• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Dejan Stojiljković - "Duge noći i crne zastave", Laguna, 2012

Started by crippled_avenger, 20-03-2012, 20:16:23

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Джон Рейнольдс

America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Lord Kufer

Uslovnog refleksa da se "inteligentno" reaguje na specifični nadražaj i kupi određena knjiga  8-)

scallop

Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Джон Рейнольдс

Нигде се није спомињала куповина.

Quotepriča je jasna i izlaže se na način koji odgopvara savrmenoj "medijskoj inteligenciji" čitaoca.

Индикативни су и наводници.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Lord Kufer

Podseća me na eksperiment s onim majmunima što su dobijali elektrošok kad bi pokušali da otvore vrata, pa se to prenelo s generacije na generaciju kao tabu da se dodirne kvaka, iako ovi novi nikad nisu bili elektrošokirani. Ova "medijska inteligencija" doslovno guta svako govno koje joj neko označi kao "jestivo" i "lako probavljivo", dakle - neškodljivo i blago nutritivno. A ono što nema preporuku programera jednostavno se ignoriše pošto "inteligencija" neće da se mlati s "neidentifikovanim" sadržajima.

Lord Kufer

Quote from: Джон Рейнольдс on 27-03-2012, 18:12:13
Нигде се није спомињала куповина.

Quotepriča je jasna i izlaže se na način koji odgopvara savrmenoj "medijskoj inteligenciji" čitaoca.

Индикативни су и наводници.

Pominje se nekih 40k prodatih primeraka, ali to verovatno niko nije kupio???  xjap

Lord Kufer

A sad, odo ja do Beopolisa da maznem prvi primerak "Ogledala za vanpira"  :!: :!: :!:

Джон Рейнольдс

Још на теми о панку било је очигледно да ти, Куферу, имаш велике потешкоће да разумеш било шта ван граница које си сам себи повукао.

Нигде се не спомиње било каква продаја било чега, а побркао си и аналогије. Тај експеримент с мајмунима је наметао забрану, што нема ама баш никакве везе с маркетиншким триковима који се користе за - продају. Ерго, што више, то боље. Без електрошокова.

#Τζούτσε

scallop

Ma, sve je OK. Kripl je mahao prstima kao navodnicima, a to znači "navodno" i meni je u redu.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Lord Kufer

Metod navađavanja majmuna na "običajno pravo" je isti kao i metod navađavanja "medijske inteligencije" na kupovinu đubreta:
Ključne reči metoda:

1. Lako se čita, ne zahteva nikakav napor,
2. Stilski je neopterećeno, likovi su jednostavni, zaplet nije previše komplikovan,
3. Odlično se prodaje, drago nam je zbog autora,
4. Javljanje svih redom da su nabavili knjigu i da će obznaniti utiske,
5. Svi se slažu s članom 1, lako se čita itd...

A kada treba raspravljati o samom delu i radnji, onda se potegne neko sasvim nebulozno pitanje, kao slučajno, recimo: je li to levičarski ili desničarski palp... čime se apsolutno izbegava reći da knjiga zapravo nije ni o čemu, što se jasno vidi već iz člana 1.

crippled_avenger

Lepa prilika da se podsetimo kako je Kerac predstavio ove junake...

edit: Aha, slike se uklanjaju... Kad sam postovao sve je delovalo OK...
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

Savajat Erp

Све их је поставио као триподе? :) :)
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

scallop

Ghoul

možda liče na adrijana tripoda, iz CRIMES OF THE FUTURE?

mada, sumnjam da su bilo kerac, bilo dexa, gledali tako nešto.
https://ljudska_splacina.com/

Nocnoi_Dozor

Evo sada sam završio sa čitanjem i mogu da kažem da ovo nije loše. Dosta podseća na LoTR (dobro to sam već rekao u predhodnom postu). Naročito je interesantan zadnji deo vezan za bitku za tvrđavu koji podseća na bitku za Minas Tirit, sa tim što braniocima nije stiglo pojačanje u zadnji čas. Drago mi je što Dexa nije zbrzao kraj, kao što je to uradio u raskršću i što priča nije ispričana do kraja, što otvara vrata za nastavke. Sve u svemu, knjiga budi interesovanje za detaljno proučavanje naše istorije.

Melkor

Nista licno, ali jao si ga svetu kad su potrebne ovakve knjige da probude bilo kakvo interesovanje za bilo kakvo proucavanje  :-x
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Josephine

Quote from: Nocnoi_Dozor on 27-03-2012, 23:41:44
Sve u svemu, knjiga budi interesovanje za detaljno proučavanje naše istorije.

:-x

Lord je istinski genije.  xjap

A Kripl zvuči kao da ovde vežba političku karijeru...

Джон Рейнольдс

Quote from: Lord Kufer on 27-03-2012, 21:59:05
Metod navađavanja majmuna na "običajno pravo" je isti kao i metod navađavanja "medijske inteligencije" na kupovinu đubreta:
Ključne reči metoda:

1. Lako se čita, ne zahteva nikakav napor,
2. Stilski je neopterećeno, likovi su jednostavni, zaplet nije previše komplikovan,
3. Odlično se prodaje, drago nam je zbog autora,
4. Javljanje svih redom da su nabavili knjigu i da će obznaniti utiske,
5. Svi se slažu s članom 1, lako se čita itd...

A kada treba raspravljati o samom delu i radnji, onda se potegne neko sasvim nebulozno pitanje, kao slučajno, recimo: je li to levičarski ili desničarski palp... čime se apsolutno izbegava reći da knjiga zapravo nije ni o čemu, što se jasno vidi već iz člana 1.

Да ли су све ове тачке закључци донесени на основу ичег конкретнијег од њушења насловнице? Или је ово само разметање личним политикантским ставовима који нису имали тежину ни у доба свог настанка, шездесетих? А можда је Суперменов супервид, дакле идемо још више у прошлост, који може дубље да продре кроз насловницу, све странице, па и сто испод?

Ни једном речју не тврдим да су "Заставе" висока књижевност нити било шта друго, али је опет комично стављање у исту раван условног рефлекса и обичајног права. Хајде да ствари засмислио другачије. Замислимо успешног писца и... рецимо, једног песника. Успешни писац је објавио нови роман и о њему се расправља, не зато што они који учествују у расправи мисле да је то врх књижевности, већ зато што их занима који су то тастери које је успешни писац код читалачке марве испритискао. Запазићете, још ту нема никаквог условног рефлекса, у питању је (квази-)интелектуална забава. Међутим, код песника који књигу није прочитао, правдајући се својим вознесењем изнад просечности, јавља се један условни рефлекс.

Који?

Можемо по истом кључу и о обичајном праву.  8-)

#Τζούτσε

Josephine

Quote from: Джон Рейнольдс on 28-03-2012, 01:13:28
Успешни писац је објавио нови роман и о њему се расправља, не зато што они који учествују у расправи мисле да је то врх књижевности, већ зато што их занима који су то тастери које је успешни писац код читалачке марве испритискао.

Ah, da, on voli mambo... ovaj, đubre. 8)

To su oni tasteri koji drugi neće da pritiskaju. Ako uspeh leži u tome da pritiskaš ono što drugi neće, onda si uspešan.

Lord Kufer

Običajno pravo je kad se običaj nametne, iz bilo kog razloga, a u ovom slučaju kao posledica uslovljavanja. To znači da se u postupanju po tom pravu više uopšte ne promišlja (u ovom slučaju neka knjiga), što opet znači da je reakcija uslovljena, dakle automatska. Isto kao kod onih majmuna koji pojma nemaju zbog čega nešto ne sme da se radi, ali takav je običaj.

Što se tiče fraze "uspešni pisac", valjda je to neko za koga neki kažu da je uspešan? Tojest, takav pisac uopšte ne postoji dok neko ne kaže da postoji...

Джон Рейнольдс

Ако успех лежи у томе... бла бла... онда си успешан. А???

#Τζούτσε

Lord Kufer

O tome da li je pisac kvalitetan, to je već druga stvar, potrebni su kvalitetni čitaoci a ne "medijska intelegencija".
Dakle, slažem se s tim da je Deksa uspešan pisac.

Джон Рейнольдс

Можда се то многима не чини, али ја речи веома пажљиво бирам.

#Τζούτσε

pokojni Steva

Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

crippled_avenger

Johne, plašim se da ne vredi da ulaziš u raspravu. Ljudi niti su čitali, niti planiraju da čitaju Dexin roman, a Stevi je čak dosadno što se na topiku o Dexinom romanu uopšte razgovara o tom romanu i autoru. Kada se nađeš u šizofrenom svetu u kome je istovremeno Ljubomir Damnjanović doajen po kome se zove nagrada a onda iznenada Thomas Mann ili Thomas Bernhard postanu standard za dobru knjigu čim izađe roman nekog sa scene koga ne simpatišu, uopšte ni ne možeš da diskutuješ. Dexa na ovom topiku mora da izgubi, i to bez čitanja, i to je u krajnjoj liniji u redu.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

Josephine

Джон Рейнольдс

Крипе, разумем ја шта хоћеш да кажеш, али штос је у томе што мене реално за Дексу заболе. Оно што ми јесте занимљиво је потреба да се на овој теми запљуне више него једном. Чак је и "корице ове књиге ми смрде на патријархат и због тога нећу да је купим и читам" неки став. По мом мишљењу идиотски, наравно, али став. Запљунеш се и идеш даље, и то би било океј да се уместо расправе о роману испредају будалаштине о лакој литератури, конзумеризму, неквалитетним рецензијама (које су, иначе, написали људи који су књигу прочитали), итд.

Као што већ питах, има ли ту неког условног рефлекса? Овај је роман изашао пре свега неколико дана и тај условни рефлекс може бити само на "Константиново раскршће" или Дексу лично. Чак и ово друго разумем, овде има људи који с њим имају лични сукоб. Они су рекли своје и завршили. Много је занимљивије ово прво.

#Τζούτσε

Josephine

Šta ćeš, ni oni koji su pročitali ne znaju ništa suvislo da kažu.

Stipan

Jeb'te, koliko li "Laguna" plaća za ovoliki reklamni prostor?

Boban

Oni koji čitaju domaću fantastiku, pročitaće i ovo delo; oni koji inače ništa ne čitaju, verovatno neće.
Svima koji ne vole dexu, koliko vidim, knjiga ne ostavlja mnogo prostora da se nerviraju...
Oni drugi će se radovati broju prodatih primeraka.
U svakom slučaju, ovo je potpuno savršena situacija u kojoj svi ostaju zadovoljni...
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

angel011

Kriple, znaš li za šta se tačno izdaje nagrada Ljubomir Damnjanović?
We're all mad here.

pokojni Steva

Quote from: crippled_avenger on 28-03-2012, 02:57:39
... a Stevi je čak dosadno što se na topiku o Dexinom romanu uopšte razgovara o tom romanu i autoru...

Naravno da je dosadno, jer je postalo očito. Skoro unapred se već zna ko će koga opljunuti, ko će koga (kolegijalno) pohvaliti ili, u slučaju da postoji pretnja kaljanja "obraza" recenzenta, počastiti kakvim neutralnim napisom tek da se udari recka i ne ispadne da je  "delo" ostalo baš neprimećeno. Dodati još malo poslovičnog DDŽB preganjanja i - eto ga topik! Bilo bi sasvim OK da se ne radi o novom Dexinom nedelu koje ima potencijalnu snagu distribucije reda veličine "Kule stražare" na onkologiji a posle jutarnje vizite. Kao, nisi pročitao - nemaš čime da iznosiš sud. Čekaj, da li mi je nužno da odgledam epizodu Sulejmana e a da bih spoznao činjenicu da je to đubre? Kao što sam sasvim ubeđen da Isidora B. nikad neće isprditi nešto smisleno, i da Laušević nije Čak Noris slomljenog srca (ma koliko na tome roto roman tiraži insistirali), tako stojim iza tvrdnje da je Dexa i veća opasnost. Da li je baš Dexa autor ili je Dexa u stvari Lagunin Dexa-Homer iza kojeg stoji tim autora, nije bitno, problem je što će ovu knjigu čitati deca, "deca" od 7-77 sa nikakvim ili minimalnim znanjem vlastite istorije, i kad frljnu knjigu od sebe da ijednu drugu ne uzmu u šake do sledećeg predsedavanja Jugoslavije Savetu bezbednosti, ostaće im u glavi jasna a nakaradna slika, po predanju, bitnih ličnosti istorije srpskog naroda. U nešto tog "gabarita" se ne dira bez preke potrebe, jer oće mit da izraste u mitomaniju. Znači, Domanović, da se povampiri i drugi put dođe međ Srbe, sam sebi bi zabo glogov kolac u nedra. Mit kao takav je čist, jer mu je to i osnovna funkcija - da bude uzdanica narodu kad mečka zaigra na pragu. Mitovi su "lekoviti" obrazovanom isto koliko i nepismenom, glupom koliko i genijalcu; polu religija, vera da dobro mora pobediti. Mitomanija su samo novci, sitno ziheraško politikantstvo, i hrani se isključivo glupim i nepismenim, da ih nagrdi još više. Preterani novci se ne uzimaju na čestitost i više ideale, neg na bricu, sec sec secikesa. Još je lepšije robiti slepca.
Ko vili da čita sve, bude "upućen", ja sa tim - "ska probljem". Jedino mi žao što su sebi izbili tih novaca koliko je već rečeno da knjiga košta. Nekolicina je ovde sasvim korektno prepričala radnju i ono oko nje, tako da se osećam dovoljno prljavo kao da sam knjigu lično pročitao.

Lord Kufer

Iz "recenzija" koje su date na ovom topiku, ništa se ne vidi o čemu je zapravo ovaj roman. Jedino se naslućuje da su likovi poznati iz istorije ili pre iz epske narodne fantastike, napravljeni po sistemu bacanja kockica neke od AD&D RPG, što dovodi u sumnju tvrdnju da je roman "filmičan", pre se stvara utisak da je "igričan".
O samom zapletu - ni reči u recenzijama. Jel to zbog "spolovanja"? Postoji li neko naređenje koje zabranjuje da se, osim paušalnih ocena o čistokrvnoj žanrovskoj pripadnosti (što me podseća na ono staro, dobro komunističko o "ideološkoj podobnosti"), nešto kaže i o stvarnoj radnji ovog palpičnog romana? Nama je svima poznato kakvim stilom piše Dejan Stojiljković, čitali smo njegovu uglancanu i ne baš mnogo zanimljivu priču objavljenu onomad u "Gradini", što je, ako je suditi prema Kriplovoj recenziji, najverovatnije bila stilska vežba u pripremi za ovaj malo obimniji poduhvat.

A onda je Kripl izbacio lukavu tezu o "medijskoj inteligenciji", koja je odmah proizvela drugu tezu - onu o "forumaškoj inteligenciji". Dakle, daj ljudima nekoliko paušalnih ocena, po šablonu upotrebljivom za svaku knjigu, i to je kao recenzija? Ali ne saznasmo ni ko je glavni junak, tojest vođa grupice u potpunosti dandženisovanih junaka, šta je cilj te avanturističke formacije, koja ipak nije na nivou Tri musketara, već malo više nalik Tarzanu, bore li se oni s lavovima, Turcima, aždajama, osvajaju li gradove i uporišta, šta se ustvari dešava u toj priči? Ima li tu ljubavi, ima li tu zaista istorijskih događaja obrađenih na takav način da će mladi zaista naučiti nešto o istoriji srpskog nakota (što je Simerijanac onako uverljivo nabacio)?

Hajde da čujemo gospodu recenzente, neka prepričaju ukratko roman da konačno saznamo o čemu se u njemu radi. Pa i za svaki film postoji osnovno prepričavanje radnje u jednoj rečenici na osnovu čega se ljudi odlučuju da li će da pogledaju to čudo ili ne... Ali ovde, od silnog naklapanja o nebitnim stvarima, nismo dobili ama baš nikakav mamac osim možda oni koji se pale na svoju ličnu statistiku u kojoj nabrajaju knjige koje su kupili ili pročitali (što nikako nije isto) i na osnovu toga misle da im raste ugled među svekolikom "medijskom (forumaškom) inteligencijom".

Savajat Erp

Можда грешим, али мислим да је Крипл мислио на Лорда, а не на СЛЉ :)

ALEKSIJE D.

Pre će biti gde su "recezenti" pročitali prvih par stranica koji su izbačeni na sajtu o romanu, knjigu prelistali u knjižari sve se plašeći zmije u džepu, tako da sudove daju na osnovu desetak stranica uvodnog teksta i zaglavlja knjige...

Stipan

Quote from: Savajat Erp on 28-03-2012, 10:37:43
Можда грешим, али мислим да је Крипл мислио на Лорда, а не на СЛЉ

Grešiš...

Josephine

Quote from: Lord Kufer on 28-03-2012, 10:35:40

A onda je Kripl izbacio lukavu tezu o "medijskoj inteligenciji", koja je odmah proizvela drugu tezu - onu o "forumaškoj inteligenciji".

Hajde da čujemo gospodu recenzente, neka prepričaju ukratko roman da konačno saznamo o čemu se u njemu radi.

Šta mi znamo, Lorde, možda nismo dovoljno medijski inteligentni da shvatimo da je mistifikacija zapravo metoda medijski inteligentnih da nas drže u neizvenosti i tako pojačavaju tenziju, lože vatricu oko knjige... Hm?  8)

@Džon

Ništa ne govorim protiv sadržaja knjige, nisam je pročitala. Govorim o marketingu, mehanizmu, Dexinom nastupu u javnosti i slično.

Savajat Erp

Quote from: Stipan on 28-03-2012, 10:42:58
Quote from: Savajat Erp on 28-03-2012, 10:37:43
Можда грешим, али мислим да је Крипл мислио на Лорда, а не на СЛЉ

Grešiš...

Тачно, грешим...пермутовао сам Лордово световно име :) Извињавам се...опет се "испеци, па реци" показало као паметна препорука :)

angel011

@Kufer: mislila sam da sam rekla dovoljno o zapletu, no, evo.

Lazar šalje Ivana Kosančića, Milana Toplicu i Miloša Obilića (prva dvojica su gospoda i vitezovi Reda zmaja, Kosančić je vođa, najlepši, najpametniji, najbolji čovek, dok Obilić tek treba da se dokaže kao vitez, a u međuvremenu je plahoviti prostak koji prosi ruku Lazarove ćerke Olivere (prema njoj se ne ponaša kao prostak)) po nekakav kivot, relikviju koju su Turci ukrali iz jednog manastira, u tom kivotu se nalazi nešto mnogo važno. Možeš to da svedeš na NPC-ja koji igrače šalje na quest da povrate magic item.

Oni odu do jednog grada da se raspitaju, saznaju od mutnog tipa gde je taj kivot, odu tamo, kivot je otišao dalje, odu i oni dalje, i tako nekoliko puta. Sve to uz dosta mlaćenja rđa, ubijaju ih na kamare, kao Ljubiša Samardžić i Bata Živojinović Nemce. A onda se (izvinjavam se na spojleru) sa tim kivotom vraćaju Lazaru i usput učestvuju u odbrani Pirota, koji padne, i odnesu kivot Lazaru. Saznajemo šta je to u kivotu.

The war goes on, to be continued...
We're all mad here.

Джон Рейнольдс

:lol: Ето, сад као да су сви прочитали роман. Пашће продаја.

#Τζούτσε

Savajat Erp

Ево опет мене, старог произвођача сирових или бар недопечених речи :) Јел се каже кивот или ћивот? :) Знам да је неки ковчег у питању...:)

pokojni Steva

Neko je već pomenuo "Red zmaja" - osnovan 1408. I ajd ti sad ubedi balavurdiju da Obilić nije bio i Zmaj, i živeo u Sremskoj Kamenici. U najboljem slučaju, Mića Tomić vitla mačem kako Švarcika nikad više neće.
Podseća me na mladalačke dane kad nikako nisam uspevao da ubedim raju iz razreda da seljačka krv nije plava neg nešto crvenija. A jok, Brega reko da se zaklinje svojom seljačkom krvcom baš te boje  :-x

angel011

Quote from: Savajat Erp on 28-03-2012, 11:00:59
Ево опет мене, старог произвођача сирових или бар недопечених речи :) Јел се каже кивот или ћивот? :) Знам да је неки ковчег у питању... :)

A je l' se kaže ćelija ili kelija?  :)
We're all mad here.

M.M

Quote from: Boban on 28-03-2012, 09:52:39
Svima koji ne vole dexu, koliko vidim, knjiga ne ostavlja mnogo prostora da se nerviraju...

Nemam, apsolutno, ništa protiv Stojiljkovića, ali imam protiv (na žalost, ništa efikasno) namenskog uzdizanja romana do nerealnih visina kao što je to učinila osoba koja je pokrenula ovaj topik. Nisam znao da je ZS od vitalnog značaja Laguni u cilju boljeg prodavanja romana.
Angel ističe da se roman lako čita i kako je autor "objasnio" piscima u pokušaju kako se piše "krajnja laganica". Drago mi je zbog Stojiljkovića što je napredovao u odnosu na Konstantinovo Raskršće. Kada smo već kod toga, to je prirodno. Relativno je mlad, prirodno je da se trudi da bude što bolji.
Što se mene lično tiče, sigurno neću pročitati njegov novi roman, ali ko zna, možda neki naredni hoću.
Nijedan poraz nije konačan.

angel011

Quote from: Miljan Markovic on 28-03-2012, 11:15:31
Angel ističe da se roman lako čita i kako je autor "objasnio" piscima u pokušaju kako se piše "krajnja laganica".

Ispravka: ne "kako se piše", nego koliko je rada neophodno uložiti u proučavanje (ovde istorijskih) detalja čak i kada se piše "krajnja laganica".
We're all mad here.

M.M

Nijedan poraz nije konačan.

Stipan

Quote from: angel011 on 28-03-2012, 11:18:35

koliko je rada neophodno uložiti u proučavanje (ovde istorijskih) detalja čak i kada se piše "krajnja laganica".

Quote from: Steva Lazin Ljuštikin on 28-03-2012, 11:03:05
Neko je već pomenuo "Red zmaja" - osnovan 1408. I ajd ti sad ubedi balavurdiju da Obilić nije bio i Zmaj

angel011

Mislila sam više na detalje izgleda tvrđava, posuđa iz kojeg se jelo u to vreme i slično.  :)
We're all mad here.