• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Radionica 3 - mart - PRIČE i uputstvo za glasanje

Started by Boban, 11-02-2011, 22:02:59

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Plut

Kad se ide peške, zbir ispada malo drugačiji. Nije to do Bobana.

mac

Upravo otkrih da je SuperSyntetic glasao za 03. Kći, ali Kći nije 03 nego 02. Ja sam tu računao po broju, a biće da je trebalo po nazivu.

Savajat Erp

добро је што си ово убацио, ионако нисам био начисто за шта сам гласао...
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Džek

Savajate, glasao si za moju priču, i samim tim se svrstao u rafinirane ljubitelje žanra, koji znaju da prepoznaju i cene visoku umetnost. Zaista, vi retki koji ste uočili blesak genijalnosti u mom delu ste istinski poznavaoci književnosti.
Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

Savajat Erp

ух, сад ћу морати поново да прочешљам приче...искрено, за неке више нисам сигуран која је која...мало сам помућенији него иначе. ;)

mac

Nisam lepo uračunao Ljuštikine glasove, on čovek glasao za šestu, a ja mu uračunao šesnaestu. Biće da se Boban ipak nije zabrojao. Moraću da vidim šta sam još zeznuo.

Džek

Eto, umesto da se posvetila isključivo heklanju, napravila ti je dramu...

SuperSynthetic

Na smrt, moliću - Dhovito! Vraća na zemlju gde nam je i mesto. Gde i nije tako loše. Autentično jak stil. Po meni i originalno. Nisam imao dovoljno glasova.
He who makes a beast of himself gets rid of the pain of being a man

Plut

@ Mac
Vidi, vidi ima tu još nekih.

@ Savajt
Ako nisi siguran, lepo pogledaš u porukama koje je Boban okačio. Mada, sumnjam da baš izgaraš da se prisetiš. Al' ako, kad dođe vreme, će ti kažemo, tresnemo u facu.  xtwak

Plut

Je li, bre, ti Sintetički, ima l' koja da ti se nije dopala? Ovo je meni već sumnjivo.

A ti Đek, šta misliš da radim? Pletem, čoveče, pletem. I smišljam nove motive za vez.

pokojni Steva

Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Savajat Erp

Даклем, ево мојих фаворита...
Кћи
Духови древних
Заборављен у заборављеном граду
Јахач
Повратак у Едем

Двоумио сам се између Секунда(нт) и Повратака у Едем, али је последњи превагнуо...по мени је боље написан. Евентуално образложење и осврт на остале приче, нисам тренутно у стању да дам, а нисам сигуран ни да ли умем...кога брига уосталом?

Plut

Možda one za koje si glasao. Ili one za koje nisi???

mac

Okej, ispravljeno, bile su dve greške kod Synthetica i po jedna kod scallopa i Ljuštikle. Ali proverite vi to još jednom :-)

Plut

Savajat Erp

Quote from: Plut on 07-03-2011, 22:47:42
Možda one za koje si glasao. Ili one za koje nisi???

можда сутра, онда...можда.

SuperSynthetic

@Plut: Pa neću da pljujem. Nema razloga. Umalo si me nagovorila. Ratnik čini mi se malo prepričava ali meni ima smisla. Preispituje se.
Meni lično ne leži -U snovima potraži me- ali sada kada pogledam vidim da je dobro napisana, a da ja nisam obratio dovoljno pažnje. Široki i Uške je brutalna zajebancija, jer te tera da sve ono pročitaš, a na kraju shvatiš da se deca igraju. Ako čitaoc ima smisla za šalu neće se ljutiti već će pozdraviti.
Duhovi drevnih i Boginja mačkastih očiju su izuzetno korektno napisane. Prva mi se više sviđa jer ima futuristički fazon u kome prepoznajemo našu civilizaciju. Druga isto koristi ženu kao večitu inspiraciju. Mačo fazon pod kontrolom anđela koji hoće da leti te se ne da uplašiti pred kaubojem grubijanom.
Reci koja je tvoja priča pa da je extra pohvalim. Vidiš da sam raspoložen. 

Plut

Bože sačuvaj, pa di bi' te ja terala da pljuješ?! Nego mi neobično da ti se svaka sviđa. No, ko što rekoh, izbor govori i o nama, a ti si danas baš raspoložen.
Neću ti reći koja je moja  :evil: Do sada si već sve rekao.

Savajat Erp

Quote from: Plut on 07-03-2011, 23:35:13
Neću ti reći koja je moja  :evil:

Опа, зар си и ти учествовала? Прошли пут, када сам у себи погађао која је чија прича, једино сам за твоју погодио...остале сам измашио само тако.

Plut

Savajat Erp

А мудро си ћутала док су се сви остали пренемагали - посл`о сам, послаћу сутра, ево дељем причу већ недељу дана итд. Риспект.  xjap

Plut

Savajat Erp

Јел`? Или ниједан? Шта је истина? Шта?!  :lol:

Plut

Džek

Plut

Džek

Mera je relativan pojam. Kapacitet je ono što meri daje smisao.

Plut

Džek

Istina zna da bude brutalna ka nespremnima.

Mims

Put preterivanja vodi u dvorac mudrosti, reče gosn Blejk jednom...
sheep happens.

Minutipopričizam - http://milenailic.blogspot.com/

Džek

Blejk je koračao tim putem, jer iz dvorca mudro zbori...

Josephine

Bobane, ti me ne poznaješ nimalo. Zašto bih se ljutila? Zadovoljna sam svojom pričom, jako mi je draga.

Za one sa jeftinijim ulaznicama: Široki i Uške nije "brutalna zajebancija", već dečija priča. Nisam se obraćala većinskoj publici, već sam te večeri kada sam je pisala (a padao je sneg) bila posebno setno raspoložena, pa sam pisala omaž svojim drugarima iz detinjstva (jer sam se, uglavnom, i družila sa dečacima) i jako mi je bilo lepo dok sam je pisala. Priča ima i istinite momente.

Shvatila sam da ovde više ne mogu da naučim mnogo. Sve je, nekako, u neko vreme, poprimilo isključivo takmičarski karakter, pod koji sam potpala i ja, što mi se ne sviđa. Rezultati se traže ranije (pa moram da objašnjavam zašto je to neozbiljno), autorima se pomaže pre umesto posle objave rezultata (izgleda jedini način da autori dobiju neka uputstva za pisanje), nema diskusija u radioničarskoj temi o tehnikama pisanja, zanatu, čitanju, greškama u pisanju, detaljnih analiziranja priča i grešaka itd. Tema o radionici je mrtva do rezultata glasanja.

A sa rezultatima se krug ne završava, on tek počinje.

Komentari bi trebalo da budu dublji, suštinskiji, obimniji (ono što sam pokušala da uradim u prošlom krugu).

Ovde nedostaje feedback-a nakon objave rezultata.

Od tebe, B, prvo očekujem dublje analize priča od "ostali crknite u blatu". Možda to ostale nije povredilo, ali mene jeste. Ipak nije konkurs... ili bi možda trebalo da se promeni ime radionice...

Eto pojašnjenja, da ne bude da sam ljuta. :)

SuperSynthetic

Kartu su mi dali tapkaroši. Najskuplja je.

Josephine

Sorry. Priča mi je jako draga. Ugradila sam deo sebe u nju. Ne bih da je zovu "brutalnom zajebancijom".

Mims

1. Na smrt, moliću! - Priča je ok napisana, i lepo upakovana na malo prostora. I meni smetaše aoristi i imperfekti, k'o što Plut onomad primetiše.

2. Kći - Lepo napisana priča, ali mi nešto nije legla.

3. U snovima, potraži me - Ova priča definitivno ima neku privlačnu atmosferu. Zapravo - kao da se atmosfera sna i jave jasno razgraničava, što dodatno utiče na kvalitet priče.

4. Duhovi drevnih 5. Svrgnik 6. Krš. 11. Na leđima bika 13. Boginja mačkastih očiju 16 Jahač 18. Povratak u Edem - Ne odgovaraju mom senzibilitetu. Ima tu zanimljivih ideja, neke su lepo i pismeno napisane, ali, ipak me nisu dobile.

7. Široki i Uške - priča je ok napisana, mada mi je jezik opet pomalo zagušljiv. Nedostaju dijalozi koji bi razbili tu čvstu masu.

Trokira mi komp, sledi nastavak...

sheep happens.

Minutipopričizam - http://milenailic.blogspot.com/

Plut

Prvo da kažem nešto ukratko o Ušketu. Tek dok sam pisala komentare večeras, palo mi je na pamet da je ovo namenjeno deci, stil pisanja mi je ličio na to, ali sam se brzo predomislila jer to nisam očekivala.

Što se tiče ostalog što je D. pomenula, morala bih, unekoliko, da se složim s njom. Pretekla me je, ali sam baš htela da napišem da bi bilo lepo da i od nekog izgrađenog pisca ili kritičara čujemo komentare o našim pričama. Dakle, o svim pričama, a ne samo o onim koje su u vrhu. Ako već želimo nešto da naučimo, trebalo bi da čujemo šta smo dobro uradili, a gde grešili.

I dalje se nadam da ćemo dobiti barem skraćenu analizu priča.

SuperSynthetic

Široki i Uške - Naivna dečija igra može očas posla da postane brutalna stvarnost. Vest o kojoj izveštavaju mediji. Priča koja upozorava. Koliko smo zreli? Koliko smo odmakli u evoluciji? Lepo i strpljivo napisano. Nenametljivo obrađuje temu dvoboja. Zato je nisam odmah primetio. Nije pretenciozno, a opet ima dubinu. Pozitivno opušteno.   

Plut

A opet, D. ne možeš se vređati što je neko tvoju priču doživeo kao brutalnu zajebanciju. Doživeo je kako je doživeo, nije mu bio zadatak da oseti svaku tvoju emociju.

Ygg

Quote from: mac on 07-03-2011, 22:49:05
Okej, ispravljeno, bile su dve greške kod Synthetica i po jedna kod scallopa i Ljuštikle. Ali proverite vi to još jednom :-)
Provjerio ja! I usput strpao tvoje podatke u tabelu u Wordu, tako da bude preglednije:

"I am the end of Chaos, and of Order, depending upon how you view me. I mark a division. Beyond me other rules apply."

Plut

Ih šta su ti matematičari. Ode i moj milje  :cry:

ivica

''U snovima, potraži me'' je moja - hvala svima na glasovima i komentarima!

Savajat Erp

Quote from: Plut on 07-03-2011, 23:59:23
Ama, 3 priče poslala :evil:

Само ти зајебавај народ, Evil Lyn! :)

Josephine

Realno, najbolja priča, ona sa najuverljivije izgrađenom atmosferom je prva. To je jedna veoma dinamična priča, sa ritmom muzičkog genija. No, ona je tako brutalno presečena krajem, da je i mene zabolelo. Ko god da je autor/ka, trebalo bi da izbegava bolne (i pomalo neubedljive, mlake) krajeve u budućnosti, po mom skromnom mišljenju.

Kći ima odličan dijalog. Školski primer kako se piše vrcav i smislen razgovor između dva, lepo opisana i fino okarakterisana lika. Borba je, takođe, opisana mnogo životnije nego u bilo kojoj drugoj priči. Kraj je tu, takođe, jako loš. Malo ga je trebalo šire opisati.

Zaboravljen u zaboravljenom gradu ima atmosferu koju može da izgradi samo majstor. Ima i dobru ideju. Opuštena je, lepo vodi kroz događaj. Malo škripav kraj, takođe mi smeta mešanje vremena (kao i Kaa), ali sve je to zanemarivo u odnosu na činjenicu da sam bila u toj... Katozei (jel?) dok sam priču čitala, a zbog takvih priča uopšte i čitam prozu.

Savajat Erp

мени је прва била занимљива, али ми је сметала збрканост и претерана употреба заграда...и коришћење "као псовка у цркви" два пута...а можда је било и намерно.

lilit

Na smrt, moliću!
Ova priča mi je bila apsolutni favorit. Odmah sam znala i ko je napisao, a to je prilično dobar znak, ako ste u životu pročitali još samo jednu priču istog autora.  :lol: Odmah se vidi da ju je pisao neko mlad, da postoj iono što zovemo umetnički dodir u pisanju, a to imaju retki. Rečenica je bogata, zahtevna, a opet klizi. Prosto me vuklo da pročitam, ima tu dosta adrenalina...sve u svemu, pričom sam vrlo zadovoljna.
Smetale su mi zagrade, mislim da je većina zagrada mogla biti zamenjena zarezima, a da rečenica samo dobije na lepoti. Ima tu još stvari za peglanje, punch-line bi trebalo da je efektniji, tako da mislim da će autoru ova radionica biti od velike koristi. Ustvari, jedva čekam priče koje će nastati posle leta. :)
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Суба

Кад ће бити обелодањено ко је коју причу написао?

Anomander Rejk

Od nas nestručnijih, ne treba se nadati dubokim analizama, ali i ja se nadam da će stariji i iskusniji dati svoj sud. D, ne treba da ideš. Ne preteruj. Dovoljno si ovde da znaš kako Boban komunicira, ne treba sve da primaš k srcu. Ono crknite je sigurno zezancija. Pokazala si dosad da umeš, nemoj sada da te plasman jedne priče obeshrabri. Na kraju krajeva, ne mogu ja, ti, ili bilo ko drugi, očekivati da možemo uhvatiti svakog čitaoca, da većina mora deliti naš ukus, ili razmišljanje šta čini dobru priču.
Ivica je otkrio da je autor jedne priče, kako sad, jel čekamo još za ostale autore ili... ?
Tajno pišem zbirke po kućama...

Hiperhik

Well, WTF, 'Igra duhova' je moja.
U analize prica se upustati necu, jer bi se svelo na svidja/ne svidja mi se. A iz mojih glasova se jasno vidi sta mi je 'leglo'. Hocu da kazem - bitnija je analiza nekog kome je to, aj' da kazem, profesija.
Meni je ovo, za sad, maksimalno zabavno.
Moja sremachka grana bi rekla - "Nek laje dok traje"..

Суба

Ја сам написао "Кћи". Као што сам већ раније поменуо, нисам задовољан како сам гласао за остале три приче. Морао сам гласати за "Широки и Ушке".

Stipan

O.K. Ako ide samorazotkrivanje, priznaću i ja svoju bruku. "Boginja mačkastih očiju" je moja. Da, Suba - trebali smo glasati tako.