• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Dejan Stojiljković - "Duge noći i crne zastave", Laguna, 2012

Started by crippled_avenger, 20-03-2012, 20:16:23

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Savajat Erp

Quote from: angel011 on 28-03-2012, 11:06:48
Quote from: Savajat Erp on 28-03-2012, 11:00:59
Ево опет мене, старог произвођача сирових или бар недопечених речи :) Јел се каже кивот или ћивот? :) Знам да је неки ковчег у питању... :)

A je l' se kaže ćelija ili kelija?  :)

Ал`зипа ово:

"Кивот. или ћивот је ковчег у којем се чувају мошти - кости светаца."

http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%9A%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%82

Више му га дају по кивоту, додуше....реааално :) :) :)
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

scallop

Правилно је ќивот, а ми не можемо да се одлучимо. :lol:
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Ghoul

Quote from: angel011 on 28-03-2012, 11:31:57
Mislila sam više na detalje izgleda tvrđava, posuđa iz kojeg se jelo u to vreme i slično.  :)

pa da, važnije je iz kakvih panica su jeli srbski vitezovi nego dal je u to vreme uopšte postojala sekta (udruga, red, whatever) kojoj, kao, pripadaju.
to je taj smisao za detalj, za razdvajanje bitnog od nebitnog...
https://ljudska_splacina.com/

angel011

Pesnička sloboda.  :lol:

No, šalu na stranu, više ljudi mu je zamerilo to za Red zmaja, zna li neko kako se sam Stojiljković izjašnjava po tom pitanju?
We're all mad here.

Ghoul

pošto sodadžija ovo ovde čita iz prikrajka, al se ne oglašava (bira društvo!), moraćemo da sačekamo njegove zastupnike da nas o ovoj misteriji prosvetle.

crippled_avenger

angel011, naravno da sam upoznat sa nagradom koja nosi Damnjanovićevo ime, i smatram da je jasno šta sam hteo da kažem.

Kad je reč o Kuferovoj potrebi za detaljnim i ozbiljnim recenzijama, nismo mi u školi pa da on zahteva šta će ko da piše i u kojoj formi može da iznosi utiske. A kad se tome doda način na koji Kufer u principu reaguje na ono što se napiše, ne odaje utisak sagovornika koga baš zanima da nešto sazna i na to argumentovano odgovori.

Inače, meni je potpuno jasan i prihvatljiv stav da neko neće da čita Dexin roman jer smatra da je to gubljenje vrmena. I zbilja, ljudi koji vole književnost visoke umetničke vrednosti svakako da gube vreme čitajući ovaj roman jer u njemu ne mogu naći ni trunku onoga što im nude dela velikih i dokazanih pisaca. Međutim, ako sagledavamo roman u kontekstu onog dela književne scene koji sagledava ovaj forum, onda čitanje te knjige nije gubljenje vremena.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

angel011

Kriple, ja razumem šta si hteo da kažeš, ali može da deluje kao brkanje baba i žaba. Nagrada Ljubomir Damnjanović se dodeljuje za priču izašlu u fanzinu sa tiražom od par desetina primeraka, dok je roman tog nekog sa scene koga ne simpatišu objavljen u okviru jedne od najvećih izdavačkih kuća.
We're all mad here.

Nightflier

Quote from: Steva Lazin Ljuštikin on 28-03-2012, 10:24:57

Quote from: crippled_avenger on 28-03-2012, 02:57:39
... a Stevi je čak dosadno što se na topiku o Dexinom romanu uopšte razgovara o tom romanu i autoru...

Naravno da je dosadno, jer je postalo očito. Skoro unapred se već zna ko će koga opljunuti, ko će koga (kolegijalno) pohvaliti ili, u slučaju da postoji pretnja kaljanja "obraza" recenzenta, počastiti kakvim neutralnim napisom tek da se udari recka i ne ispadne da je  "delo" ostalo baš neprimećeno. Dodati još malo poslovičnog DDŽB preganjanja i - eto ga topik! Bilo bi sasvim OK da se ne radi o novom Dexinom nedelu koje ima potencijalnu snagu distribucije reda veličine "Kule stražare" na onkologiji a posle jutarnje vizite. Kao, nisi pročitao - nemaš čime da iznosiš sud. Čekaj, da li mi je nužno da odgledam epizodu Sulejmana e a da bih spoznao činjenicu da je to đubre? Kao što sam sasvim ubeđen da Isidora B. nikad neće isprditi nešto smisleno, i da Laušević nije Čak Noris slomljenog srca (ma koliko na tome roto roman tiraži insistirali), tako stojim iza tvrdnje da je Dexa i veća opasnost. Da li je baš Dexa autor ili je Dexa u stvari Lagunin Dexa-Homer iza kojeg stoji tim autora, nije bitno, problem je što će ovu knjigu čitati deca, "deca" od 7-77 sa nikakvim ili minimalnim znanjem vlastite istorije, i kad frljnu knjigu od sebe da ijednu drugu ne uzmu u šake do sledećeg predsedavanja Jugoslavije Savetu bezbednosti, ostaće im u glavi jasna a nakaradna slika, po predanju, bitnih ličnosti istorije srpskog naroda. U nešto tog "gabarita" se ne dira bez preke potrebe, jer oće mit da izraste u mitomaniju. Znači, Domanović, da se povampiri i drugi put dođe međ Srbe, sam sebi bi zabo glogov kolac u nedra. Mit kao takav je čist, jer mu je to i osnovna funkcija - da bude uzdanica narodu kad mečka zaigra na pragu. Mitovi su "lekoviti" obrazovanom isto koliko i nepismenom, glupom koliko i genijalcu; polu religija, vera da dobro mora pobediti. Mitomanija su samo novci, sitno ziheraško politikantstvo, i hrani se isključivo glupim i nepismenim, da ih nagrdi još više. Preterani novci se ne uzimaju na čestitost i više ideale, neg na bricu, sec sec secikesa. Još je lepšije robiti slepca.
Ko vili da čita sve, bude "upućen", ja sa tim - "ska probljem". Jedino mi žao što su sebi izbili tih novaca koliko je već rečeno da knjiga košta. Nekolicina je ovde sasvim korektno prepričala radnju i ono oko nje, tako da se osećam dovoljno prljavo kao da sam knjigu lično pročitao.

Sjajan ti je post, Stevo. Izvrstan, zaista.

Inače, ja sam pomenuo kada je taj nesrećni red osnovan. Sa srednjovekovnom istorijom stojim nešto bolje nego sa ratovima tokom sedamnaestog veka. :)

Meni je pun karanfil tog karfiolskog reda, pre svega zbog dve stvari. 1) To nije bio red posvećen zmaju, nego klanju zmajeva, pri čemu su zmajevi - Turci. Zmaj je na grbu tog reda porobljen, vezan u čvor i žigosan ognjenim krstom. Dakle, nema veze sa ezoterijskim uroborosom, kako izgleda većina srpskih njuejdžera misli. 2) Drugi po značaju cilj Reda zmaja (koji se zapravo zvao Društvo pokorenog zmaja) bio je uništenje PRAVOSLAVNIH zemalja.

Misssim, alo!

Sve je to lepa scenografija i ikonografija, ali... džebiga. Zato mislim da Dexa piše fantastiku. Niti je on glup čovek (ne znam ga, ali stekao sam takav utisak), niti neobavešten, pošto su svi ovi podaci manje-više lako dostupni. Dakle, namerno je pomerio datume i promenio političke okolnosti u cilju pisanja zanimljivije priče. To je valjda legitimna stvar.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Джон Рейнольдс

Подаци су веома лако доступни, ипак је ово параисторија, а Срби су вазда волели теорије завере и томе слично, поготово оне које се тичу тајних друштава чији корени, јелте, вуку све до Атлантиде и Каменог доба.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Boban

Zanimljivo je da je jedan od osnivača tog Reda Zmaja i Vlad Cepeš aka Drakula...
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Джон Рейнольдс

America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Boban

Na linku koji si ti dao tako piše... možda je to neki drugi Vlad Cepeš; često rumunsko ime.
Ruku na srce, ako je bio vampir, verovatno je trajao vekovima... eto zanimljive postavke za priču.

pokojni Steva

Treba pomeriti samo jednu generaciju unazad, i to je to.
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

angel011

Vlad II je 1431. postao član Reda i dobio nadimak Drakul, Drakula je valjda "zmajević" i odnosilo se na njegovog sina, koji je kasnije i sam postao punopravni član Reda.
We're all mad here.

Джон Рейнольдс

Дао сам линк према гугл претрази, мени прво испада линк ка Википедији, где пише да се "Дракула" придружио касније. Забуна је можда у томе што је реду припадао и његов отац, Влад 2, Дракул.

Едит:  :-| Док сам кликтао на линк да видим шта претрага избацује, две поруке пре моје! Дракули су популарни.

#Τζούτσε

Nightflier

Vlad nije bio u "prvoj postavi". Ni jedan ni drugi. Vlad II Drakul je u Red primljen tek kada je uveden Drugi stepen Reda, ako se dobro sećan.
First 666

Джон Рейнольдс

Забуна, изгледа, настаје због тога што је Влад 2, Дракул, примљен године кад му је син Дракула рођен.

#Τζούτσε

pokojni Steva

Nema zabune, nisu bili osnivači neg ih je Švabo za nos uvukao u kolo.

Джон Рейнольдс

Quote from: Steva Lazin Ljuštikin on 28-03-2012, 15:33:51
Nema zabune, nisu bili osnivači neg ih je Švabo za nos uvukao u kolo.

Мислим на српску страницу о Реду змаја. Каже: "Влад Цепеш, војвода Влашке (после 1431. године)", а линк иде ка Дракули, рођеном 1431. Чињеница, примљен је још као дечак, али се Дракул не спомиње на ионако некомплетном и збуњујућем списку (примљен 1431.)

#Τζούτσε

Alex

... a Stevi je čak dosadno što se na topiku o Dexinom romanu uopšte razgovara o tom romanu i autoru...

Mit kao takav je čist, jer mu je to i osnovna funkcija - da bude uzdanica narodu kad mečka zaigra na pragu. Mitovi su "lekoviti" obrazovanom isto koliko i nepismenom, glupom koliko i genijalcu; polu religija, vera da dobro mora pobediti. Mitomanija su samo novci, sitno ziheraško politikantstvo, i hrani se isključivo glupim i nepismenim, da ih nagrdi još više. Preterani novci se ne uzimaju na čestitost i više ideale, neg na bricu, sec sec secikesa. Još je lepšije robiti slepca.

Ovakav "pogled" na mit postoji samo u Srbiji - zapatio se zbog političara koji su mitove ubacili u dnevnu politiku izjednačivši ih sa istorijskim zabludama ili izvrtanjem činjenica, što je besmisleno.

Mit (mitovi - mitologija) je jedna od najlepših i najvrednijih stvari koje je čovek smislio i smišljao u svojoj istoriji od nastanka sveta do danas (ako ne i najvrednija!) Klasični mitovi (grčko-rimski, nordijski, arapski ... bilo koje epohe i područja na planeti Zemlji) do savremenih mitova (superheroji, fantasy, vestern...).

The main characters in myths are usually gods, supernatural heroes and humans.[9][10][11] As sacred stories, myths are often endorsed by rulers and priests and closely linked to religion or spirituality.[9] In the society in which it is told, a myth is usually regarded as a true account of the remote past.[9][10][12][13] In fact, many societies have two categories of traditional narrative, "true stories" or myths, and "false stories" or fables.[14] Creation myths generally take place in a primordial age, when the world had not yet achieved its current form,[9] and explain how the world gained its current form[3][4][5][15] and how customs, institutions and taboos were established.[9][15]
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Alex

Čak i deca koja su odrastala na pričama u kojima kauboji tamane "crvenokošce", znala su kakva je istorijska istina - da su Indijanci istrebljavani, kao žrtve genocida.

Ako je viking glavni junak u priči, on je good guy, bez obzira što su istorijski, vikinzi ubijali i pljačkali druge narode.

Odisej je heroj i ako je osvajao Troju.

Mitovi govore o univerzalnim stvarima, sukobu dobra i zla u kome nije bitno šta se zaista i da li se zaista desilo.

Pominjanje mitova u negativnom kontekstu je najveća budalaština (drugosrbijanska?).
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Lord Kufer

Quote from: crippled_avenger on 28-03-2012, 14:03:23
angel011, naravno da sam upoznat sa nagradom koja nosi Damnjanovićevo ime, i smatram da je jasno šta sam hteo da kažem.

Kad je reč o Kuferovoj potrebi za detaljnim i ozbiljnim recenzijama, nismo mi u školi pa da on zahteva šta će ko da piše i u kojoj formi može da iznosi utiske. A kad se tome doda način na koji Kufer u principu reaguje na ono što se napiše, ne odaje utisak sagovornika koga baš zanima da nešto sazna i na to argumentovano odgovori.

Inače, meni je potpuno jasan i prihvatljiv stav da neko neće da čita Dexin roman jer smatra da je to gubljenje vrmena. I zbilja, ljudi koji vole književnost visoke umetničke vrednosti svakako da gube vreme čitajući ovaj roman jer u njemu ne mogu naći ni trunku onoga što im nude dela velikih i dokazanih pisaca. Međutim, ako sagledavamo roman u kontekstu onog dela književne scene koji sagledava ovaj forum, onda čitanje te knjige nije gubljenje vremena.

Ja sam reagovao zbog toga što si ponudio recenziju koja nije recenzija, a to si i potvrdio ovim postom.
Dakle, odlučio si o tome šta zanima ovaj forum, pa si tako i odredio da ništa ne kažeš o samoj knjizi.
A prilično sam siguran na osnovu gore napisanog da nisi gubio vreme čitajući knjigu, pošto bi inače rekao nešto i o njenom sadržaju, i o tome kako je koncipiran roman, nego si pustio da to drugi nabacuju malo po malo dok se ne stvori nekakav utisak. Možda je to zbog toga što si ispravno procenio medijsku inteligenciju nekih članova foruma, tj. da će oni čitati to đubre u svakom slučaju, pošto oni to inače rade po inerciji pomenute inteligencije, pa ćeš tako, bez čitanja i bacanja para, dobiti kakvu takvu informaciju, što se može dalje, na nekom drugom i relevantnijem mestu, upotrebiti, zar ne?

Alex

A-ha, Kufer ne veruje da je Kripl pročitao! Zaplet se komplikuje.

scallop

Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Джон Рейнольдс

Quotepošto bi inače rekao nešto i o njenom sadržaju

Очигледно је да Куфер не чита Крипове приказе филмова.

#Τζούτσε

crippled_avenger

Kuferu, ne znam odakle tebi ideja da sam ja ponudio recenziju? Ne sećam se da sam naglasio da je reč o recenziji, ovo je jedan neformalno pribeležen utisak. Recenzija je ipak vrlo formalna stvar.

Boban

Quote from: angel011 on 28-03-2012, 15:27:00
Vlad II je 1431. postao član Reda i dobio nadimak Drakul, Drakula je valjda "zmajević" i odnosilo se na njegovog sina, koji je kasnije i sam postao punopravni član Reda.

Pa zar nije fora da besmrtnici kao sve ostavljaju sinovima i tako u nedogled?

angel011

Jeste, a još se i lakše izvodi sa nečim kao što je članstvo u Redu zmaja, jer je ta titula ionako nasledna.  :lol:
We're all mad here.

Nightflier

Quote from: angel011 on 28-03-2012, 18:18:09
Jeste, a još se i lakše izvodi sa nečim kao što je članstvo u Redu zmaja, jer je ta titula ionako nasledna.  :lol:

Ne bi trebalo. Pripadnost viteskim redovima retko kada je nasledna, sem u slucaju vladara potomaka osnivaca reda, kao u slucaju britanskih vladara i Reda Ordena podvezice ili se automatski dobija, kao u slucaju francuskih predsednika i Reda Ordena legije casti.
First 666

sleep

Znači glavni kvaliteti ovog romana su to što je lak i pitak?  :cry: :lol: xrofl
"Ona htela fensi face, a ja Srbin sa dna kace"

Father Jape

I što je nije toliko roman, koliko strip bez sličica, kako ispada po nekim izveštajima.  :lol:
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Ghoul

Quote from: sleep on 28-03-2012, 20:29:21
Znači glavni kvaliteti ovog romana su to što je lak i pitak?  :cry: :lol: xrofl

i što će navesti male srpčiće da se interesuju za srpsku prošlost i junake, pa možda i da požele da postanu kao oni, kad porastu!  xrofl

scallop

crippled_avenger

pokojni Steva

Quote from: Alex on 28-03-2012, 16:04:24

Mit kao takav je čist, jer mu je to i osnovna funkcija - da bude uzdanica narodu kad mečka zaigra na pragu. Mitovi su "lekoviti" obrazovanom isto koliko i nepismenom, glupom koliko i genijalcu; polu religija, vera da dobro mora pobediti. Mitomanija su samo novci, sitno ziheraško politikantstvo, i hrani se isključivo glupim i nepismenim, da ih nagrdi još više. Preterani novci se ne uzimaju na čestitost i više ideale, neg na bricu, sec sec secikesa. Još je lepšije robiti slepca.

Ovakav "pogled" na mit postoji samo u Srbiji - zapatio se zbog političara koji su mitove ubacili u dnevnu politiku izjednačivši ih sa istorijskim zabludama ili izvrtanjem činjenica, što je besmisleno.

Mit (mitovi - mitologija) je jedna od najlepših i najvrednijih stvari koje je čovek smislio i smišljao u svojoj istoriji od nastanka sveta do danas (ako ne i najvrednija!) Klasični mitovi (grčko-rimski, nordijski, arapski ... bilo koje epohe i područja na planeti Zemlji) do savremenih mitova (superheroji, fantasy, vestern...).

The main characters in myths are usually gods, supernatural heroes and humans.[9][10][11] As sacred stories, myths are often endorsed by rulers and priests and closely linked to religion or spirituality.[9] In the society in which it is told, a myth is usually regarded as a true account of the remote past.[9][10][12][13] In fact, many societies have two categories of traditional narrative, "true stories" or myths, and "false stories" or fables.[14] Creation myths generally take place in a primordial age, when the world had not yet achieved its current form,[9] and explain how the world gained its current form[3][4][5][15] and how customs, institutions and taboos were established.[9][15]

E, samo sam tebe čekao da mi besmisleno objasniš šta je to mit. Sad mogu mirno na počinak...

Alex

Quote from: Steva Lazin Ljuštikin on 28-03-2012, 23:47:33

Quote from: Alex on 28-03-2012, 16:04:24

E, samo sam tebe čekao da mi besmisleno objasniš šta je to mit. Sad mogu mirno na počinak...

Ti meni objasni kako predstavljanje Dejvi Kroketa i Bufalo Bila u popularnoj kulturi štetno utiče na mlade naraštaje sadašnjih amerikanaca, a ja ću ti onda poverovati da će štetan uticaj na našu decu imati Dexina knjiga u kojoj su srpske istorijske ličnosti prikazane kao idealizovani junaci!

scallop

Alex, zapeo si za pogrešan deo rečenice. Boldovano je, valjda, u redu? Kad polako čitaš. Steva je odvojio mitomaniju, koja nema veze sa mitovima.

Alex

Dobro, OK, ali nije li rekao da je problem što će knjigu čitati deca. U čemu je problem?

scallop

Pa, obmanjivati odrasle je jedno, a obmanjivati decu - drugo. Steva duboko veruje da pisci moraju biti odgovorni za svoja dela, a mi prečesto to izgubimo iz vida.

pokojni Steva

Alex,

Jes' ti pio nešto ili si svako jutro tako blesav?!

Porediš Dejvi Kreketa i cirkusku pojavu Bafalo Bila sa pomenutim junacima srpskih arhaičnih vremena?! Zaboravio si na Peru Detlića  :-x
Stvarno su došla poslednja vremena kad jedan osvedočeni separatista i potpuni anti-Srbijanac treba da brani dignitet srpske istorije, makar ona ponekad zvučala i kao mit da je.

Boban

Svojevremeno je dexa napisao da je velika mana "Crnog cveta" istorijska neutemeljenost i da će on svojim knjigama pokazati kako se pišu romani sa istorijskom ikonografijom.

Alex

Quote from: Steva Lazin Ljuštikin on 29-03-2012, 01:41:55
Alex,

Porediš Dejvi Kreketa i cirkusku pojavu Bafalo Bila sa pomenutim junacima srpskih arhaičnih vremena?! Zaboravio si na Peru Detlića  :-x
Stvarno su došla poslednja vremena kad jedan osvedočeni separatista i potpuni anti-Srbijanac treba da brani dignitet srpske istorije, makar ona ponekad zvučala i kao mit da je.

Poređenje je adekvatno - Bufalo Bil i Dejvi Kroket su superiorni junaci pop kulture (stripovi, crtani filmovi i filmovi...), a to što je pravi BB radio u cirkusu je kao ono - kakav i ko je bio pravi Marko kraljević.

Na kraju - sve ono što si ti hteo da kažeš u tvom hvaljenom postu je konfuzno, sumnjivo i proizvoljno.

Savajat Erp

Ех, сад...и несрећни Бик Који Седи је једно време забављао рају у циркусу Буфало Била...мислите о томе. ;)
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Usul

Sto jes' jes' i Viljem F. Kodi i Marko Mrnjavcevic su istorijske licnosti.
God created Arrakis to train the faithful.

scallop

Quote from: Boban on 29-03-2012, 01:51:26
Svojevremeno je dexa napisao da je velika mana "Crnog cveta" istorijska neutemeljenost i da će on svojim knjigama pokazati kako se pišu romani sa istorijskom ikonografijom.

Ne razumem nerazumevanje. Ustvari, neću da razumem. Književnost ne piše istoriju, ona se oslanja na nju, produbljuje je, proverava, izaziva, koristi je kao okruženje i, na kraju, eksploatiše. Ovo poslednje je upitnik na suštinu motivacije pisca. Stvarno mi nije stalo ko će da razume ili shvati ovo što pišem, kome će da bude konfuzno, sklerotično ili preterano metaforično. Zabluda je da je "Crni cvet" istorijski roman. Roman se pomogao dualnošću mesta i lika Kraljevića Marka u našoj istoriji i legendama. Da ispriča svoju priču. Drugo pitanje je gde smestiti Deksin roman, ja to ne mogu jer ga nisam pročitao. Komentari koji ovde prate knjigu nisu ohrabrujući, a iskustvo sa KR nije podsticajno. Ovo drugo delo ne ukazuje na dobru i temeljnu pripremu.

Dileme sa kojima su se suočili neki od učesnika rasprave govore o tome. Nije nevažno kakvu poruku nosi bilo koja knjiga, a posebno ona koja se okiti titulom bestselera. Takve knjige ostavljaju trag ne samo na sadašnje čitaoce nego i na one koji će ih čitati u nekom drugom vremenu. Ako trag ostave. Naravno to je značajno piscima koji žele da traju, oni drugi su već isplaćeni.

ALEKSIJE D.

Pričica o viteškom redu, teoriji zavere, Kosovskom boju, Milošu Obiliću i inima u čuvenom besteleru: Žika Lazić "Vitez smrti" izdanje 1988 godine.
Tu naši junaci specijalno praktikuju vežbanje bodenja rogovima, tj. nose kacige sa rogovima i time ubijaju neprijatelja.
Pošto je ovaj hit ostavio presudan trag na generacije koje su došle, a poznato je da naša čeljad obožavaju da čitaju, verujem kako će i roman o kome ste toliko se raspričali (a većina ga pročitala nije) takođe imati veliki pedagoški uticaj na buduća pokolenja Bolonjskih studenata, prilikom pabričenja poena na studijama za mastera...

Josephine

aleksije, hajd na kafu, da se socijalizuješ malo. :)