• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

COVID-19

Started by lilit, 30-03-2020, 18:00:41

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

lilit

evo upravo izašlo u science. kratko a bitno.

That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Aco Popara Zver

jasno, politički gledano Rusija ih troluje jer saće izbombardira po mrežama kako zapadni vlastodršci neće vakcinu jer je ruska fazon dvije muve jednim udarcem ubio Putin

a vakcina vjerovatno kamilica

mada u Srbiji govore 150-200 dana testiranja još
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

lilit

Quote from: lilit on 31-03-2020, 18:10:44
kad sam kod vakcine, veliki broj research grupa radi na razvoju jer je bitno imati više pristupa/strategija (ne znači da će svaki vakcinski kandidat biti safe plus efikasan, etc etc). dodatni problem je limitiranost proizvodnje (čak i ako/kad dođemo do savršene vakcine), javlja mi se da će u početku biti dostupna (i nadam se da će biti tako) samo ugroženim kategorijama, pa kad njih vakcinišemo, onda i ostalima.
ne treba smetnuti s uma da jesen tek dolazi, a sa njom i grip i ceo spektar lovely rinovirusa :mrgreen:

jedan od ozbiljnih vakcinskih kandidata je formulacija (završena preklinika i pokazano da trigeruje imunski odgovor u miševima i primatima) na kojoj radi The Jenner Institute, https://www.jenner.ac.uk/ (Jenner je tata vakcinologije, sećate se te priče) iz oxforda, koji trenutno radi regrutaciju za phase 1 clinical trial.

evo kako su oni zamislili svog kandidata:

Press release
14 August 2020 Brussels

Coronavirus: Commission reaches first agreement on a potential vaccine

Today, the European Commission has reached a first agreement with the pharmaceutical company AstraZeneca to purchase a potential vaccine against COVID-19 as well as to donate to lower and middle income countries or re-direct to other European countries. This is following the positive steps regarding the conclusion of exploratory talks with Sanofi-GSK announced on 31 July and with Johnson & Johnson on 13 August. Once the vaccine has proven to be safe and effective against COVID-19, the Commission now has agreed the basis for a contractual framework for the purchase of 300 million doses of the AstraZeneca vaccine, with an option to purchase 100 million more, on behalf of EU Member States. The Commission continues discussing similar agreements with other vaccine manufacturers.

Ursula von der Leyen, President of the European Commission, said: "The European Commission's intense negotiations continue to achieve results. Today's agreement is the first cornerstone in implementing the European Commission's Vaccines Strategy. This strategy will enable us to provide future vaccines to Europeans, as well as our partners elsewhere in the world."

Stella Kyriakides, Commissioner for Health and Food Safety, said: "Today, after weeks of negotiations, we have the first EU advance purchase agreement for a vaccine candidate. I would like to thank AstraZeneca for its constructive engagement on this important agreement for our citizens. We will continue to work tirelessly to bring more candidates into a broad EU vaccines portfolio. A safe and effective vaccine remains the surest exit strategy to protect our citizens and the rest of the world from the coronavirus."

The agreement approved today will be financed with the Emergency Support Instrument, which has funds dedicated to the creation of a portfolio of potential vaccines with different profiles and produced by different companies.

AstraZeneca's vaccine candidate is already in large-scale Phase II/III Clinical Trials after promising results in Phase I/II concerning safety and immunogenicity.

The decision to support the vaccine proposed by AstraZeneca is based on a sound scientific approach and the technology used (a non-replicative recombinant chimpanzee adenovirus-based vaccine ChAdOx1), speed at delivery at scale, cost, risk sharing, liability and the production capacity able to supply the whole of the EU, among others.

The regulatory processes will be flexible but remain robust. Together with the Member States and the European Medicines Agency, the Commission will use existing flexibilities in the EU's regulatory framework to accelerate the authorisation and availability of successful vaccines against COVID-19. This includes an accelerated procedure for authorisation and flexibility in relation to labelling and packaging.

Background
The European Commission presented on 17 June a European strategy to accelerate the development, manufacturing and deployment of effective and safe vaccines against COVID-19. In return for the right to buy a specified number of vaccine doses in a given timeframe, the Commission would finance part of the upfront costs faced by vaccines producers in the form of Advance Purchase Agreements. Funding provided would be considered as a down-payment on the vaccines that will actually be purchased by Member States.

Since the high cost and high failure rate make investing in a COVID-19 vaccine a high-risk decision for vaccine developers, these agreement will therefore allow investments to be made that otherwise would simply probably not happen.

The European Commission is also committed to ensuring that everyone who needs a vaccine gets it, anywhere in the world and not only at home. No one will be safe until everyone is safe. This is why it has raised almost €16 billion since 4 May 2020 under the Coronavirus Global Response, the global action for universal access to tests, treatments and vaccines against coronavirus and for the global recovery.
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Aco Popara Zver

eto, hladnoratovska trka u korona naoružanju je krenula

gugl kaže švecko-britanska firma

džin tonik

znaci, centralni komitet otkrio gdje ce pare koje izvlaci, donacijama trecem svijetu osigurao posao, jer ovdje definivitno nema te budale koja ce dozvoliti da joj to ubrizgaju, mislim, masovno. za to bi trebala tvrda komunisticka uprava, otvoreni diktat, zakoni i represija, dok ova meka komunisticka uprava preko medija, kupljenih ili zaglupljenih strucnjaka i sl. poluga ne moze to odraditi.

saturnica

Zosko, komuniste će uhvatiti štucavica od spominjanja.. 🙂

džin tonik

nazovimo stvari pravim imenom, bato se pogubio u raznim definicijama i glupostima, neolib, global, lgbtqatz, itd.  xph34

Aco Popara Zver

pogubio se bato al neđe drugo

varvarin

https://www.b92.net/zdravlje/bolesti.php?yyyy=2020&mm=08&dd=18&nav_id=1721151

Ponovo burno zbog "švedskog pristupa": Objavljeni imejlovi glavnog epidemiologa

Švedski pristup borbi protiv koronavirusa ponovo se našao na meti kritika pošto je javnost saznala za mejlove u kojima se vodeći epidemiolog Anders Tegnel pitao da li bi veća smrtnost među starijom populacijom bila prihvatljiva ako bi to dovelo do bržeg sticanja imuniteta krda...

Zajebani ovi protestanti.

tomat

Plus manji troškovi penzija...
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Aco Popara Zver

Neoliberali. Svuda nađu korist. Korona profit.

Meho Krljic

We now have the best evidence yet that everyone develops long-term coronavirus immunity after infection — and it's not just about antibodies 

A new study found that all participants infected with COVID-19 — even those with asymptomatic or mild cases and patients who didn't have detectable antibodies — developed virus-specific T cells.

varvarin

https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2020&mm=08&dd=24&nav_category=12&nav_id=1723550

Antimaskeri prete nastavnicima: Nemoj da mi neko detetu izmeri temperaturu...

Ovde više nije reč o vlasti i opoziciji, nije reč o teoriji zavere, nije reč o borbi argumenata... OVDE JE REČ O IDIOTIMA.

Stvarno nisam znao da ih u Beogradu ima toliko.

mac

Socijalna pozitivna povratna sprega, koja je sve samo ne pozitivna. Slabo informisani birači biraju slabe političare, koji slabo vode državu, pa država slabi, i proizvodi i slabo informisane i nepoverljive birače.

Truba

hoće li čipovanje vakcinom značiti da kad me neko otme ili nestanem
policija će imati podatke gdje sam
hoću da me čipuju

zapravo ko će mene oteti

kolegica mi je 1995 godište i ima koronu dobila od muža koji radi u bolnici
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

tomat

Quote from: mac on 24-08-2020, 15:58:17
Socijalna pozitivna povratna sprega, koja je sve samo ne pozitivna. Slabo informisani birači biraju slabe političare, koji slabo vode državu, pa država slabi, i proizvodi i slabo informisane i nepoverljive birače.

Interesantno je da ovi ljudi sebe zapravo smatraju nadprosečno informisanim, i u posedu ezoteričnog znanja koje 'botovi' nisu u stanju da obrade. Moje iskustvo kaže da najčešće nisu Vučićević glasači, naprotiv, smatraju ga jednim od odgovornih za lažno izazvanu histeriju, ali bi recimo Raduleta podržali iz odma.

Protive se ne samo merenju temperature, nego i dezinfekciji ruku.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

mac

Radulović kritikuje odluke vlasti u svim oblastima, pa i u reakciji na pandemiju. Ideja veštački izazvane histerije je deo Radulovićevog opusa. Ali ne verujem da se Radulović protivi merenju temperature i dezinfekciji ruku, jer je to u službi pokretanja ekonomije i normalizaciji funkcionisanja društva. Treba Radulović da se izjasni javno i nedvosmisleno po tom pitanju, da bi ezoterični "znalci" malo smanjili doživljaj.

Dybuk

Quote from: Black swanzapravo ko će mene oteti
Ključno pitanje, ali ko će egocentričnim pojedincima objasniti da su totalno nebitni da bi neko na njih i njihov odlazak do kladže/maxija trošio ozbiljne resurse.

Quote from: tomatInteresantno je da ovi ljudi sebe zapravo smatraju nadprosečno informisanim, i u posedu ezoteričnog znanja koje 'botovi' nisu u stanju da obrade
Upravo, mesijanski kompleks i arogancija koja daleko nadilazi njihove mentalne i kognitivne kapacitete.
Mene samo šokira do koje mere se to proširilo, te da ih nije nimalo blam da javno šire psihotične deluzije (to tako izgleda meni neprosvećenoj). Fazon, jbt "Slavice" jesi li svesna koliko nenormalno zvučiš. Ali živimo u svetu u kome je svaka pojedinačna ili grupna ekscentričnost ne samo normalizovana, nego i poželjna...I svačije mišljenje ima jednaku težinu.

džin tonik

Quote from: varvarin on 24-08-2020, 15:35:52
Antimaskeri prete nastavnicima: Nemoj da mi neko detetu izmeri temperaturu...

podrzavam. prosto su takva vremena, kad cak i ja, kao najinteligentnija osoba koju ikad sreo, imam odredjenih problema pohvatati konce. ne bih se nuzno kladio da su ti antimaskeri manje u pravu od maskiranih. vremena su iracionalna, (sve) informacije nepouzdane, kompetencije karikaturalne, motivi zakulisani.

Aco Popara Zver

Quote from: mac on 24-08-2020, 15:58:17

propustio si korak 1: neoliberali upropaštavaju prosvetni, kulturni i medijski sistem

mada, napraviti razrede sa i bez maski je fino rješenje

eto, da nisu zabranili Nestoroviću da se pojavljuje na TV imali bi stručno mišljenje o ovome! 8-)

tomat

Quote from: mac on 24-08-2020, 17:27:34
Treba Radulović da se izjasni javno i nedvosmisleno po tom pitanju, da bi ezoterični "znalci" malo smanjili doživljaj.

Pa čini mi se da se izjašnjavao protiv maski.

mac

Da, može mu se da kontrira. Pa neka se javno izjasni u svakom slučaju. Voli on da se izjašnjava javno.

Aco Popara Zver

nije htio nositi maske ni u skupštini kad ga je maja gojković kažnjavala

Radul je bre astrološki mag pod udarom konjunkcije plutona, jupitera i saturna u jarcu

Aco Popara Zver

Dr Nestorović dobio fan-grupu i broj članova samo raste: Zabranjena svaka loša reč o pulmologu

"Ovo je grupa posvećena istaknutom stručnjaku dr Branimiru Nestoroviću. Ako ne spadate u obožavaoce, molimo vas da se tornjate odavde. Hvala na razumevanju", stoji u opisu ove grupe.

https://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2020&mm=08&dd=20&nav_id=1722119

džin tonik

Njemački patolozi dokazali: Ljudi umiru od korone, a virus prije svega napada krvožilni sustav

QuotePandemija korone ne jenjava već mjesecima, svijet pokazuje znakove umora ili bunta zbog restrikcija i zasićenosti informacijama. Usprkos tomu što se o virusu SARS-CoV-2 zna sve više, još uvijek ima mnogo onih koji i dalje sumnjaju da taj virus uopće postoji, da je opasan – i da ljudi od njega umiru.

Imajući u vidu da je obdukcija umrlog pacijenta – definitivno jedini način da se znanstveno  utvrdi pravi uzrok smrti – upravo objavljena detaljna analiza rezultata kliničkih obdukcija u Njemačkoj dokazuje da je u slučajevima teškog oblika Covid-19 u većini slučajeva ta bolest bila uzrok smrti.

,,U više od tri četvrtine obdukcija, zaključeno je da je Covid-19 bio glavna ili jedina bolest koja je dovela do smrti. Ti ljudi nisu umrli od prethodnih bolesti ili od starosti", rekao je Johannes Friemann, jedan od najuglednijih njemačkih patologa, baš kao i Karl-Friedrich Birig, predsjednik Udruge njemačkih patologa, Gustavo Baretton predsjednik Njemačke udruge za patologiju i Till Acker predsjednik Njemačkog društva za neuropatologiju i neuroanatomiju, koji su krajem prošlog tjedna pozvali na virtualnu konferenciju za tisak kako bi predstavili rezultate zajedničkog istraživanja.

Korona napada krvožilni sustav

Kliničke obdukcije također dokazuju da se SARS-CoV-2 po mnogo čemu razlikuje od normalnog virusa gripe.

,,Činjenica da korona ne pogađa samo pluća poznata je još od prvih obdukcija. Virus izaziva tromboze, odnosno stvara male krvne ugruške, posvuda u tijelu. To svojstvo korone je zajedničko s virusima gripe. Ali kod korone – ovi poremećaji zgrušavanja su devet puta češći nego kod gripe", rekao je Gustavo Baretton, patolog Sveučilišne bolnice u Dresdenu.

To je već jasno pokazano u znanstvenim radovima njemačkih sveučilišnih patologa koji su dali važan doprinos razumijevanju Covid-19. Oni se djelovali brzo i radili temeljno i zbog toga su ti radovi međunarodno visoko ocijenjeni.

Oni su pokazali:

– ogromna oštećenja krvnih žila,

– prekomjerno zgrušavanje krvi sa začepljenjem najfinijih plućnih krvnih žila i

– specifično stvaranje novih krvnih žila

predstavljaju karakteristične i prvi put opisane promjene pluća kod Covid-19. Te promjene se bitno razlikuju od sličnih teških plućnih zaraza izazvanih virusom gripe.

Pored toga, njemački stručnjaci su dokazali da Covid-19 nije lokalna infekcija dišnih organa, nego da virus utječe na stanice unutarnjih ovojnica (endotel) i time dovodi do upale više organa: bubrega, srca, slezene, jetre...

Endotelske stanice čine unutarnju pločastu oblogu najfinijih krvnih žila-kapilara, preko kojih se vrši osnovni metabolizam organizma. Dodirna površina koju ove ćelije imaju s krvlju je ogromna – između 4.000 i 7.000 kvadratnih metara! Kapilari se nalaze u svim organima i pored toga osiguravaju razmjenu tvari, djeluju i kao spremnik krvi.

Već je poznato da su klinički čimbenici rizika za težak oblik Covid-19 – pušenje, visok krvni tlak, pretilost, dijabetes, muški spol – ionako već povezani s oštećenjem endotela.

Novi receptor korone?

Neurološke obdukcije umrlih pacijenata dokazale su da je trećina njih imala upaljene stanice mozga. Korona je očigledno tamo stigla preko stanica živčanog sustava u receptorima za miris u sluznici korijena nosa. To je iznenadilo znanstvenike jer tamo jedva da ima ACE2 receptora – koji se smatra glavnim vratima za virus u ljudski organizam.

,,U mozgu je očigledno novi receptor neuropilin-1″, kaže Till Acker, neuropatolog sa Sveučilišta u Gießenu i ukazao na neophodnost daljih istraživanja.

Ova i prethodna saznanja postignuta su pod vrlo teškim uvjetima, ponovili su više puta vrhunski stručnjaci, na osnovu relativno malog broja obdukcija: samo 154 ili 2 posto od oko 9.000 umrlih od Covid-19 u Njemačkoj.

Birokratsko-financijske prepreke

Veći broj autopsija, imajući u vidu registar nalaza koji je također organiziran pri Sveučilišnoj klinici u Aachenu – doveo bi do mnogo više saznanja.

Više obdukcija se ne vrši iz dva glavna razloga. Jedan se taj što obitelji preminulih pacijenata nerado daju pristanak za vršenje autopsije. Ali, prije nego što patolozi uopće dođu u situaciju da zatraže odobrenje obitelji preminulog – moraju savladati ogromne birokratske i financijske prepreke u okviru kompliciranog zdravstvenog sustava.

Teško je dobiti odobrenje od bolničkog menadžmenta odnosno financirati autopsije čak i za umrle od Covid-19. Jer osiguranja bolnicama na primjer za obdukciju priznaju trošak u visini od 750 eura – dok ,,ona košta oko 1350 eura", odgovorio je profesor Friemann na pitanje DW-a.

Zbog toga su predstavnici njemačkih patologa uputili pismo ministru zdravstva Jensu Spahnu, sa zahtjevom i konkretnim prijedlozima da se radi unapređenja znanosti i time zdravlja svih – poboljšaju uvjeti i omogući više obdukcija u Njemačkoj, u već postojećih 450 njemačkih instituta za patologiju i neuropatologiju u kojima radi oko 1.500 patologa i neuropatologa.

mac

Superkompjuter analizirao virus

https://elemental.medium.com/a-supercomputer-analyzed-covid-19-and-an-interesting-new-theory-has-emerged-31cb8eba9d63

Kažu da su svi simptomi objašnjeni novom teorijom. Vitamin D može da pomogme.

Meho Krljic

Lancet je za medicinu generalno najreferentnija publikacija.

Aco Popara Zver

angel011

We're all mad here.

Aco Popara Zver

Aco Popara Zver

Ana

Videh danas da je izašla knjiga, kažu količine ograničene, pa da pitam Lilit hoće li da joj nabavim primerak dok još ima  xrofl
https://www.korisnaknjiga.com/autor-branimir-nestorovic

Palmer

Evo i korisnih materijala o anticovid suplementaciji, selen mi se dopada: https://drive.google.com/file/d/1nQkUz38OH6r3mRxGV6gTqvlwU3dHuMyR/view?usp=sharing

Aco Popara Zver

Aco Popara Zver

tomat

Stručnjaci, kake su šanse da serološki IgM test bude lažno pozitivan?

Aco Popara Zver

ako je onaj test od 15 evra poprilične šanse

edit: naravno, ja kao priznati stručnjak predlažem da sačekaš druge stručnjake  :mrgreen:

tomat

Pa po sredi je put u Crnu goru, ne moj, i sad test pokazo prisustvo IgM, ne i IgG, ponovljeni negativan za oba slučaja.

Aco Popara Zver

IgG ne bi mogao biti pozitivan ni kada bi IgM bio stvarno +. Jer to su antitijela i razvijaju se 21 dan nakon infekcije.

Koliko sam ja čuo, IgG je pouzdaniji, jer ti govori jesi li preležao. A IgM je manje pouzdan, mada treba pratiti stanje.

tomat

Koleginicin zet imo oba pozitivna u jednom trenutku, a PCR negativan, ludilo jedno. Pre toga, u jeku simptoma, šac metodom mu rekli da nije ćovid.

Aco Popara Zver

moji u familiji što su preležali otišli na more, test im je pokazao pozitivan IgG i negativan IgM, kako i treba

ali većinom pričaju da test nije pouzdan, moguće što nije dovoljno precizan

tomat

Čuh i ja tako, al ajde da sačekamo Lilit.

džin tonik

Quote from: tomat on 17-09-2020, 01:56:32
Koleginicin zet imo oba pozitivna u jednom trenutku, a PCR negativan, ludilo jedno. Pre toga, u jeku simptoma, šac metodom mu rekli da nije ćovid.

sto bi bilo ludilo, vrlo je plausibilno. sac-metoda je pogrijesila, bio je zarazen. pcr bi bio pozitivan u jeku simptoma, s tim su zakasnili.

Quote from: tomat on 17-09-2020, 01:13:25
Stručnjaci, kake su šanse da serološki IgM test bude lažno pozitivan?

ako ponovljeni negativan, 98,99% da bio false alarm.

sad, nisam strucan, ali nema veze, to danas uglavnom nista ne znaci. :lol:

džin tonik

Quote from: Labudan on 17-09-2020, 01:49:59
IgG ne bi mogao biti pozitivan ni kada bi IgM bio stvarno +. Jer to su antitijela i razvijaju se 21 dan nakon infekcije.
...

ovo je ludilo. ti, bato, nisi tek nestrucan, vec ti nedostaje i najelementarnije opce znanje, kao da u zivotu nisi otvorio kakav udzbenik iz biologije, a isao si u skolu.

sve o cemu se tu razglaba uglavnom vazi za mnostvo patogena, kako se razvijaju antitijela, kad (uz prilicno srece) mozes "uhvatiti" konkretni virus, itd.

naravno, gornji prikaz je idealiziran, recimo po gausu, postoje brojne iznimke od pravila, a i mnogo toga oko konkretnog virusa nije jos uklesano u kamen. ali ti nisi cak ni tu, ne, igg ne bi mogao biti pozitivan ni kad bi igm stvarno bio pozitivan. wtf?
tragicno je sto bi ti danas komotno mogao biti i strucan uz istu pricu, nije moguce osloniti se na neciji papir.

Aco Popara Zver

postavljao sam ovdje blog jedne žene koja je radila test i to za IgG su joj rekli u laboratoriji

don't kill the messenger

Aco Popara Zver

Quote from: tomat on 17-09-2020, 02:10:06
Čuh i ja tako, al ajde da sačekamo Lilit.

budući da po Beču haraju covid zombiji, lilit nema već neko vrijeme :lol:

eto, nije htjela da sluša Nestorovića! 8-)

džin tonik

Quote from: Labudan on 17-09-2020, 12:56:49
postavljao sam ovdje blog jedne žene koja je radila test i to za IgG su joj rekli u laboratoriji

don't kill the messenger

vjerojatno joj nisu to rekli, vec je to njezino ograniceno shvacanje onog sto cula. mozda su joj i rekli, a onda je to ograniceno shvacanje neceg sto cula treca osoba ili lapidarna izjava da umire kakvog nestrucnog hipohondera. uglavnom, ti imas solidno opce obrazovanje, te u startu okvirno znas da je slicna apsolutna izjava prosta glupost. recimo, vidio si u knjizi (idealizirani) slucaj hep-a virusa ili nekog treceg, znas sta su antitijela, itd. poznati su ti klasicni principi kako to sve uglavnom funkcionira.