• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Šta sam lepo od horora gledo:

Started by Ghoul, 16-01-2005, 21:02:35

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Ghoul

Quote from: "Harvester"Hm. Ne volim strašne horore. Plaše me.

verovatno zato što su jezivi.

ili zato što si infantilan... :idea:
https://ljudska_splacina.com/

At The Gates

They will say that I have shed innocent blood.

What's blood for, if not for shedding?

Danas sam opet odgledao Candyman-a, kec; odličan film, tako jasan, precizan, konkretan... pravi film. To je jedan od onih filmova koje mogu uvek da gledam, svaki dan ako treba.

Come with me and be immortal.  Genijalno.

Šta je sa ovim Barkerom danas, pazi kakav je nekad bio!?!?!

-Do you fear the pain... ...or what is beyond?
-Both.
-The pain, I can assure you... ...will be exquisite. As for our deaths, there is nothing to fear. Our names will be written on a thousand walls. Our crimes told... ...and retold by our faithful believers. We shall die together in front of their very eyes... ...and give them something to be haunted by.
Come with me...
...and be immortal.

Truba

Quote from: "Ghoul"
Quote from: "Harvester"Hm. Ne volim strašne horore. Plaše me.

verovatno zato što su jezivi.

ili zato što si infantilan... :idea:

ajde ba reci da je bosanac

nego ja upravo gledam
norveški

Fritt vilt (2006)   :!:  :!:  :!:  snijeg izolacija mlado meso ... sjajno za sada
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Truba

nešto kontam

otvaram novu stranicu povijesti žurnalizma u razmjerama solarnog sistema

direktno (nazovi) izvještavanje dok gledam film

8)
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Ghoul

Quote from: "Truba"nešto kontam

otvaram novu stranicu povijesti žurnalizma u razmjerama solarnog sistema

direktno (nazovi) izvještavanje dok gledam film

8)

ne bih da ti kvarim rados (ma šta serem: BIH!) ali dimzel te je već preteko u tome: eno, izvestio o početku gledanja 300, a nastavak – kad završi.
a to mu čak nije ni prvi put!

e, komi, ne da ti se da budeš prvi u nečemu pa to ti je!

keep trying!

i javi kaki je ovaj norvej, zvuči zanimljivo.

Truba

ma eto... bit ću prost... **bo te on i ti njega   :evil:

eto prvi sam... pogledao ... skoro... Frita...

hm nisam uspio pogoditi redoslijed smrti... ali sam uspio pogoditi ko će biti živ pred kraj a ko ne...
izbor oružja nije nešto maštovi... krampalo za snijeg... i jedno lomljenje vrata golim rukama
nema sexa u filmu što je veliki minus  :evil: iako na skijanje idu 2 para i jedan drkadžija (saunds familiar  :twisted: )

Kunac

Overo sam, jedan za drugim, dva donekle slična filma - THE MARSH i FIRST BORN.

The Marsh je klasična priča o duhovima i osveti, puna klišea i opštih mesta, ali je lepa za pogledati - ako volite ovu vrstu filmova. Kao bonus, tu su uvek dobrodošla Gabrielle Anwar i friški oskarovac Forest Whitaker + fina fotografija, močvara & stara kuća s vitražnim vratima.

First Born se reklamira kao horror (a la Omen), ali to nije - ni  blizu. Ova psihološka drama o post-porođajnoj depresiji, sa divnom Elisabeth Shue u glavnoj ulozi, ima dobrih momenata, i donekle je originalna, što je za svaku pohvalu. Ipak, siguran sam da neće zadovoljiti one koji očekuju gore fest...Za nastavak mogu da angažuju Brooke Shields!
"zombi je mali žuti cvet"

Ghoul

Quote from: "Dr Kunac"Kao bonus, tu su uvek dobrodošla Gabrielle Anwar

a da li su tu i uvek dobrodošle GRUDI Gabrielle Anwar??? :!:

---

rekao bih da ovaj komentar osvetljava naziv topika iz sasvim drugog ugla..
Ti si iz Bolivije? Gde je heroin i zašto ste ubili Če Gevaru?

Kunac

Hej, ovo je trebalo Truba da pita... Ali, ne - nema gole Anwar... Samo je u belom pripijenom topu.

ginger toxiqo 2 gafotas

...THE MARSH i FIRST BORN nisu filmovi vrhunskih dometa a to nisu ni nameravali da budu..THE MARSH je solidan, u nekolilko navrata i veoma efektan ghost story koji se lepo nadovezuje na neshto bledji, proshlogodishnji THE LEGEND OF LUCY KEYS i dalje crpi bogato stravoiko nasledje nove Engleske, mozda ne na preterano inovativan ali, svakako, na zadovoljavajuci nachin...

...sa druge strane, FIRST BORN je najupechatljiviji po odlichnoj glumi josh jedne skrajnute dive, ELISABETH SHUE, par zanatskih pogodjenih trenutaka, izuzetnoj atmosferichnosti, umerenoj, intrigantnoj enigmatichnosti ali prevashodno po svezoj temi- post-porodjajnim depresijama i, u ovom sluchaju, psihozama...ipak, film je odvishe kamerno izveden for its own good...

...oba filma, osim dostojanstvenih izdanja glumica koje pamte i bolje dane, odlikuje odlichna fotograija, posmatrano sa tacke gledishta nametnutih, budzetskih okvira, naravno...
"...get your kicks all around the world, give a tip to a geisha-girl..."

Tex Murphy

Quote from: "Dr Kunac"

Hej, ovo je trebalo Truba da pita... Ali, ne - nema gole Anwar... Samo je u belom pripijenom topu.

Dobar stari Ejbel Ferara...  :(
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Ghoul

evo jednog tajlandskog true-crime horror-thrillera o decoubici:

THE MAN EATER

http://www.kfccinema.com/reviews/horror/maneater/maneater.html

Bilja

Gledala Sublime. Iako film ima prilicno lose recenzije, meni se dopao. Atmosfera je odlicna, gluma takodje, a film ima i fini zaplet i veoma dobru poruku, ali prica, nazalost nije bas sasvim originalna. Kao i u slucaju filma Room 6, ponovo imamo jednog "klona" Dzejkobove lestvice kosmara. Iako ovaj film ne ide sasvim u Dzejkobovom pravcu, kao sto to cini Room 6 (samo u Room 6 sa "zenskim Dzejkobom", za promenu  :) ), nego ima neke svoje originalnosti, uticaj je dovoljno jak da ga prepoznam iz prvog gledanja. Ali svejedno, uprkos tome i uprkos losim recenzijama, meni se film dopao (iako moram da priznam da citajuci recenzije uopste to nisam ocekivala). Gore efekti su prilicno jaki, ima scena veoma teskih za gledanje, ali mislim da ta posebna nestvarno-kosmarna atmosfera pomaze da se i najjace scene nekako uklope. Meni je ovaj film sasvim OK.
Bilja
----------------------------------------@

Lord Grejstok

Одледах скоро Plane Death, рађеног на фазону Змије у авиону, само што сад уместо змија у авиону шпартају зомбији.
Очекивао сам тешко срање, али филм стварно није лош, забава за искључивање мозга.
"Луције Варе врати ми моје легије"

Kunac

Quote from: "Lord Grejstok"Одледах скоро Plane Death, рађеног на фазону Змије у авиону, само што сад уместо змија у авиону шпартају зомбији.
Очекивао сам тешко срање, али филм стварно није лош, забава за искључивање мозга.
da nemas titl na engleskom ili srpskom?

Lord Grejstok

Quote from: "Lord Grejstok"Одледах скоро Plane Death, рађеног на фазону Змије у авиону, само што сад уместо змија у авиону шпартају зомбији.

Немам ниједан, гледах га без превода.
"Луције Варе врати ми моје легије"

Kunac

Quote from: "Lord Grejstok"

Немам ниједан, гледах га без превода.

Thanx, anyway...  8)

Demo(n)lisher

Dreamcatcher iliti Zamka za snove od Stivena Kinga.
Solidna fantasticna hororcina. Veceras na Pinku. Preporucujem.
I`m a self - improved evil baby.

ginger toxiqo 2 gafotas

...FIDO Andrewa Currieja, šarmantna, dobronamerna, visoko konceptualna kanadska zombie, coming of age komedija...tu su i Carrie-Anne Moss, Billy Connolly, Tim Blake Nelson, Dylan Baker, Henry Czerny...film preoručujem svima uz malu ogradu- kanda zbog pominjane konceptualnosti, FIDO ipak nije dovoljno smešna komedija...

***ako nije bilo jasno iz gore navedenog, film je poprilično gore-free!!!

Tex Murphy

Tokom protekle dvije sedmice nagledao sam se raznih horora, pa ću ovde da metnem kratak izvještaj o onome čega se sjetim.

Black Christmas (Bob Clark) - Naprosto me je oduševio, zasluženo važi za klasik, odnosno bez obzira na milijardu klonova koje sam pogledao prije originala mislim da ništa nije izgubio na snazi. Inače, ovaj film sam pogledao nekoliko dana nakon smrti Boba Klarka i nekako sam se totalno rastužio - zašto neko ko napravi nešto ovako dobro počne da snima neke blesave komedije?  :(

Black Christmas (Glen Morgan), courtesy of Warlock - Two words: CRAP!

Turistas, courtesy of Warlock - Solidan film, ali je Hostel mnogo bolji. Lijepo je moj drug Warlock rekao da će mi se svidjeti ako ne budem očekivao mnogo, međutim problem je što je početak filma odličan i jednostavno goni čovjeka da očekuje mnogo. Kasnije su nas zakinuli i na golotinji i na napetosti i na krvi. Za razliku od Hostela, koji postaje sve bolji i bolji kako radnja odmiče, Turistas je sjajan sve dok čekamo da počne ono glavno, a kad isto počne, onda malo gubi tempo. Nevertheless, kao što već napisah, solidan filmić, pogotovo kao užina za nas koji željno očekujemo obilan ručak u vidu Hostela 2.

Demon Wind, courtesy of Milosh - Superblesav plagijat Evil Deada, nije neinteresantan, ali je superblesav. Moja omiljena scena je sljedeća: Dakle, u filmu ima osam likova (malo previše, ovakvi filmovi obično broje 4 ili 5). U jednom trenutku svi su odapeli osim našeg heroja i cure mu. Odjednom heroj ima neku viziju, budi se u kući i tamo vidi sve svoje prijatelje žive i zdrave. Nakon standardnih pitanja "gdje sam", "kako se zovem" i tome slično, heroj prilazi jednom od preostalih sedam likova i kaže "Hej, pa ti si živ!!!"

Bleeders aka Hemoglobin, courtesy of Milosh - Not bad, mada moram priznati da sam malo zaspao tokom gledanja, pa sam propustio dio priče. U suštini, film je incestuozan i pun nekih deformisanih nakaza nastalih incestom. I ovo je valjda po nekom Lavkraftu (ovde želim da napomenem da što se Lavkrafta tiče kompjuterske igre šiju filmove za tri koplja. Po Lavkraftovim pričama su rađeni klasici Alone in the Dark i Shadow of the Comet (radio ih isti autor), a ne tako davno se pojavila i igra Dark Corners of the Earth koju još nisam igrao, ali kritike su više nego pozitivne)).

Ginger Snaps, sva tri komada (prvi courtesy of Milosh, druga dva of myself) - Mislim da je ovo opako dobar serijal. Svi već sve znaju o prvom dijelu i njegovoj smjeloj teoriji da se cure sa prvom menstruacijom pretvaraju u vukodlake, međutim mislim da drugi dio nije ništa slabiji, naprotiv - školski primjer kako se pravi nastavak. Sitna zamjerka bi bila na pojavljivanje Džindžer, koja je tu samo dekoracija. Treći dio za nijansu slabiji, a sadrži i neke nepotrebne antireligiozne tonove koji vrijeđaju časne i poštene hrišćane, među kojima sam prvi ja. Bez obzira na to, opet odličan film, sa nekim vrlo interesantnim postavkama koje nažalost nisu iskorištene do punog potencijala.

Silent Night, Bloody Night (courtesy of myself) - sjajan film, pradeda danas poznatih nam slešera, sadrži neke od dobro poznatih motiva koji su kasnije izlizani do besvijesti. Primjer: Telefonski teror, ovde u vidu misterioznog jezivog glasa koji se predstavlja kao davno umrla djevojčica. Naravno, telefonski teror u Black Christmasu je Zevs svih telefonskih terora, ali i u ovom filmu je lijepo istretiran. Zatim, tu je obligatni ludak koji bježi iz ludnice (TM). Zatim, imamo POV ubice tokom kretanja kroz kuću da bi se dočarala napetost (a i sakrio identitet istog), što vrlo lijepo funkcioniše. Zatim, imamo krupne planove treperave petrolejske lampe. Last, but not least, u ovom filmu imamo se pojavljuje (imho) THE Scream Queen, a to je Mary Woronov, incidentally supruga režisera ovog filma, prije toga su zajedno snimili Sugar Cookies, gdje se ona, kažu, solidno razgolitila.
Radnja je ultrakomplikovana, ali ukratko - u nekoj tamo selendri nalazi se kućerina čiji je vlasnik prije dvaes godina misteriozno izgorio. Ista je jedno vrijeme korištena kao ludnica. E sad, u prezent deju, tj. 1970 ili tako nešto, nasljednik konačno odlučuje da proda kućerinu. Patrick O' Neal dolazi da obavi posao u svojstvu advokata (klijenta nikad nije vidio, samo ga je čuo preko telefona). Negdje u to vrijeme, manijak bježi iz obližnje ludnice. Negdje u to vrijeme, dotični nasljednik, unuk onog što je izgorio, takođe dolazi u grad, inkognito. U izuzetno krvavoj (mada kratkoj) sceni, manijak smakne Patrika O' Nila dok se fata s ljubavnicom u krevetu. Tada otprilike počinju i bizarni telefonski pozivi raznim ljudima u gradiću. Pozivač se predstavlja kao Meri En, a to je kćerka Vilfreda Batlera (onog što je izgorio). Naravno, ta kćerka je mrtva već decenijama. U isto vrijeme, Džefri Batler, unuk pomenutog tipa, uz pomoć kćerke lokalnog gradonačelnika (Meri Voronov (kćerka a ne gradonačelnik)) pokušava da se dokopa svoje kuće. Tu se onda izdešava još milijardu stvari, sa sve ubistvima, flešbekovima, incestom i Džonom Karadinom, da bi se konačno sve razjasnilo u nezaboravnoj posljednjoj sceni koja je plot twist svih plot twistova (da i ne spominjem da je i solidno jeziva). U suštini, ovaj film nije onako napet i creepy kao Black Christmas, ali to na kraju krajeva i nije čistokrvni horor već radije koktel misterije i horora.

Echoes of Innocence - ovo nije horor nego dječija ljubavna drama, ali uzeo sam ga iz video kluba kao horor, pa onda mora da je horor  :x

The Hollow - opšta katastrofa, neko ko izgleda iz dubine duše mrzi Vašingtona Irvinga odlučio je da se iživljava na njegovoj priči, pa je dovukao bezglavog konjanika (ovde umjesto glave ima neku tikvu koja svijetli  :x ) u sadašnje vrijeme i naredio mu da proganja posljednjeg potomka Ikaboda Krejna, a to je nekakav nerd  :x koji se muva sa krivonogom čirlidersicom  :x  :x čiji je momak prije toga bio član školskog fudbalskog tima  :x  :x  :x  Već sam o ovom nedjelu napisao više nego što zaslužuje.

Evil's City - generička priča o gradu duhova, sve smo to već vidjeli, ništa specijalno ali film je bar gledljiv za razliku od onog gore.

Perfect Creature - vrhunska izrada, prekrasan vizuelni izgled sa sjajnim detaljima, nažalost neinteresantna priča i dosadni likovi.

Altered - vjerovatno najbitniji fakat vezan za ovaj film jeste da ga je režirao Eduardo "The Blair Witch Project" Sanchez (ako nekog zanima, druga polovina Blair Witch dueta, Daniel Myrick, sprema već nekoliko filmova za blisku budućnost, sve horori). Neka četvorica tipova imaju opakog vanzemaljca u zarobljeništvu u kućerini u dubini šumetine, ali ne smiju da ga ukokaju jer će onda ostali vanzemaljci da se razbjesne i da rasture ljudsku rasu. Film sa obiljem psovki, dinamičnom pričom, odličnom maskom i jednom od najgroznijih scena koje su se ikad pojavile u filmu (sjećate se prosute utrobe Šona Pertvija u Dog Soldiers? That is NOTHING). All in all, film je interesantan, ali nešto mu fali da bi bio baš dobar, a ne znam šta je to.

The Quiet Earth - ovo tehnički nije horor (ako ne računamo anakondu koja se stalno pojavljuje na ekranu, a pripada Bruni Lorensu), ali reko ipak da spomenem ovde. Naravno, svi su gledali ovaj film prije mene, pa samo da spomenem da se radi o tipu koji otkrije da je posljednji živ čovjek na zemlji. IMHO, ovo je ubjedljivo najbolja i najinteresantnija ideja u istoriji filmske umjetnosti, ali ovaj film je ne koristi do maksimuma, mada ima svojih momenata. Nisam imao titlove pri ruci, tako da mi je dosta naučne priče izmaklo, ali glavno je da su autori filma pokušali da scientifically objasne nestanak ljudi, umjesto da se koncentrišu na eksploatisanje dotične situacije. Kada bih ja kojim slučajem radio ovakav film, u njemu ne bi apsolutno ništa bilo objašnjeno, glavni lik ne bi nikoga upoznao i sve bi se vjerovatno završilo tako što bi se on ubio na neki spektakularan način (a možda bi se i povukao u divljinu i tamo potrošio ostatak života). Naravno, najinteresantniji dio filma je otprilike prva polovina, dok se ne pojave drugi živi ljudi (prvo cura, pa afroamerikanac (haha, obratite pažnju na ovu genijalnu duhovitost čija veličina se otkriva tek kad postanemo svjesni fakta da film nije američki nego novozelandski)). Taj dio filma prati put glavnog lika od spoznaje da više nema ljudi (i da je on djelimično odgovoran za to), preko ubijanja vremena i pokušaja lociranja eventualnih drugih preživjelih, do upadanja u očaj i početka gubljenja razuma. Za ovo posljednje je vezan i jedan sacreligious moment koji će sasvim sigurno da uvrijedi poštene hrišćane (od kojih sam prvi ja), ali toliko je urnebesno smiješan i duhovit da moram da ga prepričam. Daklem, glavni lik, već vidno iznerviran cjelokupnom situacijom, upada s puškom u crkvu, gleda prema gore i viče: "Where are you? Where the hell are you?" Onda prilazi statui Isusa i ponovo viče: "Where are you? Show yourself, or I'll shoot the boy!" I onda počinje da puca i raznosi statuu (ili kako god da se to zove) u paramparčad. Kasnije sam razmišljao o ovoj sceni i ipak mi se čini da je u pitanju samo duhovitost a ne neki ozbiljan antireligiozni pokušaj, jer nekako je bizarno da ulogu anti-mesije dodijelite poluludom ćelavcu u haljini sa puškom. All in all, vrijedi pogledati film, ali ipak mislim da pravi film koji će maksimalno da iskoristi potencijal ove vrhunske ideje tek treba da bude snimljen. Naravno, za ozbiljan projekt tog tipa treba ozbiljan scenarista, a dok njega ne nađu mogli bi da daju Džimu Vajnorskom da snimi film na svoj način. I.e., zgodna heroina otkriva da je posljednja živa ljudska osoba na zemlji. Odlučuje da sa gađenjem odbaci posljednje ostatke građanskog života. Skida se. I tako čitav film bude potpuno gola.
Genetski četnik

ginger toxiqo 2 gafotas

Quote from: "Harvester"

Perfect Creature - vrhunska izrada, prekrasan vizuelni izgled sa sjajnim detaljima, nažalost neinteresantna priča i dosadni likovi.

...i sam prethodne sedmice odgledao PERFECT CREATURE, utisci su mi jako povoljni- osim zaista izuzetne vizuelizacije i, uzimajući u obzir rubnu zemlju porekla( Novi Zeland) i budžetske stege, tehničku doteranost, pomenuo bih i koherentno vođenu priču, diskretnost pri rukovanju sa uzorima( Lucijus Šepard, THE BREED M.Oblowitza,HIGHLANDER serijal, PARFEM P.Ziskinda...) i retko umerenu, žanru prilagođenu glumu, inače, glumaca iz viših sfera( Saffron Burrows,Dougray Scott, Stuart Wilson)...

...svakako ne remek-delo, ali za svaku preporuku, od srca i bez bitnijih ograda...

ginger toxiqo 2 gafotas

...sa druge strane, nešto tiša prepruka za zdravo solidan THEW REAPING sa Hilary Swank...priznajem, ograničavajući faktor mi jesu bila visoka očekivanja od poslednjih godina vidno posustalog STEPHENA HOPKINSA, koga još od DANGEROUS GAME baš svojski volim i 'štujem, ali THE REAPING je, uz svo gledanje kroz prste, ipak samo korektan, middle-of-the road uradak, bez velikh padova ali betz velikih uspona, korektan u svakom aspektu ali teško išta više od toga...film koji očito pripada višoj klasi, ali i vidljivo post-produkciono mrcvaren i što mi najteže pada bez prepoznatljivih Hopkinsovih finesa...ovakav THE REAPING su sa manje-više sličnim ishodom mogli potpisat i drugi, recimo, Gregory Hoblit i/ili Mark Pellington...

...ipak, vredi gledanja, vremena i cene bioskopske ulaznice ne samo za die-hard ljubitelje ranijih podviga gospodina Hopkinsa...

Kunac

Silent Night, Bloody Night me je zaintersovao. Da li je moguce da se radi o izgubljenom horor klasiku?

Plissken

SNBN je nedinamican, dosadan, vizuelno ruzan film, dramaturski totalno debilan zbog odustva pej ofa i prezasicenja nepotrebnim, iritirajucim vojs overima...

Znaci sranje.
Can't argue with a confident man.

Ghoul

UNREST
3
Božanstveno morbidan i ogavan film! Seting bolnice+mrtvačnice+studenata medicine+seciranja i autopsija je, najzad, 100% iskorišćen (za razliku od one uber-trivijalne švapske ANATOMIJE)! Što je još lepše, to nije background za neku imbecilnu slasher priču, već za unikatno zlokobno zamešateljstvo sa astečkim dusima i gnusnim perverzijama koje su, na žalost, za moj ukus previše indirektno naznačene, ali su ipak prisutne u dovoljnoj meri da zagolicaju maštu i izazovu onu slatku jezu koju mi nijedan američki horor nije izazvao već milenijumima! Film je fenomenalno explicitan u svojim nekro-ogavnostima a efekti maske i prostetike su na nivou: uostalom, kompanija OPTIC NERVE se na tom polju izvanredno pokazuje još od fascninantnih maski i lešina u Savinijevom rimejku NOĆI ŽIVIH MRTVACA, i od tada je nedostižna za ovu vrstu efekata. Gluma je prihvatljiva, likovi podnošljivi, a čak i dijalozi – sem u jednoj ili dve banalne scene – natprosečno piju vodu. Jedino je iritantan lik profesora koji izgleda kao Tobi Huper koga je neka krava polizala, progutala, kroz sva creva proturila a onda i posrala. Šokova ima, ima i strave, a najmanje jedna scena je za antologiju (šifra: bazen sa leševima!). Muzika je odlična, bombastična, ali ima opravdanje u ritualno-magijskoj zaleđini zbivanja. Scenario je mogao biti još malo promišljeniji i dorađeniji glede zakonitosti i motivacije iza back-story ženskog leša od koga počinju problemi, a završetak je vrlo slab i fali mu punch čije je odsustvo tim primetnije u kontrastu sa onim što mu je prethodilo, i što je obećavalo maximum! Avaj, čak i sa mlitavim krajem s kakvim ostadoh, ovaj film mi je pružio 70ak minuta duboko-uznemirujuće i morbidne strave, i zato: aferim!
Treba li uopšte da kažem: nije za svakoga?

Kunac

Quote from: "Plissken"nedinamican, dosadan, vizuelno ruzan film
Quote from: "HArv"sjajan film
Hm. Da li ste vi gledali isti film?

Plissken

Ukusi se razlikuju. SNBN definitivno bolje zvuci nego sto izgleda.
Can't argue with a confident man.

Kastor

Quote from: "Ghoul"UNREST

Uvodna scena je majstorska. Nakon nje sledi blaga nizbrdica, pa provalija za kraj. Šteta.
"if you're out there murdering people, on some level, you must want to be Christian."

Tex Murphy

Quote from: "Plissken"nedinamican, dosadan, vizuelno ruzan film
Quote from: "HArv"sjajan film
Hm. Da li ste vi gledali isti film?

Nemam pojma, moguće da je Snejk pomiješao SNBN sa Šrekom.
Genetski četnik

Shozo Hirono

Od sve 3 price po meni bar najbolja je Friut Chanova,jer je ona ne samo predstavljala proboj za samog autora,vec je i najautenticnija i najupecatljivija....Parkova prica je previse amerikanizovana,a Miikeova blaga za omnibus....Sve u svemu Dumplings lici na Miikea !!!!A nije....Bravo Mr.Fruit Chan !!!!

Shozo Hirono

Taxidermia !!!!Razlika izmedju nase i madjarske kinematografije danas !!!

Ghoul

Quote from: "Shozo Hirono"Taxidermia !!!!Razlika izmedju nase i madjarske kinematografije danas !!!

POJASNI!
elaboriraj!
dokaži!
ilustruj!
...

Shozo Hirono

Shozo Hirono

Pa ocekivao sam da ti to uradis :))))
György Pálfi i Bela Tarr(u svom domenu),su poslednjih par godina udaljili X svetlosnih godina madjarsku od nase kinematografije.Dok nasi autori jos uvek plivaju u moru sazvakanih i dosadnih drama,pritupastih i nicim izazvanim komedijama,Madjari idu u korak savremenom shvatanju filma kao najvise umetnicke forme,ne povladjujuci publici,i ne uvlaceci se zastarelim kritickim masama.Nasi mladi autori bi malo manje trebali da pate od kompleksa nize vrednosti,koji se ogleda u mazohistickom i samodestruktivnom KRLJANJU! sa Spielbergom i Lucasom,a vise da tragaju za sopstvenim i originalinim umetnickim dozivljajem.Taxidermia je naravno jedan od najoriginalnijih i samim tim jedan od najboljih filmova 2006 god.Neko ce reci da pripada vise zanru drame,ali sam ja siguran da je ovo pre svega izazov za nerve pravog i iskrenog ljubitelja horora,naravno sa primesama komedije....Bez zelje da otkrivam fabulu,citiracu samo reci jednog od usera IMDb:"Sick, gruesome and deviant. I love it."

Ghoul

pa dobro, lepo je što nešto kao ta taxidermia postoji, naročito kod mađara; ali taj baja, Pálfi,  ne ume (i ne želi) da ispriča priču, pa da jebe oca! i njegovo 'štucanje', a i 'taxidermia', prelepi su i bizarni eye-candy, ali takođe, suviše su rascepkani na epizodice, rasplinuti su u efektu, mestimično i prerazvučeni, i ultimately uninvolving; u izolaciji poneki od tih prizora zaista su moćni, ali nedostaje im adekvatno jak kontext; izolovani su više kao dosetke i 'fazoni' nego kao konstitutivni elementi jedne kolko-tolko koherentne celine, te stoga odišu proizvoljnošću i 'nice, but so what?' efektom.
bela tarr, već, to je nešto sasvim drugo, i nešto što bi se lakše dalo ejpovati u srbiji – kad bi samo srpski 'autori' imali muda da urone u blato i mrak kako to tarr čini. ali ne, ovi naši su suviše opterećeni sopstvenom prodajom, kalkulantski više razmišljajući o stranim festivalima (i onome što zamišljaju da tamo prolazi) nego o svom stilu i smislu svoga dela...

Demo(n)lisher

Posle dugih 10 godina (era inflacije,moralne deflacije,emocionalne opustosenosti :) ,besparice,bezlebice) odgledah ponovo SVETO MESTO.Fucking YUGO nostalgija ponovo zivi, i ovaj put u hororicnoj formi. :|
I`m a self - improved evil baby.

Shozo Hirono

Daleko od toga da je Taxidermia perfektan proizvod,naravno,prica je iseckana,ali se u krajnjem utisku preovladava pre svega shock elemenat,bez zelje autora da izvaci neke individualno filozofske zakljucke.To je bilo dovoljno da se film nadje u zvanicnoj konkurenciji velikih festivala(sto nasima ne uspeva godinama !).Pobede su stigle na manje znacajnim,medjutim citajuci kritike,preovladava pozitivan utisak o madjarskom filmu.Sto se tice iseckanosti,film i jeste sastavljen od kratkih prica Lajos Parti Nagya,a i ovo jedan od prvih izleta György Pálfi u dugometraznu formu(pre toga dokumentarci i  TV epizode),i s obzirom da se radi o mladom autoru,ja ocekujem jos iznenadjenja u buducnosti....

Ghoul

pa dobro, ali zar je shock neki kvalitet po sebi, ili ima smisla u okviru neke koherentnije estetike/poetike? jer, ja ovo potonje ne zapazih u nekom jačem vidu kod tog mađara.
šok koji je sam sebi svrha vrlo je isprazan i jeftin, ma kako 'lepo' izgledao i vešto bio usnimljen.
stvarnost te dementuje i glede 'zvanicne konkurencije velikih festivala': evo, kusta opet u kanu, recimo! a ima nas, često, i na sitnijim, recimo, 'optimisti' su bili na 300 mesta! znači, grešiš!
najzad – kakva su to 'iznenađenja' ako ih 'očekuješ'???!

Shozo Hirono

Ih ih,pa Kusta se u Kanu "rodio"....a i on spada u staru gardu...aj mi nabroj nase mladje autore koji su usli u zvanicnu konkurenciju Kana,Venecije,Berlina(bez namere da velicam te festivale)...A TO JE ZVANICNA POLITIKA drzave,koja ocigledno ulaze u pogresne projekte iz godine u godinu,da se pre svega nasa kinematografija na ova 3 probije(naravno ne Kusta,Paskaljevic ili neko iz stare garde...)....a to je Taxidermii uspelo,kakv god da je film....
http://www.nhk.or.jp/sun_asia/sundance/e/2004_03e.html
International film awards for Taxidermia!
György Pálfi´s surrealist parable, which premiered in Cannes 2006 in the section Un Certain Regard, was awarded the Silver Hugo in the international competition of the 42nd Chicago Film Festival.
The jury´s statement: György Pálfi´s mise-en-scene turning a brilliant command of technique to the expression of a highly original vision.
The film has also been awarded with the Don Quijote Prize at the FilmFestival Cottbus.
Scheduled theatrical release in Austria: January 2007.
We are very happy to announce that György Palfi´s feature film "Taxidermia" won the Award for Best Film at Brussel´s International Film Festival. After the invitations to Cannes, Karlovy Vary, Moscow and Brussels, the film will be presented this July at the Melbourne International Film Festival.

György Palfi won the Award for Best Director at the International Film Festival Transilvania (June 2 - 11, 2006) for "Taxidermia". Furthermore, the film has been invited to the International Film Festival Karlovy Vary (June 30 - July 8, 2006) and to the International Film Festival Moscow (June 23 - July 2, 2006).

We are very pleased that "Taxidermia" by György Palfi, produced by EUROFILM (H), AMOURFOU (A) and MEMENTO FILMS (F) will experience its international premiere at the official section "Un Certain Regard" - Festival de Cannes 2006. The screening will take place on May 19th at 4.30 pm in "Salle Claude Debussy".

To znaci da nisam sam u svom razmisljanju.....kao sto verovatno nisi i ti u svom....ali ukusi ne moraju biti uvek podudarni

Ghoul

Quote from: "Shozo Hirono"To znaci da nisam sam u svom razmisljanju.....

pa ja sam te baš i pitao za TVOJE razmišljanje, a ne da mi citiraš na kojim je sve festivalima taxidermia bila.
mislim, ja te pitam 'da li tvoja tetka rado jede sira?' a ti mi odgovaraš 'ne, ali zato svira u flautu!'
znači, ni 6 postova kasnije još mi nisi kazao zašto je za tebe taj film toliko super.
ako je tvoj odgovor 'pa, bio je na tolikim festivalima...' onda – jebi ga!

Shozo Hirono

Prvo.Nisam rekao da je za mene film TOLIKO SUPER !!!
Drugo.Ne zelim da se upustam u beskonacnu raspravu sa tobom o kvalitetu filma putem poruka,mozemo to u par recenica kada se vidimo....
Trece.Nisam imao nameru da iskljucivo polemisem o samom filmu,vec mi je bila namera da uporedim trenutno stanje dve kinematografije susednih zemalja....
Cetvrto.Znam da si tvrdoglav kada zauzmes stav o nekom filmu,ni sa milion kontraargumenata i pozitivnih kritika,nema sanse da promenim tvoj stav...RESPECT !!!
A mozda se jos neko ukljuci ?????

Tex Murphy

QuoteDrugo.Ne zelim da se upustam u beskonacnu raspravu sa tobom o kvalitetu filma putem poruka,mozemo to u par recenica kada se vidimo....

Wth? Pa ovo je internet FORUM, koji postoji upravo zbog toga. Osim toga, zašto bi Ghoul bio privilegovan a mi ostali da ostanemo uskraćeni? No way! Objašnjenje ODMA!  :lol:

(Shoot me, pa ja nemam pojma ni o kojem se filmu radi!)
Genetski četnik

Shozo Hirono

Harvester,potpuno si u pravu,ali moja poenta je i bila da ako udjem u detaljnu polemiku,I WILL SPOIL THE FUN !,svakom onom ko bih zeleo da odgleda film....ipak,dugujem kratko objasnjenje:
Na stranu stavljam produkcione kvalitete,tehnikalije,specijalne efekte(koji su na momente prenaduveni i nerealni),dopada mi se spoj koji je autor napravio izmedju telesno-zdravstvenog poremecaja i sporta,pa sve to stavljeno u kontekst medjunarodnog takmicenja u svojevrsnom prozdiranju hrane istocnog bloka u doba komunizma...to je po mene vrlo originalna ideja,koja se nalazi u drugoj prici,koja je najbolja i najdinamicnija,i u isto vreme i najzabavija.U pravu si za iseckanost,i pre svega inertnost finalne price,koja je smestena u sadasnje vreme,ali ona nosi jos jedan momenat koji je meni bio fascinantan.Potraga skulptora,vajara,slikara,sta vec predstavlja unuk,za perfektnom umetnickom tvorevinom,izvodeci operaciju i usivanje na sopstvenom telu,i sam cin samoobezglavljivanja,je po meni sjajan finale !!!!

Bilja

The Marsh - nisam nesto posebno odusevljena ovim filmom iako je izvedba sama po sebi dobra. Nije originalno i tematika je vec mnogo puta vidjena. Nema niceg novog sto ovaj film donosi i ne ocekujte previse strave, bolje receno, gotovo da uopste nije strasan, pomalo je razvicen, ali je tehnicki veoma lepo izveden.

A ako mene pitate, Kingov Dreamcatcher je "piece od shit". Film je dosadan i ekstremno naporan, ubio me u pojam, kao i sama knjiga po kojoj je radjen (na koju film bas i ne lici), koja je mogla biti OK da je sazeta na otprilike 10 puta manje strana. Ovako, uz Kingove neprirodne dijaloge (u smislu da ljudi tako nigde ne govore) i u knjizi i u filmu, i ne bas prirodne reakcije kao i dosadnu i razvucenu radnju, a da ne pominjem neke potpuno besmislene delove, sve je suvise naporno i gnjavatorski za gledanje. Ono malo strasnog sto ima ubijaju u pojam losi efekti kao i grozno losa i glupa objasnjenja koja ubrzo dobijamo. Ne dopada mi se.

Grindhouse - SIMPATICNO i skroz zanimljivo. Meni licno se dopalo. Uzivala sam kompletno tih 3 sata. Kombinacija ludog zezanja i komedije, parodije sa horor elementima i trash hororima. Luda zabava i skroz blesavo. Oba filma su sjajna. Za preporuku.

Turistas - vec sam ga pominjala u Crappy horor flicks temi i to i mislim. C-R-A-P!!!!
Bilja

Shozo Hirono

Jel' si gledala DVD kvalitet Grindhouse,i ako jesi gde si ga nasla ???

Bilja

Ne vec DviX i s obzirom da film traje preko 3 sata i da je sve stalo na 1 CD, mozes da pretpostavis kakv je kvalitet slike.  :cry:
No, dobro, malo su zrtvovali visinu ekrana, u smislu da je slika malo (vise) suzena i da je snimak bioskopski, ali uslovno receno, moze da se gleda iako bih preporucila da sacekas DVD (ili dvd rip) za pun dozivljaj.
Kako se dvix nabavlja to je vec piraterija...
kod mene, slucajno
Bilja

Kunac

Umereno preporucujem BEHIND THE MASK: THE RISE OF LESLIE VERNON. Posredi je interesantan niskobudžetni pokušaj demistifikacije slasher postulata pomocu vizure lažnog dokumentarca, dok poslednja trecina ima strukturu klasicnog igranog filma. Pojavljuje se Robert Englund.

ginger toxiqo 2 gafotas

...BEHIND THE MASK: THE RISE OF LESLIE VERNON, sa moje tačke gledišta, ma koliko gledljiv i simpatičan bio, a jeste i gledljiv i simpatičan, ima 2 krupna problema:

1. film je urađen u 3 različita izraza- kreće kao dosta striktan moc-doc, prerasta u post-moderni komični horror a u poslednjoj trećini šejpšiftuje se u straightforward old school slasher, što sve, samo po sebi, ne bi predstavljalo nikakav problem da šavovi na ovom pačvorku nisu toliko grubi i upadljivi...

2. za svaku od pomenutih trećina postoje mnogo, mnogo bolji referentni naslovi- C'EST ARRIVE PRES DE CHEZ VOUS, SCREAM, bilo kolji bolji slasher iz osamdesetih, a sa provincijskim settingom, ali autori, kanda zaslepljeni samodopadljivošću i nepotrtebnim intelektualizmom, to uspevaj da smetnu s uma...

***sve gore pomenuto na stranu, BEHIND THE MASK: THE RISE OF LESLIE VERNON jeste naslov koji svakako vredi overiti...this scout's honor!!!

ginger toxiqo 2 gafotas

...pogledao sam SILENT NIGHT, BLOODY NIGHT...svakako ne vrhunski film, niti vrhunac u okvirima žanra, ali zanimljiva filmska opskurnost...očigledno je da je rađen sa nekakvim krpežom od budžeta, ali poseduje izvesnu osobenost, primetan odmak u odnosu na tadašnji uvreženi tretman sličnih tema i obrazaca...a tu je i, tada tek poprgava Mary Woronov...gledljiv impresionistički horror, čiji bi blizak rođak bio jednako neuredan/zabašuren LET'S SCARE JESSICA TO DEATH, recimo...