• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

POKAŽITE SVOJU MACU!

Started by Ghoul, 19-03-2007, 16:51:50

Previous topic - Next topic

0 Members and 6 Guests are viewing this topic.

lilit

Nema nikakav eye discharge?
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Meho Krljic

Nikakav discharge uopšte. Dakle, niti slinavi, niti kija, niti joj suze oči, ništa.

hidden

sad cu zvucati glupo, al kako da znam ima li temperaturu? negde sam citao da pipkanje nosa ne znaci mnogo...

Meho Krljic

Pa, ako je nos suv i uši vruće, to je indikator, ali nije i presudno (jer su im često nosevi suvi i uši vruće samo zato što su spavali smotani). A ako im je nos suv, uši vruće i nekarakteristično su mirni ili im maženje smeta, onda verovatno imaju temperaturu. Ako sumnjaš na to, termometar u guzu (macni ga malo nekom kremom da lakše uđe) pa sačekaj jedno minut i po da vidiš. Njima je inače 38 sa 6 negde normalna temperatura.

Evo detaljnije (s tim što nema potrebe da se gura pet santimetara u guzu, dovoljno je i dva):

http://www.wikihow.com/Check-a--Cat%27s-Temperature

lilit

qq meho, ti si bas posvecen. :)

pomislih u momentu da nije chlamydophila felis, al se setih da su te tvoje vakcinisane i protiv crnog djavola.
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Meho Krljic

Nisu, ova je mala i nije još vakcinisana ni od čega. Sve je moguće sa njom.

hidden

pitam preventive radi...svega jednom je bio razdrazljiv prilikom mazenja, cudno mjaukao (gundjao) i kobajagi grizao (nit je ikad frknuo, niti ogrebao a da nije u igri). Skontao sam da je u pitanju promena proizvodjaca hrane, i to nagli prelaz sa viskasa ogavnog na neki premium...proslo ga za vece...

Vakcinisan je protiv svega osim besnila...bilo mi zao kad je vec indoor macor...valjda ja necu pobesneti pa mu preneti

Meho Krljic

Ako pobesniš, gledaj da ga ne ugrizeš, trebalo bi da je onda okej.  :lol:

scallop

I jedna za Mehu da ne bude da je sve za Ghoula.

Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Meho Krljic

Those crazy gringos!!!

scallop

Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Meho Krljic

Hvala, hvala, ako se setiš i ako nije cimanje i ako nije skupo, može, ali inače je meni dovoljno i što si me se setio.

Meho Krljic

Dakle, ova Maša zna da uživa...

Meho Krljic

Milica, sa ogrlicom heklanom  uz puno ljubavi:

Ghoul

milica je preslatka!!!!!
https://ljudska_splacina.com/

Kimura

Ogrlica protiv uroka? :)

Meho Krljic

Ma, ne, ogrlica iz ljubavi. Heklala majka moje bivše koleginice.

Meho Krljic

Kakvi su ovo likovi...

Meho Krljic

Kimura

Svaka od njih je i lepotica i zver!

Meho Krljic

Mica Milovanovic

Nije moja, ali je SF-ovska...

Mica

Meho Krljic

Bogami, lepog mačora doktor ima. Svaka čast!

Kimura

Kako znaš da je kot, a ne koška?

Meho Krljic

Pa, izgleda ko mužjak, ima tu krupnu glavu i grublje lice, mada naravno da ne mogu da budem 100% siguran samo na osnovu jedne male slike.

Meho Krljic

Kimura

Kao dete sam čula jednu interesantnu izmišljotinu: mačor obično nema više od dve boje, dok ženka može da bude šarenija.

Meho Krljic

To uopšte nije izmišljotina. Uglavnom je tako. Al ja na ovoj slici i vidim samo dve boje - belu i sivu. Siva možda ima neki žućkasti preliv, ali to mi deluje kao efelat svetla, ne kao drugi pigment.

scallop

Moraću da nabavim mačku. :(

Meho Krljic

Zar je to povod za tugovanje???  :shock: :shock: :shock: Mačke su fina bića.

scallop

Ako nisu kastrirana.

Meho Krljic

Pa, kad već pričamo, ne, zapravo su mnogo finija kad su kastrirana. Al ko tebe tera da kastriraš mačku??? Možeš uvek da joj sačuvaš polni integritet samo da imaš na umu da je onda važno da joj se zdravlje kontroliše često jer mačka (ženska) koja se ne pari a nije sterilisana lako sklizne u razvoj kojekakvih cisti i upala reproduktivnih organa, tako da je u principu za nju zdravije da se steriliše ako se ne pari. Što se mužjaka tiče, nemaju toliki zdravstveni rizik ali ako su kućni i ne izlaze, budu jako nervozni i neraspoloženi ako nisu kastrirani pa je i tu u principu sugestija da se ili pare (tj. da skitaju) ili da se kastriraju. Dakle, ili pariti ili sterilisati - ali ostaviti mačku nesterilisanu a ne pariti je zapravo mučenje.

scallop

Već sam imao prilike da upoznam taj tvoj stav i dozvoli da napomenem da je to obično lupetanje. Upoznao sam nekoliko kastriranih mačora i mačaka u SAD i tuga mi je kakve su to životinje mogle da budu. Ili celi ljubimci ili nikakvi. Sa sličnim obraloženjima neki su kastrirali ljude.

Meho Krljic

Ti si upoznao nekoliko mačaka a ja živim sa njih dvadeset u neposrednom okruženju (od čega skoro pola u mojoj kući) i znam kako i zašto su imali zdravstvene probleme i šta ih je izazvalo i kako su lečene. Plus, napisao sam da kastriranje nije imperativ, sasvim je okej da mačka bude integralna, ali da se onda mora obezbediti i da ima uredan seksualni život jer inače ima zdravstvene probleme.

hidden

Moram da dodam da je Meda kastriran, nije izgubio na živahnosti, i dalje jednako pravi pizdarije, čak se nije ni natovio...ako budete organizovali kakvo glasovanje, i vote for Meho!

Kimura

Kakav moderan pristup, Meho! Integralni mačor!
Hrabro, zaista. Sigurna sam da si ti integralni muškarac! xrofl
Sad, kao što je jednome čaša napola puna, a drugome poluprazna, tako i ono što je čovek (ne priroda) izmenio može da bude nepotpuno, a ono u šta nije dirao integralno.

saturnica

Kimura, nisi rekla za koga glasas...

scallop

Kakvo glasanje? Hidden se zafrkava. Ko želi da bude evnuh neka mu, a kerove i mačke niko ne pita. To je zloupotreba životinja i - kvit.

saturnica

Quote from: scallop on 14-08-2014, 22:17:08
Kakvo glasanje? Hidden se zafrkava. Ko želi da bude evnuh neka mu, a kerove i mačke niko ne pita. To je zloupotreba životinja i - kvit.
Slazem se scallope. No, mislim da se hidden nije salio. On je "zaljubljen" u svog uskopljenog macana i daje prednost uskopljenoj vrsti.

Meho Krljic

To je jedna priča sa teorijske ravni dok je sa praktične odluka da životinji sačuvaš reproduktivne organe a ne pariš je zapravo zloupotreba koja rezultira njihovim lošim zdravljem. Ovo pričam iz iskustva sa više mačaka koje su imale ciste i upale materice jer nisu parene, pre nego što su sterilisane. Njihov metabolizam je podešen na redovne cikluse teranja i parenja i ako im to ne damo da rade one boluju. Dakle, ili se pare ili moraš da im menjaš metabolizam.

saturnica

Dakle, Meho, ja iz toga zakljucujem, da mackama zapravo nije dobro s ljudima. Zasto one svoju seksualnost ne bi ispoljavale kako im odgovara?
Ovako su ili slobodne a uskopljene, ili zatvorene u kuci ali bez seksualnih partnera. Kako god okrenes, nista zdravo, ako pitas macke. :)

scallop

Izgleda, Meho, da ne razumeš. Ako nisi u stanju da svom ljubimcu obezbediš pun život, ostavi se ljubimaca. Integralno.

Kimura

Pa, ja i nisam imala nameru da se izjasnim za ili protiv sterilizacije. Sigurno je da je ona deo prilagođavanja životinje čoveku, baš kao što je sigurno da Meho ima tačne podatke u pogledu nesterilisanih mačaka u celibatu.
Pažnju mi je privukla reč ''integralni'' kao izraz jednog novog pogleda na odnos prema prirodnom.
Sama sam, inače, čuvala jednog integralnog mačora koji se iz švaleracije vratio jedne godine bez oka, a druge bez dela uha. Da li je on bio srećniji od srodnika koji nisu spoznali ljubavnu bol ne znam - ko zna šta je u mačećoj glavi? Ostaje mi samo da pravim smešne, antropocentrične pretpostavke.

Meho Krljic

Quote from: scallop on 14-08-2014, 22:28:34
Izgleda, Meho, da ne razumeš. Ako nisi u stanju da svom ljubimcu obezbediš pun život, ostavi se ljubimaca. Integralno.

Rado, kad se neko drugi javi ko će mačke koje su mi ubacivane u dvorište, bolesne ili još uvek slepe i sa pupčanim vrpcama, da preuzme da se o njima stara tako da su bezbedne, imaju da jedu i piju, kao i redovnu medicinsku negu. Do tada, ove koje žive kod mene sigurno ne vode najsrećnije zamislive živote, ali su žive (što ne bi bile da sam ih se ostavio kada su se pojavile), site, zdrave i negovane. Ja naravno potpuno shvatam filozofiju koju ti zastupaš, ali ovde je izbor bukvalno bio da puštam mačiće da umru ili da učinim nešto da nekako žive.

Meho Krljic

Quote from: saturnica on 14-08-2014, 22:27:29
Dakle, Meho, ja iz toga zakljucujem, da mackama zapravo nije dobro s ljudima. Zasto one svoju seksualnost ne bi ispoljavale kako im odgovara?
Ovako su ili slobodne a uskopljene, ili zatvorene u kuci ali bez seksualnih partnera. Kako god okrenes, nista zdravo, ako pitas macke. :)

Pa, valjda je jasno da nikom nije dobro kad u potpunosti zavisi od nekog drugog??? Kako već rekoh, moj izbor je bio između "pusti mačiće da umru" i "učini nešto da mogu da imaju što je bolje moguće živote". Ja bih više voleo da imam beskonačno prostora i beskonačno novca, pa da sve mačke žive na farmi, jure unaokolo koliko hoće i pare se koliko mogu, ali nemam ni jedno ni drugo. Ovo što imam je najbolje od svih dostupnih rešenja.

scallop

Ne moramo biti po tom pitanju saglasni, ali se mora uvažiti i drugo mišljenje. Ja sam jednom (bio je novembar) zatekao štene na pragu i otvorio mu vrata. Dobilo je sve osnovne injekcije i stan do proleća. Čak i ime Jula, u čast Mire Marković. Razišli smo se kad iz parka nije htela da uđe u kuću. Otišla je svojim putem.

Meho Krljic

Ja sam tako tri maceta pre dve godine hranio na poljani preko puta kuće, procenivśi da su dovoljno veliki da ne moram i njih da uzmem u kuću pored copora koji već imam. Dva od ta tri su zbog te moje pretpostavke pretucena na smrt (treće je nakon toga usvojila komśijska porodica da ne bi i ono stradalo). Jednog od ta dva sam lecio dva meseca dok nije na kraju umro bolno mjaucući u mojoj spavaćoj sobi. Ja opet velim da uvażavam celu filozofiju ali moj izbor je nażalost vrlo prakticno potvrdjen: nasilna smrt dok su joś bebe ili żivot u kome su sterilisani.

hidden

Quote from: saturnica on 14-08-2014, 22:20:48
Quote from: scallop on 14-08-2014, 22:17:08
Slazem se scallope. No, mislim da se hidden nije salio. On je "zaljubljen" u svog uskopljenog macana i daje prednost uskopljenoj vrsti.

Ček malo, ček...mani se ti zaljubljivanja u uškopljenog macana. Scallop i meho posmatraju stvar iz različitih uglova, i svaki to argumentuje na osnovu iskustva. Mehi kapa dole, a i Scallopu. E sad, ako ćemo da se šegačimo, možda mu nije valjao američki uzorak, a Jula ko Jula...

scallop

Naprosto, ne prihvatam foliranja da se kastracijom ljubimcima čini usluga. Kastracija je uvek usluga vlasniku ljubimca, a ceh plaća ljubimac. Prihvatite punu odgovornost i ja ću to ceniti. Dotle, imate  xuzi od mene.

Meho Krljic

Pa, ne prihvataš jer nemaš iskustvo sa tim. Ja ponavljam al pretpostavljam da to ne zvuči uverljivo dok se ne iskusi lično. Dakle, mačkama koje se ne pare zdravlje biva narušeno ako se ne sterilišu. Dakle, ili ih pariš kad god imaju teranje (znači jednom u recimo sedam do deset meseci imaš novu ekipu mačića koje treba udomiti) ili ih sterilišeš. Mačorima koji se ne pare takođe zdravlje pati, mada nešto manje, oni ne dobijaju ciste i upale jajnika jer jajnike nemaju, ali gube apetit, pada im imunitet, koža i krzno su im lošiji. Hormonska zbiljnost njihovih života je naprosto takva da ako se ne pare oni nisu zdravi. A ako već nemaš uslova da ih pariš, zdravije je da se sterilišu. Dakle, to nije "usluga vlasniku ljubimca" nego izbor manje lošeg od dva neidealna rešenja.