• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Elden Ring

Started by Meho Krljic, 13-06-2019, 11:43:44

Previous topic - Next topic

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

dark horse

Koga zanima, evo mojih trenutnih statsa, koji su približni onima s kojim sam roknuo Eldena, pošto su tek par levela veći:

Level 215

Vig 60
Mnd 30
End 22
Str 36
Dex 55
Int 9
Fth 27
Arc 55

Ja sam zapravo čist Dex/Arc build, totalno nemagični. Int mi je nepostojeći, Fth samo da castujem protektivnu Lord's Divine Fortification i par drugih, Str samo da bih nosio štit sa velikim holy resistence.

Mislim da je ovaj build dosta sličan onome s kojim sam pobedio Melaniju. Uvek se nekako vratim na Rivers i dex/arc, probao sam str oružja, ali čini mi se da za njih trebaju mnogo veći statsi. Probao sam inkatacije, moćne su ali prespore čak i kad su najbrže moguće. Bar za moj ukus
Sve je više dokaza da su Pravoslavlje izmislili Hrvati da zajebu Srbe!!

Petronije

Znači praktično moraš 2 stata da puniš ako hoćeš magic build. Tu onda trpi END pretpostavljam, tj. mora da se balansira.

dark horse

Pa upravo je to suština mog posta, bravo. Mora da se balansira, a malo statsa ima. A tek kad si još niži nivo, još imaš manje na raspolaganju.

Ja bi sad evetualno mogao ove str i fth da prebacim u end ili dex ili evenualno arc, i to je to.

Meni se čini da su svi drugi buildovi dosta zahtevniji, tj. jedva sam i ovaj skrpio, pri tome ni dex nije na maxu još uvek, može da ide do 99.

Petronije

Nisam video tvoj post, ubacio si se dok sam pisao, ali isto mislimo. U svakom slučaju, ja sve sipam u DEX/END, i sad malo dodajem Vigor. U principu idem redom i nemam nekih velikih problema, sa nadograđenim uchijem skidam razumnu količinu HP bossovima. Sad kad je Meho spomenuo da mimic tear ne troši FP, neću uopšte da ulažem u mind dok ide ovako, a kad budem zapeo videću šta i kako.

dark horse

Pa mimic tear ne troši, ali ti trošiš sa svojim skillovima. Zavisi i koliko flaskova imaš, i kako si ih rasporedio. Zbog niskog minda možeš i da ih trošiš previše brzo.

Mind ti dođe kao sekundarni Vigor.

Petronije

Ma ne trošim uopšte, samo za summon duhova u bossfajtovima. Flaskovi su raspoređeni tako da crvenih imam max a plavih 0. Imam pun inventar kojekakvih jednokratnih magija koje ni ne koristim. :) Suvi čelik bajo.

dark horse

Ne koristiš SHIFT + RMB u borbi uopšte?

Petronije

Ne jer igram na kontroleru. Šta ti je to shift+rmb?

Sent from my SM-A715F using Tapatalk

Meho Krljic

Pretpostavljam specijalka za oružje u desnoj ruci. Obično koriste FP merač.

Petronije

A to, ne koristim jer tada moram da sklonim štit. [emoji16]

dark horse

Ne moraš bajo. Stavi na štit no skill ash of war

dark horse

Missim, koja je poenta oružja poput Rivers of Blood sa Weapon Skill: Corpse Piler i Eleonora's Poleblade sa Weapon Skill: Bloodblade Dance, ako ne koristite te njihove skilove i ne trošite FP na to?

Moguće da sam ja nešto pogrešno shvatio, ali čini mi se da su ti skilovi bukvalno jedino što razlikuje te special armaments od normal armaments. I da su bukvalno najmoćnija stvar na njima. Rasturaju. Obično ne daju protivniku vremena ni da se pomeri.

Special armaments imaju zakucane skilove, normalni armaments mogu da koriste ash of war skill za taj tip oružja.

Petronije

Verovatno si u pravu što se tiče svega osim...

QuoteHolding the weapon in one or two hands does not affect melee damage from an Ash of War (since weapons are always two-handed when using an Ash of War, even if used through a Ash of War: No Skill on the left hand).

dark horse

Ne razumem šta hoćeš da kažeš. Koliko shvatam citirano, to znači da igra uvek računa tvoj damage kao da držiš oružje u dve ruke, iako imaš štit u levoj ruci. Što je valjda upravo ono što želiš. To ne znači da odbrana štita ne važi.

Missim, siguran sam da ti to znaš, ali čisto da naglasimo da mnogi štitovi dolaze sa ugrađenim no skill, tako taj skil svakako ne dekapituje kao štitove, ako na to poentiraš, već naprotiv, on je jedan od defoltnih.

Jedino što ovim izbegavaš je da koristiš skill samog štita, npr. parry, ali koliko ja kapiram, pošto ne trošiš FP uopšte, sem za summon, ti to ionako ne radiš.

Petronije

Ne razumeš jer očigledno nisam shvatio kontekst rečenice pa sam uspeo da te zbunim. Ja sam kao probao na sve načine da koristim ash of war sa štitom u ruci, ali nisam uspeo. Da li je taj "no skilll AoW" neka kao opcija koja može da se izabere, ili je baš AoW koji moram da pronađem da bih uspeo ovo o čemu pričamo? Jer ako mogu da ih koristim sa štitom, a očigledno mogu, onda to radikalno menja situaciju. [emoji16]

Edit: sad vidim da si napisao da neki štitovi imaju to po defaultu, moraću više da se poigram sa tim. Hvala.

dark horse

Quote from: Petronije on 07-05-2022, 08:13:47
Da li je taj "no skilll AoW" neka kao opcija koja može da se izabere, ili je baš AoW koji moram da pronađem da bih uspeo ovo o čemu pričamo?

Moguće da sam te ja malo zbunio, pošto zapravo postoje tri opcije, od kojih samo dve pašu:

a) Možda da ti koristiš special armament štit, koji ima skill i taj ne možeš da promeniš. Ako je to, moraćeš da uzmeš neki drugi štit. Primer za takav štit je Jellyfish Shield, koga pokupiš od mediza u Lurniji, ima Skill: Contagious Fury koji ne možeš da promeniš.

b) Ako imaš normal armement štit, npr, Buckler, koji se kupuje od gatekeepera u Strormveil, jednostavno idi u chekpoint i tamo imaš opciju ash of war, i selektuj "no skill", menjajući "parry" koji taj štit ima po default. Naravno, prethodno moraš da kupiš "no skill" ash of war kod prodavca, to je onaj vitez Bernal, on je na početku u kolibi, valjda je posle u Volcano manor, pa postane Invading NPC u Farum Azula pred kraj igre. Taj "no skill" ash of war možeš da dupliraš posle i koristiš na svim sličnim štitovima, imaš opciju za dupliranje kod kovača u Holdu Okruglog Stola.

c) To je naravno, da koristiš armament štit koji već ima "no skill". Primer je, recimo, Carian Knight's Shield, nalaziš ga u akademiji.

Ako i dalje nisi siguran, jednostavno napiši koji štit koristiš, pa ću ti reći.

Petronije

Ma snaći ću se dalje, odlično si objasnio. [emoji106][emoji106][emoji106]

Meho Krljic

Samo da prijavim da mogu da menjam vizit kartu da mi piše "Mehmet Krljić: Elden Lord". Doduše, završio sam igru preko veze, samonujući kompetentnog ljudskog saradnika koji je odradio jedno 70% posla na kraju. Hvala mu do neba a ja sam, nadam se taj dug već otplatio mnogim drugim ljudima pomogavši oko drugih bosova (mada sam odmah posle otišao nazad i pomogao još nekim ljudima oko Maliketha).

Mislim, naprosto me je lenjost uhvatila - bilo mi je jasno da mi sleduje najmanje 10-15 sati koopa da osvojim još 5-6-7 nivoa koliko bi mi valjda bilo optimalno ili da bar 10 sati treniram sa Elden Beastom dok ne naučim sve tajminge i prođem ga solo. Ovako sam lepo video odjavnu špicu i nastavljam da igram, pa se monotonija neće uvući u moj ran. 177 sati za prvi prelazak je, bogami poprilično al skoro pola toga je sigurno koop...

dark horse

Čestitamo, čestitamo!!  :| :| :|

To je sigurno varijanta za prelazak Elden Beasta na koju bi se i sam odlučio, da sam imao PS+. Samo za dve stvari sam se pokajao što nisam imao PS+: prva je quest Varea, prvog NPC-a u igri, kog sam na kraju ubio, jer njegov quest nisam mogao da završim, jer je podrazumevao da uđem u realmove drugih igrača u multiplayeru, drugi je naravno Elden Beast, koji mi deluje neuravnotežen da se pređe u solo play, posebno nakon zadnjih patcheva koji fixuju bossa.

Koncept leachovanja inače redovno koristim u Diablu 3, jer ko će sam sve solo, svake sezone iz početka?

Sad da nam javiš kako ti se čini težina NG+. Meni deluje prelako, plus nedovoljan exp za levelovanje, bar dok se ne izvučem do grada, a to podrazumeva da maknem drugog demigoda (Godrik je pao!!), verovatno šeficu akademije ili Radana, pošto mi Rikard deluje preambiciozno za početak, mada nisam ni pokušavao.

Meho Krljic

Nisam još počeo NG+. Hoću da vidim da li mogu ovde da počistim šta još nisam uradio, možda da probam Maleniju itd. Pa ćemo onda lagano.

Radagon/ Elden Beast kombi je poprilično ogroman skok u odnosu na ono što prethodi u smislu obaveznih bosova. Godfrey je bukvalno lagan u odnosu na ovo, tako da, da, napravili su ga da bude coop-ready i ja sam na kraju poklekao. Mislim, kažem, mrzelo me da igram još 10-15 sati pod, jelte, psihološkim pritiskom  :lol:  Da imamo još par dana praznika, da, ali ovako, nema šanse, pa moram i sutra na posao a Nedelja je.

Petronije

Čestike Meho, nek ti je sasrećom prelazak Elden Ringa, i još dugo da ga igraš.  :!:  Čekamo rivju prepun hvalospeva i kovanja u zvezde.  :|

dark horse

Nego, kad kažeš da si sad Elden Lord, to znači da ti nisi izabrao Ranni ending kao ja, već jedan od tri moguća Elden Lord kraja?

Ja sam elegantno izbegao lordovsku dužnost i presto. Čak razmišljam da to ostavim za sledeći prelaz, a da ovaj NG+ bude troprstićeva apokalipsa, tako da možda izbegnem i po drugi put. :lol:

milan

Bravo Meho!
Ja sam 154 level, stigao sam do Melanije, koja mi je nemoguća za sada, a nije mi do toga da gubim sate na njoj. Stigao sam s druge strane do Crumbling Azule, ali sam shvatio da imam delove mape koje nisam otkrio/počistio pa se sad bavim time.
Inače, kod onog grejsa koji se zove, čini mi se, chapel ili small church ili tako nešto, u Haligtree-u nalazi se najbolje mesto za farmanje runa, pa se malo malo vratim tu i popunim level.

Meho Krljic

A pa, Milane, ti si deset nivoa iznad mene, onda da se ne mučim sa Malenijom  :cry:

Quote from: dark horse on 07-05-2022, 17:46:00
Nego, kad kažeš da si sad Elden Lord, to znači da ti nisi izabrao Ranni ending kao ja, već jedan od tri moguća Elden Lord kraja?

Nisam imao nikakvu ponudu izbora, kraj mi je automatski dodeljen, verovatno zato što nisam odradio potrebne kvestove. Ali jesam završio Rannin kvest tako da smo nas dvoje, što se mene tiče, muž i žena.

I što kaže Petronije, sad treba sesti i pisati a napisati nešto pametno o igri o kojoj SVI pišu sve vreme  :lol:

dark horse

Da, upravo sam išpijunirao tvoj youtube kanal, i video da si dobio "Age of Fracture" kraj, to je zapravo četvrti Elden Lord završetak, kad ne iskoristiš nijednu od tri moguće great rune da opraviš prsten, defaultna opcija.

Interesatno, nisam znao i da to može, mislio sam da moraš imati neku od greater runa. Mada, jeste logično, šta oko nemaš ništa i ne uradiš ništa što vodi u ostalih 5 završetaka? Mada, ti si imao Ranni završetak, isto kao ja, samo je trebalo da je prizoveš, pored Marike postojalo je mesto za summon Ranni, verovatno ti je promaklo. Ništa, bar sad znaš za NG+. :lol:

Meho Krljic

Al zaboraviću do tada  :lol: :lol: 

A koje su to tri rune? Rajkarda i Maleniju nisam ubio, dakle, pretpostavljam da su te dve ali koja je treća? Nije mi ništa ponuđeno nigde, a imam sve ostale rune.

dark horse

Imaš tri great rune (zapravo, mending runes) za alternativne završetke: od Goldmaska, od Fije i od Dung Eatera, njih dobiješ kad završiš njihove questove. Ja samo Goldmaskovu nisam dobio u prvom prelazu, ali nema veze, ionako se ne prenose u NG+, moraš ih ponovo preći da bih ih iskoristio.

Te rune aktiviraš na samom kraju igre, na Marikinom lešu, tj. dobijaš opcije za aktivacije alternativnih završetaka, ako ih imaš.

Malo je glupo što da bi video sve krajeve moraš igru preći 6 puta. To znači završiti NG+5.

Srećom, pa za achivemente trebaju samo tri kraja, valjda bilo koji od 4 moguća Elden Lord kraja, Ranni kraj i triprstićev kraj (apokalipsa), znači dovoljno NG+2 za platinum trofej. Što me raduje, jer nisam baš presrećan sa količinom runa koje daje NG+ i daljim levelovanjem. Postaje preteško, tj. predosadno.

Meho Krljic

Hmmm, ja sam mislio da sam kompletirao Dung Eaterov kvest. Mislim, pričo s njim, otišo, našo mu telo, on mi zakazao randevu kod jezera, ja ga ubio. Al ne sećam se da sam dobio runu...

Ovo za krajeve stoji, al to je FromSoft. Žele da ne prestaneš sa igranjem. Sreća, igra je zabavna i na petiu prelazak. Mislim, verujem da jeste, Dark Souls je bio...

dark horse

Nije to kraj Dung Eaterovog questa. Moraš otići do njegovog fizičkog tela u kanalizaciji i odneti bar 5 od 6 mogućih cursea koja nalaziš na telima njegovih žrtava, to ga dokrajči i dobiješ njegovu (bukvalno) prokletu mending runu, kao njegov oklop (jedan od najboljih u igri, sa najvećim poise, a i najtežih) i mač.

Tu gde si ga ti "ubio" samo nalaziš jedan od cursea, na lešu blackguarda.

Meho Krljic

Vodafak. Nisam imao pojma.

dark horse

Možeš probati da završiš sada, ali će ti runa biti oduzeta kad pređeš na NG+. Ako je uopšte možeš da je i dobiješ posle završetka igre. Jer bukvalno nema funkciju.

Meho Krljic

Da, pogledaću. To je ona ista kanalizacija gde sam ga našao kako udara glavom u zid, pretpostavljam...

dark horse

Petronije

Radi fora sa no skill, sada normalno koristim ash na L2 sa štitom u levoj ruci kako bog zapoveda. Hvala Linkine, verovatno to ne bih nikad provalio, osim ako slučajno ne bih pročitao. Inače sam kupio no skill u stormhillu (warmaster shack).

dark horse

Služimo narodu!  :|

dark horse

Mada, nisam sasvim ubeđen da nikad ne bi uspeo da provališ. Verovatnije mi je da bi, i to u vrlo bliskom delu igre.

Carian Knight's Shield, kojeg sam već spomenuo, dropuje sa onog zajebanog viteza pre šefice akademije, do kog si stigao. A u pitanju je jedan od najboljih štitova u tom delu igre. Sigurno bi ga koristio i primetio da ti dozvoljava korišćenje skilla na oružju. Pa bi i verovatno bilo čudno kako i zašto.

Isto kao što sam ja primetio. Gotovo je nemoguće ne primetiti ako često menjaš oružja, a čuvaš taj štit. Jer dobri štitovi su retki.

Petronije

Uf njega sam skroz zaboravio, još ga nisam ubio, danas ću da probam to. Sad imam bloody slash na uchiju, koji jeste da otkida malo HPa ali otkida i protivnike.

dark horse

Da imaš Weapon Skill: Bloodblade sa Eleonora's Poleblade makao bi ga kao od šale.

Isto je dobar Weapon Skill: Corpse Piler sa Rivers of Blood. Koji je dostupan znatno kasnije.

Oba su odlična za sređivanje Malenie.

Ja na uchiju trenutno imam Ash of War: Hoarfrost Stomp. Dobar je jer troši vrlo malo FP, a razara. Može se naći u Lurniji, na nevidljivoj bubi na jezercetu u blizini Caria Manora. Ali, ne trošim toliko taj skill, tj. ash, koliko udarac sa dve katane na L1. Druga, katana u levoj ruci je Rivers of Blood. Razara, a ne troši FP uopšte.

To je build koji sam bezobrazno drpio od Let Me Solo Her. Odlično čistim NG+ s njim, pometlao sam sinoć i Renalu, tj. šeficu akademije, a vala i Mehinog raspadajućeg zmaja u Caelidu, oba po drugi put. :lol:

Meho Krljic

Lepo se provodite  :lol:

U međuvremenu, Doc Burford je, pod uticajem Elden Ringa, lansirao pomalo neusmereni ali na kraju vrlo zanimljivi niz na tviteru o dizajnu igara i zašto je Elden Ring TAKO dobar:

https://twitter.com/docsquiddy/status/1523169923777900544

Citat:

anyways, elden ring works because they're not condescending to the player, because they're making things that matters to them on the dev team, because they're trying to make the world _interesting_ rather than go "well based on operant conditioning we know we need..."

the reason people are putting hundreds of hours into it is because there's tons of cool shit to find rather than a massive open world that's just like "ah yes, talk to this character, go to this location, fight 3 waves of enemies, return home" quest design.
   elden ring works because it does this: 1) what is that? 2) i will check it out 3) oh jesus christ 4) AHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH     

what's that? oh it's a big fart dragon what's this? a hidden path that takes you to an entirely different area who's she? that's ranni, you can marry her etc

it's a game where the entire thing is getting players to go "what's this?" "oh that's interesting" "how do I..." and so many games teach you what to do so you know what to do at all times.
   Elden Ring teaches you How To Figure Out How To Solve Its Problems--it teaches you framework, rather than rote behaviors. So you don't go "ah I know what this is and how to beat it" and shut your brain off. It requires PLANNING and SOLVING three dimensional problems.       

dark horse

Stigoh do prestolnice u NG+ i pobedih zlatnog Godfrija drugi put. Ovaj put iz prve, bez da se oznojim. A to je boss sa kojim sam se pakleno namučio u prvom prelazu.

NG+ je toliko laka šetnja po parku da postaje malo smešno. Potpuni kontrast paklu s početka igre. Počinjem da se pitam da nisam u pokušajima da pobedim Elden Beasta napravio svoj build toliko moćnim da je bukvalno broken.

Ostalo mi je ovu tezu da proverim na tri moćna protivnika iz prethodnog runa Fire Giantu, Maleniji i, naravno, samom Elden Beastu.

Ali, daleko sam od tog cilja, pošto mi je prerogativ u ovom prelazu da pređem što više questova, prvenstveno one koje nisam skroz završio u prethodnom (patches, dialos, goldmask, selvus), kao i da završim milicent quest na drugi način.

dark horse

Mada, koliko se sećem, do Fire Gianta nisam koristio Mimica, to bi mogao da bude bar deo objašnjenja što je prelako...

Petronije

Sećam se da je Meho spominjao neke ruke koje vise sa zidova i kako je to demonstracija Mijazakijeve uvrnutosti (ili nešto slično, Meho će oprostiti ako nisam dobro zapamtio), ali otprilike mi je sad jasno na šta je mislio. [emoji16]

Meho Krljic

Uvrnutost, uvrnutost, ali poenta je da nikada dizajn neprijatelja ili stvorenja nije "samo" odvratan, nego uvek ima neku istoriju, neki razlog zašto su stvari takve. Ove ruke, jelte, kako rekoh, nose prstenje i neke imaju namazane nokte.  :shock:

dark horse

Crni Petronije, pa ti si ili provalio iluzijski zid do Caria Manora ili otključao Dektus lift. Treće nema.

Petronije

Zid. Msm to mi je bio logičan put gledajući mapu, samo tamo nisam bio. Tukao sam nekog moba koji je bio pozicioniran odmah do zida pa sam aktivirao, ali svakako bih našao taj put.

Meho Krljic

Loretin veliki luk koji se dobija tamo (magija) je jedna od najkorisnijih stvari za lika sa magijskim bildom. Petroniju to neće ništa značiti, al čisto da se zna.

dark horse

Quote from: Petronije on 10-05-2022, 12:03:31
Tukao sam nekog moba koji je bio pozicioniran odmah do zida pa sam aktivirao, ali svakako bih našao taj put.

Klasika. U jedno 90% slučajeva imaš neprijatelja koji se pojavi niotkud, i to ti je pouzdani pokazatelj iluzornog zida iza koga je stigao.

Ili je drugi iluzorni zid odmah posle prvog, treći odmah posle drugog itd, sekvenca ćorsokaka koja očigledno ne vodi nikud, tj. nešto je skriveno.

Možda je samo jedan slučaj paklen, a čak i tad dobiješ hint u questu gde treba da odeš i lupaš.

Meho Krljic

Fakat je da ovde ima i mnogo manje iluziornih zidova nego što je SoulsBorne prosek ali stari igrači udaraju u bukvalno sve što stignu  :cry: :cry: :cry:

Petronije

Quote from: Meho Krljic on 10-05-2022, 12:54:23
Fakat je da ovde ima i mnogo manje iluziornih zidova nego što je SoulsBorne prosek ali stari igrači udaraju u bukvalno sve što stignu  :cry: :cry: :cry:

Verovao ili ne, juče dok sam igrao, mlađi sin me je posmatrao, i bukvalno pitao: "Tata, zašto to radiš?"  :cry: :cry: :cry:

Vidi dete da nešto ne štima, njemu to nema logike.

dark horse

Stari iskusni igrači jedno 95% vremena u igri troše na lupanje zidova, a 5% na lupanje neprijatelja.

Dobro je to, ako ako. Tako mi novi mladi neiskusni igrači imamo šansu!  :|