jedno na pameti. :lol: :lol: :lol:

Mda... ti si tako napisala priču a onda su drugi bezobrazni što to vide? :lol: 

Gudeja

A sad reč dve o priči kojoj sam dala 3 boda.
(mac je u svojoj analizi zaboravio da pomene da je ova priča dobila najviše trojki...4 ako se ne varam)

U snovima, potraži me

Sama ideja nije baš originalna, to stoji, ali je priča dobro napisana. Sve je tu: glava, telo i rep. :)
Pisana jednostavnim, razumljivim (meni dopadljivim) stilom; rečenice su jasne, ne predugačke, upeglane; naracija fino, nesmetano teče, ritam pripovedanja je dobar, atmosfera- teskobna, mračna, na kraju baš jeziva. Naročito mi se dopao memorabilan i otvoren kraj: nismo sigurni da je stvor zaista umro od gladi, autor nam to nije pokazao, ostavio je prostora i za čitaoca da aktivno učestvuje, ništa servirano na izvol'te... :lol:
Posle sat vremena i 18 pročitanih priča, ova mi se i dalje motala po glavi upravo zbog takvog ''nema odstupanja, nema predaje, nema oprosta'' kraja. Takođe, autoru je  pošla za rukom da me navede da saosećam s glavnim likom...veliki + zbog toga. Možda grešim, ali nekako mi se čini da bi priča u prvom licu bila još upečatljivija, prijemčivija...

Hvala Ivice za odličnu priču.

Anomander Rejk

Dok ne dođe april... daj Mac još koju analizu  :).
Tajno pišem zbirke po kućama...

Stipan

Eh, da Anomander... Tvoj kaktus mi se baš dopao, ali je konkurencija bila prejaka, pa nisam za nju glasao. Priča je na mene delovala nekako nežno - sramota je priznati, ali mislio sam da je priču napisala Plut. Da : plemići definitivno ne izlaze na dvoboj sa pijačarima - izuzev kada je u pitanju bajka. Odlično, Anomanderu!

Anomander Rejk

Hvala Stipane. Inače, nisam ni ja uspeo pogoditi koja je priča Plut, mada pretpostavljam da vlada uverenje kako se vojvođanski lobi stalno nešto dogovara i šuška, razmenjuje informacije  :).
Nadam se tvojim boljim pričama. Nema razloga za pesimizam. Džek ti je dao dosta iscrpan komentar, verujem da će biti od koristi.
Mac me stvarno oduševio s onim analizama, meni to nikad ne bi palo na pamet.
Tajno pišem zbirke po kućama...

Stipan

Pesimizam? Jok. Nezadovoljstvo? Itekako!
Džek je car, stvarno se potrudio - hvala mu još jednom!
I Scallopu, naravno - on će već znati na čemu.

scallop

,,Namerni prolaznici" je pobednička priča, mada bih radije rekao da je to priča koja je dotakla najveći broj onih koji su čitali ovu radionicu. Pisac je bio zatečen mojom frustracijom zbog pančlajna i izazvao me na ,,dvoboj". Nevoljno, ali odgovorno za svoja nedela, evo, izlazim na crtu.

Priča je sazdana na standarnom kiksu pisca koji previše ucrta neki lik u svoju priču, pa mu se ovaj kasnije batrga i traži mesto koje mu ta prisutnost obećava. To je sjajno odabran detalj za radioničku priču koja, dok ispunjava svoj literarni zadatak, obavlja još jedan – daje dobar savet piscima u pokušaju. Nekako usput, daje i naznaku koliko vrlo sporedan lik, sekundant unapređen u lopova, treba da ima mesta u jednoj priči.

Kao što je od Nikole traženo da kaže gde je Magda, tako je od mene traženo da kažem kako je, zapravo, priča ,,Namerni prolaznici" okončana. Drugim rečima, zašto me je odabrani pančlajn brutalno odbacio.

Ako zanemarim pomalo nesiguran ulaz u priču, ona je u svom najvećem delu sjajno i odlučno cizelirana priča u kojoj je čitalac postaje sekundant smušenog pisca i stoji u nekoj senci ulice gde tri osobe ulaze u duel. Nema mogućnosti da izmeni bilo šta jer dvoboj će ili okončati pisca ili dati pravo mesto izgubljenoj Magdi, a mora da sazna ime pobednika ili je džaba stajao u toj senci. Tu je mene priča izdala i zato sam napomenuo da se mora doraditi.

Ponuđen pančlajn je otužno ,,ženski", a ja ne bih da u njoj postanem protagonist. Kad bi, negde na početku priče, nestali ,,roman" postao nestali ,,nedovršen roman", ,,muški kraj" bi mogao da bude: ,,Ti mater žensku nestrpljivu! Vi žene verujete da ste odbačene pre nego što vam se to dogodi." Ili nešto drugo zlobno na račun žena. U tom slučaju je Nikola pobednik, odnosno, nerešeno je, ali za to je potrebno da se dovrši nedovršeni roman koji smo izgubili. Druga mogućnost je da je Magda pobednik. Tu bi lopov i ucenjivač, koji je postao sekundant,  morao da postane ubica iz potaje, neko ko odjednom shvati da ne želi da bude ,,sporedan lik". U tom slučaju, pančlajn je iznenadni pucanj, možda komentar: ,,Magda, kome je još potreban dvoboj? Moje ime je Svetozar." (Može i Sofronije, samo da ne kukuriče često.) Tu je i Magda gubitnik, jer kakav je nastavak očekuje sa takvim zlikovcem. Možda samo pucanj, Nikola pada, Magdin komentar: ,,Ja sam samo htela da se vratim..."

Da ne dužim, pančlajn mora da bude efektan, da u trenutku nadraste celu priču i postane rečenica po kojoj ćemo se priče sećati.

Ima u priči sitnih omaški za redigovanje, ali to je beznačajno.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

scallop

Bez obzira kako sam komentarisao priču Jahač identifikacija Plut meni otvara dileme u kojima sam već neko vreme. Po svoj prilici, Plut nikako da identifikuje sebe kao pisca. Nju ne treba potcenjivati dok vrda između dve mišje rupe. Imao sam prilike da čitam njene priče u kojima nema nikakvog naboja, žestoke horor priče tipa ,,u po bela dana", dakle ne onakve kakav standardni horor ,,u mraku" nudi nego iskonski krvave, pa i ove koje je ponudila radionici.
Nisam sasvim siguran u kakvoj je ona blokadi, ali kad se u potpunosti pronađe i postane ona lično, vae victis! Tu ne mora da se zavlači u moju školjku već da se iskoprca iz svoje. Zapravo, podseća me na raka samca koji je uvek u tuđoj kući.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

scallop

U snovima, potraži me je jedna od malo priča gde sam prepoznao autora. Nažalost, po onome šta ne volim kod njega. Ivica nije početnik, pisac sa knjigom je mnogo više. Zbog njegovog pristupa sam imao okapanja još u periodu kad su sukobljavanja sa Ghoulom bila aktuelna. EMO filozofija (ako je to ono na šta ja mislim) je za mene krajnje destruktivna i svaki put kad naletim na nešto slično, još od čitanja romana ,,Martin Idn" Džeka Londona, to istera iz mene i poslednju kap krvi koja mi farba lice. Neka mi Ivica ne zameri, on je vrlo visoko na mom spisku potencijala u domaćoj fantastičnoj literaturi, ali njegova sveprisutna vizija samoutepavanja me razbija. Naravno, to ne znači da neće pronaći svoju ciljnu grupu čitalaca, ali baš to me plaši i ja ne mogu biti u njoj.

scallop

Ako se zanemare aoristarije o kojima sam već napisao svoje, priča Na smrt, moliću! me je, kao prva priča koju sam pročitao na R3, potpuno osokolila da čitam dalje. Bogato, sa sjajnim ritmom (tu bi se koješta za svoje potrebe moglo naučiti) proletela je kao dvostruki salto. Jedan-dva-tri, jedan-dva-tri. Zažalio sam kad se tako brzo završila uz samopitanje: ,,Oh, zašto nisu takve priče i koje imaju 6000k?"

Imam utisak da mi više leže ,,ženske" priče. Možda sam ja malo više ,,ženskast" ili one više polažu računa na rečenice koje nižu, tek, dogodilo se da je od pet priča za koje sam glasao, čak četiri bilo ispisano tom nežnom ručicom. A, dvoboj je bio tema! Da budem skeptik – možda se u ljubav manje razumeju od nas muškića.

Mims

Pre svega, hvala na iscrpnom komentaru, scallope.

Moj plan je bio (očigledno nije dovoljno efektno sproveden) da se zaključi da je to nepomično telo na kraju priče Nikolino. I to baš zato što se u samoj priči vidi da su njegovi (sporedni) junaci življi od samog autora; da oni imaju više volje za životom od živog Nikole. Nikola ne može da se seti prve rečenice, dok Magda i sekundant poznaju svet romana u kome su, makar slučajno, živeli. U tom smislu bi bilo krajnje nemotivisano da se priča okonča muški. On je smušen, manjka mu koncentracije i same želje za pisanjem, izlazi na dvoboj sa dva potpuna stranca (opet, ko može da tvrdi da to nisu obična dva glumca, koja su želela da se poigraju pročitavši ukraden roman?).

Nikola nikako ne može da bude pobednik, a mislila sam da je to dovojno očigledno. Nešto bih promenila, to je sigurno, iako se bojim da bi i dalje bilo "otužno ženski".
sheep happens.

scallop

Moja sugestija je samo ofrljantna. I, pazi, čim počneš da se hvataš nečega što se podrazumeva već si u živom pesku do kolena. Znam da tebi Nikola ne može da bude pobednik  :lol:, ali, meni, eto, može. Ako malo razmišliš, možda tebi i ne treba žrtva. Pitanje priče je da li jednom prenaglašeni lik treba da dobije važnije mesto u priči ili ga treba vratiti u bezlični kroki. Upozoren - naoružan. Pravi pisac bi već znao šta će. "Muško" - "žensko" je samo letva među paocima. Kol'ko 'oćeš smajlija?

Mims

Jao! Pa ja nemam smajlije u prethodnom postu. Nešto tu ne valja, dakle.

U suštini, Nikola je možda i mogao da se snađe, i onome ko je to očekivao može da bude nedovršena priča, nedovoljno razjašnjena i sl. Ali morate da imate u vidu da su manje šanse da meni posle Nikola izađe iz priče i pozove me na dvoboj, pa sam morala da ga zakopam u roman, pa u priču...  Što je sigurno, sigurno je.  :lol:  :lol:
sheep happens.

Boban

Mims, kao žensko, bira da je muškarac šonja i tupav i nesnalažljiv; naravno da to muškarcima smeta.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Mims

Pa, eto, zato je otvoren kraj - da muškarci mogu da se nadaju da Nikola ipak nije takav šonja :)
sheep happens.

scallop

Mda, Bobane. "Ženske" jako dobro primećuju kad je priča "muška", ali im slabije ide kad treba da utvrde da je njihova priča "ženska". Zato i razmišljam kako formulisati temu za radionicu 4. Sve se svodi na nekonzistentnu karakterizaciju u glavi a ne u rukama.

Kad sam već u kancelariji, ako zanemarimo Bobana, da završim sa ,,ženskinjem". Kod Dragane vidim mnogo truda, čak je bacila priču koju je u prvi mah napisala (što je dobro). Široki i Uške je vrlo dobra priča. Prijalo mi je dok sam čitao. Bilo bi dobro da primeti da sam u sve tri runde glasao za njenu priču. Od primedbi, zabeležio sam jedno – prostrujula umesto prostrujala i mnogo napora da se do pančlajna izbegne pominjanje grudvi od snega. Te, municija, te kugle.  Malo manje napora da se postigne mnogo i sve će da bude u redu.

Da, o priči Angel Povratak ratnika nema šta da dodam. Jedino, posmatrajte kako sve može da bude jednostavno. Posebno, minimalizacija sa "vraćkom". Jednom reči je sve turila u fantastiku, u dete, u šta god želite.