• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

COVID-19

Started by lilit, 30-03-2020, 18:00:41

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

ridiculus

Quote from: scallop on 15-11-2020, 12:14:19
Filozofija je suma pogrešnih mišljenja.

xjap

... mada može da se posmatra i kao pogrešna suma tačnih mišljenja.
Dok ima smrti, ima i nade.

scallop

Quote from: ridiculus on 15-11-2020, 12:20:25

Mogu, evo odmah: u pravu si, ali iz različitih razloga nego što želiš da predstaviš. Po svemu što ja znam, tamo je, u normalnim okolnostima, cirkulacija ljudi velika. Ako ljudi ne putuju, to je zato što je država bila blokirala sve puteve, i to veoma brzo i vrlo rigorozno.

Najpre, voleo bih da nas obavestiš gde si sve putovao po Dalekom Istoku. Naime, ja sam jako mnogo putovao po SAD i svaki čas utvrdim da nisam mnogo video. Jeste, mentalitet Dalekog Istoka se jako razlikuje od evropskog ili onog u SAD i to ima svoj obol. Sa druge strane, unuka mi studira dalekoistočnu kulturu, provela je godinu dana u Južnoj Koreji i Japanu i iz njenih priča shvatam da je videla malo. Recimo, ona nije videla ono šta smo mi gledali u filmu PARASITE. Ko zna šta si ti video kad si putovao po tom području. Evropa sada pazari ono šta je otvaranjem puteva turizma uzrokovala. Dakle, cirkulacija i intenzitet.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

ridiculus

Nisam ja putovao na Daleki istok, već je pre Daleki istok putovao do mene.

Kao što i sam kažeš, putovanje ne doprinosi mnogo nečijem upoznavanju sa drugom kulturom, posebno ne sa "mentalitetom". Čak ni studiranje jezika i kulture ne pomaže uvek, jer se bavi tradicijom a ne sadašnjošću. Jesam učio japanski jezik (i kinesko pismo), ali nikako ih nisam naučio - posebno ne ovo drugo. Takođe, u kontaktu sam sa nekim osobama koje žive tamo (Japan i Kina, konkretno) - ili sam bar bio u kontaktu. Takođe, nabavljao sam časopise iz Japana jedno vreme. Sve to nije bio proces od godinu-dve, već od 20-30 godina, tako da su se neke stvari ipak dovoljno slegle.

Kakve sve to veze ima sa koronom?

Aco Popara Zver

Vijetnam i Tajvan sa sto miliona ljudi odradili manje testova od Srbije. Pametnome dosta.

I Švecka drži distancu i disciplinovana je arijevska rasa, hladni ljudi nisu intimni ko acalukas, sve dok statistika ne posrne s lažima.

Sve u svemu, od korone na ovamo naslušao sam se više rasističkih priča no za čitav život.

Beograd, Bagdad, Beč, Kuala Lumpur, korona nije izbirljiva. Prilično je demokratska, za razliku od neoliberala.
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

ridiculus

Eh, sada tu u igru ulazi stara dobra zadrta VERA! A ja ne mogu da se nosim sa tim - niko nikad nije mogao.

Naravno, čak i kada bi svi podaci koje smo izneli bili 100% lažni, ti nemaš niti jedan jedini dokaz ili nagoveštaj istog da su rezultati pandemije ravnopravno raspoređeni - samo želiš da veruješ da je to tako, jer to bolje odgovara tvom narativu. I sve jasno.

"Hladna arijevska rasa", zamerke na račun rasizma... jebote...

Mislim da smo suviše malo napravili testova na smrt; možda je neko od oviž živih zapravo mrtav...

Aco Popara Zver

Bukvalno citiram švecki kovid štab.

scallop

Quote from: ridiculus on 15-11-2020, 13:21:34

Kakve sve to veze ima sa koronom?

Ispada da su putovanja i studiranje na Dalekom Istoku ćorak, a mange i anime suština. Ja duže gledam Kurosavu i Brusa Lija.
Nego, pitanje je kakve to veze ima sa koronom. Naravno da ima, ali - BEZ KONTAKTA NEMA KORONE i tu je kraj priče. Brzometno si Bati podmetnuo rasisam, ali ni disciplinovane nacije nisu imune na nedisciplinu. Trajanje pandemije deluje destruktivno na ponašanje. Pobiće se i u Švedskoj kad dara pretera meru, da ne pominjem jakuze, nindže i druge mindže. Kod nas u Srbiji, zaraženi trvde da ne znaju od koga su fasovali koronu i ne lažu. Ko će prebrojati sve s kim se susrećemo, posebno u gusto naseljenim gradovima. Možda se rezultati i podešavaju, ali su vraški verovatni i logični.

Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

ridiculus

Quote from: scallop on 15-11-2020, 14:11:46
Ispada da su putovanja i studiranje na Dalekom Istoku ćorak, a mange i anime suština.

Ma, ko je to rekao? Sad si i ti brzometno ubacio nešto što si o meni zaključio na osnovu naših ranijih susreta ili rasprava, ali pogrešno zaključio. Zapadna percepcija Japana nema mnogo veze sa samim Japanom. To znam decenijama - ne baš dok si ti gledao Brusa Lija, ali dovoljno dugo - i tu se razilazim od većine lokalnih fanova japanske popularne kulture.

S ovim poslednjim se slažem, doduše. O koroni. Bolje da pričamo o tome.

Aco Popara Zver

Stvari su vrlo jednostavne. Rasizam ne može otvoreno da se propagira nego kroz ekonomski ili medicinski diskurs. Onda je stvar slobodne trgovine ili higijene. Onda dižeš sanitarni kordon recimo Balkanu a ne Italiji, iako u Italiji još samo prdež nije dobio koronu.

Dođu Šveđani i 8 mjeseci seru kako su oni disciplinovani ljudi koji oduvijek drže socijalnu distancu. Nagutali se ebole majmunske lažljive.

Tajvan, Tajland, Vijetnam i ostali neoliberalni tigrovi na čelu s Japanom su odradili dobar poso jerbo su odavno se priključili globalnom kapitalizmu. Ko nije, ima prevelik javni sektor, dosta subvencija i protekcionizma, taj je i veća kovid opasnost.

Ko je najveći vlažni san svih neoliberala - Singapur. Baš se pitam šta oni rade s koronom, sigurno su najbolji nasvijet.

Sad kad udbaši smaknu Trampa ima odma EU i američke granice da otvori. Tamo gdje su fura ekonomski nacionalizam, to su oni prljavi, što reče ridikuli, mentaliteti i civilizacije nesposobne za neoliberalni kapitalizam. Deplorablsi. Ono krajem januara sve će bidne čisto.

Kosooki imaju šupak kao i svi ostali.

scallop

Kako brzometno? Najpre sam te pitao koliko vremena si proveo na Dalekom Istoku.

mac

Koliko vremena astronom provede izvan Zemlje?

scallop

Quote from: mac on 15-11-2020, 14:37:05
Koliko vremena astronom provede izvan Zemlje?

Opet ti? Ja vidim naš park kroz prozor, ali ne znam koliko je klupa, ko šeta po njemu i u kakvom stanju je trava.

ridiculus

Quote from: scallop on 15-11-2020, 14:34:11
Kako brzometno? Najpre sam te pitao koliko vremena si proveo na Dalekom Istoku.

Pa si onda sam insinuirao da to neće biti dovoljno osim ako nije čitav život ili tako nešto. Što znači, otpisano je sve što mogu da kažem unapred. Ad hominem, što je najgora predrasuda koja se ikad može potegnuti. Mogao sam da živim u lončetu za kafu u prašumama Tunguzije i da kažem stvari koje su tačne. Da li ćeš im ti verovati ili ne, nije do mene, i čak me ne zanima.

Ali brzometno u smislu: gde su kod mene pomenute mange ili animei? Kao da Japanci nemaju standardnu televiziju, muziku, vesti, forume, književnost i sve ostalo što upijaju svaki čas svakog dana?

A Bata žonglira sa rasizmom i nacionalizmom i svačim nečim, pa ubacuje termine po potrebi da bi se međusobno dokazali. Sve je dobro objašnjeno u marksizmu i neo-marksizmu sve dok se predviđanje ne slomi u realnosti, pa onda idemo iznova.

Naravno da rasizam može otvoreno da se propagira - ili ajde da kažem "otvorenije", pošto ipak može da izmakne nesuptilnom umu - Amerika je bazirana na njemu.

Aco Popara Zver

Quote from: ridiculus on 15-11-2020, 14:51:20
A Bata žonglira sa rasizmom i nacionalizmom i svačim nečim, pa ubacuje termine po potrebi da bi se međusobno dokazali. Sve je dobro objašnjeno u marksizmu i neo-marksizmu sve dok se predviđanje ne slomi u realnosti, pa onda idemo iznova.

ridikuli, malo je besmisleno moj argument okretati protiv mene, zar ne?

ti si taj koji je ovdje poturio kulturne i civilizacijske razlike kao objašnjenje različitog kovid stanja u pojedinim državama, sa naglaskom na kosookim neoliberalima kao nekim specifičnim frajerima koji eto nose maske pa ne dobijaju koronu

kontaš da se te priče o disciplinovanim i obrazovanim zemljama konstantno obrušavaju već 8 mjeseci kao niz domina?

bojim se da ćemo za koji mjesec ili godinu saznati ko je žonglirao

ridiculus

Quote from: Labudan on 15-11-2020, 14:59:29
kontaš da se te priče o disciplinovanim i obrazovanim zemljama konstantno obrušavaju već 8 mjeseci kao niz domina?

Disciplinovane I obrazovane države (s naglaskom na oba)? Japan to slučajno jeste, ali Vijetnam, Tajland, Kambodža, Laos? Mongolija? Nemoj me zajebavati...

Svaka od ovih država bi mogla imati različiti razloge zašto je do sada mali broj zaraženih tamo.

Ne, ti si jedini od nas dvojice koji nameće definitivni obrazac. Ja samo pominjem ove podatke kao nešto vredno pažnje. ("Ne iznenađuje me" nije neki argument u našoj raspravi.)

Aco Popara Zver

Pričamo o kulturi, ne o univerzitetskom obrazovanju. To je ono što si naglasio i to je tvoj obrazac.

Moj obrazac je da neoliberali pripisuju kovid uspjehe državama koje im odgovaraju.

ridiculus

Quote from: Labudan on 15-11-2020, 15:10:38
Pričamo o kulturi, ne o univerzitetskom obrazovanju.
Ili možda ne pričamo o kulturi, pošto si rekao da se

Quote from: Labudan on 15-11-2020, 14:59:29

priče o disciplinovanim i obrazovanim zemljama konstantno obrušavaju već 8 mjeseci kao niz domina?

a ja stvarno ne znam na koje ti onda "obrazovane zemlje" misliš ovde? Švedsku? Belgiju? Đe sam njih pominjao?

Ne bih čak rekao ni da su sve zemlje koje sam pomenuo kulturno slične. Dakako, nekima ovde sve to izgleda isto, kao što ne mogu da razlikuju foneme kineskog jezika, jer su nenavikli na njih. Japan jeste drugačiji od ostalog Istoka i vrlo je specifičan, čak i kad postoji prividna sličnost (sa Južnom Korejom, na primer).

Meho Krljic

Intermeco da pohvalimo Vladu Srbije da je konačno mrdnula i napravila razumnu odluku da  se ogranički kretanje od devet uveče do pet ujutro. Razumem, naravno, bol vlasnika kafea i klubova, treba im pomoći, ali čini mi se da je ovo pravi potez.

ridiculus

Quote from: Meho Krljic on 15-11-2020, 15:21:42
Intermeco

Ne, to je glavni čin. Intermeco smo mi ostali - nemoj mi remetiš koncepciju, bre, Mehmete!

Aco Popara Zver

Ridikuli, pričam o kompletnoj situaciji, sigurno neću ograničavati problem kako tebi odgovara. Dakle, postoji neki kontekst, kuvanje žabe i scenoslijed u koji se uklapa Tajland.

Nihe pao s neba no poslije 8 mjeseci propagande.

Meho Krljic

Quote from: Meho Krljic on 15-11-2020, 15:21:42
Intermeco da pohvalimo Vladu Srbije da je konačno mrdnula i napravila razumnu odluku da  se ogranički kretanje od devet uveče do pet ujutro. Razumem, naravno, bol vlasnika kafea i klubova, treba im pomoći, ali čini mi se da je ovo pravi potez.

Iiiii premijerka je sada objasnila da zapravo nije policijski čas u pitanju nego samo ograničenje rada ugostiteljskih objekata... Dobro, valjda se od nečega mora krenuti, samo treba biti dosledan u sprovođenju.

ridiculus

Quote from: Labudan on 15-11-2020, 15:39:00
Ridikuli, pričam o kompletnoj situaciji, sigurno neću ograničavati problem kako tebi odgovara. Dakle, postoji neki kontekst, kuvanje žabe i scenoslijed u koji se uklapa Tajland.

Ok, čekajmo onda da se žaba skuva, pa ćemo pričati. Inače ćemo se samo vrteti u krug.

scallop

Quote from: ridiculus on 15-11-2020, 14:51:20

Pa si onda sam insinuirao da to neće biti dovoljno osim ako nije čitav život ili tako nešto. Što znači, otpisano je sve što mogu da kažem unapred. Ad hominem, što je najgora predrasuda koja se ikad može potegnuti.

Za mene je ovo prostakluk. Možeš ti i iz lončeta, Ja ni ne znam ko si.

ridiculus

ポットから:

このフォーラムにはみんなお互い反対です!  :cry:

Aco Popara Zver

Pa već smo vidjeli i čiste Hrvate i čiste Mađare i čiste Germane, domine padaju li padaju.

ridiculus

Stvarno ne znam zašto bi neoliberali poštedeli Nepal ili Mongoliju, koji ničim ne utiču na proizvodnju ičega u globalnim okvirima, ili zašto bi Tajland bio pošteđen, a Mijanmar ne. Mada, moguće da sam nemaštovit, a ti u pravu, ili da jednostavno nemam dovoljno informacija. Čekaćemo!

Možda Severna Koreja prestane da postoji kao država?

Mica Milovanovic

Ne samo protiv drugih... i protiv sebe smo...
Mica

ridiculus

Quote from: Mica Milovanovic on 15-11-2020, 16:44:23
Ne samo protiv drugih... i protiv sebe smo...

I ne samo "ovaj forum", hoćeš reći? :lol:

Ali to što kažeš sam i napisao, samo sam zaboravio glagol na kraju, pa sam brzo ispravio. Verovatno si pročitao pre izmene. Izem li ga, kad ne koristiš često jezik malo zarđaš!

Aco Popara Zver

R, nije svih 200 zemalja bitno za globalnu ekonomiju, šta tu Mongolija mijenja kad nije bitna? Šta kao sjeli neoliberali pa lupali etikete za svaku članicu UN a i šire?

angel011

We're all mad here.

Truba

izvrsna i prigodna Sf priča za ovo razdoblje
Alef 24
Dejvid Brin: Kuga davanja
Giving plague
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

mac

Implausible. Transfuzija krvi ne postoji u prirodi, pa virus ne može da evoluira do te tačke. Transfuzija krvi bi morala da bude već opšteprisutna u društvu, da bi virus mogao da iskoristi tu okolnost. Toliko opšteprisutna, da je neophodno da smo mi i bez virusa razvili altruizam. Trebalo bi praktično svaki pojedinac na planeti Zemlji da da ili primi krv bar jednom mesečno ceo svoj život. U takvim okolnostima virus može da evoluira do te mere da zaraženi poželi da daje krv čak i češće od jednom mesečno.

džin tonik

nedavno je izasla i distopija zeljka sakica - continental 2020e12. sve je to solidno, ali ja vise ne mogu te jednostavne romancice, junak, antijunak, povuci-potegni, sto god, koliko god bila zanimljiva ideja.
samo izuzetne stvari, na ovom mjestu: jozo kljakovic - krvavi val. definitivno najjeziviji roman koji ikad procitao (tek se stilski cita kao prosjecni roman, mozda i ispodprosjecni cak).

autobiografski roman, pisan negdje 1960., zbog kojeg sam izucio aktualni standard oko fenomena rasputin, crnih princeza, plemstva raznog, ruskog gradjanskog rata, kljakovicevu biografiju (u suvremenom kaosu), budakovo ognjiste i ratno roblje, nodilovu historiju srednjeg vijeka (bizant), dio hrvatske emigrantske strukture i tiska, te konacno literaturu aktualnih kineskih disidenata, kao i ostalog poput austrije 1945.-55. ili afere waldheim, itd.
fascinantna je kljakoviceva percepcija koju ispoljio, te koju projicirao u buducnost, izuzetno. ostalo su sranja za netflix, pojma nemam, popkulturu, prosjek.

Aco Popara Zver

za kovid je bar jasno, čita se Kamijeva Kuga

Aco Popara Zver

lilit

Quote from: angel011 on 16-11-2020, 20:17:48
Lilit, šta znaš o ovome?

https://medicalxpress.com/news/2020-10-sars-cov-antibodies-immunity.html

janko se bacio sa ejdžinga na kovid. :) btw, trivija, videla sam ga poslednji put u oktobru u pekingu, na svetskom kongresu imunologije :lol:

ovde (tvoj link) su razvili pouzdan test za detekciju sars-cov-2 specifičnih antitela i pokazali da su ona i dalje prisutna kod ljudi koji su bili inficirani, a što nam daje nadu da će nam imunitet nakon primanja efikasne vakcine biti dugačak bar 7 meseci (a verovatno i duže ako povučemo paralelu sa sars-1 rođakom). videćemo.

fajzer i moderna vakcine su, po onome što su kompanije dosad predstavile javnosti (nisam videla peer-review), efikasne. jutros vest u austrijskim novinama da bi licenciranje fajzerove vakcine u austriji moglo da se desi tokom decembra i januara, a vakcinacija počne u januaru.
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Aco Popara Zver

tomat

Vratila mi se temperatura noćas, izgiboh.

Snimio pluća, tu je sve ok, tako da pretpostavljam da mi preostaje da se patim sa temperaturom dok se ne opravim.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Meho Krljic

Važno da su pluća OK. Jebiga, temperatura ubija virus tako da, znam da je teško ali probaj da to gledaš na taj način.

Aco Popara Zver

zar preporučuju da se ne spušta temperatura?

realno, ja bih stuko 5 brufena

tomat

Pa vele da ako je ispod 38 ili 38.5 ne treba je skidati.

A brufen je valjda kontraindikovan kod covida, kažu da ga treba izbegavati.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Aco Popara Zver

meni djeluje da je bitnije da se naspavaš nego da se kupaš u znoju čitavu noć

veće mrcvarenje za organizam, al šta znam

lilit

tomate, ti samo valjaš neke fejk njuz. :lol:

brufen nije kontraindikovan, o tome smo već drvili na sagiti, mrzi me da tražim postove. neki francuski političar embecil je valjao podatke iz fejk studije. al pošto srba (zaposlenih na VMA, doktorijada) ima i na radu (povucenom bogu hvala) o crnoj rupi u sred planete zemlje, ni to me ne čudi :mrgreen:

naravno da se temperatura nikad ne skida ako ne ide preko 38,5, pa to vam je jedina šansa protiv virusa. nećete valjda piti antibiotike? :)

tomate, lezi, nalivaj se tečnošću, visoke doze D i C vitamina i moli se bogu (s vremena na vreme). biće sve ok.

tomat

Izvinjavam se zbog brufena, nisam propratio.

Ma biće bolje, ako je meni loše nekom je gore, tako da ne smem da se žalim.

lilit

tomate, kako ide? preteko?

angel011

Quote from: lilit on 18-11-2020, 10:50:47

fajzer i moderna vakcine su, po onome što su kompanije dosad predstavile javnosti (nisam videla peer-review), efikasne. jutros vest u austrijskim novinama da bi licenciranje fajzerove vakcine u austriji moglo da se desi tokom decembra i januara, a vakcinacija počne u januaru.

Hvala!

Malko sam skeptična spram Fajzerove vakcine kod nas, zbog skladištenja.
We're all mad here.

tomat

Quote from: lilit on 19-11-2020, 10:18:09
tomate, kako ide? preteko?

Preteko, sinoć čak fino spavao, nadam se boljem.

Meho Krljic

Nadam se da je ta temperatura pobila najveći deo virusa i da sada više nećeš imati groznice nego da će imunosistem da radi u potaji. Što reče Lilit, cepaj mnogo tečnosti i odmaraj.