• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Dejan Stojiljković - "Duge noći i crne zastave", Laguna, 2012

Started by crippled_avenger, 20-03-2012, 20:16:23

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Kunac

"zombi je mali žuti cvet"

Savajat Erp

Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

tomat

u Press-u (samo u nedeljnom izdanju?) izlazi feljton (tako su to oni nazvali) DNICZ, ne znam da li planiraju celu knjigu da tako štampaju. uglavnom, bacio sam oko danas malo na to, i utisak je da na to ne bih davao pare, niti bih trošio vreme čitajući celo delo.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Nightflier

Prenosim odgovor by dr Gordan Bojković na moj vapros glede hipotetičkog Konstantinovog Reda zmaja:

Izvini što Ti odgovaram posle par dana, ali sam malo tragao za onim što si me pitao. Onda sam se i raspitivao. I ništa. To društvo nikad nje osnovano. Konstantin Veliki nikad nije osnovao ništa slično. Sveti Dimitrije Solunski, zaštitnik Soluna nikad nije imao veze ni sa kakvim udruženjem koje bi imalo i prizvuk paganskog. Societas Draconistrarum nije nikad postojalo. Ni jedno društvo nije opstalo od Konstantina Velikog do cara Dušana. Dušan nije bio član ni jednog drugog društva, a kamoli tog. Bio je počasni građanin Venecije i Dubrovnika (status koji se dodeljivao u znak prijateljstva, nije značio ama baš ništa, za razliku od statusa građanina koji su dobijali neki srpski velikaši i vladari posle njega). U pitanju je izmišljoptina čoveka bujne mašte, koji je pobrkao neke od velikih likova istorije i povezao ih sa ovde čuvenim Redom zmaja koji je osnovao kralj Ugarske i poljske i car Svetog rimskog carstva nemačke narodnosti Sigismund (Žigmund) Luksemburški početkom XV veka i čiji je prvi član bio despot Stefan Lazarević. To je to što sam uspeo naći.

Ni Gugl nije uspeo da nađe ništa sem knjige gospodina Andrejića.

Naravno, književnik piše književnost a ne istorijske udžbenike, pa može da piše šta god hoće i da to bude sasvim legitimna stvar.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Джон Рейнольдс

Богме, ово испаде pwn само такав.  :lol:
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

zakk

Quote from: SIMERIJANAC on 21-03-2012, 22:27:59
Quote from: zakk on 21-03-2012, 12:27:02
Simerijanac: tih romana što Archeon želi ima, bilo i biće. E sad to što on ne zna ili nije mogao da nađe, to je druga pesma. Ja čitao tri-četiri u srednjoj, te Dušan, te Lazar... Žao mi je što nisam zapamtio ko je pisao :/

Данашњим клинцима су Лагуна и Чаробна књига оно што су нама у тим годинама биле Плава птица и Кадок,а књиге Владана Ђорђевића,Настасијевића или Баранина могу да се нађу једино у антикварницама. Па ако наше водеће издавачке куће деци нуде искључиво англоамеричке фентези и историјске романе,(при чему су чак и руски и пољски аутори изузетак),није ни чудо што наши омладинци  нису чули ни за Кордића или Ненадића. Али као што рекох,то се срећом мења,јер су се многа од те деце управо захваљујући Косингасу или Црном цвету заинтересовала да открију ове наше легендарне писце који су у својим делима обрађивали српску средњовековну историју.

Pojavili se naslovi kojih se nisam mogao setiti:

SLAVOMIR NASTASIJEVIĆ , Narodna knjiga Beograd 1987,
1) USTANAK U ZETI
2) STEFAN DUŠAN
3) VITEZI KNEZA LAZARA
4) DESPOT STEVAN
5) TEŠKO POBEĐENIMA I
6) TEŠKO POBEĐENIMA II
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

angel011

We're all mad here.

scallop

Niko ne pominje knjigu "Srebrni oklopnik". Uz tu knjigu sam naučio šta je "prikupljanje građe".
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

SIMERIJANAC

Quote from: zakk on 10-04-2012, 22:17:55
SLAVOMIR NASTASIJEVIĆ , Narodna knjiga Beograd 1987,
1) USTANAK U ZETI
2) STEFAN DUŠAN
3) VITEZI KNEZA LAZARA
4) DESPOT STEVAN
5) TEŠKO POBEĐENIMA I
6) TEŠKO POBEĐENIMA II

xcheers  Изгледа као одлично очуван комплет.

Него видех да је Лагуна кренула са едицијом Аркона у оквиру које је објавила култни омладински роман о старим Србима  "Под слободним сунцем".

Можда има наде да се и нека од горњих књига поново штампа у  сличној едицији.Капирам да су после Тешићевог и Стојиљковићевог успеха код младих читалаца препознали комерцијални потенцијал романа са таквом тематиком.

lilit

That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Mme Chauchat

Šiša Martina, šta drugo reći:

Top 5
1. Duge noći i crne zastave
Dejan Stojiljković
2. Ples sa zmajevima - deo prvi: Snovi i prah
Džordž R. R. Martin
3. Ples sa zmajevima - deo drugi: Posle gozbe
Džordž R. R. Martin
4. Simeonov pečat
Vanja Bulić
5. Američki derviš
Ajad Aktar

Jučerašnja informacija. :)

Truman

Pročitao Duge noći i crne zastave. Dobio sam ono što sam i očekivao - tečnu i jednostavnu naraciju uz dosta akcije i nešto mistike.  Pratiću i nastavke naravno.

Elem, jedna stvar me s logičke strane kopka  ( SPOILER ):

Zašto je Lazar odbacio krst koji mu je spasao život kad je napadnut? Ne vidim mu motiv...
"Do what thou wilt shall be the whole of the Law." A.C.

Kunac

Evo jedne sjajne islustracije inspirisane romanu. Nacrtao Dražen Kovačević, obojio Mijat Mijatović.

"zombi je mali žuti cvet"

Usul

God created Arrakis to train the faithful.

Dekac

Agota

This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Nightflier

Javljaju da su DNiCZ prodate u 10k primeraka. Očigledno da ima prostora za srpski istorijski roman i/ili istorijsku fantastiku.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Mme Chauchat

Izašao danas u Danasu (tj. u dodatku Beton) prikaz romana. Kao da smo tekst pisali Boban i ja zajedno (užasne li ideje) sem što se nama ne bi omaklo da glumca Kristijana nazovemo Bejlijem.

M.M

Nijedan poraz nije konačan.

Josephine

Quote from: Jevtropijevićka on 21-08-2012, 21:49:19
Izašao danas u Danasu (tj. u dodatku Beton) prikaz romana. Kao da smo tekst pisali Boban i ja zajedno (užasne li ideje) sem što se nama ne bi omaklo da glumca Kristijana nazovemo Bejlijem.

Nek neko skenira, pliz? :)

Boban

Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Josephine

Hvala, Bobo.

Pa dobro, u ovom prikazu ima jedna rečenica koja se kosi sa tonom ostatka teksta ("naracija zadovoljava svačije intelektualne kapacitete"). A Boban bi to mnoooogo lepše, mislim ja.  :lol:

Boban

Žalosno je da list Danas potroši ovoliko prostora na pljuvanje očigledno neukog i jadnog pokušaja romana...

Josephine

Šta ćeš, kada je promovisan i čitan. Možda i nije žalosno, s obzirom da jake izdavačke kuće diktiraju ukus i potrebe publike. Mislim da je akcenat na trivijalnoj književnosti u kritici pomalo promašen zbog toga.

Alex

Ova kritika odaje utisak osobe koja se pravi pametnija nego što jeste.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Boban

Za razliku od pisca koji kakvim god da se pravi ispada pametniji nego što jeste.

Lord Kufer

Osnovni zadatak Betona je da pravi reklamu Bećkoviću, Ćosiću i Deksi... i još nekima.

Barbarin

Svaka reklama je dobra reklama, samo da se priča o knjizi, da se kupuje.
Jeremy Clarkson:
"After an overnight flight back to London, I find myself wondering once again if babies should travel with the baggage"

Josephine

Znači, za opšti pad u kulturi kriva je reklama, a ne trivijalna književnost.

Barbarin

Ne nego promovisanje te trivijalne književnosti, njeno forsiranje na sve strane.

ps, malo me mrzelo al aj pročitaću sad članak
Jeremy Clarkson:
"After an overnight flight back to London, I find myself wondering once again if babies should travel with the baggage"

Josephine

Usul

Kako niko da skapira da je Kosancic Ivan predak Leslija Eldridza
God created Arrakis to train the faithful.

Tex Murphy

Да сад занемаримо каква је књига (још је нисам прочитао, али имам у плану), ова "критичарка" се обрачунава са писцем на личној основи, а највећи дио текста троши на вријеђање читалаца. Ако бисмо употријебили њен метод психоанализе аутора, могли бисмо доћи до закључка да она вјероватно редовно мастурбира својим (женским) примјерком Хазарског рјечника.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Josephine

Quote from: Harvester on 26-08-2012, 11:11:28
Да сад занемаримо каква је књига (још је нисам прочитао, али имам у плану), ова "критичарка" се обрачунава са писцем на личној основи, а највећи дио текста троши на вријеђање читалаца.

To što je žena ogorčena na trivijalizam, ne znači da se obračunava na ličnom planu. A mnogi čitaoci vređaju sami sebe.

Ghoul

Да сад занемаримо каква је књига (још је нисам прочитао, али имам у плану), ова "критичарка" се обрачунава са писцем на личној основи, а највећи дио текста троши на вријеђање читалаца.

lupetaš kao prava pravcata budaletina izbosne.

umesto toga, možeš li navesti delove kritike u kojima si prepoznao 'psihoanalizu' i obračun s autorom 'na ličnoj osnovi'?
https://ljudska_splacina.com/

Josephine

htedoh i ja isto da ga pitam, pa shvatih da će biti isto kao i z prometeja "film je odličan!" i tako u nedogled  :lol:

Tex Murphy

"Критичарка" би ваљда требало да се бави конкретном књигом, а не тиме шта писац мисли у тренуцима кад га "заболи што није у бољем друштву". Чуди ме да ти, који си магистрирао и докторирао личне прозивке кроз своје текстове, не можеш то да видиш.
Genetski četnik

Tex Murphy

Quote from: D. on 26-08-2012, 11:13:16

To što je žena ogorčena na trivijalizam, ne znači da se obračunava na ličnom planu. A mnogi čitaoci vređaju sami sebe.

Ајде објасни ми како то читаоци вријеђају сами себе. Баш ме занима.
Genetski četnik

Josephine

Quote from: Harvester on 26-08-2012, 11:26:29

Čitanjem intelektualno nepodsticajnog šunda, naravno.

Tex Murphy

Quote from: D. on 26-08-2012, 11:37:21
Quote from: Harvester on 26-08-2012, 11:26:29

Čitanjem intelektualno nepodsticajnog šunda, naravno.

Шта је "интелектуално неподстицајни шунд" и на који начин је његово читање "вријеђање самог себе"? Да питамо Горана Скробоњу да ли осјећа да "вријеђа сам себе" сваки пут кад прочита књигу Џејмса Херберта?
Genetski četnik

Josephine

Ghoul

Quote from: D. on 26-08-2012, 11:43:07
Ne bih ja Herberta nazvala šundom. :)

ja bih.

i to sasvim solidnim šundom, koji ne zavarava ni sebe ni druge da je nešto drugo sem šunda - za razliku od pantalejskog kafedžije i njegovih čitalaca.
https://ljudska_splacina.com/

Josephine

ne znam, ne znam, preživeo sam čitala u prvom gimnazije i to je prva njegova knjiga koju sam čitala, a ostavila je takav trag... inteligentno on manipuliše strahom i rečima, tera te da ih promišljaš, nije to klasični, bezvredni šund. jer šund je bezvredan u svakom smislu, herbert nije.

Josephine

Quote from: Steva Lazin Ljuštikin on 30-08-2012, 13:50:38

Odgovor.

http://www.danas.rs/danasrs/dijalog/evo_ovako.46.html?news_id=246739

Oh, nisam imala strpljenja da čitam. Dosadno. Ipak, zapanjuje činjenica da je u SAD i Rusiju otišlo Raskršće, a ne neki mnogo, mnogo kvalitetniji romani. I posle kažu i misle u svetu - to je srpska fantastika. Hah.

A autor kao ne zna šta piše. Da li je zaista moguće da je u uverenju da piše vrhunsku literaturu? Vređa ga naziv "trivijalna književnost"? Popularnost mu nije dovoljna?

varvarin

Mene malo više iznenađuje da se otvara rasprava autor - kritičar.
Nekako, mislio sam uvek da autoru ne treba da brani to šta je uradio, eventualno ako mu baš dokurči - da napiše ČAS ANATOMIJE, kao Kiš.
Jer kad nešto napišeš - što reče uvaženi kolega Skalop, onda si siš'o u čaršiju smaknutih gaća, i ne vredi ti da se vadiš - svako može da tumači to što si napisao, kako mu dune.  Bolje ne silaziti međ' pijane Turke ako nisi izdržljiv.
Ali, moderna vremena...

Josephine

Quote from: varvarin on 30-08-2012, 14:37:21
Nekako, mislio sam uvek da autoru ne treba da brani to šta je uradio

Pa zato i pitam. Nisam iščitala dosadni reply, ali se pitam - šta tačno autor misli da piše, pa se tako brani?