• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Šta smo dobro krkali ovih dana?

Started by scallop, 22-09-2008, 18:02:06

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Tex Murphy

Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Event Horizon

mislim da je u petak bila epizoda siesaj lasvegas, i tu je neki naucnik nesto istrazivao sa saranima. nadju oni pun zamrzivac sarana, i pitaju se nesto tipa "hej? sta ce mu pun zamrzivac sarana??". potpuno mi je neverovatno da neko moze da ne jede recnu ribu.
"Hipokrizija Trejd - svemirski ugođaj za svemirskog čoveka"

zakk

Ima ljudi koji ne jedu ribu, gadi im se...
Ja nisam neki ljubitelj jer volim da jedem BRZO, a to ne ide baš sa koščicama.
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Cornelius

Quote from: Event Horizon on 14-12-2009, 11:57:07
potpuno mi je neverovatno da neko moze da ne jede recnu ribu.

Vidis, ja imam sve muke sveta da nadjem recnu ribu, jer Francuzi ne jedu recnu ribu. Pastrmka se nalazi relativno lako, saran i grgec - u izuzetno specijalizovanim ribarnicama u odredjenim delovima Pariza, smudj i stuka - izuzetno tesko, samo kada se naruci u posebnim ribarnicama, a som - nikako. C'est la vie...
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

tarana

moj prvi fiš paprikaš je bio katastrofa.
a dvajes ljudi namamio.
naivac je samleo po kile šangarepe i po kile zeleni i očekivo da se dezintegrišu tokom kuvanja (*bo me zelen i internecki recopisi!)
posle 4 sata, na vapaj gladni gostiju, zgotovim "TO" što sam skuvo.
droždine popadale na dno bagrača ko neko blato...
vizuelno - katastrofa!
al' pojelo se...gosti nisu bili neki iroši..i masna krpa bi odradila poso.

tarana

juče na meniju:
izdinstaš lukac (2-3 komada)
dodaš krupno sečene šampinjone ( kilo )
*ne paniči zbog količine materijala u šepri.*
krčkaš jedno po sata.dodaš soli i začina po ukusu.
obaška narendaš sira topljivog (300-400g), krkneš 2-3 jajeta u to i dodaš 1.5 pavlake kisele.
sve to izmešaš.
one distovane šampinjone meteš u plek a masu preliješ preko tog.
turiš u lernu na 180-200, dok ne porumeni.
sivi pino, dobro lego na to.

EKSTREMISTA

Зло се трпи због страха од још горег зла,стога пук гунђа,али најчешће немушто.И трпи батине.

Лутајући Бокељ

Meho Krljic

Ta Aria je stvarno renesansna osoba.

Cornelius

Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

Meho Krljic

Najbolja kombinacija. I nekako čoveku drago što nikada nije snimala hardkor, ovako ostaje nedosanjani san...

lilit

Hm, Ekstremista ovo gore nije postavio za vas dvojicu, tako da se necu izviniti sto vas prekidam u uzivanju.

Moram da stavim fotke torti kojima sam se ubijala ovih dana, pravila ih moja drugarica za dve razlicite prigode, a extra su ukusne. Jbt, neki ljudi su bas talentovani.

That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Milosh

Super su ovi miševi, jesu li jestivi?
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

lilit

Da, i jestivi i prilicno ukusni.

Cornelius

Quote from: lilit_depp on 26-12-2009, 00:18:45

Lilit, ja bih radije zagrizao u Ariu, mada sam vegetarijanac.

angel011

Quote from: lilit_depp on 26-12-2009, 00:27:34

Sad bih ja da ulovim nekog od tih miševa... :D
We're all mad here.

Melkor

Kad nema scallopa, za misevima se kolo vodi.
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Nightflier

Kavurma hunting by High Duke:

Dobar lovac na kavurmu mora da zna kako da se pripremi. Mora biti odeven u blago iscepanu staru trenerku i izandjale patike, mora nositi nimalo svezu majicu, imati bradu od najmanje tri-cetiri dana, masnu kosu i ne sme se kupati bar 24 sata pre lova. To je zbog toga sto lovac na kavurmu mora sebe pribliziti iskonu da bi uspostavio tu htonsku vezu koja ce mu omoguciti da stigne do svog plena. Namirisano i cisto kavurma lako oseti i na vreme se sakrije.
Ali cak ni kada je tako pripremljen, lovac ima jos puno muka, od kojih mu glavne zadaje homo-metroseksualni lobi koji na svakom koraku globalizacijom pokusava em da uspori i zaustavi lovca, em da istrebi prirodna stanista kavurme trujuci ekosistem u kojem ona prebiva.
Na svom putu do ulova, lovac se susrece sa mnogim gadostima pocev od vec unistenih i ufenserisanih ekosistema, kao i sa lukavim pokusajem podmetanja fabricke kapitalisticke svargle umesto kavurme. Takodje su moguci susreti sa mesarima-spijunima, agentima gorepomenutog lobija, koji pomuklo poturaju razne kobasice uz usrdno ubedjivanje da je to skoro isto sto i kavurma. Naravno, iskusni lovac se ne da zavarati zato sto je on intimno spoznao pravu kavurmu i um mu je usresredjen na cilj. Iako mozda dozvoli sebi da ulovi i nesto sitnije lovine, kao sto je fina dzigernjaca, on nikada nece odustati od svog cilja i spreman je goniti plen po najmanje pet pijaca, a u slucaju potrebe i lezati u zasedi dok nesvesna kavurma ne upadne u njegov zagrljaj. Pravi lovac uvek na kraju ulovi svoju kavurmu.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Nightflier

Treba mi savet: Naime, dobio sam 2x100 grama suvih vrgnjeva (vrganja?), koje bih da upotrebim u nekom gulašu. Rekli su mi da ih najpre valja ostaviti u vodi da nabubre. Sad, u mlakoj, hladnoj? Koliko dugo? Skalop je u Americi, ali valjda ima nekog vegetarijanca koji može da mi pomogne? Enivan?
First 666

Ghoul

https://ljudska_splacina.com/

Cornelius

Nighty, suseni vrganji moraju da se rehidratisu dobro. Sipaj dovoljnu kolicinu mlake vode u jednu posudu i zatopi vrganje. Ostavi ih da stoje 12 sati u vodi. Potom ih procedi iznad neke posude i nastavi da ih pripremas u skladu sa receptom. Vodu u kojoj su bile zatopljene pecurke, iskoristi za kuvanje (pirinca, krompira, povrca...). Vrganji imaju vrlo delikatan ukus koji potseca na lesnike. Mogu lepo da zamirisu jelo i da mu daju fin ukus.

Nightflier

Imam toga 200 grama. Koliko toga bude kada se hidrira? Više ili manje nego ista količina šampinjona?
First 666

Cornelius

Tvoje pitanje je vrlo nejasno. Mozes da potopis 50 g suvih vrganja u 400-500 g vode. Medjutim, oni nece nabujati i dobiti 11 puta vecu zapreminu. Nije u pitanju "blob", nego komadi pecurke. Potom, uzevsi u obzir da dobri vrganji imaju lep ukus, oni se cesto koriste da zamirisu ostatak. Tako, nemoj njih da uzmes za osnovu, nego uzmi nesto drugo za osnovu (sampinjone, mesane pecurke, pirinac, krompir...), a susene vrganje dodaj u manjoj kolicini radi promene i podizanja ukusa.

scallop

Nikad fatish jigeric ni belo bambreg. Letish jaba олнајтлон. Sve sto pisala bilo балони. Ko zna sta bilo балони, ja njemu kasala sto hidrish 3 cep. Za losh lofac cep voda fatala 7 Up. Dvesta gram pilo kiloipo. 
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Ghoul

Quote from: scallop on 29-12-2009, 17:58:14
Nikad fatish jigeric ni belo bambreg. Letish jaba олнајтлон. Sve sto pisala bilo балони. Ko zna sta bilo балони, ja njemu kasala sto hidrish 3 cep. Za losh lofac cep voda fatala 7 Up. Dvesta gram pilo kiloipo. 

kuku, ne znam dal je ovo alzhajmer ili šizofrena salata od reči, ili oboje?

lilit

sinoc se skoro ubih u cuburi: .
javlja mi se da cu postati vegetarijanac kad se vratim kuci...ide leto, a ako ovako nastavim premasicu 100 kg.  :cry:  xrofl

scallop

Dobro veče. Kakvi sagovornici takvi i govori. Evo te već ovde, a ja mislio da si još na intervjuu. Gde si držao o'tužno slovo i pokušavao da kršiš prstiće. Taj intervju je bio балони. Samo, kad bi ti znao kako se piše балони...
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Ghoul

Quote from: scallop on 29-12-2009, 18:19:10Samo, kad bi ti znao kako se piše балони...

piše se: scallop.

zakk

Gule, možda je tebi zanimljivo, meni nije.
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

scallop

Ma, pusti ga. Vi'š da je sve manji.

Ovde je mesto da se neke amerikanske stvari stave na svoje mesto. Zato sam i upotrebio standardni američki izraz za budalaštinu: Детс балони. Zabezeknulo me je kako se to piše!

Zato, još neki amerikanski kulinarski izrazi:

Da li znate šta je - семен? (Nikako nije ono što se naziva симен).
Jeste li jeli вам кејк (Kad sam tražio da mi nekoliko puta ponove, zet mi je dreknuo: ВrАААМ КЕЈК! (da li je neko primetio još jedno slovo?)

Ustvari, sve je počelo za doručkom. Nikako nisam uspeo da pronađem frižider u kojem je završio nepojeden ćureći batak (u kući i oko kuće ima mnogo frižidera), pa sam se zadovoljio s nečim što se stavlja na hleb i jede (ali, ne u mojoj kući). Domaćica se nasmejala: Детс балони!
Posle je dala isti komentar kad sam pokušao da objasnim da je normalno izgovoriti Srbin, prst, krst, pa i crkva. Oni su pripadnici ипишкопејлијен чрч. Njima je normalno чрч, a nije црквa.

Dakle, zna li ko šta su семен, вам и балони? (Ghoul je već dao svoj vispreni odgovor.)

zakk

Baloni je nekakva salama, valjda.

Ostalo, pojma nemam :)

scallop

Скоро ОК. Балони jeste neka salama... Ali, da li bi ikad pomislio da je u pitanju parizer i da se piše - bologna? To znači da je naše školstvo danas - БАЛОНИ!

zakk

scallop

Ma, parizer najgore vrste. Baloney je kasnija transformacija. Nešto kao рилмакој (prava stvar), a aluzija je na vrstu noža.

High Duke

Ovo je aftermath uspesnog lova na kavurmu
Let your blow fall because faith is my shield and valor is my sword

Father Jape

Beše smrtonosno i nezaboravno.  :lol:
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

scallop

Šta je ovo? Obe šerpe sa kavurmom (ljuta, neljuta) - prazne. Ništa niste ulovili kako treba.

Ma, prija mi više nego ono što smo mi imali na stolu. Srećno!

tarana

pitanje za eksperte:
što mi supa od fazana vrisne drugi dan u frižideru?
nije do frizidera.
pileća i juneća izdrže 4 dana bez problema.
nije ni stajala posle kuvanja na šporetu. sve naizgled regularno - a vrisnula. i to već drugi put u poslednjih godinu dana.
srce me zabolelo :(

scallop

Quote from: tarana on 04-01-2010, 12:24:16
supa od fazana vrisne drugi dan u frižideru?

Ovo je teška misterija.

Skoro uvek je u pitanju frižider. Ili boravak u frižideru. Znate ono: čap-drp neki zalogaj, a dupe viri iz frižidera. Kad se kod nas desi onda je uvek voda slabo skuvana. Sa'ćete reći ko je još vodu skuvao, a ja vam kažem da kad ja ispržim paprike i ostavim ih u frižider onda stoje nedeljama, a kad ih isprži moja žena počnu da se kvare za nekoliko dana. Nije dobro skuvala vodu u paprikama. Nedovoljno pržila, nije dovršila jelo, dala mu šansu da se pokvari.

Misterija sa supom od fazana počinje od frižidera (napomenuo sam da je gotovo uvek u pitanju frižider), jer dobar frižider mora da obezbedi namirnice i mnogo duže od nekoliko dana. Ali, ako je baš do fazana muka, onda je trebalo duže kuvati fazana, povaditi sitna perca (ima li zaostale sačme?), biti siguran da je postignuta željena temperatura... Promeniti kuvaricu...? Kuvara...? Loviti mlađe fazane?

Cornelius

Quote from: scallop on 04-01-2010, 16:45:50
Promeniti kuvaricu...? Kuvara...? Loviti mlađe fazane?

Jos bolje - preci u vegetarijance.

tarana

viš, moguće da je često otvaranje u pitanju. i prošli put su bili neki praznici...
mada...
neb reko nako laički, da sad nem pojma kolko bakterija, čuči na vratima od frižidera i čeka da napadne moju supu..
fazan je bio skroz regularan a vrijucko je bar 4 sata...

angel011

Ne čuče te bakterije toliko na vratima frižidera koliko na onima koji frižider otvaraju i po njemu pipkaju.
We're all mad here.

Cornelius

Pored pipkanja, postoji jos jedna stvar koja se cesto zaboravlja. U frizider nikada ne treba stavljati hranu u ambalazi, nego je prebaciti u kucnu ambalazu. Ako bas hocemo da cuvamo u fabrickoj ambalazi, onda se ambalaza prvo opere. Inace, razne cume i karakondzule se namnoze, pa jedu fazane.

scallop

Frižider ne valja, kuvar nije dobar, a i motanje po frižideru nije propisno.
Ili je neka nadnaravna pojava u pitanju. Za nadnaravno je neko drugi merodavan. Ja sam samo za - naravno.
Naravno, da je problem u fazanu. Evo, danas ću da meznem prebranac iz frižidera koji je skuvan 24. decembra, pre dvanaest dana. Nije se pokvario, neće da se pokvari, nema fazana naokolo da pokrene proces destrukcije.

scallop

Beef jerky

Ne znam ko je sve jeo beef jerky, ali mi smo ga ovih dana pravili. To su režnjevi govedine prethodno sušeni na vetru i dimu. Pošto nemamo vetar i dim kad oćemo i koliko oćemo, Ameri napravili uređaj koji to može u kuhinjskoj klimi. Pre par godina sam se zanosio da to napravim kod kuće, ali mi je sad jasno da to može da se izvede i u običnoj rerni ako ima ventilator (većina el. šporeta to ima).

Posna govedina (to je dosta važno) se izreže na režnjeve debele oko 4 mm. Da se to izvede najbolje je da meso bude pothlađeno i skoro čvrsto (a nož jako dobar). Marinada se bazično sastoji od (ovde je osnovna mera 1 p = 454 gr.) 4 kašike worchester sosa, 4 kašike soja sosa, 1 kašike paradajz pirea, pola sitno naseckanog crnog luka, 2 češnja (još sitnije) belog luka. Dodaci po želji su: so, biber, pola kašičice tucane ljute paprike (cayenne peper), četvrt kašičice origana (timijan, majkina dušica), ja volim pola kašičice turmeric-a (curcuma) više zbog boje, a može i malo balsamic sirćeta ako treba na povuče na kiselo. Ja radije dodam kašičicu šećera, em je konzervans, em ubije kiselinu.

Režnjevi govedine se dobro natope u marinadi i ostave da u frižideru provedu par sati.

Uređaj za uklanjanje vlage (sušenje) ima do četiri etaže i na tom prostoru je stao 1 kg. mariniranih režnjeva. Na temperaturi 68oC (155 F) smo sušili ukupno pet sati i za moj ukus je to mnogo. Sledeći put ćemo skratiti na četiri sata i upotrebiti manje crnog luka.

U Beogradu ćemo koristiti običnu rernu i sušiti celu noć na 70oC (rerne imaju veću zapreminu od mašine).

Onaj ko ima beef jerky može da sedne na ogradu korala, da odvali džerki i gleda zalazak sunca.

Cornelius

Quote from: scallop on 20-01-2010, 18:42:14
može da sedne na ogradu korala, da odvali džerki i gleda zalazak sunca.
:|

Mada... Moram da priznam, najviše mi se dopala ona tvoja "posna govedina". Da nije to nešto iz manastirske kuhinje?

Meho Krljic

Posna govedina verovatno znači da nije u nju umotana slanina.

scallop

Meho, naš brat ima problem sa verskom terminologijom. Čim je "posna" mora da je "košer". Nama običnim ljudima "posno" znači da "nije masno".

Meho Krljic

Upropastilo ga to pravoslavlje. Ja sam te odmah razumeo.

angel011

Razumela sam i ja, i mislila da se Cornelius zeza.
We're all mad here.

scallop

Naravno da se zeza. To ne znači da mi ne smemo. Kad neko mrsi to ne znači da ako razmrsi - posti.  :lol: