• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Tema za septembar - rok 1. septembar

Started by Boban, 12-08-2011, 20:28:57

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Boban

Kad bi bio u pitanju stručan žiri koji će probrati ono što je dobro i prihvatljivo za PZ to bi bilo jedno; ovako, mi smo prepušteni sami sebi i sopstvenom ukusu.

Mene je uvek frapirala činjenica da je većini naroda uopšte nebitan stil i kvalitet pripovedanja, da ih samo zanima šta je u priči ispričano, ne kako, nego šta. Dakle, neverovatno je šta su pojedinci u stanju da proglase za fenomenalnu priču; nevezano za ovaj konkretan krug...
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Džek

@ Savajat>

Možda, ne znam, pričao ga pre nekoliko dana raji, mora da se neki reporter tud' vrtio...
Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

Mme Chauchat

Quote from: Steva Lazin Ljuštikin on 04-09-2011, 10:30:06
Po cenu da mi na glavu padne klavir il barem sef, i to odma, pa i da po objavljivanju imena autora budem raščerečen ('nabićemo te na kolac, otfikariti glaaavu!') - gde je to bilo rečeno da se priče pišu za TikTak? I zašto decu posmatrate kao idiote? Ja sam se odavno ogradio da sam: nepismen, nimalo fleksibilan i da teram dalje iz čiste tvrdoglavosti (znači, moje mišljenje vredi minimalno), ali, ovaj krug je propast reda veličine onog o simpa negativcu. Srećom, ima priča dostojnih davanja glasa.

Sve je tako.
Mislim, ljudi stvarno zaboravljaju šta je sve izlazilo u Zabavniku. Pre nekih četvrt veka objavili su Elisonovu priču "Nemam usta a moram da vrištim". Kakva stvar za malo dete, još nosim ožiljke! I još Tikalove ilustracije, on je godinama ilustrovao SF priče nadrealnim hororom i trboglavcima. Uvek su "čistili" psovke i seks (ili se bar toga ne sećam), ali mraka i krvi koliko volite.
Obaška što dobar deo čitalaštva ima više od sedam godina...

Josephine

Izlazilo je svašta, da. Više ne izlazi. Zabavnik se, nažalost, menjao. Ponajviše zato što se sada obraća mlađoj publici, jer ona ne provaljuje koliko se Zabavnik... ponavlja. No, takav kružni život dugovečnog časopisa je normalan.

Josephine

Znači, ako je ova priča koja mi se dopala Hrundijeva umesto Stevina, upucaću sebe ili Hrundija.  :x

Josephine

Bolje Hrundija. Ja imam 15 dece da hranim i 300 tegli ajvara da napunim. :lol:

Plut

Quote from: D. on 06-09-2011, 23:16:05
Znači, ako je ova priča koja mi se dopala Hrundijeva umesto Stevina, upucaću sebe ili Hrundija.  :x
Nemoj da pretiš, kol'ko mi se čini, počeće navijanje za tebe. :mrgreen:

Quote from: D. on 06-09-2011, 23:18:59
Bolje Hrundija. Ja imam 15 dece da hranim i 300 tegli ajvara da napunim. :lol:

Ne zaboravi i jedno kerče što rudi.

mac

Zar nismo rekli bez izdvajanja pojedinaca pre glasanja?

Josephine

Savajat Erp

Прочит`о пола...није то баш ни толико лоше као што већина тврди...ал`, опет, ја и не знам стварно да читам. :)
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Plut

Moram da se složim. Pa nije baš toliko strašno, može se iščačkati nešto i iz prve polovine.

pokojni Steva

Ok, iščitao još jedared. Imam dva prva mesta, jedno krasnopisom narisano pa zagubljeno; drugo baš ima herca al manjka zanata. Da sam od kakvog autoriteta, našamarao bih oba autora. Prvog, jer će mi biti prva, zbog umiranja u lepoti; drugog zbog grča pri kuckanju dobre priče. Svakako, namirio pet obaveznih glasova. Više nije ni bilo.

P.S. Počeo da 'vadim' idiotluke iz priča. Biće to veselje :-)
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Milosh

Pročitao i ja... I ne znam sad kako da glasam, jedan favorit nikako, ali nikako nije za Zabavnik (ali želim tu priču za Emitor!), a i drugi nisam baš siguran da li može da prođe, moraću ponovo da pročitam... :cry:
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Anomander Rejk

Kako god bilo... cenim one koji su ,, izašli na crtu ''  i u ovom krugu, i izložili svoj rad uvidu javnosti.
Tajno pišem zbirke po kućama...

Džek

Popodne ću da podarim svoje glasove cenjenim pričama i autorima, još jednom da preletim okicama svojim.
A i komentare sam završio, svaki odmah nakon čitanja priče, da udarim dok je vruče.

Joj, biće veselja na sve strane!

Josephine

Quote from: Savajat Erp on 07-09-2011, 00:55:08
Прочит`о пола...није то баш ни толико лоше као што већина тврди...ал`, опет, ја и не знам стварно да читам. :)

Quote from: Plut on 07-09-2011, 01:45:26
Moram da se složim. Pa nije baš toliko strašno, može se iščačkati nešto i iz prve polovine.

Ma da, priče su u okviru proseka...

Josephine

Quote from: Milosh on 07-09-2011, 02:03:34
Pročitao i ja... I ne znam sad kako da glasam, jedan favorit nikako, ali nikako nije za Zabavnik (ali želim tu priču za Emitor!), a i drugi nisam baš siguran da li može da prođe, moraću ponovo da pročitam... :cry:

Da. Ljudi se nisu snašli u pisanju porodičnih priča, definitivno.

Ima jedna što se i meni dopala (mada ne nešto specijalno), a nije za Zabavnik. Što je najgore, iz te priče samo treba da se izbaci nekoliko rečenica da bi tamo mogla da se objavi, što onda postavlja pitanje koliko je autor/ka sposoban da piše porodično-dečju priču, tj. koliko je svestan/a sadržaja dok piše. Jer neće biti dobro ako je samo "ubo/la" dobru priču, ne promišljajući joj sadržaj... A meni tako izgleda.

Stipan

Pa sad, pre bih rekao da oni što su bili svesni sadržaja nisu bili sposobni da napišu priču.

Plut

Quote from: Anomander Rejk on 07-09-2011, 07:32:05
Kako god bilo... cenim one koji su ,, izašli na crtu ''  i u ovom krugu, i izložili svoj rad uvidu javnosti.

A neki nisu ni morali. Da ne bude zabune, ovo je samokritika. Što više čitam svoju priču to mi se napisano sve manje slaže sa zamišljenim. :cry:

Anomander Rejk

Quote from: Džek svih zanata on 07-09-2011, 07:54:25
Popodne ću da podarim svoje glasove cenjenim pričama i autorima, još jednom da preletim okicama svojim.
A i komentare sam završio, svaki odmah nakon čitanja priče, da udarim dok je vruče.

Joj, biće veselja na sve strane!
Nešto neću žuriti sa glasanjem, posle novog čitanja malo sam promenio mišljenje o nekim pričama, za koje sam hteo da glasam, i za one koje nisam hteo... neka odstoji malo, još koji put da se pogleda.

Džek

ja ne bih da spoljni faktori ili ponovno iscitavanje uticu na moje rangiranje prica. Iskljucivo ih citam ocima citalaca, koji se zaustavlja na prvom utisku.

Stipan

Uh Anomanderu, ti bre k'o Ruske klasike da čitaš! Šta li će to biti drugačije na sedmo čitanje nego na prvo?

Doduše, oni za koje ja glasam treba ozbiljno da se zabrinu.
Ja glasam posle prvog čitanja, pa tek onda čitam ponovo za komentare.

pokojni Steva

Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Stipan

Ne brini ti ništa, pamtim ja svaku reč koju je on meni uputio.
I svaka će mu se kad-tad o glavu obiti...

Plut

Quote from: Stipan on 07-09-2011, 13:19:35
Šta li će to biti drugačije na sedmo čitanje nego na prvo?

Mnogo toga, probaj pa ćeš videti. :)
Kad pročitaš sve đuture, verujem da se dosta toga izmeša, izlećeš iz jednog sentimenta i stila, ulećeš u drugi, pažnja opada, nekad i nemaš volje za čitanje, al' hoćeš da odradiš kako bi to skinuo s glave itditd...
Nekad ti promakne poenta, u ponovnom čitanju primetiš ono što nisi u prva dva i tako...
Treba čitati svaku priču lagano i barem dva puta.
Mislim da ovde nije zdravo primeniti princip čitanja očima običnog čitaoca, i na prvu loptu, naročito što je ovde potrebno priče oceniti, posle dati komentare zbog čega smo se, ili nismo odlučili baš za tu i tu. Uostalo, ocenjivanjem i kritikovanjem, vežbamo čitanje i poboljšavamo pisanje.

Anomander Rejk

Pošto sam ja površan i brzoplet čitalac, nije zgoreg da pročitam više puta  :).
A priče nisu od 500 strana, da je to problem.
Spoljni faktori kod mene nikad nisu uticali. Nepotkupljiv sam za glas  :).

Džek

znaci, dzaba mi da te vodim na pivkana? ili dva? ne? cetiri?..:-)

Anomander Rejk

Nakon četiri piva ne može se objektivno rasuđivati  :).
Btw, i u lošim pričama našao sam ponešto dobro, makar maštu i na nivou ideje. Ostaje naravno, veliki problem tehnike izvođenja, ali bože moj, i to se vremenom može popraviti.

Mouchette

Quote from: Anomander Rejk on 07-09-2011, 14:38:23
i u lošim pričama našao sam ponešto dobro

Da, da, i meni priče izgledaju bolje pri drugom čitanju, valjda zbog toga što su u prvom već izneverena očekivanja, a kasnije ne očekujemo mnogo i u stanju smo da zapazimo i dobre strane, ako ih ima. A za komentare i obrazloženja zaista mora da se čita i više puta...
Međutim, sve to nije toliko važno kad se zna da običan čitalac priču čita samo jednom. Zato nije bez smisla ovo što kaže Stipan ('Ja glasam posle prvog čitanja, pa tek onda čitam ponovo za komentare').
http://mouchetteblog.blogspot.com/
''Ma jock, ona, u stvari, želi nasmejan svet. Ili lud.''

Džek

Upravo tako. Svoje komentare sam napisao odmah nakon čitanja svake ponaosob, jer upravo prvi utisak je ono po čemu će čitalac da zapamti priču (i autora) ili će je ekspresno zaboraviti.

Moji glasovi i komentari su time vođeni, ali ipak ću još jednom da pročitam ono što mi se dopalo.

Mouchette

BTW zašto ono na vrhu 'News: ZNAK SAGITE PORTAL SEPTEMBARSKA RADIONICA' ne vodi do mesta gde se čitaju priče i glasa, tj. na    'Radionica broj 9 - septembar 2011 - DVOSTRUKO GLASANJE'?
Ako samo u toku jednog dana Sagitu poseti hiljadu ljudi, onda je šteta što mesečno jedva dvadesetak glasa (i to uvek iste osobe, koje se poznaju sa radionice)  :(

Džek

QuoteNakon četiri piva ne može se objektivno rasuđivati  .

Naravno, zato ćeš dobiti četiri, a nakon petog ćeš uvideti svu lepotu mog dela, shvatićeš da u životu nisi ništa lepše pročitao i rugat' ćeš se Nobelu i govoriti "Nemaš ti bre pojma, da imaš dao bi DŽekonji nagradu i keš!"

Anomander Rejk

A da se zadovoljiš Hugom za početak? Ili Svetskom nagradom za fantastiku ? Možda nekom nagradom u ovoj našoj Srbijici ? Pa onda kreneš na Nobela  :).
Elem, složio bih se sa Plut. Tačno je da je prvi utisak najači, ali ako se čita u cugu, 20 je priča, pažnja polako popusti, preko nekih delova se preleti, nešto se ne vidi i ne protumači dobro... zato taj prvi utisak možda i nije istinski. Zbog toga valjaju naknadna, pažljivija čitanja.

Mouchette

Quote from: Džek svih zanata on 07-09-2011, 15:51:35
QuoteNakon četiri piva ne može se objektivno rasuđivati  .

zato ćeš dobiti četiri...

Naravno, za uspeh u svakom poslu potrebna su ulaganja    xrofl

Savajat Erp

Зар стварно има људи који су свих 20 прочитали у цугу?! А ја се и са ових 10 прочитаних развлачио данима...

Stipan

Savajat Erp

Stipan

Da si o'ma čit'o te priče, bogara ti tvoga!  :lol:

Savajat Erp

Само опуштено, б`ате, само опуштено! :)

Josephine

Fer je prema autorkama i autorima da bar pažljivo, ako ne i više puta, čitamo priče...

NdZodiac

Ja bolje da odem još mesec dana na odmor, pa pročitam kritike kada se vratim hahahahaha

Josephine

Bogami, nekako smo svi... naebali.  :x

NdZodiac

Josephine

Boban

OK, jel mogu ja da biram ko će da najebe odma, a ko će da čeka svoj red?
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Mouchette

Quote from: Boban on 07-09-2011, 22:01:34

A, ne može to tako, preko reda!
Heh, sad zvučim kao ona baba iz vica o raznosaču pica  xrofl

Džek

Quote from: Savajat Erp on 07-09-2011, 17:56:15
Зар стварно има људи који су свих 20 прочитали у цугу?! А ја се и са ових 10 прочитаних развлачио данима...

Nadam se da smo svi normalni, neko manje, neko više, jebote...

Elem, meni su dve do tri priče dnevno plafon. Jeste da sam bio naćeran i četiri dnevno (i to nakon posla, znači, gladan kao vuk, umoran kao pas, podgrejavam makarone, trljam čarape u sapunici i čitam sa monitora) da bih ispoštovao normu, sve sa pisanjem komentara, al' vi entuzijasti "iz cuga sve" shvatite da nije fol u maratonu, nego u kvalitetu čitanja...

Plut

Meni se čini da bi neki oma. Viš kako im ta reč ne izlazi i usta prstiju.

I da, lepše je čitati lagano, po nekoliko (jednu do dve) dnevno.

NdZodiac

Quote from: Plut on 07-09-2011, 22:20:10

Meni se čini da bi neki oma. Viš kako im ta reč ne izlazi i usta prstiju.

Pa bolje oma, da brže prođe  xrofl

Milosh

Quote from: Džek svih zanata on 07-09-2011, 22:17:01
Quote from: Savajat Erp on 07-09-2011, 17:56:15

Nadam se da smo svi normalni, neko manje, neko više, jebote...

Naravno da sam ih pročitao sve u cugu, ali s punom pažnjom, mučne trenutke valja što pre pregrmeti, a one lepe po mogućstvu razvući...
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/