• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Radionica broj 25 - januar 2012 - DVOSTRUKO GLASANJE

Started by Boban, 11-01-2013, 15:16:58

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Glasam za sledeće četiri priče:

1. Centar za palijativnu negu "Sagittarius" - bitanga
3 (25%)
2. Još sam mali - Džek svih zanata
3 (25%)
3. Rašomonska seksalica - D.
4 (33.3%)
4. Bife "Cer" - Mandragora Dragon
6 (50%)
5. Hedvigova audicija tvrdih bombona - Coffin Anal
0 (0%)
6. Seks, laži i laži - mouchete
4 (33.3%)
7. Pokajnik - suba
7 (58.3%)
8. Humanitarac - Angie
2 (16.7%)
9. Veza - hidden
2 (16.7%)
10. Bolesnica - kimura
4 (33.3%)
11. Pisac nepoznatog dela i Higsov bozon - scallop
6 (50%)
12. Marija - saturnica
3 (25%)

Total Members Voted: 12

Boban

Uobičajeno paralelno glasanje. Priče su:

1. Centar za palijativnu negu "Sagittarius"
2. Još sam mali
3. Rašomonska seksalica
4. Bife "Cer"
5. Hedvigova audicija tvrdih bombona
6. Seks, laži i laži
7. Pokajnik
8. Humanitarac
9. Veza
10. Bolesnica
11. Pisac nepoznatog dela i Higsov bozon
12. Marija

Da se podsetimo šta je bio zadatak: Tri lika se sreću na nekom proizvoljno odabranom mestu — oko njih treba izgraditi priču.

1. Čovek koji ne želi da bude tu, tj, ima neodložna posla na drugom mestu, ali je ipak sticajem okolnosti tu.
2. Žena koja ne govori istinu niti u jednoj jedinoj varijanti - sve što izgovori je laž.
3. Treća osoba (po sopstvenom izboru) o kojoj ništa niti znamo niti saznajemo (ime, zanimanje, namere...).

Glasa se za ČETIRI priče, s tim da prva dobija 3 poena, DRUGA 2 a preostale dve po 1. Glasa se slanjem privatne poruke na nik glasanje2012 Glasanje se obavlja tako što u tekst poruke upišete četiri priče po redu, prvo onu kojoj dajete 3 poena, pa 2 i na kraju dve po jedan. Nema potrebe da pišete imena priča, samo redne brojeve, da bi se lakše posle sravnjivalo. Rok je četiri dana, dakle, utorak u 17.00 stižu rezultati. Do tada molim bez ikakvih komentara, aluzija, natuknica i svega ostalog što bi moglo da utiče na druge učesnike i regularnost glasanja. Rezultati elektronskog glasanja biće vidljivi tek kada se završi glasanje.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Boban

Džek

Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

Kimura

Moram da kažem da me, nevezano za moju priču, rezultati glasanja svaki put iznenade!

scallop

Zato ga ne treba uzimati previše ozbiljno. Glasamnje je deo zabave i ne čini priče niti dobrim niti lošim. Mada, mogao bih reći, na osnovu dužeg iskustva, da ima i manipulanata. :evil:
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Kimura

Ja glasanje i ne uzimam previše ozbiljno, nemam takmičarskog duha. Više mi znače komentari, pa se nadam da će ih biti više nego glasača u ovom krugu i da će biti opširni.

Džek

Meni takođe znače komentari a nikad ih dovoljno. Kada sam poslednji na listi, ne ebe niko da se počeše i napiše koji redak, a kada sam prvi otaljaju to onako, da prikriju ljubomoru :)

Džek

Evo preliminarne tabele, izvinjavam se ako sam se negde zeznuo.

1. Bife Cer - 21
2. Pokajnik - 20
3. Pisac nepoznatog dela i Higsov bozon - 15
4. Seks, laži i laži -13
5. Još sam mali - 10
6. Bolesnica - 8
6. Marija - 8
8. Centar za palijativnu negu "Sagittarius" - 7
8. Rašomonska seksalica -7
8. Veza -7
11. Humanitarac - 4
12. Hedvigova audicija tvrdih bombona - 1

Kimura

Džek

Sendvič sistem. Ono što valja je u sredini :)

Angie

Fali ti jedna priča u toj preliminarnoj tabeli  :)

hidden

Marija - 8 bodova.

Džek, idući put pazi kad sabiraš...

scallop

Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Džek

Rekoh unapred da se izvinjavam za obašku  :mrgreen:

Jedan je Loni...  :|

Savajat Erp

Зар нема 12 прича? И јеси ли сабрао и тајновите гласове? :)
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Džek

Nešto sam lupao po tefteru, i tajnovite sam uplajvazio... preskočio jednu, miJa kulpa :)

scallop

Savajat Erp

Boban

Ispravio sam ja.

Meni je uvek zanimljivo da neka priča u glasanju porukama dobije dosta poena a na tajnom vrlo malo.
Da li je na delu javno nezameranje ili šta?

Savajat Erp

Не знам за остале, али на тајном најчешће дам по глас оним причама којима сам дао 3 и 2 гласа, а остало расподелим на оне које су ми биле ђене-ђене или око којих сам се двоумио. Ето, так` :)

Kimura

Ne glasam ''tajno'' zato što mi se  tajno (ne)dopada isto što i javno.
Ne razumem baš najbolje koncept tajnog glasanja. Da li treba da podražava publiku koja ima dvostruki aršin : javno priča da joj se dopada ono što je trend ili šta?

hidden

Uvek glasam za iste priče, i javno i tajno....

Džek

Skoro uvek identično glasam u tajnom i javnom. Bude situacija kada mi javno bude tesno, pa se raširim na tajnom.

Plut

Ovaj put nisam glasala u javnom jer su me sve priče ostavile ravnodušnom i posle ponovnog čitanja (više od 2 scallope :) ). Nisam mogla da nakupim četiri. Onda sam se okrenula zadatku (kao sledećoj kategoriji) koji je bio potpuno jasno postavljen i u tajnom glasala samo za jednu priču koja ga je po meni ispunila.

Kimura

Nadam se da ćemo saznati koja je to priča.

scallop

Quote from: kimura on 16-01-2013, 00:29:14
Ne glasam ''tajno'' zato što mi se  tajno (ne)dopada isto što i javno.
Ne razumem baš najbolje koncept tajnog glasanja. Da li treba da podražava publiku koja ima dvostruki aršin : javno priča da joj se dopada ono što je trend ili šta?

U javnom glasanju glasači su spremni da obrazlože svoje glasove, tajno glasanje to ne podrazumeva.

Kimura

Bilo bi lepo kada i se analizirala svaka priča, bez obzira na glasove.

Džek

Kimura

Evo, kao pravi Teletabis, ja ću napisati šta mi se nije dopalo kod priče koja je dobila najmanje glasova :
1. zadatak nije ispoštovan
2. detaljno opisivanje fizičkog zlostavljanja mogu svariti samo kao mali, zaista mali deo neke dobre priče, a ovde kao da je samo sebi cilj. Motiv osvete, koji se ističe na kraju, deluje neuverljivo
3. unutrašnja logika priče nekako škripi
Ipak, ovo je delo čoveka koji ume da piše, a zašto piše to što piše - ja ne razumem.

scallop

To su ti refleksi "Torte", a postoji i uverenje da priče filovane nasiljem ostavljaju dublji trag na čitaoce.

Mandragora Dragon

Onda tako: 05-HEDVIGOVA AUDICIJA TVRDIH BOMBONA
Ovde je omažiranjem smućkano svašta nešto. Sem Hedviga, osnovna ideja je iz filma ,,Hard Candy" (što autor ukazuje i izborom imena Ken D= Kendi), viri od nekud i ,,Srpski film", a viri još par nečega, namerno, ili slučajno. Brutalnosti su u funkciji šoka (možda je kriv ,,Šok koridor", ne Fulerov, već emisija) i kazna jeste opravdana, ali mi je redosled dešavanja nekako pogrešan i iziskuje previše objašnjavanja. Granice krajnosti su i inače pomerene, pa kako bi onda bilo da je Ken D. pogledao ,,Human centipede" (a što je glup film, ali ga dečaci iz SP upotrebiše) i prišio patuljka na sebe umesto neuspelog kopulatornog organa u obličju ljutog inča?

Kimura

Sad, što se tiče traga koji priča ostavlja, uverena sam da bogato filovanje nasiljem ima upravo suprotan efekat.
Prva ''nasilna'' knjiga koju sam pročitala u životu bila je Remarkova ''Iskra života'', roman o patnjama zatvorenika u nacističkom logoru. Sećam se da sam bila iskreno uznemirena dok sam to čitala, a sam sadržaj sam u velikoj meri zaboravila, čak ne znam ni da li je glavni junak poživeo do kraja.
I mozak, valjda, ima neke prioritete, neće da čuva koješta.

Savajat Erp

Значи, почињемо? :) Иначе сам, што је за мене крајње неуобичајено, набацао неке коментаре за већину прича још док сам их читао у пдф фајлу...и еве их! :)

Centar za palijativnu negu "Sagittarius" - Ок, задатак испуњен и то преочигледно, да не кажем буквално до јаја :) ,,Опет причаш неистине...", ето, чисто да се одмах у старту сконта да је то лажљиво женско чије постојање је захтевано у задатој теми. Даље, прича врца од граматичких грешака (које ће можда касније бити отклоњене) првенствено зареза на погрешним местима...но, добро, ретко ко је у потпуности имун на такве ствари. Напола оглођана банана? Зар не би требало оглодана? Озбиљно питам...и како се то глођу банане? Такође, прича пати и од солидне количине рогобатних реченица са понекад суманутим редом речи. И кад све то оставимо по страни, на мене није оставила никакав посебан утисак...

Još sam mali - Даклем, имамо бебу којој су оставили сећања из прошлог живота и то је прави мали дрипац...свиђа ми се идеја, а и изведба углавном, запазио сам и пар граматичких грешака, углавном опет зарези и пар речи за које мислим да се пишу спојено и vice versa.  Ми лајки. :)

Rašomonska seksalica - Симпатична љубавна причица....о свету двоје, претпоставимо, младих који се трипују у стану од 80 квадрата (није ми јасно зашто је овај податак био важан за причу, али ајде), њих двоје су два света која се сударају и стварају врли нови свет, а у свему им припомаже Свемир...фин начин да се каже да је ово прича о двоје неприлагођених таблетоманчина и њиховом лердију, који себе и свој посао уздиже до филозофских висина :) Мени овде помало смета спорост, прича тече право и само право, без да налети на неку рупу на путу...речју, левитира између заморног и меланхолично – готивног урадка. И тај израз ,,пун гована"...није ли то најбуквалнији превод америчког ,,full of shits"? Не допада ми се тај израз, иако сам вулгаран лик...реееално :)

Bife "Cer" - Шта у ствари гони протогонисту овде? Савест или сајџијин спејс сат за пут кроз време? Дакле, на крају се каже да је сат главни кривац, али ја не контам шта су све оне претходне биртије биле? Паралелни светови? Лик лажљиве жене је овлашно обрађен, рекао бих да је или само нагуран у причу ради испуњења задатка или само прерађен лик из неке раније написане... Патетичан крај, али код мене шљака, пошто сам и ја помало склон таквим стварима :)

Hedvigova audicija tvrdih bombona - Зезнуто...кад би гледали само задатак могло би се рећи да је испуњен, мада је климава улога Кена Дија, који (која?) би требало да буде женска особа која парла само лажи...а овај лик скоро да ништа и не говори...осим ако као лаж узмемо начин на који је обмануо Фишера. Добро написана прича, сем задње речанице која помало боде очи својим објашњавањем онога што је већ јасно из претходних пасуса. Речју, по мени није добро уклопљена и, без обзира на ,,украдену чедност и уништену будућност", вуче на стерилност.

Seks, laži i laži - Кобно хотовање на чету...и то изгледа дупло кобно!  Сад – да ли је Ватрена она која лаже или КАЗАНОВА? Могло би се рећи да су обоје (да не кажем – обе) лажови....аутор је добро скинуо начин комуникације на чету, изгледа да му/јој такве ствари нису стране ;) Само, w користе углавном баш клинци на нету, па ми је мало нелогично да тако пише један ватрогасац...осим ако не узмемо да је у питању баш млад фајрмен или да се фолира онлајн да је дете. 

Pokajnik - Добра прича и написана без грешке, колико сам ја могао да сконтам. Можда је мали проблем помињање сурле, ако узмемо да је радња приче одиграва у времену раног хришћанства у овим крајевима. 

Humanitarac - Ово је ОК написано...али није оставила никакав посебан утисак на мене...имамо ли овде испуњење задатка? Да ли се претња лажним пиштољем може дефинисати као лагање жене, која не говори истину, ма шта да каже? Мислим да прича у том делу пада када је задатак у питању.

Остатак сутра...можда :)

Kimura

Priča Bife ''Cer'' od mene nije dobila glas najpre zato što nije ispunila zadatak : lažljive žene zapravo i nema, a o zagonetnoj ličnosti saznajemo, ili bar možemo da naslutimo - dovoljno.
Pored toga, kraj mi je nekako zbrzan, veštački su ubačeni sat i Bukurešt. Ovo ne bi bilo tako strašno da početak priče nije obećavao nešto što se nije realizovalo. Možda ne umem da se jasno izrazim, ali čini mi se da do kraja treba doći nekako prirodnije, sa više spontanosti. 
Sad,što se mene lično tiče, greh oko kog se priča vrti nije dobro izabran. Tako velikom kajanju bi odgovaralo nešto teže, mračnije.       

Mandragora Dragon

1-Centar za palijativnu negu "Sagittarius"
Možda zbog Kimurinog komentara o ,,Acid House", a već sam jednu priču čitao ovde koja se oslanja na taj film i to na isti deo, odmah sam znao ko je taj u ćošku tako da mi nije bilo zanimlj. Dakle, ,,Tajanstveni stranac". Postavka, pošto je u bolnici reč, liči na Sartrov ,,Zid", pa kako se u ovoj poučnoj pričici trik otkriva na samom kraju, tako treba, a ne ovako maltene odmah, to bi moglo da posluži kao model za preuređenje (ako bi takav napor imao smisla).  Ima grešaka, neke su možda tipfeleri (vaseljenja, npr.), a neke možda zbog tumbanja teksta (npr. veruj te). Marko i Lola prelako prihvataju igru sa Strancem. Marko ,,poslednjim voltima svoje obolele snage" (brate, šta si imao iz fizike?-a ako si mislio na akcione potencijale ni to ne pije vodicu, nego da ne davim, promeniti) gasi telku, a odmah zatim ide: ,,protegnu ruke koju (tipfeler?) su dotle bile i suviše dugo zgrčene među čaršavima". Znači, TV je ugasio zubima, ili je daljinac bio ispod čaršava. Onda, delfinima neće da smeta promena plime i oseke i ostala nabrojana čudesa-možda će da odu na neko bolje mesto i da ostave poruku: ,,Doviđenja i hvala na svim ribama." Takođe je i stereotip žvaka o najboljem i najgorem svetu, pa čak i finalno ubeđivanje. A i ovi pocrkaše na kraju, a spasili planetu, koja ima malo ,,Z".  Mora ovo pažljivije da se radi. Ja, priznajem, to još uvek učim. Ako je izrokano u amin, to nije pošteno prema onima koji čitaju i treba nešto da kažu.

scallop

Molio bih da komentari budu jasniji. Nije zgodno da komentari budu nejasniji od priča. Taj "centar za palijativnu negu..." boluje, pre svega, od neoriginalnosti. To je boljka i većine priča ovog meseca. Baš mi je bezveze kad se ubeđujemo sa Bogom (?) da se svet poštedi sudara sa asteroidom. Mada meni ova priča ne deluje toliko nepismeno, ne čitam rado takve. Počelo je da me smara i završiću na Radionici kao što je Plut počela.

Sledeća priča "Bio sam mali" je isto u vrhu neoriginalnosti. Molio bih pisca da, pre nego što počne da piše priču koju je smislio, prelista po glavi gde je to već čuo ili video. Dosta mi je izvatavanja na nenačitanost učesnika Radionice na ovom forumu. Da parafraziram Džona: "Alo, bre, ostavite se prepričavanja filmova i epizoda TV serija!

Kimura

Pa i ''Marija, žena koje nema'' ima tu filmsku crtu. Mislim na epizodu sa vračarom. U nekoliko filmova sam videla kako onaj ko zna svoju sudbinu (tj. nešto skriva) odbija da mu se gata.
Ova priča ima i jednu bitnu vrlinu : početak nas zainteresuje, a kraj ne razočara - sasvim.
Sad pomalo žalim što nisam dala bod, mada je zadatak jednostavno ignorisan. 

scallop

Jedina mana priče "Marija" je što ne ispunjava zadatak. Dao sam joj poen zato što me je priča dovela do kraja i ostavila da pravim društvo čoveku koji nema s kim da sedi pored jelke.

Джон Рейнольдс

Е, ајде да се прича о најчуднијој зверци у овом кругу, причи "Секс, лажи и лажи". То је она на коју сам мислио кад сам спомињао гимик, али има и неких веома финих момената, па ме занима шта ко мисли.

И нећу ја први, прво ћу прочитати првопласирану причу.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

scallop

Quote from: Джон Рейнольдс on 16-01-2013, 03:22:00
Е, ајде да се прича о најчуднијој зверци у овом кругу, причи "Секс, лажи и лажи". То је она на коју сам мислио кад сам спомињао гимик, али има и неких веома финих момената, па ме занима шта ко мисли.

Jaoj, nemoj! Uješćeš se za jezik. :mrgreen:

saturnica

Molim da mi se nesto objasni. Ako izuzmemo scallopa i Lorda, koji pretpostavljam nemaju price u ovom krugu, kako se moze dogoditi da od 12 autora javno glasa samo 9!
I koji su ti zapravo, kakve su im skrivene namjere, od cega strepe ako su se upustili samo u tajno glasanja, a mozda ni to nisu. Jel to samo zato da se "dusmanu" s Radionice ne da gusta da mu se njegova prica svida? Jel to?

Pratiti cu dobro, kada se budu znala imena autora, tko nije glasao, a onda bih molila objasnjenje zasto se to nije ucinilo. Jesmo li mi ostali budale? Ja glasama i javno i tajno, e od sada necu vise. Izgleda kao da se ne mora. Ne mora se izgleda ni komentirati.

Bilo bi zaista dobro od admina, kada bi se tajno glasanje ukinulo. Kada bi se uvelo pravilo, da onaj koji je poslao pricu MORA i glasati. JAVNO, dakako! I bilo bi jako dobro da se voditelji Radionice, u ovom slucaju pisci, suzdrze od komentiranja dok to ne ucine radionicari.
A ne ovako, ceka se da guknu oni s Olimpa. Poslije toga, sve se cini lako...

saturnica

Da se ispravim, neću više uopće glasati. Ni tajno ni javno.

Kimura

saturnica

Quote from: kimura on 16-01-2013, 10:13:31
Pobogu, ljudi, šta je vama?!
Ako se ovo odnosilo na mene, onda da odgovorim. Ništa mi nije. Rekoh, neću više glasati i to je to. Ako se ne mora, a čini se da se ne mora.
Sad nemam vremena za komentare, pa ću poslije, ali vi samo dajte..:)

Angie

1. Centar za palijativnu negu "Sagittarius" mi se, i pored svih mana, dopala. Najviše mi je zasmetalo nametljivo naglašavanje činjenica za priglupog čitaoca ("Opet govoriš neistine"), jer nema potrebe da se ponavlja ono što je iz prethodnog očigledno. I vesti na TV-u su previše zvanične za jedan tako haotičan trenutak, a i razlog zašto je svet vredan spasavanja nije pretarno ubedljiv. Gest bi bio bolji od praznog govora.
Ipak, priča je odgovorila na temu, drži pažnju, i mislim da bi posle prepravke bila sasvim dobra. Treći lik je interesantan i bilo bi bolje da je priča pričana iz njegovog ugla.
4. Bife "Cer" jeste ispunila zadatak. Ako želiš da opišeš putovanje kroz vreme, ulazak u isti bife je dobro rešenje. Likovi su dobri. Žena možda ne laže, ali protagonista to tako doživljava. Priča ima sjajan tempo i prijala mi je. Zato maksimalan broj bodova.
12. Marija mi se najviše svidela, ali nisam za nju glasala zato što nedostaje treća osoba. Verovatno nijedna priča nije baš doslovno odgovorila na zadatak, ali ova ga u potpunosti ignoriše.
07. Pokajnik je simpatična priča. Lepo je napisana i sviđa mi se tema slovenske mitologije. Lažljiva vešica je pomalo neubedljiva, ali priča sa lakoćom teče do dobrog završetka.
09. Veza nije fantastika, ali je najbolje odgovorila na zadatak i zato sam joj dala prednost nad nekim fantastičnim pričama :)

Angie

Kakve veze ima ko je glasao i za koga je glasao, važno je da ljudi prokomentarišu priče. Najbolje bi bilo da ukinu glasanje, pošto se non stop ovde zbog toga svađate, ujedate, komadate i kidate jedni drugima glave. Kao da se dele kolači, a ne bodovi.

Josephine

Nisam glasala iz protesta zbog pravljenja tabela "radioničara godine".

Posledično, ni priče nisam pročitala sa pažnjom.

Džek

Šta to nas interesuje, nisi bre ovde popularna, pokazala si se u svom pravom svetlu.
Džek je radioničar godine, živeo Džek, the Sagita writer of the year! Moj kung fu je jači od tvog kung fua, a obraz mnogo, mnogo svetliji. Uistinu sam dete Šaolina!  :|

Moram u to ime da napravim posebnu tortu i počastim Sagitu. Kome se ne sviđa neka ne gadi drugima i neka se tornja na pašnjak daleko, daleko odavde...  :mrgreen:

Stipan

Pošto je prethodno ispravljeno, ispravljam i ja.

Angie

Ščepali ste Lonija za gušu, ni krivog, ni dužnog. Tabele su zabavne i nikoga ne vređaju.
Neki ljudi mogu u svemu da pronađu uvredu.