• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

SUMRAK Stefani Majer

Started by zakk, 01-04-2008, 12:19:15

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

DušMan

Ih, pa toliko ih je... Boban, Scallop, Ghoul...
Nekoć si bio punk, sad si Štefan Frank.

Nightflier

Mozda je mislila na stranog pisca. Ako ti se dopada Mejerova, dopasce ti se Jim Butcher od muskih. Check it.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Masha

Quote from: "DušMan"
Quote from: "Masha"Znaci uopste nije tacno da zene pretezno citaju zene.To je tipicna muska izjava :roll: ! Inace i ja sam nova:)I da,i ja ObOzAvAm knjigu "Sumrak".Nazalost,moglo bi se reci da zivim u zabiti i ne mogu da nabavim drugi dio!!Bas bzvz......
Nije li tvoj post (pa još prvi!) paradoxalan?
Kažeš kako citirana izjava nije tačna, a sama si članica najezde žena na ovaj forum, zbog druge žene.
Zašto niste došle zbog nekog muškog pisca, pitam ja sve vas?

p.s. Dobrodošla na forum.
Pa koliko sam ja shvatila vi barem trenutno diskutujete o toj knjizi.Zato sam dosla na ovaj forum.Sto se mog prvog posta tice,ja stvarno ne biram kada cu nesto reci ako smatram treba to da kazem......Inace,naravno da citam i muske pisce!Harlan Koben i Dzejms Paterson su samo jedni,od mojih,omiljenih muskih pisaca':wink:'Hvala na dobrodoslici :lol:!

Tex Murphy

Žena pisac je kao televizor na medenom mjesecu - nepotrebna.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

DušMan

Quote from: "Harvester"Žena je na medenom mjesecu nepotrebna.
Bravo, Harvi! Tako govore pravi pedofili!

Boban

ko o čemu... deco, znate li da vas ovakvo trabunjanje potpuno razotkriva?

Žene pisci često imaju tiraže i prođu o kojoj muškarci mogu samo da sanjaju.
Recimo, kod nas Hajbjanovićka, Radusinovićka i Bjelica zajedno imaju više čitalaca od svih muških pisaca zajedno.
Čak i u fantastici u svetu žene imaju solidnu prođu. Razlog za to treba tražiti u ženskom pogledu na stvari, koji nije ograničen mačo sranjima kakve prezentovaše malopre Harvi i DUšman. Slabim muškarcima je najlakše da po ustaljenim šablonima omalovažavaju žene, ali u stvarnom životu takav stav je ćorsokak.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Nightflier

Pa Lois Makamaster Bizo je dobila Huga, Nebulu i/ili Lokus za skoro svaki svoj roman, sto se za vecinu muskih pisaca nikako ne moze reci. A nije da nije polodan pisac.
First 666

Boban

Žene kao pisci bave se i ženama i muškarcima gotovo ravnopravno, dok muškarci često pišu romane u kojima žena ili nema ili su predstavljene kao manje bitne.
Setimo se Hajnlajna: "SF pišu muškarci o muškarcima za muškarce."
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

DušMan

Quote from: "Boban"Razlog za to treba tražiti u ženskom pogledu na stvari, koji nije ograničen mačo sranjima kakve prezentovaše malopre Harvi i DUšman. Slabim muškarcima je najlakše da po ustaljenim šablonima omalovažavaju žene, ali u stvarnom životu takav stav je ćorsokak.
Ne shvati me pogrešno, volim ja žene as much as the next guy. Stvar je u tome da one ne vole metiljavce, emotivce i plačipičke, već samo mačo muškarčine kao što je Harv ili kao što sam ja.
Ja žene izuzetno poštujem u stvarnom životu, iako nisu savršene.

Nightflier

Quote from: "Boban"Žene kao pisci bave se i ženama i muškarcima gotovo ravnopravno, dok muškarci često pišu romane u kojima žena ili nema ili su predstavljene kao manje bitne.
Setimo se Hajnlajna: "SF pišu muškarci o muškarcima za muškarce."

Zato lepsi pol vise voli fentezi. Tu su zenski likovi postali protagonisti znatno ranije nego sto je to slucaj u sf-u. ZS je dao lep presek izuzetaka do osamdesetih, doduse. "Let zmajeva" i "Pomaljanje", na primer.
First 666

Perin

Ja sam isto imao takvo misljenje o zenskim piscima EF-a, ali kad sam si sastavio listu mojih najboljih EF serijala, na listi se naslo vise zenskih pisaca nego muskih...i onda sam se pravo zapit'o...

Nightflier

U poslednje vreme spisateljice se svete muskom rodu tako sto je sve vise muskih protagonista gej opredeljenja - sto se do besvesti istice i kad treba i kad ne treba. Prva je sa time pocela Mercedes Leki, ali kod nje to ni izbliza nije tako dominantno kao kod Sare Mone, koja bi bila fantasticna samo da ne smara sa time. Da se razumemo, nisam homofob, ali nervira me kada ma kakva erotika preuzme primat nad pricom - a prica mi je prodana kao nesto drugo.
First 666

tragac

Quote from: "DušMan"Ih, pa toliko ih je... Boban, Scallop, Ghoul...

:cry:  :cry: :cry:  :cry:  :cry:

zakk

Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Jelena

Quote from: "nightflier"
@Jelena

Pa bar ti u Kanadi mozes da nakupujes sve i svasta. Pocni od prvih devet romana Laurell K. Hamilton, pa cemo dalje da pricamo...

Hvala na preporuci, stavila sam je na listu.

Inace nije bas da mi se dopadaju samo knjige koje su pisale zene, evo recimo pre Stephenie sam trazila da li na srpskom ima knjiga koje je pisalo musko (Wally Lamb) posto sam njegovu knjigu ('I Know This Much is True') htela da preporucim. Eto da je bio neki post o njemu na znaku sagite ja bi ovde dosla zbog muskog pisca  :)

Nightflier

De nada. Uvek mi je zadovljstvo da nekome preporucim knjigu. Stavise, trenutno je to moj jedini dodir sa knjigama iz cistog uzivanja, posto ne dizem glavu od prevodjenja.
First 666

zakk

Video Mlad mesec u knjižarama. Sad samo da ga kupim :-/

Nego, čudno mi da na nema ništa o Stefani niti o knjigama na sajtu Đuntija. Stefani majer mlad mesec daje ovaj topik :P
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Perin

Odem na *ebeni sajam knjiga ovde u BL. Nema standa ni Narodne Knjige, ni Magneta, ni Odiseje, ni Evro Djuntija...da ne nabrjajam dalje. Kupio sam samo nekih 6 knjiga, i razocar'o sam se aj' *ebeno zdra'o. Ove godine stvarno kontam otici u BG na sajam, pa makar me izaslo i bruku love. Perin in & out.

Meggy

Odlicne su knjige....pise se i peti deo koji je u stvari prvi deo ali iz Edvardovog ugla.... :D

Jelena

Quote from: "Meggy"Odlicne su knjige....pise se i peti deo koji je u stvari prvi deo ali iz Edvardovog ugla.... :D

Pisalo se o petom delu ('Midnight Sun') vec ovde u ovoj diskusiji, tesko da ce da izadje knjiga posto je prestala da je pise na oko pola puta (procurio draft knjige na internet). Inace Stephenie je i na svoj sajt postavila trenutni draft te knjige: http://www.stepheniemeyer.com/pdf/midnightsun_partialdraft3.pdf

Jos jedan glas za Stephenie - moj muz je upravo procitao 'The Host' i svidela mu se knjiga. Sad jos kad ga zarazim sa 'Twilight'-om :wink:

Nightflier

Predlozi muzu da najpre procita Storm Front (The Dresden Files, Book 1) by Jim Butcher ili vec nesto sa mojih spiskova na temi Best ov de best, nesto nize na ovom podforumu. Kad se navuce na urban fentezi, citace i Mejerovu kao bela lala.  :twisted:
First 666

Meggy

Jelena hvala puno na informaciji!!! Mnogo ljudi cu da iznenadim ovim draftom :)

Nightflier

Bobane, da trazis pare od EvroDjuntija zbog reklame. Stvarno bi red bio da se vec jednom osposobi sajt. Mogao bi da se obogatis na banerima.  :D
First 666

Jelena

Quote from: "nightflier"Predlozi muzu da najpre procita Storm Front (The Dresden Files, Book 1) by Jim Butcher ili vec nesto sa mojih spiskova na temi Best ov de best, nesto nize na ovom podforumu. Kad se navuce na urban fentezi, citace i Mejerovu kao bela lala.  :twisted:

Hvala, definitivno cu da pogledam preporuke. Oboje volimo SF ali slabo smo bili zainteresovani za horor, tako da sam zapravo samo zbog 'The Host'-a nastavila sa 'Twilight'-om.

Quote from: "Meggy"Jelena hvala puno na informaciji!!! Mnogo ljudi cu da iznenadim ovim draftom :)

Nema na cemu Maggy. Zanimljivo je za procitati, samo steta sto je tako bezveze zavrsila pisanje.

zakk

Džef Vandermer o Sumraku

http://www.jeffvandermeer.com/2008/09/24/why-the-twilight-series-bugs-me/
QuoteWhy the Twilight Series Bugs Me
Cat Rambo • September 24th, 2008 @ 9:44 am • Uncategorized

A couple of weeks ago, I decided to try Stephanie Meyer's NYT-bestselling young adult series, TWILIGHT. I ran through the first two books fast enough that I went to get the other two in order to find out what happened. In many ways, they are well-constructed books of their type. (Lest anyone think that my compulsion is a mark of high quality though, I must admit that at one point in my life I read every single Remo the Destroyer book. Like Prospero's mirror, I would happily wallow in the trash of future centuries.)

That said, I hate the message that these books give young women with every fiber of my being. I particularly hate the idea that the books' popularity is due to their having some resonance in young women's psyches. Because the underlying message — or so it seems to me — is that women can only achieve identity through their relationship with men.

Be aware, if you haven't read the books, that I am about to spoil the holy bejeezus out of them. Quit reading now if you want to be surprised and whatever you do, don't read the next paragraph.

Otherwise, lemme just say this: she ends up with Edward. That's the whole point of the books, that she ends up with Edward after dutifully saving herself for marriage and then fulfills her maternal function.

Synopsis: Bella goes to live with her father because her mother has taken up with another man, and Bella wants to give them space. As we learn more about Bella, we discover that she is a horrible, passive character who is constantly whining because she thinks super-hot, super-rich, super-mysterious Edward doesn't love her.  This goes on for a while. As in, for an entire book. Then she's tempted by another guy, Jake the werewolf, because Edward has left (which drives her nearly comatose), but then Edward comes back before that goes anywhere, even though another entire book has passed.  She makes a feeble attempt to reunite with her alienated female friends at school at this point, but that is only because Edward is gone so that effort gets tossed out the window when he re-appears.  She finally gets him to agree to make her a vampire but he won't do it until they're married. So then they get married and she gets pregnant the first time they have intercourse, while she's still human. The pregnancy is aberrant and life-threatening, but visions of the child, who is inexplicably male in the visions (I will provide my theory behind this choice in a moment), keep her from letting the others abort the child. She has the kid, who turns out to be a daughter, and then we find out that the child is destined to grow up and marry Jake the werewolf, because werewolves instinctively know when they meet their soul mate. This fixating on a baby sexually is more than a little creepy, so Meyer takes care to signal it earlier with the example of another werewolf, who fixes on a toddler and thus becomes the perfect babysitter for her. Yeah, that'd definitely be who I wanted babysitting my child: a man who believes she's destined to grow up and become his mate.

Okay. Lemme just start with the soul mate thing, because I hate this idea so much. Because what it does is give people the idea that there is this one true love thing that happens and everything is magically swell because you and your partner are twue woves. While in reality relationships are work. They take work and patience and humor and cooperation and a willingness on both sides to accept the various farts and burps and personal quirks the other has. And that willingness and hard work seems more meaningful than being insta-partnered with someone because they're the metaphorical key to your figurative lock.

Bella is obsessed with Her Man. And her "career", such as it is, is to marry him and bear his child, which she names in a way that is somehow reminiscent of the Sarah Palin Baby Name Generator. She has the usual "oh I am so ugly because it has somehow escaped me that I actually have a body type that fits inside American beauty norms" thing going. Interactions with female friends are kept to a superficial minimum because we all know women can't do the friendship thing with each other. That might be too empowering a message. So would Bella being able to save herself. But in everything she does, every faintly brave action, Edward is her motivation, the center of the universe for her.

So let's go back to the male baby thing, because this is a small point that (imo) really shows the author's view towards women. The only conclusions I can reach are that 1) Meyer got careless or 2) the baby is perceived as male at first is because the author believes a male baby is more worth saving. These are not careless books, so honestly, 2's the only explanation I can think of, given the gender patterns running through the books.

All I can say is - this is not something I would feel comfortable giving to my goddaughter when she comes to that age. So if anyone needs me, I'll be over here working on a YA novel. It's got a size 14 heroine who's the lost Champion of Fairy and has a BFF who is female.  And she's not looking for her soul mate at all.

zakk

eh, ispravka, nije Vandermer autor nego bloger-u-gostima, Ket Rembo, http://www.kittywumpus.net/

Nightflier

Eh, dovraga, pa zar si bas morao to da stavljas tu? A taman smo krenuli da privlacimo malo zenskog sveta. Lepa promena u odnosu na standardnu ZP ponudu sociopata i sizofrenika. Demn. Sad i ja moram da kazem kako potpisujem svaku rec te analize. Mnogo vise volim Hamiltonovu, jer njene junakinje ne cmizdre, vec lepo ubiju nekog - i gotova stvar. Ali ajde sad. Werecat is out of the coffin, da prikladno parafraziram izreku.
First 666

angel011

Kako se kasnije razvio lik Anite Blejk, sve više želim da je neko već jednom ubije. Ok, ne cmizdri - umesto toga se razbesni, večito 'oće da se dokaže kao the toughest (koga je bre briga?), i sve mora da bude po njenom, inače će ili da upuca sve oko sebe, ili da se duri u ćošku.

Podjednako iritantna kao i cmizdravice, samo na drugačiji način.
We're all mad here.

Nightflier

Ma, Anita je Anita do devete knjige. Posle je... ne znam ni ja sta je. Poslednjih nekoliko sam kupio, ali nemam namere da ih citam Kristina Fihan pise bolju vamperotiku. Ali zato za sada uzivam u romanima o Meri Dzentri. Vec na pocetku je jasno stavljeno do znanja da seksa biti na angro, a i ima neku funkciju u prici, pa nije onoliko iritantno. A i vilin-svet je jako mastovito i originalno zamisljen. Kad bi odradila par tura kod psihijatra, Hamiltonova bi bila mnogo bolji pisac.
First 666

angel011

Harlekin od kasnijih knjiga o Aniti nije toliko loš. A i u tim knjigama seks ima funkciju, jer je Anita postala sukubus, a veći deo vampira je iz krvne linije zavodnika, tako da se većina problema i odnosa dobrim delom razrešava preko seksa. Nije onako kako je serija počela, ali nije ni besmisleno, samo kad bi Hamiltonova naučila da se kontroliše i kad ne bi bilo toliko mnogo bitnih likova i ponečeg da se razrešava sa svakim od njih (u Danse Macabre se Anita boji da je trudna, i na oko 600 od 800 strana gledamo reakcije bitnih likova na tu mogućnost - radnja, šta to beše?).

Nije da mi smeta što je Anita malo usporila sa "prvo pucaj, onda postavljaj pitanja" taktikom, al' ne mora baš dušu da pretražuje zbog svake bogovetne sitnice.

Meri Džentri sam prestala da čitam posle četvrte knjige. Jeste da seks ima funkciju i da je sve to maštovito osmišljeno, ali je ipak zamorno čitati detaljan opis orgije nakon kojeg sledi detaljan opis grupnjaka pa još jedan detaljan opis grupnjaka pa...
We're all mad here.

Nightflier

Heh, ja sam batalio Anitu bas kod Dance Macabre. Smorilo me je sto se triput kresnula u kolima na putu do Cirkusa prokletih. A u petoj i sestoj knjizi Meri Dzentri ima manje seksa nego u prethodnim. Mogu ti reci da se u sestoj svasta nesto desava (da ne spojlerisem). Suma sumarum, i dalje mi se svidja Hamitonkin prvi roman - epska fantastika - u kojem seksa nema ni za lek. Keleios Incantare je zanimljivija od poznatijih protagonistikinja LKH. Doduse, urbana fantastika se toliko razvila kao zanr da sada zaista ima izbora. Tu mi se svakako izdvaja Dzim Bucer - i jedva cekam da pocnem sa prevodom.
First 666

angel011

U Harlekinu se opet pojavljuje Edvard, pa stvari postaju zabavnije. "I figured you for a screamer" (Edvardov komentar), sa Edvardom je stigao i Piter i stižu baš u vreme jednog od Anitinih hranjenja, dok ona vrišti sve u šesnaest... :evil:

Hamiltonkin prvi roman sam probala da čitam, ali me toliko smorio da sam odustala.
We're all mad here.

Kunac

Čitam Sumrak. Pročitao sam trećinu, ali se ne žurim, gustiram. Dopada mi se više nego što sam očekivao, baš je čitko, ali je još rano za konačni sud.

Ako bih u jednoj rečenicu iz knjige morao da odaberem kao reprezentativnu, bila bi sledeća:::

QuoteNisam mogla da verujem da sam upravo opisala svoj sumorni život ovom bizarnom, predivnom dečaku koji me možda prezire, a možda ne.
"zombi je mali žuti cvet"

angel011

We're all mad here.

Tex Murphy

Zvuči kao ženski Srpski psiho.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Kunac

Jeste pomalo stilski problematično, priznajem, ali je pitko i na momente šar(a)mantno. Ako je Poter bio za decu od 7 do 13, Svonova je idealna za curice od 14 do 18.

Ghoul

Quote from: "Kunac"Svonova je idealna za curice od 14 do 18.

mmm... JAILBAIT! :!:
https://ljudska_splacina.com/

DušMan

Dođavola! Ghoul je reagovao pre mene!

Nightflier

Quote from: "Kunac"Jeste pomalo stilski problematično, priznajem, ali je pitko i na momente šar(a)mantno. Ako je Poter bio za decu od 7 do 13, Svonova je idealna za curice od 14 do 18.

Sasvim ispravno razmisljanje. Na kraju krajeva, strani izdavac je tako i prodaje. Mada, za taj uzrast daleko je superiorniji City of Bones i njegov nastavak, City of Ashes, a o romanima za malo starije smo Angel i ja prozborili koju. Doduse, duzan sam da kompletiram onu listu najboljih takijeh knjiga, pa ce se na njoj naci jos nesto zanimljivo.
First 666

angel011

Da, po opisu deluje kao nešto što bi se devojčicama baš dopalo.
We're all mad here.

zakk

Quote from: "angel011"Da, po opisu deluje kao nešto što bi se devojčicama baš dopalo.
Ako želiš da čitaš, da se srediti ;)

Modesty

E, odlepila sam!!! Taman dodjem do najboljeg dela Midnight Sun-a i skontam da nema dalje!
@#$%^&*  :x  :x  :x  :x  :x  :x  :x  :x  :x  :x  :x  :x  :x  :x  :x  :x
Da li neko zna gde u NS-u mogu da nabavim Twilight? Nema u Solarisu, ni u IPS-u, ni u Prijatelju knjige, ni u jednoj knjizari koju sam obisla. Neki cak ni ne znaju sta je to. (?!?)
A ko voli slatkog Roberta Pattinsona neka poseti:
http://www.youtube.com/watch?v=cSzZgsrZioU
http://www.youtube.com/watch?v=kAZ2WFAXrgc

tragac

Quote from: "angel011"Zvuči ljigavo.

E, da, TO!  Tako bih i ja opisao "Sumrak"  qpuke

Kunac

Pročitao sam SUMRAK! Nije bolelo.  :wink:
Poslednja četvrtina sadrži svu akciju, ali je bez obzira na vampirsku tematiku koja otvara brojne mogućnosti za kvoliptanje - autorka je suzdržana i nezainteresovana za eksploatacijke elemente. Tek na samom kraju ima  krvi, ali ne očekujte fontanu.

Macedonian to the max

. Tek na samom kraju ima  krvi, ali ne očekujte fontanu.[/quote]

Like losing a virginity :)

Kunac

Quote from: "Macedonian to the max"Like losing a virginity :)
SUMRAK i jeste alegorija o gubljenju nevinosti.

DušMan

A, zato je knjiga tako popularna među ženama.

pandora

Популарна је међу девојкама. За жене се зна да су изгубиле невиност

zakk

Da, ali je se rado sećaju :)
Uostalom, ovo je u klasičan ljubić, to se čita u svim godinama.
Pogledaj recimo www.twilightmoms.com

pandora

Одакле ти идеја да се радо сећају
После тог првог буде много бољих доживљаја