• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Oj, NINo, NINo, NINo, uzeću te ja...

Started by ginger toxiqo 2 gafotas, 09-01-2008, 23:18:27

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

scallop

Što se onda bakćete sa političkim opredeljenjima, klanovskim konkurencijama, polnim i starosnim razlikama i ostalim stupidarijama?
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

mac

D.

Zato što nisu stupidarije, nego utiču na umetnost i njeno nasleđe. Očito.

Onaj stari Sendmen

Sve je više dokaza da su Pravoslavlje izmislili Hrvati da zajebu Srbe!!

scallop

Quote from: Linʞᴉn on 22-01-2020, 21:11:08
nas-rofl
nas-rofl nas-rofl :x :x :x

Ne možeš to začepiti. Ostaje nada da ona neće ostaviti kulturno nasleđe u umetnosti.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

D.

Ali ostaje i nada da ću ostaviti veće nasleđe nego vi. :)

scallop

Onaj stari Sendmen

Quote from: scallop on 22-01-2020, 21:24:03
Ne možeš to začepiti. Ostaje nada da ona neće ostaviti kulturno nasleđe u umetnosti.

Da makar ima smisla za humor i ne shvata sebe toliko mrtvo ozbiljno, dok je svi drugi gledaju samo k'o dežurnog klovna. 

Boban

i, šta smo na kraju zaključili?
Da li neko spori da je NINova nagrada otišla u pogrešne ruke?
Da li se iko slaže da su žene marginalizovane, zlorabljivane u svetu inače po svim pitanjima, posebnom prilikom dodele nagrada i ovde na forumu?
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

saturnica

Daleko smo mi još od zaključaka, tek se bakćemo oko kulturnog naslijeđa.. 🙂

Onaj stari Sendmen

D.

Quote from: Boban on 22-01-2020, 23:38:03
Da li neko spori da je NINova nagrada otišla u pogrešne ruke?

Ja sam nezadovoljna jer su obrazloženja puna opštih mesta i ne govore ništa o tome zašto je roman bolji od drugih, zašto je baš on izabran za najbolji. Protiv sam izbora gde žiri proizvoljno bira u nemogućem izboru (previše romana za pročitati u kratkom roku), bez transparentnih kriterijuma.

Ne sviđa mi se ni izjava dobitnika. Parafraziram: nismo znali kako i gde da se reklamiramo, nismo privukli pažnju, pa smo rešili da konkurišemo za NIN-a. Sad svi pričaju o nama. Uh. Ako se NIN posmatra kao kanal i sredstvo marketinga za romane, da batalimo priču o izboru za najbolji roman onda?

Evo Teofilovog obrazloženja:

QuoteTeofil Pančić je u obrazloženju naveo: "Roman Saše Ilića kompleksna je priča o prožimanju prošlosti i sadašnjosti, sukobu pojedinca i društva, života i umetnosti, ispričana postupkom koji ukršta mnoštvo pripovednih perspektiva i nudi zaokruženu sliku savremenog, razglobljenog sveta. Pas i kontrabas znači povratak velikoj naraciji i hrabro se suočava sa svim nacionalnim i socijalnim traumama koje oblikuju naše društvo i sugestivno dočarava različite, međusobno suprotstavljene vizije naše epohe.

Naravno da će drugi pisci biti ljuti (pogrešno motivisani, ali sa ispravnim argumentima, kao što rekoh ranije). Jednostavno morate da kažete šta je to što je izdvojilo roman u masi drugih, zašto je dobio nagradu u užem izboru i po čemu je roman specifičan. Šta je "velika naracija"? Šta je "povratak velikoj naraciji"? Da li je to bio glavni kriterijum za ocenjivanje? Koji su, uopšte, bili kriterijumi za ocenjivanje? Lični utisci i preferencije žirija? Zašto se uopšte pominje antifašizam? Jel zato što je ideološki ključ bitan za ocenu?

Nije pitanje da li je roman zaslužio nagradu, verovatno je pismen i dobar, zašto bi to iko sporio? Pitanje je zašto je taj roman izabran, šta ga je izdvojilo, šta je novo doneo u odnosu na druge? Mi to, iz obrazloženja žirija, ne saznajemo, i to NIN zaista i svodi na puko sredstvo marketinga, dok se svi pretvaraju da nagrađuju... šta, zapravo? Ispis? Stil? Originalnost? Fabulu? Novum? Inovativnost i predviđeni uticaj na tokove srpske književnosti? Žiri mora da deluje nezavisno od svesti da NIN drastično utiče na prodaju romana i da zaista bira roman koji se izdvaja u masi, a ne roman koji će da se proda i koji je pogodan za prodaju.

D.

P.S.
Inače, ima tu jedno obrazloženje žirija od pre godinu, dve, gde je žiri fino napisao da su romani loši, da je spisateljski kvalitet propao i da je književnost u krizi, te da su u toj i takvoj konkurenciji birali najbolji roman, ali da uopšte nisu zadovoljni njegovim objektivnim kvalitetom. To je bilo odlično obrazloženje koje odaje da je žiri zaista sagledavao celu sliku, književne tokove i brinuo o literarnom nasleđu. To je bilo odgovorno i stručno obrazloženje.

Ovako, kada žiri ne postavlja roman u celu sliku i kontekst, nego govori samo o njemu, izdvojeno od drugih romana i rečnikom opštih mesta, zaista zvuči kao da reklamira roman.

Onaj stari Sendmen

Quote from: Linʞᴉn on 22-01-2020, 21:58:57
Da makar ima smisla za humor i ne shvata sebe toliko mrtvo ozbiljno, dok je svi drugi gledaju samo k'o dežurnog klovna.

Quote from: Boban on 22-01-2020, 23:38:03
Da li se iko slaže da su žene marginalizovane, zlorabljivane u svetu inače po svim pitanjima, posebnom prilikom dodele nagrada i ovde na forumu?

Quote from: scallop on 22-01-2020, 21:49:05
Nada umire poslednja.

Vaistinu  :(

D.

saturnica

scallop

Sad Meho može da uporedi moje opširno šetanje po kruzeru u Đenovi. Bre, prilog u Peščaniku je Sahara, Arakis koji proverava verne. Reklamirali su umetničku literaturu tako da se svi zaljube u čitanje.

Boban

mene čudi što je D propustila da histeriše prošle godine kada je nagradu dobio potpuno loš pisac, mrzitelj žena, muška šovinistička svinja u elementarnom i balkanski najprimitivnijem obliku. I ponekad ranije kada su smešniji ljudi od Teofila bili u žiriju.

D.

D. ne histeriše. Optuživanje žene za histeriju je tipičan šovinizam.

Mislim da sam tada bila banovana, a i nebitno je - Tabašević se svima razotkrio kao moron i reakcija zajednice nije izostala. Paradoksalno, samo je doprineo priči o zastupljenosti žena u celom procesu dodeljivanja NIN-ove nagrade.

NIN je, kao što rekoh, mehanizam reklamiranja knjiga. Plemena u žiriju se smenjuju, dobitnici se menjaju shodno okolnostima i vladajućem plemenu, svi glume dodelu nagrade za "visoku naraciju" (lol), a nagrada se dodeljuje penisima iz klika. Komentarisala sam ja to ranije, nije da nisam. Sada su me posebno aktivirali ovi desničari, njih ću da pogazim bez milosti gde god se jave, a ovi odlomci iz pobedničkog romana su mi dosadni, te vrste komparacija i metafora prevaziđene, a tema tendenciozno odabrana. Roman se, svakako, ne čini lošim, ali ne bih mogla da kažem ima li boljih jer nisam bila u žiriju i niko me nije platio da čitam sve te romane, mada bismo mogli da prestanemo da se pravimo da ih je i žiri pročitao. Kada žiri ne čita, onda je samo prirodno da romane bira po nekom drugom ključu, pa otud i buna oko pola autora: ako nije kvalitet ispisa, onda je sve drugo. Rešenje je da postoji više žirija (formiranih po nekom ključu) koji će da čitaju romane iz svog ključa, a zatim će nominovati najbolje finalnom žiriju. To će, bar malo, da uozbilji ovu nagradu koja je, eto, doživela i da izgubi sav smisao osim snobovskog.

Boban

ne histeriši, nikad nisi bila banovana duže od 2-3 dana.
Mene optuživati za šovinizam prema ženama je besmisleno jer ja ne mogu da zamislim tolerantniju osobu od mene za pitanja i stanja žena.
Ali tražiti jednaka prava za žene u smislu zastupljenosti u nekim oblastima je besmisleni feminizam. Žene i muškarci nisu jednaki, ni fizički ni psihički. Zapazi da nisam rekao bolji, pametniji, jednostavno različiti. I zbog svih tih razlika ne mogu stvari da se dele na pola-pola.

Kimura

Pobogu, ljudi, postali ste totalno predvidljivi. Nije važno o čemu se zapodene razgovor, uvek se završi sličnim iskazima i manje-više istim odnosom snaga!

Kimura

Quote from: saturnica on 23-01-2020, 09:12:07
meni su odlomci odlični..

Zaista ne deluje loše, ali su to samo odlomci, a ja nisam od onih što visokoobdareno prelistavaju.

Onaj stari Sendmen

Prošle godine se D. još uvek zamlaćivala radionicom, a ove shvatila da je to nerealna tema, da je Boban konačno odustao, pa je pronašla drugu za beskrajno mlaćenje prazne slame i učitavanje svojih uobičajenih frustracija koje nemaju nikakve veze s temom foruma.

Kad ima nešto oko čega može biti beskonačno opsednuta, širiti svoj bes i histeriju, ovo drugo staro je uopšte ne zanima. Evo čak je i pokojni Stevo ponovo vaskrsao na radionici, ona još ne reaguje.

D.

Quote from: Kimura on 23-01-2020, 10:22:38
Pobogu, ljudi, postali ste totalno predvidljivi. Nije važno o čemu se zapodene razgovor, uvek se završi sličnim iskazima i manje-više istim odnosom snaga!

Istina. Zato je ovo mesto i propalo i na njemu više ne može da se diskutuje normalno i argumentovano, bez vređanja i retardiranih šumova. Sagita nije išla u korak sa vremenom, nije prihvatila mlade (još i probala sve da im otme), nije menjala ljude, nije poštovala žene i završila je na groblju retardiranih kućnih ljubimaca. Lol.

Onaj stari Sendmen

Srećom, pa ti nikako ne pripadaš retardiranim kućnim ljubimcima Sagite, i tvoje stalne dobropoznate kuknjave koje su uvek iste nezavisno od teme nikako nisu retardirani šumovi.  nas-rofl :x :x :x

saturnica

@D.
Što bi rekao jedan pametan čovjek; budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ..
A ja ću ti reći ovo; sagitaši, više-manje, koliko to već dopušta ovaj virtualan svijet, komuniciraju normalno, sve dok ne dođeš ti takva normalna, puna argumenata u rukavu, nadalje neretardirana, puna poštovanja prema sugovorniku s kojim ne dijeli isto mišljenje, osoba koja druge nikada neće nazvati retardiranim odlagalištem kućnih ljubimcima. Bude sve ok, vjeruj mi, dok ne dođeš ti da nam skreneš pozornost na to kakvi smo. Onda tek shvatimo sve tvoje vrline, i vlastitih se nedostataka zasramimo, propadnemo u zemlju od srama ..

Meho Krljic

Nego, da vidimo šta na (Ilićevom) Peščaniku kažu (iz pera drugog Ilića) apropo onog što je (prvi) Ilić pisao 2010. godine i onog što je primio 2020:

Povest buncanja i krvi - Dejan Ilić - Peščanik

D.

Prilično defetistički tekst, ne nudi rešenja, samo lista istoriju borbe među plemenima.

U pravu je u jednom: sama procedura odlučivanja o pobedniku je podložna korupciji i korupcija ju je i pojela.

Videćemo koliko će dugo NIN-ova nagrada da ostane i to na šta je sada spala - sredstvo za reklamiranje klanovskih romana.

scallop

Opet ću da pitam: "Da li je književnost umetnost ili bojno polje?"

mac

Pričamo o Ninovoj nagradi, a ne o književnosti. Takva je tema, čak i po naslovu. Možeš da probaš da promeniš temu, ali sam si u tome. Svi ostali na temi pričaju o Ninovoj nagradi.

D.

Ja bih, pak, da mi se objasni šta je "velika naracija".

Roman je dobio nagradu jer, između ostalog, predstavlja "povratak velikoj naraciji". Red je da znamo šta taj pojam tačno znači, ali i da li to znači da ostali romani u konkurenciji nemaju "veliku naraciju".

scallop

Ti si, Mac, imao debilnu ideju, hteo da ti daju citate pa da glasaš. Ovde se raspravlja o književnoj nagradi, a ne o političkim uverenjima. Ako raspravu svedemo na uverenja, onda umetnička komponenta ne postoji. Jebu li nas razni Murakami i Wellback/Wellgo-i beskrajnim naracijama ili nečim drugim? Tvrdim da prilog iz Peščanika sa beskrajnom tupavom naracijom koja se tako svidela Saturnici i Kimuri, Boban nije u mentalnom stanju da pročita. Nisam ni ja. Tamo gde postoji, umetnost komunicira sa čulima, a ne isključivo sa mozgom. Stav da je važno "Kako?" nešto napisano, deo je bauka domaće postmoderne, a garnira nam se tekućom, bivšom i željenom politikom. Siguran sam da je u izboru bilo i romana na kojima će biti građena budućnost naše literature, ali oni nisu pročitani, jer nisu pripadali.

mac

scallop

Quote from: mac on 23-01-2020, 14:09:39
E baš nije bila debilna

Jeste. Ništa ne čitaš, pa ne možeš ni ispravno da glasaš.

Kimura

Rekoh da odlomak ''ne deluje loše'', ali da ja nemam običaj da visokoobdareno prelistavam, te da tako zaključujem. Nije mi se tako svidelo. Znam i za bolje, mnogo bolje.

Može biti da u sto pristiglih romana ima većih dela, čak postoji velika verovatnoća da je upravo tako, ali te knjige niko neće prelistati i mi nećemo ni čuti za njih.
Upravo u poslednjem je srž problema i odgovor na pitanje što se diže prašina oko Ninove nagrade. Reklama. Velika reklama. I možda jedina.

scallop

Quote from: Kimura on 23-01-2020, 14:13:55
Rekoh da odlomak ''ne deluje loše''

E, nisam u tolerantnoj fazi. "Visoka naracija" odlomka ima 8604. karaktera i nemoj da ti se dogodi da je ponoviš. Čitaće samo Teofil, ako mu se dobro plati.

D.

Mi, ovde, u Srbiji, kroz obrazovanje, ne učimo kritičko razmišljanje. Ja sam tek kroz debatni klub skontala šta je argument i kako se argumentuje tvrdnja. Možda se tek na fakultetu okrzne metodologija naučnog istraživanja (koja zahteva argumente i obrazloženja) i zato je formalno obrazovanje korisno.

Imamo tu neku tradiciju da je dovoljno da neko nešto kaže sa pozicije autoriteta, a poreklo autoriteta je nebitno, može da bude i članstvo u stranci/plemenu, megatrend diploma ili 40 godina rada u struci bez formalnog obrazovanja, i da se smatra da je u pravu. Ipak je on/a autoritet, jel. Tako je postavljen i žiri za NIN-a. Šta kaže žiri, tako je. A oni koji kritički razmišljaju traže argument, obrazloženje. Zašto je to tako? A argumenta nema, argument je što je tako Teofil rek'o. Sprdačina na svakom nivou je ova naša državica sa svim njenim elementima.

Accuphase

Je li taj tabašević isto "nečiji sin" kao onaj onaj onaj kecmanović?

Alexdelarge

Quote from: Ksenija Atanasijević on 23-01-2020, 13:41:42
Ja bih, pak, da mi se objasni šta je "velika naracija".

Roman je dobio nagradu jer, između ostalog, predstavlja "povratak velikoj naraciji". Red je da znamo šta taj pojam tačno znači, ali i da li to znači da ostali romani u konkurenciji nemaju "veliku naraciju".

da, ali gde si ti videla da žiri u sitna crevca obrazlaže zbog čega je nekome dodeljena nagrada? nisam primetio da članovi američke filmske akademije objašnjavaju zašto su nekome dodelili oskara za montažu ili scenario itd.?
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

scallop

Onaj ko duva u "Orfelin" tikvu sigurno nema primedbi.

D.

Da, pa možda je poređenje NIN-a i Oskara, te površne i čisto marketinški orijentisane nagrade, na mestu. Ali onda da se ne lažemo da NIN dodeljuje nagradu za književni ispis onda kada je dodeljuje za "glamur", uvezanost sa "nobles" krugovima i izvikanu popularnost.

Kimura

Autor je, doduše, završio fakultet. I to Fililoški!
(Kad već Teofil nije.) xrofl xrofl
Evo još jedan smešak  :lol: , da Mac ne pomisli da sam ozbiljna.
(Ili da bih zabranila pisanje i objavljivanje svima koji nisu dobacili dalje od srednje škole.)

Kimura

Evo jednog pitanja za ovdašnje picse, neka mi odgovori ko želi i ko se piscem smatra: da li biste pisali namerno loše, onako kako smatrate da ne valja, isprazno postmodernistički, neoriginalno, po uzoru na autora kog ne volite, kada bi to bio uslov da se dočepate nekog Nina ili slične medijske pažnje?
Da zanemarimo sad ideološko-političke, prijateljsko-ljubavno-rođačke i druge veze (muku koji D. ističe ne pominjem jer ne smatram za prednost rođenje u muškom telu), nego da se od vas za uspeh traži eto samo to - loše pisanje. Kako biste postupili?

D.

Quote from: Kimura on 23-01-2020, 16:12:22
(muku koji D. ističe ne pominjem jer ne smatram za prednost rođenje u muškom telu),

Sigurno, zato si pravo glasa u Srbiji stekla tek pre 70 godina.

Onaj stari Sendmen

Prilično sam siguran da nijedna žena na sajtu nema preko 88 godina, tako da sigurno baš nijedna sagitašica nije stekla pravo glasa "tek pre 70 godina", već čim je postala punoletna.  xdrinka

Kimura

Računajte na Vinču kad smo mi bile glavne!
A sad, bez zezanja, ja drugačije gledam na stvar. Muški kao i žensk ljud ima toliko prilike da propadne ili da veoma bedno poživi na svetu, zavisno od okolnosti koje ga sačekaju. Te se okolnosti nekad mogu menjati, a nekad su zakovane. Bilo kako bilo, svet nije Carstvo nebesko, nikad to neće postati, a u pogledu nepravde najviše što možeš je da je sam ne činiš ili da je sprečiš u nekom pojedinačnom, tebi bliskom slučaju.

scallop

Quote from: Kimura on 23-01-2020, 16:12:22
Evo jednog pitanja za ovdašnje picse, neka mi odgovori ko želi i ko se piscem smatra: da li biste pisali namerno loše, onako kako smatrate da ne valja, isprazno postmodernistički, neoriginalno, po uzoru na autora kog ne volite, kada bi to bio uslov da se dočepate nekog Nina ili slične medijske pažnje?
Da zanemarimo sad ideološko-političke, prijateljsko-ljubavno-rođačke i druge veze (muku koji D. ističe ne pominjem jer ne smatram za prednost rođenje u muškom telu), nego da se od vas za uspeh traži eto samo to - loše pisanje. Kako biste postupili?

Kad zanemarimo precrtano, preostalo ima smisao.

Evo jednog pitanja: da li biste pisali onako kako smatrate da ne valja, kada bi to bio uslov da se dočepate nekog Nina ili slične medijske pažnje?

Odgovor je - Ne.

džin tonik

Quote from: Accuphase on 22-01-2020, 00:45:25
Ala uživaš, ajde priznaj!!!

mjok, razmisljam kako sve te literate razjuriti iz donjeg doma foruma u gornji, ko skakavci jbt...