• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

COVID-19

Started by lilit, 30-03-2020, 18:00:41

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Accuphase

Quote from: Black swan on 24-05-2020, 15:08:20
BIH

U federaciji nista
U rs
Masa slucajeva i smrti

To je nemoguce...statisticki
Elaborirajte

Well... ili vi lažete ili međedi prećeruju a najverovatnije i jedno i drugo.

tomat

Nestorović reko da su Srbi genecki predodređeni da se slabo razboljevaju, pa ispada da su rvati i bošnjaci genecki veći Srbi od Srba, nema drugog objašnjenja :)
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Truba

Nas je moto
Nema testiranja nema bolesti
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Accuphase

Quote from: Black swan on 24-05-2020, 15:42:44
Nas je moto
Nema testiranja nema bolesti

To je nojevski pristup zabijanja glave u pesak.

Krsta Klatić Klaja

https://www.worldometers.info/coronavirus/

broj ukupnih testova

Srbija 217,856
Bosna 59,532
Hrvatska 61,482
Slovenija 75,110

šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

Accuphase

Quote from: Labudan on 24-05-2020, 16:20:26
https://www.worldometers.info/coronavirus/

broj ukupnih testova

Srbija 217,856
Bosna 59,532
Hrvatska 61,482
Slovenija 75,110

LIDERI u region a i šire!

varvarin

https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2020&mm=05&dd=26&nav_category=78&nav_id=1687989

Hteli da steknu imunitet krda, sad imaju najvišu stopu smrtnosti na svetu

...Stopa smrtnosti od koronavirusa u Velikoj Britaniji u proteklih nedelju dana veća je nego u Francuskoj i Italiji zajedno.

Na drugom mestu u svetu po stopi smrtnosti u poslednjih sedam dana iza Britanije našla se Švedska...

scallop

Za druge su odgovorni drugi, mi za naše. Zadovoljan sam 98%.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Krsta Klatić Klaja

nešto se pitam, ako utvrde kolektivni imunitet na 3%, onda to znači da je u Srbiji 200.000 bilo zaraženih, u Hrvatskoj preko 100.000, a brojke koje nam sada turaju su smijurija

onda će i ovo oko Britanije i Italije morati da se gleda u drugačijem svjetlu

scallop

Ali, ako nije tako?
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Krsta Klatić Klaja

te cifre stižu iz drugih zemalja, 3-4% ljudi s antitijelima u uzorku

7.3% u Stokholmu = 70.000 koji su već preležali, a Švecka broji 34.000 ukupno zaraženih, a ovo samo Stokholm. U Stokholmu po tome nisu našli ni četvrtinu.

nači đe se krvgavo broji, na testovima virusa ili antitijela?

scallop

Lilit će ti reći da antivirusni imunitet nije trajan, pa su brojevi paket za zadovoljavanje sopstvene javnosti. Valjda ti je jasno da će svi za sebe reći da su uspeli?

Krsta Klatić Klaja

nije mi bitan kvalitet tog imuniteta nego ako je recimo 3% rezultat testiranja antitijela, onda je Srbija do sada registrovala 5% a promašila 95% zaraženih, a Hrvatska još gore, ona je promašila 97% zaraženih

misim to ovako niža matematika odokativno

i onda mogu oni da se hvale ali za šta

mac

Zaraženi koji ne boluju nisu bitni sami po sebi. Najbitniji su oni kojima je potrebna pomoć da bi preživeli. Zato se ne testira cela populacija nego samo "interesne" grupe, odnosno oni za koje je verovatnije da su možda bili u kontaktu s virusom (povratnici, i okruženje nekog obolelog). Nema potrebe testirati celu populaciju, jer nema potrebe.

Krsta Klatić Klaja

ne kontam... ako imaš 100.000 zaraženih u Beogradu onda kako ćeš zaštititi interesne grupe? Već u startu ih nisi zaštitio. U stvari ne znamo još ni koliko ljudi je generalno preminulo u pojedinim državama pa da uporedimo s prethodnim godinama, vidiš da pričaju da svi broje preko one stvari, niko ne zna ko broji, kako broji ni zašto broji

Brnaba optužila Crnogorce da su falsifikovali smrtnost od korone itd

sad je javna optužba, za razliku od one Nestorovićeve za Hrvatsku

a sve se na kraju vraća na kolektivni imunitet

tako ja kontam, da ne dužim više i živciram lilit krasnom ekspertizom 8-)

mac

Tačno je da prava zaštita, onako kako ti trenutno razumeš taj pojam, nije moguća. To je bilo očigledno onog trenutka kada je proglašena pandemija. Tog trenutka svetsko zdravstvo se preusmerilo sa pokušaja suzbijanja na pokušaje kontrole rasta. Rast više nije bilo moguće sprečiti, ali je bilo moguće usporiti makar toliko da zdravstveni kapaciteti (u ljudstvu i smeštaju) ne budu prevaziđeni. Zaštita onako kako je ja vidim sastoji se u tome da naši zdravstveni kapaciteti budu dobro iskorišćeni, ali ne i preplavljeni. Izolacija i pranje ruku smanjuju rast. Tetiranje takođe služi da se smanji rast, a ne da pronađemo sve bolesne. Nemoguće je pronaći sve bolesne.

Cilj je da pomoć dobiju svi kojima je pomoć potrebna. Ta pomoć nije bog zna šta, osim eto tih respiratora, ali oni valjda spasavaju živote.

Krsta Klatić Klaja

ma ja o klin ti o ploču. Samo kažem da se razbacuju brojkama koje će na kraju ispasti bulšit cifre. Kažu Britanija se zaebala, pa to tek treba izračunati jel se zaebala. Srbija lider, Hrvatska najbolje prošla, Montenegro corona free, sem što su to pretpostavke koje tek treba dokazati.

mac

Postoji jedan siguran način da se utvrdi da li se država zajebala. Da li država pruža medicinsku pomoć svima kojima je pomoć potrebna? Nije toliko bitan broj umrlih, koliko da su ti umrli dobili medicinsku pomoć (kao i neumrli, i svi drugi koji su opravdano tražili medicinsku pomoć).

Krsta Klatić Klaja

kako mi to možemo sada da znamo? Opet se vraćam na isto, mi to možemo znati tek kad čitava priča završi, kad saznamo konačne posljedice. Ako recimo sto hiljada zaraženih luta okolo to će se osjetiti na jesen kroz pojačano širenje ili će se osjetiti već u junu? Ili se neće uopšte osjetiti?

pitam, pretpostavljam...

a zamisli tek da je 200.000 zaraženo u Srbiji i da je preminulo 250, šta je to, neka smrtnost 0.125%?

scallop

Quote from: mac on 26-05-2020, 16:59:57
Tačno je da prava zaštita, onako kako ti trenutno razumeš taj pojam, nije moguća. To je bilo očigledno onog trenutka kada je proglašena pandemija. Tog trenutka svetsko zdravstvo se preusmerilo sa pokušaja suzbijanja na pokušaje kontrole rasta. Rast više nije bilo moguće sprečiti, ali je bilo moguće usporiti makar toliko da zdravstveni kapaciteti (u ljudstvu i smeštaju) ne budu prevaziđeni. Zaštita onako kako je ja vidim sastoji se u tome da naši zdravstveni kapaciteti budu dobro iskorišćeni, ali ne i preplavljeni. Izolacija i pranje ruku smanjuju rast. Tetiranje takođe služi da se smanji rast, a ne da pronađemo sve bolesne. Nemoguće je pronaći sve bolesne.

E, sad, Bato, naučiš napament, jer od ovog tačnije ne može. Jedino bih dodao da plačem zbog intubiranih (respiratori). Teško da će neko od njih preživeti ono šta su doživeli.

Krsta Klatić Klaja

šta ne može tačnije biti? Kontrola rasta se ne može izračunati s netačnim brojevima. ne znam šta je nejasno.

mac

Rast se utvrđuje brojem onih koji su zatražili medicinsku pomoć. Ne moraš da ih juriš, doći će ti sami.

scallop

Quote from: Labudan on 26-05-2020, 19:25:56
šta ne može tačnije biti? Kontrola rasta se ne može izračunati s netačnim brojevima. ne znam šta je nejasno.

Znam da ti možeš beskonačno. Najpre, na osnovu čega znaš da su brojevi netačni? Dalje, znaš li u kom stanju nam je bilo zdravstvo kad je korona zapretila? Ne znaš. Bar ne znaš tačno. Negde na ovoj temi sam detaljno ispisao zavisnost pristupa epidemiji od stanja zdravstva. Tvom stručnom profilu je ta logika nedostupna, ali naš jedini izbor je bio razvlačenje odgovora na epidemiju, a da se u hodu opremamo. Ispostavilo se da smo imali sreće sa našom neposlušnoću prema EU. Šta bi bilo da smo uništili BU prema sugestijama spolja? Šta bi bilo da smo privatizovali zdravstvo? Šta bi bilo da nismo obnovili vojsku? Šta bi bilo da smo se odrekli našeg dela bivšeg JAT-a? Šta bi bilo da smo udarili sankcije Rusiji? Šta bi bilo da smo zatvorili vrata Kini? Suma odgovora na ta pitanja je zaključak da možemo da održimo korak sa naletom pandemije. I to smo uradili.

Sad svako može da kenja da je moglo bolje, da je moglo sa manje društvenog pritiska, ali kakvi smo fenomenalno smo prošli.

Krsta Klatić Klaja

a jesi naporan mače... gle primjer, došla Kina i našla 3.000 žrtava u Vuhanu jel tako... i onda prošlog mjeseca, kad se već stišala epidemija, objavi da je kod svojih kuća umrlo još 1000

da su naknadnim istragama pronašli da ljudi očigledno nisu tražili pomoć nego pomrli van bolnice

nivo greške preko 30%

taj kriterij "zatražili medicinsku pomoć" je tako premoćan za manipuliranje da mislim Srbija ne da će biti lider u regionu nego kontinent je premali

ako jedna Kina promaši 30% sam Alah zna koliko maše ovi mediteranski debilčići odavdje do Portugala, a onda i britanske secikese, jer čak nije ni pitanje u glupanderskom brojanju, već neko može i namjerno lagati, zar ne

tomat

Quote from: mac on 26-05-2020, 19:45:24
Rast se utvrđuje brojem onih koji su zatražili medicinsku pomoć. Ne moraš da ih juriš, doći će ti sami.

Ali porast broja onih koji ne traže medicinsku pomoć, a nose virus, povećava broj onih koji traže medicinsku pomoć. Dakle, pronalaženje svih bolesnih (koliko god to bilo nemoguće) takođe služi da se smanji rast.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Krsta Klatić Klaja

iliti statistika je tačan račun netačnih podataka

mac

Quote from: Labudan on 26-05-2020, 19:51:09
gle primjer, došla Kina ...

ako jedna Kina promaši ...

Ako pođemo od pretpostavke da je Kina promašila za 30% onda ćemo lako doći do zaključka da je Kina promašila za 30%.

Svašta može da se desi, ali sačekajmo prvo da se desi, da bismo to kritikovali.

Krsta Klatić Klaja

pa šasam reko nego AKO kolektivni imunitet bude izračunat na 3%
onda se desilo

scallop

Quote from: Labudan on 26-05-2020, 20:05:17
pa šasam reko nego AKO kolektivni imunitet bude izračunat na 3%
onda se desilo

Baš si nam rekao. :x :x :x :x :x

Krsta Klatić Klaja

ništa ne kontaš jer ne pratiš Nestorovića, on tvrdi 30% u Beogradu 8-)

Krsta Klatić Klaja

reko je "imo sam dva dana temperaturu i proliv, mislim da je to bila korona". B.O.G.

scallop

Ti ništa ne kontaš. Ubadaš nasumično i ubeđuješ nas da si nešto pogodio. Nestorović se zajebava, a ti se praviš mudar. Nabubaj nešto pouzdano, pa navrati.

Krsta Klatić Klaja

samo ti prati mene i lakoćemo!

scallop

Quote from: Labudan on 26-05-2020, 20:33:05
samo ti prati mene i lakoćemo!

Odaberi o'š u 3% ili 30%.

scallop

Da se nalaziš bilo gde između ta dva procentna iznosa, ne bi se ovde zajebavao. Postavio sam šest pitanja, ne samo tebi, i nema odgovora, jer na ZS ne postoji zajednički cilj da nešto dokučimo, nego samo poriv kako nekog podjebati. Sramota me je što sam s vama, a još gore bih se osećao da odem, kao što je otišla većina srelih osoba.

Krsta Klatić Klaja

Quote from: scallop on 26-05-2020, 21:56:15
Da se nalaziš bilo gde između ta dva procentna iznosa, ne bi se ovde zajebavao.

imaš bar 190.000 tih "dvoprocentnih" u Srbiji koji se zaebavaju, niko ne zna ni đe su

poruku s pitanjima nisam ni vidio do sada, da li je kasnije upala ili šta, tako da nesam kriv za to

a ne znam šta tu da dodam, jer ti je šbbkbb pitanje

npr, neko će ti odgovoriti da ništa od toga Hrvatska nije uradila pa je "prošla bolje" i bez Kine i Rusije i bez vojske itd

samo jopet: dal je Hrvatska prošla bolje će se znade nakon testa antitijela

a ja nešto naročito ne osuđujem nijednu zemlju, prosto jer je ovo respiratorni virus i smiješno je pričati da ćemo ga se riješiti. Toga će još biti i više nema nazad.

scallop

Quote from: Labudan on 26-05-2020, 22:16:16
Quote from: scallop on 26-05-2020, 21:56:15
Da se nalaziš bilo gde između ta dva procentna iznosa, ne bi se ovde zajebavao.

imaš bar 190.000

Kojih 190.000? Izmišljaš brojeve? More, da si oddžonjao po bolnicama drugačije bi sad pevao. Ne znaš ni šta sam napisao.

Krsta Klatić Klaja

aman, 2% od 7 miliona je 140.000
3% je 210.000

ako je kolektivni imunitet 2%, onda ko je džonjao po bolnicama, 130.000 nije

ako je 3%, 190.000 nije džonjalo po bolnicama

Truba

Sta kazu jel se noge moraju prati?
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

scallop

Sad sam razumeo šta nisi razumeo. Ne postoji 2% nego 3% i 30%, dva tvoja nagađanja. Takođe, testiranje na imunitet ne otkriva ko je preležao, a nije se prijavio, jer test ne prepoznaje coronu covid 19, nego funkcionalan imunitet.  xyxy

Krsta Klatić Klaja

Test for Past Infection (Antibody Test)

šta je ovo, od mačkova repa?

scallop

Imaš antitela i posle kijavice.

Krsta Klatić Klaja

pa ne može biti isti antibody test za sve, kakvu to skrnavu medecinu prodaješ, nisi Nestoroviću ni do koljena!

scallop

Quote from: Labudan on 26-05-2020, 23:52:55
pa ne može biti isti antibody test za sve, kakvu to skrnavu medecinu prodaješ, nisi Nestoroviću ni do koljena!

Naravno da mu nisam do kolena. Ja sam samo NAPISAO da je test na antitela. ANTITELA, bre! Ne VIRUS.

Krsta Klatić Klaja

scallop

Nema "Pa". Antitela u nama startuju kad smo ugroženi. Mislim da se test zove Eliza ili tako nekako. Svi ga imaju i on je naknadni test, koji utvrđuje da li smo na nešto reagovali. 

Krsta Klatić Klaja

test se zove "Antibody tests for COVID-19"

ne kontam šta pričaš, antibody test ne može biti univerzalan

šobisereklo

"Antibodies are disease specific"

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/testing/serology-overview.html

nači antitijela za kijavicu nisu antitijela za grip niti su antitijela za kovid niti su antitijela za nešto peto

čemu ova rasprava

scallop

Onda ti garantujem da mi nemamo test na antitela koja su napala Covid 19. Pre dva meseca nismo imali ni test za Covid 19. Odnosno, "Antibody tests should not be used to diagnose COVID-19." Nema ništa od tvojih 200 ili 190 hiljada zaraženih a neu'vaćenih. A na osnovu razvijenih antitela za druge bolesti su i pravljene vakcine za te bolesti. Prvo bolest, pa vakcina, pa imunitet. Sad se bave ranijim delimičnim istraživanjima Ebole i Sarsova koja su zaustavljena jer epidemije nisu trajale do vakcine. Ne mogu ti reći više jer izlazi iz mojih stručnih ograničenja, a tvoja su totalna.

Krsta Klatić Klaja

šabrekobre pa kake veze ima dal mi imamo taj test? Ako su ovi u Stokholmu imali 7.3% šta su testirali, moju babu? I čime?

Naravno, Nestorović po TV-u priča da je njegov kolega polulegalno ako ne i sasvim ilegalno nabavio antibody testove i odradio ih za Beograd, odatle i tvrdi tries posto prokuženost

ali naravno, to je B.O.G. reko a tek ćemo vidjeti šta budućnost nosi

no, to da su druge zemlje već radile antibody testove je valjda fakat, samo kažem ako je to neki relevantan podatak onda su svi omašili s registrovanjem zaraženih debelo