• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

COVID-19

Started by lilit, 30-03-2020, 18:00:41

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

mac

Istorija bolesti se ne ponavlja, ali se rimuje. Situacija nije ista ali je porilično slična. Ljudi se i dalje razboljevaju, i i dalje mogu da umru. Razlika je što su neki do sada stekli bar kakav imunitet, i što je benignija mutacija virusa sve više zastupljena u novim slučajevima.

scallop

Quote from: mac on 20-05-2020, 11:17:52
Istorija bolesti se ne ponavlja, ali se rimuje. Situacija nije ista ali je porilično slična. Ljudi se i dalje razboljevaju, i i dalje mogu da umru. Razlika je što su neki do sada stekli bar kakav imunitet, i što je benignija mutacija virusa sve više zastupljena u novim slučajevima.

Sasvim korektno. Trebalo bi citirati i Anu Gligić. Bila je neki faktor još od variole. Prema njenim izjavama, pominje "pasažiranje", virus se zamorio od landranja, nasilna verzija je mahom sahranjena sa žtrvama. Cirkuliše samo turist korona, a ona je prigodna za razvijanje imuniteta.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Mica Milovanovic

Bojim se da lilit ima drugačije mišljenje...  :(
Mica

scallop

Quote from: Mica Milovanovic on 20-05-2020, 12:16:34
Bojim se da lilit ima drugačije mišljenje...  :(

Ne boj se. Nit' od mog mišljenja štete nit' od njenog koristi. I obratno. Budi jednom muško pa brani i moje stavove. Imam i ja doktorku iz iste branše i ne manje značajne informacije. Treba samo da se setiš. Na kraju, moja glava je u pitanju. Ko zna da li me je BSG imunizovao.

Neću se naljutiti ako sad zbrišeš. Navikao sam.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Mica Milovanovic

Pa, moja jeste realno možda malo manje ugrožena od tvoje, ali pošto je moja, znaš...  :) 
Trojica prijatelja i poznanika već su mi stradali od ovoga, jednog su pre par dana posle dva meseca skinuli sa respiratora u ko zna kakvom stanju, a nijedan nije inicijalno bio u lošijem zdravstvenom stanju od mene, niti mnogo stariji.
Zato se prilično pazim i trudim se da se niko oko mene previše ne opusti.
Što i tebi želim, od sveg srca.
To je bila suština komentara...
Kakva ljutnja...
Mica

Truba

nije ista situacija jer se ljudi više ne rukuju, grle i pozdravljaju na ulici
rijetko ko ide kome u goste
ako se i rukuješ odmah umačeš ruke u alkohol

dakle svijest je promijenjena
došlo iz guzice u glavu
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Krsta Klatić Klaja

Nestorović B.O.G. i dalje tvrdi vještački virus i da pijemo kafu u kafiću.
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

scallop

Quote from: Labudan on 20-05-2020, 15:15:03
Nestorović B.O.G. i dalje tvrdi vještački virus i da pijemo kafu u kafiću.

Ne tvrdi i ne lupetaj.

Truba

https://zimo.dnevnik.hr/clanak/kineski-lijecnici-zabrinuti-cini-se-kako-se-koronavirus-mijenja-i-postaje-opasniji---606068.html

korona se menja
Kineski liječnici upozoravaju: Čini se da se koronavirus mijenja i postaje opasniji

Ljudi ne smiju pretpostaviti da je najgore iza njih. Vrlo je vjerojatno da će ova epidemija trajati još dugo, upozorio je doktor Wu Anhua.
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

scallop

Нисам очекивао реакцију са толико мудрости, али такви смо какви смо.

tomat

Ima li nekih upotrebljivih studija koje kažu da kolektivni imunitet vredi nešto u ovom slučaju, ili je za to još rano? Imali smo slučajeve da se neko razboli dva puta za relativno kratko vreme.

Isto tako, kako znamo da je virus mutirao u neku manje opasnu varijantu?
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Krsta Klatić Klaja

ta Ana Gligić koja je počela priču o pasažiranju ili parsažiranju, neznam pojma, priča da virus uleće najjače u prvoj fazi a onda evoluira i prilagođava se domaćinu, iliti iz totalno životinjske prelazi u humanije faze i manje je opasan/letalan

i onda je pričala o 4 faze od 25 dana, ali koliko je to ispravno ko će ga znati... Nestorović se toga drži, plus da pošto je vještački virus još brže gubi ubojitost

ajd sad neko da proba je li tako 8-)

mac

Letalne varijante imaju manju moć širenja upravo zato što su letalne. Što domaćin kraće živi to je manja šansa da se virus proširi na druge domaćine. Čim nastane varijanta virusa koja je manje letalna ta nova varijanta bude "kompetitivnija" od starog virusa, i bolje se širi.

scallop

Sad sve što ću napisati uzmi sa malo soli. Ne treba nam studija da bismo znali da nam je kolektivni imunitet preduslov preživljavanja. Svi ljudski sojevi koji ga nisu imali nisu ni preživeli. Drugo pitanje su virusne infekcije. Virusi su ti naki ajvančići koji kad uniđu u insana insan biva hasta. Odnosno, kad dobijemo grip budemo bolesni. Razlika je što je ovaj malo preterao pa kad uniđe zapuši alveole pa ne mereš dihat. Postoje studije da čovek 63% nije svoj, odnosno, da smo sazdani od uljeza. Stalno razmišljam o pretpostavci da su nam i leukociti vrsta uljeza koji agresivno reaguje na nove.

Da li je virus mutirao u manje agresivnu varijantu? Možda, a možda smo mu uskratili lakoću putovanja. Zdravstveni radnici nisu stradali zbog nepažnje nego zbog učestalosti prilike da se zaraze. Ali, ako je zaraženi na kasi u samousluzi šansa da nekom prenese virus raste. Isti slučaj. Učestalost.

Krsta Klatić Klaja

valjda je covid19 sam po sebi ta kompetitivnija varijanta sarsa

sve u svemu, Nestorović sad priča da nije ni potekao iz Kine, da je vještački, spominje Montanjea u svakoj emisiji haha

koje ludilo bi ispalo ako nešto od toga bude istina :lol:

tomat

Quote from: scallop on 20-05-2020, 19:02:39
Sad sve što ću napisati uzmi sa malo soli. Ne treba nam studija da bismo znali da nam je kolektivni imunitet preduslov preživljavanja. Svi ljudski sojevi koji ga nisu imali nisu ni preživeli. Drugo pitanje su virusne infekcije. Virusi su ti naki ajvančići koji kad uniđu u insana insan biva hasta. Odnosno, kad dobijemo grip budemo bolesni. Razlika je što je ovaj malo preterao pa kad uniđe zapuši alveole pa ne mereš dihat. Postoje studije da čovek 63% nije svoj, odnosno, da smo sazdani od uljeza. Stalno razmišljam o pretpostavci da su nam i leukociti vrsta uljeza koji agresivno reaguje na nove.

Da li je virus mutirao u manje agresivnu varijantu? Možda, a možda smo mu uskratili lakoću putovanja. Zdravstveni radnici nisu stradali zbog nepažnje nego zbog učestalosti prilike da se zaraze. Ali, ako je zaraženi na kasi u samousluzi šansa da nekom prenese virus raste. Isti slučaj. Učestalost.

To za kolektivni imunitet mi je jasno, mislio sam na to koliko taj imunitet može da se zadrži, tj koliko je efikasan. Kažu da grip možeš da fasuješ nekoliko puta u životu, između te štiti imunitet (osim ako se sorta koja cirkuliše ne menja jako često). E sad, videli smo da su se ljudi zaražavali i nakon preležane bolesti, pa sad da li su to neki izuzeci ili je možda pravilo da je imunitet kratkotrajan ili slab, na te studije sam mislio.

Isto što se mutiranja tiče, i ja mislim da je stvar u manjem broju prilika, plus više vodimo računa o rizičnim kategorijama pa je i klinička slika povoljnija kod ovih koji se ipak zaraze.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Krsta Klatić Klaja

valjda kad imaš imunitet grip ne proizvodi teške simptome, a nije da je imunitet da si totalno nedodirljiv naredne godine? Čak i kad se vakcinišeš ne znam imaš li 100% garanciju?

to duplo oboljevanje su pričali da je zapravo nezaliječeno obnavljanje simptoma a ne nova zaraza?

misim šta su sve nadrobili tako sam čuo proteklih mjeseci

Krsta Klatić Klaja

kako god bilo, Cambridge drži online predavanja i naredne školske godine, nači do juna 2021. nema klasične katedre zbog korone

https://www.lbcnews.co.uk/uk-news/cambridge-university-announced-move-to-hold-all-le/

scallop

Aman, nisu načisto jel' virus uopšte živi stvor. Da su mene pitali nazvao bih ga Lazar. Vaskrsne kad nađe svog boga.

tomat

Evo jutros slušam na vestima, u Italiji svaki dvadeseti davalac krvi ima antitela, i to su uglavnom ljudi koji su bili u dodiru sa virusom pre prvog zvanično registrovanih slučaja tamo u februaru.

Krsta Klatić Klaja

na kraju će svijet biti lud a Nestorović normalan :lol:

lilit

pročitah pažljivo sve što ste napisali, prvo jednom, pa onda još jednom i ne mogu se oteti utisku da je propaganda (ili neznanje) čemu ste izloženi preko medija toliko jako da će univerzum vremena biti potreban da se to nekad, nekako prevaziđe. roman bih mogla da napišem o stvarima koje kruže društvenim mrežama (često u obliku video zapisa koji se mogu pogledati i koji u nekim slučajevima imaju milione pregleda) a koji su puni gluposti i lažnih tvrdnji koje nisu utemeljene. treba uvek imati na umu da i među ljudima koji se oslanjaju na svoje obrazovanje, postoje lekari, istraživači, naučnici, i profesori koji u životu nikada nisu stvarno radili na nekim pitanjima, ali imaju "mišljenje" u koje se veruje na temelju njihovih akademskih kvalifikacija.

šta hoću da kažem?

imam 25 godina staža u oblastima: biohemija, molekularna biologija, imunohemija, imunologija, vakcinologija, dijagnostika i pravljenje vakcina. osnovno obrazovanje, plus magistarski plus dva doktorata, plus poslednjih 5 godina predajem i imunologiju i vakcinologiju i tropske bolesti ALI nikad se ne bih usudila ni na forumu tvrditi, a posebno ne javno objaviti ništa o virusima, a posebno ne savetovati ljude šta i kako. virusologija nije moja oblast. o hlamidiji i imunologiji i vakcinologiji oko hlamidije, čime se usko bavim poslednjih 9 godina, bih mogla, i to radim. na kongresima i sa ljudima kojima je to takođe uža specijalnost.
znači, moje pisanije na forumu o koroni ima nešto veću težinu nego batino ili zoskovo ili mehovo, al ono je i dalje forumsko mišljenje.

naravno, posle toliko godina iskustva, znam da razlikujem fake news, fake people, pa čak u u virusologiji. znam da čitam naučne radove, i imam tu privilegiju da na dnevnoj bazi (posla radi) imam sastanke sa virusolozima koji su npr. dosad sekvencirali oko 200 uzoraka i u toku je još 300 (ovde se radi o whole-genome sequencingu) i od njih čujem da virus nije značajno mutirao (što se od korone i ne očekuje jer za razliku od gripa nema segmentirani genom. srećom!)

gledala sam anu gligić i slošilo mi se. bez ikakve želje da potcenjujem njen minuli rad, ana je ostala tamo gde je bila sedamdesetih, svet je otišao dalje. nije to ništa loše, lepo ju je bilo videti na tv-u, ali toliko non-scientific stvari da iznese?
postoji jedan (1) virus koji se zove sars-cov-2 koji povremeno ima neku single point mutaciju (SNP) al to nema veze sa različitošću sojeva o kojima ona priča. jedan virus, jedan soj (sars-cov-2). ima 7 serotipova korona virusa koji mogu da inficiraju coveka: tri mogu biti letalna (sars-cov, sars-cov-2, i mers-cov), ostala 4 uzrokuju common cold. ali ne postoje serotipovi corona virusa, to su SNP mutacije koje - na osnovu svih dosad sekvenciranih genoma - ne utiču na virulentnost virusa. a tek porediti grip u ovom smislu   :cry: . grip mutira jer ima segmentirani (prelep!) RNK genom, korona virusi nemaju  i ne mogu da mutiraju kao grip. i to ja kao NEVIRUSOLOG znam jer je to deo opšte mikrobiologije. ona bi to morala da zna i spavajući. etc etc. ili se suzdržati od iznošenja (javno) mišljenja.
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

lilit

Quote from: Black swan on 20-05-2020, 14:09:03
nije ista situacija jer se ljudi više ne rukuju, grle i pozdravljaju na ulici
rijetko ko ide kome u goste
ako se i rukuješ odmah umačeš ruke u alkohol

dakle svijest je promijenjena
došlo iz guzice u glavu

da, ovo je bitno. kad sam rekla "situacija sa virusom je ista", bila sam vrlo precizna i mislila na virus koji je i dalje tu, cirkuliše na isti način kao i pre. distanca i alkohol i dalje apsolutno neophodni kao i pre.

lilit

Quote from: tomat on 20-05-2020, 17:52:36
To za kolektivni imunitet mi je jasno, mislio sam na to koliko taj imunitet može da se zadrži, tj koliko je efikasan. Kažu da grip možeš da fasuješ nekoliko puta u životu, između te štiti imunitet (osim ako se sorta koja cirkuliše ne menja jako često). E sad, videli smo da su se ljudi zaražavali i nakon preležane bolesti, pa sad da li su to neki izuzeci ili je možda pravilo da je imunitet kratkotrajan ili slab, na te studije sam mislio.

trenutno ne postoji način da se tvrdi koliko će imunitet da se zadrži (jer je virus nov i u kontaktu s ljudima je tek od decembra). ono što se zna je da su svi koji su bili zaraženi razvili antitela (reda veličine da 50% inficiranih ima antitela već posle 7 dana, a svi posle 14).

bitno: nemamo slučajeve da se neko inficira nakon preležane bolesti već imamo info iz medija da su ljudi koji su bili testirani pozitivno na virus (PCR), posle nekog vremena ponovo bili testirani pozitivno. sad je već common knowledge da im je prvi test bio false. što je takođe normalno, posebno kad se testira toliki broj uzoraka.

ono što se može sa velikom verovatnoćom reći je da će zaštita (posle infekcije ili posle vakcinisanja - to su dva načina kako se stvara kolektivni imunitet) trajati oko 2-3 godine (neće biti long-term kao sa infekcijom ili vakcinom npr. protiv malih boginja). kako se to može reći? tako što znamo da su antitela kod ljudi koji su preležali sars 2003. godine "trajala" u proseku 2-3 godine, a sars-cov (uzročnik SARS-a) i sars-cov-2 (uzročnik COVID-19) virusi su na genome nivou i na nivou kako ulaze u ćeliju (koriste ista vrata, tj, imaju isti receptor) jako slični.

lilit

Quote from: tomat on 21-05-2020, 11:06:04
Evo jutros slušam na vestima, u Italiji svaki dvadeseti davalac krvi ima antitela, i to su uglavnom ljudi koji su bili u dodiru sa virusom pre prvog zvanično registrovanih slučaja tamo u februaru.

ovo je isto problematično. od 14 testova koje smo mi testirali, samo jedan nije bio đubre. izloženost austrijske i nemačke populacije je max 2% u ovom momentu. ne vidim razlog zašto bi italijani bili drugačiji (severna italija, najpogođeniji gradići, ima otprilike oko 15%).
ako su italijani radili samo quick test, to bi dalo objasniti ovo što si čuo na vestima.

Krsta Klatić Klaja

Quote from: lilit on 21-05-2020, 12:51:55
ALI nikad se ne bih usudila ni na forumu tvrditi, a posebno ne javno objaviti ništa o virusima

zato što nisi božanstvo Nestorović :lol:

elem, valja dodati da Nestorović najavljuje da ide u privatnike u septembru, pa očigledno hoće da mu Đoković bude pacijent, a onda i ostalima da naplati dodatno liječenje kanabisom, Teslinim frekvencijama i homeopatijom :lol:

da budemo pošteni, Nestorović ipak, poslije svih Tesli, von Nojmana i Montanjea kaže sve što i ostali, distanca, oprez, ne treba na ljetovanje, to jest postoji kod njega neka kombinacija normalnih uputstava za ljude i bogovsko ludih konstatacija

vrh mu je za sada ono google izbacuje samo zapadne istraživače, zato koristi yandex da dođe do indijskih, ruskih i kineskih istraživanja, pa je čak našao nekog Kineza da mu rad o koroni prevede

ne možeš mu se ne diviti 8-)

Krsta Klatić Klaja

ovaj je možda jači od Nestorovića, svakako ima bogovsko ime

Krešimir Pavelić!

https://faktograf.hr/2020/05/21/dekan-kresimir-pavelic-koronavirus-laboratorij-cjepivo/

mac

Šveđanin objašnjava njihov pristup.

https://youtu.be/ypwoyVl5Dxk

scallop

Mogu da čitam, ali nisam u stanju da slušam. Moji rezoni su daleko prizemniji. Nije bilo potrebno žrtvovati starije da bi dobili imunitet krda. Nagađam da taj imunitet ne nastaje na onima koje su upokojili nego uz one koji su preživeli. Neko iz struke sigurno ima drugo mišljenje, ali zato i postoji second opinion.

Meho Krljic

Pritom, na osnovu testiranja, u Švedskoj se procenjuje da je samo oko 7% populacije razvilo imunitet tako da ako je cilj bio imunitet krda, nije ni dostignut. Loše su odigrali.

scallop

Toliko sad ima i kod nas, a ja i meni slični ćemo još dosađivati. Da li znaš koliko je ljudi prećutalo koronu kod nas? Lično poznajem nekoliko takvih.

Meho Krljic

Pa, sigurno veliki broj ljudi, pogotovo nakon otvaranja privremenih bolnica na Sajmu itd. Takođe, sigurno su mnogi imali izuzetno blage simptome pa nisu ni bili svesni da su zaraženi. Ovo je konzistentno sa respiratornim infekcijama sličnog tipa.

Krsta Klatić Klaja

Jel izvještavaju uopšte kako svi ti likovi i dalje se zaražavaju a bilo 6 sedmica karantina? Mislim, jesu li gastosi ili domaće budale?

A te nesimptomatske dokače mačku o rep, tako sam i ja mogo imat koronu, kad sam kihno usput sam i prdno.

tomat

Quote from: scallop on 22-05-2020, 10:40:22
Toliko sad ima i kod nas, a ja i meni slični ćemo još dosađivati. Da li znaš koliko je ljudi prećutalo koronu kod nas? Lično poznajem nekoliko takvih.

Kako znaš da su prećutali baš koronu?

scallop

Quote from: tomat on 22-05-2020, 11:33:19

Kako znaš da su prećutali baš koronu?

Kad sam ja nešto slagao? Istina je moja najveća mana.

tomat

Ma nisam ja ni rekao da si slagao, samo pitao otkud znaš.

scallop

Zaista mislim da nije etički da pitaš.

tomat

Ok.

Drugar koji živi u San Francisku je sa najstarijim sinom učestvovao u nekom istraživanju gde su rađene serološke analize da se vidi koliko ljudi je preležalo a da nije znalo. Drugar i sin mu nemaju antitela, al su dobili vaučer od po 10$ da potroše na amazonu i uvećaju Bezosovo bogactvo. Eto vam neoliberalizma :)

Meho Krljic

Krsta Klatić Klaja

mene više brinu ti asimptomatski nego da li će neko s koronom biti pregledan 18 puta prije nego što bude proglašen nezaraznim

jer to je Arhimedova tačka preko kojeg čitavo društvo biva kontrolisano, klasična biopolitika prekopirana u 21. stoljeće. Ovo što Mehov link spominje, čak ni to nije bio problem, izolovati leprozne, kužne, ovakve, onakve, pa dobro, izoluj ih, ali biopolitika je izolovala sve i čitavo društvo tretirala po uzoru na zatvor. Mišel Fuko piso knjige o tome kako je plan Džeremija Bentama za zatvor poslužio kao arhitektonski osnov i za kasarne, bolnice, ludnice, na kraju i škole, i samo polako pa ćemo svi biti tretirani kao kužni

zato ovi asimptomatski su mi najsumnjiviji, jel postoji to uopšte tako kako oni pričaju, jer realno je karika koja otvara novo širenje biopolitičke kontrole nivoa kineskog socijalnog osiguranja i kredita

ko što reče jedna Kineskinja jednom, da bi dobila parče toalet papira u wc-u restorana mora ubaciti svoju karticu i registrovati se prije nužde. Nemoš srat da ne provučeš karticu

a sve zbog tamo neke korone, koja do sada nije i niti će premašiti smrtnost od drugih uzroka (vidjeti Health section na dnu)
https://www.worldometers.info/

scallop

Ne pominji Arhimeda, ne pominji Fukoa i ne pominji asimptotske pacijente. Deluje deprimirajuće uz toliko neznanje.

Meho Krljic

Pacijenti koji se asimptotski približavaju zdravlju ali ga nikada ne dostižu i uvek ostaju pod prismotrom neumoljivog sistema koji sve to radi za dobro celog društva. Ovo deluje kao zametak jedne čajnamjevilovske naučnofantastične antiutopije.

Krsta Klatić Klaja

realno, kako postaviš kriterije tog "zdravlja", možda sam i ja imo asimptomatsku koronu

šta im je to, curenje nosa i 37.1C, odlično, onda sam imo koronu u martu

praktično je sumnjiv svako, a to je osnova biopolitičkog vladanja

svako je potencijalni lopov, potencijalni ubica, potencijalni kliconoša, potencijalni ludak... i ajmo to kontrolirat

scallop

Vidite kod Maca šta je asimptota. E, to je. Sve ostalo je nagađanje.

Krsta Klatić Klaja

Nestorović upravo reko da misli da je preležo koronu s dva dana temperature i proliva! :lol:

Accuphase

Nisi ti "prekodrinac", samo nas zavlačiš.

Krsta Klatić Klaja

Linkine, naš da korona udara i na mozak i testise

Accuphase

Pičkoustov pajac & šarlatan i povremeno doktor nastavlja sa zamajavanjem narodnih masa u srbiji a i šire...

https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2020&mm=05&dd=24&nav_category=12&nav_id=1687259

Truba

BIH

U federaciji nista
U rs
Masa slucajeva i smrti

To je nemoguce...statisticki
Elaborirajte