• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

D., reaguj!

Started by Alexdelarge, 07-12-2011, 18:46:06

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Josephine

QuoteDakle, naravoučenije je da je veoma surovo odučavati dete od raznih socijalnih uloga

Ovde se govori o proširenju izbora, a ne o socijalnim ulogama...

Albedo 0

ne, ovdje se ističe da je analiza oblik mišljenja a ne prakse

samo u nekoj ultra apstraktnoj teoriji može neko da se usudi (i opet rizikuje da djeluje retardirano, što tebi često ide od ruke) da razdvoji izbor od socijalne uloge.

Boban

D. posmatra podelu polova kao nešto nametnuto, ali Priroda ne funkcioniše tako, ne postoji unapred predodređeno ponašanje već je ponašanje zbir pravila koja proističu iz evolutivne prednosti onih koji su preživeli u odnosu na one koji su otpali.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Josephine

Šta vam mogu kada mislite onako kako su vam rekli da morate da mislite i što koristite prirodu ili tuđe mišljenje kao argumente, pa ne vidite dalje od zidova kutije. 

Izbori i socijalne uloge jesu u korelaciji, ali nisu poistovećene kategorije (što se zaključuje iz Najtflajerovog posta).

Albedo 0

Niko nije rekao da su poistovjećene kategorije, ne izmišljaj. Ako su u korelaciji onda niko pri zdravoj pameti ne može reći

Quote from: D. on 28-12-2011, 14:36:12Ovde se govori o proširenju izbora, a ne o socijalnim ulogama...

Josephine

Mnoge stvari su u korelaciji. Ponekad se akcenat stavlja na jednu od njih, baš zato što nisu poistovećene i kvalitet/suština može da im se posmatra odvojeno. Možemo i o odnosu te dve stvari da pričamo, tek tu ima teksta...

Albedo 0

kao što sam već jednom rekao, analiza je oblik mišljenja a ne prakse

a objašnjenje za to što ti bezuspješno stavljaš ''akcenat'' na nešto što je neodvojivo od socijalnih uloga je vrlo kratak tekst...

Josephine

Batice, kada budeš spreman da pričaš sa ženom, umesto sa strahom od nje, pričaćemo. Obećavam.

Hobit

Akademska rasprava, jebote
Taština praznine...
Razmotrite problem prolaznosti života i besmisao svekolike vaseljene...
Sve će na kraju biti dobro, a ako nije dobro, znači da još nije kraj!

Tragacica

Quote from: Hobit on 29-12-2011, 09:54:51
Razmotrite problem prolaznosti života i besmisao svekolike vaseljene...

Bilo bi korektno označiti da se radi o citatu i navesti ime autora   :).

Джон Рейнольдс

America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Josephine

Quote from: Джон Рейнольдс on 29-12-2011, 11:36:03
http://www.blic.rs/Slobodno-vreme/Vesti/298622/Muskarci-zaglupe-posle-razgovora-sa-zenom

Toliko o evoluciji muškaraca.  :lol:

Znam za ovo. Međutim, u startu je trebalo podeliti žene u nekakve kategorije, da je ozbiljno istraživanje u pitanju. Da se napisano i dešava muškarcima, sigurno im se ne događa uvek, tj. sa ženama koje ih ne privlače...

Alexdelarge

moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Джон Рейнольдс

:-x

Ко ми је крив кад читам увек актуелни блицен-шприцен...
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

džin tonik

odnosi li se teza samo na fejs tu fejs komunikaciju ili se broji i forum?

Boban

šta je, zosko, brineš se za tih nekoliko svojih preostalih vijuga?

Plut

Za Zoska ipak ima nade...

Boban

ma vidiš da ga je napustila devojka, a izgleda da će da ostane i bez posla; nije njemu lako... na kraju će on po forumima prositi za malo pažnje i razumevanja.

džin tonik

pitanje je ozbiljno. primjecujem da moje opaske gube na britkosti i dubini sto je vise zena na temi. ili sam samo previse pazljiv i osjecajan.
inace, jedan je gul.

pokojni Steva

Quote from: Boban on 29-12-2011, 13:10:29
ma vidiš da ga je napustila devojka, a izgleda da će da ostane i bez posla; nije njemu lako...

Zaboravio si na...

GUARANTEED TO MAKE YOUR DOG HOWL
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Plut

Ja potpuno razumem Zoskovu bol i patnju. Ima moju potpunu podršku u nastojanju da bar malo očvrsne i pobuni se protiv ljudske samoživosti.

Josephine

Drag je Zosko...

Josephine

Treba, doduše, obratiti pažnju na šovinistički naslov teksta, koji je, nesumnjivo, namerno formulisan ovako, da navede na pogrešan trag (u prevodu: žene su glupe, pa i muškarci zaglupe posle razgovora sa njima).  :roll:

Quote from: Джон Рейнольдс on 29-12-2011, 11:36:03
http://www.blic.rs/Slobodno-vreme/Vesti/298622/Muskarci-zaglupe-posle-razgovora-sa-zenom

džin tonik

ovo je okrutno. bolje da se drzim politike.

Джон Рейнольдс

Погрешан траг?  :)

#Τζούτσε

Josephine

Pa dobro, ti si, očito, još uvek pod uticajem konverzacije sa ženom. :)

Albedo 0

Quote from: D. on 29-12-2011, 04:25:39
Batice, kada budeš spreman da pričaš sa ženom, umesto sa strahom od nje, pričaćemo. Obećavam.

reče osoba koja je kritikovala socijalnu ulogu žene, i zahtijevala da je izbrišemo iz rasprave

zašto se SAKRIJEŠ iza sopstvenog organa svaki put kad ne znaš šta da kažeš?

Lupila si za izbor iu logu, prihvati grešku i biće ti bolje, vjeruj mi.

Znaš kako je rekao Hegel: Imajte smjelosti da pogriješite.

Umjesto sa strahom od Bate.

Quote from: kralj Kuga on 29-12-2011, 13:16:41
inace, jedan je gul.

xrofl

Kuga, ne brini, ovo ti je najbolji post na forumu, ikad!  8)

Josephine

Batice, prekidaš me u igranju.

A zašto se ti kriješ iza pogrešno interpretirane teorije svaki put kada bi da učestvuješ u diskusiji, a nemaš šta da kažeš?

Slušaj, moje polazište, koje očito nisi skapirao, je da ćemo proširenjem izbora promeniti socijalne uloge. To je korelacija. Jasno je, valjda, je je ta vrsta promene moj cilj?

Albedo 0

Gospođice neznalice, ako promjeniš socijalne uloge onda ti nisi žena, jer žena je socijalna uloga. Dakle, ja ovdje i ne pričam sa ženskom osobom nego sa tobom, pa zvuči čudno kad kažeš ''kada budeš spreman da pričaš sa ženom'', kad ovdje niko nije žena.

Naravno, možeš ti da kažeš da je pojam žena obuhvatao elemente od 1 do 5, i da bi ti izbacila prva četiri i dodala 6,7 i 8 (jer si pametnija od čitavog čovječanstva i štasvene), pa bi nova socijalna uloga žene bila od 5 do 8. Ali onda si ukrala termin za neku sasvim drugu socijalnu ulogu, koja očigledno ne označava ženu.

mac

Ako dugajlija, plavokos, i filmofil nisu socijalne uloge zašto bi specijalno žena bila? Možda ona trenutno jeste, ali ne mora da bude.

Josephine

@Životinjice

A otkud ti znaš koja je socijalna uloga žene i šta ženu čini ženom?  Ah, da, rekli su ti tvoji mislioci, sve beli muškarci u poziciji moći i dominacije.  :roll:

Postoji socijalna uloga ljudi i biološka uloga polova. Ne može da postoji društvena uloga polova. To je kategorija smišljena radi lakše manipulacije i preuzimanja moći. I gle, socijalna uloga žene se, trenutno, najviše i svodi na obitavanje u senci muškaraca.

Društvene uloge polova osmisli su, kao što samo ime kategorije kaže, ljudi. Ljudi mogu i da ih promene/ukinu.

Albedo 0

Žena je riječ. Riječi su elementi jezika. Jezik je društveni fenomen. Jezikom se definišu riječi. Jezikom se definiše žena.

Životinja sa vaginom i 46 hromozoma nije žena.

Boli mene uvo da li ti ženu smatraš konstruktom patrijarhata, zarad manipulacije i preuzimanja moći.

To su tvoje ocjene elemenata od 1 do 5.

Ali ubacivati nove elemente, bez obzira da li su oni kompatibilni sa ranijim, neć moći a da se ne uništi pojam žene.

Nije moj problem što ti nisi žena, time ćeš sama morati da se pozabaviš.

Kao što neke nisu psiholozi već psihološkinje, kad je žena već patrijarhalna propaganda, onda lijepo reci da si ženskološkinja. Žena nisi. Sve što pišeš je upereno protiv žena.

Josephine

Ja se smatram ženom.

A sve što pišem usmereno je protiv nametnute društvene uloge žene.

Kao što rekoh, ko ti je kriv što si ograničen u razmišljanju i poimanju sveta.

Edit: ah, da, krivi su ti tvoji beli mislioci...

mac

Quote from: Bata Životinja on 29-12-2011, 15:17:46
Žena je riječ. Riječi su elementi jezika. Jezik je društveni fenomen. Jezikom se definišu riječi. Jezikom se definiše žena.

Jezik definiše ženu? Da nema jezika ne bi bilo žene? Ne bismo znali ko je žensko, a ko muško? Well, sreća pa imamo jezik. Samo, mislim da je jezik u poslednjem iskazu tako široko upotrebljen da ne mora ni da se spominje, otprilike kao da si rekao priroda ili Bog. "Prirodom se definiše žena" je podjednako ispravan iskaz. Ali to nije tema rasprave, nego je tema pitanje da li se društvom definiše žena. To za sada nije dokazano.

Josephine

To se batica igra lopte sa logosom, ali gubi...

Albedo 0

naravno da jeste dokazano.

Žena u prirodi: dlakave noge, možda i brci, agresivna, možda i ratobornija od muškaraca, a možda i veći ubica drugih životinja (zbog majčinskog instinkta da prehrani potomstvo). I da, ona je samo žena zato što su je antropolozi nazvali ženom. Životinja koja prilikom razmnožavanja nosi plod u utrobi je početna, nedruštvena i nejezička tačka.

Žena u društvu jeste žena u jeziku. Ne postoji društvo prije komuniciranja. Tek kad toj ženi zatreba pomoć, možda dostava hrane i zaštita u 9. mjesecu trudnoće, pojavljuje se komunikacija. Kao danas sladoled koji muž kupuje supruzi u drugom stanju.

Ne trebaju mi ''bijeli mislioci'' da bih znao šta jeste društvno a šta nije.

Žena kao pojam ne postoji u prirodi, jer je žena pojam nastao analitičkim mišljenjem, a životinje nisu sposobne da analiziraju, nisu sposobne ni da pamte, da stvaraju tradiciju, jer jezik je tradicija, i društvo je tradicija, zato već rekoh, mi se ne rađamo u socijalnim pustinjama koje priželjkuje D. već u društvu koje je nastalo višemilenijumskom naslagom iskustva.

A povrh toga, žena je norma a ne fakat. Fakat su dlakave noge, norma je depilacija. Fakat je ''slobodan izbor'', a fakat je i da muškarci neće biti sa ženama koje ih optužuju da su bili robovlasnici u prethodnom periodu. Fakat je takođe da gospođica neznalica u startu griješi jer podrazumijva da se muškarc ponašaju iracionalno a žene racionalno, što je antinaučna postavka i licemjerje s ulice.

U naučnom istraživanju ili su svi ljudi racionalni pa se istražuje kontekst, ili nisu racionalni pa se istražuje psiha.

Ali neće biti da su samo muškarci iracionalni ili obrnuto. Te uličarske fore zadrži na ulici.

Josephine

Ja, zapravo, ne okrivljujem muškarce. No, oni nasleđuju sistem koji ne preispituju, a donosi im mnogo koristi. Vrlo je racionalno koristiti druge zarad ispunjenja sopstvenih ciljeva, pa čak i nesvesno.

Nisu to naslage iskustva, već naslage navika u nametnutim odnosima moći.

Nikada nisi video ženu sa dlakavim nogama?

Father Jape

Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Boban

Batice, kada raspravljaš s nekim, probaj da izbegneš epitete gupačo, budalo i takve stvari. Razmena mišljenja može sasvim lepo da protiče i bez toga.
Ako s nekim nećeš da raspravljaš ili smatraš da je beznadežno, onda nemoj... U ovom konkretnom slučaju, još nisi prešao granicu (sem na jednom mestu zamalo) ali neka tako i ostane.
D. je divna draga osobica koja želi više za sebe i žene, ali nasilni muškarci to ne dopuštaju pozivajući se na tradiciju i davno uspostavljene odnose.
Njena nesreća što je tako je iskrena i ako joj ne možemo pomoći, svakako nema razloga da je vređamo.
Ko nije sposoban da izađe s njom na kraj bez da počne da je unakarađuje rečima, bolje da je i ne dira.
Ona nije došla na forum i počela da vređa ljude, već da iznosi svoj stav s kojim se uglavnom ne slažemo.
Ne kažem da ju je lako trpeti, ali onog momenta kada krenemo da je psujemo i pretimo batinama, izgubili smo.

Albedo 0

Quote from: D. on 29-12-2011, 16:09:37
Ja, zapravo, ne okrivljujem muškarce. No, oni nasleđuju sistem koji ne preispituju, a donosi im mnogo koristi.

ne okrivljuješ mene već čitav moj rodoslov

i te gluposti da trenutni sistem donosi muškarcima korist, da je to tačno muškarci bi živjeli duže od žena, a ne bi bili izloženi višestruko većem stresu zbog takvog sistema

mac

Quote from: Boban on 29-12-2011, 16:22:08
Ona nije došla na forum i počela da vređa ljude, već da iznosi svoj stav s kojim se uglavnom ne slažemo.

E sad, da prividno pređem u drugi tabor, istina je da D ne počinje uvredama, ali voli da se autoritarno uvek postavi iznad sagovornika, i da istiskuje tuđe mišljenje, da tako kažem. Moguće je da nekog takvo ponašanje više iritira od vređanja.

Boban

Ako te neko gađa i pogađa grudvama i to te mnogo nervira, ipak nemoj uzvraćati kamenjem.

Albedo 0

ako te neko gađa grudvama dok sjediš u bioskopu, pozorištu, kafani, obično ga izbace napolje pa ne moraš da ga gađaš praznom flašom

Josephine

Dosad si ti uvek upadao u bioskop u kojem ja već sedim...

Albedo 0

to jedino ako sam ja snimio film koji gledaš

Josephine

Dosadan si kao ovi grozni bolovi u donjem stomaku koji upravo dokazuju da sam žensko...

Albedo 0

čudno, izgleda da si mnogo drskija u ne-pms periodu, baš obrnuto od prave žene

Josephine

Batice, od ovakvih bolova gubi se i dah u pojedinim trenucima, a kamoli drskost...

Ali tebi se dopada kada sam drska, znam ja... Zato stalno upadaš nepozvan sa nekakvim prežvakanim teorijama.

Albedo 0

teško, jedino je ta kvazifeminsitička teorija laka za žvakanje, na pravoj teoriji se svaki put zagrcneš...