• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Radionica broj 57 - septembar 2016 - PRIČE I GLASANJE

Started by Boban, 03-10-2016, 13:15:31

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

scallop

Molim bez dobacivanja iz publike. Posebno onih koji isključivo recikliraju već napisane priče.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Scordisk

@ Stipe: što da ne? Zar je bitno kada dođe ideja, valjda je bitnije šta uradiš sa njom? Ako ništa, dosta sam je okretao i držao na suvom i osvetljenom mestu, nije se ubuđavila, samo je na radionici završila.

@ scallop: tuše. Ime jeste bezveze. Prvo ime beše Natalija, ali sam pomislio da ono ne prenosi neke asocijacije. Freja mi je zvučala hladno, udaljeno, frigidno i opasno. Ipak, ascoijacija na vikinške sage može da odvuče na drugu stranu, što je loša stvar. Drugi susret, u tom smislu, nosi asocijacije više u vezi sa fabulom, i tu se slažem. Ali, šta dalje?

Mica Milovanovic

Mica

scallop

Drugo pitanje koje se uvek postavlja pred pisca je motivacija. Nemoj da pomešamo motiv i motivaciju, mada bi literarni teoretičari imali drugo mišljenje. Budući da sam literarni autodidakt, što za sebe reče Andrić, a ja se ne poredim sa njim, mogu da prihvatim i da sam analfabeta.

Dakle, pitanje motivacije iliti šta je pisac "teo da oće" je krucijalno. Ako pisac uđe u priču samo da bi je napisao, latio se ćorava posla. Pretpostaviću da je tebe u priču uterala potreba da ljudima kaže da postoje i oni koji će otići i Bogu iza nogu, samo da ih ostave sa svojim trvenjem i mlaćenjem prazne slame. Na neki čudan način i deo Macanove priče koji se odnosi na Oorta govori o istoj osobi. To znači da cenim i tvoju motivaciju, mada nisam sasvim siguran da to znaš, ali božansko nesvesno je čudo. Radi za nas i kad to ne znamo.

Miću može da asocira i na streju.

Dakle, šta je Scallop teo da oće sa pričom o Sporu. Internet je pun besmislenih najava Povratka, od Mesije do Anunakija. I svi se pitaju šta su do sada čekali. Taj motiv mi nije stran i mogao bih da navedem više mojih priča koje su me u ta razmišljanja uterala. Zgodno su mi legla ta naklapanja, pa sam svoju priču smestio 7264 godina posle prvog susreta sa vanzemaljcem (227x32=7264), mada se ispostavilo da ne pije vodu kao što nije pilo vodu Bobanovo objašnjenje da se Poslednji Srbin događa u paralelnom svemiru, jer se pominje neka fudbalska utakmica u Splitu, koja nije nikad odigrana u navedenom terminu. Izgleda da sam najzad dokazao da zakukuljeno ne valja.
Za motivaciju moram da priznam da pomalo muljam sa Radionicom. Smatram da su neki bitni elementi pisanja prilično zapušteni, pa dajem primer kako bih ja to uradio. Ovoga puta, priča je demonstracija karakterizacije glavnih likova i okruženja (setinga) priče na malom prostoru. Dobili ste likove Iliota i Hamasina, a dobri likovi mogu da nose bilo koju priču. Malo je ispalo šturo da je Iliot izvukao samo boravak u dobroj sobi, ali, siromahu i slamka u dupe prija.
Ako bude potrebno, možemo da pričamo i o nekim drugim likovima na ovoj radionici, sličnim sajkikovima u bezbrojnim TV serijama, koji imaju "glumački" zadatak da izgovore ono šta je predviđeno scenarijem.

Izvinjavam se i što sam malo spor. Pišem direktno, a sram me da se blesavim.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Scordisk

Dobro dakle, moja omiljena tema: šta je pisac hteo da kaže.

S jedne strane ne sporim da je motivacija autora potekla iz podsvesnog, i da zametak priče može da nastane iz nekog utiska, osećaja, nečega što smo videli ili čuli ili pročitali, i što je podstaklo na dalje pisanje. I ne sporim da se autori često mogu višestruko vraćati na određene teme, jer ih tu nešto svrbi, opseda i ne da mira.

E sad, kod sebe sam primetio da često imam nešto što hoću da pišem, ali da tome treba dati neku strukturu, ideju, zaplet i rasplet, da tako kažem, jer je iskustvo po radionicama pokazalo da pisanje o prolaznom trenutku, bez jasnog zaključka, ne pije vodu (mislim da je otprilike Kiš mogao da piše o kestenju u jesen i da to bude dobro, i još možda par njih, ja - jok). Uglavnom, zamerke su bile konkretne, pa često uhvatim sebe kako tragam za poentom, ispitujem logiku zapleta, trudim se da nađem kraj, nešto što će na kraju poklopiti priču. Dapače, od hiljada nf priča u Zabavniku, najbolje su mi ostale u sećanju one sa jasnom i glasnom porukom, preokretom, zaključkom: ona Živkovićeva "Kupa" kada čovek sretne sebe iz budućnosti, Blohova priča o doktoru koji je zapravo alter - ego glavnog lika (a posle preuzme ulogu ega) i neka naša domaća, čijeg autora nikako ne mogu da se setim, a ni naslova, kada minuti, dani i nedelje života postanu valuta, i samo je Bil Gejts besmrtan, dok je s druge strane Dunava trava i dalje zelena (he he, jesam bio zaludan klinac)

Elem, tu se često nađem u buli, jer na kraju ostane pitanje da li sam uspešno preneo poentu priče, da li sam dao dovoljno natuknica da čitaocu prenesem ideju, a da je ne crtam CRVENIM slovima na kraju(prvih četiri kruga radionice, kada sam prvi put nešto naškrabao, niko ništa nije razumeo, a moj lični i personalni uspeh mi je bio kada mi je Stipan rekao da je razumeo poentu). Doduše, i dan danas mi deluje kao da često ljudi drugačije protumače ono što sam mislio da kažem. Ovde, konkretno, u Kreji, ideja je bila da dva vojnika, u susednim rovovima, mogu da postanu saveznici, ako su daleko dovoljno od epicentra mržnje i propagande.

Sa Drugim susretom, međutim, i naslov i priča ukazuju na isto, da je bilo prvog susreta, kao i da se o njemu jako malo i jako mutno zna, i da je ključ zagonetke numer Iliot. Takođe je i jasno da i do drugog susreta mora doći, ali ono što mi nije bilo jasno, to je kakva je simbolika broja godina: 7264 leta? Ok, broj godina je bio jasan kada imamo broj generacija i utvrđenu meru za jednu generaciju, i nisam bio lenj, pomnožio sam i ranije, ali mi nije bilo najjasnije u kom ključu treba gledati taj podatak: kako se on podnosi prema meni, kao čitaocu, koji taj broj godina trebam povezati sa konkretnim predznanjem koje već posedujem, kako bi mi se zagonetka razrešila.

Da li je to srednjevekovni srpski kalendar, ili helenski kalendar, ili rimski? Ili persijski? Ili ga potpuno treba posmatrati u kontekstu sveta iz priče?

Dakle, ne sporim ja dobru karakterizaciju, nego me mori to što nisam na kraju bio siguran kakav je bio ishod Prvog susreta, i šta likovi očekuju od Drugog?

Ipak, smatram da je numer Iliot zaslužio svoju čistu sobu i malo vina, neće valjda satrap da preteruje

Ps. bez žurbe, ja ionako treba sada da radim, umesto da baljezgam po forumima. No, nek ide život :D:D

Kimura

Uh, možda to ima neke veze sa nesvesnim i motivacijom, a možda i nema, nego svako vidi (čita) šta mu oku prija, tek meni se u ''Ka drugom susretu'' sve vrti oko Numera Ilota. On je glavni lik, a Hamasin mu samo pomaže da se predstavi, pa verujem da je priča zbog njega ispričana. Recimo da je to čovek koji je nekad nešto umeo i znao, a to nešto nije bilo šta, već redak dar kom ni on sam više ne shvata pravu vrednost. Za ljude je vredno ono što je upotrebljivo, a Numer svoj dar nije imao na šta koristiti. To nam pokazuju sve ona pojedinosti njegovih gostovanja na tuđim slavljima (masna brada i slično). Nakon gotovo proživljenog života, pod starost, pružila mu se prilika da sebe otkrije, tačnije rečeno, stigao mu je poziv i zahtev da se probudi i pokaže šta zna. Poziv je praćen pretnjama, a da li se Numer Ilot plaši fizičke propasti? Ili otkriva da može izgibiti i nešto više od života?
Od mnogih iskušenja koja su tema pričama, ovo nije tako često obrađivano. Ja ne mogu da se setim , a nisam baš mlada. I nisam malo pročitala. Zato sam napisala da ''Ka drugom susretu'' ima draž novog.
I mislim da priča nije završena.
Nešto mi nedostaje, možda ne kraj, već poptuniji odgovor na Numerovo iskušenje.

Kimura

Za Scordiska i Stipana: svi prerađuju stare ideje, neke od nas određene zamisli prate godinama, ali mislim da je poenta ove Radionice da se u ordeđenom roku i na datu temu napiše taze priča. Ne zbog ove malobrojne publike, već upravo zato da bi se sami razvijali i nešto novo pokušali.

Stipan

Što za Stipana? Ja za svaku Radionicu pišem novu priču. Pusti Scallopa. On jednostavno voli da me štreca.

Scordisk

scallop

Svi smo mi kvarni manje ili više, a ja malo duže. Loše se osećamo kad ustanovimo da smo nešto obećavajuće beznadežno potrošili. Dobre likove posebno. Recimo, dugo sam arčio likove tragajući za onim koji može da nosi moje priče. Tako se dogodilo da sam slagao zbirku priča "Tabor na Kidisu", a da pola priča na koje sam računao nose različiti likovi. Kad vas nađe pravi lik držite se njega, kad osmislite funkcionalni svet pazite da vam se ne okrnji.

Priča o Sporu nastala je na Arhenijusovoj teoriji usmerene panspermije, pa se Prvi susret dogodio u svetu Lepenskog vira i ima priču karakterističnog imena "Oči Svetovida: Falus". Da, taj oblik je imao Spor kad se nasukao negde pod Triglavom i umešao među tadašnje ljude i, naravno, životinje. Ta priča ima ograničenje da nije kratka i da je objavljena kod izdavača, BMG, koji je ubrzo propao i čitav stok knjiga završio u nekom magacinu iz koga nismo uspeli da ga iskopamo.

Kako je Boban postavio zadatak o susretu sa vanzemaljcem, nisam mogao da pišem o prvom susretu. Jel'? Budući da sam već pisao kako se rasuo po svetu, red je bio da pišem o vremenu kad se skoro ponovo pokupio u jedinstvenog Spora. Moja je mana da volim otvorene krajeve, pa i iz ove priče može da se ode u šarene svetove koje bi Scordisk voleo da nazre. Žalim što nije.

Inače, smatram da je Scordiskova priča odlična za Politikin Zabavnik, da treba da nađe novi naslov, da posluša Bobana i ukrasi sa još par poteza partije šaha sa "škljocavim" i ništa više.

Pitajte ako ima šta još, jer jedva čekam da se dočepam Hiddena. I njegova priča je prilično zrela.

Inače, Stipan mimoilazi istinu. Treba da se seti da veći deo njegovog opusa imam u magacinu koji se nije zaturio.

Stipan

Ma gde bre mimoilazim istinu? OPUS 64 je napisan tek pošto je Boban zadao temu, a ti me zafrkavao na fejsu.

scallop

Greh što sam glasao za tu priču, umesto za fine priče koje su bile odma' tu, na dohvat, na moju tintaru. To sa nadsviravanjem je ko natpišavanje o kome sam slušao u jednom selu kod Topole, gde je pobednik uvek bila jedna cura.

Stipan

Hahhah... Glasao si zato što nisi znao da je moja. Tako ti je to sa natpišavanjem.

scallop

Boban mi još nije oprostio što sam u tvojoj priči našao dobru atmosferu, koju si pokupio iz "Čokolade". Ustvari, ti i nisi glasao, da se negde ne prevariš. Moja sudbina je da nikad nijedan od onih koji završe na listi pre mene nije glasao za mene. Poenta sa natpišavanjem je da pobedi cura. Priča ne bi bila nizašta da pobedi neki baja ili vanzemaljac?

Scordisk

Haha, dobro, dakle, zaključili smo da se ključ priče Ka drugom susretu nalazi zaturen, negde u nekom magacinu :D Ne može se više nabaviti?

A Stipanova priča nije loša, zapravo, lepo što je odskočio od standardnih likova i motiva o kojima piše, i probao nešto drugo.

Stipan

Bezveze. "Čokoladu" sam prvi put pogledao kad si mi ti rekao da je pogledam kako bi doterali atmosferu priče za ZS.

bitanga

Quote from: scallop on 16-10-2016, 21:29:39
Greh što sam glasao za tu priču, umesto za fine priče koje su bile odma' tu, na dohvat, na moju tintaru. To sa nadsviravanjem je ko natpišavanje o kome sam slušao u jednom selu kod Topole, gde je pobednik uvek bila jedna cura.

A sto bese ne glasa za moju pricu? :)

scallop

Što se, Stipane, trpaš u ring kad nisi pozvan?

@Scordisk, dobro je što ključa nema. I svejedno. Ja sam samo upotrebio jedno ime. Da mi se ne zaturi. Priča je o velikom čekanju.
Inače, na sve me podsetio neko na FB. Nabavio knjigu "Sva vučja deca" i pitao šta ima u njoj. Dakle, povlači se i razvlači, čeka svoj trenutak.

scallop

bitanga

scallop

bitanga

Quote from: scallop on 16-10-2016, 21:50:55
Tebe se i mentor odrekao.

Mentora nemam... nego nikako da mi odgovoris na pitanje.

scallop

I to sa pitanjima ti je karakteristično. Jel' ako da ti nama objasniš đe nam je Bata na Users Online dok si ti tu?

bitanga

Quote from: scallop on 16-10-2016, 21:59:01
I to sa pitanjima ti je karakteristično. Jel' ako da ti nama objasniš đe nam je Bata na Users Online dok si ti tu?

Ko je taj Bata? Je l to neki opasan baja? Kad vec nisam ja ja, da sam bar onda neko vazno mudo :D

scallop

Ne, ti si Aleksandar Petrović koji šalje priče i glasa sa posebnog naloga. Evo, svi pobegoše čim si se pojavio.

bitanga

Quote from: scallop on 16-10-2016, 22:18:28
Ne, ti si Aleksandar Petrović koji šalje priče i glasa sa posebnog naloga. Evo, svi pobegoše čim si se pojavio.

Aman covece, glasao sam sa onog istog mejla sa kog sam i poslao pricu.

Mica Milovanovic

O, bre, rešite taj problem.
Bitango. Došao si među ljude koji se poznaju. Lako možeš da saznaš za svakoga od nas ko smo i šta smo u pravom životu.
Vidiš i sam da ovde postoji nepoverenje da si neko za koga tvrdiš da nisi.
Lepo se predstaviš ko si i šta si, pa da teramo dalje...
Ako nisi spreman na to, onda ćeš do kraja virtuelnog života da trpiš maltretiranje...  :)
Mica

scallop

Postoji mala mogućnost da postoji još neko ko bi se bavio sličnim ujdurmama kao Bata. To samo Boban zna.

Scordisk

Pa dobro, der, bio bata ili ne (a što ne bi bata učestvovao sa nama na radionici? :D), 'ajde da se držimo priča. Bila je pretnja da će hidden da dobije neki opširniji komentar, a deluje mi kao da bi i on voleo da ga čuje.

Aco Popara Zver

šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

Kimura

I ja bih volela to da pročitam. Verujem da je ''Koren'' radionička priča od koje bi  moglo da se napravi nešto stvarno dobro.

scallop

Nisam ga ja zvao, ali sam znao da će se pojaviti.

Nego, Hidden je uvek dobrodošao. On spada u dobre pisce. Volim njegov ispis i imaginaciju. Već će se on javiti. Javiće se i Kimura. Toliko o novoj sceni na ZS. Nego, jesi li ti zadovoljan ili postoji nešto neodgovoreno?

scallop

saturnica

Quote from: scallop on 16-10-2016, 22:52:33
Quote from: Pizzobatto on 16-10-2016, 22:46:12
Linkin

Misliš? Ako sigurno nisi ti. Ili bi mogao toliko da izdržiš?
Ma dajte, kad se samo sjetim Linkinovih prica, nema to veze s ovim ispisom...
Edit: no opet, tko bi znao, covjek je to s vise lica..

scallop

Quote from: saturnica on 16-10-2016, 22:54:29
Linkin

Ma dajte, kad se samo sjetim Linkinovih prica, nema to veze s ovim ispisom...

Svakako. Ljudi zaboravljaju da na svakom tekstu ostavljaju svoj pečat.

Aco Popara Zver

Linkin

šta da izdržim?

što me uvlačite uopšte na radionicu...

scallop

KO te uvlači? Kako si uopšte prepoznao da neko tebe priziva? Tragao Bitanga, pa te našao? Samo me zanima jesi li se sam ponudio ili si bio pozvan u ovaj ortakluk?

bitanga

Quote from: scallop on 16-10-2016, 23:04:54
KO te uvlači? Kako si uopšte prepoznao da neko tebe priziva? Tragao Bitanga, pa te našao? Samo me zanima jesi li se sam ponudio ili si bio pozvan u ovaj ortakluk?

A sta je tvoja teza? Da je on napisao moju pricu?

scallop

Aco Popara Zver

scallop

Quote from: Pizzobatto on 16-10-2016, 23:13:02

vidiš da je scallop pobrljavio

To je dobar argument. Pobrljavio, deluzije, paranoja... Rizično je meni poverovati bilo šta. Može da vam se zapati. False outbreak! Pazite se!

scallop

Ah, da! I pijem. Svaki dan dok se ne ušljemam. Udvajaju mi se slike. Od dvojice mi se čini jedan, pa od jednog dvojica. Moram da trgnem još jednu jer mi nedostaje vrli organizator. Ima drugu frku.

Sad pozivam sve ozbiljne učesnike radionice da ozbiljno shvate ovo šta se događa, da su prevare svakodnevna pojava i da će jednom, neka, naneti veliko zlo. Priča o podmetanju virusa i bakterija je samo jedan primer. Napišite nam priču o podmetačini koja će trajati više vekova, ove sadašnje su samo iskušavanje naše sposobnosti da nasednemo. Odustanu čim ih ulovima, ali naći će nešto što može da traje dovoljno dugo da se značajno istrebimo. To je jedini način da prirodnih resursa bude dovoljno.

Sutra o Hiddenovom "Korenu", ako bude raspoloženja. Ajd', živeli! xdrinka

bitanga

Quote from: scallop on 16-10-2016, 23:41:24
Ah, da! I pijem. Svaki dan dok se ne ušljemam. Udvajaju mi se slike. Od dvojice mi se čini jedan, pa od jednog dvojica. Moram da trgnem još jednu jer mi nedostaje vrli organizator. Ima drugu frku.

Sad pozivam sve ozbiljne učesnike radionice da ozbiljno shvate ovo šta se događa, da su prevare svakodnevna pojava i da će jednom, neka, naneti veliko zlo. Priča o podmetanju virusa i bakterija je samo jedan primer. Napišite nam priču o podmetačini koja će trajati više vekova, ove sadašnje su samo iskušavanje naše sposobnosti da nasednemo. Odustanu čim ih ulovima, ali naći će nešto što može da traje dovoljno dugo da se značajno istrebimo. To je jedini način da prirodnih resursa bude dovoljno.

Sutra o Hiddenovom "Korenu", ako bude raspoloženja. Ajd', živeli! xdrinka

Ove je sve vrlo veliki kompliment u stvari, pohvala za moju pricu :) ...hvala :)

PS Vec sam napisao pricu o laznoj epidemiji i u neku ruku ima podmetacina, ali drugacije prirode.

Stipan

Pa dobro... Sad je već sasvim jasno koje priče idu, a koje ne idu u "Zabavnik".

... Ajmo dalje...

scallop

Stipane, imam za tebe dobru i lošu vest.

Dobra vest je da ja ništa ne odlučujem o pričama za PZ. Loša vest je da Boban odlučuje.