• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

BEOGRAD-Uvođenje novog sistema za naplatu karata u prevozu

Started by zakk, 22-09-2010, 00:28:21

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

mac

Za sad nemam auto, jer mi je to nepotrebni trošak. Kad bude bilo opravdano imaću ga, ali čak i tada sumnjam da ću na posao ići autom, ako je autobusom dva puta jeftinije, a čak i ne moram ja da vozim.

Albedo 0

koliko znam, ni komunalni policajac nema pravo nikoga da legitimiše

sad ne mogu da se sjetim, ali mislim da čak ni obični policajci to ne mogu tek tako da vam traže, sem saobraćajnih policajaca

provjerite to prije nego što ikome date ličnu kartu, naravno, ako hoćete da malo podjebavate pajkane

Albedo 0

Quote from: mac on 30-05-2014, 16:20:40
Za sad nemam auto, jer mi je to nepotrebni trošak. Kad bude bilo opravdano imaću ga, ali čak i tada sumnjam da ću na posao ići autom, ako je autobusom dva puta jeftinije, a čak i ne moram ja da vozim.

pa to je normalno razmišljanje, ti kao da nisi Srbin

ne zovu Srbi džaba automobil - kola

zna se šta su kola a šta auto

tomat

sve i da nije trošak (a, kao što reče mac, jeste), ja bih silno vreme i živce izgubio pokušavajući da nađem parking mesto na poslu.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Meho Krljic

Quote from: Pizzobatto on 30-05-2014, 16:32:08
koliko znam, ni komunalni policajac nema pravo nikoga da legitimiše

sad ne mogu da se sjetim, ali mislim da čak ni obični policajci to ne mogu tek tako da vam traže, sem saobraćajnih policajaca

provjerite to prije nego što ikome date ličnu kartu, naravno, ako hoćete da malo podjebavate pajkane

Ima pravo i na proveru identiteta i na prinudu:

http://upravusi.rs/drzava/komunalna-policija/ovlascenja-komunalne-policije/

QuoteUpozorenje Ako komunalni policajac vidi da radiš nešto što lako može da preraste u prekršaj, upozoriće te na to, kako do prekršaja ne bi došlo. Na primer, ako te vidi kako jedeš i piješ u parku na klupi, upozoriće te da je ostavljanje đubreta na javnoj površini prekršaj i da treba da pokupiš ostatke za sobom.
Naređenje Kada te policajac zatekne kako činiš neki komunalni prekršaj (na primer, vidi kako crtaš grafit po zidu neke zgrade), narediće ti da prestaneš to da radiš. Ako ne postupiš po naređenju, upozoriće te da će upotrebiti sredstva prinude. Ako ni na to ne reaguješ, može da te veže lisicama i oduzme ti sprej (vidi dole).
Sredstva prinude Komunalni policajac može da koristi fizičku snagu, službenu palicu (pendrek) i ,,sredstva za vezivanje" (lisice i slične stvari), i to u sledećim uslovima:

• fizičku snagu i službenu palicu samo ako ne može na drugi način da odbrani sebe ili nekog drugog;
  • sredstva za vezivanje samo ako pokušavaš da pobegneš ili pružaš otpor (a u pružanje otpora se računa i kad ne postupiš kako ti je naredio).
Pregled lica i predmeta Komunalni policajac ima pravo da pregleda tebe, tvoje vozilo i stvari koje nosiš sa sobom, da bi našao predmete pomoću kojih si počinila neki prekršaj iz njegove nadležnosti.To znači da sme da te prepipa i zaviri ti u džepove i torbe koje nosiš, ali i u kutije i sve ostalo što može da se otvori. Pritom, može da koristi i tehnička sredstva kao što su detektori i slično.
Oduzimanje predmeta Ako komunalni policajac kod tebe nađe nešto čime je napravljen prekršaj iz njegove nadležnosti (na primer, sprej kojim si crtala onaj grafit), ili nešto što ne bi smela da imaš kod sebe (recimo, petarde bez propisne deklaracije), može to da ti oduzme. O oduzetim predmetima dobićeš potvrdu, pa ako misliš da su ti neopravdano oduzeti, možeš posle da odeš u sedište komunalne policije i tražiš da ti ih vrate.
Poziv "običnoj" policiji Ukoliko te komunalni policajac zatekne u činjenju nekog krivičnog dela, ili ako slučajno nađe kod tebe predmete koje nikako ne smeš da imaš (droga, na primer), ili je za njihovo držanje potrebna dozvola (kao što je oružje), ili predmete za koje posumnja da je njima počinjeno krivično delo (krvava sekira, recimo), pozvaće "regularnu" policiju i postupiti po njenom naređenju.
Provera identiteta Ako kršiš neki propis iz delokruga komunalne policije, policajac ima pravo da utvrdi tvoj identitet, da bi mogao da ti napiše kaznu, odnosno obavesti nadležnu inspekciju ko je počinilac prekršaja. Tražiće ti ličnu kartu ili pasoš, a ako nemaš dokumenta kod sebe, ili ako policajac sumnja u verodostojnost te isprave, tvoj identitet može potvrditi i osoba koja te poznaje i čiji je identitet prethodno proveren.
Pre nego što ti zatraži dokumenta, komunalni policajac je dužan da ti kaže zašto te legitimiše.
Dovođenje u policijsku stanicu Ukoliko nije uspeo da utvrdi tvoj identitet, komunalni policajac treba da te odvede u policijsku stanicu, da bi tamo regularni policajci ustanovili ko si. To je jedina situacija u kojoj komunalni policajci mogu da te ,,privedu". Prilikom dovođenja u stanicu moraju da ti kažu koji je razlog za to i koja su tvoja prava (da obavestiš porodicu ili nekog drugog, kao i da uzmeš advokata).
Odmah pošto utvrde tvoj identitet, redovni policajci moraju da te puste iz policijske stanice. Kasnije će tvoje lične podatke saopštiti komunalnoj policiji.
Kazne i prijave Za prekršaje koji su propisani gradskim propisima, komunalni policajac može da, zavisno od toga šta je tačno propisano, naplati kaznu na licu mesta ili podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka. O prekršajima koje je propisala Republika, može samo da izvesti nadležne inspekcije. Kad god prilikom obavljanja dužnosti posumnja da je neko počinio krivično delo, komunalni policajac je dužan da podnese krivičnu prijavu.

Evo i zakona:

http://paragraf.rs/propisi/zakon_o_komunalnoj_policiji.html

QuoteU svom radu komunalni policajci rukovode se i principom rada sa najmanjim štetnim posledicama, a sredstva prinude primenjuju samo kad je to apsolutno nužno i u meri koja je neophodna za izvršenje zadataka bez nepotrebnih štetnih posledica.

QuoteČlan 16
U obavljanju poslova komunalne policije, komunalni policajac ima sledeća ovlašćenja:
1) upozorenje;
2) usmeno naređenje;
3) provera identiteta;
4) dovođenje;
5) pregledanje lica i predmeta;
6) privremeno oduzimanje predmeta;
7) video nadzor;
8) upotreba sredstava prinude, i to fizičke snage, službene palice i sredstava za vezivanje.

Albedo 0

to je onda nešto novo, znam da tako nije bilo

Od kada je počelo intenzivnije kontrolisanje putnika u vozilima gradskog prevoza, od tada datira i dilema da li kontrolori GSP smeju da legitimišu. Tu dilemu za "Blic" razrešava profesor ustavnog prava Bogoljub Milosavljević. "Kontrolori GSP 'Beograd' nemaju pravo da legitimišu putnike. To pravo po zakonu ima samo policija, a imaće ga i komunalna policija", tvrdi Bogoljub Milosavljević.

http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/215772/Putnike-moze-da--legitimise-samo-policija

jeste stara vijest, ali komunalna policija ranije nije imala takvo ovlašćenje

ali zato je ovo zanimljivo

KOMUNALNA POLICIJA NEMA PRAVA:

da podatke iz ličnih dokumenata putnika da na uvid kontroloru

da privodi u stanicu bilo kojeg putnika kome je moguće ustanoviti identitet

KOMUNALNA POLICIJA IMA PRAVO:

da izvrši proveru identiteta putnika na osnovu prijave kontrolora i to na dva načina: uvidom u ličnu ispravu ili na osnovu izjave lica čiji se identitet proverava
da na osnovu podataka o identitetu putnika, koji je dobila od putnika, podnese prijavu sudiji za prekršaje
da pretrese građanina ukoliko postoji "opravdan" povod, pretres mora vršiti lice istog pola
da pozove "pravu" policiju, da im pomogne ukoliko to nađu za shodno.

http://www.99posto.org/srpski/uputstvo-za-one-koji-bojkotuju-bus-plus

u međuvremenu ispade da će kontrolor i komunalni policajac postati ista osoba, što nisam siguran da je posve legalno

tomat

Quote from: Meho Krljic on 30-05-2014, 15:09:35
Quote from: tomat on 30-05-2014, 14:59:01
Quote from: Meho Krljic on 30-05-2014, 14:54:41
Čini se razumnim da kontrolorima daš tu vrstu ovlašćenja ako ti je već ideja da je represija način da se obezbedi naplata karata. No, ukidanje povlašćenih karata za studente i pogotovo penzionere, ako se zbilja desi, je pomračenje uma...

kontam da je računica "penzosi su redovne platiše svega i svačega, pa kad već plaćaju povlasticu nek plaćaju više".

edit: a, da, bitno je da kojekakvi mogu i dalje da se voze na službenu legitimaciju.
Pa, da, ali ovo je ravno masakru nad penzionerima. Ako penzioner koji sada plaća 1120 dinara mesečno treba da plaća 3275, dakle, skoro triput više, to je kao da si mu oteo polumesečnu količinu namirnica ili tri od sedam lekova za hronične bolesti koje treba da pije. Dakle, ne radi se o tome da će oni malo da se stisnu, za mnoge od njih je ovo direktan i osetan pad životnog standarda. Što je prilična pedersatija imajući u vidu da se radi o, kako lepo kažeš, redovnim, disciplinovanim potrošačima. Država ne bi smela da ovako tretira ljude koji maltene jedini održavaju privid nekog uzajamnog razumevanja između sistema i građana.

nisam ja rekao da je normalna računica, samo da je računica.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Meho Krljic

Jasno, ja samo ističem da je to računica vlasti koja (ako se stvari ovako budu odvijale) svesno nezanemarljiv deo svoje populacije dovodi na rub siromaštva samo zato što taj deo populacije ima najmanju političku moć* a za račun drugih delova populacije koji imaju veću.

* I, ne, to što penzioneri relativno uredno glasaju na izborima ne prevodi se direktno u posedovanje političke moći u Srbiji.

Albedo 0

to da, niko još nije spomenuo da će vlasnik mečke od 50 soma da plaća registraciju 3.000 evra

udara se po nejači, bukvalno libertarijanizam u najbezočnijem i jedinom realnom obliku, Boris student neka pripremi keš za naredni mjesec

-_-

Boris daje glavu da je Bata zavrsio politicke nauke.
Ajd reci da gresim!

A ovo za povecanje cene... pa glasali ste, sad nek se trpe posledice.

scallop

Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Albedo 0

pa otkrivaš toplu vodu
a sigurno nisu tako glasali

Albedo 0

Quote from: scallop on 30-05-2014, 17:49:07
Bata je sve završio.

nemoj da zbunjuješ javnost, naglasi da govoriš o Bati Živojinoviću, a ne o meni!

-_-

Albedo 0

scallop

I to je diplomirao.

Borise, pitaj ga bilo šta. Sve zna.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

-_-

Albedo 0

pa realno, prije 5 dana sam ti spomenuo Theodore Lowi-ja i Roberta Nozicka, svaka ti čast kako si to zaključio!  :evil:

-_-

Quote from: Pizzobatto on 30-05-2014, 18:00:31
pa realno, prije 5 dana sam ti spomenuo Theodore Lowi-ja i Roberta Nozicka, svaka ti čast kako si to zaključio!  :evil:

Znam da mi neces verovati, ali to mi uopste nije bio indikator.
Da jeste, ko zna sta bih zakljucio recimo - za Meha.

Albedo 0

pa nije on njima smanjivao plate, to samo ovima što žive u gradu, rade u javnom sektoru i voze se javnim prevozom - tih realno nema ni 20% u Srbiji, sve sa njihovom djecom, dedama i babama

a preostali dio seoskih liebertarijanaca, to je ipak tvoj fah

Quote from: scallop on 30-05-2014, 17:56:01
I to je diplomirao.

čini ti se, ja na 70% ovoga foruma nisam ama baš ništa komentarisao, dakle ne znam bar 70% stvari na ovoj planeti, kamoli na nekim drugim planetama

Josephine

Quote from: Pizzobatto on 30-05-2014, 16:32:08
A ovo za povecanje cene... pa glasali ste, sad nek se trpe posledice.

Upravo. Vreme je da se malo misli za koga se glasa.

Što se tiče legitimisanja, to me ne zanima. Vozila sam se par godina bez karata (prestala sam da kupujem markicu kada mi je država odbila stipendiju iako sam imala prosek ocena 10, samo zato što sam promenila fakultet; i to ne iz inata jer je jednostavo bilo - jesti ili kupiti markicu), imam 30+ kazni u sistemu i nikada, ama baš nikada, nisam izaša iz busa ili bila isterana iz istog. Uvek sam uredno davala ličnu kartu, uzimala kaznu i bacala je u prvu kantu za đubre. Jesu posle zvali, ali im je objašnjeno da ne živim više u Srbiji. Ne zovi više.

-_-

Joj znam, video sam ovde to mnogo puta  :cry:

Mislim da sve ljude sa politickih nauka karakterise ista stvar:
od svega znaju po nesto, nista ne znaju dovoljno detaljno,
misle, uvereni su u to da se razumeju u sve, a u sustini - slabo, nedovoljno.

Bio je skoro na mom faksu jedan profesor sa FPN-a, drzao neko predavanje,
publika (mahom profesori i asistenti) su mu se, nazalost, smejali kako ekonomiju nema pojma.
Naravno, nije strasno sto ne zna, al majku mu, kad ne znas, sta se onda pravis...

Cim sam cuo ovu pricu, odmah sam povezao sta je Bata zavrsio  :)

Quote from: D. on 30-05-2014, 18:09:04
Upravo. Vreme je da se malo misli za koga se glasa.

Sve se nesto bojim da nije kasno, al ajd, videcemo...

Meho Krljic

Dok se vi nadmudrujete, Mali rešava stvar. Privatnici će nastaviti da voze jer je dogovorena neka dinamika isplate njima, 150 miliona sada, pa isto toliko u Junu pa onda od Jula kao po redovnoj dinamici. Ali jeste rečeno da će biti ukidane neke kategorije povlašćenih karata, uz obrazloženje da, citiram, "Ima penzionera sa dobrim primanjima". Sve vreme se ponavljalo kako putnika ima ali prihoda nema, dakle, švercuju se. Sad, neko drugi bi se vratio mojoj priči od onomad, da je naplata karata bila 100% kad smo imali konduktere, ali je jasno da je to skupo rešenje, pa se sada kontrolori apgrejduju u komunalne policajce. Ali bojim se da ukidanje nekih povlašćenih kategorija prirodno vodi većem broju švercujućih putnika a onda ćemo samo imati više slučajeva neprijatnih sudara između kontrolora i njih a naplata karata će, iako će biti veća, biti zasenjena pričom o teroru grada nad građanima. Povrh svega, znamo da nigde u svetu javni prevoz nije komercijalna aktivnost odnosno da je svugde dotiran, tako da bi zbilja trebalo da se o ovome još malo promisli.

scallop

Quote from: Meho Krljic on 30-05-2014, 20:05:58
nigde u svetu javni prevoz nije komercijalna aktivnost odnosno da je svugde dotiran, tako da bi zbilja trebalo da se o ovome još malo promisli.

Ovo je prilično tačno jer niko u svetu ne želi da mu putnici ne cirkulišu gradom, nego da sede u kući. Treba završavati poslove, ispunjavati obaveze, pa i trošiti na robu koja se po gradovima nudi. Odavno sam govorio, pa i pisao da vozači automobila i putnici u gradskom prevozi žive u alternativnim svetovima. Tamo gde doprem ja sa GSP moj sin ne može sa svojim automobilom.

Albedo 0

Quote from: Boris on 30-05-2014, 18:57:06

Joj znam, video sam ovde to mnogo puta  :cry:

Mislim da sve ljude sa politickih nauka karakterise ista stvar:
od svega znaju po nesto, nista ne znaju dovoljno detaljno,
misle, uvereni su u to da se razumeju u sve, a u sustini - slabo, nedovoljno.

Bio je skoro na mom faksu jedan profesor sa FPN-a, drzao neko predavanje,
publika (mahom profesori i asistenti) su mu se, nazalost, smejali kako ekonomiju nema pojma.
Naravno, nije strasno sto ne zna, al majku mu, kad ne znas, sta se onda pravis...

Cim sam cuo ovu pricu, odmah sam povezao sta je Bata zavrsio  :)

viđi vraga su sedam binjišah, počeo Boris da grize malo, isplatilo se što sam ga pujdao par mjeseci

inače, kad već pričamo o reputaciji fakulteta, za beogradski ekonomski tvrde da je riječ o autističnom shvatanju ekonomije, nešto tipa kao što je autistično onomad ona ministarka zabranila teoriju evolucije u školama. Šta isključimo to ne postoji, a društvo postoji radi privrede, nikako obrnuto.

no, nije u tome stvar, pošto je libertarijanizam POLITIČKA, a ne ekonomska teorija

možda je u tome problem, ja ne znam zašto vas drugi smatraju autističnima, ali znam da ti, to jest tvoji profani, podmuklo predstavljaju libertarijanizam kao ekonomsku doktrinu, što je svakako maloumno ograničenje, ali da ne drvim o tome, kao da ćeš ti nešto konkretno da odgovoriš, eo i sada spominješ nekog tamo profana umjesto meni da se obraćaš

za početak, pitaj nešto scallopa, on piše na svih 100% foruma, a ja sve znam na mojih skromnih 30%

Albedo 0

Quote from: Meho Krljic on 30-05-2014, 20:05:58
Povrh svega, znamo da nigde u svetu javni prevoz nije komercijalna aktivnost odnosno da je svugde dotiran, tako da bi zbilja trebalo da se o ovome još malo promisli.

da, ali ovdje su partije dotirane, pa se nema para za prevoz, zdravstvo i obrazovanje

scallop

Quote from: Pizzobatto on 30-05-2014, 20:24:54

za početak, pitaj nešto scallopa, on piše na svih 100% foruma, a ja sve znam na mojih skromnih 30%

:!: :!: :!: :!: :!:

Crkosmo od tvoje skromnoće. Hajde da pogledamo statistike na forumu.  :evil:

Albedo 0

odlično, eo preliminarnih rezultata:
Most Popular Boards By Posts

Pizzobatto
ISTORIJA, DRUŠTVO, POLITIKA, RELIGIJA...
  (33.22%) 4080
FILMOVI
(10.43%) 1281
RAZONODA, ZABAVA, DOKOLICA...
(9.50%) 1167
DOMAĆA OSTVARENJA, LOW-FI VIDEO
(7.32%) 899

ako malo bolje pogledamo - istorija, politika, društvo i religija su ipak moj fah, ostalo je razonoda, filmovi, zabava, dokolica, sasvim ok Batino bitisanje

scallop
KNJIŽEVNA RADIONICA
  (28.26%) 5096
ISTORIJA, DRUŠTVO, POLITIKA, RELIGIJA...
  (20.55%) 3705
Objavljena dela DOMAĆIH autora
  (7.74%) 1396
MUŠKO-ŽENSKE PRIČE, DOM I PORODICA
  (6.12%) 1104

i ovo na prvi pogled djeluje ok, pisac na radionici, domaćim autorima itd
samo zašto prirodnjak 20% svojih resursa troši na  ISTORIJA, DRUŠTVO, POLITIKA, RELIGIJA

e to može samo onaj ko zna sve!!! 8-)

scallop

Zato što sam u tom fahu približno tri puta duže nego ti. I zato što pojma nemate o nekim društvenim tokovima u kojima niste bili prisutni.

Albedo 0

ma ok je to, samo onaj koji preore hiljadu hektara se zove zemljoradnik, a ne inženjer poljoprivrede 8-)

Father Jape

Pošto delimo lične priče kao na ekskurziji, da ubacim i ja svoje dve banke: pošto sam u isto vreme i zaposlen i student doktorskih studija, imam studentsku povlasticu ali mi svakog meseca daju 3270 dinara za markicu za zaposlene. Ta razlika, od 2150 dinara (novih!) koje uštedim svakog meseca bez ikakve sumnje predstavlja najslađe pare koje ću ikada zaraditi.
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

-_-

viđi vraga su sedam binjišah, počeo Boris da grize malo, isplatilo se što sam ga pujdao par mjeseci

Bas ne volim kad ovako reagujem, al eto, namestilo se. A i onako smo na Sagiti  :)
Evo, trudicu se da vise ovako ne pisem.
Da Boban posecuje ovaj deo foruma, verovatno bi sad rekao da se na Sagiti pokazuje kakav je ko zaista!  :lol:

za beogradski ekonomski tvrde da je (...)

Vidi, ja sam ovde izneo jedno moje misljenje, daleko od toga da znam da li ga i drugi dele.
A sto se tice mog faxa, otkud znam, mozda je i tako.
Ako te to bas zanima, trebas imati i u vidu da je to promenjiva kategorija,
gledano vremenski, zatim sami profesori (koji se menjaju) se medjusobno razlikuju, a tu su i razlike u smerovima.

Quote from: Father Jape on 30-05-2014, 21:22:20
Pošto delimo lične priče kao na ekskurziji

Jos jednom se izvinjavam  xjap gledacu da iskuliram peckanja

Quote from: Father Jape on 30-05-2014, 21:22:20
Ta razlika, od 2150 dinara (novih!)
:mrgreen:

Albedo 0

Quote from: Boris on 30-05-2014, 21:42:08

Bas ne volim kad ovako reagujem, al eto, namestilo se. A i onako smo na Sagiti  :)
Evo, trudicu se da vise ovako ne pisem.

to nikako, ja pokušavam da te natjeram da napišeš više nešto a ti se opet povlačiš, udri malo

inače, koji je profan bio u pitanju?

-_-

Quote from: Pizzobatto on 30-05-2014, 21:53:10
to nikako, ja pokušavam da te natjeram da napišeš više nešto a ti se opet povlačiš, udri malo

Ma ne osecam se prijatno, ako se vodi diskusija koja nije primerena temi (tzv. off-topic).  :oops:

Quote from: Pizzobatto on 30-05-2014, 21:53:10
koji je profan bio u pitanju?

Zaboravio sam ime, posto mi nije poznat.

-_-

scallop

-_-

scallop

Truman

Quote from: mac on 30-05-2014, 16:20:40

+1
"Do what thou wilt shall be the whole of the Law." A.C.

Albedo 0

šta ima da se pravi, jedini koji nešto o ekonomiji brste na FPN nisu ni završili FPN već ili upravo EF ili čak nešto u inostranstvu

dakle, bolje saznaj koji je, jer može biti samo tvoj kolega, a ne moj 8-)

Ghoul

Od kada gradsko veće i privatna firma donose zakone? Zar to nije u nadležnosti skupštine Srbije?

Шверцовање у ГСП-у биће прекршај

Градско веће је донело Измене одлуке о јавном линијском превозу којима се шверцовање први пут третира као прекршај, изјавио је директор Дирекције за јавни превоз Угљеша Митровић.

Митровић је изјавио за Танјуг да та одлука предвиђа да контролор може да на лицу места путнику без адекватне путне исправе изда посебну карту која ће коштати 2.000 динара.

"Одлука такође омогућава путнику да настави да користи јавни градски превоз у току целог дана, а важно је и да се његово име у том случају неће наћи у регистру прекршаја", објаснио је Митровић.

Навео је и да оном ко је "затечен без карте а не плати ту посебну карту следи прекршајна казна која износи 6.000 динара – коју пише комунални полицајац".

Митровић је прецизирао и да ће "у случају да казну плати за осам дана она износити пола те суме, односно 3.000 динара".

Према његовим речима, од када је почела акција анимирања грађана да морају да плаћају превоз, број шверцера је смањен.

"Према нашим подацима, број валидација у односу на период пре акције порастао је скоро 50 одсто, а наплата карата у односу на претходни период повећана је негде око 30 одсто", рекао је Митровић.

Митровић је, уз напомену да је акција дала ефекта, указао и да то није довољно да би Град смањио дотације ГСП-у и да зато грађани морају да наставе да се одговорно понашају.

Рекао је и да су грађани прихватили апел Града додавши да је број очитавања карата повећан, али и да "још увек грађане који имају месечне карте опомињемо и апелујемо на њих да валидацију схвате као обавезну".

Према његовим речима, то је неопходно, јер омогућава да тачно знамо колико је која линија оптерећена и да бисмо на прави начин могли да оптимизујемо јавни градски превоз и одговоримо на потребе путника.

Митровић је потврдио и да ће бити предложено градским предузећима и онима који послују са Градом да својим запосленима уплаћују маркице за превоз, уместо да им дају новац за то.

"Град ће препоручити свим јавним предузећима и фирмама које послују са Градом да плаћају превоз путем куповине картица... а тиме ће и послодавац моћи да уштеди на купљеним маркицама и до 20 одсто", објаснио је он.

Митровић је истакао и да ће напади на контролоре – који су недопустиви, бити санкционисани и да се као и било који вид насиља, не могу толерисати.

"Већ смо предузели мере и централизоване акције у којима учествује Комунална полиција и Министарство унутрашњих послова", рекао је он.

Према његовим речима, у ситуацији када дође до напада на контролоре, МУП хитно реагује и његови припадници стижу "за два до три минута на место инцидента ако случајно комунални полицајац није у возилу".

"Број напада на контролоре није повећан... а садашњи систем контроле омогућава бржу и ефикаснију реакцију против бахатих грађана", рекао је Митровић.

Он је објаснио да је "суштина у томе да смо направили такву акцију да могу да се спрече евентуални инциденти и да они који буду изазивали инциденте могу да очекују да ће бити кривично гоњени".

Митровић је додао и да "путници који нису задовољни опхођењем контролора, могу њихово понашање пријавити "Беоком сервису".

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/%D0%94%D1%80%D1%83%D1%88%D1%82%D0%B2%D0%BE/1692846/%D0%A8%D0%B2%D0%B5%D1%80%D1%86%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%9A%D0%B5+%D1%83+%D0%93%D0%A1%D0%9F-%D1%83+%D0%B1%D0%B8%D1%9B%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BA%D1%80%D1%88%D0%B0%D1%98.html
https://ljudska_splacina.com/

Ghoul

https://ljudska_splacina.com/

Meho Krljic

:-x :-x :-x

Kad su na vlasti ljudi koji imaju tri dana škole plus ih boli kurac za zakone, dobijamo to da se odlukom skupštine grada kontrolori u gradskom prevozu Beograda ovlašćuju da legitimišu građane (nešto za šta je pre ipak moralo da se ispuni to da uz sebe imaju komunalnog policajca, formu života koja se može podvesti pod zakonski ovlašćena lica koja smeju da traže lične podatke na uvid). Dakle, odluka gradske skupštine je protivzakonita.  :cry: :cry:

Šabić:

КОНТРОЛОРИ У ГРАДСКОМ ПРЕВОЗУ НЕ МОГУ ПОДЗАКОНСКИМ АКТОМ ДОБИТИ ОВЛАШЋЕЊА ДА ЛЕГИТИМИШУ ГРАЂАНЕ  
Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности је поводом измене Одлуке о јавном линијском превозу путника које је јуче усвојила Скупштина Града упутио писма (истоветне садржине) градоначелнику Града Београда и председнику Скупштина Града Београда.
Повереник се, пре свега, осврнуо на делове одлуке који предвиђају да конролори у градском превозу и без присуства полиције, односно комуналне полиције могу вршити обраду података о личности, односно утврђивати идентитет грађана, те да су грађани дужни да им те податке дају.
С тим у вези, повереник је подсетио да Устав Републике Србије у члану 42. јемчи заштиту података о личности. Ставом 2. истог члана, одређено је да се прикупљање, држање, обрада и коришћење података о личности уређује законом. И одлуком Уставног суда Србије са седнице од 30. маја 2012. године потврђено је да подзаконски акти не могу бити ваљан правни основ за обраду података о личности. Сходно наведеном и Закон о заштити података о личности предвиђа да је обрада података о личности дозвољена ако се заснива на некој законској одредби или на пристанку лица о чијим се подацима ради.
Одлука Скупштине града је, разуме се, акт подзаконске снаге, па не може представљати основ ни за "право" контролора да утврђује идентитет, односно обрађује податке о идентитету грађана, ни за обавезу грађана да им те податке дају.
Повереник је, не доводећи у питање значај уређења наплате јавног превоза, скренуо пажњу да се то може и мора чинити искључиво у границама које утврђују Устав и закони, а да наведена одлука, у делу у коме се односи на обраду података о личности, очито излази из тих оквира, па је неуставна и незаконита. Стога Повереник очекује да се надлежни органи Града Београда суздрже од спровођења такве одлуке, како би се избегле могуће а нежељене реакције грађана, и како не би било потребе да предузима друге кораке у складу са овлашћењима повереник, као и да га обавесте о томе.

mac

A da li kontrolori mogu da zadrže lice u vozilu, izvedu ga iz vozila, i zadrže ga na ulici, dok ne dođe ovlašćeno lice?

Dybuk

Quote from: mac on 10-09-2016, 16:02:24
A da li kontrolori mogu da zadrže lice u vozilu, izvedu ga iz vozila, i zadrže ga na ulici, dok ne dođe ovlašćeno lice?

to su dosad radili, svakako. i katkad legitimisali/trazili Lk na uvid ako nemas kartu.

Meho Krljic

Naravno da ne mogu. Po zakonu. Zato im je asistirala komunalna policija do sada.

tomat

Kako je to rešeno u drugim zemljama, zna li ko? Bio sam svedok izdavanja kazne od strane kontrolora u Švicarskoj i Mađarskoj.

Krsta Klatić Klaja

Промијенити устав, додати члан да су контролори највећа сила у држави и ријешена ствар.
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

mac

U mnogim državama postoji neki vid "građanskog privođenja". Americi postoji i konkretno privilegija prodavca da zadrži osobu koju sumnjiči za krađu.

Najjednostavnije je ipak da kompletan trošak plaćaju zaposleni u celoj oblasti koju pokriva javni transport. Ako si zaposlen poslednjih šest meseci onda imaš pravo na šestomesečnu besplatnu kartu u objedinjenom javnom prevozu. I gotova stvar. Niko drugi ne plaća kartu, ni nezaposleni, ni gosti. Ako moraš kolima da ideš na posao, žalim slučaj, svejedno ti se odbija od plate. Verovatno imaš decu ili roditelje penzionere, a sigurno ćeš jednom i sam postati penzioner, ili nedaobog nezaposlen ili invalid, tako da to što plaćaš nije kompletan gubitak.