• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

World today (Ni Srbija ni zemlje u okruženju)

Started by Loni, 25-06-2010, 14:43:08

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Albedo 0

pa da, ali to je incestuozna reprodukcija, nisam siguran da mogu da budu kažnjeni zbog samog seksa, mada po D-''ljudskim pravima'' ne mogu im ni djecu-debile oduzimati

Mme Chauchat

Mogu, mogu, piše lepo "paragraf 173. nemačkog krivičnog zakonika" i tralala savajatovski detalji.

Albedo 0

Ljudsko pravo na svoje tijelo i svoj život pobijaju bilo kakav paragraf.

Ne kažem da podržavam ovo, ali na kraju krajeva ovdje imamo ljude koji podržavaju gej brakove pa se sad snebivaju nad incestom.

Mme Chauchat

Pa nije ti to isto. Sad moram da 'ranim decu ali ću se kasnije javiti.

Albedo 0

ne znam zašto ne bi bilo isto, i djeca-debili imaju pravo da budu rođeni i da žive.

Niko ne može to da im zabrani, a ako već može, zašto stati na toj zabrani? Zašto ne zabraniti još ponešto?

Ne vidim nijedan razlog zbog kojeg treba zabraniti incest a ne treba npr. homoseksualnost.

angel011

Homoseksualnost ne vodi do pravljenja dece sa genetskim poremećajima.
We're all mad here.

Meho Krljic

Ma nemci su šaljivžije. Kod njih je kažnjiva samo vaginalna penetracija. Dakle, anal, oral i sve ostalo je OK, pošto je zakon očigledno tu da spreči reprodukciju, a ne užitak.

Albedo 0

Quote from: angel011 on 24-06-2012, 15:25:14

ne, homoseksualnost je odnos djece sa genetskim poremećajima, ali to je neka druga priča

Ovdje je samo poenta da ne postoji nikakav razlog da se zabrani pravljenje djece-debila

kao što već rekoh

Quote from: Бата Животиња on 24-06-2012, 15:19:02
i djeca-debili imaju pravo da budu rođeni i da žive

Ghoul

Quote from: Бата Животиња on 24-06-2012, 15:19:02
i djeca-debili imaju pravo da budu rođeni i da žive.

ti si najbolji dokaz da to pravo ne treba baš striktno primenjivati!  :evil:
https://ljudska_splacina.com/

Albedo 0

a i doktore horora bi mogli da abortiramo!  8-)

Meho Krljic

Batino agresivno tumačenje ljudskih prava je vazda zabavno. Da, imaju pravo deca-debili da žive ali ni jedna zajednica neće ih praviti "namerno", da ne bi bile njojzi na teretu. Imaju i druga deca pravo da se rode i žive pa niko ozbiljan ne zabranjuje kontracepciju.

Mme Chauchat

Мехо, Мехо, сви знамо ко је овде шаљивџија. Узгред, у тренутку кад су се ови брат и сестра поново срели и ступили у љубавни однос, она је имала шеснаест а он двадесет четири године па је и због тога само он фасовао затворску казну.
Него. Ваљда је свима јасно да се уопште не ради о забрани због потенцијалне болесне деце, то Бата само скреће дискусију. По тој логици требало би забранити брак људима који носе неку наследну болест типа хемофилија.
У питању је нешто много једноставније, а то је табу на ендогамију. Е сад, кад је табу у питању, било какво објашњење или образложење је накнадна рационализација на нивоу грома који ће спржити прекршитеље. Табу се не доводи у питање и готово. Оног тренутка кад крене масовно преиспитивање, образлагање табуа рационалним и псеудорационалним аргументима, то значи да се он љуља и да је изгубио своју апсолутност. То се десило нпр. са друштвеном забраном хомосексуалности која никад није била забрана највишег реда као забрана инцеста.
Код нас је одличан пример за забрану ендогамије која нема везе са крвним сродством (можда грешим, требало би питати антропологе) забрана сношаја међу кумовима. Ето нечег што, колико знам, није кажњиво законом, нема никаквих ванредних опасности за потомство, али је то дан-данас друштвено апсолутно неприхватљиво и нема нормалне просечне особе која се не би згрозила на ту идеју (Мехо, ћути).

lilit

ali da li vi stvarno mislite da pravljenje dece među bliskim srodnicima u znacajnom procentu povećava šansu da će takvo dete odmah imati genetskih problema? :-x
mislm, ajde da pričamo o 5 generacija....

a da ne pričamo o tome da je incest tabuiziran pre jedno 700 godina i to ne od ovih naših i katoličkih fundamentalista već od strane (kvazi)progresivne anglikanske crkve.
a možda je upravo zbog tog kašnjenja ljudska rasa na ovom debilnom stupnju razvoja.

u ovo s kumovima ne verujem pošto znam više primera gde se svašta odigralo! xrofl
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Mme Chauchat

Quote from: lilit_depp on 24-06-2012, 18:38:51
ali da li vi stvarno mislite da pravljenje dece među bliskim srodnicima u znacajnom procentu povećava šansu da će takvo dete odmah imati genetskih problema? :-x
Ne mislimo, barem ja ne mislim, ko što rekoh, to je najčešća racionalizacija.

u ovo s kumovima ne verujem pošto znam više primera gde se svašta odigralo! xrofl
Sini munjo, udri grome! Znam i ja bar za jedan slučaj, ali to je bilo ko španska serija sa sve skrivanjem u početku pa kasnije javnim šamaranjem. Društvena osuda opšta i potpuna.

Father Jape

Quote from: Jevtropijevićka on 24-06-2012, 18:25:17
али је то дан-данас друштвено апсолутно неприхватљиво и нема нормалне просечне особе која се не би згрозила на ту идеју

Prvi put čujem.
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Mme Chauchat

Dobro, ajmo ovako: koliko ljudi znaš da su ušli u vezu sa osobom koja ih je krstila/koju su krstili?

Father Jape

Nijednu. Ali to je valjda zato što ta osoba uglavnom pripada generaciji detetovih roditelja, pa je tabu prvo zbog godina, a onda što je kum kao deo porodice, ali bez krvnog srodstva, dakle recimo kao tetkin muž ili stičeva žena. Takođe ne znam nikoga, da odmah naglasim, ko se spanđao sa svojom strinom ili svojim tečom.  :lol:

Apropo, slušah na jednom podkastu, neko je pričao kako je čitao o izraelskim kibucima i životu u njima. Kaže, dečaci i devojčice iz različitih porodica koji odrastu zajedno u kibucu su toliko bliski jedni drugima da vrlo često ima problema sa kasnijim sparivanjem, odnosno uglavnom su ljudi partnere tražili u susednim kibucima. Razlog je, jelte, što, iako nisu ni u kakvom srodstvu čisto genetski gledano, način na koji su odrasli aktivira tabu bratsko-sestrinskog odnosa, i vrlo je awkward kad kao odrasli pokuše da stupe u normalnu vezu.

lilit

Father Jape

Mme Chauchat

Quote from: Father Jape on 24-06-2012, 19:00:39
Nijednu. Ali to je valjda zato što ta osoba uglavnom pripada generaciji detetovih roditelja, pa je tabu prvo zbog godina, a onda što je kum kao deo porodice, ali bez krvnog srodstva, dakle recimo kao tetkin muž ili stičeva žena. Takođe ne znam nikoga, da odmah naglasim, ko se spanđao sa svojom strinom ili svojim tečom.  :lol:

Pa, to sam u suštini i rekla, ovo što ti opisuješ jeste proširenje tabua endogamije i na osobe koje nisu krvni srodnici nego se samo percipiraju kao takvi - veze gde je velika razlika u godinama inače nisu baš retke.
Re: ovo drugo o kibucima. Pa nije slučajno što su najčešći primeri "horizontalnog" incesta (ista generacija) a) u izolovanim zajednicama gde nema drugih opcija i b) kod ljudi koji nisu odrasli zajedno (to su ovi slučajevi koji se romantizuju sve u šesnaest).

lilit

Quote from: Jevtropijevićka on 24-06-2012, 19:12:12
Nijednu. Ali to je valjda zato što ta osoba uglavnom pripada generaciji la, ovo što ti opisuješ jeste proširenje tabua endogamije i na osobe koje nisu krvni srodnici nego se samo percipiraju kao takvi - veze gde je velika razlika u godinama inače nisu baš retke.

Nisu retke, a dodatno su i (nažalost :lol:) daleko od tabua. I još bi bilo lepo da mi objasniš zašto je "socijalno prihvatljivije" kad se devojka uda za dedu nego kad se mladić venča s babom ili, nedobog, uđe u vezu sa osobom istog pola?

Mme Chauchat

što ja?
(osećam se kao prava tetka koja srče kafu i objašnjava koja je švaleracija prihvatljiva a koja preterana)

Pretpostavljam da su prihvatljivije jer deda može da napravi dete, ako se baš pomuči, a baba ne može da ga rodi. Recimo. Iza čega se krije neiskazano ubeđenje da babe (žene nakon menopauze) ne smeju da se seksaju jer je to fuj, a da je za dede to baš super. Videti one silne veze profesora sa studentkinjama.

lilit

Quote from: Jevtropijevićka on 24-06-2012, 19:25:45
što ja?
(osećam se kao prava tetka koja srče kafu i objašnjava koja je švaleracija prihvatljiva a koja preterana)

tako ti pao grah, tj. nick. :lol:

Quote from: Father Jape on 24-06-2012, 19:03:09
Lilit, idi u ćošak.

nadam se da kukuruz nije deo kazne.  xrofl

Father Jape

Pa da, mislim to vučemo još iz prošlosti, gde su takvi brakovi bili redovni. Siromašnija porodica uvali mladu ćeru matorom liku s parama, a dil je da ne moraju dati miraz. Matorac ima koga da se brine o njemu, ili ako nije baš deda, ima s kim da pravi decu i pod sredovečne dane.

Mislim u svakom drugom književnom delu imamo motiv mlade udavače koja hoće za nekog njenih godina, a među proscima ima nekog odurnog matorana, pa sad ko će koga.

Moj pradeda je bio 18 godina stariji od prababe, a siguran sam da to nije bio naročito neuobičajen slučaj u ono vreme, tj. da svako ima bar po jedan takav primer iz malo dalje porodične prošlosti.  :lol:

Father Jape

Da zaključimo ovo etimologijom reči tabu:

Quotetabu n.
1777 (in Cook's "A Voyage to the Pacific Ocean"), "consecrated, inviolable, forbidden, unclean or cursed," explained in some English sources as being from Tongan (Polynesian language of the island of Tonga) ta-bu "sacred," from ta "mark" + bu "especially." But this may be folk etymology, as linguists in the Pacific have reconstructed an irreducable Proto-Polynesian *tapu, from Proto-Oceanic *tabu "sacred, forbidden" (cf. Hawaiian kapu "taboo, prohibition, sacred, holy, consecrated;" Tahitian tapu "restriction, sacred;" Maori tapu "be under ritual restriction, prohibited").

Albedo 0

Quote from: Jevtropijevićka on 24-06-2012, 18:25:17
Табу се не доводи у питање и готово. Оног тренутка кад крене масовно преиспитивање, образлагање табуа рационалним и псеудорационалним аргументима, то значи да се он љуља и да је изгубио своју апсолутност. То се десило нпр. са друштвеном забраном хомосексуалности која никад није била забрана највишег реда као забрана инцеста.

pa samu sebe pobijaš ovim. Dakle, tabu se ne dovodi u pitanje pa se onda dovodi.

Ja vrlo dobo znam da je incest tabu, nadam se da ti vrlo dobro znaš da se incest može dovoditi u pitanje.

Ne dovodim ga ja u pitanje, ali samo skrećem pažnju da ne može gay-friend da bude uznemiren incestom, come on, really... pa neki čak tvrde da je gay tabu prethodio tabuu incesta, da je fundamentalniji od njega pa je doveden u pitanje.

Perin

Quote from: angel011 on 24-06-2012, 15:25:14

Tim RECIKLAŽA BLOGA je već raspravljao o nekim mitovima u seksu, a incest i sklonost genetskim poremećajima dece rođenih iz istog su deo tih mitova. RECIKLAŽA BLOG KAŽE:

Incest dovodi do stvaranja monstruma

QuoteSeks sa bliskim rođacima proizvodi mutante, čudovišta i turbo folk. To je jasno ko dan. Ali ako je jedini razog zbog čega se niste seksali sa vašim najbližim, bio bojazan da će vaš potomak postati estradna zvjezda, možete da odahnete. Nije nužno da iz incestuidne veze proizvedete Šaku Polumentu. Australijski naučnici su 30 godina pratili plemena kod kojih se prakticira brak među najbližim srodnicima i došli su do zaključka da kod njih nema nešto naročito povećan broj retardiranih osoba. Desi se ponekad, ali kome se ne desi.

Ostale mitove pročitati na:

http://reciklazablog.blogspot.com/2011/03/10-nekom-zanimljivih-mitova-o-seksu.html

angel011

Čisto da se zna, nisam mislila na ometene u razvoju, a ni na to da će dete rođeno iz incestuozne veze obavezno imati neki poremećaj, samo da su šanse u nekoj meri veće nego inače. Po školama obično pominju hemofiliju kao primer, ili su je bar pominjali kad sam ja išla u školu.  :lol:
We're all mad here.

Mme Chauchat

Quote from: Бата Животиња on 24-06-2012, 21:09:31
pa samu sebe pobijaš ovim. Dakle, tabu se ne dovodi u pitanje pa se onda dovodi.

Ja vrlo dobo znam da je incest tabu, nadam se da ti vrlo dobro znaš da se incest može dovoditi u pitanje.

Ne dovodim ga ja u pitanje, ali samo skrećem pažnju da ne može gay-friend da bude uznemiren incestom, come on, really... pa neki čak tvrde da je gay tabu prethodio tabuu incesta, da je fundamentalniji od njega pa je doveden u pitanje.
Sve ja to vrlo dobro znam. Znam i šta sam rekla i da si me lepo razumeo, samo voliš raspravu.  :lol:  Nego daj bre Bato, pridev "fundamentalan" se ne stepenuje. :mrgreen:
A što se ostalog tiče, aj da ne propisujemo ljudima šta sme da ih uznemiruje...

lilit

misliš, bata često ne može da se odluči šta je bazičnije, a šta fundamentalnije?  xrofl

Albedo 0

prvi put čujem, i ne vjerujem da ne može da se stepenuje... no nevažno

ja ne određujem šta ljude uzenmiruje, ja samo određujem šta uznemirujuće ljudi mogu da šalju u zatvor a šta ne mogu

ja npr. ne mogu da pošaljem u zatvor Čedu Jovanovića iako mislim da ne može da škodi

a sa stanovišta ljudskih prava incest ne može biti zabranjen.

Agota

...a joj gde odoste u diskusiji,ja sam s prijateljima raspravljala ko bi mogao rezirati eventualno film  :)
A  sto se tice incesta,pa to je vestacka tvorevina i ne postoji nikakav prirodni,antiincestni gen u coveku.
Postovanje ove zabrane jednostavno se uci,covek se na nju uslovljava.

This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Josephine

Albedo 0

pruža ti se prilika da me naučiš pameti a ti glupačo nisi mogla ništa bolje da smisliš osim bezveznog smajlija

ajde pokušaj malo bolje

Agota

mislm, ajde da pričamo o 5 generacija....

a da ne pričamo o tome da je incest tabuiziran pre jedno 700 godina i to ne od ovih naših i katoličkih fundamentalista već od strane (kvazi)progresivne anglikanske crkve.
a možda je upravo zbog tog kašnjenja ljudska rasa na ovom debilnom stupnju razvoja.

Da!Da!Da!
Apsolutno se slazem.
Predrasuda je da se iz incesta radja fizicki ili mentalno deformisano potomstvo.
Krsenje zabrane je stvar kulture,morala,a ne biologije i genetike.
Posledice koje ostavlja incest mogu biti samo psiholoske a ne bioloske.
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Albedo 0

ok, dok ne vidim crno na bijelo dokaz da je ''fundamentalniji'' i ''najfundamentalniji'' nepravilno tako ću i da koristim.

Josephine

Nije baš tako. Kod srodnika postoje slične genske mape. Neki geni (koji nose neka oboljenja, na primer) su dominantni, a neki recesivni. Veća je verovatnoća da će se spariti dva recesivna gena kod dva srodnika, nego kod dve osobe koje to nisu.

Josephine

Quote from: Бата Животиња on 25-06-2012, 01:18:19
ok, dok ne vidim crno na bijelo dokaz da je ''fundamentalniji'' i ''najfundamentalniji'' nepravilno tako ću i da koristim.

xrofl xrofl

Albedo 0

QuoteSeks sa bliskim rođacima proizvodi mutante, čudovišta i turbo folk. To je jasno ko dan. Ali ako je jedini razog zbog čega se niste seksali sa vašim najbližim, bio bojazan da će vaš potomak postati estradna zvjezda, možete da odahnete. Nije nužno da iz incestuidne veze proizvedete Šaku Polumentu. Australijski naučnici su 30 godina pratili plemena kod kojih se prakticira brak među najbližim srodnicima i došli su do zaključka da kod njih nema nešto naročito povećan broj retardiranih osoba. Desi se ponekad, ali kome se ne desi.

ovo nije tačno, nikad nije zabilježeno, ili je to bilo zanemarljivo malo slučajeva, da kod primitivnih plemena neko stupa u brak u prvom koljenu, nikad. Govorimo o drugom, trećem, četvrtom koljenu, ali o prvom nikad.

Albedo 0

Quote from: D. on 25-06-2012, 01:20:48
Quote from: Бата Животиња on 25-06-2012, 01:18:19

xrofl xrofl

ja sam svoje rekao, ti nauči principe demokratskog dijaloga po kojima je poželjno da odgovoriš na pitanje koje ti je upućeno pa se javi.

lilit

Quote from: D. on 25-06-2012, 01:20:35
Nije baš tako. Kod srodnika postoje slične genske mape. Neki geni (koji nose neka oboljenja, na primer) su dominantni, a neki recesivni. Veća je verovatnoća da će se spariti dva recesivna gena kod dva srodnika, nego kod dve osobe koje to nisu.

ali nismo pričali o tome.

Josephine

ja na Agotin komentar  :lol:

QuotePredrasuda je da se iz incesta radja fizicki ili mentalno deformisano potomstvo.

Agota

zakoni nasledjivanja svuda su isti i genetski materijal koji se ukrsta odlucuje dali ce potomstvo biti bolesno ili zdravo,srodnicka veza je nebitna,
tako su ucili mene a ja ucim vas :mrgreen:

Josephine

U stvari, tu je bitna verovatnoća ukrštanja određenih gena. :) Polagala genetiku. Ne uzdam se u naš obrazovni sistem, doduše. Ali zvuči mi logično.  xremyb

mac

Quote from: Perin on 24-06-2012, 22:02:51
QuoteAustralijski naučnici su 30 godina pratili plemena kod kojih se prakticira brak među najbližim srodnicima i došli su do zaključka...

Jevreju su tu problematiku proučavali hiljadama godina i razvili striktna pravila u vezi sa sparivanjem rodbine. Tačno se zna od kog se kolena sme. Što se problema sparivanja rođaka tiče ja bih pre verovao jevrejskoj praksi nego australijskim naučnicima.

Albedo 0

pa da, s tim što treba naglasiti da ni ta plemena nemaju incest u prvom koljenu već najranije u drugom, tj preko sinova i ćerki ujaka, stričeva, tetki... a ne sa rođenom braćom. Nisu rođena retardirana, ali ni šibicu ne znaju da naprave.

lilit

Quote from: mac on 25-06-2012, 01:36:13
Quote from: Perin on 24-06-2012, 22:02:51
QuoteAustralijski naučnici su 30 godina pratili plemena kod kojih se prakticira brak među najbližim srodnicima i došli su do zaključka...

Jevreju su tu problematiku proučavali hiljadama godina i razvili striktna pravila u vezi sa sparivanjem rodbine. Tačno se zna od kog se kolena sme. Što se problema sparivanja rođaka tiče ja bih pre verovao jevrejskoj praksi nego australijskim naučnicima.

ali jevrejski pul je ograničavan vekovima. tay-sachs ne nastaje preko noći. i nema ga kod svih jevreja.

scallop

Quote from: Agota on 25-06-2012, 01:16:15

Da!Da!Da!
Apsolutno se slazem.
Predrasuda je da se iz incesta radja fizicki ili mentalno deformisano potomstvo.
Posledice koje ostavlja incest mogu biti samo psiholoske a ne bioloske.

Ne poznajemo se, ali si me primorala da reagujem. To šta si napisala nije dobro ni pomisliti, jer je izvan okvira netačnosti. Tabu oko incesta je i nastao kao posledica empirijske spoznaje da sa rođačkim potomstvom nešto nije u redu.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Tex Murphy

Quote from: Agota on 25-06-2012, 01:27:19
zakoni nasledjivanja svuda su isti i genetski materijal koji se ukrsta odlucuje dali ce potomstvo biti bolesno ili zdravo,srodnicka veza je nebitna,
tako su ucili mene a ja ucim vas :mrgreen:

Е па погрешно су те научили.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!