• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Nova knjiga Zorana Živkovića

Started by varvarin, 11-01-2005, 10:40:42

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

lilit

Quote from: "angel011"
Quote from: "lilit_depp"ja bas ne vidim znacajnu paralelu izmedju necijeg posla i vaznosti oblacenja (ukoliko nisi salterski sluzbenik, u cestom kontaktu s ljudima ili nesto slicno).

Pisci, bar oni za koje je neko nekad čuo, su javne ličnosti, pa imidž nije u potpunosti nebitan.

Imidž može da doprinese prodaji knjiga.

pa sad... i ovo je imidz:

sto se tice ambasadorovanja, desavalo se da ga vidim i u odelu, ponekad na TV-u.
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Meho Krljic

Bez sve šale, za njega kažu da je bio odličan u ulozi ambasadora. Da nije pijano posrtao Nikozijom, već da je sasvim ljudski i čovečanski ambasadorovao, dostojno predstavljajući zemlju itd.. Tako da, svaka čast.

angel011

@lilit: slažem se, i to je imidž. Meni lično je takav imidž sasvim ok, ne mislim da pisac mora da bude u odelu.
We're all mad here.

Usul

Quote from: "Meho Krljic"Bez sve šale, za njega kažu da je bio odličan u ulozi ambasadora. Da nije pijano posrtao Nikozijom, već da je sasvim ljudski i čovečanski ambasadorovao, dostojno predstavljajući zemlju itd.. Tako da, svaka čast.
´
Eto što ti je čaršija. Meni su u ovdašnjoj ambasadi baš olajavali Basaru kako se ne trezni i da je sramota za diplomatski kor.
God created Arrakis to train the faithful.

krema

Cornelius

Basara se inače ne trezni. Ne znam što bi to radio za vreme ambasadorovanja. Nije mu smetalo, a ne smeta mu ni kad piše. Jedino što će kraće živeti.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

Usul

Quote from: "krema"Eh, kome sad vjerovati? :lol:
Ni u jednom trenutku nisam poverovao tim tračevima, ali nekad moraš da ćutiš i slušaš gluposti. Posebno kad treba da radiš neku papirologiju u pomenutoj instituciji. Ja poštujem Basaru kao jako pametnog čoveka i dobrog pisca. Svuda ima malograđanštine i zavisti tako da ne verujem ničemu a priori dok ne čujem i drugu stranu.
God created Arrakis to train the faithful.

Meho Krljic

Pa, sad, jebemliga, i ja sam to čuo, štonokažu through the grapewine... A radim u nekoj poludiplomatskoj orbiti pa eto... Sasvim moguće da su mi ispričali laž... U svakom slučaju, jebemliga. Kad Maršićanin može da bude ambasador, definitivno može i zarozani, pijani Basara, jelte... (S tim što je to Basara postao pre Marsija...)

lilit

pre neki dan sam citala nesto o diplomatskoj karijeri ive andrica, pa mi samo pominjanje trenutnog ambasadora u svajcarskoj izaziva muku u zelucu.

Meho Krljic

Jeste, Marsi baš nekako deluje kao nekakva stara vreća u koju je neki Rom ubacio metalni otpad nasumično sakupljan oko kontejnera na Čukarici, onda tu vreću zaboravio na kiši pa joj slučajni udar groma podario neočekivani život... Ali, jebemliga, možda je kao ambasador dobar, ne treba apriori grešiti dušu...

lilit

ne sumnjam da nosi lepa odela.
:evil:

Alibaba

Ko je ambasador u Svajcarskoj ???  :shock:

Meho Krljic

Dragan Maršićanin aka Zarozani Tepih

Boban

ambasadorska mesta su kod Srba uvek bila ili kazne (slanje u razne Ruande, Zambije ili Pakistan...) ili nacin da se nezgodna ličnost ukloni s javne scene... i Andrić spada u ovu grupu i mnogi drugi; recimo Unković, kao gradonačelnik Beograda, na vrhuncu svoje popularnosti na pitanje da li sebe vidi kao budućeg predsednika Srbije, ladno izjavio "Zašto da ne?" i koliko sutra dobio ambasadorsko mesto u Kini.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

lilit

u koju grupu spada marsicanin?
:evil:

(edit: sorry sto remetim izbornu tisinu, ali posto ne glasam, dozvolila sam sebi malo pesnicke slobode).

Alibaba

SPada u grupu smrdljivih ljigavaca.

Pazi.

Prvo treba da budes dovoljna ljiga da se uspes uz lestvice stranke , a zatim jos tolika ljiga pa da postanes ambasador u Svajcarskoj. ccc

Meho Krljic

Mislim da je on tamo sklonjen posle nekoliko afera podignutih u sklopu njegove izborne kandidature premijera, kada je delovalo kao da bi brana mogla da se provali i da neko zaista završi na sudu... Možda samo paranoišem...

Boban

verujte mi, kada bi se udubili, za SVAKOG ambasadora bismo našli razlog zbog koga je sklonjen.

Alibaba

Daj da i ja napravim neka sranja pa da me postave za ambasadora. Evo ja bih i u Tokio isao nije problem.

sivka

Quote from: "Virus"Daj da i ja napravim neka sranja pa da me postave za ambasadora. Evo ja bih i u Tokio isao nije problem.

Ih, i ja bih u Tokio.
Odma'.

Otišla sam. Ko hoće, zna gde će me naći.

Cornelius

Moze, al kad bude Srbija do Tokija.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

Alibaba

Vec je Srbija stigla do Sangaja (mesto kraj NS ;) )

Kastor

http://www.laguna.co.yu/naslovi.php?id=544#

Izašao Amarkord.
"if you're out there murdering people, on some level, you must want to be Christian."

Alibaba

ZZ postaje sve obimniji ccc

Ghoul

bio je dr zoća večeras u nišu, da otvori SVETOSAVSKI sajam knjiga.
da, znam da je prošlo mesec dana od sv. save, ali bože moj, da li da uopšte verbalizujem truizam da u niš sve dolazi sa zakašnjenjem (if at all!).

elem, zoća je pročitao svoj govor, koji čak nije ni bio loš.
izneo je poražavajuću statistiku da danas samo 4% srednjoškolaca u srbiji čita knjige.

potom je njegov drugar, jerkov, sasvim solidno govorio (a ne čitao) a na kraju optimistički pustiše svih 5 epizoda od po 10 minuta one serije po nj. pričama, ali to ostade da gleda tek šačica fanatika (max. 5 komada).
zoća je najavio da ovo nije sve, i da se snima JOŠ!
dakle, stvarno nema (dobrog, čovekoljubivog) boga.

inače, u istim onim novostima od juče gde su piskarali o meni i otkriću filma 1890. godine, izašao je i intervju sa zoćom u kome on na kraju najavljuje da uveliko piše FANTASTIČNI TRILER.
da, baš tim rečima.
pošto je poznato da bi zoća u svoja usta pre stavio... ehm, nešto neprilično... nego reč 'horor', pitam se ja... pitam se... koliko će THRILLING da bude taj zoćin thriller... i ne radi li se, možda, o nečemu bliskom hororu?

stay tuned!
:!:
https://ljudska_splacina.com/

angel011

Ako će iole da liči na bilo šta što je do sada pisao, neće imati nikakve veze sa hororom.

Srećom.
We're all mad here.

Boban

Biće zaista bizarno da ZŽ konačno bude priznat od srpskog establišmenta sa horor romanom.

Nyarlathotep

Quote from: "Ghoul"
elem, zoća je pročitao svoj govor, koji čak nije ni bio loš.
izneo je poražavajuću statistiku da danas samo 4% srednjoškolaca u srbiji čita knjige.
istina, propustio je da iznese podatak da i njegova 2 sina spadaju u onih 96% koji NE čitaju (ili barem, i ako su nešto čitali, ništa pametno iz njih nisu naučili...)

Ghoule, da su sad neki poznavaoci ili veliki ljubitelji knjizevnosti - nisu, ali svakako nisu ni duduci, niti ljudi bez sopstvenih interesovanja. To mogu da ti tvrdim.
Da nema vetra, pauci bi nebo premrezili.

Kastor

:roll:  

...
Advokat Milenko Manigodić kaže da želja za brzim bogaćenjem po bilo koju cenu dovodi kod nas sve češće do povrede prava intelektualne svojine i povrede ličnih prava.
"Krađa" imena i dizajna proširila se i na kulturu: novi manir naših književnika i filmskih radnika je da koriste nazive tuđih dela za nazive svojih dela ili pojedinih celina. Dr Manigodić aludira na najnoviji roman Zorana Živkovića "Amarkord", te na delove iste knjige od kojih jedan nosi naziv "Zločin i kazna"

...
"if you're out there murdering people, on some level, you must want to be Christian."

zakk

Quote from: "Kastor":roll:  

...
Advokat Milenko Manigodić kaže da želja za brzim bogaćenjem po bilo koju cenu dovodi kod nas sve češće do povrede prava intelektualne svojine i povrede ličnih prava.
"Krađa" imena i dizajna proširila se i na kulturu: novi manir naših književnika i filmskih radnika je da koriste nazive tuđih dela za nazive svojih dela ili pojedinih celina. Dr Manigodić aludira na najnoviji roman Zorana Živkovića "Amarkord", te na delove iste knjige od kojih jedan nosi naziv "Zločin i kazna"

...
izgleda da je dotični precednik neke komisije za kopirajt ili šta već, otud idiotluk. ali književnost i
1. novi manir (jel taj sedeo na ušima na časovima književnosti)
2. bogaćenje :shock:
:x   :x
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

ginger toxiqo 2 gafotas

Engleski filmaši otkupili Živkovićev roman
Pisac fantastike Zoran Živković prodao je prava za ekranizaciju svog romana Skrivena kamera producentskoj kući Chocolate Films iz Londona.
Živković je rekao agenciji Beta da će engleski producenti do sredine maja odlučiti da li će snimiti film po njegovom romanu iz 2003. godine o usamljenom pogrebniku koji posetom bioskopu umesto filma tu ima priliku da vidi snimke skrivene kamere o sopstvenom životu.
Prvi dobitnik van engleskog govornog područja prestižne Svetske nagrade za fantastiku (2003) za roman Biblioteka, Živković kaže da su njegova prevedena dela trenutno popularnija na Zapadu nego originali na srpskom u sopstvenoj zemlji.
"Koliko puta sam od kolega i čitalaca čuo dubokumnu misao 'ne čitam domaće pisce'. Zato razmišljam da se moje knjige prevedu sa engleskog natrag na srpski. Možda će tada morati da me čitaju i ovi koji ne čitaju srpske pisce", kaže pisac.
Živković je u sredu uveče u Muzeju Jugoslovenske kinoteke novinarima premijerno prikazao pilot epizodu iz planirane serije koju bi prema pripovetkama iz svog novog romana Amarkord trebalo da snimi sa koscenaristom i režiserom Markom Kamenicom.
Živković
U pilot epizodi Knjiga smeha i zaborava Rale Milenković igra čoveka koji pati od neobičnog psihičkog poremećaja zbog kojeg se seća doživljaja drugih ljudi - ovaj put profesora (Milan Caci Mihajlović) koji želi da izbriše svoju odgovornost za smrti sestre, supruge i ljubavnice.
Živković je rekao da se nada da će se naći producenti za ekranizaciju i ostalih devet priča poput Zločina i kazne, Jadnika, Mrtvih duša ili Izgubljenih iluzija iz Amarkorda koji je objavila izdavačka kuća Laguna.
Na promociji je prikazan i kratki film koji je na osnovu Živkovićeve pripovetke Ispovedaonica snimio prošle godine režiser Puriša Đorđević, o svešteniku (Predrag Ejdus) koga nečastivi (Dragan Mićanović) proganja zbog odgovornosti za samoubistvo zatrudnele devojke.
TV Studio B emitovala je 2005. godine seriju Sakupljač, na osnovu Živkovićeve knjige kratkih priča.
Živković (59) je do sada objavio romane fantastike Četvrti krug (1993), Vremeneski darovi (1997), Pisac (1998), Knjiga (1999), Nemogući susreti (2000), Sedam dodira muzike (2001) i druge.
"...get your kicks all around the world, give a tip to a geisha-girl..."

Ghoul

zaključak prikaza zoćinog MOSTA u knj. magazinu BETON glasi:

Проблем лежи у томе што ова проза нимало не води рачуна о читаоцима који су далеко од тога да се задовоље једном фантастичном причом, копираном у три примерка и склопљеном као хрпа необјашњених бизарности. Та дејвид-линчовска поетика мулитплицирања зачудног и нестварног лебди над понором несувисле самодовољности.

Фантастика Зорана Живковића у Мосту плод је чисте, неалегоризоване имагинације без значењског дуплог дна. Ваља је прихватити такву каква јесте, препуњену немотивисаним помереностима, без кључа за дешифровање, занимљиву и респектабилну колико и бајка са којом је везује толико тога.

da li recenzent ovo nije shvatio, ili je dobro nanjušio stvarne probleme?
meni jedino sumnjivo zvuči ovo poređenje s bajkom...

angel011

Bajke su zanimljive i respektabilne. Most nije.
We're all mad here.

Ghoul

Quote from: "angel011"Bajke su zanimljive i respektabilne. Most nije.

explain.
ellaborate.
illustrate.

angel011

I'm too lazy for that.

Samo ću da kažem da je recenzent sasvim lepo nanjušio stvarne probleme, jedino poređenje sa bajkom ne stoji (kao što si i pretpostavio), jer bajke i te kako imaju dubinsko značenje, koje u Mostu jednostavno ne postoji. Kao i većina Živkovićevih knjiga, Most je jedno besciljno sanjarenje, ne nužno neprijatno za čitanje, ali bez ikakve dubine, osim ako je sam ne učitaš da ne bi u društvu ispao glupak koji ne razume knjigu.
We're all mad here.

Ghoul

Quote from: "angel011"I'm too lazy for that

a ne, ovo što si dodala je već NEŠTO.
i u skladu sa mojim instinktom...

inače, mislim da recenzent greši i glede poetike d. linča, koja uopšte nije proizvoljna ni šuplja na način na koji je zoćina.

angel011

slažem se da greši i za linča.
We're all mad here.

Kastor

Ghoul

Quote from: "angel011"slažem se da greši i za linča.

ponekad pomislim da se ti kriješ iza nicka baba jaga... :lol:

angel011

We're all mad here.

Cornelius

Quote from: "Ghoul"zaključak prikaza zoćinog MOSTA u knj. magazinu BETON glasi:

Фантастика Зорана Живковића у Мосту плод је чисте, неалегоризоване имагинације без значењског дуплог дна. Ваља је прихватити такву каква јесте, препуњену немотивисаним помереностима, без кључа за дешифровање, занимљиву и респектабилну колико и бајка са којом је везује толико тога.

Poredjenje je pogrešno. Bajke služe da deca različitih uzrasta mogu da shvate odredjene životne principe, da pronadju adekvatna rešenja ili da uklone odredjene strahove. bajke imaju svoju psihološku funkciju u odrastanju. Zoranova proza je očudjavanje običnog, ali bez ikakve dublje svrhe. Nalik lošem delu proze M. Pavića. ZŽova proza ima odredjenu prodju jer je u duhu vremena - prazna, a sa oneobičenom školjkom. Na taj način se stiče osećaj neobičnosti u svakodnevnom gestu i radnji. Mi se na vatamo na to, jer smo čuli šta kažu oni ubosni: Ajde, bolan nemoj šupljit!

E.T.

Живковић плаћа цену хиперскрибоманији која ни Павићу није донела много тога доброг. Мало је писаца који могу да пишу две књиге годишње и да то остане у оквирима прихватљиве прозе.
Живковићеви јунаци су досадни, свет у коме живе је досадан, а све што им се догађа притом је потпуно незанимљиво. Испразна љуштура која под одређеним углом гледања одаје утисак да крије виши смисао, али ако тај смисао и постоји, аутор га не даје већ препушта читаоцу да га досмисли или досања.
Свака наредна књига је све гора и са страхом ишчекујем нове наслове.

mac

Za razliku od ostatka (tj. tamo gde su poruke u skladu sa naslovom teme), poslednjih nekoliko poruka je otvoreno negativno prema Živkovićevim knjigama. To je nešto novo, obično nije toliko otvoreno. Otkud to sad? Je li to sazrela javna kulturna misao da Živkovića treba "razotkriti" sada kada je na domak da od "poznat i priznat" postane "slavan i uticajan"?

Ghoul

Quote from: "mac"Za razliku od ostatka (tj. tamo gde su poruke u skladu sa naslovom teme), poslednjih nekoliko poruka je otvoreno negativno prema Živkovićevim knjigama. To je nešto novo, obično nije toliko otvoreno. Otkud to sad? Je li to sazrela javna kulturna misao da Živkovića treba "razotkriti" sada kada je na domak da od "poznat i priznat" postane "slavan i uticajan"?

ma to su sve neki zavidljivci, ne obraćaj pažnju!
sitne duše, krivo im što ne pišu ko zoća!

Cornelius

Quote from: "mac"Za razliku od ostatka (tj. tamo gde su poruke u skladu sa naslovom teme), poslednjih nekoliko poruka je otvoreno negativno prema Živkovićevim knjigama.

Ajde, mac, napiši šta nismo videli. Pa, da se dadnemo u novo čitanje.

mac

Izvinjavam se na nedorečenosti, mislio sam na ostatak poruka, a ne na ostatak knjiga. Komentarisao sam promenu raspoloženja (koja se možda samo meni čini nagla) na osnovu pouruka u poslednja tri dana.

Cornelius

Znači da ne čitaš pažljivo naše poruku. Na ovom forumu se u više navrata diskutovalo o ZŽovoj prozi. Odredjeni broj ljudi je uvek imao isti stav o ispraznosti ZŽove proze i to je kazivano nekad u dve reči, a nekad u više. U više navrata se vrlo posprdno pisalo o njegovim kalimero intervjuima. Mislim da bi bilo dobro da odvojiš dve stvari. Sa jedne strane je ZŽovo prozno stvaralaštvo (bez nekog većeg književnog i duhovnog kvaliteta). Sa druge strane je ZŽov marketinški pristup sopstvenoj proizvodnji (za svaku hvalu). Znači, kada kritikujemo, većinom kritikujemo ono prvo. Marketinška strategija može da se kritikuje samo na jedan način - uspešna (daje merljive rezultate) ili neuspešna (nema rezultata).

mac

Ono što je meni interesantno je da je ta kritika postala otvorenija u poslednja tri dana. Kao da je neko otvorio prozor od kuće, pa se jasnije čuje šta se u kući priča. A do pre tri dana komentari o prozi su se uglavnom svodili na to što si spomenuo, dve reči. Komentare sa više od par reči ne mogu da pronađem na ovoj temi, a ne mogu da ih nađem ni na drugim temama. A one komentare koje sam sam uspeo da pronađem su neka opšta mesta (isprazno, površno, nedostaje suština) i uglavnom potiču od tebe. Ostali korisnici su se nekako prećutno saglašavali (je li ovo gramatički ispravno?). Sad je prvi put da i neko drugi kaže koju konkretnu reč o nekoj ZŽ knjizi.

Alex

Sad sam se baš zainteresovao da pročitam neko prozno delo Zorana Živkovića.

Izgleda da je ZŽ jedan od retkih koji je u književnosti uspeo da parira genijalnosti jednog DŽerija Sajnfelda (TV) i dostigne njegov ideal - da stvara dela ni o čemu.

Dal da počinjem od onog kruga, kako beše?
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Cornelius

Quote from: "mac"A one komentare koje sam sam uspeo da pronađem su neka opšta mesta (isprazno, površno, nedostaje suština) i uglavnom potiču od tebe. Ostali korisnici su se nekako prećutno saglašavali (je li ovo gramatički ispravno?).

Ej, pročitati knjigu ZŽa spada u poduhvat. Pročitati sva njegova dela, to je već heroizam, znak natprirodne ljubavi prema Zoći. Ali, sesti onda, pa napisati prikaze i kritike (znači preskočiti opšta mesta i ući u dublje analize), to označava vrhunski mazohizam. Ajde, pomozi nam, pročitaj njegova sabrana dela i napiši desetak šlajfni. Sigurno ćmo ih pročitati (ne zbog ZŽ, nego zbog tebe, jer sedimo u istoj kafani).