• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Šta smo dobro krkali ovih dana?

Started by scallop, 22-09-2008, 18:02:06

Previous topic - Next topic

0 Members and 12 Guests are viewing this topic.

Ana

Ako treba slika da se vidi, ja je ne vidim  :cry: :cry:

Agota

This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Ana

Ne  :-? Čak ni kad ti quotujem post ne vidim neki link na sliku, ništa  :cry:

scallop

Ako nije đumbir, onda je kokoška koja se kupala u Amazonu.

Da osvežim, gulaš od brizli.

Boja odgovara, zar ne?
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Agota

Quote from: scallop on 21-11-2016, 00:44:39
Ako nije đumbir, onda je kokoška koja se kupala u Amazonu.

Da osvežim, gulaš od brizli.

Boja odgovara, zar ne?

nije! :-D  hihihihihiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii xcheers
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Ana

Odgovara boja! Koliko je to paprike?

Samo ja ne vidim Agotinu sliku ????? :-?
Save

Agota

Ana

Veruj mi, ne želiš da znaš

scallop

Na engleskom - sweetbread.

Boja je od jedne srednje ancho paprike Ancho je fermentisana poblano paprika.

Bolje da ne vidiš njenu sliku, ako vidiš moju sliku, onda je u redu.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Ana

Ali želim da vidim i njenu sliku

scallop

Ana

Quote from: scallop on 21-11-2016, 00:54:21
Boja je od jedne srednje ancho paprike Ancho je fermentisana poblano paprika.

Agota

Anči,baš mi je žao. Saču zovem Bobana!
Bobaneeee, Bobaneee, Bobaneee, Bobaneeee, Bobaneee, Bobaneee, Bobaneeee, Bobaneee, Bobaneee...

Agota

Ana

Lepo sam ti rekla, ne slušaš!

Agota

pa kad sam radoznala-ko majmun! :)

Boban

xex... zato mene zanima samo spremljena i servirana hrana.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

scallop

Zašto sam ja diskretan kad se pojave neprimeren fotografije na topiku, a drugi su neprijatno vulgarni?
Upozorio sam da se brizle na engleskom nazivaju sweetbread (slatki hleb). Nismo ih dobili čak i kad smo izričito tražili za june sa Stewart ranča u Texasu. Pojeli kasapi. U beogradskim restoranima su ekskluzivni specijalitet sa roštilja.

Petronije

Pa pisano je ovde već o brizlama,  neko je kačio klip. A jes' bezveze zgražavati se i gaditi nad hranom, pogotovo ako neko ovde to sprema i klopa. Generalno, svo meso dok je živo izgleda manje više slično.

scallop

Pa, malo o palićkom perkeltu.

Najpre, vrlo je ukusan, i ja bih ga naručio na Paliću.

A, sad o 3D monitoringu:

Po klasičnim definicijama to nije perkelt. Više odgovara mađarskim formama gulaša. Perkelt bi trebalo da bude sa teletinom, a u jelu je junetina. Tečniji je nego što sam očekivao. Junetina više odgovara onoj koju bih ja stavio (manje krtine, otprilike kao juneća rebra). To znači da u njemu ima masnoća i delova tetiva. Primetan je manjak crnog luka, ideja da se zameni većom količinom slatke aleve paprike nije mnogo dobra. Koliko mesa, toliko i crnog luka u toj vrsti jela je zakon. Kao prilog bi najbolji bio baren ili pekarski krompir, testo i pirinač nikako, suviše je redak.

Neću štampati recept, ali ćemo od večeras više da se posvetimo svim vrstama gulaša. Već sam pisao o tome, ali neće biti na odmet da se ponovi.

Ana

Uh, kako mi je drago da ti se dopada, toliko sam strepela  xremyb Ja sam našla njihov 'recept', i na kilo junetine ide 100g luka, i 1 dl ulja, i začina po ukusu. Radujem se posvećivanju. Ja sam se nameračila da pravim gulaš Džulije Čajld, čak sam i neki sitan luk kupila, pošto nisam našla ljutiku/kozjak.

Jedva čekam razradu gulaša  :-D

Agota

Quote from: Petronije on 21-11-2016, 10:18:39
Pa pisano je ovde već o brizlama,  neko je kačio klip. A jes' bezveze zgražavati se i gaditi nad hranom, pogotovo ako neko ovde to sprema i klopa. Generalno, svo meso dok je živo izgleda manje više slično.

Izvinjavam se svima, oprostite, neće se ponoviti.

scallop

Agota, reci nam, bar, šta je to visilo u ruci?

scallop

Pošto Ana neće videti Agotinu fotografiju, a mi ostali saznati šta je na njoj, mogli bismo da krenemo sa gulašima.
Najpribližnija odrednica je možda ona koju daje Wiki za stew:

A stew is a combination of solid food ingredients that have been cooked in liquid and served in the resultant gravy.

Dakle, gulaši su jela od čvrstih sastojaka skuvana u tečnosti i servirana u dobijenom umaku. Poenta je na umaku, bez njega nema gulaša. Čvrsti sastojci mogu da budu bilo koja vrsta mesa, ribe ili ljuskara, kao i sve vrste povrća. Gustina umaka se postiže ili dužinom kuvanja ili pomoćnim sredstvima bogatim skrobom (krompir, pa i kukuruzni skrob/gustin). Ovoliko za početak da vam privučem pažnju.

Petronije

Ako me zainteresuješ možda i isprobam ćaletov tučani kotlić na proleće. Volim da jedem dobar gulaš ali nešto nisam bio voljan da kuvam.

scallop

Budući da smo se dogovorili da pričamo o gulašima, prva odrednica na koju sam na Wikiju nabasao razlikuje mađarske vrste: gulaše, perkelte i paprikaše. Odmah me je zbunilo što se gulaši smatraju ređi, perkelti gušćim, a paprikaši obavezno sadrže papriku!!! Kao apsoluitni kulinarski jeretik tvrdim da su gulaše izmislili još pračoveci, prvi put kad su ispustili komad mesa u glinenu posudu sa vodom na vatri. Zbog toga ću vam pričati o gulašima kako sam u svojoj porodici naučio.

I moja majka je razlikovala tri vrste gulaša, pod istim nazivima, ali za nju su gulaši bili sa goveđim ili junećim mesom, a kad zagusti i sa junećim bubrezima. Neću da pominjem neke druge iznutrice (offal) iako imam knjigu o mesima i mesnim prerađevinama gde imaju pozamašno poglavlje. Perkelti se obavezno odnose na teletinu, a paprikaši na živinu i svinjsko meso. Zaboravite ovčetinu ili jagnjetinu, to su mesa koja se spremaju daleko južnije, tamo gde ima planinske ispaše i sa manje tečnosti.

Drugi bitan sastojak gulaša je crni luk. Obavezno. Onoliko luka koliko i mesa. Nikako praziluk, on ne daje gustinu umaku. Ana pomenu šalot (kozjak), ali on je malo preskup za ovu vrstu zabave, osim ako se ne gaji u dvorištu. Opet malo predaha.

tomat

U nekoj kafani u Segedinu gulaš služe u kotlićima, kao čorbu. Paprikaš je sličnije onome što mi jedemo kao gulaš.

I čvarci od šarana.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Ana

U predahu da dodam da u receptu Džulije Čajld ima daleko manje kozjaka nego mesa, u smislu cene. Ovo je recept, kažu originalni, po kome se spremam da pravim (i zovem scallopa, gospođu i Lilit na degustaciju)

http://www.soibiberblog.com/boeuf-bourguignon-a-la-julia-child/

scallop

Strana literatura preporučuje juneće meso koje se inače teško drugačije sprema. Iznenadićete se, ali to su butovi i plećke, ispod leđa. Imam podatke da se sve ostalo više ceni. Ne možeš s njima ništa drugo nego da ih kuvaš do besvesti, a to su gulaši. Moj prvi izbor bi bile rozbratne, posebno ako iskamčim i neku dobru kost za supu. Onda odvojim meso od kostiju, pa u supu. Drugi izbor je kapak (meso iznad karlice), a treći meso uz duga rebra (nikako ka grudnom delu, tamo ima previše za bacanje), koja takođe izvadim. Meso isečem na kocke ivice 2,5 do 4 cm. Primetićete da je moj izbor malo masnije meso, a o razlogu kasnije.

Moja žena bi crni luk sekla na listiće, ja na kockice, jer luk mora praktično da se istopi. Nikako u multikulti uređaje jer se iscedi najvažnije. Bude tu posla, ali ja imam kineske satarice koje donosim iz SAD. Ovde ih nema, a par zainteresovanih može da ih dobije na leto kad se budemo vraćali iz Tulse.

Nikada ne pržim prvo luk. Moj izbor je prvo meso. Na par kašika vode. Da, vode. Meso ima svoju masnoću, pa mi ne treba dodatna. Razlog je brauniranje. To je proces prženja u kome meso dobije po ivicama malo braon boje. To je konverzija proteina u šećere i meso dobije trag slatkoće. Setite se da je kora dobrog hleba malo slatka. To je to. Ne stavljati svo meso odjednom u tiganj, jer usput bi puštalo svoju tečnost, pa bi se kuvalo, a ne pržilo. Kad početna voda uvri, dodavati još pomalo. Isprženo odložiti u poseban sud. Kad se završi, u tiganju ostaje mešavina malo vode i masnoća. Taman za prženje luka. I luk mora da prođe kroz brauniranje, postane braon po ivicama. Može sve odjednom. Kad se završi vraća se meso u tiganj i kuvanje gulaša može da počne.

scallop

Ana, ostavi se Džulije Čajld. Sad je na redu Scallop Grandpa.

Tomate, Mađari koriste Fordizam, a ja Tojotizam.

tomat

Ima ona jedna epizoda Mućki kada gazda paba Denzilu proda goveđi paprikaš za funtu i po, a nekom novajliji isto to kao boeuf bourguignon za dve i po funte.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Ana

Quote from: scallop on 21-11-2016, 22:56:28
Ana, ostavi se Džulije Čajld. Sad je na redu Scallop Grandpa.

Čitam i upijam! Hvala xremyb

Krsta Klatić Klaja

Ako hoćete frojdistički krkanluk,  gledajte Veliki bife s Mastrojanijem!
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

scallop

Dakle, vratili smo meso u luk i sad kuvanje može da počne. Odmah se nalije vode da ogrezne, pa još malo. Temperaturu treba umeriti, dovoljno je da krčka. Ko ne želi da dodaje vodu, neka poklopi tiganj. Potrajaće. Umesto vode možete dodati supe ko ima. Imaće vremena da dosolite i pobiberite. Obavezno dobra kašika slatke aleve paprike i paradajz pirea, list lorbera. Ko voli neke druge začine široko mu polje. Kuvaćemo i povremeno dodavati tečnost sve dok meso ne može viljuškom da se zgnječi.

Sad malo o vinu. Dolićete ga u poslednjoj trećini kuvanja. Za standardni gulaš bar deci crnog vina. Onog koga biste pili i iz čaše. Ima varijanta koja se zove osso bucco gde ćete dodati belo vino. Ja obavezno stavim suve meksičke paprike. Pošto uvek jede i neko ko ne može ljuto, onda samo fermentisana ancho chile. Mogu da nabavim uz kineske satarice. Papriku osrednje veličine skuvam u džezvi sa malo vode, ostavim je desetak minuta, pa izvučem, očistim od semenki i peteljke i iseckam na sitno. Ima tanku ljusku koja ne smeta. Zamešam u gulaš i zalijem vodom od kuvanja.

Ljubiteljima pikantnijih varijanti predlažem kašiku soja sosa ili vustera. Ja se jarcam sa hoi sin sosom, on ima i svoju gustinu. Nestrpljivi, koji ne mogu da čekaju sopstvenu gustinu, mogu da razmute kašiku gustina u hladnoj vodi, pa umešaju u gulaš. Da je fiš paprikaš, narendao bih omanji krompir. Dosledni će sačekati pravi umak. Na kraju dosoliti i pobiberiti po svom ukusu, krčkati još pet minuta i ugasiti.

Kao prilog izdrobljen pekarski krompir, kuvano testo ili pirinač. Naravno, zavisno od dostignute gustine.

lilit

Quote from: Ana on 21-11-2016, 22:47:44
U predahu da dodam da u receptu Džulije Čajld ima daleko manje kozjaka nego mesa, u smislu cene. Ovo je recept, kažu originalni, po kome se spremam da pravim (i zovem scallopa, gospođu i Lilit na degustaciju)

http://www.soibiberblog.com/boeuf-bourguignon-a-la-julia-child/

joj zavidim na ovim delicijama, a posebno onim isprobanim kod skalopa :)

(zatrpana sam obavezama, al vidi se svetlo na kraju tunela  xremyb )
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Agota

Quote from: scallop on 21-11-2016, 19:23:10
Agota, reci nam, bar, šta je to visilo u ruci?
mekika. slučajno je tako ispala pa sam morala da fotkam.   :)

scallop

Bem ti mekike! Utronjao sam se kad sam video.

Agota

Ana

Upravo sam otkrila da s telefona vidim Agotinu sliku, i mislim da je uštipak!

Sent from my GT-I9301I using Tapatalk

Ana

A onda sam otkrila i da sam pogodila, od ushicenja nisam citala do kraja

Sent from my GT-I9301I using Tapatalk

Ana

Pročitala polako i s razumevanjem sve postove o gulašu. Uočila par svojih grešaka (luk u multiseckalici, prvo pržim luk pa dodam meso), i imam jedno pitanje - meso brauniramo na maksimalnoj temperaturi, ili ne. Na skali od 6, na koliko uključujem ringlu?

Lilit  xremyb Dočepaj se svetla, pa javi raspored, da planiram kuhinjarstvo.

scallop

Biće da sam malo preterao.
Cilj brauniranja je da se pokrene konverzija proteina u šećere. Da ne kuvamo meso i da ga ne prljimo. To znači da mora da stojiš kraj tiganja i da mešaš varjačom povremeno. Kad zafali tečnosti da doturiš. Može i bez toga, ali ovako imaš osećaj da praviš nešto posebno. xremyb

Ana

Dobro, neću da prljim, hvala!  xremyb

Petronije

Jel to meso treba da se skroz isprži ili samo spolja, da se "zatvori" ?

scallop

scallop

Palićki perkelt bio na stolu.
Ukusan, jeste. Previše aleve paprike, jeste. Kao što smo očekivali izbor junetine nije dobar. Sve zajedno, ako kuvate gulaš, kuvajte ga onako kako sam ja savetovao.

Ana

Kako je savcršeno serviran i uslikan  :-?

scallop

Prvi zakon kulinarstva:

Najpre jedu oči.

scallop

Za one koji vole i one koji ne vole.

lilit

Quote from: scallop on 24-11-2016, 18:25:34
Prvi zakon kulinarstva:

Najpre jedu oči.

biće da sam ja u primalnoj fazi iz koje je humankind odavno (?) izašao. prvo mirišem, pa gledam. ako miris ne odgovara, džaba izgled. :lol:

btw, kupus izgleda savršeno. :lol:
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.