• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Šta smo dobro krkali ovih dana?

Started by scallop, 22-09-2008, 18:02:06

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Cornelius

Quote from: Mica Milovanovic on 14-09-2009, 15:39:29
Samo ti krkaj svinjetinu, pa ćeš malo sutra da trčiš sledeće godine 42195 metara...

Mićo, za koga je ova kletva? Za mene ili za Scallopa?
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

Mica Milovanovic

Kletva? Izraz najdublje zabrinutosti...
Mica

Cornelius

Nema mesta zabrinutosti. Pojeo sam jednu pljeskavicu 2006. godine, 2007. godine sam probao jedan zalogaj prasetine, 2008. godine sam probao jednan zalogaj dimljene kobasice, a ove godine, pored suvlakija, kod Scallopa sam na dan posle maratona, pojeo dva zalogaja jagnjetine.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

scallop

Pojeo je više, ali sam se zabrojao posle tri... Oće to kod mene kad se zabezeknem.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Cornelius

Jeo sam kapamu, ali sam sipao bez mesa.  xfuck5

Джон Рейнольдс

Quote from: scallop on 28-08-2009, 13:22:48Budući da sam "pukao" sa džigericom, moram na totalnu dijetu. Svakog dana surutka od kozjeg sira i što lakša hrana. Ima da vas mučim kao Cornelijus. Na slici je današnji doručak: tost premazan pastom od patlidžana, kriška mladog kozjeg sira, režanj paradajza i pola masline. I ovako je ukusno.

Hmmm... Ovo deluje simpatično. U poslednje vreme sam u nekoliko navrata uveče pravio sebi kapreze i večerao samo to. Probaću ovo. Inače, ja mnogo volim punomasni kozji sir. Naravno, on uz ovo gore ne bi legao, nego spominjem uzgred. Jesi li probao (punomasne) kozje sireve koji se prodaju po Zlatiborcu? U orahovoj kori, u maslinovom ulju, itd. Ima ih raznih. Šta misliš o njima? Kalenić mi nije baš usput ni u kojoj varijanti da svratim i snabdem se kozjim sirom, ali pošto sam sve satro, moraću ovih dana u nabavku.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

scallop

Evo, ovako. Pre nekoliko godina, zbog neke suve mesine, tada je još bila dobra, naletim u odeljku za mlečne proizvode na damu koja prodaje samo kozje mlečne proizvode. U meniju ima i jarećeg mesa, ali nema pomoći kad sezonski nema jarića. Svidi mi se jedan od sireva, pa je uzgred upitam da li, možda, kombinuju sa kravljim ili ovčijim mlekom. Ona, sva nasmejana, izvuče iz sandučeta za pare podsetnicu i veli: "Dođite slobodno, da muzemo koze zajedno." Otada kupujem kod nje i njenog muža, zavisno ko se tamo zatekne. Ima četiri varijante kozjeg sira od mladog do starog, od neslanog do slanog. Ima i jogurta i surutke. Posebno me je dojmio kozji sir pečen na suncu. Onako smeđ, kompaktan i tvrd, ukusa gotovo kao rokfor, ali presudno jeftiniji, samo 900 dinara kilo, osvojio me je. Mana mu je što traje jako dugo i najbolji je kad se nastruže povrh jela. Gazdarica se zove Branka, gotovo sasvim u levom uglu odeljka mlečnih proizvoda, drugi red od spoljnih okana. Džone, vredi se prošetati do Kalenića, sredom, subotom ili nedeljom.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Cornelius

Brankin kozji sir je vrhunski. Kada smo Scallop i ja prosetali do Kalenca, ona nije imala onaj susen na suncu, nego samo obican. Scallop mi je uzeo povecu krisku koju smo zena i ja jeli sa uzivanjem ovde, u Francuskoj, zemlji sireva (oko 600 vrsta sireva), u kojoj se kozji sir jede od svezeg i mladog, sve do sazrelog i tvrdog.

U prilog prici o sirevima. Kada smo Tanja i ja isli da obidjemo manastir Dafni pored Atine, ostali smo na rucku u obliznjem restoranu. Borova suma, basta, tisina... Uzeli smo razlicito meze, pa kombinovali. Bio je tu i jedan tanjir sa tvrdim grckim sirevima, ovcijim i kravljim. Najbolji je bio graviera, kritski, zreo, star, koji se skoro mrvio kada sam ga lomio. Bio je i jedan kontinentalni, epirski sir, dimljeni mecovon (mesano kravlje i ovcije mleko). Sreca moja, te zena ne jede mnogo sireve, pa sam ja ocistio tanjir do poslednje mrvice.

anabel

Kad vec o sirevima....taj kritski sam jela bas na Kritu i od tada  trazim gde mogu da ga kupim inace se izvorno prodaje u obliku izvrnute saksije a sav je reckav po povrsini onako kao da je tkanina u kojoj se cedio ostavila trag...mmmm....a inace njabolji je naravno mladi kozji sir koji je meni moja baka Vlajna pravila u Negotinskoj krajni od mleka koze Dragane... sto zbog Dragane sto zbog nostalgije .....uz njega je pekla tanke lepinjice na vreloj ploci sporeta na drva, tada mi je to bilo tako obicno a sad ceznem za takvim obrokom.... 
Ja nazalost slabo kuvam ovih dana zato sto je lepo vreme pa jos uzivam u salatama....najcesce iseckam paradjz, paprike i krastavac pa dodajem...mladi sir (nazalost industrijski) grilovano povrce (nazalost iz hipermarketa) maslinke punjene bademom, peceni kikiriki i Maretti hlepcice (u nedostatku Kritskih malih pecenih hlepcica)...maslinovo ulje (ovo je dobro - Hrvatsko domace) i balzamiko. Ponekad ako sam bila bas vredna za vikend i obarene : brokoli - kukuruz - zelenu boraniju (cudo jedno koliko je tesko naci). Nije neki domet znam ali tesim se time sto redovno gledam svakog radnog dana na HRT1 oko 18h Anu kako kuva a vikendom Veljka takodje na HRT-u koji otkriva tajne starih zaboravljenih receptura.Tako da ostajem u formi bar u teorijskom delu!     

Perin

Kad smo kod sireva...danas sam nešto malo eksperimentisao...elem, pravio sam umak od sira, pa sam još tu dodao sitno isečenu kobasicu i ljuti ajvar, dok se sve pržilo...super je! Evo slika....

scallop

Anabel, taj kritski sir se zove Halumi i zaista je sjajan. Ovi moji iz Volosa ga donose odatle.

Cornelius

Ima u Pirotu klopa koja se zove "przeno". Proprze se seckane paprike, seckane kobasice, seckani sir, a na kraju se dodaju umucena jaja. Znaci, kao tvoj umak, pa jos sa jajima. Ja sam voleo da jedem "przeno", ali sam ga izbacio iz ishrane (niks przena jaja, niks kobasice).

Perin

I ja sam ovde dodao jedno jaje, čisto da sir malo dobije boju, a i lepše i ukusnije je tako ;)

Event Horizon

juneća supa. e sad, "juneća supa, pa šta", mislite vi. pa ništa specijalno, nego je sama napravih po prvi put u životu. do sad me je matera uvek izguravala od šporeta uz reči "čekaj, pusti, ne znaš ti to, ja ću brže, samo da ti pokažem". i bila je dobra!!  :!:
"Hipokrizija Trejd - svemirski ugođaj za svemirskog čoveka"

lilit

Uh, dobro da si rezurektovala ovu temu, nemam ideju sta da spremim danas. Al cu da pregledam stare Scallopove recepte.
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

scallop

In principio omnia supa est!

Većina jela koja uključuju kuvanje mesa počinju sa kuvanjem supe, a polovina kuvanih jela se završavaju sa supom. Sa jedne strane, postoji meso koje želimo da skuvamo, a sa druge, dodaci kojima želimo da supu oplemenimo.

Dodaci su: veza zeleni (za razliku od drugih svetova, kod nas zelen uključuje peršunov koren, a standardni su šargarepa i paškanat), onako kako se na pijaci prodaje, grančica celerovog lista (u SAD je celer lišćar zakon) jedan list lorbera, nekoliko neočišćenih a opranih češnjeva belog luka, polovina neočišćenog crnog luka malo proprženog na plotni, desetak celih zrna bibera i malo soli. Posebni dodaci su nekoliko zrna najkvirca (alspice, baharika, piment), možda malo turmerika (curcuma) zbog lepe boje i struk selena. Selen je malo problematičan za nabavku, a ja se u proleće snabdevam za celu godinu.

Kod nas ne patimo zbog masnoće mesa, a u svetu će viknuti: "Iiiju!", tako da uvek koristimo ono što nećemo koristiti za neko drugo jelo: grbinu, vrhove krila i ostale kosti i malo kožice piletine ili druge živine; kosti, nešto mesa (što nije otišlo u šnicle), malo masnoće i tetiva junetine... Svinjsko ne koristim, mada su mi u okolini Užica objašnjavali da bez malo svinjetine nema dobre supe (?). E, sad da kažem da ću i ovčetinu za kupus najpre skuvati kao supu, pa i neka druga mesa, takođe. To radim da bi se meso uskladilo sa kupusom. Inače bismo imali pire od kupusa ili neskuvano meso. Supom se naliva jelo pre završetka kuvanja. U svetu možete da kupite gotovu tečnu supu za nalivanje jela, vi možete da imate svoju.

Kad procedim supu, obavezno izvadim sve kosti i ono što ne želim da pojedem i bacim. Moja žena pojede kuvanu zelen, ako nije planirana da ode u jelo, ja pojedem beli luk. Podseća me na mozak, mada mozak ne jedem. Žena zakuva supu sa nekim rezancima. Ne volim kad mi rezanci beže sa kašike, pa sam sklon da ih skratim ili da se zakuvaju neki krupniji. Ponekad se ne uzdržimo od griz knedli.

lilit

Skalope,
ja bih da pravim gulas, znaci prvo meso da bacim na vatru, izvadim i onda pristupim karamelizovanju luka? ili da ne idem tako daleko? :lol:
i ima li neki trik kojim redom dodajes ostale sastojke ili da ubacujem sta mi dodje pod ruku.
i sta od zacina stavljas?
hvala.  xremyb

scallop

Nisam video da još neko to radi naopačke kao mi. Jeste šašavo, ali je mnogo dobro. Ustvari, brauniranje (browning) je karamelizacija, odnosno, delimično prevođenje proteina u šećere. To radiš i sa lukom. Kora hleba je ista priča. Slađe je.

Meso isečem na kocke oko 3x3 cm i pržim na jako malo ulja dok ne "porumeni". To je šećer. Neka životinjoza. To ostavi ono malo ulja, a i masnoće ako je meso malo masno. Vodi računa da u tiganju bude mesta. Junetina zna da bude "tečna", potkuva se, ako se suviše natrpa odjednom.

Kad sve ispržiš i povadiš dolazi luk na red. Koliko mesa toliko i luka. Možda i više. I njega treba karamelizovati. Onako, da pobeli, a po ivicama porumeni. Tada vratiš meso i polako dinstaš. Poklopiš da sporije isparava. Luk iseci na listiće i pusti da se skoro istopi. Onda dodaš malo paradajza (paradajz pire sa vodom, paradajz sok bez vode, pelat razbućkan sa sve tečnošću), čašu crnog vina (koje bi i pila, a ne samo jela), mlevenog bibera, list lorbera (kad je gotovo izvadiš, jer je sam list gorak), malo soja sosa ili vuster sosa (mi stavimo hoi sin sos, ali to verovatno nemaš). Ako nije dovoljno retko, da može da se krčka dok se meso konačno ne preda, dodaj još malo vode. Poklopi i polako krčkaj dok ne bude gotovo.

Mi uz gulaš najčešće jedemo njoke (400g. kuvanog i ohlađenog krompira, 150g. brašna, malo soli, valjuške markirati na rendetu i baciti u vrelu vodu dok ne isplivaju), odozgo nastružemo tvrdog sira (kog imaš).

Salata zelena, crveni radič, malo rukole, krupno sečeni beli luk, maslinovo ulje i vinsko sirke.

Leba, ako treba. Pivo.

lilit

puno hvala!!!
mislim da cu sve ovo probati sutra da napravim. skoknucu do prodavnice u kojoj bih mogla i taj sos da nadjem! pozdrav.

tarana

gosn scallop, skoro nisam sreo čoveka koji s tol'ko entuzijazma priča i dela u kujni. lepo je to.
na žalost nisam pronašao mnogo stvari za svoju dušu, jer sam karnivora. povrće kod mene služi da tanjir lepše izgleda a sem rečne ribe, druge sveže nema.
uz rizik da budem pogrešno shvaćen, malko bi "prepravio" recopis za gulaš. za 700-800g mesa dovoljno je dve veće ili 3 manje glavice luka. oće da bude "presladak" ako se više stavi a mož i žgaravicu da izazove.
dabome, k'o što svaka kuća ima svoju supu, tako svaka kuća ima i svoj gulaš.
ja prvo metem lukac na vrlo malo zejtina.kad se zacakli, dodam meso.meso nikad ne stavljam isključivo juneće, već polak-polak svinjsko i juneće. na relativno jakoj vatri nateram mesuštinu da pusti vodicu (10-ak minuta), onda smanjim na "tek-tek" da vrijucka, dodam lorber, tucanu papriku ljutkastu, beli i crni biber (i mleven i u zrnu)  soli i vode da ogrezne.poklopim.kuva se dok se meso ne razbole.
e sad, kako sam raspoložen..
mož malo paradajza a ne mora.
ako će se pojesti - stavim vina. ako je "za podgrevanje" ne.
šampinjoni su opcioni.ako idu, onda stavim manje cele, a veće po pola u poslednjih 20 minuta.
na kraju aleva paprika slatka i dve kašicice brašna razmućene u malo vode da zgusne.
postoji i komplikovanija varijanta ovog jela (ne proceduralno, već vremenski zahtevnija) koja se zove burgundski gulaš. ali o tom neki drugi put.

scallop

Nema problema. Samo ti kuvaj. xcheers

Ghoul

Quote from: tarana on 24-11-2009, 12:37:20jer sam karnivora. povrće kod mene služi da tanjir lepše izgleda

najzad na ovom topiku čovek koji ispravno razmišlja! :)
https://ljudska_splacina.com/

Cornelius

Quote from: Event Horizon on 23-11-2009, 12:26:16
juneća supa.

Ima pravo Event Horizon... Stigla zima, pa ce se sada kuvati zimskija jela. Tu spadaju i razlicite corbe i supe. Tako ja spremaml corba od luka (francuski specijalitet), ali ne bas sa vodom, kako je ovde prave, nego sa pivom, kako to rade Irci:

1 kg luka
50 g ulja
0,6 l tamnog piva
0,5 l voda
50 g struganog tvrdog sira
pola kafene kasike secera, malo timjana, jedan list lorbera, so, biber, tucana paprika

Oljustiti i sitno iseci luk. Potom ga proprziti na ulju 10 minuta. Sipati pivo i secer, ostaviti malo na vatri, a potom dodati vodu, timjan i lorber. Kuvati 45 minuta na vatri srednje jacine. Pred kraj dodati biber, tucanu papriku i strugani sir. Kada je corba gotova, u tanjir staviti komad prepecenog hleba i naliti corbom.

Ova corba moze da se pravi samo na pivu, ali treba pazljivo da se izabere pivo. U tom slucaju, ne bi trebalo da se uzima pivo prejakog ukusa (moze bilo koje svetlo, lager pivo) i trebalo bi da se stavi cela kafena kasika secera. Ako je pivo suvise jakog ukusa (tamna piva, trapist piva, ale...) bolje je promesati ga sa vodom. U slucaju ako je tamno pivo "porter" tipa, valja sipati vise secera.

Nepotrebno je reci da se ovakva corba od luka sluzi sa hladnim pivom koje je ucestvovalo u kuvanju.

lilit

direktno javljanje iz kuhinje :lol:: skalope, ovaj tvoj gulas mirise bozanstveno, uskoro ce biti gotov. a i njoke. salatu cu da spremim s "grapeseed" uljem, vise ga volimo od maslinovog. hvala jos jednom na iscrpnom opisu. sledeci put pravim ovaj taranin.

tarana

QuoteMi uz gulaš najčešće jedemo njoke (400g. kuvanog i ohlađenog krompira, 150g. brašna, malo soli, valjuške markirati na rendetu i baciti u vrelu vodu dok ne isplivaju), odozgo nastružemo tvrdog sira (kog imaš).
e da...sve ovo sto ide u njoke + jedno jaje i ulja "kol'ko trazi" + teska zaprska, se kod mene zove čikovčići i jede se ko posebno jelo.recimo da bi se moglo krstiti ko nasuvo s krompirom...
tacan recept je tesko napisati, jer sve zavisi od kolicine krompira.to je tacka nula.
na to ide brasna "da zaguši"  jaje i ulje, tj. da testo nije nije ni tvrdo ni mljackavo, a ulja toliko da kad krenes da rolas valjuske ne ostane pola na rukama...
kad metnes u vodu pa isplivau, ocedis.dok se cede, zaprska je gotova. lukac k'o za gulas na staklasto + aleva paprika.
njoke u zapsku, izmesas i voila!

p.s. skoro cito stari recept u kom pise instrukcija pocinje sa  "dva jaja brasna"...
sta sad?
jaja idu na jedan kraj tasa a brasno na drugi kraj...dve mere jednim udarcem.

scallop

E, moj, Tarana... Žgaravicu imaš od silnog brašna. Zaprška je moderna još jedino u Luizijani. Cajun-Creole kuhinja ne mere napravit jelo jambolaya bez dobre zaprške.

tarana

ja sam spreman za školicu...
ako imaš kaki predlog da se gulas zgusne, tako da ne spada s makarona il' njoka a da nije brašno - oma probam.
obrati pažnju da u čikovčiće ne ide brašno u zapršku. a čikovčiće bez zaprške - nemre! atavizam...

Cornelius

Quote from: tarana on 24-11-2009, 20:19:07
ako imaš kaki predlog da se gulas zgusne, tako da ne spada s makarona

Normalno, svaki sos, pa i gulas, mora da se drzi na makaronama. Uzmi kvalitetne makarone, skuvaj ih u slanoj vodi i procedi. Ne peri makarone da ne bi otislo sa njih sve sto je lepljivo i sto ce drzati sos. Znaci, nije stos u gulasu, nego u makaronama.

scallop

Pa, onda stavi onoliko luka koliko sam predložio. On će dati gustinu koju tražiš. Gulaš se kuva duuuugo! Ako ti ni to nije dovoljno, onda manji krompir nastruži kao jabuku pa dodaj dok se gulaš kuva. Raskuvaće se kao i za fish paprikaš. Oni finiji će razmutiti kašiku gustina u pola čaše hladne (sic!) vode pa naliti u gulaš. To je kineski fazon da im sva jela izgledaju malo staklasto. Cajun Creole kuhinja će i tu naći još jedno rešenje - gumbo file'. To je osušeno i smrvljeno lišće sassafrasa i dodaje se u gotovo jelo, jer jako zgušnjava hranu. Ako ni to ne pomogne, naš maratonac Cornelijus će ti doneti specijalne lepljive njoke iz Pariza sa čičak trakom. Ali, njega treba da se paziš, to je fake vegetarijanac, a mi svežderi malo zaziremo od njihovih recepata, uvek poture soju. xrotaeye

lilit

Quote from: Cornelius on 24-11-2009, 20:46:25
Quote from: tarana on 24-11-2009, 20:19:07
ako imaš kaki predlog da se gulas zgusne, tako da ne spada s makarona

Normalno, svaki sos, pa i gulas, mora da se drzi na makaronama. Uzmi kvalitetne makarone, skuvaj ih u slanoj vodi i procedi. Ne peri makarone da ne bi otislo sa njih sve sto je lepljivo i sto ce drzati sos. Znaci, nije stos u gulasu, nego u makaronama.

Evo, ja samo da javim da smo imali i njoke + gulas i makarone (barilla) + gulas (deca) i ne spada ni sa jednog ni sa drugog, gulas gust taman kol'ko treba. Boli me stomak koliko sam pojela, ni salata mi nije pomogla. :)

tarana

opet moram da se konfrontiram...ljudi, prob'o sam...ako stavim mnogo luka, zdravo mi je tesko...nimije dobro...vidis da i lilit bebuče...
pastu nikad ne perem...da treba da se pere, spakovali bi je opranu...
travu frasa tesko da cu da dobavim, jerbo u banatu slabo cajuna ima..

Ygg

Quote from: lilit_depp on 24-11-2009, 21:11:52

Evo, ja samo da javim da smo imali i njoke + gulas i makarone (barilla) + gulas (deca) i ne spada ni sa jednog ni sa drugog, gulas gust taman kol'ko treba. Boli me stomak koliko sam pojela, ni salata mi nije pomogla. :)

Gulaš od djece!!! :shock: :shock: :shock:
"I am the end of Chaos, and of Order, depending upon how you view me. I mark a division. Beyond me other rules apply."

Cornelius

Quote from: scallop on 24-11-2009, 21:07:25
Cornelijus će ti doneti specijalne lepljive njoke iz Pariza sa čičak trakom. Ali, njega treba da se paziš, to je fake vegetarijanac, a mi svežderi malo zaziremo od njihovih recepata, uvek poture soju. xrotaeye

xtwak

scallop

Tarano, ne moraš da se konfrontiraš. Vodi ti svoj front i tuci svoje bitke. I, imaj svoje žgaravice.

Mene više brine Ygg. Nije došao po svoju knjigu, a trpa tamo gde ne treba. Molim da dođe po knjgu, a da decu ostavi na miru.

Ygg

Scallope: Došao bih ja po knjigu ali daleko mi je BG. Nemam pojma kad ću uopšte dolaziti tamo. Neću u skorije vrijeme sigurno. :(
Možda eventualno da mi pošalješ knjigu po nekom od sagitaša iz Banjaluke ko ide tamo češće? Ne znam da li Harvester planira ići u BG uskoro. Ili možda Perin.
"I am the end of Chaos, and of Order, depending upon how you view me. I mark a division. Beyond me other rules apply."

scallop

Nisam znao da si odatle. Mogao ti je Perin odneti. Bio je kod mene i uzeo svoju. :(

Ygg

Aaaaaaa. :cry:
Hajd onda pošalješ mi nekom drugom prilikom kad neko iz Banjaluke bude tamo dolazio. Hvala unaprijed. xjap

Tex Murphy

Koja knjiga je u pitanju? Možda bih ja mogao da budem kurir, naravno ako se odrekneš svojih jeretičkih stavova.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Ygg

Quote from: Harvester on 25-11-2009, 01:03:54
Koja knjiga je u pitanju? Možda bih ja mogao da budem kurir, naravno ako se odrekneš svojih jeretičkih stavova.

"Oko za drugi svet". Kad ideš u BG?

Tex Murphy

Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Perin

MoRe bit' da ću ja za Novu, to jest, posle Nove ići tamo, pa ću svrnuti do Skalopa i pokupiti. Ali, još ništa nije sigurno, uglavnom ću da ti se javim. ;)

Cornelius

Ako ides posle Nove kod Scallopa, gledaj da to ne bude pre proleca. Ide za Ameriku da mi nabere koprive i pecurke da mogu da pravim pitu.

Ygg

Quote from: Perin on 08-12-2009, 18:22:22
MoRe bit' da ću ja za Novu, to jest, posle Nove ići tamo, pa ću svrnuti do Skalopa i pokupiti. Ali, još ništa nije sigurno, uglavnom ću da ti se javim. ;)

Kul! Znači možda se već u januaru dočepam knjige. Javi se ako budeš išao.  xjap

Perin

Važi se ;) Sve zavisi kako mi žena bude raspoložena. Da, da, papučar sam.  :|  xjap

scallop

Quote from: Perin on 08-12-2009, 18:55:47
Važi se ;) Sve zavisi kako mi žena bude raspoložena. Da, da, papučar sam.  :|  xjap

Kad se pre oženi, kad papuče steče?

Perin

Ma to ja fiktivno, svaku curu zovem žena :D I ako budem dolazio u BG, doletiću do tebe sigurno :) Cura je kazala da joj se mnogo sviđa ona priča što si pričao kad smo bili kod tebe i na kojoj si zasnovao Oko za Drugi Svet ;)

scallop

Ono što sam hteo da postujem pre dve nedelje danas mogu, a od sutra samo američko krkanje. Ako se to može zvati krkanjem.

S vremena na vreme imam želju da jedem rečnu ribu. Po ribu odem na Višnjicu, u alasku bazu, zasednem u restoran i čekam ko će prvi od njih da se vrati. Prvi alasi su doneli smuđa, nešto kečige (nju sam batalio otkad sam čistio devet kila pa sam se naljigavio za ceo život), kao i bele ribe deverike, mrene, štraca, platike... Onako alav, jer se retko odlučujem za ribu, kupim ukupno pet kila. Pitate se šta će mi toliko? Ne treba mi, ali ne mogu da se uzdržim. To u velikom lavoru izgleda ovako.

Onda pozovem brata telefonom i pitam ga da li bi jeo ribu. On kaže da bi jeo, a ja njemu: "Onda, dođi da čistiš." Tako rešim problem čišćenja ribe. Napomena: nikad ne ostavljajte ikru od mrene - otrovna je.

Sitna riba, glave, ikra, peraja i drugo što otpadne ide u riblju čorbu. Sve se skuva u hladnoj vodi i praktično baci, osim ako ima komada koji se mogu upotrebiti i ikra. Tečnost je voda za čorbu. Crni luk se nasecka (moj brat voli to sa Super Seckom), proprži se, nalije čorba, stavi se jedna kesica dodatka za riblju čorbu "Aleva", jedan narendan krompir (za gustinu), kašičica aleve paprike (ko voli ljutu - ljutu), list lorbera, zrna bibera. Sve se lagano kuva dok se ne ujednači. Poslednjih pet minuta se dodaju krupno narezani kvalitetni komadi ribe. To je, otprilike, fish paprikaš. Jede se vruć i ljut. Sa strane se skuva veoma krupno testo. Ja volim da sipam testo i čorbu bez ribe. Pojedem čorbu i malo testa. Zatim sipam drugi tanjir čorbe i komad ribe preko preostalog testa i pojedem sve osim malo testa. Na kraju, dodam još malo testa, čorbe i više komada ribe. To je kraj ako jedem samo čorbu.

Gosp. Tarana to sigurno radi drugačije i nema žgaravicu.

Pardon, ostalo je puno i za prženje, ali to je druga priča.

džin tonik

nikako da shvatim sto ne uzme sarana, soma i stuku? mrena? mrena??? smudjinci?

Perin

Mrenu lovim ovde na Vrbasu, kao i klena, škobalja...i ne volim ih jesti. Imaju presitne kosti...mada su za čorbu dobre ribe. :) Šaran mi je premastan, i pomalo mi se čuje njegovo meso na mulj...

Джон Рейнольдс

Dimljeni šaran spremljen sa lukom i suvim šljivama (ima tu sigurno još ponečeg, ali ovo uspem da prepoznam) je nešto u čemu bih mogao da se udavim.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε