• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Šta smo dobro krkali ovih dana?

Started by scallop, 22-09-2008, 18:02:06

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

hidden

Uh, paprika moćno izgleda. Moraću da prelistam topik i pronađem recept.

Petronije

Slabo idem u kafanu pa sam rešio da je donesem kući :P Mali jede krompire i uči se.

Posle svega medeno srce...

Arm the Homeless

tomat

fiš end čips, i krigla za dječarca.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

scallop

Nova šerpa LUPO MARSHALL Gold series, 12,4 l.
Sladak kupus sa ovčetinom kao omaž svim onima koji ne vole sladak kupus sa ovčetinom.

Uploaded with ImageShack.us
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Petronije

Ja ne volim ovcetinu, ali kupus sa dimnjenim svinjskim mesom ne odbijam.

tt4
Arm the Homeless

scallop

Za Petronija - karbonara. Sa desne strane su pečene ljute papričice. Odozgo parmezan.

Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Petronije

Jel to sa slaninom? Deluje bas, bas po mom ukusu. Jos i paprike...

tt4
Arm the Homeless

scallop

Slaninica i malo italijanske pršute. Pavlaka za kuvanje, pekorino unutra i parmezan i peršun odozgo. Pečene paprike uvek imamo.

scallop

I dalje testiramo Lupo Marshall gold series, 12,4 l. Ovoga puta teleća glava u škembetu.

Glava je imala 6,5 kg, 2 kg škembića i jedna ošurena teleća noga. PŠosle dva sata kuvanja sa zeleni (u vek stavljam zelen kad nešto kuvam), odvojio kosti i sve iseckao na kocke 2x2x2 cm. Sa svim drugim dodacima kuvano u šerpenji još dva sta i razliveno u tri suda u kojima će se zapeći. Ukupno 10 litara klope.

hidden

zakk

Pridružujem se: ajoooj. I pozivam se za prvu priliku.
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

scallop

Ovo je samo epilog moje priče U OKU POSMATRAČA.

Napominjem da su u jelu prisutne i gljive vrganj i šitake.

Stipan

Jeziva priča. Fotka uopšte ne deluje tako straobalno...

Milosh

Zaboravih da okačim moju prvu tortu (od kafe i lešnika), sad je već skoro u potpunosti pojedena...

"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

hidden

Quote from: Stipan on 10-11-2013, 19:19:56
Jeziva priča. Fotka uopšte ne deluje tako straobalno...

Nije straobalna, naprotiv!
Mogao bih joj sonet posvetiti....

scallop

Teleća glava u škembetu - nastavak.

Ovako izgleda zapakovano za frižider.

Kimura

Auh! Već sam se zabrinula kako ćete isprazniti one tri tepsije.

SuperSynthetic

Hm... Probao sam tu glavu jednom davno u Vranju. Nije bilo lose mada sam pre za steak + brokoli + salata + kolaci + torta + sladoled + opet kolaci + opet torta. Moze i palacinke sa nutelom. Moze i gratinirane. Moze i jedan espresso. 
He who makes a beast of himself gets rid of the pain of being a man

hidden

Nikad nisam probao, ali ukus zamišljam kao da su u pitanju turbo škembići.

Barbarin

Mislim da bih se jedino usudio da probam scalopove škembiće :)

Volim svašta da probam al škembići me odbijaju već godinama, možda kad još malo ostarim me prođe to.
Jeremy Clarkson:
"After an overnight flight back to London, I find myself wondering once again if babies should travel with the baggage"

hidden

Barbarin

Jeremy Clarkson:
"After an overnight flight back to London, I find myself wondering once again if babies should travel with the baggage"

scallop

Biće da sam okasnio, ali ću, specijalno za one koji kasne kao i ja, da vam ispričam kako se u našoj kući sprema prebranac za Badnje veče, koji je u narednim danima i dobar prilog uz pečenja.

Trudimo se da koristimo beli pasulj "gigantes" koji se sada može nabaviti u Beogradu (a i šire  :wink: ). Ostavite da prenoći u vodi i nabubri. Sutradan, u drugoj, posoljenoj vodi ga skuvajte toliko da baci ključ, pa ga definitivno skuvajte, ako je "Pretis" lonac, 45 minuta. Naseckajte na listiće pola kile crnog luka, kakav nam je luk može i više (praziluk ne ide u to, kao ni u gulaše), pa ga propržite na lakom ulju. Pomodarima savet da ne koriste maslinovo ulje, jer ono, bilo kojim prženjem, prelazi u više masne kiseline i gubi kvalitet. Zamešati pasulj i proprženi luk. E, sad, naš kućni specijalitet - umešati i pola tegle dobre ljutenice. Ako nemate svoju kupite u samoposlugama neku makedonsku (obavezno), jer je naši nikada ne dovrše da bi "sačuvali vodu". Mi smo jesenas zaplenili jednu teglu u Strumici, pa smo joj poželeli srećan put u tavu. Zapeći na umerenoj temperaturi (150-170oC) do sat vremena.

Imam negde fotografiju, ali se nadam da sam dovoljno "vizualizovao".

Barbarin

Šta je ljutenica? Ljut ajvar ili nešto drugo?
Jeremy Clarkson:

-_-

Quote from: Barbarin on 06-01-2014, 11:29:33
Šta je ljutenica? Ljut ajvar ili nešto drugo?

Mnogo vise :)

Ljutenica, sem paprika, ima i paradajz, beli luk i feferone, a jeo sam i neku koja je imala i sargarepu uz sve to.
Zavisno od recepta, moze biti gusca (suvlja) od ajvara, a i obrnuto.
Takodje i manje ili vise ljuta.

Barbarin

Kontam da je ljuto, jbg to joj je ime, i razumem beli luk i feferone, al paradajz je tu samo onda za masu, tj količinu.
Kontam da bi ljuti ajvar završio posao, naravno ako je pravi ajvar, od čiste paprike i zaljućen ljutim paprikama.
Jeremy Clarkson:

Albedo 0

odlična ideja za prebranac za Badnji dan

meni sad stiže prase a moram do sutra da ga gledam

šta je ''lako ulje''?

scallop

Ljutenica ili pinđur (volim da kažem ljutenica), u osnovi je ukuvani paradajz u koji se stavljaju pečene, oljuštene i cepane paprike i dalje ukuvava sa nešto ulja. Da obavestim i Batu, jer ima obaveza oko rang liste filmova 2012. Meni su laka ulja suncokretovo i kukuruzno, na kanolu ili uljanu repicu kažem pih, kao i na mešavine svega i svačega. Da, pre tridesetak godina su Španci umešavali i lako mašinsko ulje, pa je bilo najebavanja. Feferone bliže određuju razliko između ljutenice i pinđura. Za desetak kila gotovog proizvoda desetak sirovih feferona, sitno nasečenih i ubačenih u kazan. Stravlja se i celerov list, ali ja znam da ga stavim i bez trpanja u ljutenicu. Beli luk i šargarepa su OK, neki vole tako. Meni najviše odgovara osnovni recept, paradajz i cepane paprike.

hidden

Barbarine, genijalna dekoracija čorbice!
Ljutenicu nikako da probam/napravim/nabavim, ali jedna od interesantnijih zimnica stvari koje su mi uspele bio je ajvar u koji se kao sastojak meću jabuke (umesto patlidžana). Uturio sam i neke baš ljute paprike pa je bilo pakleno. 

pokojni Steva

Jao pinđur, jao kad (će) dođe najesen da se upržava! Pokojna majka Ljubica je bila šampion pinđura. Naravno da recept nigde nije ostao zapisan...

Nego, prasetina. Za ovu Novu godinu sam bio potpuno razočaran prasećom ponudom. To bre sve nazimad, izđikalo valjda na vrućini. Tako da sam pronašao srednje rešenje: komadeška mesnate slanine od carskog dela (pečena satima na pivu), pred svako jelo garnirana po ciganjski prženim mesom. Vrelo s hladnim i masnim, iskrena preporuka. Prilozi su nebitni, mada sam jeo i to.
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Stipan

Kako prilozi nebitni? Podvarak, krompiri i ruska salata!!! Bez toga ne ide!

scallop

scallop

Izvinjavam se što ne znam da prikažem kao neki drugi. Odma' da se vidi.

Steva, former Mrtvak trka pred rudu. Za večeras, prebranac, salata od hobotnice, prženi kružići lignje, dagnje i lignje u svom mastilu iz konzerve, salata od kiselog kupisa, dajkon repa, krompir zapečen sa prazilukom i rozmarinom. Belo vino Rkaciteli, Stobi. Sutra ćemo o prasići i jagnjići.

-_-

Quote from: scallop on 06-01-2014, 17:35:22
Izvinjavam se što ne znam da prikažem kao neki drugi. Odma' da se vidi.

Samo iskopiras url, pocevsi od www.youtube.com, pa sve do znaka & (ne racunajuci njega)
dakle bez http:// na pocetku i bez kliktanja na Share.

Napomena: Preview i dalje ne radi za klipove.

pokojni Steva

Quote from: scallop on 06-01-2014, 17:35:22
Sutra ćemo o prasići i jagnjići.

Nema sutra za praseće i jagnjeće.
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Biki

Danas sam prvi put probala puter od badema. Ijaooo sto je to dobro. Mazala sam ga samo onako na kriske od jabuke i jela. Mmmm

Biki

scallop

Negde drugde je pominjan izbor mesa. Tamo sam i odgovorio, ali, evo, i ovde:

Mesara ne treba podmićivati. Kad zna da znaš šta kupuješ to i dobiješ. Zahtevnim neznalicama vole da podvale. Recimo, nikada, ama baš nikada ne kupujem ružu. To lepo izgleda, ali nije kvalitet. Kad ispandluju meso ruža se nudi uz kapak. Uvek uzmem kapak. To je mekše i sočnije parče. Postoji univerzalno pravilo kod opredeljivanja koje parče mesa kupiti: Što dalje od rogova, repa i papaka to bolje.

scallop

Da li onaj ko kupuje hranu i jede je, automatski poznavalac hrane? Apsolutno netačno.
Da li je onaj ko po Googlu trebi informacije o hrani na izvoru znanja? Apsolutno netačno.
Da li treba verovati ako nekom hrana miriše a nekom smrdi? Apsolutno ne.

Potrošači hrane su na dnu lestvice. Oni preživljavaju hraneći se. Ako nekom treba da zavidimo, onda su to degustatori hrane. Kvalifikovani i cenjeni. Opet, ni oni nisu bogomdani, jer su specijalizovani za grupe jela koje im iznose na sto za ocenu. Ne postoji apsolutni degustator. Negde ispod njih su vrhunski kuvari. Chefs ih nazivaju. Imao sam prilike da na TV gledam većinu takvih kako pripremaju jela, a mi gledamo kako to rade. Mogao bih da nabrojim svoje favorite: Elton Brown (za teoriju kuvanja), Wolfgang Puck (za prefinjeno kuvanje), Emeril Lagasse (za moj, pomalo, južnjački ukus), Oliver (za kulinarski entuzijazam), Rudolf (za pekarsku perfekciju) i tako redpm. Jeste li primetili da nema "cara kuhinje"? Zašto? Zato što od njih učimo, ali i dalje opstaje lični ukus. Taj lični ukus sigurno nije presudan, svako ko se kuvanjem bavio dobro zna da je kuvanje kao knjiga koju čitamo. Možda je ona nekom sjajna, ali postoje i oni koji za nju ne daju ni lulu duvana.

Sledeći nivo su oni koji se bave ličnim kuvanjem za domaćinstvo i goste sa puno samopouzdanja. Uveren sam da spadam u tu grupu. Ipak, ni u mojoj kući se ne spremaju sva jela sa istim entuzijazmom. Neka jela nam idu, a neka, opet, ne. Uprkos tome, volim da eksperimentišem, kad se na tako nešto odlučim, sledi opsežna priprema. Imam mnogo knjiga o kuvanju, a ni Google nije sasvim za bacanje. Suština je da dobar kulinar dok čita neki recept mora da ga oseti u ustima. Smatram da sam za pripremu tatar biteka car u svetskim razmerama, a opet, doživeo sam da me Boban odbije i da se, umesto njega, zadovolji sa leba i paštete. Nikad očekivanja zadovoljstva gosta nisu bez rezerve. Specijalnost su mi još teleća glava u škembetu, neka vrsta kineske klope sa tri boje paprika (semafor) i prolećne rolnice sa beskrajnim mogućnostima za punjenje. Ako hoću dobru riblju čorbu odem kod brata. Čitav vek je proveo kao kapetan rečne plovidbe. Za savršeno zapečen losos kod Tanje i Vanje. Legitimno je da različiti ljudi pripremaju ponešto savršeno. Gotovo mi je poslovica da svako ume da turi na roštilj, a samo moja pokojna tetka Ankica je znala da napravi savršen pilav. Gde pojedete dobar pilav znajte da je to kuća gde se dobro kuva. Svi ostali su amateri.

Informacije sa Googla treba posmatrati selektivno kao i sve ostale. Budalaština o kuvanju ima isto toliko koliko i budalština o filozofiji, politici ili baznim tehničkim naukama. Evo, dok sam gledao kako da objasnim onima koji misle da je ukus alajbegova slama, naišao da je i bela pečenica "fina i sočna". Ona ima samo dobar oblik, pa se neiskusne domaćice zalete (imam stručnu knjigu u kojoj piše da ne vredi ni onoliko koliko ste platili). Krtina jeste zgodna za finoću, ali, setite se šta krkaju lavovi. Kad pržite ili pečete krtu šniclu, jeste li imali viziju pendžeta na vašim cipelama? Zašto više volite svinjski vrat na roštilju od krmenadle? Zašto su pileća krilca ili svinjska rebarca specijalitet? Ima nešto i u našem atavizmu.

Svoje mesto, svakako, ima i miris. U knjizi o začinima u kulinarstvu napomenuo sam da krkamo sa svim čulima. Oči nas pokrenu ka tanjiru, miris nas vodi do njega, a dok stigne do usta čujemo i kako "hrska" i osetimo koliko je meko dok sečemo za zalogaj. E, sad, nekome se neki miris ne dopada, pa mu smrdi, a neko kad ga oseti poleti ka tanjiru. Recimo, izgubih prijatelja na ZS jer mu je sladak kupus sa ovčetinom smrdeo, a meni miriše. Sad, moguće je da neko voli kelj sa junećim repom, ali, ne možete da zamislite koliko smrdi dok se kelj kuva. To važi za sva povrća iz roda kupusa, ali, odrecimo se sarme, na primer. Miris služi prepoznavanju jela, a ja ću ostati miran ako nekom smeta miris ribe koji se sprema u kući, a da ne pominjem smrad koji traje još nedelju dana. Moja žena nije 15 godina jela dagnje, jer joj se smučio miris dok ih je kuvala, šesnaest kila, na buzaru, a gosti pojeli uz glorioso komentare i bacanje praznih školji u dečju kadicu na podu.

Komentar da sveže meso ne miriše, a kasnije miriše, recimo, neprijatno, je krajnje amaterski. Knjige inđijele o mesu će reći da je meso, posle klanja, najgore meso koje se može uipotrebiti. Po svim istraživanjima ćelijski sistem je živ najmanje dva dana posle klanja i bacanje na roštilj sveže klanog mesa je notorna glupost, jer se žive ćelije opiru i jedeno je žilavo i neprijatno u ustima. Tu ću napraviti digresiju za one koji digresiju vole. Izuzimam Stevinu beskrajnu ljubav prema mogućnosti da se založi sa sveže oprljenom svinjskom kožuricom. I meni zamiriše kad pomene da to voli. Sa druge strane, svetsko kulinarstvo ne zarezuje ekstremno sveže meso, prednost se daje malo odstojalom, još su tatarski konjanici znaji da odjašu mesu da bi bilo meko i ukusno. To znači da u SAD, na primer, posebnu cenu ima fermentisano meso, video sam ga po roštiljanama i izgleda moćno bajato. Ali, kad ga ture na roštilj onda krkate savršeni T-bone steak i slično. Nisam pomirisao, ali mora da miri moćno. Nije miris mesa ono šta namirišete, nego ono kako očekujete da miriše kad vam iznesu na tanjir.

Albedo 0

da mi nije scallop rekao da pod ''svježim mesom'' mislim ''zaklano prije 10 minuta'' ni sam to ne bih znao!

u stvari, ja mora da sam bio na farmi kada sam kupovao ružu, bukvalno su mi je pred očima izvadili iz živog teleta!

takođe nisam znao da sam rekao da se ruža baca na roštilj, ali budući da sam i ovo ostalo promjesečario bolje da ništa više ne pričam, sutra će da me optuže za ko zna šta!

Da li je gledalac kulinarskih emisija poznavalac hrane? Apsolutno netačno.

scallop

Nisam ni mislio da ćeš išta razumeti.

Filaret

Čekaj, Scallope, ima nešto i u belim bubrezima. Oni se na posjeku (sad bi valjalo ono crnogorsko slovo) prvi na žar bacaju. Za majstore. I dok se ne ohlade...

Batu u Hag! Ko zna šta on večera...  :)

scallop

Moraš nešto da poslužiš onima koji u klanju učestvuju. Zgodno je da pominješ iznutrice. To i lavovi prvo jedu. Najmekše je. Domaćice će napraviti paprikaš od sitneži i slično. Jedino je sveže meso na roštilju katastrofa.

Petronije

Nisam jeo sveže meso na roštilju, ali kad koljemo svinje odvoji se ženama da spreme doručak. Obično ide kombinacija crna džiga u maramici sa puno belog luka + sveže meso na masti. Tek za ručak bude paprikaš. Meni je to meso jako lepo, mekano, sočno, ima specifičan ukus samo tad i nikad više.  E sad, možda je još lepše posle par dana ako se održava meni nepoznatim metodama, ali mi to odmah prosledimo u zamrzivač i tu se priča završava. Nisam baš ispratio početak rasprave a nije ni bitno, samo prenosim iskustvo uz ogradu da ako se radi o roštilju, zanemarite.
Arm the Homeless

Albedo 0

u Hagu bi bar znali šta je ruža! 8-)

hidden

Doneli mi iz Kovilja domaće masti...jutros dinstao meso na njoj - olizao kašiku - bokte ko sladoled...

Veceras ima da zapecem lebac, pa da mazem s prsta, i zasipam lukom i alevom.

Merkam pod zgradom dimljeni gronik, kao apgrejdovan cvarak izgleda...

Okasnila plata majku mu, winter is coming...

scallop

Hidden, da si mi na Kuvarskoj radionici imao bih nekoliko zamerki.

Meso se na masti prži. Dinstanje podrazumeva i nešto vode, a bome i pomalo poklopac.

Leba mas se jede s belim lukom i što bi ga pržio?

Kad se pomene gronik ja uvek vidim kuvan gronik uvaljan u alevu papriku.

hidden

Ne, ne, nismo se razumeli...ne przim lukac za leba i masti.

A za dinstanje...dolila se voda ali se prvo malko okrenulo na masti...

Ufff...kad god dodjem ovde, ogladnim.

scallop

Ne prži se hleb. Uvek sam nerazumljiv. :-x

hidden