• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

D., reaguj!

Started by Alexdelarge, 07-12-2011, 18:46:06

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Boban

Nisam prinuđen, nego mi je svejedno, a kada već postoje spakovani kompleti, da tražim da mi vade roze benkice i ubacuju plave dok tašta čeka da odemo po bebu, pa ti stvarno nisi normalna.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Josephine

Ne preteruj. Nakon što ti je prvog puta svejedno i ideš linijom manjeg otpora, zašto kasnije dečaku ne kupiš nešto roze?

Boban

Devojčice roze privlači već sa dve godine

Devojcice sa dve godine razvijaju osećaj za boje, i već tada počinju da ih privlače ružičaste nijanse.

Već sa dve godine devojčice će među nekoliko ponuđenih predmeta izabrati onaj roze, a dečaci će ih izbegavati u "širokom luku".
Izgleda da deca počinju da se pridržavaju uobičajenih stereotipa čim postanu svesna da postoje razlike među polovima, pokazalo je nedavno istraživanje, piše "Dejli mejl".
Istraživači sa Univerziteta u Nju Džersiju sproveli su eksperiment tokom kojeg su deci uzrasta između sedam meseci i pet godina ponuđene parovi različitih predmeta, narukvica, šoljica, ramova za slike, pri čemu je uvek jedan predmet u paru bio roze.
Ispostavilo se da devojčice već sa dve godine uzimaju roze predmete mnogo češće nego dečaci, a sa dve i po roze ih privlači više nego bilo koja druga boja.
"Izgleda da devojčice stvarno imaju poseban afinitet prema ružičastom, koji se pojavljuje u uzrastu od oko dve, dve i po godine", zaključili su naučnici.

http://www.mondo.rs/s220273/Magazin/Devojcice_roze_privlaci_vec_sa_dve_godine.html

Josephine

QuoteIzgleda da deca počinju da se pridržavaju uobičajenih stereotipa čim postanu svesna da postoje razlike među polovima, pokazalo je nedavno istraživanje, piše "Dejli mejl".

A gde je deo da su deca kontrolisano izlagana svim bojama? Jasno je zašto deca biraju određene boje, one su im nametnute kao izbor od rođenja, sa tim kompletima. Samo si dokazao moju tvrdnju.

scallop

Nije tačno. Moja drugarica iz detinjstva je pišala s nama uz zid.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Josephine

Zašto se ovde jedan primer u 12 miliona suprotnih uvek prihvata kao presudan za obaranje tvrdnji? Ne govori se ovde o apsolutnom, već o većinskom stanju. Naravno da će se neka deca razlikovati zbog određenih okolnosti...

Boban

A zašto ti tražiš da tvoj stav jedne u 12 miliona bude merilo stvari?

Josephine

Ja samo tražim da se i moj stav prihvati kao vredan analize i poštovanja. To je sve. I to nije samo moj stav. Ispostavilo se da osobe sa mojim stavovima ne preživljavaju na ovom forumu, osim ako nemaju moju trunku mazohističkog ludila.

Josephine

I, na kraju, kao izraz najveće ironije - danas dobijem ponudu za posao u modnoj industriji za žene, čiji je ceo sajt u nijansama roze boje, uključujući uobičajene krilatice o manifestaciji ženske unutrašnje lepote i slična sranja...

Josephine

Takođe, ja volim (prljavo)roze boju... Imam odevne predmete te boje. Volim i suknje i haljine.

Plut

D., Ovo je sve drugo osim slučajnosti! :mrgreen:

Elem, kumica od nepune 2 godine dobila paketić za NG od firminog deda mraza. A u paketiću šta? Usisivač! I još peva!!!
Čik pogodite šta po ceo dan ona radi?! :-x

Josephine

Usisava i peva?  :lol:

scallop

Obuci se ko Meri Kej u roze i idi na posao. Ne vredi se natpišavati udalj kao baba moje pokojne laborantkinje.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Plut

Quote from: D. on 27-12-2011, 19:52:47
Usisava i peva?  :lol:

I tako kućni poslovi vremenom postanu PJESMA! xdrinka

Josephine

Da, toliko o izborima... xdrinka

Plut

E da, vid'la skoro i metlu i lopaticu u jednoj dečjoj radnjici. Naravno, u pomenutoj boji. :mrgreen:

džin tonik

Quote from: Plut on 27-12-2011, 19:52:28Elem, kumica od nepune 2 godine dobila paketić za NG od firminog deda mraza. A u paketiću šta? Usisivač! I još peva!!!
Čik pogodite šta po ceo dan ona radi?! :-x

odlicno. ta ce postati prava zena.

Josephine

Pa i ja usisavam i čistim. Zašto ja nisam prava žena?

džin tonik

Quote from: Plut on 27-12-2011, 20:00:25E da, vid'la skoro i metlu i lopaticu u jednoj dečjoj radnjici. Naravno, u pomenutoj boji. :mrgreen:

dobri su. da nisi slucajno vidjela i minijaturnu roza gajbu piva sa ergonomicnom ruckom?

džin tonik

Quote from: D. on 27-12-2011, 20:04:04Pa i ja usisavam i čistim. Zašto ja nisam prava žena?

prave zene iskljucivo usisavaju, ciste, kuhaju i sl.

Josephine

Ah, to li je...

Plut

Quote from: kralj Kuga on 27-12-2011, 20:04:27
Quote from: Plut on 27-12-2011, 20:00:25E da, vid'la skoro i metlu i lopaticu u jednoj dečjoj radnjici. Naravno, u pomenutoj boji. :mrgreen:

dobri su. da nisi slucajno vidjela i minijaturnu roza gajbu piva sa ergonomicnom ruckom?

Ma jok. Da jesam sada mi puno toga bilo jasnije.

Melkor

Quote from: D. on 27-12-2011, 19:38:07
I to nije samo moj stav. Ispostavilo se da osobe sa mojim stavovima  ponasanjem ne preživljavaju na ovom forumu, osim ako nemaju moju trunku sado - mazohističkog ludila.

Ovo vec ima smisla. Prethodna je ruzna zamena teza.
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

tomat

Quote from: D. on 27-12-2011, 19:44:43
I, na kraju, kao izraz najveće ironije - danas dobijem ponudu za posao u modnoj industriji za žene, čiji je ceo sajt u nijansama roze boje, uključujući uobičajene krilatice o manifestaciji ženske unutrašnje lepote i slična sranja...

si prihvatila?
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Josephine

Quote from: Melkor on 27-12-2011, 20:34:58
Quote from: D. on 27-12-2011, 19:38:07
I to nije samo moj stav. Ispostavilo se da osobe sa mojim stavovima  ponasanjem ne preživljavaju na ovom forumu, osim ako nemaju moju trunku sado - mazohističkog ludila.

Ovo vec ima smisla. Prethodna je ruzna zamena teza.

Ti ne znaš šta je sadizam. A mene osuđuješ jer možeš, gde si kada drugi seru? :)

Melkor

Ne osudjujem, samo ne mislim da treba da izjednacavas svoje stavove (mnoge delimo) i sebe. Primetices da se retko bavim osudjivanjem i ostalim apsolutistickim primenama misljenja.
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Josephine

Quote from: Melkor on 28-12-2011, 00:51:56
samo ne mislim da treba da izjednacavas svoje stavove (mnoge delimo) i sebe.

Ovo baš ne razumem, ali nema veze, Meho me bombarduje igrama, idem da se igram!!!  :!:

Albedo 0

Quote from: D. on 27-12-2011, 13:21:42
To se zove vaspitanje. Oh, kako bih ja bila srećna da su mi davali veće izbore kada sam bila devojčica... Umesto toga, i ja sam bila okružena lutkama i roze bojom...

''Ko zna koliko dece propadne kao žrtva preterane mudrosti oca ili učitelja? Srećna su ona
deca koja izmaknu takvoj okrutnosti.''

Žan Žak Ruso

Джон Рейнольдс

Одавно је јасно да Д. овде само лечи своје бедне комплексе и ништа друго. Отуда и то лупетање о наметању. Мени су и розе и плава боја подједнако одбојне, те ни за децу радо не купујемо ништа од тога, ИМА и ствари у другим бојама. Осим тога, избегавамо и одећу са апликацијама, а што се шљокица тиче, радије ћу их пустити да иду голи.

Али постоји ту још један фактор кога се нико није дотакао зато што се сви по обичају баве комплексима ове несрећнице. Што је дете мање, то је теже наћи ствари ван поделе розе/плаво, али је МОГУЋЕ и то без много муке. Има белих, жутих, зелених ствари, боје касније, црвених. Нема црне и сиве, али су много више труда могуће је наћи и то. Међутим... Код баш мале деце, где на основу црта лице није сасвим могуће одредити пол, розе/плаво помаже (бар ја тако мислим) да дете лакше схвати ког је пола и да то прихвати у говору, да правилно користи род, да разуме да није баш исто да ли је дечко или девојчица. Конкретно имамо проблем с ћерком јер је од сина остала гомила јакни, а јакне се за децу најлакше очувају јер их не облаче стално, не пишају и серу у њих, носе се део године и дете их брзо прерасте. Сад се суочавамо с тиме, поготово у време кад родитељи не беру много бриге око мушких и женских фризура, да многи малу називају дечаком и обраћају јој се тако. Томе доприноси и чињеница да остале ствари нису са горе спомињаним апликацијама итд, осим ако нису мајице са сликом, где се купује оно што се њој тренутно свиђа а сад је у фазону Муње Маквина.

Дакле, потпуно је бесмислено причати о "наметању стереотипа", на крају крајева, мало дете ће се из само њему знаног разлога ухватити за ово или оно, нема ту никакве више промисли. Кад мало порасте, дете ће своје изборе свакако доносити само, а кад је мало, избори му не значе толико колико да му одећа буде удобна. О томе се, такође и наравно, није причало. Што не чуди, ко се још разуме и у то?
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

pokojni Steva

Ej, ja bih sebi uzeo nešto ako je ostalo od 'u boji kasnije'. Baš dobro zvuči.
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Josephine

Quote from: D. on 27-12-2011, 19:34:44
Zašto se ovde jedan primer u 12 miliona suprotnih uvek prihvata kao presudan za obaranje tvrdnji? Ne govori se ovde o apsolutnom, već o većinskom stanju. Naravno da će se neka deca razlikovati zbog određenih okolnosti...

Father Jape

Meni su se tokom jednog relativno kratkog perioda u detinjstvu obraćali kao da sam žensko, i to ne zbog jakni već zbog frizure.
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

dunja

Nevolja sa viskom od dve  boje, kod neodlucnih ljudi ,lezi u tome sto obicno prepune kese. Kako za decu tako i sebe. Kada sam se iz radnje vratila sa 16 pari sandala jer nisam mogla da odolim bojama, bilo mi je postavljeno pitanje: "Jesi li ti stonoga?". Tri dana me je bilo sramota.
Budite obazrivi kada sudite o tudjoj pameti.
Nisu glupi svi koji su pametniji od vas.

Dusko Radovic

dunja

Quote from: D. on 27-12-2011, 20:04:04
Pa i ja usisavam i čistim. Zašto ja nisam prava žena?

Valjda se ocekuje da pri tom pevas...  :)

Dusko Radovic

dunja

Quote from: kralj Kuga on 27-12-2011, 20:04:27

Gajbe piva idu u iskljucivo plavoj boji.

Dusko Radovic

Josephine

Bobanov link sve pokazuje.

Albedo 0

čitava priča je smiješna jer osoba koja kritikuje indoktrinaciju propagira svoju vrstu indoktrinacije.

Da, ostaviti dijete da samo odluči koju boju više voli jeste vrsta indoktrinacije.

To se u naučno popularnoj terminologiji naziva vaspitavanje u socijalnoj pustinji.

Za razliku od pustinje, konkretna društva od krvi i mesa su odavno razvila najvažnije identitete i kao takva funkcionišu čak i hiljadama godina.

Ali nađu se pametnjakovići koji jedva da su skrpili 3 banke sopstvenog života, ali znaju da su pametniji od višemilenijumskog iskustva čitavog čovječanstva. Takvi likovi su mi genijalni, obožavam da im serem u usta.

Dakle, kao što rekoh, likovi bi da izbrišu istoriju čovječanstva, jer nalaze stereotipe, nepravdu i bogtepita šta drugo u toj istoriji, i da čitava ljudska rasa počne da zavisi od nekog tupavog dvogodišnjaka i onog što će on učiniti kad se pred njega postavi neki izbor.

Pa rekao bih da ni majmuni nisu toliko nisko pali koliko kvaziliberali 21. vijeka. Čak ni kod njih balavci ne odlučuju o društvenom životu.

dunja

Quote from: Bata Životinja on 28-12-2011, 02:26:30

Da, ostaviti dijete da samo odluči koju boju više voli jeste vrsta indoktrinacije.

To se u naučno popularnoj terminologiji naziva vaspitavanje u socijalnoj pustinji.

Kakva divna indoktrinacija!!! Glasam za vaspitavanje u socijalnoj pustinji!!!! Nakupujes u svim bojama pa biras i odlucujes!!!  xcheers

Dusko Radovic

pokojni Steva

Čekaj Batice, ti si se upravo posrao dragom Jovanu u ždrijelo. Pa jel to lepo?!

Albedo 0

ne brini, jedenje govana je ponekad mnogo bolja stvar nego neke druge opcije.

evo vidiš npr Dunju koja glasa za vaspitanje u socijalnoj pustinji a nikako da se otkači s neta. Mislim, nisam siguran da ona uopšte zna šta socijalna pustinja jeste. Dakle, hajmo draga, internet je civilizacijska tekovina a ti si sama rekla da tebi civilizacija ne treba već pustinja.

Imaš ljude koji su odlučili da žive u skladu sa prirodom, love ribu, uzgajaju povrće, šta će tebi ova komplikovana civilizacija u kojoj postoje mnogo važnije stvari da se riješavaju od nesupjelog procesa nekih žena da shvate da samospoznaja da su kastrirane nije bukvalni frojdovski čin.

Polno određenje se rješava u prvih par godina života i onda prelazimo na druge stvari, da je Galilej brinuo dal je šupak pička i dalje se ne bi okretala, mislim Zemlja.

Kvaziliberali hoće da neki ljudi provedu čitav život u nečemu što su stare civilizacije nastojale da što prije razluče i nastave sa smislenim životom.

Boban

dunja

Ispred mene je u radnji deset raznobojnih kompjutera, a ja u svojoj neodlucnosti kupim pet,roze, plav, zelen, zut i beo, pa se tako konektujem svaki dan sa druge boje, u lepotama vaspitanja "socijalene pustinje"...

Dusko Radovic

Albedo 0

Jesen je prošla dunjo moja.... javi kad actually shvatiš šta pojam ''socijalna pustinja'' podrazumijeva...

džin tonik

lako se vama zezati kad nemate ozbiljne probleme sa zenama. meni je otisla zenska sa najboljim prijateljom.
gdje da sad nabavim novog psa?

dunja

Quote from: Bata Životinja on 28-12-2011, 03:06:26
Jesen je prošla dunjo moja....

Ono sto jes, jes! Dolazi zimaaaaa, duga i hladnaaaa... Zatvori vrata, upali vatru, prvi sneg samo sto nije!  ;)

@kralj kuga-  Mora da si preterao u zahtevima da peva dok obavlja kucne poslove... Poklonicu ti ja jedno stenje, izaberi boju (nemamo  u roze i plavoj)

Dusko Radovic

Melkor

Veoma zanimljiv clanak, ne samo za ovaj topik :)

Lego Is for Girls

Focusing on boys saved the toymaker in 2005. Now the company is launching Lego Friends for "the other 50 percent of the world's children." Will girls buy in?

pokojni Steva

Quote from: kralj Kuga on 28-12-2011, 03:12:53
lako se vama zezati kad nemate ozbiljne probleme sa zenama. meni je otisla zenska sa najboljim prijateljom.
gdje da sad nabavim novog psa?

Pusti kakvu Country and Western ploču, unatrag  :!:

"Backwards"- Rascal Flatts

Josephine

Quote from: Melkor on 28-12-2011, 13:38:06
Veoma zanimljiv clanak, ne samo za ovaj topik :)

Lego Is for Girls

Focusing on boys saved the toymaker in 2005. Now the company is launching Lego Friends for "the other 50 percent of the world's children." Will girls buy in?

Dokaz da se deca igraju sa onim što im industrija predstavlja kao igračke za njihov pol...

Nightflier

Mnjah. Džebale vas boje sve na kamaru. Pre nego što sam pošao u školu, rastao sam još malo pa kao u Samerhilu. To mi je omogućilo da sa tri i po godine naučim da čitam (najpre latinicu), a nešto kasnije i da pišem (tu se već ne sećam koje godine, ali znam da sam prepisivao tekst iz epizode Šang-Čija objavljene u Eksu, sa slepim strelcem). Naučio sam i engleski, operacije sa brojevima i tome slično. Međutim, bio sam užasno nesocijalizovan. Mislio sam da se stvari u životu rešavaju kao u stripovima; da treba biti iskren, pošten i ostalo. Posledica toga je bilo to što sam do srednje škole gotovo svakodnevno pio teške batine. U tom periodu sam bio duboko nesrećan - ali zapravo ne zbog toga što sam bio uslovno rečeno "napredniji" od svojih vršnjaka, već zato što nisam imao mehanizme da komuniciram sa njima. Moji pokušaji komunikacije shvatani su pogrešno.

Dakle, naravoučenije je da je veoma surovo odučavati dete od raznih socijalnih uloga, zato što će to dete ipak morati da živi u društvu, koje pak ima svoja pravila i očekivanja. Ako dete ne zna šta se od njega očekuje, biće nesrećno jer će biti odbačeno od svoje okoline.

A kada smo kod boja, ja sam do neke pete godine imao fetiš prema crvenoj. Nosio sam isključivo crvene čarape i jeo isključivo iz crvenih tanjira. Danas mi je većina ormara u crnini.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666