• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Glupa igra s pogađanjem citata iz knjiga

Started by Alexdelarge, 19-06-2011, 22:55:29

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

lilit

That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Mme Chauchat

Ovde, vazda.
EDIT: a jel moralo baš nešto o bečkoj šnicli? :?: Sad sam opet gladna.

lilit

becka, selbstverständlich (ja udjoh u farmerke 29, pa ti vidi :lol:)

nego, nije valjda da moram jos jedan pasus da kuckam? :mrgreen:

Alexdelarge

moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

lilit

nein.

Motrio je tupo kako slijeću s neba rijetke pahuljice snijega: nestaju prije nego i dodirnu zemlju. Kratkotrajni život pahuljice. Prhne i ugine. A kako joj se možda čini dugim to trajanje! Jedan život nestvarne lakoće, lebdenje, bijeli san na putu od neba do zemlje...A na zemlji je kraj tom majstorskom djelu, paloj zvijezdi od čipkastih kristala.
Gledao je to sitno savršenstvo na svom rukavu. Malo šestokrako čudo! (Sve su sniježne zvjezdice šestokrake...to je propisano, valjda, nekim kanonom kozmičke ljepote.) Sja bijela zvijezda na mračnom nebu nedostojnog sukna. Ističe neko mirno, umno, krotko dostojanstvo svoje sređene bjeline u ovom svijetu crnih, nesređenih, podivljalih stvari. Polifem-kiklop gad sad po zemlji kroči. Osjeća se njegov kužni dah...Ugasila se mala bijela zvijezda, rastopila se u kapljicu rose.

Dacko

Kiklop, Ranko Marinković.

Pošto sam je prelistala i uverila se da je to zbilja jedna ono malo knjiga koje bih umela da pogodim na osnovu odlomčića, evo novog pasusa za pogađanje:

Dragi Frenkline,
Izvini što sam te ostavila u neizvesnosti, ali od onog se dana užasavam da ti objasnim. Zapravo, dok sam se jutros vozila na posao, prisetila sam se još jednog događaja sa suđenja. Formalno sam počinila krivokletstvo. Jednostavno nisam smatrala da onoj sudiji okruglastih očiju (urođena mana kakvu ranije nisam viđala, izuzetno male zenice koje su joj davale ošamućeni, tupi pogled crtanog junaka koga su upravo udarili tiganjem po glavi) dugujem objašnjenje koje sam deset godina krila od svog rođenog muža.

,,Gospođo Hačadurjan, jeste li vi ili vaš suprug ikada tukli svog sina?" Merin se advokat preteći nagnuo ka klupi za svedoke.
,,Nasilje uči dete jedino tome da je fizička sila prihvatljiv metod da se istera svoja volja", izrecitovala sam ja.

angel011

Ovo je lako izguglati.

Lajonel Šrajver, Moramo da razgovaramo o Kevinu.
We're all mad here.

Dacko

Na srpskom? A ja kao uzela odlomak iz dela knjige koji se ne moze naci na netu...
Pa dobro, izguglaj i pogodi, kad vec niko nije citao moju omiljenu savremenu knjigu.  :(

lilit

hm, ovim gore ne impliciraš da nisi pročitala nijednu od knjiga koje nisi uspela da pogodiš? :lol:

Dacko

Ne, ne, nikakve zadnje namere nisam imala i ništa ne impliciram nikom drugom (a za mene bi se stvarno ozbiljno posumnjalo jesam li išta u životu procitala ako bi uslov bio da pogodim na osnovu jednog pasusa), nego ovde se u odlomku pominju imena glavnih likova, pa sam zato pomislila da je lako za pogadjanje ukoliko je neko citao. A naravno da je moguce i da jeste, samo da knjiga nije ostavila na njega neki narocit utisak kao na mene. 

lilit

Alexdelarge

vesele žene sagitaške, koja od vas postavlja sledeći zadatak?

lilit

Dacko

Ja nisam ni videla da je Angel i napisala ime knjige onako sakriveno. Od mene ga je vala dobro sakrila.  :)
Dakle, u pitanju je Moramo da razgovaramo o Kevinu, divna knjiga koja je mnogo manje o onome što joj piše na koricama tj. o decaku koji je pocinio masovno ubistvo u školi, a mnogo više o iskrenom preispitivanju roditeljske ljubavi i mitova o njoj. Utisak posle citanja najbliži je onom posle Zapisa iz podzemlja, tako ovo obicno preporucujem kao modernu (i žensku  :) ) verziju Dostojevskog. 
Angel, daj jedan neizgugljiv citat! :lol:

lilit

dacko,
ispunila si misiju za danas, upravo kupih kindle izdanje te knjige za 6.71 evra. :)

angel011

Quote from: Dacko on 11-10-2011, 07:55:35
Na srpskom? A ja kao uzela odlomak iz dela knjige koji se ne moze naci na netu...
Pa dobro, izguglaj i pogodi, kad vec niko nije citao moju omiljenu savremenu knjigu.  :(

Može se naći na netu da ima prepiska koja počinje sa Dragi Frenkline, plus ime Hačadurjan.  :)

Elem, evo nečeg što ostaje u pamćenju ako ste pročitali knjigu:

I dalje im ne odgovaram. Razmišljam da li da uzmem jednu od kesa iz MGA ili Kemp Beverli Hilsa ili kutiju cipela iz Privilidža i da je bacim kroz prozor.

"Mama, reci mu da mi odgovori. Zašto zaključavaš vrata, Kleje?"

Okrećem se. "Jer ste, kad sam poslednji put ostavio otvorena vrata, maznule pola grama kokaina. Eto zašto."

Moje sestre ćute. Teenage Enema Nurses in Bondage grupe Kiler Pusi je na radiju; majka pita da li baš to moramo da slušamo, a moje sestre joj kažu da pojača, zatim ćutimo do kraja pesme. Kada smo došli kući, mlađa sestra mi kaže pored bazena: "Sereš. Mogu sama sebi da nađem kokain."
We're all mad here.

Milosh

"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

angel011

We're all mad here.

Milosh

Quote"Žena - i žensko uopšte - spušta muškarca na njegove antimuške osećaje. Mogu vam nabrojati čitav niz najistaknutijih muškaraca koje su njihove žene upropastile. i to ličnosti ogromne darovitosti i veličine. Žensko je već po prirodi izdajničko. Ono potkopava i minira. ono je otrov za muški duh, uopšte za duh, za muško. Kad treba muškarca rastaviti na njegove sastavne delove, tako da se nikada ne sastavi... Naučno posmatrano, žena predstavlja karikaturu muškarca... one su krvni neprijatelji svake misli... One svojim muževima zabranjuju čak i čitanje novina... Da, njen hranitelj nikako ne sme da misli... Njen posao je rastavljanje i za prijateljstvo nije sposobna... Te stvoriteljke braka i dece ne lažu samo u trenutku porađanja... Žene su samo za krevet. Žena ne shvata nikakvu igru. Ona je đavolovo oruđe i kriva je za tragediju ljudskog roda."
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

lilit

Milosh

Mme Chauchat

Milosh

lilit

Milosh

Milosh

Elem, roman je remek-delo, što se mene tiče, a iz njega sve vreme isijava ogromna količina apsolutne i povremeno izuzetno poetične mizantropije, dakle, ne nalaze se tu samo žene na udaru, već sve živo i neživo.

Sad ću da postujem još jedan citat, ako neko na osnovu ovih nagoveštaja ne pogodi pre toga...

Milosh

Elem, roman je remek-delo, što se mene tiče, a iz njega sve vreme isijava ogromna količina apsolutne ali povremeno i izuzetno poetične mizantropije, dakle, ne nalaze se tu samo žene na udaru, već sve živo i neživo.

Sad ću da postujem još jedan citat, ako neko na osnovu ovih nagoveštaja ne pogodi pre toga...

Milosh

Quote"Svi žive životom mrtvačkih maski. Svaki, koji je zaista živeo, morao ju je jednom skinuti s lica, ali ljudi ne žive, to je samo život mrtvačke maske, kao što rekoh. Danas više ne postoje stvarni ljudi već samo mrtvačke maske stvarnih ljudi. Sve je to tako jezivo zato što je u pitanju jedno užasno svesno osakaćenje koje se sa nas preko mozga prenosi na sledeća pokoljenja. To je samo prividan život koji više nije sposoban ni za kakv pravi život. Gradovi koji su već odavno mrtvi i planine koje su već odavno mrtve, stoka, živina, čak i voda i živa bića u njoj. Odblesci naših mrtvačkih maski. Pravi mrtvački maskenbal."

Milosh

QuoteNad nekim žitnim poljem dižu se jutra. Nad jezerom. Nad rekom. Nad šumom. Iznad brdašca. U svežem vetru ptičiji glasovi. Večeri koje zalaze u rečnu trsku i ćutanje u koje on izgovara svoje prve molitve. Pomrčinu cepa njištanje konja. Plaši se pijanica, kočijaša, slepih miševa. Na ulici tri mrtva školska druga. Jedan prevrnut čamac koji davljenik više nije mogao da dohvati. Uzvici za pomoć. Ogromni sirevi koji ga svojom težinom mogu pregnjaviti. Strahuje sakriven u jednom pivskom podrumu. Između nadgrobnih spomenika igraju neku igru u kojoj jedan drugom dovikuju brojeve. Mrtvačke lobanje se svetlucaju na suncu. Otvaraju se i zatvaraju vrata. U parohijskim kućama se jede. Po kuhinjama se kuva. U klanicama se kolje. U pekarama peče. U obućarnicama se krpi obuća. U školama se uči. Pri otvorenim prozorima, tako da čovek oseća strah i zebnju. Selidbe pokazuju svoja šarena lica. Deca na krštenju gledaju maloumno. Nekom biskupu svi viču živeo. Na jednom peronu su železničari zamenili zamenili kape, što kod ljudi, koji na sebi imaju samo radničke čakšire i ništa više, izaziva smeh. Vozovi. Svetlosti od vozova. Crvi i bube.

Milosh

QuoteOduvek se trudio da ostane u blizini nečega što je mrzeo, "da kao pas cunjam između nogu ljudi, predajući se sasvim besmisleno svojim utiscima." I tada bi ga uvek neko kao psa i zgazio. "Tako je to", kaže on. "Uvek potonuti među ljude, ali ne i propasti. Osećam nasladu kad sam među ljudima!" Stalno je sebi govorio: "Uvek izbegavati premlaćivanja, ubistva i samoubistva. Da ne bih poludeo." Kad radnici kašikama srču čorbu, to je za njega, "daleka, prigušena i besmislena zvonjava zvona." Kad uđe u gostionicu, oseća odvratnost. Ali onda digne glavu, visoko iznad sebe, da bi, "kao kakav prekookeanski brod zaplovio kroz ljudsku pustoš. Ja kao kakav sportista ukazujem sam sebi na svoje greške", rekao je. "Uvlačim se među njih kao između zidove od mesa koji me greju."

Alexdelarge

Milosh

Alexdelarge

ma čitao sam, al ne mogu da se setim. da nije mučnina?

Milosh

Verovatno jesi. Nije mučnina.

Quote"Strahovit mraz. To se poznaje po drveću, po kamenju. To se oseća po rikanju stoke. I jednog dana će se sve smrznuti i biti mrtvo. Ceo svet, onakav kakav se bude nalazio u tom trenutku. Čak će se i vazduh smrznuti, pa i pahuljice snega u vazduhu."

Alexdelarge

pa nije valjda da mraz nisam prepoznao?

Milosh

Evo, sad si ga konačno prepoznao.  :lol:

Alexdelarge

3. januar 1938. ti si ljudožder, govorila mi je ponekad rahela. ljudožder? to će reći neman iz bajke koja izranja iz pranoći vremena? istina je da verujem u svoju vilinsku prirodu, hoću reći u tajni dosluh koji duboko upliće moju ličnu pustolovinu u opšti tok zbivanja i koji ga čak  usmerava u svom pravcu.

takođe, verujem da potičem iz pranoći vremena. oduvek me je sablažnjavala lakomislenost ljudi koji strastveno razmišljaju šta ih očekuje posle smrti, a brinu se kao o lanjskom snegu o tome šta su bili pre rođenja. prethodni svet vredi bar koliko i zagrobni, tim pre što se u njemu verovatno nalazi ključ...

jokavata

Alexdelarge

lilit

jokavata

Ovamo dole, svi dolaze sa vrećom, nalik na one u kojima su nekada držali vetrove, ali svaka od tih vreća puna je reči- reči koje ste izgovorili, reči koje ste čuli, reči koje su izrekli o vama. Neke vreće su veoma male, druge su velike; moja je srednje veličine, mada se mnoge reči u njoj tiču mog uglednog muža. Kakvu je budalu napravio od mene, kažu neki. Bila je to jedna od njegovih specijalnosti: da od drugih pravi budale. Nisu ga kaznili, bez obzira na sve što je učinio, što mu je bila još jedna specijalnost: da se izvuče bez kazne.

bas se slaze sa topikom o neravnopravnosti! :mrgreen:
fala, draga! :)

Perin

Aj kad se svi prave fini....Atvudova.

jokavata

Perin

QuoteTako, dakle, Oksfordska ulico, maćeho srca kamenoga, ti što slušaš uzdahe siročadi i piješ dječje suze, ja se napokon oslobodih tebe: vrijeme je naposljetku bilo došlo da više ne moram koračati u tjeskobi tvojim beskrajnim pločnicima, da se više ne moram buditi i sanjati u sužanjstvu bolova gladi.

Mme Chauchat

QuoteAli njegov sustanar ne pokazuje oduševljenje i on sumnjičavo zastaje.
,,Ej", kaže, ,,da vi niste počeli?... Da vi niste počeli među se?..." Odjednom zasija se od zadovoljstva. ,,Ej, pa vi ste to počeli među se da se 'apsite! Ej, pa vi ste gotovi!" Hvatao se za čelo od sreće. ,,Gotovo je to! Nema više! Čim ste vi počeli između sebe!..."
S onim lancima na nogama, počne da skače po ćeliji kao majmun.
,,Čim ste vi među sebe počeli da se 'apsite, vi ste gotovi! Sad ćete vi sami da se poubivate! Pretek'o sam!" Udarao je negvama o vrata, ceo zatvor od njih zveči. ,,Ljudi", viče kroz špijunku, koju je odgurnuo, ,,pretek'o sam! Ljudi! Vlasta je pretek'o! A oni su gotovi! Ot'oše kumunjare u pičku majčinu!"

Najbolji živi stilista živog govora. Najbolji.

sandjama

ja sam psihicki ubica
covek sa dva lica
danju pocivam u miru
nocem vitlam sa sekiru
licnos' svoju krijem
nocas cu te ubijem!

Mme Chauchat

Ko bi drugi bio?  :lol: :lol: :lol:  Lov na stenice.

sandjama

iskreno, nisam ga bas nesto mnogo citao, ali hint je bio velikodusno precizan :) .

evo citata:

QuoteNekad su ljudi zrtvovali zivot u Indiji ili na oba americka kontinenta da bi doneli robu koja nam danas izgleda smesna: drvo za ugalj (bois de braise), po kojem je Brazil dobio ime, crveni pigment ili biber, za kojim je, u doba Anrija IV, dvor toliko ludovao da su se njegova zrna grickala cak i u bombonama. Ti podsticaji za cula vida i mirisa, ta vesela toplina za oci, to izvrsno peckanje na jeziku pridodati su novom registru culne klavijature jedne civilizacije koja nije ni slutila koliko je bljutava.
ja sam psihicki ubica
covek sa dva lica
danju pocivam u miru
nocem vitlam sa sekiru
licnos' svoju krijem
nocas cu te ubijem!