• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Kompjuterski RPG-ovi

Started by ridiculus, 02-03-2016, 00:52:51

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Meho Krljic

Ah, da, a dobili smo i tačan datum izlaska Wasteland 3: 19. Maj 2020.

Meho Krljic

Jeste prilično smešan. Pogotovo što mi se dan nakon lansiranja ovog trejler apojavljivao kao reklama u svakom JuTjub videu koji sam hteo da pogledam. Pakao. Džigoku.

Calavera

ja reko ovo neki vr naslov kad sam video trejler, kad ono...

Meho Krljic

Za ljubitelje:

The making of Disco Elysium: How ZA/UM created one of the most original RPGs of the decade

Edit: Kurvitz zna znanje: "We wanted it so you don't notice that you're reading. This is the most important part of how to make books fun. Reading is only enjoyable when you forget that you're reading, because reading is not fun. No one wants to fucking read."

Calavera

u intervjuu se to ne spominje, ali prezentacija teksta igra veliku ulogu u njegovoj čitljivosti. jasno, kvalitet je tu i dalje glavna stvar, ali pozicioniranje teksta na desnu stranu ekrana tako da nijedan red nema više od tipa 45 karaktera dosta pomaže oku da leti po ekranu bez gubitka ritma. većina drugih igara bi se tu opredelile za standardno pozicioniranje na dnu ekrana, a to je čak i u tormentu znalo izgledati rogobatno.

jasno, druga najbitnija stvar za prezentaciju je izbegavanje ogromnih pasusa kao u gorenavedenom primeru  :lol:

Meho Krljic

Gejmspot priča sa Kurvitzom o Disco Elysiumu:

https://youtu.be/9X0-W5erEXw

Meho Krljic

EA još uvek nije spreman da povuče proverbijalnu vodu ovde:

BioWare confirms it's working on a "substantial reinvention" of Anthem   

Ovo je možda samo sunk cost fallacy na delu, i mada imamo primer games as a serivce igre koja je uspešno sebe reinventovala od smeća do zvezda (Final Fantasy XIV), moram da kažem da ovde zbilja saosećam sa developerima koji već godinu dana krpe nešto što je očigledno postavljeno na klimave temelje i ljulja se ko blesavo dok oni, kao, smišljaju kako da mu poprave fasadu. Mora da je JAKO demorališuće da ceo taj trial and error development radiš pred očima celog sveta i igrača koji su dali novac za igru i sada ti jebu kevu na svakom koraku, umesto da se sve to dešavalo u laboratoriji, sa plaćenim testerima..

neomedjeni

Da, život zaista izgubi smisao kad prodaš dušu đavolu za sitnu kintu. Ali sećaćemo se Biowarea kao heroja naših mladalačkih dana.

Tex Murphy

Морам да напоменем да појма не бих имао шта је овај санк кост фаласи да Мехо то није споменуо у неком коментару прије неколико година :-)

Што се Биоњареа тиче, нема никаквог разлога за било какву тугу/носталгију или нешто слично. У том студију сад ионако највјероватније не ради нико од људи који су направили Балдур'с Гејт и Невервинтер Најтс. Није то сад неки фудбалски клуб (рецимо ФК Црвена звезда) па да навијамо за њега без обзира који играчи играју. Исто ко оно кад прочиташ ЊОЊ ривајвовали су РЕФЛЕЦТИОНС, ауторе легендарних Схадоњ оф тхе Беаст игара, а оно те игре направила два аутора од којих сад ниједан није у тиму.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Meho Krljic

Ne, ne, Kesji Hadson koji se i citira u tekstu koji sam linkovao je, zapravo, u BioWareu još od dvadesetog veka. Radio je na MDK, Neverwinter Nights, Baldur's Gate 2, KOTOR, Jade Empire... On je prilično old guard kad pričamo o BioWareu. Mislim, tim gore.  :lol:

Meho Krljic

usputni_boem

Obozavao sam Gotike otprilike kad su bili aktuelni (mada sam dvojku presao sa god modom.. sta cu, bio sam mali i neiskusan), ali kad sam probao dvojku pre neku godinu, odustao sam negde na pola, i to u Jharkendaru, oblasti koju ranije nisam video jer je dodata u Night of the Raven prosirenju. Igra je previse repetitivna, pre svega borba kad udjes u stos, a ni kad sam prvi put igrao ove igre nisu mi bili jasni fanovi kojima Gotici imaju odlicne price. Jeste svet uverljiv, likovi vode svoje zivote itd. ali sam scenario je teski prosek, po meni (iako je okruzenje, nacelno interesantno). Samim tim, rimejk me ne interesuje, ali ima ko ce to da igra..

Meho Krljic

Ja to nikada nisam stigao da zaigram pa nemam mišljenje ali opet, lepo je da postoji interesovanje za nešto izvan pretežno američkog i pretežno japanskog RPG imaginarijuma a da se ne radi o relativno andergraund stvarima poput Underrail ili Disco Elysium.

neomedjeni

http://www.irontowerstudio.com/forum/index.php/topic,7822.0.html

Glava Iron Towera objašnjava kako je studio preživeo prethodne tri godine, tokom kojih je radio na novom CS RPGu.

Tex Murphy

На ГОГ-у се ниоткуд одједном појавио ремастер оригиналног ВЕЈСТЛЕНДА, али коментари су за сада углавном прилично негативни. По свему судећи, игра је мање удобна, бар тренутно, од петсто година старог оригинала.
Genetski četnik

Meho Krljic

Na PC Gamerovom tviteru glasanje na najvažniju temu naših dana: Turn based ili Real Time With Pause. Ja znam šta je ispravno, a vi imate još 22 sata i neki sitan kusur da smrvite perverznu i neprirodnu RTWP frakciju:

https://twitter.com/pcgamer/status/1233410250776162306

Tex Murphy

Грађанска дужност обављена.
Genetski četnik

Meho Krljic

Trenutno vodimo. Nadam se da će razum na kraju prevladati u ovom teškom istorijskom iskušenju za naše društvo.

Tex Murphy

Vjerovatno hoce, ali zapanjen sam da je rezultat ovako tijesan (52-48 kad sam sinoc gledao).
Genetski četnik

Meho Krljic

Sad je malo veća razlika, 53,5 prema 46,5 ali jeste zapanjujuće da ima toliko nostalgičara za RTWP sistemom. Drug Neomeđeni nije usamljeni jahač, to je jasno.

Calavera

možda se radi o nuspojavama ovih vesti da baldur's gate 3 neće biti ekskluzivno rtwp? ili ljudi misle da rtwp može biti skraćenica i za real time without pause, pa ubrajaju i igre poput skyrima u tu grupu  :lol:

neomedjeni

Nemam pojma o cemu drug Meho prica, dao sam glas TB opciji kao i svaki true gentleman.

Berserker

Nema šanse da toliko ljudi podržava monstruoznu RT opciju za prave RPGove. Mora da ovi sa sajta nešto mute :(

mac

Zar nije RTWP zapravo unapređeni TP? Nadskup, takoreći?

Berserker

Kakva blasfemija :) RTWP je samo unapredjeni RT, a ako ga poredimo sa poteznom borbom mogli bi ga nazvati osakaćenim TB, odnosno bednim mutiliranim podskupom TB :P

Meho Krljic

RTWP je unazađeni RT, to je valjda jasno. Nema veze sa elegancijom i preciznošću TB pristupa.

No, nemojmo se sada gubiti u agresivnosti, kad treba da slavimo. Glasanje je završeno i:

Razum je ipak pobedio. Ne onako ubedljivo kako bismo voleli, ali opet, stvar je jasna.

mac

Navedite mi po 5 (pet) karakteristika RTWP i TB, moliću.

Meho Krljic

TB:

- Precizan
- Elegantan
- Matematički jasan
- Gospodski I damski
- Možeš ga upoznati sa roditeljima dan pred zajednički odlazak na more i oni će ga obožavati

RTWP:

- Haotičan
- Pravi se da spaja lepotu žive akcije sa taktičkom preciznošću potenzog sistema ali kvari i zbunjuje i jedno i drugo
- Veroloman, stalno moraš da ga proveravaš
- Smrdi mu iz usta (verovatno)
- Čuo sam da je jednom prdnuo dok nismo gledali pa je posle nas optuživao da smo to mi i svima je bilo neprijatno a on se samo cerekao kao dementan

ridiculus

Quote from: Meho Krljic on 29-02-2020, 18:11:58
RTWP je unazađeni RT, to je valjda jasno. Nema veze sa elegancijom i preciznošću TB pristupa.

No, nemojmo se sada gubiti u agresivnosti, kad treba da slavimo. Glasanje je završeno i:

Razum je ipak pobedio. Ne onako ubedljivo kako bismo voleli, ali opet, stvar je jasna.

Blizu, ali zašto bismo se uopšte ograničavali samo na jedno? Čemu takav ili-ili izbor?
Dok ima smrti, ima i nade.

neomedjeni

Posto smo se nedavno svi deklarisali kao gospoda, odnosno ljubitelji TB pristupa borbi u RPGovima, cenim da bi trebalo da podelim vesti o demou igre kog upravo skidam sa steama.

http://irontowerstudio.com/colony-ship-news/11-cs-news/133-tnw-update-43

I can talk some more about this journey and its emotional impacts, but instead let's talk about something that really matters - how are you going to survive in the demo? I know, I know. Just the other day you killed three dragons and fifty two ogres, so why should you worry about some malnourished humans coveting what little you have? Well, I think you should, so here are some friendly tips:

You'll die. A lot. If that's a deal breaker to you, do yourself a favor and walk away. There's plenty of stress in real life, why add more?

The tyranny of numbers: stats, skills, derived stats, feats, weapon stats, attack types, armor, range - anything that has some kinda number scribbled next to it - matter a lot, so choose them with care. If you don't like paying attention to numbers, there's a good chance you won't do well in combat.

Your enemies use the exact same system, so if you see something that works well for them, it will work well for you too. Learn from your enemies because at this point they understand the system (via the combat AI) better than you do. Then (and only then) can you have your revenge.

Different weapons require different tactics, feats, and gear. If your melee fighter blindly charges at five enemies with machine guns, don't be surprised if they promptly turn your character into Swiss cheese. You need high Evasion, boosted by a Distortion Field generator, you need smoke grenades (ranged penalty is much higher than melee penalty) and ideally thermal vision goggles. They can't hit what they can't see. Keep in mind that your rangers might find themselves on the receiving end one day.

Even within the same class, different weapons are designed for different things. Long barrel pistols are designed for range and marksmanship. Revolvers for speed and reaction fire. Multi-barrel pistols are for double shots. So using a multi-barrel pistol in single-fire mode over some range would be a mistake whereas using it to deal with people who tend to get in your face would be a perfectly fine choice.

Your THC (to-hit chance) will be low at first. We strongly suggest grabbing a specialization feat to raise your to-hit chance by 10 as soon as possible. It's not a mandatory feat but it will make things easier while you're struggling to survive. Pressing ALT while aiming will expand the targeting info and show the THC breakdown. The five main components that make your enemies hard to hit are:
their evasion ability (skill modified by feats, implants, and armor)
cover (either flank them or flush them out with poison grenades)
gadget (distortion field will make them very hard to hit but the effect doesn't last long)
your weapon's range (you lose accuracy with each tile beyond the effective range)
penalties inflicted upon your character via aimed attacks, smoke or flashbang grenades (better gear will help you reduce these penalties).
There are no difficulty modes but there are 3 different ways to generate Random Numbers used to determine if you hit or miss: truly random (anything goes), lightly adjusted (numbers are drawn like cards from a deck, meaning you can't draw the same number twice under the deck is reshuffled), and heavily adjusted (the number of consecutive misses in a row is limited based on your THC, so no more missing 3 times in a row if your THC is 80%). Keep in mind that your enemies will use the same RNG too and would enjoy hitting the target more often.

When in doubt about something, check the tooltips. We did a good job explaining the mechanics and values in tooltips, so if you wonder, for example, why your character has only 15 action points instead of 17 he or she is supposed to have, hover your mouse over the stat in question and you'll see that the armor penalty has reduced your AP by 2 points.

Good luck! Looking forward to your feedback.

Meni ovo zvuci kao ozbiljan izazov. Enibody else?

Meho Krljic

Pa, mislim, kad je ovo prvi "friendly tip" jasno je da se nalazimo firmly u git gud zoni. Srećom, mala je ovo firma pa neće biti mnogo onih zamornih diskusija o easy modeu...

Quote from: neomedjeni on 16-04-2020, 10:19:32

You'll die. A lot. If that's a deal breaker to you, do yourself a favor and walk away. There's plenty of stress in real life, why add more?

neomedjeni

To se podrazumeva.

Naravno, nisam ovo prijavio da bih drugove sa Sagite terao da prilaze kroz pakao kako bi pobedili jedan demo, vec zato sto bi, prema onome sto je IT Studio najavio, TB sistem i fajt u Colony Shipy trebalo da budu ostvarenje vlaznih snova svih ljubitelja potezne borbe.

IT Studio se u mojim ocima prilicno dokazao sa Age of Decadence, tako da su mi ocekivanja prilicno visoka.

neomedjeni

Iiiiiiii... ne mogu da kontrolisem svoj kursor. Za mene je cak i startovanje igre pretesko!  xrofl

Izgleda da je vreme za apdejt drajvera.

Calavera

kingdom come: deliverance je 1 od onih ultra-ambicioznih igara koji se pojavljuju svakih sedam godina na pun mesec i pokušavaju igraču da prenesu doživljaj realnog sveta. glavna stvar koja razdvaja kingdom come od nekih prethodnih pokušaja na ovu temu je što je ta imerzija dodatno pojačana smeštanjem igre u partikularni™ vremenski period, tj. bohemiju iz ranog 15. veka. meni laiku je teško proceniti koliko je sve to precizno preslikano, ali obiman lore katalog nagoveštava da se vodilo računa o detaljima. pored egzotičnog settinga koji konsekventno utiče na sve pojedinosti u igri poput likova, odeće i oružja, realizmu doprinose i potreba za utoljavanjem™ gladi i popravljanjem opreme, npcjevi koji imaju svoje dnevne rutine, itd. avaj, kingdom come je takođe i 1) open-world naslov 2) izbačen na tržište 2018. godine, tako da se, uprkos svoj toj ambiciji koju igra ispoljava, ipak ne treba nadati nekoj preteranoj imerziji. ja sam ovo igrao nakon što je dve godine patcheva otklonilo neke očiglednije probleme, ali i dalje je uspeh vezati pet minuta bez neke gluposti koje kvari doživljaj. nije bethesda-nivo džanka (jer šta jeste  :lol: ), ali primećuje se.

no, ko što rekoh, ja ovo igri ne bih mnogo uzimao za zlo jer se tu prosto radi o realnom stanju stvari, mi igre koji su u stanju da simuliraju realan život verovatno nećemo videti još decenijama. dakle, umesto da se zadržavamo na činjenici kako je ceo koncept igre u suštini šupalj, pogledajmo radije šta je igra uspela da sagradi oko toga. za početak, tu je koncept razvijanja glavnog lika, koji od nesposobnog kovačevog sina kojem keva krpi odeću postepeno postaje mladac vredan respekta. henry na početku igre ne zna da čita, pada u nesvest od kapljice alkohola, treba mu deset sekundi da pretrči deset metara, ne zna ništa o lovu, džeparenju, šunjaju, obijanju i zapravo bilo čemu drugom. jedini način da se poboljšate u svakoj od tih veština je praktikovanje istih (dobro, i čitanje relevantnih knjiga), što je osnova prilično inovativnog apgrejd sistema koji igra nudi. iako je tehnički rpg naslov, kingdom come zapravo daje jako malo mogućnosti da oblikujete glavnog lika, do te mere da možete samo da birate između različitih perkova na svaka 3-4 nivoa u određenoj veštini. ovo neće svakome leći, ali meni se jako svidela činjenica da je jedini način da budete bolji u npr. alhemiji taj da uložite potrebno vreme i spravljate što više napitaka. uzgred, alhemija je spektakl, treba vam pet minuta fizičkog rada da napravite mešavinu za lečenje mamurluka, a kamoli nešto ozbiljnije. čuo sam da od desetog nivoa to ide automatski, ali ne bih znao da potvrdim jer sam od tog dela igre bežao ko đavo od krsta.

borba čini veliki deo igre, ali verovatno ne na onaj način na koji mislite. ako gledamo samo glavne questove, kingdom come nudi svega par prilika da iskažete umeće u klasičnim 1v1 duelima, dok su svi veći sukobi u suštini masovke od po stotinak ljudi u kojima je vaša uloga da stojite sa strane i bockate neprijatelje koji se već biju s nekim drugim. čak i u side questovima postoji jako malo situacija gde će se od vas tražiti da sami očistite protivnički kamp, a i tad se uglavnom borite protiv 4-5 nesretnika s nekim bednim kožnim prslucima koji ginu od dva pravilno odmerena udarca mačem. jedini trenuci u kojima znate da ste najebali je ako sami naletite na više neprijatelja oklopljenih od glave do pete, mada sam prilično siguran da bi veštiji igrači od mene i tu izašli kao pobednici. jasno, sve to važi za kasniji deo igre, jer kao što smo već konstatovali, henry na početku ne zna ni kog dela mača treba da se prihvati. vredi primetiti da je kingdom come ovde vrlo plemenit učitelj, jer skoro odmah nakon prologa možete po celi dan da trenirate s gradskim kapetanom straže i tako stičete preko potrebne nivoe u odabranoj disciplini (kratki mač, klejmor, sekira, buzdovan, itd.) sama borba inače dosta zavisi od toga s koje strane napadate, borbeni perkovi vam daju da birate između različitih komboa (tipa ubod-zamah odozgo-zamah sleva), a tu su i finte, pariranje, štitovi, itd. sve u svemu, radi se o 1 inovativnom i nadasve dobro ukomponovanom sistemu.

način sejvovanja pozicije je još 1 poen u korist realizma, jer quick save opcija ne postoji. van krčmi i ostalih bezbednih mesta, jedini način da sejvujete igru je da ispijete izvesni napitak koji možete da kupite na izvesnim mestima za nekih 100 groša, što je u ranoj fazi igre čitavo bogatstvo. dobro, napitak se da spraviti i kroz alhemiju, ali trebaju vam određeni sastojci, a i već smo spominjali kako je sama alhemija prilično naporan proces. uglavnom, poenta je da su ti napici ograničen resurs, te sam ja često morao da rizikujem put u nepoznato umesto da smarački sejvujem nakon svake borbe kao u većini drugih rpgova. videli smo već u soulsborne igrama koliko ta pretnja gubljenja progresa doprinosi kvalitetu doživljaja koje te igre pružaju, a kingdom come ovde nudi svoju, nešto predusretljiviju verziju. avaj, kasniji patchevi su dodali i save and exit opciju koja vam daje da napravite privremeni sejv svaki put kad izađete iz igre, što ipak otvara dosta prostora za manipulaciju sistema.

o nedostacima smo već nešto prozborili gore, glavna stvar je da igra prosto ne uspeva da prenese taj realan doživljaj koji pokušava da ponudi. na nešto od toga se nije moglo previše uticati jer ovo ipak nije punokrvna aaa igra, ali ima tu i dosta stvari koje su se mogle poboljšati jačom kontrolom kvaliteta, poput robotskih animacija. mislim, žao mi je, ali ako se svi likovi u igri služe identičnim fondom animacija koji broji maksimalno 30-40 različitih pokreta, teško je uživeti se u ono što pričaju. nedostatak jače produkcije je vidljiv i u kvalitetu scenarija i voice actinga, koji su pristojni, ali opet nisu nešto što će vas previše uvući u taj svet. no, najveća zamerka ide na lockpicking, koji je na kontroleru skandalozno loš, čak i nakon što su patchevi dodali uprošćenu verziju istog. ja sam 99% igre bez ikakvih problema prešao na kontroleru, ali nemam pojma kako bih se snašao s lockpickingom da se nisam hvatao za miša i tastaturu  :(  kapiram da lockpicking, kao i sve drugo u igri, postaje lakši kad nabacite par nivoa, ali tokom tih prvih 5-10 sati vam se verovatno više isplati da ignorišete taj deo igre.

inače, već sam pominjao da sam ja ovo igrao na geforce now servisu, te ovim putem potvrđujem da je ukupan utisak vrlo dobar. da nije bilo promenljivog kvaliteta slike koji valjda zavisi od opterećenosti mog neta i kvaliteta grafičke koje mi sistem dodeli (ima ih tri, ja sam u 90% sesija dobijao rtx 2060c), ne biste mogli reći da sam ja ovo strimovao. input latency je neprimetan, sve je radilo glatko na 30-60 fpsa, a prekida slike i sličnih problema karakterističnih za strimovanje nije bilo uopšte. s obzirom da sam ja ovo igrao na ultra high podešavanjima koje ova moja krntija ni u ludilu ne može da potera, pošteno je reći da sam impresioniran. da ovi nesretni publisheri nisu počeli masovno da sklanjaju svoje igre sa servisa, geforce now bih mirne duše preporučio svakome, a ovako je ipak solidan rizik da će vam maknuti to što igrate bez ikakvog upozorenja. u svakom slučaju imate taj džabe free trial period od tri meseca, pa možete i sami baciti pogled na servis bez da išta plaćate.

što se samog kingdom come tiče, tu je sve jasno: krajnje ambiciozan i nesavršen naslov koji će se jako svideti ljubiteljima kvaliteta koji su u stanju da ignorišu džank i imaju 40-70 sati slobodnog vremena. kao i disco elysium nakon njega, kingdom come se iz petnih žila upinje da igraču pruži pravo roleplaying iskustvo, i mada to čini na skroz drugačiji način, u tome je tek nešto manje uspešan. meni je sjajno legao u ovom teškom karantinskom vremenu, tako da ga iskreno preporučujem svima. evo malo borenja, mada nije moj video:

https://youtu.be/ayjSewEpBGo

Meho Krljic

Hmm, ja sam to uzeo kad je Epic delio za dž i baš se pitam na kakvim setinzima bi moja mašina mogla da potera. No, videćemo. Hvala na tekstu, izvrsno napisano!

Calavera

ja sam tu verziju i igrao na geforce now, i dalje sam šokiran što me ceo proces nije koštao apsolutno ništa  :lol:

Meho Krljic

Dobro, osim tvoje besmrtne duše.  :lol:

neomedjeni

Meho Krljic

Nije, imaju oni celu filozofiju o tome:

"Many more people can play for the first time, or have a much better and smoother experience than before. This one's for all our bratan keeping it real by booting up games on their ancient potato machines. With this latest update, Disco Elysium's minimum specs have been dropped down to Mariana Trench levels."

neomedjeni

Moj naklon drugovima iz ZA/UM-a.  xjap