• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

TRIBINA "BUDUĆNOST VEŠTAČKE INTELIGENCIJE"

Started by zakk, 14-06-2013, 15:54:31

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Васа С. Тајчић

Дакле, још један задатак реконструисања нарације, врло компликован с обзиром на ниво:

Превод:
1 -> A. Алида и Франческо, чланови Фејсбук групе "Salentini Sparpagghiati", венчали су се 9. августа у Palazzo Liborio у Патуу.
        B. Алида се била одскора придружила овој Фејсбук групи када се једног дана појавило питање у групи да би се видело коме је највише недостајала домовина.
        C. Алида и Франческо су два члана ове групе који су све чешће почели да пишу једно другом. Ево њихове приче.
        D. Алида и Франческо провели су годину дана у Швајцарској, а затим су се венчали.
        E. Алида је рекла да се њихова љубав родила у групи "Salentini Sparpagghiati" пре четири године.
        F. Група је рођена са намером да на једном виртуелном месту окупи многе људе из Салента који морају да живе далеко од места порекла ради посла или учења.
       G. Алиди је много недостајала домовина, а и Франческу, па су се њих двоје спријатељили на Интернету.
       H. Алида, пореклом из Ракалеа, живела је и радила у Пијемонту од 18. године, док је Франческо, пореклом из Патуа, живио и радио у Швајцарској 10 година.
       I. Након тога су се упознали и заједно провели неколико викенда, а затим се Алида преселила у Швајцарску, код Франческа.
       J. Цела Фејсбук група "Sparpagghiati" прославила је њихово венчање. 
      K. Фејсбук група "Salentini Sparpagghiati" укључује грађане Салента, области јужне Италије, који живе широм света.

Не постоји званично решење теста а Кинези су ово поставили као решење: 1->A, 2->H, 3->C, 4->E, 5->F, 6->K, 7->B, 8->G, 9->I, 10->D, 11->J

ChapGPT најпре није узео у обзир да је "А" прва реченица приче а када сам га упозорио на то, овако је поређао реченице:

Дакле:  1->A, 2->E, 3->K, 4->F, 5->B, 6->G, 7->C, 8->H, 9->I, 10->D, 11->J што углавном везе нема.
Сећам се да је један аутор у раду критиковао овај део испита у смислу да се овде више тестира логика од знања језика.
Моја колекција дискова
"Coraggio contro acciaio"
"Тако је чича Милоје заменио свога Стојана."

mac

Meni ni kineski redosled nije baš utegnut. Ako Kinezi ne mogu da ga reše, kako može mašina...

Petronije

Da li vam radi GPT na svim pretraživačima? Meni od juče samo na MS Edge.

Sent from my SM-A715F using Tapatalk

Arm the Homeless

mac

Meni radi na Chromu. Evo pitao sam ga za glavne gradove u rasponu od 2800 do 3400 metara i sada je odgovorio preciznije nego prošli put kada sam ga pitao za opseg 1800-1900 metara. To jest, kaže recimo La Paz je na visini 3650 metara, ali neki delovi upadaju u traženi opseg. Pitao sam ga onda i za isti opseg kao pre par meseci, i navede druge gradove, sa istim tipom rezonovanja (možda centar ne upadne u opseg, ali delovi grada možda upadaju).

Petronije

Svašta, moraću da kontaktiram podršku.

Sent from my SM-A715F using Tapatalk

Arm the Homeless

Meho Krljic

AI zamena za novinare u poljskom radiju ,,dobila otkaz" posle samo nedelju dana

Quote,,Sudbina pionira nije laka. Računali smo da taj eksperiment treba da traje najduže tri meseca. Ali već posle nedelju dana prikupili smo toliko zapažanja, mišljenja, predloga da smo priznali da nema svrhe da se nastavi", saopštio je glavni urednik OFF Radija Krakov Marćin Pulit.

Stvarno da ga čovek privije na grudi. Pionirski, smelo, eksperimentalno, kako i treba da bude kad koristiš javni resurs. Nego, u čemu se sastojao eksperiment?

QuoteReakcije na Emi, Kubu i Aleks, AI voditelje tematskih emisija na inače muzičkom kanalu javnog Poljskog radija, namenjenom mladima, uglavnom su bile negativne, izmedju ostalog i stoga što je radio prethodno otpustio novinare koju su pripremali i vodili program i zamenio ih AI sadržajem.

Oh....

QuoteSkandal je izbio odmah, kada je pre nedelju dana emitovan izmišljeni intervju sa pokojnom pesnikinjom, dobitnicom Nobelove nagrade za književnost, Vislavom Šimborskom o južnokorejskoj literaturi gde je AI bila voditelj, smislila šta bi pesnikinja rekla, a kloniran je i glas Šimborske.
Ou maj gad  :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x

Meho Krljic

Kori Doktorov opet prožima!!!!!!!

Conspiratorialism as a material phenomenon - Cory Doctorow - Medium

Quote(A)s Margaret Thatcher liked to say, "There is no such thing as society. There are individual men and women and there are families."We are living in the tail end of a 40 year experiment in structuring our world as though "there is no such thing as society." We've gutted our welfare net, shut down or privatized public services, all but abolished solidaristic institutions like unions.
This isn't mere aesthetics: an atomized society is far more hospitable to extreme wealth inequality than one in which we are all in it together. When your power comes from being a "wise consumer" who "votes with your wallet," then all you can do about the climate emergency is buy a different kind of car — you can't build the public transit system that will make cars obsolete.
When you "vote with your wallet" all you can do about animal cruelty and habitat loss is eat less meat. When you "vote with your wallet" all you can do about high drug prices is "shop around for a bargain." When you vote with your wallet, all you can do when your bank forecloses on your home is "choose your next lender more carefully."

mac

Napravili ljudi igru koja je toliko raznovrsna (a ipak vrlo prosta) da su u njoj najbolji ljudi još uvek bolji od najboljih AI. Svaki dan postavlja se novi zadatak. Cilj je napraviti output od zadatog inputa, a imaš četiri primera inputa i outputa. Input i output su matrice sa obojenim ćelijama. Ja nisam najbolji ljud, jer recimo ne mogu na brzaka da rešim današnji zadatak.

https://arcprize.org/play

Edit: Rešio sam. Zapravo je vrlo prosto.

Васа С. Тајчић

Да ли је у питању још једна фабрикација?

Домаћи превод представља компилацију "Римских прича" и "Нових римских прича". Нашао сам фајл "Римских прича" али нисам успео за наставак.
Из прве књиге су преведени следеће приче: Non approfondire -> Не истражуј, Il pagliaccio -> Лакрдијаш, Il camionista -> Возач камиона, Il pensatore -> Мислилац, Scorfani -> Акрепи, Il delitto perfetto -> Савршен злочин, La rovina dell'umanita -> Пропаст човјечанства, Gli occhiali -> Наочари, Un uomo sfortunato -> Несретни човјек,  Romolo e Remo  -> Ромоло и Ремо, Il tesoro -> Благо.
Као што се  види, превод је врло веран оригиналу. Како наћи везу са овим преводима: Двојник, Катарина, Жена му се сурвала на главу, Препорука, Студент, Ја и он, Све за обитељ, Бараба, Живот је весела игра, Кинеска ваза, Силвано и Ромилдо, Не знају говорити, Не један него пет, Прољеће, Стол од крушковине, Наивчина, Иренина срећа, Растанак с варошицом, Мамина маза, Прослава повратка, Вожња натрашке, Рупица на лицу, Истина, ринска свијетла, Правило шутње, Свједок, Ноћни сати, Елвирине сузе, Израбљивач, Клептоман, Чобанин, Ноге на покућству, Свадбени дар, Заводник?
Моја колекција дискова

Truman

Čitao sam to, Moravia mi je jedan od najdražih pisaca.
Ja da valjam ne bih bio ovde.

mac

Nađeš tako što tražiš na internetu. Zamisli da ne postoji AI, da si se obreo 5 godina u prošlosti, i kreni odatle.

Da ne ispadne da se samo pravim pametan, probao sam da tražim. Na žalost nisam našao za drugu knjigu. Ta druga knjiga je manje predstavljena na internetu od prve. Za prvu već imamo spisak priča na Vikipediji, a neko je postavio i celu knjigu u pdf formatu.

mac

Saznao sam nekako da se prva priča u drugoj knjizi zove Primavera. Daljom pretragom sam došao do ovog pdf-a koji sadrži spisak svih njegovih priča, uključujući i iz ove dve knjige. Primavera u tom pdf-u nije prva nego negde u sredini. Ne znam šta se ti dešava, možda postoje dva toma druge knjige. U svakom slučaju sad imaš naslove, pa možeš i sam da probaš da povežeš sa prevodom. A možda i AI tu može da pomogne, jer mu daješ sve podatke (italijanske i srpske naslove), pa mu je sada lakše da se snađe.

https://www2.sbt.ti.ch/all/vetrina/236476.pdf

Eto. Ljud je još uvek jači od Mašine.

mac

Za "rinska svijetla" pretpostvaljam da su "Rimska svetla", to jest "Le luci di Roma"

Васа С. Тајчић

Хвала mac, то је то. Како је све ово Машина измислила уместо да поштено каже да не зна.
Моја колекција дискова

mac

Zanimljiv filmić u kome se talking-headovski objašnjava ASI, Artificial Super Intelligence.

Writing Doom – Award-Winning Short Film on Superintelligence (2024)

Father Jape

Pa nisu investirali u Marka Andrisena sigurno, a eno i njega hajpuje...
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Meho Krljic

Na sto mesta se piše o ovome, pa verovatno ima nečega. Aj da vidimo, jelte...

mac

NVIDIA izgubila 600 milijardi dolara zbog DeepSeeka, $600B. Sve akcije u toj sferi su u zbiru izgubile jedan bilion dolara, $1000B, ili $1T. Lele boške...

https://www.reuters.com/technology/tech-stock-selloff-deepens-deepseek-triggers-ai-rethink-2025-01-28/

Meho Krljic

Pre nekoliko nedelja sam očajavao čitajući u Njujorkeru esej profesora sa Prinstona, istoričara nauke D. Grahama Burnetta koji je sa puno ushićenja govorio o tome da AI potpuno menja pravila igre kad su humanističke nauke u pitanju i insistirao da je gotovo sa monografijama koje će praviti profesori na univerzitetima jer će isti posao brže i efikasnije da rade mašine, na zahtev i pritisak dugmeta, kako kome bude bilo potrebno u datom trenutku. Ne želim da redukujem njegov, veoma dugačak i opširan, tekst na ovu jednu poentu ali ona mi je nekako ostala kao najupečatljivija jer uspeva da ignoriše dve važne komponente tog, jelte, misaonog eksperimenta za koji on tvrdi da će za pet godina biti stvarnost. Tu da LLM tehnologija troši više energije - time i novca - da napravi nešto što ljudi prave za manje energije i para (ali za više vremena) i prave ga bolje, ali i tu da bez ljudi koji su prethodno uradili sva potrebna istraživanja i sistematizaciju informacije LLM može da se slika. Kad nemaš šta da sumiraš džaba ti superiorna moć sumiranja. Enivej, ko oće da čita, taj tekst ima u arhiviranoj verziji ovde.

Ali sam u stvari došao jer sam danas pročitao drugi tekst drugog profesora, Jonathana Malesica, koji predaje pisanje, po vokaciji je teolog, a koji je napisao vrlo lepo promišljen esej:

ChatGPT Is a Gimmick

Kvaka je u tome da ovo nije "tech" osoba, dakle, ovo nije tekst pisan iz vizure ljudi kao što su Ed Zitron ili Cory Doctorow, ali se radi o čoveku koji izuzetno dobro promišlja temu, upućen je u nju a zaključci su mu jasni, nedvosmisleni i zdravorazumski. On direktno odgovara na teze i tvrdnje Burnettovog teksta i osvežavajuće je videti ovako neagresivan, učtiv a opet moćan tekst o ovako složenoj temi. Jake preporuke.

Truman

Književnost je mirna, to mi je bitno. :)

Meho Krljic

U kom smislu mirna?? Imaš bujajuće tržište proze i poezije koju "piše" AI.

https://allgoodgreat.com/list-of-books-written-by-artificial-intelligence/

https://culture.org/art-and-culture/literature/ai-written-books/

https://www.newsweek.com/ai-books-art-money-artificial-intelligence-1799923

Naravno da je sve to kurčina, i da sve to promovišu grifteri i budale, ali nije ništa mirnija od drugih grana umetnosti. Ja dnevno naletim na bar 5-6 albuma koji su urađeni od strane generativne veštačke inteligencije tokom svojih pretraga novih metal izdanja. Kapiram da je Amazon prepun proze i poezije koju radi AI.

Truman

Ko još čita romane i priče napisane od strane AI? Nema tu duha. Kad budem kući pogledaću da li tih naslova ima na goodreadsu da li ima tih naslova i kako i koliko su ocenjeni.

mac

Što bi uopšte trošio vreme na to? Što li pa ja sad trošim vreme na to...

Truman

Kao što sam i mislio; ili ih uopšte nema na GR, ili je br ocena nula ili je nešto jednocifreno. Nijedna normalan ljubitelj fikcije neće čitati to.

Meho Krljic

Dobro, ali "ni jedan normalan ljubitelj" muzike takođe ne bi slušao AI muziku pa se ona pravi i pun je Spotify. Nemoj da misliš da je sa književnošću nekako drugačiji slučaj.

Truman

Quote from: Meho Krljic on 22-05-2025, 20:24:01Dobro, ali "ni jedan normalan ljubitelj" muzike takođe ne bi slušao AI muziku pa se ona pravi i pun je Spotify. Nemoj da misliš da je sa književnošću nekako drugačiji slučaj.

Mislim da jeste drugačiji slučaj, pisana reč je nešto drugo...Dosta je sofisticiranija i ličnija stvar. I kompleksnija rekao bih...

Meho Krljic

Mislim da imaš vrlo romantičnu i ujedno pogrešnu percepciju pisane reči. Amazon je pre nepune dve godine morao da ograniči broj knjiga koje jedan autor može da objavi tokom jednog dana na tri jer su ljudi objavljivali desetine AI-ispisanih knjiga dnevno. Naravno, većina toga nije bila lepa književnost ali nezanemarljiv deo jeste.

Aco Popara Zver

https://www.versobooks.com/en-gb/products/735-the-eye-of-the-master?srsltid=AfmBOorIa8YM4Bwff34D7pU7fkjUxfQH9zSCXddkF9Aghmblk06PBy-L

da pohvalim knjigu koja ukazuje šta zapravo AI nije - simulacija ljudskog uma, i onoga što jeste - imitiranje ljudskog rada i ljudskih odnosa, odnosno njihova automatizacija i pretvaranje u algoritamski proces

onda kada bilo koji rad može da se predstavi step-by-step kao instrukcija, on biva automatizovan i pretvoren u tehnologiju

Paskvineli algoritamsku tehniku i vezanost za podjelu rada pokazuje u posljednja 2 vijeka, i jedan je od rijetkih koji je shvatio da automatizacija i AI imaju korijen i u neoliberalizmu još 1950-tih godina, sa Hajekovim Sensory Order

sad, meni je ipak strana ta razlika između symbolic AI i konekcionizma, gdje Paskvineli tvrdi da je konekcionizam zapravo trijumfovao danas, jer ima neoliberala i među zagovornicima symbolic AI

Naravno, ovo očigledno nije tehnička knjiga, niti bih ja mogao da pročitam knjigu u kojoj dominira matematika, ali u tome je i poenta, da AI i nije određen tehničkim karakteristikama već potrebama tog društva i njegovim odnosima u proizvodnji, a danas i na društvenim mrežama, i da razumijevanje društvenog konteksta vodi ka shvatanju kakva tehnologija će se razviti a ne obrnuto.
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

Truman

Quote from: Meho Krljic on 22-05-2025, 21:55:46Mislim da imaš vrlo romantičnu i ujedno pogrešnu percepciju pisane reči. Amazon je pre nepune dve godine morao da ograniči broj knjiga koje jedan autor može da objavi tokom jednog dana na tri jer su ljudi objavljivali desetine AI-ispisanih knjiga dnevno. Naravno, većina toga nije bila lepa književnost ali nezanemarljiv deo jeste.

Kako kaže naslov teksta...Flood of AI Garbage
Drugim rečima, to niko ne čita.  :lol:  Kvalitetni književnici, ali i pisci bestselera, ne moraju da brinu za svoju budućnost. Pisati knjige i sklapati muziku ipak nije isto.

Васа С. Тајчић

За оно што мени треба а то је превођење титлова, ја сам задовољан. Пријатељ Американац каже да је задовољан са преводом песме "Сарајчице, хајдемо!" сем за два задња стиха јер: "The last two lines are the only problematic ones, because I can't figure out what "lay" is doing in the sentence. I'd suggest perhaps "A snake might bite me, what a thing, / Aman, as I hear the nightingale sing." Actually "as I listen to the nightingale sing" is more accurate, but "hear" works better with the line lengths when you combine it with the spoken dialogue happening at the same time."
Стихови:
"Могла би ме ујест' гуја,
Слушајућ' славуја."
су преведени као:
"A snake might bite me, who can say,
Aman, while I listen to the nightingale's lay."
Нисам ни знао да "lay" може да значи "song" а очигледно ни пријатељ Американац.
Моја колекција дискова

Meho Krljic

Ma, da, to je neko petnaesto značenje u Meriam Vebster rečniku. Ni ja nikada nisam za to čuo.

Quote from: Truman on 23-05-2025, 13:42:54
Quote from: Meho Krljic on 22-05-2025, 21:55:46Mislim da imaš vrlo romantičnu i ujedno pogrešnu percepciju pisane reči. Amazon je pre nepune dve godine morao da ograniči broj knjiga koje jedan autor može da objavi tokom jednog dana na tri jer su ljudi objavljivali desetine AI-ispisanih knjiga dnevno. Naravno, većina toga nije bila lepa književnost ali nezanemarljiv deo jeste.

Kako kaže naslov teksta...Flood of AI Garbage
Drugim rečima, to niko ne čita.  :lol:  Kvalitetni književnici, ali i pisci bestselera, ne moraju da brinu za svoju budućnost. Pisati knjige i sklapati muziku ipak nije isto.

Imam utisak da ti smatraš kako je pisanje "komplikovanije" (upotrebio si termine "sofisticiranije" i "kompleksnije") od komponovanja i produkcije muzike što je naravno urnebesno netačno, but that's not the point. Poenta je, kao i u svim drugim poljima ljudske delatnosti u ovom trenutku to da postoji opasno raširena percepcija da je AI produkcija sadržaja jeftinija od onog što pravi ljudski rad. Nije, nego trenutno tu produkciju dotiraju investitori, ali to je dovoljno da se industrija - dakle ne publika - okrene ovim rešenjima. I onda: devet od deset čitalaca Stivena Kinga neće želeti da čita pastiš Stivena Kinga koji je napisao AI, ali onaj deseti hoće, pa će SVAKI izdavač koji misli da je upravo našao lifehack za beskonačnu zaradu da pare uloži u plaćanje algoritma da piše pastiše Stivena Kinga a ne u pisce. Stiven King neće osetiti nikakvu razliku ali pedeset, sto, hiljadu ili deset hiljada pisaca koji su mogli da budu budući Stiven King hoće.

Truman

Meho, i dalje ću se držati teze da čitati i slušati muziku nije isto po prirodi stvari.
A za drugu tezu o ugroženosti pisaca ne znam...vreme će pokazati.

Petronije

Jel konzumacija ili stvaranje umetnosti, o čemu se diskutuje?

Vaso, jako sam zaboravan, ali jesam li te već pitao ranije kako prevodiš filmove uz pomoć AI? Postoji li neki specijalizovani alat ili plaćeni GPT?
Arm the Homeless

Truman

Quote from: Petronije on 23-05-2025, 17:04:18Jel konzumacija ili stvaranje umetnosti, o čemu se diskutuje?

Vaso, jako sam zaboravan, ali jesam li te već pitao ranije kako prevodiš filmove uz pomoć AI? Postoji li neki specijalizovani alat ili plaćeni GPT?

U principu me zanima da li će čitaoci ikada želeti da čitaju knjige napisane od strane AI. I kako će se to odraziti na profesiju pisaca (fikcije, biografija...).

tomat

Kacmo kod AI i muzike, tamo negde krajem 90-tih ili početkom 00-tih sam prisustvovao predavanju u Kulturnom centru Rex o VI i korišćenju u muzici. Ne sećam se ko je bio predavač, i sam je bio muzičar. Pričao je o korišćenju fraktala i o Koan softveru koji je recimo koristio Brajan Ino. Ino je to nazvao generativna muzika, odnosno ako me sećanje služi muzika koja konstantno evoluira dok se sluša, koristeći neke algoritme. Taj album koji je snimio je valjda išao uz Koan plejer da bi mogao da se sluša, i svako slušanje je bilo jedinstveno, pretpostavljam ako ste dovoljno strpljivi.

Posle bio neki performans, neki plesali na njegovu muziku, bilo sisa, nije bilo loše.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Васа С. Тајчић

Quote from: Petronije on 23-05-2025, 17:04:18Vaso, jako sam zaboravan, ali jesam li te već pitao ranije kako prevodiš filmove uz pomoć AI? Postoji li neki specijalizovani alat ili plaćeni GPT?
Јеси, питао си и одговорио сам 18. октобра 2024. године. За бесплатну верзију мора из делова до осамдесетак линија и може са временима. То зна да се одужи, за "Узаврели град" има преко 1700 линија.
Моја колекција дискова

Meho Krljic

Ovo o čemu Tomat priča se zove generativna (a ponekada i sistemska) muzika. Danas se radi digitalno, korišćenjem softvera ali iako je Eno dao (ili makar popularisao) naziv devedesetih godina prošlog veka, istina je da su primeri muzike koja je pravljena putem seta pravila i procedura postojali i znatno ranije, uglavnom, naravno, u okviru akademije. Najviše među minimalistima, dakle kompozitorima kao što su La Monte Young, Steve Reich, Terry Riley... Naravno, niko se nikada ne seti da pomene Alvina Luciera iako je on napravio verovatno najdovitljiviju kompoziciju koja u širem smislu pripada ovom pristupu (I am sitting in a room). Eno je devedesetih sarađivao sa programerima koji su napravili softver "Koan" i od tada se termin koristi.

Ovo nema mnogo veze sa muzikom koju danas pravi AI jer koncept generativne muzike nije da se podražava postojeći format pop pesme, naprotiv, upravo je ideja da se napravi nešto što će biti stalno promenljivo, mutirajuće, da se ne ponavlja (Enove reči). AI muzika današnjice, pak, JAKO nastoji da podražava format pop pesme tako što AI analizira veliki broj pop pesama, pravi njihovu statističku sredinu i onda na osnovu nje proizvodi muziku.

Quote from: Truman on 23-05-2025, 15:15:47Meho, i dalje ću se držati teze da čitati i slušati muziku nije isto po prirodi stvari.
A za drugu tezu o ugroženosti pisaca ne znam...vreme će pokazati.

Čitati i slušati muziku, naravno, nije isto, niti smo uopšte ovde pričali o tome da je to isto. Primere iz domena muzike dajem isključivo jer je trenutno i u muzici i u književnosti moguće individui da kreira svoj sadržaj i prodaje ga na ravnoj nozi sa nečim što rade kompanije. To trenutno ne može da se dešava u mediju filma, televizije ili, ne znam pozorišta pa je zato poređenje muzike i književnosti lako shvatljivo (da sam pomenuo igre, možda bi bilo teže da se analogije isprate). Obrazac koji se vidi u oba medija je onaj koji sam pomenuo: niko ili statistički "niko" ne želi da čita ili sluša sadržaj koji je napravio AI, ali oni koji žive od prodaje sadržaja računaju da se isplati praviti ga uglavnom jer se trenutno čini da se sa manje para može napraviti mnogo više takvog sadržaja i da će kvantitet nadomestiti kvalitet. Za sada ne vidimo tektonski poremećaj na ijednom od dva tržišta ali to može samo da znači da će biti prekasno kada ga vidimo.

Truman

Nešto mi kaže da će publika pre da prihvati muziku generisanu od AI nego beletristiku. Vreme će pokazati. xjap

mac

Petronije

Quote from: Васа С. Тајчић on 23-05-2025, 19:17:52
Quote from: Petronije on 23-05-2025, 17:04:18Vaso, jako sam zaboravan, ali jesam li te već pitao ranije kako prevodiš filmove uz pomoć AI? Postoji li neki specijalizovani alat ili plaćeni GPT?
Јеси, питао си и одговорио сам 18. октобра 2024. године. За бесплатну верзију мора из делова до осамдесетак линија и може са временима. То зна да се одужи, за "Узаврели град" има преко 1700 линија.

Ok, ali šta ti koristiš, to me zanima?
Arm the Homeless

Meho Krljic

Enivej, evo video rada za koji ne biste pomislili da je kreiran upotrebom veštačke inteligencije. Autor ne objašnjava koliko je napora uložio u promptovanje i editovanje, ali ovo je razumno duhovit satirični video u kome ljudi ne sede u uncanny valley-ju i da vam nisam rekao verovatno ne biste znali da je u pitanju AI:

https://youtu.be/buKJQBExUy8

Васа С. Тајчић

Quote from: Petronije on 24-05-2025, 09:09:41
Quote from: Васа С. Тајчић on 23-05-2025, 19:17:52

Ok, ali šta ti koristiš, to me zanima?
Углавном ChatGPT, DeepSeek даје превод који није прецизан за мој укус.
Моја колекција дискова

Petronije

Ok, hvala. Valjda te treći put neću pitati.  :lol:
Arm the Homeless

12

lako je slusati muziku. zahtevnije je citati. mozda desetak puta zahtevnije. sad, ne znam zasto je lakse pratiti red nota, koje vecina i ne zna, a sto je muzika, od reda reci, koje svi znaju, a sto je literatura. mozda sto u muzici samo pratite tonove, bez stvaranja slika (mozda neke, opste). u literaturi je svaka rec znacenje, pa je svaka stranica literature mnogo znacenja. rec nije samo rec, vec i znacenje. muzika sa druge strane ne znaci nista.  film je isto lak za pracanje. mozete ceo dan gledati filmove. slika je teska za analizu, ako analizirate detalje, a njih na slici ima bezbroj. zahtevna je, i brzo opterecuje

zakk

Trumane re AI muzika: problem je kad nemaš predstavu da slušaš AI generisanu muziku. Ti čini mi se misliš da je to nekako vidno, tj čujno, ali nije uopšte.

evo primerče

https://www.youtube.com/watch?v=iehptKBW8as

Imaš sad AI softvera koji mogu da ti spakuju istu pesmu u 20 žanrova, i da to zvuči prilično ok.

Za književnost ista priča: eno ga bestseler gosn sudija Majić priča po promocijama da koristi AI softver za pisanje. On piše klasične krimi roto romane, AI ga je poboljšao realno. I štaćemo sad?
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

mac

Dobro, ali ovde AI napravi varijaciju jedne postojeće pesme. Nije isto ako krene od nule (ili šta god da je "nula" u AI svetu).