• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

BEOGRAD-Uvođenje novog sistema za naplatu karata u prevozu

Started by zakk, 22-09-2010, 00:28:21

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

džin tonik

sve se to desava jer se svi bave svastarenjem. ako je covjek dao na uvid osobnu, pises, zahvalis se i kazes do vidjenja. i tvoj ego je zadovoljen.
ali posto svi mi sve znamo najbolje i odmah nam je jasno da ce kazna otici u prazno, jer smo eto, vidjeli inozemnu adresu, odmah cemo reagirati i zacepiti sve rupe u zakonu. (koji bi mi ionako postavili na zdravije temelje, sta oni znaju)

Quote from: Meho Krljic on 19-09-2012, 11:13:44
... S druge strane, ni taj baš nije neki solidaran lik - neće da siđe i zbog njega trpe svi ostali putnici u busu.
pa zar i ti druze mehane? mogao bi na koji trening kod d.

Quote from: D. on 19-09-2012, 12:29:49
xjap
joj, osusila mi se tipkovnica

Josephine

Pa, ovde se, nekako, slažem sa Mehanom. Mislim, ovaj 31.godišnji student ima sve privilegije u Srbiji, plaćaju mu školovanje, i još se inati u busu. Izaći, raspraviti napolju. Ja sam spremna da tako uradim kada nemam kartu. Na pamet mi ne bi palo da zadržavam bus. A često nemam kartu.

Agota

Sta ima oni da idu sa Privatnom firmom kao obezbedjenje i da maltertiraju ljude, ako Bus Plusu treba obezbedjenje nek ga iznajmi o svom trosku ( a ne o nasem). A ove sto ih obucavaju ko da ce u Avganistan da idu neka raspuste ako nemaju pametnija posla nego da budu bonus kondukteri.
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Skalar

Quote from: Steva Lazin Ljuštikin on 19-09-2012, 15:16:05
Quote from: Skalar on 19-09-2012, 15:00:44

Човек који је нападнут је дебео, у годинама, вероватно болестан од којечега (хипертензија, шећер, масноће у крви, слаба циркулација, разни ишијаси...), па му сигурно није било до гушања и песничења са кратко подшишаним манијаком у униформи. Да се разумемо, и ја сам матор, дебео, болестан од којечега, али не да би мајмун попио бар лакат, него би за час пљувао зубе по поду! Па нек после газе и ребра ломе, али би ме запамтио! Штета је што тако нису насрнули на неког млађег, рецимо на неког момка од 20-25 година, који би ту био са бар још једним другом. Баш ме интересује да ли би комунални полицајци били курчевити и агресивни.

"Čovek" je crnogorski student s 31. godinom, alo, čitaj  xuzi

Ало, гледај. Ако је оно 31 година, онда ја имам 26.

А баш чудно како то у једном тексту да се нађе више убијених мува. Ем 31 година, ем студент, па још из ЦГ! Као да је Шапер смишљао оправдање за ошишаног манијака у униформи. Још ће јавност почети да сажаљева ав-ав комуналце. Да се разумемо, набијем ја на мисирца све студенте са 31 годином из ЦГ, све бих ја то што каже да је ЦГ а не Ср преко гране у партизане, али овај из буса није то што пишу!
Пиво и ћевапи спајају људе.

scallop

Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

pokojni Steva

Quote from: Skalar on 19-09-2012, 16:28:06
Quote from: Steva Lazin Ljuštikin on 19-09-2012, 15:16:05

Човек који је нападнут је дебео, у годинама, вероватно болестан од којечега (хипертензија, шећер, масноће у крви, слаба циркулација, разни ишијаси...), па му сигурно није било до гушања и песничења са кратко подшишаним манијаком у униформи. Да се разумемо, и ја сам матор, дебео, болестан од којечега, али не да би мајмун попио бар лакат, него би за час пљувао зубе по поду! Па нек после газе и ребра ломе, али би ме запамтио! Штета је што тако нису насрнули на неког млађег, рецимо на неког момка од 20-25 година, који би ту био са бар још једним другом. Баш ме интересује да ли би комунални полицајци били курчевити и агресивни.

"Čovek" je crnogorski student s 31. godinom, alo, čitaj  xuzi

Ало, гледај. Ако је оно 31 година, онда ја имам 26.

А баш чудно како то у једном тексту да се нађе више убијених мува. Ем 31 година, ем студент, па још из ЦГ! Као да је Шапер смишљао оправдање за ошишаног манијака у униформи. Још ће јавност почети да сажаљева ав-ав комуналце. Да се разумемо, набијем ја на мисирца све студенте са 31 годином из ЦГ, све бих ја то што каже да је ЦГ а не Ср преко гране у партизане, али овај из буса није то што пишу!

Resetovao se, jadan.
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

scallop

Ja sam, Skalare, uvek mislio da ti imaš 26 godina.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Skalar

Quote from: scallop on 19-09-2012, 16:53:35
Ja sam, Skalare, uvek mislio da ti imaš 26 godina.

Телепатија! И ја сам за тебе увек мислио да имаш 26! До 30, плафон!

xcheers
Пиво и ћевапи спајају људе.

zakk

Quote from: zakk on 19-09-2012, 14:46:53
Dozvoljeno im je da koriste fizičku silu ako neko pruža otpor. A otpor je ako ne postupiš kako ti je naloženo. Vidićemo šta kažu nadležni, ja se u propise, zakone i pravilnike oko ovoga ne razumem.

Физичку силу могу да користе искључиво у самоодбрани! Овај мајмун није смео да удари путника без карте. Шта више, није смео ни да га чупа за руку у покушајима да га истера из аутобуса. То је могла да ради обична полиција, да су је позвали.

Pazi ovako:

http://upravusi.rs/drzava/komunalna-policija/ovlascenja-komunalne-policije/

QuoteUpozorenje
Ako komunalni policajac vidi da radiš nešto što lako može da preraste u prekršaj, upozoriće te na to, kako do prekršaja ne bi došlo. Na primer, ako te vidi kako jedeš i piješ u parku na klupi, upozoriće te da je ostavljanje đubreta na javnoj površini prekršaj i da treba da pokupiš ostatke za sobom.

Naređenje
Kada te policajac zatekne kako činiš neki komunalni prekršaj (na primer, vidi kako crtaš grafit po zidu neke zgrade), narediće ti da prestaneš to da radiš. Ako ne postupiš po naređenju, upozoriće te da će upotrebiti sredstva prinude. Ako ni na to ne reaguješ, može da te veže lisicama i oduzme ti sprej (vidi dole).

Sredstva prinude
Komunalni policajac može da koristi fizičku snagu, službenu palicu (pendrek) i ,,sredstva za vezivanje" (lisice i slične stvari), i to u sledećim uslovima:

• fizičku snagu i službenu palicu samo ako ne može na drugi način da odbrani sebe ili nekog drugog;
  • sredstva za vezivanje samo ako pokušavaš da pobegneš ili pružaš otpor (a u pružanje otpora se računa i kad ne postupiš kako ti je naredio).

Zato kažem da sačekamo nadležne i upućene.
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

tomat

Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Ghoul

da li će nadležan biti neki međunarodni sud?

da li je već reagovala ambasada crne gore?

šta kažu strani posmatrači o ovom tlačenju inostranih sredovečnih studenata?
https://ljudska_splacina.com/

Meho Krljic

Quote from: tomat on 19-09-2012, 20:20:00
Komunalci sada tuže putnika?!

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2012&mm=09&dd=19&nav_category=16&nav_id=644307

Kako rekoše, krivična prijava je podnesena po automatizmu jer je ometao službeno lice u vršenju dužnosti - pre nego što je snimak dospeo u javnost... Dobro, da vidimo ko će kako da prođe na sudu...

džin tonik

kako ovo vise pametno komentirati kad se kod vas cinjenicno stanje mijenja kao i povijest. svaka tri sata.

Ghoul

jbg, žoško, ne možeš dvaput ući u istu vest...

Josephine

Ova tačkasta u Brankovoj i ona ispred Pančevačkog mosta su teror živi.

tomat

Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Meho Krljic

Ma, mislim, dosadne i iritantne metode koje nerviraju proletere koji su pripadnici istih 99% a ne čine ništa da se uhvate u koštac sa stvarnim problemom. Okej, svakako je lepo videti da ima ljudi koji ne beže od aktivizma i pokušavaju da se izbore sa nekakvim zajedničkim problemom (te kontrole u kojima se zaustavlja vozilo su stvarno svinjarija) samo mišljenja sam da ovo ovako nema efekta i da je iritantno kako za kontrolore tako i za većinu putnika koji se tu zateknu...

Джон Рейнольдс

Ако сам добро схватио, ово нису контроле, ово су рације. Чекпоинти. Возило се заустави и путници се легитимишу. Дакле, "контролорима" и треба да буде иритирајуће и треба их кецати на сваки могући начин, почев од мизерних плата за које малтретирају људе и одузимају им време.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Meho Krljic

Narodni gnev sada ima i ime: Dušan Džakić!!!!!!!!!!1

Ultimat borac Dušan Džakić, ljut na komunalnu policiju, poručio za Alo!: Neka komunalci udare na mene ako smeju! 
Dušan Džakić, ultimat fajt borac iz Zemuna, odlučio je da naredni mesec dana ostavi auto u garaži kako bi se vozio gradskim autobusima. Razlog za to je pomalo neobičan, jer je ogorčen ponašanjem komunalne policije koja je pre nekoliko dana prvo prebila jednog putnika koji je odbio da napusti autobus 95, a nedugo zatim pretresla drugog putnika na liniji 704.

- Dosta mi je više njihovog terora. Moji roditelji se isto voze autobusima, a ja moram da strepim da li će se neko iživljavati nad njima. Parkirao sam auto, narednih mesec dana ima da se vozim gradskim prevozom, pa neka mene pokušaju da udare. Da vide da li bih im uzvratio - priča Džakić.
O snimku incidenta koji se pojavio na ,,jutjubu", Dušan priča:
- Mnogo sam se iznervirao, odgledao sam snimak kako tuku debeljka jedno pet-šest puta. Evo, javno pozivam junaka iz komunalne policije da odmerimo snage u ringu. Obećavam, boriću se samo levom rukom. Ako hoće, može i kolegu da dovede i neka sa sobom imaju one aparate za proveru ,,bus plus" kartica. Stvarno ne znam koliko bi se dobro proveli, a ja bih im obezbedio i svu zaštitnu opremu, čisto da se previše ne povrede. Hrabri su kada treba da udare na decu, starce ili one koji ne mogu da se odbrane. Vreme je da ih neko zaustavi. Eto, neka to budem ja. Kao što sam rekao, ceo oktobar ću provesti u autobusima, bez karte, pa neka vide da li mogu da me maltretiraju.

Komunalna policija sme da bije u samoodbrani! Komunalna policija samo izuzetno, ukoliko postoji neki opravdan povod, kao što je pružanje otpora, može da izvrši pretres, i to u smislu otklanjanja opasnosti. Ukoliko ne mogu da se izbore s putnikom, komunalci imaju pravo da pozovu javnu policiju. Kada je u pitanju primena fizičke sile, komunalna policija može da reaguje na takav način samo ako ne može na drugi način da odbrani sebe ili nekog drugog. Sredstva za vezivanje (lisice) koriste se ako osoba pokuša da pobegne ili pruža otpor (u pružanje otpora se računa i kad građanin ne postupi kako mu je naređeno).

V. Nestorović 

Angel of Ten

Kampanja "Udari mene, a ne žene" u novoj formi. :-)
Come to the dark side, we have cookies.

džin tonik

jbt, jadne li scene. ne znam sta je gore. cinjenica da privode covjeka, cinjenica da to nisu u stanju ni obaviti kako spada kad vec kao zele, cinjenica da nitko nikog nije zatukao.

Джон Рейнольдс

Комунална полиција, каже ми лик коме пандури аутсорсује неке послове у вези са одржавањем возила па се као "разуме", заправо су пандурски рестлови. Ко није за обичног пандура, па чак и оног најнижег ранга, иде у комуналце.  Да ли је то истина, немам појма, али делује блиско истини.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Meho Krljic

Pa, sudeći po ovim snimcima,nije daleko od istine - ne deluju dovoljno obučeno za ovakve situacije.

Da se razumemo, ovaj snimak ovde nije nešto specijalno strašan, policajci deluju malo zblanuto, ali nisu ni grubi niti imamo utisak nekog zlostavljanja ili prekomeren upotrebe sile, već samo jednog bezveznog maltretiranja za kojim reklo bi se nema potrebe. Ali emocije bujaju - čiča zapomaže da narod priskoči u pomoć a narod kritikuje policiju, pa sve deluje dramatičnije nego što jeste. Naravno, ne znamo pozadinu... Ali hajde, ovo je napredak u odnosu na ono šibanje crnogorskog studenta u burag.

Lord Kufer

Hapsiti čoveka jer neće da iziđe iz autobusa, a pritom ne čini nikakav nered u autobusu, je imbecilno.

Meho Krljic

Priznajem da zvuči imbecilno, naravno, pogotovo ako zakon propisuje da može da mu se napiše prijava po kojoj će platiti kaznu i da sa njom nastavi vožnju. Ne znam da li zakon to tako definiše ali to je naša pretpostavka - daš ličnu kartu, dobiješ prijavu i ideš dalje. Ne treba ti komunalna policija itd.

E, sad, ovde konkretno ne znamo kako je incident počeo pa da ne srljamo sa ocenama..

Lord Kufer

Zakoni u ovoj zemlji, kao i u ostalim zemljama, služe samo za ovakve slujčajeve, kad je vlastima stalo da maltretira građane. Ali, ne bi se setili da pohapse one velike prekršioce koji su zemlju i narod doveli na rub građanskog rata i fašističkog terora.

Meho Krljic

Ama ja kažem da je ovde sasvim moguće da komunalna policija iz neznanja i nesnalažljivosti nastupa suprotno odredbama zakona.

Edit: Međutim ispada da ne, evo šta kaže pravilnik:

• Putniku koji ne postupi po zahtevu kontrolora i ne plati cenu doplatne karte, kontrolor će uručiti opomenu, nakon čega je putnik dužan da se udalji iz vozila na prvom narednom stajalištu.

• [/l][/l][/l][/l]
Dakle, podrazumeva se da ako nisi platio doplatnu kartu na licu mesta a prihvatio si opomenu po kojoj plaćaš u roku od petnaest dana, treba da napustiš vozilo.

E, sad, jebiga, možda bi to moglo da se promeni pa da se uručivanje opomene računa kao dovoljno i da se dopusti putnku da dovrši vožnju umesto da se ljudi silom izbacuju iz vozila. Prepostavljam da malo ljudi posle plaća a spori sudovi im daju dodatni osećaj nedodirljivosti pa je onda izbacivanje iz autobusa ozbiljnija sankcija.. Ali to je naravno bezveze i još jednom podseća koliko nam je neophodno brže i efikasnije sudstvo.

[/list]

Lord Kufer

Ma kakvi zakon, ne znaju oni zakon. Oni rade ono što im je naređeno.

pokojni Steva

Quote from: Meho Krljic on 04-10-2012, 15:27:14
Ama ja kažem da je ovde sasvim moguće da komunalna policija iz neznanja i nesnalažljivosti nastupa suprotno odredbama zakona.

I šta to tačno govori o državi, ili još tačnije, o kerojepcu s pušćenim vučjacima?
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Meho Krljic

Evo, editovao sam gore post, dakle, pravilnik veli da nema nastavljanja vožnje ako nisi platio.

Edit: Međutim ispada da ne, evo šta kaže pravilnik:

• Putniku koji ne postupi po zahtevu kontrolora i ne plati cenu doplatne karte, kontrolor će uručiti opomenu, nakon čega je putnik dužan da se udalji iz vozila na prvom narednom stajalištu.
  •  
    [/l][/l]

Dakle, podrazumeva se da ako nisi platio doplatnu kartu na licu mesta a prihvatio si opomenu po kojoj plaćaš u roku od petnaest dana, treba da napustiš vozilo.

E, sad, jebiga, možda bi to moglo da se promeni pa da se uručivanje opomene računa kao dovoljno i da se dopusti putnku da dovrši vožnju umesto da se ljudi silom izbacuju iz vozila. Prepostavljam da malo ljudi posle plaća a spori sudovi im daju dodatni osećaj nedodirljivosti pa je onda izbacivanje iz autobusa ozbiljnija sankcija.. Ali to je naravno bezveze i još jednom podseća koliko nam je neophodno brže i efikasnije sudstvo.

Meho Krljic

Nije to toliko retka pojava u Beogradu, nažalos. A sad mi je i nekako prirodno da će da se dešava, ljudi su besni i napaljeni zbog svega u vezi sa Bus Plusom itd.

raindelay

I WAS ANTI-OBAMA BEFORE IT WAS COOL

Ghoul

Moći će da legitimišu! Kontrolori postaju komunalni policajci

M. Tašković    | 30. 05. 2014.

Gradski čelnici planiraju da pooštre kontrolu u gradskom prevozu tako što će od 1. septembra povećati broj kontrolora i prebaciti ih u sektor komunalne policije, saznaje ,,Blic".

Kontrolori: Veća ovlašćenja
To znači da će svi kontrolori u gradskom prevozu imati ovlašćenja komunalnih policajaca odnosno moći će i da legitimišu putnike bez karte.

Trenutno u gradskom prevozu radi 300 kontrolora, a plan je da ih bude između 450 i 600. Gradski čelnici očekuju da će ta novina smanjiti broj švercera do 10 odsto.

Pitanje je dana kada će Grad i firma "Apeks solušn tehnolodži" ozvaničiti sporazum prema kojem će Grad preuzeti kontrolu nad naplatom i kontrolom karata dok će se ova kompanija baviti isključivo održavanjem softvera sistema, a već se znaju i naredni koraci.

Kako bi došli do većih prihoda od prodaje karata u gradu će najverovatnije od 2015. godine ukinuti povlašćeni status studentima i penzionerima.

http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/469614/Moci-ce-da-legitimisu-Kontrolori-postaju-komunalni-policajci

Meho Krljic

Čini se razumnim da kontrolorima daš tu vrstu ovlašćenja ako ti je već ideja da je represija način da se obezbedi naplata karata. No, ukidanje povlašćenih karata za studente i pogotovo penzionere, ako se zbilja desi, je pomračenje uma...

tomat

Quote from: Meho Krljic on 30-05-2014, 14:54:41
Čini se razumnim da kontrolorima daš tu vrstu ovlašćenja ako ti je već ideja da je represija način da se obezbedi naplata karata. No, ukidanje povlašćenih karata za studente i pogotovo penzionere, ako se zbilja desi, je pomračenje uma...

kontam da je računica "penzosi su redovne platiše svega i svačega, pa kad već plaćaju povlasticu nek plaćaju više".

edit: a, da, bitno je da kojekakvi mogu i dalje da se voze na službenu legitimaciju.

scallop

Danas smo se do pijace i nazad drndali u nekim prastarim autobusima. Izgleda da ni privatnici nisu na terenu.

Meho Krljic

Quote from: tomat on 30-05-2014, 14:59:01
Quote from: Meho Krljic on 30-05-2014, 14:54:41

kontam da je računica "penzosi su redovne platiše svega i svačega, pa kad već plaćaju povlasticu nek plaćaju više".

edit: a, da, bitno je da kojekakvi mogu i dalje da se voze na službenu legitimaciju.
Pa, da, ali ovo je ravno masakru nad penzionerima. Ako penzioner koji sada plaća 1120 dinara mesečno treba da plaća 3275, dakle, skoro triput više, to je kao da si mu oteo polumesečnu količinu namirnica ili tri od sedam lekova za hronične bolesti koje treba da pije. Dakle, ne radi se o tome da će oni malo da se stisnu, za mnoge od njih je ovo direktan i osetan pad životnog standarda. Što je prilična pedersatija imajući u vidu da se radi o, kako lepo kažeš, redovnim, disciplinovanim potrošačima. Država ne bi smela da ovako tretira ljude koji maltene jedini održavaju privid nekog uzajamnog razumevanja između sistema i građana.

Quote from: scallop on 30-05-2014, 15:07:54
Danas smo se do pijace i nazad drndali u nekim prastarim autobusima. Izgleda da ni privatnici nisu na terenu.

Hm, njih bi trebalo da su ukinuli tek od narednog Ponedeljka, ali moguće je da su ovi namerno odbili da voze i danas jer im na kurac ide takav odnos vlasti prema ugovornim obavezama...

scallop

Mani, ovako kljakav bio sam stabilniji i celiji od autobusa.

Meho Krljic

Nećemo se baš radovati ako stvarno 420 privatnika ispadne iz sistema gradskog prevoza od Ponedeljka. To je negde možda malo manje od trećine svih vozila, ako se ne varam, dakle, moraće da se oseti... I dok uvažavam da je možda istina da je Đilas grad uspevao da vodi podižući stalno nove kredite i time nam održavajući veštački nivo standarda, moram ponovo da kažem kako je tendencija nove vlasti da prvo seče tamo gde je najmekše (trudnice, penzioneri) grdno loš signal.

mac

Ja cenim da privatnici neće prestati da voze, nego će voziti pod svojim cenama.

Джон Рейнольдс

Чек бре, месечна карта је 3275 динара? Делује много, малолитражним аутомобилом се може свакодневно возити, до посла, около & схит за рецимо двоструко толико. Мислим само на трошкове горива.

#Τζούτσε

Meho Krljic

Quote from: mac on 30-05-2014, 15:47:09
Ja cenim da privatnici neće prestati da voze, nego će voziti pod svojim cenama.

Jasno ali neće više biti deo jedinstvenog tarifnog sistema, a onda cenim neće ni moći da zadrže linije na kojima su...

Quote from: Джон Рейнольдс on 30-05-2014, 15:49:34
Чек бре, месечна карта је 3275 динара? Делује много, малолитражним аутомобилом се може свакодневно возити, до посла, около & схит за рецимо двоструко толико. Мислим само на трошкове горива.

To ti je cena za zaposlenu osobu u prvoj zoni, dakle "puna" cena. Evo ceo cenovnik:

https://www.busplus.rs/page-karte-cenovnik-personalizovane.php

mac

Onda deluje malo, a ne mnogo. Za mesečnu kartu možeš da provedeš 20 sati dnevno u autobusu. A kad računaš troškove onda računaj i amortizaciju, registraciju, osiguranje, nova kola svakih 15 godina, pa i svoje ruke.

Джон Рейнольдс

Наравно да на ауто постоји сила намета, али њиме можеш да путујеш и ван јурисдикције ГСБ-а.

#Τζούτσε