• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Radionica broj 57 - septembar 2016 - PRIČE I GLASANJE

Started by Boban, 03-10-2016, 13:15:31

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

saturnica

Ana

Quote from: Kimura on 11-10-2016, 22:05:38
Ana, verujem da nikome neće smetati da čitaš i prokomentarišeš prče, naprotiv.  :)

Hvala  xremyb Nisam ja baš publika za ovakve radionice i teme, ja sam više mislila tehnikalije, RASovanje za slovne greške i tako to. SF okruženje me pežorativno svrstava u Laguna tip  xfoht
Save

Boban

saturnice, tvoja priča jeste horor i jeste vrhunska.
I dalje ne mogu da shvatim kako si je iznedrila osim ako ne postoji tvoj krvavi rad na stilu i unapređenju u prethodnom periodu koji mi je izmakao. I nemoj da se sad javio radmilo da prigrabi zasluge za sebe. Ovakav prirodni talenat se retko sreće. Ona kao da je bila odnekud naplašena, premalo samopouzdanja ili previše osporavanja okoline na svim nivoima... sada, potpuno otkačena pokazala je svoje pravo lice. Grandiozna autorica u najavi.

Svi vi koji pokušavate da pišete, morate shvatiti da je dosezanje ispisanosti i lakoće stvaranja ultimativno. Kao što niko ne može da ide na trke automobila pre nego što bude dovoljno sjedinjen s vozilom, tako ni pisac nema šta da traži u obimnim delima dok ne savlada ono od čega se svako književno delo sastoji.

saturnica je taj korak napravila... ja se tačno sećam kada sam u životu prelomio pisanje, to vam dođe kao vožnja bicikla ili plivanje, jednostavno se desi nekome posle više pokušaja, nekome brže, ali nakon toga sve ide drugim tokom.

Njoj sada trebaju dobro osmišljene i razrađene ideje, da ne bi svoj izuzetan talenat traćila na trivijalne zamisli.

Najveći broj priča u ovom krugu spada u domen nedorađenih ideja; kao da ne znamo kako se to radi, kao da nismo u stanju da izvučemo maksimum iz onoga što smo započeli.
Recimo, bitanga sa svojim umirućim starcem, zaista perfektan opis tog stanja, ali on naprosto nije znao šta će s time da uradi.
hidden sa dubokom vizijom i emocijom ali potpuno bez ideje da smisli događaje koji će podupreti sve to.
kimura... najveće razočaranje ovog kola, ne najgora priča, nego najveće podbacivanje; htela je nešto u čemu se nije snašla i stvorila je priču koja ne funkcioniše. Zapetljanost kao radmilizam ali to jedino njemu uspeva da se iskobelja. Kimura mnogo gleda u radmila dok smišlja i piše, ali on njoj jednostavno nije dobra vodilja, njoj više leže jednostavnije ali emotivnije priče, ne zakukuljenost i zamagljenost motiva, situacija i uopšte svega.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Kimura

Scallop je kriv za moju priču otprilike onoliko koliko je zaslušan za Saturničunu. Zašto ne dozvoljavaš da prigrabi zasluge kad mu već spočitavaš krivicu.  xrofl

Lično se ugledam na svakog pisca čiju knjigu, priču ili bilo kakvo delo imam pred sobom, a uočim da je nešto dobro uradio. Tako je od mog detinjstva do danas, mada to ne znači da bih mogla ili htela da pišem kao drugi. Ne znam šta je za tebe u ovom slučaju ''ugledanje''.
Apsolutno sam svesna da Scallop nije ''zgodan'' za bilo kakva podražavanja - tamo gde ga poslušam, kada ga poslušam, slušao bi ga i ti. On još nije izrazio nazadovoljstvo povodom priče koju sam poslala za ovaj krug, nadam se da to neće prpoustiti.

scallop

Boban loše spava ovih noći. Sanja Lavkraftove mezimce ili električne ovce. Brani ih od mojih napada da mu ih otmem. Zaglavljuje se tamo odakle se ja izmigoljim. Nemojte njegove komentare uzimati ozbiljno. Još je u šoku šta je sve morao da pročita, kako sam sebe ne bi kažnjavao.

Mene muči samo kad će Scordisk da skuva jučerašnji ručak.

Hiddenu poruka da njegova rešenja imaju ozbiljan problem sa pitanjima: "Zašto?", "Ko?" ili "Kako?" Odnosno, on nas vozi kroz jednu priču, a završi u sasvim drugoj. To sam kod njega prilično bolno spoznao i u mnogo dužoj formi. Kad to rešimo, prigrabiću sve Bobanove zasluge.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

scallop

Čak tri glasača mi je zamerilo jer su je "već negde čitali". I ja, ne da sam čitao nego imam kod kuće "Najlepša bića na svetu", pa nisam zamerio. Ipak, prepoznali su moje "migoljenje" kroz priču, trapavo navikano kao "radmilizam", a bolje je nazvati ih "radmiloze". S njima se svakodnevno tabam, jer se trudim da nigde ne sprečavam nesvesno da se umeša. Nesvesno je jedini moj koautor i preporučujem svakom njegovo nesvesno. Kad zabasamo ono zna bolje da se izvuče.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Kimura

Ja sam tu priču čitala na ovoj Radionici, u nešto drugačijem obliku doduše. Postavio izvesni Scallop.  xrofl
I zameram što se nešto zamišljeno kao veće spakovalo u kratku formu.

Sad, ako ćemo o originalnosti, to sasvim druga priča. I zavisi od toga šta je ko i koliko čitao. Varvarin je ''prepoznao'' mnoge priče, a njihovi autori verovatno nisu toga svesni.

Stipan

Ma daj... Orginalnost je precenjena kategorija.
Ako ćemo pošteno, "Opus 64" je samo varijacija na temu nadmetanja sa đavolom.
Sve su priče već napisane, pitanje je samo koliko ćemo ih uspešno preraditi.

Kimura

''Ka drugom susretu'' je prilično nova, bar za mene. Možda je to do radmilizma, pardon, radmiloza.

scallop

Na Radionici? Sumnjam. Mada sam sklon razgovorima o temama koje me muče.

Ništa nije spakovano u kratku formu. "Ka drugom susretu" je prilog kako se postavlja karakterizacija i okruženje priče. Radionicu smatram vežbama za dobro pisanje, pa i ja vežbam.

Tvoja priča mi je ispala iz prvih pet, a bila je u prvih sedam (to sam i napisao). Sa fiktivnim se mora biti još odlučniji. Ako Hidden može da pokuša da drveće predstavi kao okupatora Zemlje, što bi logično moralo tebe da sputava. Bolje da ti zamere iskakanje nego obazrivost u ulasku u fantastičnu priču. Uskočiš u vodu jer znaš da možeš da isplivaš.

scallop

Quote from: Stipan on 12-10-2016, 10:33:25
Ma daj... Orginalnost je precenjena kategorija.
Ako ćemo pošteno, "Opus 64" je samo varijacija na temu nadmetanja sa đavolom.
Sve su priče već napisane, pitanje je samo koliko ćemo ih uspešno preraditi.

Što rekao Boban, pozdravilo te "Raskršće". Tvoja najoriginalnija priča je o čoveku koji je postao ker (i šta su mu pre toga radili). Doduše, imao si "varijacije na temu" sa konjima, ali konji su suviše velike životinje.

Stipan

Brutto cane... Je, to je pisano za onu tvoju "tabak" radionicu.
Nedavno je objavljena u zbirci priča "Ljudi bez osobina".

varvarin

Quote from: Kimura on 12-10-2016, 10:29:39
Varvarin je ''prepoznao'' mnoge priče, a njihovi autori verovatno nisu toga svesni.

Malecka napomena: Varvarin pominje neke stare priče, ali ne da bi vikao  UAAA!!  Čitam vaše radove -i  ako me  malo podsete na neke  lepe priče koje sam davno čitao, to je dobro.   Dođe mu više kao plus.

lilit

varvarine, stvarno je lepo što si tu.

planiraš li da učestvuješ u sledećem krugu? :)
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

varvarin

Volim direktna pitanja.  :)

Iskreno, nemam nikakvu ideju, za temu koju su onako raspevano  opisali  Skalop i Boban.

Kimura

A mene je čisto strah da učestvujem nakon one priče o ugledanju.

varvarin

Ti nisi loše prošla, uopšte.
Pre trideset godina, Skalop i Boban rekoše za mene da sam samozvani pisac.  :lol:

scallop

Nemoj da lažeš. Bio si zvani pisac. Inače, kakav si nikad u LK ne bi došao.

scallop

Quote from: varvarin on 12-10-2016, 11:44:04

Iskreno, nemam nikakvu ideju, za temu koju su onako raspevano  opisali  Skalop i Boban.

Stvari nikada nisu onakve kako izgledaju. False outbreak znači "lažna provala", svakodnevno smo suočeni sa desetak i jednom će da upali. Sa posledicama. O tome želim da vidim priču. Mogao sam ja da predložim da se ambiciozniji upoznaju i sa pretposlednjim romanom Umberta Eka "Praško groblje", o Simone Simoniniju koji je prikazan kao tatko na lažne provale. Ceo moj"Grbovnik" je roman o lažnoj provali "srpskih grbovnika". Dakle, u cilju pripreme, upoznati se sa varijacijama na temu da ne bismo upali u zamku da nekog ponavljamo.

lilit

Quote from: varvarin on 12-10-2016, 11:44:04

kod mene uvek samo direktno, jednostavno sam čeljade. :lol:

baš mislim da bi ti mogao da napišeš odličnu priču na ovu temu. od svih loših mogućnosti, bekstvo je bi bilo najlakše!

Dybuk

Scallope, mislim da je bolji prevod outbreak-a - u kontekstu zadatka - "epidemija" nego "provala" ;)

scallop

Sreća da su pisci uvek bili bolji pisci od prevodilaca. I, inventivniji. Već Džek pomenu buvu. To što sam pomenuo viruse i bakterije je primer, ali ne i izbor. I grčka reč epi-demos se ne tiče virusa, samo Gugl ima slabu interpretaciju.

Dybuk

Dobro, ne sporim, nego se outbreak obicno odnosi na izbijanje epidemije (zaraze)

a "provala" me asocira na home invasion, npr :mrgreen:

scallop

Kao Huni pod Atilom? Ili, Mongoli? Postoji i "provala oblaka". Oko čega se mi sporimo?

Vedro nebo

Mislim da je i engleska definicija dovoljno široka:
"outbreak - a sudden beginning of something, especially of disease or something else dangerous or unpleasant : an outbreak of cholera/food poisoning/rioting/ war..."

(Cambridge ALD)

:)

scallop

Tesna propusnost informacija je ograničavajuća.

bitanga

E sad palamudite, ili je invazija ili je zaraza.

scallop

Vi prvo da dokažete ko ste. Onoliko "pozajmica" kao u priči "Peripetije..." video sam samo kod Bate.

bitanga

Quote from: scallop on 12-10-2016, 14:51:45
Vi prvo da dokažete ko ste. Onoliko "pozajmica" kao u priči "Peripetije..." video sam samo kod Bate.

Morate prvo da mi objasnite na kakve pozajmice mislite?

scallop

Ne, nego ćete prvo da se predstavite, kako to dobri običaji određuju. Eto, ja Bobanu više ne verujem, pa isto tako i svima koje on ovde predstavlja iz ovih ili onih razloga.

saturnica

Quote from: scallop on 12-10-2016, 15:22:18
Ne, nego ćete prvo da se predstavite, kako to dobri običaji određuju. Eto, ja Bobanu više ne verujem, pa isto tako i svima koje on ovde predstavlja iz ovih ili onih razloga.
Pobogu Radmilo. Piše mu ime i prezime uz priču. Što da više učini od toga?

bitanga

Nemam nista protiv da me neko optuzuje da "drpam", drpati u umetnosti je "normalno", ali ove paranoicne ispade stvarno ne razumem

scallop

Recimo da je forum ZS prenapučen lažnim nikovima i lažnim predstavljanjem, te da imam osnova da budem paranoičan. Kad me neko dovede do toga da mi uđe u uži izbor, a da usput prepoznam bar tri jezika i bar toliko pozajmljenih priča, onda nema vrdanja dok ne saznam s kim imam posla.

Boban

misliš da mu je D. pisala priču?

Vidi, ti nisi Fipu prepoznao. Dakle, FIPU nisi prepoznao, u njegovom esencijalnom obliku. Šta ti imaš da pričaš o prepoznavanju?
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

bitanga

Quote from: scallop on 12-10-2016, 15:41:58
Recimo da je forum ZS prenapučen lažnim nikovima i lažnim predstavljanjem, te da imam osnova da budem paranoičan. Kad me neko dovede do toga da mi uđe u uži izbor, a da usput prepoznam bar tri jezika i bar toliko pozajmljenih priča, onda nema vrdanja dok ne saznam s kim imam posla.

Lazan nik je svakako, ne zovu me u stvarnosti, bar se nadam, bitanga. Ime je pak stvarno, ali anonimno. E sad jezik je jedan po meni, cak je isti i dijalekt, samo je govor drugaciji, uostalom pored engleskog i maternjeg, ja ne znam nijedan drugi jezik. Sad koje su to konkretno price pozajmljene ne znam, sta vise, usudicu se da kazem da je u ovom krugu moja prica relativno originalna, ako nista drugo jer je posla malo drugacijim pristupom, vise kao neki magicni realizam, nego ocekivani SF, za ovu zadatu temu.

Stipan

Ček malo...

Jesam li ja ovo dobro razumeo?
Tebi je, Bitango, D. pisala pozajmljenu priču na tri jezika?

bitanga

Quote from: Stipan on 12-10-2016, 16:06:03
Ček malo...

Jesam li ja ovo dobro razumeo?
Tebi je, Bitango, D. pisala pozajmljenu priču na tri jezika?

Naravno da ne. Samo me zanima koji je taj treci jezik :O

Kimura

I mene zanima zašto mačka-vanzemaljka Amber govori crnogorski, pa ne dobih odgovor.

bitanga

Quote from: Kimura on 12-10-2016, 16:10:13
I mene zanima zašto mačka-vanzemaljka Amber govori crnogorski, pa ne dobih odgovor.

Nije nego hrvatski :D ...e pa sad, nek to ostane otvoreno pitanje, izgubice draz ako kazem :)

saturnica

Quote from: bitanga on 12-10-2016, 16:13:52

Nije nego hrvatski :D ...e pa sad, nek to ostane otvoreno pitanje, izgubice draz ako kazem :)
pa kako je to meni promaklo?!?

Stipan

saturnica

Quote from: Stipan on 12-10-2016, 16:15:59
Pa kad nemaš pojma o hrvatskom jeziku...
mislim da sam samo bila brzopleta. ali, sad tek vidim koliko ima grešaka. bitango, nije ti baš to urađeno kako treba, tko god da ti je napravio croatian translate. no, bez obzira na razloge korištenja hrvatskog jezika, meni priča ima draž i svakako bi se oko nje potrudila.

bitanga

Quote from: saturnica on 12-10-2016, 16:14:55
Quote from: bitanga on 12-10-2016, 16:13:52

Nije nego hrvatski :-D ...e pa sad, nek to ostane otvoreno pitanje, izgubice draz ako kazem :)
pa kako je to meni promaklo?!?

hehe verovatno mi je slab hrvatski nesto ovih dana :-D

saturnica

pa, možda ti bolje ide s pričanjem nego s pisanjem. pisanje je loše. ne da mi se sad izvlačiti sve greške, ali ako budeš baš inzistirao sve ću ti ih pokazati.

bitanga

Quote from: saturnica on 12-10-2016, 16:25:35
mislim da sam samo bila brzopleta. ali, sad tek vidim koliko ima grešaka. bitango, nije ti baš to urađeno kako treba, tko god da ti je napravio croatian translate. no, bez obzira na razloge korištenja hrvatskog jezika, meni priča ima draž i svakako bi se oko nje potrudila.
Pa video sam i ja posle, ijekavica me muci, "svijeta zivotinja" i tako to, ne znam futur da li sam ubo... pa ja sam radio "translate" :)
Mada to je ipak vanzemaljac, ne mora bas savrseno da zna `rvacki :)

scallop

Quote from: Boban on 12-10-2016, 15:54:15
misliš da mu je D. pisala priču?

Vidi, ti nisi Fipu prepoznao. Dakle, FIPU nisi prepoznao, u njegovom esencijalnom obliku. Šta ti imaš da pričaš o prepoznavanju?

Ne lupetaj. Prvo, D. bi pisala bolju priču. Ako imam nevolju sa osobom, nikad nisam imao sukob sa piscem. Nije prošao nijedan mesec na radionici da joj nisam dao poene. Drugo, Fipu niko nije prepoznao, jer ništa osim pecanja do Zvornika nije pisao decenijama. Manje ga pamte od mene. Istovremeno sam napisao, da je kvalitetno i da mi najmanje liči na Adrijana Sarajliju, koji je isto tako sjajan pisac. Treće, sklon si manipulacijama, pulen ti ima specifično ime i prezime, glasa preko tebe, frlja se sa jezicima, troši mi Šredingerovog mačka, a ni Lillitini parcovi nisu ostali pošteđeni. I, zato, prestani da se boksuješ sa mnom, jer sam ja jedini tvoj saradnik koji te nije napustio.

lilit

skalope,
mislim da preteruješ i previše učitavaš tamo gde mu mesto nije.
dečko je  napisao priču, glasao mejlom, i sve to lepo elaborirao na temi.
meni se priča dopala, prvi deo fe-no-me-nal-an, izgubio me na mačketini i dijalogu, a opet sam glasala za njega jer je dijalog popravljiv.

scallop

Svi drugi su umereni samo sam ja nepopravljiv u preterivanju. Mogu i da odem tamo gde sam već bio. Samo recite.

saturnica

Quote from: bitanga on 12-10-2016, 16:31:18
Quote from: saturnica on 12-10-2016, 16:25:35
Pa video sam i ja posle, ijekavica me muci, "svijeta zivotinja" i tako to, ne znam futur da li sam ubo... pa ja sam radio "translate" :)
Mada to je ipak vanzemaljac, ne mora bas savrseno da zna `rvacki :)
Bitango jedna! Ne zoves se ti bezveze tako. Tek sam sada, kad sam shvatila koji si jezik macki pokusao uvaliti u usta, shvatila poantu price. Ali nema problema, sve je u redu... Bod i dalje drzi vodu. :)