• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Radionica broj 57 - septembar 2016 - PRIČE I GLASANJE

Started by Boban, 03-10-2016, 13:15:31

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

bitanga

Quote from: saturnica on 12-10-2016, 17:13:23
Quote from: bitanga on 12-10-2016, 16:31:18
Quote from: saturnica on 12-10-2016, 16:25:35
Quote from: Stipan on 12-10-2016, 16:15:59
Pa kad nemaš pojma o hrvatskom jeziku...
mislim da sam samo bila brzopleta. ali, sad tek vidim koliko ima grešaka. bitango, nije ti baš to urađeno kako treba, tko god da ti je napravio croatian translate. no, bez obzira na razloge korištenja hrvatskog jezika, meni priča ima draž i svakako bi se oko nje potrudila.
Pa video sam i ja posle, ijekavica me muci, "svijeta zivotinja" i tako to, ne znam futur da li sam ubo... pa ja sam radio "translate" :)
Mada to je ipak vanzemaljac, ne mora bas savrseno da zna `rvacki :)
Bitango jedna! Ne zoves se ti bezveze tako. Tek sam sada, kad sam shvatila koji si jezik macki pokusao uvaliti u usta, shvatila poantu price. Ali nema problema, sve je u redu... Bod i dalje drzi vodu. :)

Sta, sta ? :D :D

bitanga

Ja sam namerno ostavio mesta, da se prica moze tumaciti i iz politickog i istorijskog konteksta :) , ali sam pre svega pricu posao kao neku moju interpretaciju "kosmicke strave" i nemocnosti covecanstava pred smrcu i bolescu sa jedne strane, i alenfordovske sprdacine sa druge.   :-|

hidden

Quote from: scallop on 12-10-2016, 09:09:53
Boban loše spava ovih noći. Sanja Lavkraftove mezimce ili električne ovce. Brani ih od mojih napada da mu ih otmem. Zaglavljuje se tamo odakle se ja izmigoljim. Nemojte njegove komentare uzimati ozbiljno. Još je u šoku šta je sve morao da pročita, kako sam sebe ne bi kažnjavao.

Mene muči samo kad će Scordisk da skuva jučerašnji ručak.

Hiddenu poruka da njegova rešenja imaju ozbiljan problem sa pitanjima: "Zašto?", "Ko?" ili "Kako?" Odnosno, on nas vozi kroz jednu priču, a završi u sasvim drugoj. To sam kod njega prilično bolno spoznao i u mnogo dužoj formi. Kad to rešimo, prigrabiću sve Bobanove zasluge.

Ako je bilo bolno, primi moje iskreno izvinjenje.

Sa komentarom "krene iz jedne priče a završi u drugoj", u ovom slučaju ne mogu da se složim, ali bih cenio ako mi pomogneš da razumem. Isto je sa pitanjima sa kojima kažeš da kuburim...ovu priču pratimo kroz dečaka, mislim da ne bi trebalo detaljisati oko očeve motivacije (mada razmišljam o ovome, možda grešim).

Ko - dečak
Kako - sa ocem, vozom
Šta - veruje da ide da ponovo sretne majku

Nemoj me krivo shvatiti, ne koprcam se, ali značilo bi mi konkretnije. Boban je dao nekoliko smernica (posebno ona sa dijalogom u vozu) koje ću sigurno pokušati da sledim pa ćemo videti gde će da odvedu. Za vikend ću pisati i još jednom hvala svima!

bitanga

Sve je to super, samo me je Radmilo zbunio, ja jos uvek ne znam ko sam, niti kojim to sve jezicima govorim :D

Boban

Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

bitanga

Quote from: Boban on 12-10-2016, 23:47:39
A znaš li poreklo reči bitanga?

Neke Svabe ili Ugri pretpostavljam, tako zvuci, mada nisam bas siguran sta je rec prvobitno znacila.

Boban

Kada su Srbi došli u današnju Vojvodinu i susreli se sa Švabama, išla im je na živce njihova ljubaznost. Šta god kažu ili pitaju, Švabe završe sa "bitte, danke" pa otud one bitedanke i vremenom bitange. Eto primera kako dve lepe reči kao što su hvala i molim Srbi bez napora izmetnu u suprotnost.

Mica Milovanovic

Kažu da je to još od ranije:

Скитница, онај који проси...
Када су у средњем веку на ове просторе долазили немачки рудари Саси да раде у рудницима, наши стари преци су први пут чули неке немачке речи. Тако, једне прилике неки Саси су скитничарили и нису имали шта да једу. Па су да би добили нешто да једу изговарали реч "Бите" а када би и добили тражени оброк захваљивали речју "Данке". Тако су тада ове људе који скитничаре прозвали од БИТЕ И ДАНКЕ БИТДАНКЕ односно БИТАНГЕ.

Inače, odavno u upotrebi u srpskom smislu "skitnice, prosjaka" Imam i  primere iz 1842, još pre Vuka:

Kopirajte ovo u neki pretraživač, ne umem da napravim link

http://istorijskenovine.unilib.rs/view/index.html#panel:pp|issue:UB_00039_18440601|article:pageDiv5|query:битанга

Mica

bitanga

bi-tanga, tanga za biseksualce  xdrinka ... eto etimologije xnerd

Boban

Pa Srbi i Nemci su se na ovim prostorima masovno sreli u XVII veku.
Ali može da bude i ovo i ono, nesumnjivo je bitte/danke osnov.

bitanga

Sveznajuca wiki kaze ovo "From Hungarian bitang, from Old High German bintunge ‎("robbery")."

Boban

i šta sad, veruješ više Wikipediji nego meni?

Mica Milovanovic

Ja bi više verovao bitangama  :) .

Hungarian-English dictionary

bitang
[/color]adj[/i][/color][/b][/size]
Mica

bitanga

bitange su zenica svacijeg oka, potrebno ih je cuvati i negovati :D

bitanga

Quote from: Boban on 13-10-2016, 01:55:52
i šta sad, veruješ više Wikipediji nego meni?

Pa realnije mi deluje... bas se poklapa sa nemackom recju "bintunge".

Scordisk

Quote from: scallop on 12-10-2016, 09:09:53
Mene muči samo kad će Scordisk da skuva jučerašnji ručak.

Belo meso je bilo žilavo i zagorelo, ali je pečeni paradajz sasvim fino ispao (mada je bio mastan). Situacija se tako ispostavila da sam morao popiti i pivo, a gde je jedno pivo, tu ih je i pet, pa mi se nije dalo da pijan jurim tipke po tastaturi. Dapače, posle petog piva izgubim oštricu, pa ne mogu pošteno kritikovati priču. Pošto sam zagovornik funkcionalnog alkoholizma, uzeo sam da crtkam, čisto da budem dovoljno produktivan.

E, ali nisam zaboravio! Doduše, moram da revidiram komentar. Priču sam čitao sveukupno pet ili šest puta: prvo na smrskanom mobilnom u autobusu, kada su priče objavljene, i shvatio sam da tako neće ići, pa sam je pročitao i kući, onda jednom pre komentara, i sada, još jednom il' dvaput, kada rekoh da ću detaljnije da se objasnim. Do sada sam, računam, razvio blaži stokholmski sindrom prema ovoj priči, pa čak mislim da svaku radioničarsku črčkariju treba čitati u besvest - da ti drugu perspektivu.

Mada!

Zamerka ista i dalje stoji, samo bih je preformulisao: nema mora nepoznatih pojmova, samo je jedan jedini pojam nepoznat, ali on je vel'ki, velk'ki ko more.

Ali prvo da se objasnim. Kada se zevzečimo po radionici, ja priče ocenjujem po dve kategorije: stil, odnosno, da li autor piše tako da meni prija da to  čitam, što se podrazumeva da je čisto subjektivna stvar, i druga stvar je fabula, odnosno, da li je uverljiva, da li je na čvrstim nogama ili je naivna, ali, i to je meni dosta bitno kada čitam ovo što zovemo crtica, a to je kako je ta poenta ispričana.

Kao čitaocu, to mi je neki tajni alhemijski recept, koji najbolje uspe kada čitalac i autor zajedno doguzeljaju do neke, kakve takve, poente. Ne volim kada mi neko bolduje priču na kraju. A i ne volim kada toliko stvari zabaruši, da je prosto nemoguće reći šta je pisac hteo da kaže.

E, sad, zašto mene jadnoga, ovo je karakterna studija, ja se ovde samo igram: pa , jebiga, scallope, zato što ima početnika koji ne uspeju da prenesu poentu, ima i onih koji je nemaju ili nije jasno iskristalizovana, ali, kada se čita ovaj ispis, jasno je da se radi o zanatski uvežbanom čoveku, i da poenta nije izgubljena u nerazumevanju (usled neiskustva autra ili njegove preterane autorove upotrebe adiktivnih supstanci), već je pisac odlučio da nam negde na pola puta kaže: Kaš'će ti se samo.

Po čemu znam da je zanatska? Pa lepo. Meni je argument "treba da se proširi" bezvodan, iz prostog razloga što ako znaš da pred sobom imaš šest soma karaktera, moraš i da znaš koliko možeš da se pružiš, i dosta priča ume da požuri pri kraju, kada im nedostatak karaktera opeče guzicu. Nisu videli koliko mogu da se pruže (da ne bude zabune, nisam ni ja umeo da se pružim, ni sada a ni inače, mene karakteri progone u košmarima).
Takve priče, uglavnom, deluju zbrzano i prenapučeno podacima. U tom smislu, Ka drugom susretu nije zbrzana priča: kao navodna studija karaktera je sasvim dobra, dva lika, lepo osenčena, vrcav dijalog i zanimljive opservacije (ona o previše svetla mi se sviđa) a i kada se čovek malo opusti među satrapima i sebarskim slavama, ni to nije loše, zapravo je baš fino, ali.

Ali Spor nije objašnjen. Njegova priroda nije objašnjena, i zato je svako ovde učitao nešto svoje, i možda to ljudi vole, ne sporim i ne zameram, ali meni lično nedostaju krucijalna objašnjenja da bih mogao da uživam u priči. Ok, razumem ja da je to tvoj stil, samo kažem, ponekad umeš da preteraš sa hermetičnošću zapisa, i mene to ume da iziritira, ovako, čisto čitateljski, a kada smo se već našli na radionici, rekoh hajde i da kažem. U tom smislu, nepoznati pojam je jedan i jedini, ali on mi baca senku na sve ostalo, jer nema tu ništa meni razumljivo, a da je udenuto kroz priču, pa da ja donesem neki validan zaključak.

Da li numer hoće da se Spor zaboravi, ili hoće da on ostane u sećanju naroda? Da li se satrap ponovnog susreta pribojava ili hoće tu nešto da ućari? Kakva crna resitutcija??? Kakvo homerovsko doba?! Zahtevamo odgovore, majku mu božiju!

Elem, da ne bude posle da je scordisk džangrizalo i da stalno nešto sere, evo ilustracija za priču.

Stipan

Tako je Scordisk, Sagita je ovo. Igraj prljavo!

Scordisk

Iju, tek sada vidim da je ovde muk. 'El sam nešto zasr'o?  :shock:

bitanga

Scordisk

bitanga

Evo procitao sam Kalasa ponovo, da ironija bude veca bas sam ovih dana citao neku Filipovicevu pricu, i ne mogu da shvatim zasto mi prica nije bila makar u uzem izboru. Bice da je to prokletstvo poslednje price.

Stipan

Ćutimo jer se još nismo opasuljili.
Jebote, pa takmičili smo se sa legendama - Fipa, Macan, Boban, Radmilo...

I da ne ispadnem nedosledan, držaću se sagitaške tradicije - nismo ni tako loše prošli.

bitanga

Quote from: Stipan on 14-10-2016, 05:27:19
Ćutimo jer se još nismo opasuljili.
Jebote, pa takmičili smo se sa legendama - Fipa, Macan, Boban, Radmilo...

I da ne ispadnem nedosledan, držaću se sagitaške tradicije - nismo ni tako loše prošli.

Post-radionicarska depresija :)

Stipan

Pa dobo, valjda su se svi prešaltovali na lažnu uzbunu....

bitanga

Quote from: Stipan on 14-10-2016, 17:22:11

Valjda laznu epidemiju?

saturnica

Quote from: bitanga on 14-10-2016, 18:01:04

Valjda laznu epidemiju?
Valjda lazan virus! :)

bitanga

Quote from: saturnica on 14-10-2016, 18:30:35

Valjda laznu epidemiju?

Pa to mu valjda dodje to :)

PS Moze lektorisanje macketine? :D

saturnica

Quote from: bitanga on 14-10-2016, 18:54:46

Valjda laznu epidemiju?

PS Moze lektorisanje macketine? :D
Bit će mi zadovoljstvo učiniti sve da ti mačketina progovori kako spada. Ima da ti starac izdane na po priče od muke...:)

bitanga

Quote from: saturnica on 14-10-2016, 19:01:29
Quote from: bitanga on 14-10-2016, 18:54:46

Valjda laznu epidemiju?

PS Moze lektorisanje macketine? :-D
Bit će mi zadovoljstvo učiniti sve da ti mačketina progovori kako spada. Ima da ti starac izdane na po priče od muke... :)

Vazi :wink: ... bas bi bila fora, sad razmisljam, da macije replike budu u latinici :-D

saturnica

Aposlutno se slazem. Osim toga, poruka price ce biti jasnija.  :evil:

bitanga

Quote from: saturnica on 14-10-2016, 19:17:56

Ipak bi to bilo suvise velika avangarda :), a prica bi delovalo odvec politicki.

saturnica

Quote from: bitanga on 14-10-2016, 19:28:44

Ipak bi to bilo suvise velika avangarda :), a prica bi delovalo odvec politicki.
Probaj onda, da djeluje manje politicki, macki i starcu zamijeniti uloge.  :)

bitanga

Quote from: saturnica on 14-10-2016, 19:41:27

Mozda bi zapravo onda delovalo bas vise politicki :D, a i citava prica bi bila prakticno na "hrvatskom" :)

saturnica

Quote from: bitanga on 14-10-2016, 22:27:05

Mozda bi zapravo onda delovalo bas vise politicki :D, a i citava prica bi bila prakticno na "hrvatskom" :)
Posalji je kad budes htio, eto, sto da ti vise kazem..

Boban

saturnice, opet se upetljavaš sa anonimnim likovima i posle ćeš da cviliš kada stvari pođu po zlu.

saturnica

Quote from: Boban on 15-10-2016, 00:56:46
saturnice, opet se upetljavaš sa anonimnim likovima i posle ćeš da cviliš kada stvari pođu po zlu.
jel se ovo zove petljanje? evo, ako je ovo znak da se povučem korak unazad, to činim istog trenutka...

Stipan

Aman Saturnice, jel ti baš sve moraš pogrešno da shvatiš?

saturnica

Quote from: saturnica on 14-10-2016, 23:44:18
Quote from: bitanga on 14-10-2016, 22:27:05

Ipak bi to bilo suvise velika avangarda :) , a prica bi delovalo odvec politicki.

Mozda bi zapravo onda delovalo bas vise politicki :-D , a i citava prica bi bila prakticno na "hrvatskom" :)
Posalji je kad budes htio, eto, sto da ti vise kazem..
ne šalji ništa.

saturnica

Quote from: Stipan on 15-10-2016, 20:14:25
Aman Saturnice, jel ti baš sve moraš pogrešno da shvatiš?
ja rijetko kada krivo shvaćam. a ti, dopusti da ti kažem da se ne petljaš u stvari o kojima nemaš pojma.

Stipan

Ne dopuštam. Najviše me zabavlja da se petljam u stvari o kojima nemam pojma.

bitanga

Boban

pa uvek ima ljudskih i neljudskih odnosa... pošto si ti izabrao da budeš anoniman, onda budi spreman i da trpiš posledice takve odluke.
ZS je moja odgovornost i moram da štidim ženskadiju od nastrljivih, nastranih i nekontrolisanih...

bitanga

Quote from: Boban on 15-10-2016, 23:05:08
pa uvek ima ljudskih i neljudskih odnosa... pošto si ti izabrao da budeš anoniman, onda budi spreman i da trpiš posledice takve odluke.
ZS je moja odgovornost i moram da štidim ženskadiju od nastrljivih, nastranih i nekontrolisanih...

Sve sam od navedenog "nastrljivih, nastranih i nekontrolisanih" :evil: :evil:
Uostalom sta znaci to anoniman? Ime i prezime znate, sta treba, da objavim ovde adresu i broj telefona?

Stipan

Mda... Lisac usnio kako štiti kokošarnik...

scallop

Lisci i kokoške, u ćošak!

IT'S CHALLENGE!

Ring is open!
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

scallop

Šta čekamo?

FREJA vs. SPOR

Dok neko ne ižljubi patos.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Scordisk

Gong odzvanja:

A sada ću malu inverziju da napravim: da odma' dam autogol.

Meni je Freja već na nos izašla. najradije bih je video ištampanu, čisto da mogu fizički da je se otarasim, i da je porinem u mutni Dunav.

Naime, prvo sam je pisao kao neku stilsku vežbu (kako bi izgledao život arbajtera na udaljenoj i negostoljubivoj planeti), a onda sam video konkurs za UBIQ, i rekoh, daj braću Hrvate da udavim s ovim. I napisao ja, od toga što sam već imao priču, dao joj neki zaplet i rasplet, konstrukciju, sve je to bilo potaman, pa sam odmah posla svom beta-čitaocu da je oceni (đevojci, već vidim da trt mrt prevrće očima). I, kaže ona meni: "početak je dosadan, zamoran i nejasan, rečenice su predugačke, a tek kada priča postane interesantna, ti je presečeš najglupljom poentom na svetu". I ja se tu pokupim, ogrnem se dronjcima svoje priče, i vratim se nazad da je dorađujem, rastavljam ,sastavljam, da smišljam drugi zaplet. i skupi se tu još materijala, i braća hrvati nikada ne dobiju Freju. Muka živa, već mi priča i dosadila, kada sam video da radionica već radi, a da ja imam priču koja odgovara na temu, pa reko', daj da je preuredim, dam joj drugu poentu i skratim, pa da je više ne gledam, da me ne muči.

Uglavnom, dosta su mi korisni bili ovi komentari dosadašnji, s obzirom da je nemoguće i apsurdno preopteretiti šest hiljada karaktera sa nečim što je bilo originalno na trideset hiljada karaktera, te u tom smilu, opet, mislim da je Freja prilično loše osmišljena i izvedena priča, i da previše davi sa objašnjenjima.

Ha!

Scordisk

E, da, dakle, hajd scallope, objasni ti nama lijepo šta je pisac hteo da kaže. Odnosno, koja je priroda Spora?

Stipan

Quote from: Scordisk on 16-10-2016, 19:15:50

Naime, prvo sam je pisao kao neku stilsku vežbu (kako bi izgledao život arbajtera na udaljenoj i negostoljubivoj planeti), a onda sam video konkurs za UBIQ, i rekoh, daj braću Hrvate da udavim s ovim. I napisao ja, od toga što sam već imao priču, dao joj neki zaplet i rasplet, konstrukciju, sve je to bilo potaman, pa sam odmah posla svom beta-čitaocu da je oceni (đevojci, već vidim da trt mrt prevrće očima). I, kaže ona meni: "početak je dosadan, zamoran i nejasan, rečenice su predugačke, a tek kada priča postane interesantna, ti je presečeš najglupljom poentom na svetu". I ja se tu pokupim, ogrnem se dronjcima svoje priče, i vratim se nazad da je dorađujem, rastavljam ,sastavljam, da smišljam drugi zaplet. i skupi se tu još materijala, i braća hrvati nikada ne dobiju Freju. Muka živa, već mi priča i dosadila, kada sam video da radionica već radi, a da ja imam priču koja odgovara na temu, pa reko', daj da je preuredim, dam joj drugu poentu i skratim, pa da je više ne gledam, da me ne muči.

Čekaj malo... Ti si za Radionicu dao već odavno izbuđavelu priču?

U, jebote... Nisam ni znao da se i to može.
Kad malo bolje razmislim, ja već imam priču za lažnu uzbunu...

Jeij! Ljubim ja tebe Scordisk! Ideje su ti genijalne!

scallop

Nikada pisac ne može da opravda svoje (ne)delo. Ne mogu ni ja za roman "Zemlja za dobre ljude", da sam ga napisao za tri nedelje, toliki mi rok dali da skratim "Rašane", a meni se nije 'telo da 'oću.

Zato ćemo da počnemo od naslova. Naslov je deo priče i posle čitanja mora da bude jasno zašto je dat. Mene je FREJA postavila u vikinšku sagu i bio sam iznenađen da je motiv "talasi deset hiljada milja od cunamija", što je, uzgred, sjajan motiv. Priča KA DRUGOM SUSRETU najavljuje da se prvi susret (sa vanzemaljcem) već dogodio i da će biti reči o posledicama. Zato smatram da naslov mora da se izmeni. To sam napisao i u prvom komentaru.

Idemo li dalje ili ćemo još o naslovima? Usput, to je primedba za još neke priče na Radionici.