• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Boban Knežević - SLOBODANIDA (2014)

Started by Boban, 25-08-2014, 00:05:31

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

scallop

Quote from: Boban on 22-11-2014, 12:55:27
ja sam odgovoran za sve, naravno.
U toj rečenici postoje neke čudne permutacije koje su nastale ko zna kako; za koji dan ide u štampu drugo izdanje pa će sve to biti popravljeno.

A da sačekaš koji dan, pa da menjamo moj za tvoj (a Nightflier nek misli šta god oće)? Ima toga previše za moj ukus, a nadam se i za tvoj.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Albedo 0

Željko Samardžić, Aca Lukas, Džejms Hetfild...

Nightflier

Quote from: scallop on 22-11-2014, 13:12:26
Ima toga previše za moj ukus, a nadam se i za tvoj.

Šta da kažem osim da zavidim...
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Nightflier

Quote from: Pizzobatto on 22-11-2014, 13:18:12

Dakle,

Seljak, ljakse i seljačina? :D
First 666

Ghoul

Quote from: Boban on 22-11-2014, 11:00:14
ti baš nisi shvatio roman; aje nađi neko drugo mesto da prosipaš svoju nemoć, zavist i opsesije...

nisam shvatio roman jer me naprasno više ne zanimaju teme i ideje - samo zanat. a ovo je zanatski skandalozno loše 'osmišljen' i napisan roman.
plus mu se 'glavni junak' javlja niotkuda tek u drugoj polovini - baš radikalan konceptualizam, ili već tako neki '-izam'... zstef će objasniti, čim mu gusle dođu sa remonta.

nego, bila bi fora idući put kad se neko pređe da te pozove na televiziju, da ti voditelju pred kamerama pokloniš HAARP sa rečima 'u jednoj noveli tu ja sam glavni junak'.
ni to, strogo gledano, neće biti istina, ali će istini biti znatno bliže...
https://ljudska_splacina.com/

Boban

Quote from: Pizzobatto on 22-11-2014, 13:00:58
zašto bi se popravljalo, pa ko god naručuje tri flaše alkohola u kafani taj koristi istu gramatiku  8)

možda sam bio pripit kada sam pisao taj detalj... Ali sam siguran da bi Bata bio savršen čitač za ovu knjigu, jer bi potpuno zanemario tehnološki aspekt SF-a koji se Radmilo sprema da vivisecira i zadržao se samo na političkim aspektima romana.

Nevezano za sve ovo, mnogo bolje primaju roman ne-SF ljubitelji jer njima taj SF okvir jednostavno ništa ne znači, skoncentrišu se samo na priču. Stvarno mi se jebe da li postoji bolja lokacija za gradnju tog objekta. Naravno da postoji, ali uvek postoji. Svaka lokacija se može osporiti. Ali ova moja ne, jer u sebi krije klicu nečeg daleko šireg.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Albedo 0

Nightflier krši ljudska prava narkomana i Škota!

Kimura

Quote from: Nightflier on 22-11-2014, 13:19:11
Quote from: Pizzobatto on 22-11-2014, 13:18:12

Dakle,

Seljak, ljakse i seljačina? :-D

Seljak, seljačina, džiber?

Albedo 0

najvećeg rok genija nazivaju seljačinom i džiberom, oprosti im, Bože, jer ne znaju šta čine!

scallop

A da se malo primiriš? Obećavam ti dobro krljanje o Platonu, platanima i plutonima negde drugde, kasnije.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Albedo 0

ali, oni diraju Hetfilda!

uostalom, u Rašanima su naručivali krčage a ne flaše pića, pa ne može da se poredi!

scallop

Ko te gurno da ga pominješ? Ponekad moramo da budemo obazrivi i prema piletu dok ga obezglavljujemo.

Nightflier

Quote from: Pizzobatto on 22-11-2014, 13:37:27
najvećeg rok genija nazivaju seljačinom i džiberom, oprosti im, Bože, jer ne znaju šta čine!

Čovek je čist rednek ko suza. And proud of it.
First 666

Nightflier

First 666

Boban

Quote from: Ghoul on 22-11-2014, 13:25:14
nisam shvatio roman jer me naprasno više ne zanimaju teme i ideje - samo zanat. a ovo je zanatski skandalozno loše 'osmišljen' i napisan roman.

samo se ti drži stojana popivode i ne zalazi među ljude... tako će biti najbolje za sve.

scallop

Samo da javnem: upiši me na spisak onih koji su pročitali SLOBODANIDU.

Boban

uh... to možda i nije najlepša vest za ovaj dan.

scallop

Možda i jeste. Ima tu jako dobrih mesta. Nek se do sutra ujutro slegne. Voleo bih da smo ranije više razgovarali, ali kod tvojih izdanja vreme nikad nije nepovratno izgubljeno.

Boban

Naravno... odgodiću štampu drugog izdanja za deset dana da bih uneo sve od primedbi sa kojima mogu da se složim.

scallop

Do petog izdanja ćemo imati kompletnu priču, pa će oni koji su kupili prvo izdanje moći da kupe something completely different.

scallop

PATOLOGIJA PISANJA ROMANA

Savremena paranoja od spojlera u komentarima knjiga i priča u velikoj meri opterećuje komentatora i gotovo ga onemogućava u najvažnijim delovima prikaza. Ispada da se može pisati o svemu samo ne o sadržini knjige. Cvrc! Kako uveriti čitaoca da treba ili ne treba da pročita neku knjigu, ako mu ne kažemo šta će da čita? Da pišemo o konstrukciji, stilu, likovima, naraciji, ali ne o zapletu, raspletu i ključnim mestima i detaljima?  Pa, da pokušam.

Na mnogo mesta sam napisao da se pisac najlakše vidi u svojim knjigama. Da bih precizno smestio meru razgolićavanja, postoji i moja opaska o skidanju gaća pred čitaocem. Roman SLOBODANIDA još jednom potvrđuje tu tezu. U njemu jasno vidimo i Bobanovu ekstremnu potrebu da prikrije svoje motive, ali i jaku samouverenost da ide pravim putem. Taj ,,pravi" put se ogleda u tvrdoj formi romana koji se sastoji od šest poglavlja, osam informativnih poruka u vidu novinskih članaka objavljenih u šest dana trajanja romana i tri, kako sam ih ja nazvao, ,,Igre šege" u Ševeningenu sa fragmentima ugovaranja primene avatara. Čvrst skelet, nema šta. Boban ne voli da informiše u samom tekstu romana. Tako odatle saznajemo gotovo sve detalje koje bi čitalac morao pažljivo da memoriše, ali, pošto je nesigurnost drugo Bobanovo lice, naći ćemo i u romanu niz informacija, koje povremeno znaju da opterete. Da bi zamešateljstvo bilo veće, tu je i niz dezinformacija, pa vi vidite kako ćete proći kroz sve bez plajvaza i papira za beleške.

Obično nemam primedbe na Bobanov stil. Posle toliko objavljenog i ne može biti drugačije. Tu i tamo ponešto šta meni bode oči, a ne mora nekom drugom. ,,Nelagode" i druge ,,književničke" reči, nakaradni participi koji štete ritmu kao makadam pod Sitroenom, a posebno aorist od glagola ,,behati". Ima i bosanizama, ali Boban je nativni Bosanac, pa šta ću. Inače, to je lep, ritmički rukopis i moglo bi se mnogo toga od Bobana naučiti, da ne vodi politiku dopisivanja i prerade svojih knjiga, pa u nekoj verziji sve rogobatnosti nestanu.

Priča je zapletena oko napora da se domet kontrole i autonomije avatara poveća do univerzalnih razmera. Naizgled dobra zajebancija u Karuselu, tipa zabava na Savskim splavovima, krije daleko veće ciljeve. Brzo ćete naići na jedan naizgled marginalni slučaj babe i unuke zapletene u jednom liku, ali ćete do kraja čitanja videti da je to središnje mesto romana, a sve što se događa samo usputno spoticanje.

Boban je u najavi obećao ekstra novum, ali je roman realizovan bez tog novuma. Novum postoji ako je obrazložen, a Boban je tu malo kratak, pa meandrira i ostaje nedorečen. To će smetati meni i ljubiteljima tvrđe, pomalo SF fantastike i nikome više. Uglavnom ćemo saznati sve o potencijalima, a ništa o samom novumu. Ono šta smo dobili ne razlikuje se od androida, kiborga, replikanata i svih drugih verzija neljudi sa ljudskom svešću. Naravno, možda sam ja u krivu, ali meni je teško dokazati drugačije.

Duboko sam uveren da se uvodno poglavlje mora ozbiljno preraditi. Poglavlje nas zamajava na pedeset strana i sve što dobijemo je opis Karusela, pozicioniranje na malo tesno ostrvo, što će uticati na dalji tok priče. Dobijamo i gomilu poznatih likova, poimenice više nego što je postigao Skrobolja u Tesli, čak se pominje i Filip Višnjić, koji se ne pojavljuje na sceni, a ni kasnije u romanu. Slepac jedan homerski. Imam još ozbiljnih primedbi na taj deo, ali ću o tome privatno.

Drugo poglavlje nas upoznaje sa mehanizmom angažovanja likova i to mu je jedina funkcija.

Zato, ćemo obilno biti nagrađeni od poglavlja o Luni Lu. Tu je Boban sasvim na čvrstoj podlozi i vraća veru u sebe. Još ću samo napomenuti da je Dimitrije Vojnov rekao istinu u emisiji gde je tvrdio da je on glavni lik u romanu. Sumnje su tlapnje, mogao bih sa njim u romanu da nastavim do 500 strana. Ali, za mene važi tvrdnja da u bilo kojem romanu vidim još jednu priču. Svi ostali likovi spadaju u NVO (naoružanje i vojna oprema).

Ukupno, nisam nezadovoljan, a i čitaoci će biti zadovoljni sa nekom verzijom romana do pete verzije. Možda i transforamacija bude zanimljiva.

Boban

Prvo poglavlje nije zamajavanje, ali je namenjeno čitaocima koji nemaju nikakvo iskustvo sa avatarima, robotima i replikantima, da ih postupno uvede u jedan potpuno fantastičan svet. Ja se nekakao nadam da ću takvih čitalaca imati mnogo više nego ljubitelja SF-a.
Drugo poglavlje ukazuje na veliku dozu dezinformacija koja prati ceo projekat i treba da bude ključno u tom smislu, da čitalac spozna lelujavost i nedohvatnost realnih događaja.
A od Lune Lu kreće glavna priča... OK, možda je ta ekspozicija malo prevelika za ovolicki roman, ali opet, čini mi se da je neophodna, da polako uvede čitaoce u taj svet, da im daje šansu da se udobno smeste, da im malo uzdrma tačku gledišta u drugom poglavlju i onda kreće rokenrol...
Što se tiče novuma, da li Vels objašnjava kako radi vremeplov? Ja se bavim posledicama i mogućnostima novuma, a ne tehnološkim aspektima, čini mi se da je to vrlo legalno i prihvatljivo...

scallop

Raspitaj se kod Miće. Ne moraš dokazivati novum, ali mora da bude - NOV. Tvoj novum nije nov.

Boban

hm... novum se odnosi da postoji nešto novo u odnosu na našu stvarnost, a ne novo u odnosu na to da niko drugi nikada nije pomenuo.

Ghoul

ha ha. čak i boban bolje barata teorijom sf-a od skalopa.
mada, to i nije tako teško, ali opet... :D

scallop

Očigledno sam opasniji po Ghoula od Bobana. Onda se obojica raspitajte kod Lidije.

Ghoul

ma raspitaj se ti kod tvojih seljaka na pijaci, oni će ti sigurno potvrditi da novum mora da bude nov, to je ta logika.

scallop

Raspitao se. Moji seljaci kažu da su pametniji od tvojih seljaka.

Boban

Što se tiče korišćenja avatara od ljudi koji traže zabavu i uzbuđenje, ja sam možda inovator toga na svetskom nivou; naime, moja priča "Protiv Irvinga" iz 1981. godine je direktno korišćenje avatara u ove svrhe. Ja sam zapravo preteča kiberpanka, jer je Gibson svoju čuvenu priču "Kako smo popalili Kromu" objavio godinu dana kasnije.
Naravno, nije Gibson znao da ja postojim kada je počeo da menja istoriju SF-a, ali ni ja nisam znao da će te promene uslediti, a pisao sam u tom univerzumu.

scallop

Nemoj da obmanjuješ ljude. "Protiv Irvinga" je bila igrica u kojoj si neprestano ubijao svog junaka. Uostalom, ima toga i u dionizijskim bahanalijama, odnosno, sve je Kepler pre tebe napisao, što bi rekla Libeat.

Boban

sećanje te izdaje, glavni junak u početku misli da je to u čemu učestvuje bezopasna igrica, ali u nekom trenutku shvata da je sve mnogo ozbiljnije.
Kod mene uvek postoji nekoliko preokreta...

scallop

Tebe izdaje pamet. Tu priču beskonačno ponavljaš, sve do Poslednjeg Srbina, i ja ću da je nađem i ponudim na ZS, pa nek neko drugi prosudi.

Ghoul

Quote from: scallop on 23-11-2014, 14:57:58

od tebe i tvojih beslovesno-senilnih lupetanja svi su pametniji, pa i seljaci koji kažu da su pametniji od mojih seljaka.

Stipan

Quote from: scallop on 23-11-2014, 16:11:56
Tu priču beskonačno ponavljaš, sve do Poslednjeg Srbina, i ja ću da je nađem i ponudim na ZS, pa nek neko drugi prosudi.

U stvari, mnogi imaju svoju priču koju neprestano variraju.
Nije to baš tako neobično, možda čak ni toliko loše.

scallop

Quote from: Ghoul on 23-11-2014, 17:11:24
Quote from: scallop on 23-11-2014, 14:57:58

od tebe i tvojih beslovesno-senilnih lupetanja svi su pametniji, pa i seljaci koji kažu da su pametniji od mojih seljaka.

Bljutavo je tvoje ponašanje. To se ne stiče u školama.

Ghoul

da li bi doktor angelakis izvoleo malo razraditi ovu svoju tezu:

Quote from: scallop on 23-11-2014, 13:13:50
Ne moraš dokazivati novum, ali mora da bude - NOV. Tvoj novum nije nov.

nešto mi govori da neće, odnosno ne može.
nazovite to mojim seljačkim šestim čulom.
zapravo, skalop će ga nazvati kako god, ali da obrazloži svoje lupetanje - to svakako neće.

scallop

Šta će ti? Ti se baviš razrađivanjem tuđih knjiga.

Ghoul

ništa se ti ne brini čime se JA bavim, ima ko to ume da čita i vrednuje a ti svakako nisi taj, nego bolje objasni cenjenom auditorijumu ovu smelu tezu, citiranu gore.
ili barem odmah priznaj da si lupio glupost, umesto što se tako jadno koprcaš.

scallop

Veliko ti JA. Dojaja, što bi rekao naš zajednički prijatelj. Nego, JA, da sačekamo da se okupi cenjeni auditorijum, da znam kome sve delim spoznaju o novumu. Kol'ko ja vidim, tu čuči samo slabokarakterna osoba (+ hidden) i par sirotih gostiju. Čak nema ni cenjenih pratilaca Suvinovih misli, koji su posvetili neko vreme da ukažu dokle ide novum, a odakle počinje fantazy. Sačekaćemo.

scallop

Stipan

Gosti nisu uvek samo gosti, ali kako se ovo pretvorilo u lični obračun, malo ko se usuđuje da se plete u diskusiju.

varvarin

Sa ili bez novuma, dovoljno poznajem Bobana da znam da to što piše vredi čitanja.
Što ću i da uradim, ovih dana.
A koliko se kome dopada...  Kako ono kažu: Neko voli popa - neko popadiju.

Nightflier

First 666

Kunac

Meni je prvo poglavlje bilo najbolje, tih prvih pedesetak strana... Pa i ono sa novinarkom nakon toga... Posle... Sve više i više sam gubio zanimanje, a kada se pojavila Luna Lu... E, to me je definitivno odbilo. Od mene 2/5.
"zombi je mali žuti cvet"

Boban

Quote from: Kunac on 26-11-2014, 09:04:48
Meni je prvo poglavlje bilo najbolje, tih prvih pedesetak strana... Pa i ono sa novinarkom nakon toga... Posle... Sve više i više sam gubio zanimanje, a kada se pojavila Luna Lu... E, to me je definitivno odbilo. Od mene 2/5.

Dakle nisi pročitao a ocenjuješ knjigu? Ili ocenjuješ to što nisi bio u stanju da je pročitaš? Ili ocenjuješ pročitan deo?
O, kakva sranja od knjiga i nepismenoće ocenjuješ većim ocenama jer ne smeš da uvrediš izdavače tih knjiga, tražiš svaki način da im nešto pohvališ, a nas, samizdate, lako je gaziti.
I kakav to problem imaš sa Lunom Lu?

Sve u svemu, lepo je znati da ti je moj roman nešto najgore što si čitao ovih dana.

Kunac

Ghoul

Quote from: Kunac on 26-11-2014, 14:09:30
Opet neka teorija zavere...

neće preboleti što si mom romanu dao veću ocenu.

Kunac

Meni može nešto da se dopane ili ne dopadne, valjda na to imam pravo. To sa izdavačima nema ama baš nikakve veze.