• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Nova knjiga Zorana Živkovića

Started by varvarin, 11-01-2005, 10:40:42

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

varvarin

LAGUNA je upravo objavila novu knjigu Zorana Živkovića:
"KNJIGA / PISAC".
Na LAGUNINOM sajtu, uz najavu su i odlomci dve kritike iz američkih (!) časopisa, izuzetno povoljni.
Da li je neko čitao ovo?

S.

Jesi li siguran da je to nova knjiga? Meni lici na reprint dve knjige, a u jednoj. Dakle, citala Knjigu i citala Pisca. Pisac mi vise legao (ako se dobro secam, davno bilo), obe su standardno dobro ZZ stivo, ko voli.

Boban

S je u pravu, varvarinu je izgleda udarilo pivo u glavu od sinoc...

1. THE FOURTH CIRCLE (1993)
2. TIME GIFTS (1997)
3. THE WRITER (1998)
4. THE BOOK (1999)
5. IMPOSSIBLE ENCOUNTERS (2000)
6. SEVEN TOUCHES OF MUSIC (2001)
7. THE LIBRARY (2002)
8. STEPS THROUGH THE MIST (2003)
9. HIDDEN CAMERA (2003)
10. COMPARTMENTS (2004)
11. FOUR STORIES TILL THE END (2004)
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

varvarin

Nije nova!!
Definitivno su me prešli s onom kosom crtom u naslovu, pomislih da je to najnovije...

Boban

Ni ovo nije nova knjiga, a nije ni knjiga: Zoranova priča "Voz" već ranije pomenuta da će je BBC dramatizovati, biće emitovana na BBC 4 u četvrtak 29. septembra u 15.30 po londonskom vremenu (što je jedan ili dva sata manje nego kod nas - u zavisnosti da li je letnje ili zimsko vreme).
BBC 4 je dostupan i preko interneta, tako da svi zainteresovani mogu da poslušaju kako ovo zvuči.

Uzgred, neko ko ima link do ove stanice bi mogao to da okači ovde, da još pojednostavimo stvari.

Armagedda

Ja sam nedavno čitao članak u novinama o novoj domaćoj seriji koja bi trebala valjda uskoro da se emituje, po ZZ knjizi. Koliko se sećam, Petar Kralj glumi... Da li neko zna nešto više o ovome?
Pretty Lisa took an axe
Gave her captor forty whacks
When she saw what she had done
She gave his partner... forty-one

Boban

Draza

Ovih dana je na nekoliko lokacija u Beogradu počelo snimanje pet desetominutnih priča rađenih po novoj knjizi Zorana Živkovića Dvanaest zbirki i čajdžinica, čime Televizija Studio B prvi put od svog nastanka počinje proizvodnju igranog programa. U ovom dramskom serijalu pod nazivom Sakupljač igraju Petar Kralj, Branislav Ciga Jerinić, Dubravko Jovanović, Srđan Ivanović i Milan Caci Mihajlović.

Više informacija:
http://www.photontide.org/vesti/vesti.php?prikazi_vest=585

ginger toxiqo 2 gafotas

Ovo sa dramskim minijaturama,pa bio i royalty himself Zoran Zivkovic himself u pitanju,postaje sirotinjska nasty habit svih domacih stanica.Ponovo sve sluti na brzopoteznu,bezvrednu kucnu radinost privatnih produkcija.A i ovaj Srdjan Ivanovic(poznat kao aussi shnajder narodnih noshnji iz "Seljaci 2-Sve je za ljude" mi ostavlja utisak nekog BK diplomca kome,sudeci,po ovoj fotografiji,jako smrde noge!).
"...get your kicks all around the world, give a tip to a geisha-girl..."

Armagedda

Quote from: "ginger toxiqo 2 gafotas"Ovo sa dramskim minijaturama,pa bio i royalty himself Zoran Zivkovic himself u pitanju,postaje sirotinjska nasty habit svih domacih stanica.Ponovo sve sluti na brzopoteznu,bezvrednu kucnu radinost privatnih produkcija.A i ovaj Srdjan Ivanovic(poznat kao aussi shnajder narodnih noshnji iz "Seljaci 2-Sve je za ljude" mi ostavlja utisak nekog BK diplomca kome,sudeci,po ovoj fotografiji,jako smrde noge!).

Pih, kaki pesimista. Pa valjda će nešto značiti što Zoran Živković učestvuje u svemu tome, a ne tamo neki uber gedža. Sačekajmo, pa će da vidimo.
Pretty Lisa took an axe
Gave her captor forty whacks
When she saw what she had done
She gave his partner... forty-one

Boban

jfk

evo stigla još jedna njegova knjiga čitateljka http://www.laguna.co.yu/naslovi.php?id=456
pročitao sam jedino četvrti krug al nije ostavio neki utisak na mene ne znam kako je sa ostalim njegovim knjigama
možda neko ko je pročitao više može da mi kaže

S.

Uzmi sta bilo i vidi sam/a - jedino delo koji drasticno odskace iz opusa je upravo Cetvrti krug, pa ako ti se to nije svidelo ima sanse da nesto drugo hoce. E, ako ti ni ne legne ni slucajni uzorak, onda najverovatnije nije za tebe.

Cornelius

Zoranove knjige, van diskurzivnih tekstova, strašno su smorne. Matematička struktura, stil uglancan do besvesti, ali nema života. Obaška što su isprazne.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

PTY

Ako ništa drugo, to ga čini adekvatnim ambasadorom domaće sf proze.

angel011

Quote from: "libeat"Ako ništa drugo, to ga čini adekvatnim ambasadorom domaće sf proze.

Na ovo bi verovatno zakukao da ne piše sf.  :lol:
We're all mad here.

PTY

U čemu bih ga ja prva iz sveg srca iskreno podržala.   :lol:

Oroluin

Ne bih rekao da su Živkovićeve knjige smor, imaju zanimljivih elemenata za mene, ali ova Knjiga i pisac je smorila.
OK brate, razumeo sam ideju, ali moglo je to i na cca 20 stranica ukupno :(
Od Kalimegdana do Topčiderskog parka
Sve su straže Komandanta Marka
A patrole, a patrole Žalosne Sove

Kastor

Dve devojke u knjižari ispred Živkovićeve police:

"To je neki naš lik, super piše onu epsku fantastiku ( :x ), na engleskom piše, ovo su sve prevodi ( :x ), živi u Americi, tamo je dobio neku nagradu kao što je oskar za filmove ( :x )"
"if you're out there murdering people, on some level, you must want to be Christian."

Truba

eh to se zove instant izmišljanje  :shock:

nego jesi li ih startovao  8)
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Kastor

Quote from: "Truba"nego jesi li ih startovao  8)

Jbg, kad je iza čela promaja, ja ni ne razgledam dalje.
Nakrivo sam nasađen.  :cry:
"if you're out there murdering people, on some level, you must want to be Christian."

Kastor

Blic 01.01.07

Objavljen širi izbor za Ninovu nagradu

U širem izboru za Ninovu nagradu za najbolji roman 2006. godine našla su se 22 pisca od kojih je jedino Vladan Matijević već jednom bio dobitnik ovog priznanja.
Osim njegovog romana ,,Časovi radosti", nominovani su i ,,Preljubnici" Vide Ognjenović, ,,Kolekcija" Milete Prodanovića, ,,Netrpeljivost" Nemanje Rotara, ,,Kavaleri starog premera" Radovana Belog Markovića, ,,Teskoba" Mladena Markova, ,,Azil" Sanje Domazet, ,,Komo" Srđana Valjarevića, ,,Kuvarove kletve i druge gadosti" Srđana V. Tešina, ,,Izlaženje" Barbi Marković, ,,Uspon i pad Parkinsonove bolesti" Svetislava Basare, kao i romani ,,Prvi, drugi, treći čovek" Mirjane Đurđević, ,,Sluge hirovitog lučonoše" Mirka Demića, ,,Noć, soba zar-ptice i bog" Slobodana Vojičića, ,,Četiri zida i grad" Zvonka Karanovića, ,,Emilija leta" Mirjane Mitrović, ,,Baron Gautsch" Miše D. Jovanovića, ,,Melanholija" Saše Hadži Tančića, ,,Zimska šetnja" Radeta Kuzmanovića, ,,Most" Zorana Živkovića, ,,Tri roga meseca" Aleksandra Jugovića i ,,Bosanci trče počasni krug" Ivančice Đerić.
Žirijem koji čine Aleksandar Jovanović, Stevan Tontić, Tihomir Brajović i Slobodan Vladušić - predsedava Milan Vlajčić.
I ove godine sponzor Ninove nagrade je ,,Alpha banka", a novčani iznos uvećan je u odnosu na prošlu godinu za hiljadu evra, tako da sada iznosi 7.000 evra u dinarskoj protivvrednosti. Nagrada će biti dodeljena 18. januara.
T. S.

krema

Ovo je bilo jos u novogodisnjem broju NIN-a...

Kastor

Najužiji izbor
"Četiri zida i grad"  - Zvonko Karanović, "Emilija Leta"  - Mirjana Mitrović, "Komo"  - Srdjan Valjarević, "Uspon i pad Parkinsonove bolesti"  - Svetislav Basara, "Most" - Zoran Živković.

Boban

Basara ili Valjarević, nema dileme.
Verovatno Basara.

krema

Cak sam siguran da ce Valjarevic uzeti nagradu...

Boban

Što je definitivno dno za srpsku literaturu. To forsiranje polureporterskih poluispovesti hrpe besmislenih razmišljanja o svakodnevnim i bizarnim stvarima poput pranja zuba... Ali to je valjda naša stvarnost, ne vidim zašto u izboru nisu Isidora Bjelica i Bobićka... gotovo da je prestalo da bude razlike između njih i ovih koje srpska akademska kritika glorifikuje.

angel011

Nije samo naša stvarnost, takva literatura je sada, izgleda, svuda popularna.
We're all mad here.

Boban

Živković nema nikakvu šansu jer NINov žiri nikada neće izabrati delo u kome se ne pominje ništa srpsko, pa je za očekivati da ZŽ krene da piše dela koja se događaju u našem, prepoznatljivom okruženju.
Iskreno, ovo sam mislio i pre nego što sam saznao da se sledeća ZŽ knjiga zaista događa u Beogradu. Ne ova koja izlazi za koji sat kod Lagune, nego ona naredna, koja je u nastajanju.

Ghoul

Quote from: "Boban"Što je definitivno dno za srpsku literaturu. To forsiranje polureporterskih poluispovesti hrpe besmislenih razmišljanja o svakodnevnim i bizarnim stvarima poput pranja zuba... Ali to je valjda naša stvarnost, ne vidim zašto u izboru nisu Isidora Bjelica i Bobićka... gotovo da je prestalo da bude razlike između njih i ovih koje srpska akademska kritika glorifikuje.

u ovome se 100% slažem s bobanom, čisto da se zna da je i takvo što statistički moguće.  :oops:  :P
https://ljudska_splacina.com/

Rile

Quote from: "Ghoul"
Quote from: "Boban"Što je definitivno dno za srpsku literaturu. To forsiranje polureporterskih poluispovesti hrpe besmislenih razmišljanja o svakodnevnim i bizarnim stvarima poput pranja zuba... Ali to je valjda naša stvarnost, ne vidim zašto u izboru nisu Isidora Bjelica i Bobićka... gotovo da je prestalo da bude razlike između njih i ovih koje srpska akademska kritika glorifikuje.

u ovome se 100% slažem s bobanom, čisto da se zna da je i takvo što statistički moguće.  :oops:  :P

Čudo se dogodilo, pokvariće ovo lepo vreme, očekujem snežnu mećavu uskoro (to ako budemo imali sreće, pa nas ne zvekne nešto gore)!

PTY

Tebi je Rile trebalo punih... er.. koliko li ono beše... welkl, bemliga, petnaestak godina da se okreneš za 180 stepeni.
Mislim, alo!!! To je isti onaj Boban o kom je škrba onomad skucao kad god Boba ščepa neka zloba, njemu priĐe Boban da i on bude zloban.   :evil:

No dobro, biće da si ti u tom periodu apstinirao od mnogijeh stvari, ne samo sf-a...   :wink: :lol:

Rile

Quote from: "libeat"Tebi je Rile trebalo punih... er.. koliko li ono beše... welkl, bemliga, petnaestak godina da se okreneš za 180 stepeni.
Mislim, alo!!! To je isti onaj Boban o kom je škrba onomad skucao kad god Boba ščepa neka zloba, njemu priĐe Boban da i on bude zloban.   :evil:

No dobro, biće da si ti u tom periodu apstinirao od mnogijeh stvari, ne samo sf-a...   :wink: :lol:

Ma izgleda da se meni vreme zaustavilo u nekim kasnim '80. prošlog veka, valjda imam blokadu, ne sećam se ružnog perioda, a i slabo sam viđao ekipu, osim kad na nekog slučajno nabasam u gradu
 :lol:  :lol:  :lol:

PTY

Eeee, ondak si na pravom mestu, brate Rile; imaš ovde buljuk ljudi za koje sumnjam da su zadnje dve decenije proveli u ili hibernaciji ili u instituciji ili na Marsu.  :evil:

Rile

Quote from: "libeat"Eeee, ondak si na pravom mestu, brate Rile; imaš ovde buljuk ljudi za koje sumnjam da su zadnje dve decenije proveli u ili hibernaciji ili u instituciji ili na Marsu.  :evil:

Ja sam izgleda bio na Marsu, često sam sebi delujem kao neko ko je pao sa istog...

zakk

Quote from: "libeat"kad god Boba ščepa neka zloba, njemu priĐe Boban da i on bude zloban
xjump
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Kastor

18.01.07

NIN-ova nagrada 2006.

Danas je NIN-ov ziri (u sastavu Milan Vlajcic, predsednik, Aleksandar Jovanovic, Stevan Tontic, Tihomir Brajovic i Slobodan Vladusic) proglasio laureata NIN-ove nagrade za 2006. godinu.
Radi se o knjizevniku SVETISLAVU BASARI za roman "USPON I PAD PARKINSONOVE BOLESTI" u izdanju Derete iz Beograda.

O knjizi USPON I PAD PARKINSONOVE BOLESTI:

Originalna groteska prozeta autenticnom Basarinom ironijom o Svetoj bolesti i njenim posvecenicima, apostolima i protivnicima...
Demjan Lavrentjevic Parkinson, izumitelj strasne bolesti i glavni junak ovog romana, umire od iscrpljenosti 1947. godine u logoru na Kolimi pod laznim imenom Nikolaj Nikolajevic Kuznjecov. Do tog dana on pokusava da iz perspektive cudne bolesti promeni okolinu, sastavljajuci fragmente odavno razbijene celine integralne slike sveta, u stalnoj borbi sa himerama istinske bolesti i laznog zdravlja i njihovim invertovanim ulogama kao paklenim okosnicama sunovrata sveta u revolucije, ratove, ezoteriju i alhemiju.
Ova knjiga je roman koji je povremeno istorija i istorija koja je povremeno roman. Granicu izmedju zanrova, istine i lazi jedino moze da odredi hrabar citalac.

Boban

Samo da udje u zapisnik da sam tipovao na njega jos pre deset dana, javno, na forumu ovde.

Ghoul

Quote from: "Boban"Samo da udje u zapisnik da sam tipovao na njega jos pre deset dana, javno, na forumu ovde.

i corava koka ubode neko zrno...  :lol:

inace, ovako preliminarno, rekao bih da se ziri nije bas obrukao onoliko koliko bi nekim drugim izborom, jer bruka je sta je uopste USLO u top-5...
https://ljudska_splacina.com/

Boban

Basari NINova nagrada izmice 20 godina i ovo treba posmatrati kao nagradu za celokupan njegov dosadasnji trud. Sve cesce se NINova nagrada dodeljuje za minuli rad, a ne bas za konkretno delo koje uglavnom i ne bude najbolje u piscevom opusu.

Alibaba

Ma zasluzio je cova, valjda ce da nauci da se normalno obuce sad. Izgleda kao da je dosao iz birtije najgore.

krema

7000 evra je nagrada. Snaci ce se on vec za odjecu... :lol:

Jake Chambers

Je l' čitao neko Basarinu knjigu?
Dopisi iz Diznilenda - Ponovo radi blog!

Meho Krljic

Ja planiram da je sutra kupim, sad kad je prestižni žiri potvrdio da je čitanje toga okej.

Jake Chambers

Eno u Deretinom izlogu odmah sa sve etiketom da je nagrađena milion primeraka knjige... ajd vidi pa mi javi vredi li...
Dopisi iz Diznilenda - Ponovo radi blog!

Kastor

Quote from: "Virus"valjda ce da nauci da se normalno obuce sad. Izgleda kao da je dosao iz birtije najgore.

To mu je imidž, zašto bi se menjao. Kakva poetika, takva estetika.

Alibaba

A mozda opet bolje nego da paradira s lulom i tregerima kao Pavic hehehe Taj je pravi folk pevac.

lilit

ja bas ne vidim znacajnu paralelu izmedju necijeg posla i vaznosti oblacenja (ukoliko nisi salterski sluzbenik, u cestom kontaktu s ljudima ili nesto slicno).
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Meho Krljic

Pa, dobro, al njegov posao je par godina bio da bude ambasador na Kipru...

angel011

Quote from: "lilit_depp"ja bas ne vidim znacajnu paralelu izmedju necijeg posla i vaznosti oblacenja (ukoliko nisi salterski sluzbenik, u cestom kontaktu s ljudima ili nesto slicno).

Pisci, bar oni za koje je neko nekad čuo, su javne ličnosti, pa imidž nije u potpunosti nebitan.

Imidž može da doprinese prodaji knjiga.
We're all mad here.