• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Šta smo dobro krkali ovih dana?

Started by scallop, 22-09-2008, 18:02:06

Previous topic - Next topic

0 Members and 10 Guests are viewing this topic.

Meho Krljic

Quote from: lilit_depp on 02-08-2012, 11:27:14
Quote from: Meho Krljic on 02-08-2012, 11:16:26
A mocarelu uvek stavljam, nekako mi otmena.  8)

Nadam se da je u pitanju isključivo mozzarela di bufala pošto su sve ostale čisti plebs!

Naravno.

Stipan

Quote from: D. on 02-08-2012, 11:28:21
Kupus u svim oblicima. Najviše svež, dinstani, Njam!

Barem D. zna šta je dobro! Kupus je carsko jelo!

дејан

са павлаком и моцарелом, макар плебејском, могао бих бити 'вегетаријанац'...али се не бих се тако осећао  :(
...barcode never lies
FLA

scallop

Dirnut sam neznanjem o kulinarstvu koje se, odjednom, ovde eksponira. Znam da se o ukusima ne raspravlja, ali ovo nije pitanje ukusa nego neukusa. Od svega bih se složio sa Stipanom oko kupusa sa ovčetinom. Neki komentari me podstiču da se uključim u rubriku o bubnjevima i dobošima i demonstriram svoje umeće.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Meho Krljic

Šteta što nemamo takvu rubriku!!!!!!!! Ali ovde nisam pričao o umeću, nego o ukusima!!!

lilit

ja da dolijem na vatru i kažem da bih pre umrla nego pojela (smrdljivu) ovčetinu, a tek bilo šta gde je puter korišćen umesto ulja...uh. srećom, već sam doručkovala. puter je bre, samo na leba da se maže!
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Stipan

Pa to je zato što je nikad nisi ukomponovala sa kupusom.

pokojni Steva

Jedini oblik kupusnjača za koji baš ne marim je onaj iz kace. Sve ostalo je bolan da se leči.
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

lilit

ne mogu ni jagnjetinu s kupusom (to su ubosni vazda forsirali), a tek ovčetinu....
al bosanski lonac sa junetinom, e to je prava stvar.

Stipan

Quote from: Steva Lazin Ljuštikin on 02-08-2012, 11:43:07
Jedini oblik kupusnjača za koji baš ne marim je onaj iz kace. Sve ostalo je bolan da se leči.

xcheers

scallop

Voleo bih da se javi neko ko mi je sedeo uz tanjir, pa da priča o ovčetini. Naravno, osim Bobana, on jede samo pasulj i škembe čorbu. Navodni gurmani sa segregacionim jelovnicima ne obmanjuju samo nas nego i sebe. A krkanluk je uvažavanje svih namirnica i jela u svojim najboljim kombinacijama, jer ono šta to nije i ne postoji na tržištu.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Stipan

Quote from: lilit_depp on 02-08-2012, 11:44:04
ne mogu ni jagnjetinu s kupusom (to su ubosni vazda forsirali), a tek ovčetinu....

Pa, kupus se i ne pravi sa jagnjetinom, već sa ovčetinom - ako hoćeš da nešto valja.

дејан

ако постоји начин да се једе овчетина то је са купусом!
...barcode never lies
FLA

lilit

Quote from: scallop on 02-08-2012, 11:46:34
Voleo bih da se javi neko ko mi je sedeo uz tanjir, pa da priča o ovčetini. Naravno, osim Bobana, on jede samo pasulj i škembe čorbu. Navodni gurmani sa segregacionim jelovnicima ne obmanjuju samo nas nego i sebe. A krkanluk je uvažavanje svih namirnica i jela u svojim najboljim kombinacijama, jer ono šta to nije i ne postoji na tržištu.

ovo gore mogu racionalno da prihvatim, al deo mozga koji ne kontrolišem prosto odbija te ukuse i bar bi tebi trebalo da bude jasno na kom nivou sve to funkcioniše.
ne razumem zašto si toliko isključiv?  :wink:

scallop

Kod mene u kući dominantna je poslovica: Svaka budala ima svoje veselje. To znači da svako ima pravo da bilo šta voli ili ne voli, ali to ne znači da je u pravu. Prozivanje bilo koje namirnice koja je u svetskim razmerama veoma prisutna i korišćena, svedoči samo da onaj koji proziva ima problem sa svojim ukusom. Još kad bi bila reč o nekoj egzotičnoj namirnici, kao što je durijan, naprimer, pa da se ogradimo zbog nenavinutosti. Ali, pričati tako o kupusu, koji je najvažnija autohtona namirnica čitave srednje Evrope, od Hamburga do Afusalija u svim svojim oblicima ili o ovčetini u regionu gde ni Kraljević Marko nije jeo prasetine i ćevapa nego debeloga mesa ovnujskoga, jeste blam na ličnom nivou.

lilit

da se sad ne bi raspravljali do sutra (pošto se ne slažem ni u načelu ni u pojedinostima sa teorijom koju si izneo u gornjem postu), zanima me sledeće: (1) da li bi bilo bolje cenzurisati se i skriti da nekima od nas kupus i ovčetina imaju izvesne supstance koje u kombinaciji sa individualnim genomom dovode do nepodnošljivosti ukusa i mirisa; (2) šta predstavlja lični blam? kakav je onaj koji nije lični?

scallop

xrofl xrofl xrofl  Sad si, kao, genetski slučaj!!! Zadivljen sam mogućnostima na ovom forumu. Savetujem svima koji imaju neku odbojnost prema nečemu da konsultuju genetičare. xyxy

Nightflier

Skalope, sladak ili kiseli kupus sa ovčetinom? Nekako mi se čini da bi to bilo prejako meso za sladak, zar ne?

Inače, juče je kozetina veoma prijala mojoj ženi, kojoj inače i praseće pečenje ume da bude prejako za jelo. Dakle, sklon sam da sada poverujem kako je stvar u pripremi a ne u vrsti mesa. Ja nisam jeo, pošto me je sastavila ludačka migrena, od koje sam umesto da osećam mirise video boje, tako da juče zapravo ništa nisam ni mogao da jedem od mučnine.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Nightflier

Inače, danas sam se na pijaci zgrozio od povrća, a od voća sam se krstio. Nikad gore. Već sam se bio rastužio zbog toga što neću imati šta da spremim ženi za ručak, kad sam na jednoj tezgi našao mladi crni luk i zelenu salatu. Odmah sam otrčao da kupim bukovače i vrganj, tako da ću za ručak spremati rečene pečurke sa crnim lukom i jajima, na maslinovom ulju.
First 666

scallop

Sigurno sam već pisao o svojoj omiljenoj varijanti slatkog kupusa sa ovčetinom. Ali, pošto je autoritet tog jela ozbiljno uzdrman, ponoviću priču. Ovčetina treba da bude masna, ali nikako premasna. Dakle, zagledajte meso sa svih strana. Kupus se kuva brzo, a ovčetina sporo, pa ih donekle treba posebno pripremati. Ja ovčetinu kuvam kao supu, sa vezom zeleni, lorberom, par češnjeva bela luka i svim drugim travkama koje se u dobre supe dodaju. Kuvanje traje u ekspres loncu bar sat i po, pa treba biti strpljiv. Skuvano meso se izvuče, stavi na dasku, malo ohladi, pa se povade kosti koje bi imače smetale u loncu sa kupusom i sve iseče na komade kakve želite da vidite u tanjiru.
Kupus uveki sečem na osam delova (pola, pa na četvrtine). Ređa se u lonac tako da u dva tri reda budu naizmenično kupus, meso, osmine jednog paradajza, isečena zelen iz supe, dve kašičice aleve paprike, par dobrih stabljika celera... Može i sveža paprika na krugove. Sve se nalije supom od kuvanja i tu je prilika da se podesi koliko masnoće. Neko pravi i zapršku, ali smo mi na taj običaj zaboravili (kad negde ipak naletim imam posle žgaravicu, ćista genetika). Kuva se dok kupus ne odmekne.
U svojim najboljim danima voleo sam da uz takav kupus jedem ljutu papričicu, a da ljutinu gasim afusali grožđem.  :cry:

džin tonik

ovo uopce ne zvuci lose. ako je covjek bas bas gladan.

Melkor

Quote from: scallop on 02-08-2012, 12:23:00
xrofl xrofl xrofl  Sad si, kao, genetski slučaj!!! Zadivljen sam mogućnostima na ovom forumu. Savetujem svima koji imaju neku odbojnost prema nečemu da konsultuju genetičare. xyxy

Pravda za Lilit!!!!!!!
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Mme Chauchat

Nightflier

"Ne postoji pravda; postojim samo Ja."
First 666

Father Jape

Ne postoji pravda. Postoji samo skalop.
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Melkor

Ma dobro sad, samo sam osecao potrebu da podrzim lilit posto ni sam ne znam sta od ta dva vise ne volim...
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Plut

Quote from: lilit_depp on 02-08-2012, 11:38:58
ja da dolijem na vatru i kažem da bih pre umrla nego pojela (smrdljivu) ovčetinu, a tek bilo šta gde je puter korišćen umesto ulja...uh. srećom, već sam doručkovala. puter je bre, samo na leba da se maže!

Ma, ko da si mene pitala šta da napišeš! :) Što se tiče jagnjetine, odbijala je sve do jednog nedeljnog ručka kad nije bilo drugo a ja u gostima. Moram reći da je bilo fino, al' džaba, tada i ne znam kad ću opet. :lol:

angel011

Jagnjetinu volim, mada se ne sećam kad sam je poslednji put jela, kao dete valjda...  :-D  A ovčetinu sam probala, bila je dobro spremljena, al' za mene je to preteško.

Puter mi služi za podmazivanje pleha za picu, tako bude lepša korica nego sa uljem.
We're all mad here.

Father Jape

Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

scallop

Dok se negde tamo raspravljaju šta se sme sa malinama, da ja dovršim priču o ljutom sosu od malina - Hot raspberry sauce. Moja varijanta je ispala Devil's hot raspberry sauce. Ako se sećate maline smo ukuvali pre mesec i po.

Osnovna merica je supena kašika. Odnos supstanci je kao što sledi:

Slatko od malina - 4 kašike;
izmiksane pržene ljute crvene paprike (bez kožica i semenki) - 2 kašike;
paradajz pire 28% - 1 kašika;
Worchester sauce - 1 kašika;
Balsamico sirće - 1 kašika;
Smeđi (cane) šećer - 1 kašika i
Pektin - 1 kašika.

Dobro zamešati sa 1 dl. vode i prokuvati da baci dva-tri ključa. Napuniti manje tegle i pustiti da se polako ohlade u dunstu. Sjajno ljuto i sjajno slatko. Idealno uz teška pečenja i divljač.

Biki

Quote from: scallop on 06-08-2012, 18:59:54
Dok se negde tamo raspravljaju šta se sme sa malinama, da ja dovršim priču o ljutom sosu od malina - Hot raspberry sauce. Moja varijanta je ispala Devil's hot raspberry sauce. Ako se sećate maline smo ukuvali pre mesec i po.

Pektin - 1 kašika.

Dobro zamešati sa 1 dl. vode i prokuvati da baci dva-tri ključa. Napuniti manje tegle i pustiti da se polako ohlade u dunstu. Sjajno ljuto i sjajno slatko. Idealno uz teška pečenja i divljač.

ovo zvuci dobro

scallop

Pa, kako sad da se ne pravim važan? :roll:

angel011

Svinjetina s medom.

750g krmenadli bez kostiju, 4 supene kašike meda, kašičica cimeta. Po receptu bi trebalo i 2 supene kašike mlevenog bibera, meni bolje ako je bibera vrlo malo ili nimalo.

Pomešati med, cimet i biber (ako stavljate i biber). Namazati svaki komad mesa time. Rernu zagrejati na 200 stepeni. U zagrejanu rernu staviti meso, može na rešetku, pa da kaplje u pleh ispod, ili, ako ne želite posle da perete rešetku, može i u pleh u koji ste prvo stavili papir za pečenje.

Peći sat vremena.
We're all mad here.

M.M

Quote from: scallop on 06-08-2012, 18:59:54

Pektin - 1 kašika.

Scallope da li u Srbiji mogu da nabavim, sada ću nabrojati, a ti se nećeš smejati mojoj potencijalnoj neobaveštenosti, Worchester sauce; Balsamico sirće; Pektin?
Nijedan poraz nije konačan.

scallop

Naravno da - da. Bez po muke, ima svuda.

Nego, kad si me već zaposlio jedna mala napomena za takmičare u knedlama sa šljivama. Pravili smo pre tri dana i sa ponosom mogu da istaknem da su šljive Čačanska lepotica sam vrh. Dovoljno slatke, dovoljno kisele, a i upiju se u testo iznutra. Uživali smo.

M.M

Njam! Dobro me podseti. Za vikend će pasti jedna tura. Ko zna, možda ću naleteti i ja na Čačansku lepoticu... na pijaci. :)

Plut

Ništa bez nakiselog pekmeza. :lol:

Od kajsija.

M.M

scallop

Ko nema šljiva dobar mu je i pekmez.

Plut

Ima, al' pekmez da pravi šmek.

scallop

Večeras smo imali goste pa smo izneli za sto i naš ljuti sos od malina. Ispalo je da je pun pogodak. Čak i konzistencija.

Biki

Recept za salsu

C- cup
T- tablespoon

Hot Salsa!

1/2 lb. jalapeno peppers
8 C. coarsely chopped tomatoes
3 C cubanelle, Anaheim or sweet banana peppers
2 C chopped onions
2 C cider vinegar
1 C each sweet red and yellow peppers,
4 cloves garlic minced
1 can tomato paste
2 T sugar
1 T. salt
2 T. paprika
1/4 C chopped fresh coriander

+some lime juice and parsley at the end

Chop all peppers and onions and combine all ingredients except the coriander in heavy saucepan. Bring to a boil. Reduce heat and simmer for 1 hr. or until thick. Fill sterilized bottles with hot salsa, leaving 1/4 " headspace. Hot water process for 20 minutes.  Check that they have sealed when cooled. Store in cool, dark, dry place. Refrigerate after opening

scallop

Biki, nije da zanovetam, ali ovo je recept za nešto što ovde ne možemo da napravimo. Mada bi moglo da se izvede nešto vrlo slično, jer smo prilično opskrbljeni sa raznim ljutim paprikama. I, kako ja vidim recept, to nije - hot. dvesta grama halapenjo paprika, čak i da možeš da ih nabaviš, nije dovoljno ljuto. Jednostavno, ta paprika je nezrela varijanta čipotli paprike, pa je cirka svaka druga ljuta. Sve ostale paprike su slatke. Pokušaj da napraviš našu verziju.

Biki

Quote from: scallop on 16-08-2012, 18:42:54
Biki, nije da zanovetam, ali ovo je recept za nešto što ovde ne možemo da napravimo. Mada bi moglo da se izvede nešto vrlo slično, jer smo prilično opskrbljeni sa raznim ljutim paprikama. I, kako ja vidim recept, to nije - hot. dvesta grama halapenjo paprika, čak i da možeš da ih nabaviš, nije dovoljno ljuto. Jednostavno, ta paprika je nezrela varijanta čipotli paprike, pa je cirka svaka druga ljuta. Sve ostale paprike su slatke. Pokušaj da napraviš našu verziju.
Hm ne znam scallope da li moze da se nabavi tamo halapinjo paprika ili ne ali sigurna sam da ima dosta vrsta ljutih papricica koje mogu da se upotrebe kao zamena. Moj je deda tamo uvek imao po nekoliko vrsta raznih ljutih papricica u opticaju i to pre dvadeset i kusur godina. neke su bile manje neke vise ljute. Mozda cak ona nasa ljuta somborka ( tako se valjda zove koliko me secanje sluzi) verujem da bi dobro dosla kao zamena.

scallop

Evo kako izgledaju suve paprike u meksičkom supermarketu u Teksasu ili Nju Meksiku. Pa mi reci koje su Anahajm, koje banana, a koje halapenjo. Na ovom topiku postujemo ono što sami napravimo.

Uploaded with ImageShack.us

Biki

pa izvinjavam se, ali ja stvarno nemam pojma kako se te paprike zovu na prostorima bivse Jugoslavije, ali sigurna sam da ih ima

ove bannana su slatke , zute paprike, ovako izgledaju

ove sto ih ovde zovu cubanelle je moja baka imala punu bastu isto , tako da ih sigurno tamo ima samo ne znam kako se zovu

Ja ovu salsu sama pravim , mogu i da vam postavim slike kad budem spremila ovogodisnju turu, ali mi se cini da nisam bas dobrodosla. Necu da budem levo smetalo. Tako da  xyxy

scallop

Dobrodošla si ti, ali javi se sa svojom salsom. Šta treba da napišem da shvatiš da recept na engleskom nije dobrodošao?

Biki

Quote from: scallop on 16-08-2012, 19:58:58
Šta treba da napišem da shvatiš da recept na engleskom nije dobrodošao?

Jednostavno : "Recept na engleskom nije dobrodosao."

pokojni Steva

Quote from: Biki on 16-08-2012, 19:19:41

Ja ovu salsu sama pravim , mogu i da vam postavim slike kad budem spremila ovogodisnju turu

Ne da možeš, nego moraš :lol:

Nego, gde se snabdevaš sa korijanderom? Ja sam ga sejao pre xy godina, onaj naš, industrijski, i to "zeleno" ni našta nije ličilo. Mislim, bilo je aromom - pfuj.
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Mme Chauchat

Ja htedoh da pitam - šta se u receptu podrazumeva pod korijanderom? Mi korijanderom zovemo seme - liči na biber, nije da ga obožavam ali ima određen šmek kad se umereno koristi. Lišće iz nekog razloga zovu silantro, i ne podnosim ga uopšte, smrdi, kako je tvrdio moj otac, na stenicu, ako mi ga muž stavlja u jelo, radi to krišom... brrr, evo sad mi je taj ukus u ustima.