• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Šta sam lepo od horora gledo:

Started by Ghoul, 16-01-2005, 21:02:35

Previous topic - Next topic

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

ginger toxiqo 2 gafotas

...DOMINIC P. je ovde bash u elementu... nadoshao, nadrdan, drchan i borben!!!!
"...get your kicks all around the world, give a tip to a geisha-girl..."

Truba

džošua i hamiltonovi  8)

low buđet  :lol:  prvi zanimljiv s dobrim ritmom i goreom
a drugi zanimljiv ali spor bez gorea
gluma podnošljiva kao i scenarij  :idea:
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Tex Murphy

Pogledao sam The Reaping sa Hilari Svenk i onim blesavim advokatom iz Basic Instinct 2 što na kraju završi u ludnici. There you go, spoilovao sam vam taj sjajni film.

Što se Ripinga tiče, u pitanju je papazjanija (to ne označava ništa loše, jednostavno fakat da je u pitanju - papazjanija). Naime, on crpi inspiraciju iz Biblije (mor prisajsli iz Druge knjige Mojsijeve koja se zove Izlazak), filmova Predskazanje, Rozmarina beba, Prsten, Teksaški masakr motornom pilom, Aliensa i ko zna čega sve još. Dodajte tu još generički razvoj lika tipa boohoo-I-lost-my-faith-after-my-family-was-killed-but-now-I'm-facing-some-terrifying-scientifically-unexplainable-stuff-so-I-get-my-faith-back-in-order-to-stay-alive-and-slay-that-damn-Satanic-monster-bastard. Takođe dodajte neobično šarene vizuelne efekte koji su vrlo dobro urađeni ali njihova grandioznost nekako oduzima od horora. Crvena rijeka na početku djeluje sjajno, ali oni skakavci na kraju su već malo previše.

Daklem, o čemu se radi? Hilari Svenk i neki crnac su miracle-bustersi. Oni putuju svijetom u potrazi za alleged čudima i onda ih demaskiraju i naučno objasne. Hilari je born-again atheist (pomračenje je doživjela nakon što joj je u Africi neki ogromni crnac slejovao muža i kćerku) a crnac je vjernik sve u šesnaest. Kajnda lajk Molder i Skali. E, u jednom dramatičnom trenutku Hilari dobija poziv od svog druga sveštenika koji je upozorava da su se neke njene slike zapalile i obrazovale nekakav satanistički simbol or something. Tada se pojavljuje i onaj klipan iz Bejzik Instinkta dva Risk Adikšn i kaže da se u njegovom malom selu dešavaju čudne stvari. Naime, lokalna rijeka je pocrvenila nakon što je neko roknuo nekog dječaka. Sumnja pada na njegovu sestru, a dobri građani gradića (ej kej ej selendre) smatraju da ih Bog kažnjava zbog tog bezobraznog bratoubistva. Pretvaranje rijeke u krv je samo prvi korak, a tu su još i skakavci, čirevi, žabe koje padaju s neba i razni drugi užasi. Hilari je naravno ditermind da pronađe racionalno objašnjenje, ali onda jezivi događaji nastavljaju da se nizaju baš kako su opisani u 2. Moj., a usput je prate još i jezive vizije koje su veoma jezive. Sve to dovodi do toga da ona preispita svoj racionalni pogled na svijet i zapita se da li je on dovoljan da odgovori na sva pitanja koja život postavlja pred čovjeka. Predictably, očigledno je da će ona vrlo brzo da postane born-again-born-again Christian.

Neću dalje da davim sa plotom. Jasno je da će tu biti svega i svačega, a ponajviše predvidljivih plot tvistova. Uostalom, kakva god da je priča, ugušena je efektima i pojedinačnim scenama, pa ćemo na njih da se orijentišemo.

Prvo, ono što valja jeste povremena nesumnjiva jezivost. Konačno u jednom filmu da vidim jump-scare koji te stvarno natjera da jumpneš. To je scena kad vidimo kako se nešto pojavi u ogledalu iza Hilari (mnogo je bolja nego što zvuči). Takođe, scena kad Hilari priča sa majkom misteriozne djevojčice.
"Are you going to kill my little girl?"
"What? No!"
"Why not?"  :evil:
Ili:
"I'm here to help her!"
"She doesn't need any help."
I tu negdje počinje pozadinska muzika sa gudačkim instrumentima koji jasno potcrtavaju emocije naše heroine kad shvata da je zapravo sa tom djevojčicom nešto veoma u neredu (a mi se naravno sjetimo besmrtne replike "You weren't supposed to help her! Don't you see? She never sleeps!" iz jednog filma Gora Verbinskog). Takođe, u principu su scene kad neko ide sam kroz mračnu kuću ili nešto slično urađene vrlo lijepo i po napetosti podsjećaju na one dobre lijepe horore iz sedamdesetih.

Ono što ne valja (na nivou scenarija) jesu dvije stvari koje su, kakav peh, i glavna tema filma. Čudesa iz Druge knjige Mojsijeve su izmiješana sa rozmarinobebskim satanizmom i meni lično to jednostavno ne funkcioniše. S jedne strane imamo psihološko hororne elemente sa sve đavoljim djetetom, a sa druge overwhelming specijalne efekte koji bi bolje pristajali nekoj fantaziji. Drugi peh je potpuno nepotreban "psihološki razvoj" lika Hilari Svenk, koja nalazi vjeru nakon što je suočena sa brdom solidno urađenih specijalnih efekata (a gubi je zbog smrti bliskih članova familije, now we haven't seen THAT before). Mislim dajte. Čemu to služi? Ničemu. A i ono ubijena-mi-je-kćerka-pa-sad-moram-da-se-vežem-za-neku-curicu-njenih-godina. Puhleeeeeze! To je možda funkcionisalo u Osmim putnicima, ali ovde jok.

To me dalje dovodi do pomenute djevojčice. Jasno je da ona igra bitnu ulogu u filmu. Problem je što jednostavno nije dovoljno harizmatična. Niti je dovoljno simpatična kad nam je simpatična, niti je dovoljno zla kad mislimo da je demonska kreatura iz Pakla. Oh, well... pretpostavljam da ne možemo uvijek da imamo Sadako ili Demijena.

Dalje, a to sam već pomenuo, frapantno je koliko ovaj film pozajmljuje od drugih horora. Hell, pa ovaj Hopkins je zeznuo i Kusturicu. Gore sam spomenuo scenu koja je izrežirana taman tako da očigledno priziva u sjećanje razgovor Naomi Vots sa onim iritantnim malcem u Ringu. Dalje, dobar dio plota je blatantno maznut iz Rozmarine bebe. Dalje, scena kad se Hilari Svenk približava misterioznoj kući, otvara vrata, pažljivo ulazi i sve to - pa pljunite me u usta ako nije potpuno ista kao u Teksaškom masakru. Onda je tu već zamorni hej-glavna-junakinjo-ja-tvoj-sajdkik-otkrio-sam-nešto-vrlo-bitno-za-dalju-istragu-u-nekoj-mračnoj-kripti-i-sad-će-neko-da-me-rokne-s-leđa moment.

Ukratko, ovo je podnošljiv film, ali scenario je trebalo da prođe temeljno peglanje prije nego što su ga dali ovom očigledno prilično sposobnom režiseru. Pod peglanjem podrazumijevam potpuno izbacivanje dijela plota koji se odnosi na satanističku sektu, kao i reference na Bibliju. Dakle, Hilari dolazi u grad da istraži zašto je kog đavola voda pocrvenila (njeno religiozno opredjeljenje je potpuno nebitno), saznaje da je ubijen dječak, građani su ogorčeni jer misle da je to uradila njegova sestra, Hilari je naravno uvjerena da nije i započinje istragu bez specijalnih efekata, ali sa diskretnim i jezivim tragovima koji je navode na misao da ta djevojčica i nije baš toliko nevina koliko se čini. Naime, da je imala mnogo muškaraca. Haha. Nisam mogao da odolim. Odoh.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Ghoul

harv, ovo je prvi tvoj rivju koji sam sačuvao.
što ne znači da među pređašnjim nije bilo odličnih, nego samo da nisam onoliko pomni sakupljač koliko bi trebalo.
enivej, super je ovo!
keep it up!
:!:
https://ljudska_splacina.com/

Tex Murphy

Quotekeep it up!

I'll try!  :twisted:
Genetski četnik

Son of Man

Ed Gein: The Butcher of Plainfield (2007)

Director:Michael Feifer

Ovo postavljam iskljuchivo zato shto sam danas pola dana skidao ovo da bih shto pre gledao Ed Geina. Naravno razocharao sam se duboko, pishe na pochetku "based on true story" a veze nema sa pravom prichom. Znachi nemoj da se neko zajebo da gleda ovo. Totalno porazavajuce da u 2007. godini naprave ovako losh film o ovoj jako bitnoj lichnosti u novijoj americhkoj istoriji.

http://www.imdb.com/title/tt0858437/

Tex Murphy

Hej, Sine Čovječji, hvala na upozorenju, ali imamo topik specijalizovan za loše filmove. "Zove se Beware! Attack od the crappy horror films!". Ovaj je za podnošljive, dobre i nadalje.
Genetski četnik

Demo(n)lisher

Hm jedina svetla tacka u tom mracnom filmu je nenadjebivi ED GEIN, po kome su pravili dobre filmove Texas Chainsaw i Silence Of The Lambs. Filmom koji je gore naveden ovaj krvavi andjeo je upravo izgubio krila. :evil:
I`m a self - improved evil baby.

Son of Man

Bez Edija danashnji horor ne bi bilo n za Q... :D

1. Psiho
2. Deranged
3. Maniac
4. teksashki masakr
5. Silence of...
6. House of 1000 corpses
......................................i josh brdo... :!:

Kako su ga samo oskrnavili u filmu, napravili od njega nekog rednek kasapina a on bio pitomi farmer a pritom i multimedijalni umetnik (za shivacom mashinom)

Zato je meni "In the light of the moon" sasvim potaman, nisu morali nishta da izmishljaju.

Demo(n)lisher

Quote from: "Son of Man"Bez Edija danashnji horor ne bi bilo n za Q... :D

1. Psiho
2. Deranged
3. Maniac
4. teksashki masakr
5. Silence of...
6. House of 1000 corpses
......................................i josh brdo... :!:

Kako su ga samo oskrnavili u filmu, napravili od njega nekog rednek kasapina a on bio pitomi farmer a pritom i multimedijalni umetnik (za shivacom mashinom)

Zato je meni "In the light of the moon" sasvim potaman, nisu morali nishta da izmishljaju.
Exactly. :evil: Gein i Manson su mozda jedini pravi serijalci koji zasluzuju malo vise medijske paznje. Svi ostali su samo bledi copycatovi (da ne kazem rednecks)koji zele da se naprave vazni u takodje maloj sredini u kojoj je odrastao Gein, Dahmer i naravno Bundy. Svaki pokusaj je uzaludan i vec vidjen, tako da me vise apsolutno nista ne cudi. BTW sine covecji :evil: pogledaj da malo iskopas o filmovima koji su posveceni Charlesu Mansonu, bices prijatno zatecen i iznenadjen. 8)

Son of Man

Bogme pogledo sam sve shto se moze naci na internetu na tu temu : Helter Skelter oba fiima i ('76 i directors cut), The Manson Family i onaj Manson Family Movies.
Mada nijedan od ovih filmova ne moze da se poredi sa dokumentarcem iz '89 Charles Manson Superstar koji je neshto najbolje uradjeno na tu tematiku. Ko nije gledo nek obavezno overi, nece se pokajati, ipak su igrani filmovi shto bi reko Charli samo reflekcija drushtva shta se zapravo stvarno dogadjalo tog leta '69... :wink:

Dahmer je takodje bio faca samo takva za razliku od Ga(n)cy-a i ovih ostalih neinovativnih seljachina da ih ne pominjem sad jer nisu vredni. Ako vec pominjemo zasluzne serijske ubice shteta bi bilo da se Dahmer i njegova ideja da sebi stvori seksualne robove, zombije ne pomene. :!:

Джон Рейнольдс

Prvo i pre svega, Menson nije serijski ubica per se, jerbo nije on vitlao nožem već njegovi sledbenici. On mi više paše u paketu sa Šokom Asarijem, možda Džimom Džonsom (zbog teorije zavere o povezanosti sa američkim bezbednosnim strukturama).

Od klasičnih serijalista najzajebatiji je naravno Ted Bandi, prvenstveno zato što je on prilično jasno isprofajliran, te se svako od nas može zapitati čuči li u nekome ubica i šta mu je okidač. Najgnusniji su dirty old men poput Alberta Fiša, Andreja Čikatila i uber-zlikovca Frica Harmana. Mislim da bi se mogao snimiti sjajan film o Harmanu, sa velikim budžetom koji bi dočarao Nemačku između dva rata.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Ghoul

Quote from: "John Reynolds"uber-zlikovca Frica Harmana. Mislim da bi se mogao snimiti sjajan film o Harmanu, sa velikim budžetom koji bi dočarao Nemačku između dva rata.

pa ima ih već nekoliko o njemu, johne, najbolji je svakako TENDERNESS OF THE WOLVES, a čini mi se da je još langov M bio inspirisan baš harmanom.
od skorijih, imaš Deathmaker aka Der Totmacher (1995), dostupan na divxu (imam ga ako želiš, samo taj je više kao radio drama nego pravi film).

inače, nije mi jasna tolika idolatrija tih jadnih luzera koje su POHVATALI i u bajbok strpali, a ne pominjete ljude poput ZODIJAKA koji se zajebavao sa svima, i nije dopustio da ga uhvate. u poređenju s njim svi ti gejsiji, dameri, čikatili i ostali su stvarno jadni jadnici, dok je zodijak jadnik koji zaslužuje izvesnu vrstu poštovanja.

Джон Рейнольдс

Quote from: "Ghoul"a čini mi se da je još langov M bio inspirisan baš harmanom.

Ne, M je inspirisan diseldorfskim vampirom, Peterom Kurtenom.

Inače, hvala za info. Sa Švabama sam vazda loše stajao. Međutim, moja poenta je bila da bih rado gledao film koji bi dočarao raspadnutu Nemačku i Harmana u tom okruženju. Da li filmovi koje spominješ imaju tu atmosferu?

Što se Zodijaka tiče, hteo sam da ga spomenem, ali mi se ne dade... Zodijak je interesantan zbog misterije koja ga okružuje i mogućnosti za najfantastičnija tumačenja/teorije. Na kraju krajeva, nije jasno ni koliko je žrtava uopšte imao. Nažalost, u toj misteriji (a i zajebanciji) uvek ga je zasenjivao Džek d Riper.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Ghoul

Quote from: "John Reynolds"Međutim, moja poenta je bila da bih rado gledao film koji bi dočarao raspadnutu Nemačku i Harmana u tom okruženju. Da li filmovi koje spominješ imaju tu atmosferu?

upravo na tome je naglasak; oba filma veoma ističu društveni kontext, a TENDERNESS naročito ubedljivo kroz neke subplotove i cinične paralele i aluzije...

Son of Man

Kad vec pominjete Fisha evo jednog stvarno dobrog dokumentarca o njemu.

Albert Fish (2007)

Directed by
John Borowski

http://www.imdb.com/title/tt0486544/

Albert Fish, the horrific true story of elderly cannibal, sadomasochist, and serial killer, who lured children to their deaths in Depression-era New York City. Distorting biblical tales, Albert Fish takes the themes of pain, torture, atonement and suffering literally as he preys on victims to torture and sacrifice. From John Borowski, award-winning director of H.H. Holmes: America's First Serial Killer, comes the first ever docudrama to definitively recount the life and times of elderly cannibal Albert Fish. Adding insight to the account are interviews with artist and Odditorium owner, Joe Coleman, and renowned true-crime author, Katherine Ramsland, Ph.D.

Demo(n)lisher

He, he pre nekoliko godina na netu su se procule glasine da ce Karpenter napraviti film o Ted Bundy. Od svega toga ostala je prazna prica. A sto se tice Fish, bah, film je dobar, ali trebali su malo vise da se posvete zivotu i delu prvog AMERICKOG SERIJSKOG UBICE 8)

Ghoul

pogledah, najzad, LUTHER THE GEEK, na veliko plisskenovo insistiranje (kome kurtezi, sort of).

uvodna naracija nam otkriva šta je 'geek' (osoba koja na karnevalima sopstvenim zubima otkida glave živim kokošima i pije im krv na zabavu okupljenih redneka), i sugeriše da se radi o 'unikatno američkom fenomenu'.
baš kad sam se naoštrio za jednu socio-studiju propasti zapada i dekadencije ruralne amerike te njenih tradicionalnih vrednosti, usledi scena sastanka komisije za otpuštanje kažnjenika, čiji učesnici preglumljuju više nego i glumci srpskog filma, a scenario im ne pomaže previše, čineći njihovu odluku da na slobodu puste lutera, gika, krajnje neubedljivom (jer ne objašnjavaju kako su došli do zaključka da je on učinio krupan napredak u socijalnoj integraciji, ako i dalje komunicira isključivo oponašajuće kokošje kokodakanje).
enivej, luter prve dane slobode koristi da sebi ugradi metalne zube kako bi lakše otkidao komade kože i mesa sa još živih ljudi (jer luter je gik koji je evoluirao u odnosu na kolege koji zubima još uvek kolju samo kokoši).
posle par nasumičnih žrtava koje ostanu pregrizene karotide, luter se usredsredi na jednu mikro-familiju, i umesto rutinskog slešera, film postaje rutinski siege movie.
iz nejasnih razloga on vezuje mamu za krevet, ali je ne pozna ni u kom smislu.
onda na farmu dođe njena ćera i njen proćelavi 'teen' ljubavnik.
sledi gratuitous shower scene u kojoj ljupka ćera pokaže svoje draži (bestidnica!); pridruži se momak; onda se obljubljuju po krevetu i tek njihovo ječanje i drmanje probudi iz sna usnulu i vezanu i njinog-prisustva-nesvesnu mamu u susednoj sobi...
sledi mnogo preganjanja u kome luter ničim ne da znaka zašto ove ljude mrcvari sat vremena umesto da im presudi po kratkom postupku (valjda zato što treba ispuniti running time, budući da scenarista baš ničim nije povezao žrtve i njinog exekutora, ni explicitno ni implicitno).
ipak, to nekako dođe do svog kraja bez previše smaranja, ako ne računamo apsolutno najdužu i najdosadniju odiseju po jednoj omanjoj štali: nisam gledao na sat, ali imao sam utisak da taj pajkan ide, korak po korak, po toj vasceloj jebenoj štali bar 20 minuta, tražeći gika, koji povremeno baci pokoju kokoš na ovoga, tek da otalja neki jump scare.
pajkan, naravno, strada ali sve to vredi izdržati zbog najidiotskijeg i istovremeno najneverovatnijeg završetka ikada, koji je istovremeno (nenamerno?) grohotno smešan i zapanjujuće bezvezan: jedan od onih (meni barem) sve ređih momenata kada zastanem i protrljam oči i uši i upitam se: da li sam stvarno video/čuo to što mislim da jesam???
:shock:  :shock:  :shock:
neću da spojlujem, možda neko pogleda, filmić je 'good of its kind', bizarerija za ljubitelje takovih uradaka, koja ipak zbog svog oportunizma od mene ne dobija ništa više od dvojke (**), jer je ludilo ograničila samo na početak i kraj, ostavivši gromadu u sredini krajnje neinspirisanom.

WARLOCK

secam se dobro tog filma kao klinac kad sam ga gledao,bio je naziv na hrvatskom originalu " Luter monstrum"ala sam se najezio kad kida kokoske :?

Tex Murphy

Fuk Mi, to moram da pogledam! Momentalno ide u listu filmova za gledajne!
Genetski četnik

Son of Man

Noriko no shokutaku (2005)
Noriko's Dinner Table

Directed by :
Sion Sono

QuoteNoriko Shimubara lives in Toyokawa with her father, mother and younger sister. To escape from her unhappy relationship with her parents, Noriko constantly logs on to Haikyo.com, a BBS where she meets other high school girls like her. One of these girls, Ueno54, induces Noriko to run away from her house. Noriko does so and in Tokyo she meets a young woman called Kumiko, her BBS friend, who runs a "family circle program", where she takes in young girls who are unhappy with their lives and gives them new personalities and families - Noriko joins it and her younger sister Yuka does so eventually. But the circle grows darker after the mass suicide of 54 high school girls, and it spreads larger and larger under the unfeeling control of Kumiko.

http://www.imdb.com/title/tt0468820/

Evo jednog "neobichnog" filma. Ne znam dal ce se svima svideti al na mene je ostavio jak utisak zbog atmosfere u svih 159 minuta i odlichne dve glavne zenske uloge. Posebno je jaka scena kada deca izvrshavaju masovno samoubistvo u Tokijskom metrou. Taj metro me podestio na onu Aum Shinrikyo akciju pa reko daj da pitam mozda neko zna : poshto me posebno zanimaju filmove te tematike (kultovi, samoubistva i slichno) dal' znate za josh neki dokumentarac ili mozda chak i igrani film iz ovog "zanra" ?
Chuo sam za neka dva dokumentarca (A i A2 - o Aum Shinrikyo) al ne mogu da ih nadjem nigde. Chudi me da josh niko nije napravio nishta ozbiljnije o ovome...

P.S. I "Silk" mi se bash svideo. Dajte leba vam josh neke azijske naslove - ja bi samo ovo gledo  :!:

Ghoul

NORIKO je predugačka za svoje dobro, i nije ni približno toliko pametna i ozbiljna koliko misli da jeste. a ni zanimljiva. prosto, smara svojom površnom 'analizom' slučaja.
a te scene samoubistva su pozajmljene iz SUICIDE CLUB, istog režisera, dakle čak ni one nisu odavde.
SC je njegov najbolji film do sada.

SILK je OK, gledljiv, mada, za azijske standarde tek prosek.

Son of Man

E dokurca, skidam i taj Suicide Club, al mi se prvo skino ovaj...nadam se da nece da mi pokvari radnju...

Shozo Hirono

Suicide Club je definitivno odlican film,i mnogo ispred pomenutog,e sad svaki ozbiljan Azijat!,ima svoje bisere,i retko koji njihov horor ne obiluje sado-mazo-cyber "tehnologijom",tipican primer je 964 Pinocchio,koji sam konacno sinoc odgledao.Simpatican rip-off Tetsua,koji zahteva strpljenje i naravno openminded audience !!
E sad pomenutu tematiku su najvise exploatisali Miike,Tsukamoto,K.Kurosawa(svako na svoj nacin),pa tu trazi korene i kvalitetne naslove....

Son of Man

Quote from: "Shozo Hirono"E sad pomenutu tematiku su najvise exploatisali Miike,Tsukamoto,K.Kurosawa(svako na svoj nacin),pa tu trazi korene i kvalitetne naslove....
Uh, Takashi ima bash mnogo filmova - gledo sam samo Audition, Ichija i onaj Imprint...shta josh vredi skidati ? :!:

Ghoul

imamo već negde ovde topik o miikeu, pa ne budi lenj!

pošto on nije skoro apdejtovan, onome što sam tamo preporučivao svakako dodaj njegov novi BIG BANG LOVE! :!:

Son of Man

fala...lenj sam priznajem... a i vi ovde kad uvatite da pishete to je sachuvajmeboze, cela noc mi je trebala onomad da prochitam SP topik al sam se bar dobro ismejo  :lol:

Ghoul

nema potrebe da nam persirate, sine. u redu je. :wink:

Ghoul

NOROI
(the curse)
3+
totalna preporuka: paj sad - JEZIV horor film!!!
za sve one koji povremeno zakukaju: 'e, odavno nisam gledo horor film koji je strašan, ovo danas samo klanje i krvopljus, al nigde JEZE...'
ja vam kažem: 'nije tako, IMA i jezivih filmova, samo treba ZNATI ili barem GHOULA SLUŠATI!'

rađen u stilu blair witcha, ali daleko više exploatiše taj format, i za razliku od bwp nije opterećen realističnošću (i pokušajima da retarde ubeđuje da je to sve 'stvarno'), već zalazi u neke užasne, morbidne i extremne koncepte, i mada ne uspeva baš uvek i svuda (malkice je all over the place, i postiže izvestan kontraproduktivan overkill), onde gde uspeva – to je za antologiju!
možda vam se neće svideti svih 115 minuta, ali ima ovde bar 40ak minuta (ukupno, odavde-odande) za žešće useravanje!
ako ste se, kao ja, na horor navukli preko bapskih priča i knjiga poput NAJVEĆE SVETSKE SABLASTI I DUHOVI, ako ste ljubitelji dokumentaraca, ako vas zanima paranormalno i okultno, onda je ovo pravi film za vas.
film, po ko zna koji put, potvrđuje da je strah od mraka najefikasniji od svih, i da je –na vizuelnom planu- sasvim dovoljno imati kameru sa nekim mlitavim svetlom u nekom zlokobnom podzemlju (MAREBITO, THE MOLE...) ili šumi (BLAIR WITCH, NOROI) pa da to već zagolica neke atavizme u svima nama.
ipak, ponavljam, back-story u NOROI je daleko komplexnija, zanimljivija, morbidnija od one u BWP, i film je zapravo vrlo pametno osmišljen i režiran, znači nije ovo bunch of people running around with cameras in the dark, ima ovde sjajnog osećaja za tajming, za subliminalnu poruku, za korišćenje mraka (i noćnog snimanja) u svoju korist, i najbitnije: sjajno odmerenog balansa između less is more i MORE IS MORE!
:!:

Tex Murphy

Dodao sam na listu filmova za gledajne. Samo mi reci ima li onih jezivih dugokosih dječijih prikaza?
Genetski četnik

Ghoul

Tex Murphy

Odlično, znači mogu da ga gledam i sam.
Genetski četnik

Tex Murphy

Pogledao sam nekakvog Minotaura, niskobudžetni hororčić o - nećete vjerovati - Minotauru. Film prati onu klasičnu priču o dotičnom zlotvoru. Nažalost, zbog niskog budžeta (a vjerovatno i nemaštovitosti autora) nije nam dat pretjerano eksplicitan prikaz nekakvih masovnih orgija i / ili sakaćenja, žrtvovanja djevica, opšte dekadencije i nemorala i tome slično. Takođe, frapantan je i skoro potpuni nedostatak golotinje, a scenario je bio takav da je bar u tom departmentu film mogao (morao) da bude čist klasik. Herojeva nikad prežaljena ljubav koja mu se javlja u nekakvim vizijama. Druga cura koja dolazi da ga zavede. Još nekoliko zgodnih cura. Superzgodna princeza koja inicira nekoliko lezbo poljubaca da se probije led pred žrtvovanje Minotauru. Ista princeza u prilično oskudnoj odjeći u vodi. Ista princeza pokušava da zavede našeg heroja (kao što vidite, prilično je popularan) Itd. itd. Sve te prilike su propuštene. Likovi su totalno neinteresantni, osim nekog astmatičnog crnca (brata i valjda muža one zgodne princeze) koji je tolika budaletina da će vam vjerovatno izmamiti pokoji osmijeh.

No, za divno čudo, kao protivteža svim tim manama miraculously uspijeva da se pojavi sam minotaur, koji je iznenađujuće dobro urađen. Nije neki tamo osrednji glumac koji je na glavu metnuo masku bika dobijenu u zabavnom parku (kao što bi to uradio Filip Mora), u pitanju je vrlo lijepo napravljena ogavna zvijer nalik na ogromnu bikčinu sa zguljenom kožom i tome slično. Vjerovatno čitav trud je otišao na izradu tog stvorenja, dok je ostatak daj-šta-daš. Sve u svemu, sve čestitke za samog Minotaura a ostalo je za zaborav.
Genetski četnik

Tex Murphy

Eh, da, zaboravio sam da spomenem da je čuveni Minotaurov lavirint blagi užas. Iako bi trebalo da je nešto ogromno i prostrano u pitanju, ovde je on napravljen od ukupno tri prostorije koje se ponavljaju do iznemoglosti. Bummer.
Genetski četnik

Ghoul

moj osvrt na pišljivi pokušaj rip-offa BATTLE ROYALE-a -
KILL DEVIL, ovde:
http://www.kfccinema.com/reviews/horror/killdevil/killdevil.html

Tex Murphy

Pogledao sam nekakav UNREST, ispostavilo se na kraju prilično banalan hororčić sa demonskom (?) posjednutošću i nekakvim ubistvima u nekakvoj mrtvačnici / bolnici. Ubjedljivo najbolji dio filma je sami početak (recimo prvih pola sata) kada grupa heroja predvođenih našom heroinom analizira neki bizarni leš u sklopu svoje nastave. Leš je unakažen i isječen, a povremeno se trzne i tako isprepada našu heroinu, koja misli da se nešto bizarno dešava. Naravno, svi ti trzaji su sasvim normalni, ali ipak tim dijelom filma dominira fina napeta atmosfera koja donekle obećava solidan psihološki misteriozni triler, ali naravno onda kreću ubistva i sve odlazi do vraga. Takođe, frapantan je nedostatak (ženske) golotinje, a otvoreno sumnjam da je režiser filma gej.
Genetski četnik

Tex Murphy

I naravno, ispostavlja se da su taj film svi već gledali prije mene  :x
Genetski četnik

Tex Murphy

Pogledao sam SNUFF Bernarda Rouza i ne mogu reći da mi se pretjerano svidio, mada ima svojih momenata. Najbolji dio filma je prvih sedam-osam minuta, koje predstavljaju film u filmu (ili je možda film u filmu u filmu?), gdje neki tip ima trudnu ženu koja umire. Obližnji doktor uspijeva da isiječe ženin trbuh i izvuče dijete, koje preživi ali se stalno dernja. Nekoliko dana nakon toga (čuvši čudne zvuke iz kuće) tip konstatuje kako su njegovu ženu "sahranili živu i sad ona čuje krike djeteta koje je doziva". Sjajna ideja i prava je šteta što čitav film nije o ovome. Elem, onda se pojavljuje jeziva prikaza jadne iskaspljene mrtvožive žene na vratima. Cool!
Nažalost, to je kraj filma u filmu i saznajemo da je to samo film u filmu.

A onda imamo blatantnu i bezobraznu kopiju masakra počinjenog u kući Romana Polanskog (sa sve trudnom ženom i svinjom  :x ). Ispostavlja se da je dotični počinjen u kući izvjesnog legendarnog režisera Borisa Arkadina (na početku je prikazan dio njegovog filma). Boris je toliko potresen da prestaje da snima filmove i tek mnoooogo godina kasnije (u sadašnje vrijeme) odlučuje da snimi misteriozni novi film. Četvoro glumaca dolazi u njegov luksuzni mansion, gdje su izloženi mnoštvu bizarnih pojava, ekscentričnog ponašanja dotičnog Arkadina, raznim ubistvima, psihodeličnim vizijama, satanističkim ritualima, Velikom Bratu i raznim drugim glupostima. Svaki centimetar kuće u kojoj se radnja dešava prekriven je kamerama i sve se emituje preko Interneta  :x , tako da ne možemo a da se ne sjetimo onog grozno dosadnog filma MY LITTLE EYE.

Ono što se meni ne sviđa u SNUFFu jeste što sve izgleda nekako nabacano i bez ikakvog reda i / ili smisla. Tu je Arkadinov četrnaestogodišnji sin koji ne priča, ali ima običaj da zabija sebi viljušku u ruku kad je ljut (što nas podsjeća na još jedan grozan horor, Vrisak u tami, onaj francuski). Zatim, tu su mladi glumci u budućem filmu koji potpisuju ugovor na licu mjesta a da pojma nemaju šta će zapravo da se snima. I kad Arkadin od njih zahtijeva da momentalno odbace svoje prave identitete i istog trenutka uđu u uloge, to im ne predstavlja nikakav problem (te se stoga obligatorna plavuša odmah zvekne sa nekim melezom koji glumi njenog momka u filmu, iako je njen momak u stvarnom životu tu sa njom. A da i ne spominjem ponašanje glavne junakinje). Sam Arkadin je luda budaletina od manijaka koji samo nešto baljezga i filozofira, dakle lik kakvih smo se nagledali. A kad krenu klanja i ubijanja, sve je nekako bizarno i podsjeća na nekakvu psihodeličnu pozorišnu predstavu. To je atmosfera koja dominira filmom, koji vrlo rijetko uspijeva da liči na - snaf.

Naravno, na kraju imamo plot twist koji donekle objašnjava stvari, ali to objašnjenje je prilično jeftino. Ukratko, mislim da je Bernard Rouz odlučio da baci smisao kroz prozor da bi u filmu postigao određenu atmosferu, što je sasvim u redu, ali meni to što je on postigao jednostavno ne leži, a pitanje je i da li je uspio ono što je želio.
Genetski četnik

Ghoul

harv, 100% se slažem sa svime što si rekao glede 'snuff muvija'.
brrrr...
:cry:  :shock:  :x  :oops:  :P

Son of Man

Ghoule aj navedi leba ti par 4-orki iz poslednjih 7 godina, jer kapiram da 5-ica nema, aj ako ti nije maltret, aj bash da pogledam neshto shto stvarno valja...

Noroi sam nasao jedva al cu da ga skinem "sutra", vec 10 dana cekam na red... :cry:

Ghoul

ghoul's best horrors of the XXI century
(ok, ugurao sam 2-3 komata iz 2000. koji su na ove obale stigli dogodine, il kasnije):

AUDITION   -T. MIIKE   
4+

UZUMAKI   -HIGUCHINSKI
4

BATTLE ROYALE   -K. FUKASAKU
5

EL ESPINAZA DEL DIABLO   -G. DEL TORO
4-

PULSE   -K. KUROSAWA
4

HAUTE TENSION- A. Aja
4

SHAUN OF THE DEAD – E. Wright
4

HELLBOY – G. del Toro
4-

DOUBLE VISION – K. Chen
4-

THREE: EXTREMES   -T. Miike, F. Chan, C-W. Park   
4

THE DESCENT   -N. Marshall   
4

MPD PSYCHO (1-6)   -T. Miike   
4+

ACACIA   -K-H. Park   
4-

LES REVENANTS   -R. Campillo   
4-

WILD ZERO   -T. Takeuchi   
4-

THE UNKNOWN   -Michael Hjorth   
3+

Meho Krljic

Skoro da ne mogu da verujem, ali sa ove liste sam gledao čak četiri filma.

Tex Murphy

Uh, ja sam samo tri  :(   Doduše, ne znam računa li se gledanje one katastrofe od rimejka PULSEa  :lol:
Genetski četnik

Son of Man

Klanjam se za listu !!!  :!:

Dojajima , gledo sam samo Audition, Uzumaki, Haute tension, sHAUN OF THE DEAD, THREE: EXTREMES i The Descent...za ovo ostalo realno nikad chuo, al cu sad da se naskidam i nagledam  :lol:  :!:  

Nego reci mi josh samo ovo, jel postoji 5-ica EVER, kapiram NE al aj da pitam ?

Ghoul

Quote from: "Son of Man"Nego reci mi josh samo ovo, jel postoji 5-ica EVER, kapiram NE al aj da pitam ?

svašta bre, pa jel ti čitaš šta ja pišem ovde?
eno ti je jedan čak i na gornjoj listi, za betl rojal.
imamo negde topik o najboljim hororima IKADA, i na njemu je i moja lista, sa ocenama. mislim da ima bar 15-20 horora kojima sam dao 5 ili 5-

Meho Krljic

Betl Rojal je zaista za Ghoula sveti gral. Pre neki dan kad je gostovao u mom domaćinstvu ničim izazvano ga je nazvao najboljim filmom ikad snimljenim. Mislim, sjajan je to film i Takeši Kitano ima jednu od najboljih svojih uloga u njemu. Ali, ne treba da očekuješ strejt ap horor od njega. U pitanju je zapravo tinejdžerska sapunica sa puno ekstremnog nasilja. Nešto kao kad bi ukrstio Beverly Hills 90210, Lord of the Flies i Clockwork Orange.

Son of Man

Quote from: "Ghoul"svašta bre, pa jel ti čitaš šta ja pišem ovde?
eno ti je jedan čak i na gornjoj listi, za betl rojal.
imamo negde topik o najboljim hororima IKADA, i na njemu je i moja lista, sa ocenama. mislim da ima bar 15-20 horora kojima sam dao 5 ili 5-
Nisam izvalio od onolikih 4-orki jbga, alal vera za taj topik jos samo da ga nadjem, a bio sam ubedjen da se na petardu jos cheka... :shock:

Ghoul

ako ne uspeš da lociraš ( i vaskrsneš) taj topik o najboljim hororima ikada, evo ti liste mojih horor petica:

1.   DAWN OF THE DEAD
2.   THE FLY
3.   THE SHINING
4.   THE TEXAS CHAINSAW MASSACRE
5.   HALLOWEEN
6.   HELLBOUND HELLRAISER 2
7.   HELLRAISER
8.   ALIEN
9.   PEEPING TOM
10.   THE EXORCIST
11.   INVASION OF THE BODY SNATCHERS (1978)
12.   PSYCHO
13.   CARRIE
14.   BATTLE ROYALE

5- / 4+ imaju

15.   SHIVERS
16.   THE HILLS HAVE EYES
17.   VIDEODROME
18.   SANTA SANGRE
19.   HARDWARE
20.   RINGU
21.   BRIDE OF FRANKENSTEIN
22.   THE HAUNTING  (1963)
23.   THE BROOD
24.   THE BIRDS
25.   SUSPIRIA
26.   AUDITION
27.   BRAINDEAD
28.   EVIL DEAD 2

itd.

Mica Milovanovic

Ghoule, da li se to tvoj ukus promenio, ili su horor oči sveta totalno otišle ukoso...
Mica

Son of Man

:!:  :!:  :!:
shta cu pre, joj, shta cu pre  :cry: