• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Šta sam lepo od horora gledo:

Started by Ghoul, 16-01-2005, 21:02:35

Previous topic - Next topic

0 Members and 7 Guests are viewing this topic.

Tex Murphy

Quoteočigledno je da je rađen sa nekakvim krpežom od budžeta

Jeste. A usput nakon što su ga završili trebalo je da prođe još nekoliko godina da ga puste u promet (TT sindrom?).
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Shozo Hirono

The Messengers (2007) Pang Brothers
Skeptican sam bio od pocetka prema novom filmu Pang brace,koji je producirao btw S.Raimi(koji eto kao podseca se starih dana kada nije pravio sranje filmove)....trebalo je ovo da bude interesantan Haunted House flick,medjutim film je na kraju uplivao u slasher vode i potpuno izgubio poentu i smisao,tako da je i najdobronamernijeg ljubitelja zanra ostavio sa gomilom nelogicnosti u glavi.Naravno,vizuelno odlicno odradjen,sa par sjajnih i krajnje jezivih scena,scenografija fantasticna i autenticna Severne Dakote,ali i krajnje neoriginalan scenario i prica koja podseca na momente i na The Birds,i na sve Haunted House filmove,pa cak i na poneki slasher......sve u svemu,ovaj mix mi lici na ono kada se neki lik uspovraca zestoko pa onda prebrojava po lokvi sta je i koliko pojeo !!!Nisam stavio ovo namerno u Crappy Flicks,jer film poseduje odredjene produkcione kvalitete,a nekom ce se verovatno i svideti ....

Tex Murphy

Nakon Ab-normal Crap, errr... Beauty, nastojim da se držim podalje od Gang-Bang braće.
Genetski četnik

vidra

Kad se vec prica o starim hororima da neko nema prevode za:

Dementia 13

The vampire bat

Nightmare castle :x   :x   :x   :x   :x   :x

Bilja

UNREST-pogledala i iskreno receno, malo se razocarala. Ono sto prvo upada u oci, zapravo usi, je prilicno iritantna muzicka pozadina koja (bar meni) uglavnom ide na zivce. U osnovi, film nije los i sasvim OK se slaze u horor zanr, ali mislim da se sa ovakvom tematikom moglo mnogo vise uraditi i napraviti nesto mnogo zanimljivo, ali je ta prilika u vecoj meri propustena. Film je pristojan, ali nista nezaboravno. Uz to, nije zapravo strasan niti ima neke preterane napetosti, nego vise ima zaista odvratnih scena i elemenata, i zaista zavidno dobre maske i efekte, a ono sto je eventualno kreiralo malo obecavajucu napetu atmosferu, protraceno je na klasicnu pricu o opsednutosti nemirnim duhom i nekim bla-bla iskopinama sa tajnama ne znam odakle, ali u svakom slucaju, nekako sam ocekivala vise.
Mozda je to i do toga da je moja kopija stigla sa pogresnim titlom (samim tim neupotrebljivim) a ton je bio uzasno tih te uglavnom nijedan razgovor nisam mogla u potpunosti da uhvatim i shvatim.
Bilja
----------------------------------------@

Kunac

Aleksa Šantić je pre sto i kusur godina napisao:

Tužno šumi, kô da ište
Mrtvu sreću proših dana,
Al' nad njime vjetri vrište
I gavrani grakću s grana.

Kao da anticipirao neminovnost pojavljivanja filma KAW!!!!!!!!

KAW je TV/pravo-na-DVD film koji je prošao prilično nezapaženo - a nudi sasvim pristojnu B zabavu u trenucima dokolice.

Zaplet je jednostavan: gavran(ov)i su se u jednom američkom provincijksom gradiću naždrali mesa ludih krava i podivljali.

Sledi omaž Hitchu i Pticama, uz prikladno pojavljivanje 75-togodišnjeg Roda Taylora u ulozi lokalnog dokotora. (Tippi je izgleda bila zauzeta, pa su je ovoga puta izostavili.)

Sean Patrick Flanery je praktično reprizirao ulogu iz druge Hooperove MoH epizode - i ovde glumi provincijskog šerifa herojskog srca.

Mlada Megan Park, nova Romerova muza, je ostavila pristojan utisak, pozdravljam njen izbor za jednu od glavnih junaka filma Diary of the Dead.

A, da... Prijala mi je scena u kojoj profesorka fizičkog pokazuje svoje junaštvo, do poslednjeg daha pokušavajući da zaštiti svoje male!
"zombi je mali žuti cvet"

ginger toxiqo 2 gafotas

...KAW je, mada ne volim filmove u kom su raznorazne živuljkeizvor opasnosti/ preteće, meni predstavljao prijatno iznenađenje...očekivao sam nekakvu neodoljivu trashoidnu budalaštinu tipičnu za Sci-fi Channel, pout Lesterovog PTERODACTYLa, recimo, a dobio sam simpatičan, dostojanstven, kompetentan, ubedljiv B film, svestan svojih ograničenja koji je iznedrio par uverljivih scena, više nego prijatnu CGI opremu...lepo je videti da KAW ne ponavlja grešku koja je obeležila PLANE DEAD, npr., tako da u KAWu akcija kreće dosta rano i napetost titra paralelno sa dramskim skiciranjem junaka i okolnosti...

...i da, vazda žmirkavi Sean Patrick Flanery ovde praktično ponavlja ulogu iz MoH brukice "That Damned Thing", ovaj put sa više stila...
"...get your kicks all around the world, give a tip to a geisha-girl..."

Ghoul

https://ljudska_splacina.com/

Bab Jaga

Ima li toga gdje na torrentima za skinuti?
Ghoul fhtagn!

Truba

prije ce da bude na emula  8)
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Shozo Hirono

Malo toga od Kon Ichikawe ima na netu za skinuti.

ginger toxiqo 2 gafotas

...glede UNREST, po mom sudu sasvim solidan, teča B/C uradak skromne produkcije, ali i pretenzija ikrajnih dometa...film ne smeta, nije gubljenje vremena, ali ipak ostaje još jedan u dugom nizu so-so tihih ostvarenja...ipak, poput mnogih drugih naslova it te klase, pada na planu loše, loše glume i programirano nedorečenog kraja, koji bi, kanda, trebalo da nas ostavi u stanju jaw-down zapanjenosti...definitivno, film koji se isplati overiti ali koji ostaje negde na pola puta...a tu je i brat Jessice Albe...

***jedna neestetska opaska- medicinari u UNRESTu pokazuju frapantno nisko razvijenu sanitarnu svest...mislim na diving with corpses...

Truba

Quote from: "Shozo Hirono"Malo toga od Kon Ichikawe ima na netu za skinuti.
ima na emuli verzija inugamija na 2 Cda
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Bilja

Mene je UNREST pomalo razocarao. Nije da je los, moze da se gleda, ali po opisu sam ocekivala nesto mnogo bolesnije, a i razresenje misterije je prilicno razocaravajuce. A definitivno bi i gluma mogla da bude bolja.
Bilja
----------------------------------------@

WARLOCK

gledao sam rimejk "Hitcher" ima nekih napetih scena,fino je reziran,posto je reziser poznat po muzickim spotovima,slicno kao kod rezisera rimejka Teksaskog masakra dakle reziseri spotova odlucuju da postanu filmadzije :? madam mi se cini da je original daleko bolji..negativac "Boromir mi izgleda pomalo dobrica...Rutger Hauer je daleko bolji :lol:

ginger toxiqo 2 gafotas

...sa, verovatno, dugog podsmeha vrednim kašnjenjem sam odgledao hororičnu komediju BLACULA Williama Craina, sulud i redak spoj čistog black-exploatacijskog zanosa i horora, vampirskog podtipa...extravagantno, zabavno ali i pismeno, višeznačno( možda i nenamerno?), nadahnuto i efektno... a tu je i Vonetta McGee(moja latest retro ljubimica, viđena u poduhvatima kao što su Corbuccijev IL GRANDE SILENZIO i Eastwoodov THE EIGER SANCTION), što bi zakreštala Sammy Fox- "angel with attiutude"...

Ghoul

BEHIND THE MASK: THE RISE OF LESLIE VERNON
S. Glosserman
**
2
evo jednog filma sa ogromnim internet hajpom: ako biste verovali nekim od prestižnijih horor sajtova, ovo je " a spectacular thinking man's horror film, capable of playing to an art house crowd and diehard horror fans sitting side by side" which " plays out like one part Scream, one part Man Bites Dog, and a heaping helping of Monty Python-esque delivery."
Ghoul says: patka!

nema ovde ništa 'thinking': slasher je ionako najretardiraniji pod-žanr horora ikada, te ne treba više od 2 vijuge da bi se ismevale njegove 'zakonitosti'.
SCREAM je bio savršen paragon toga kako se to dobro radi: istovremeno omaž (pun poštovanja), parodija (uglavnom benevolentna) i – horor (dakle, strava)!
a ovo ovde, niti je pametno koliko misli da jeste (tih par dosetki koje evidentno postoje nisu vredne snimanja dugometražnog filma!), niti je naročito smešno, a tek kad na kraju pokuša da bude i straight horror, tu ne da pada nego ljoska na guzicu u self-inflicted knock-downu!
možda sam previše strog, jer ima ovde i nešto kvaliteta koji se ogledaju kroz simpatične dosetke, dobru glumu leslija vernona, i odličnu upotrebu horror-velikana englunda i zelde rubinštajn, ali posle onolikog hajpa očekivao sam nešto dinamičnije, svežije, nadahnutije od ovoga.
znači, ako smanjite očekivanja, a baš volite slešere, pogledajte i ovo. neće vam biti previše dosadno. nadam se.

Ghoul

BLACK SHEEP
J. King
**(*)      
3-

dobro, odgledana verzija nije finalna, ali sem zvučnih i vizuelnih efekata i muzike ne fali previše; dovoljno je za barem preliminarni utisak.
dakle, umereno zabavno za fanove, iako prilično nenadahnuto, sa užasno bledim i neharizmatičnim gl. junacima (nisu čak ni zabavno-trapavi kao kod Jaxona); scene pokolja su rutinske: korektne, ali nemaštovite, čovek bi očekivao da je 13 godina nakon BRAINDEADA moguć poneki nov fazon na polju splatter-humora... 'kulminacija' je previše ravna i rutinska, tako da je sve ovo ostavilo preovlađajuć utisak 'going thru the motions'.
previše deus ex machina momenata za moj ukus.
pojedini potencijali tek ovlaš dotaknuti (npr. ovca-ljubimica), ali bez jaxonovskog prljavog, lascivnog humora (iz dana njegovih NZ splattera).
verovatno je budget bio manji nego što je weta u zadnje vreme navikla, ali ipak, poneke scene prosto plaču za malo više para i elaboriranijih efekata, umesto bazično-bazičnih koji preovlađuju (naročito bih voleo neku složeniju animatroniku u zadnjem trapu baje koji je bio pod avionskom elisom).
were-sheep su super zamisao, solidna exekucija, ali previše tromi i ni jednog trena ne izgledaju kao realna pretnja.
a ovce... ehhh, tek malo 'strašnije' od džinovskih zečeva u NIGHT OF THE LEPUS.
sve u svemu, kao da se veći deo dosetljivosti istrošio u osnovnoj premisi, a vrlo malo je ostalo za nadgradnju, koje praktično i nema.
otud, uglavnom rutina. ali gledljiva.

Shozo Hirono

Ih Ih Pa mene su zecevi iz Night of the Lepus prestravili,kako bi bilo sa ovchicama !!!!

Bab Jaga

Slučajno sam naljetila na nekom nemačkom programu na Jeepers Creepers serijal. Brrrrrrrrrr!
Ghoul fhtagn!

Truba

Quote from: "Bab Jaga"Slučajno sam naljetila na nekom nemačkom programu na Jeepers Creepers serijal. Brrrrrrrrrr!

hehe i ja sam naletio na početak
i odmah sam stavio divx na listu hitnog gledanja

:!:  :!:

virus

gledao Anatomiju. odlican je!

Ghoul

BLOOD RAIN
3+
vrlo dobar korejski period piece sa jakim elementima horora, mada je u sushtini splatter-krimich!
dobra misterija, dobar podtext, izvanredan ritam, smisao za detalj, gluma... sve je na svom mestu, ukljucujuci i za korejske standrade normalan, a za sve ostale vrhunski nivo splatter efekata (i u zamisli i u exekuciji).
posebno izdvajam scenu cherechenja coveka uz pomoc 4 krave, na 4 strane sveta.

Shozo Hirono

Kunac

HIGHWAY to HELL me je baš osvežio ovaj pakleni dan. Pogledao sam ga u čast puštanja Kristy Swanson iz zatvora.

(IMDb vest: The original Buffy The Vampire Slayer star, Kristy Swanson, is pressing assault charges against the ex-wife of her current boyfriend, skater Lloyd Eisler. The actress was arrested over the weekend after love rival Marcia O'Brien filed a complaint against her with local police in Ontario, Canada. O'Brien charged she was the victim of an attack by Swanson. The actress insists it was O'Brien who attacked her - in front of the children she shares with ex-husband Eisler. Eisler left O'Brien, who was pregnant with their second child, after falling for Swanson while the couple recorded reality Skating With Celebrities last year.)

I pored toga što se radi o low budget flick-u, zadivili su me uloženi trud, mašta i talenat. U filmu se (u dve manje uloge) pojavljuje Ben Stiller (sa sve ocem i sestrom), a cameo ima i legendarna Lita Ford. Patrick Bergin je kao i obično zgodan i duhom odsutan, a glavnu ulogu tumači bivši muž Hilary Swank i Robov brat - Chad Lowe. Jedan od retkih uspelih multižanrovskih koktela.

Tex Murphy

Taj film sam nekad imao na video kaseti (zapravo vjerovatno još imam), sjećam se da mi se muzika nije svidjela, pa sam ga drugi put gledao uz muzičku pozadinu koja i treba da bude tamo - AC/DC.
Genetski četnik

Ghoul

ANTIBODIES
**
2

švapski pokušaj da naprave kvazi-intelektualni rip-off SILENCE OF THE LAMBS počinje blago-obećavajuće, sa ničim-izazvanom muškom frontal golotinjom spec. za harva, i sa solidnom akcijom hvatanja zlikovca; avaj, jednom kad ga strpaju u ćeliju, i kad neki seoski pajkan počne da palamudi, to počne da tone jezivo brzo.
dijalozi su užasno loši, likovi takođe, situacije vrve od nenamerno tragikomičnih momenata i usiljenih besmislenosti:
npr, ispostavi se da je pedofil-ubica uzimao za uspomenu gaćice svakog deteta koje je ubio, i drkao u njih, a onda svaki par gaćica zazidao u zasebnu rupu u zidu svog stana, par po par, u dužem vremenskom razmaku. izmiče mi poenta toga. da ne govorim o komšijama.
međutim, tu nije kraj smehu: kad seoski pajkan skonta šta se krije iza zida ubičinog stana, on ga razbija, i vadi novi, dotad neotkriveni par gaća. star ko zna koliko meseci. međutim, čim ga izvadi iz rupe, njegov kolega pajkan smesta zapazi: 'aha, i na ovima ima tragova sperme!' pazi, on to zapazi na gaćama starim više meseci, prljavim od zemlje, prašine, gipsa, ko zna čega, GOLIM OKOM, bez onih spec. naočara za spermu iz BASIC INSTINCTA. sad, ne bih da budem degutantan, ali... rekao bih da na tako starim gaćama tek hemijska analiza može da otkrije eventualni trag tako stare sperme.
no, ni tu nije kraj: jer, laboratorija im otkrije da se na ovim konkretnim gaćama nalaze tragovi DVE RAZLIČITE SPERME, odnosno: prvo je neko štrcnuo na njih, a onda, kasnije, bez pranja, njima se, onako uflekanim, okoristio i naš psiho za svrhe pražnjenja.

neka mi ne bude zamereno na ovako explicitnim detaljima, ali oni su stvarno slikoviti, i tipično NEMAČKI: njihova opsesija prljavim gaćama je zaista deo lokalnog kolorita...
takođe, ovo sve navodim da bih ilustrovao tvrdnju da, uprkos ovako gnusnim detaljima, ovo u suštini uspeva da ostane krajnje konvencionalan, pešački (pedestrian), dosadan i –čak! – pred kraj nesnosno kvazi-religiozan filmić, sa popovskom tiradom pravo iz starog zaveta na krahu!

notorna budalaština posle koje mi se SILENCE OF THE LAMBS ukazuje kao još veće remek-delo no što sam ga do sada smatrao (ako je to moguće).

DušMan

Quote from: "Dr Kunac"(IMDb vest: The original Buffy The Vampire Slayer star, Kristy Swanson, is pressing assault charges against the ex-wife of her current boyfriend, skater Lloyd Eisler. The actress was arrested over the weekend after love rival Marcia O'Brien filed a complaint against her with local police in Ontario, Canada. O'Brien charged she was the victim of an attack by Swanson. The actress insists it was O'Brien who attacked her - in front of the children she shares with ex-husband Eisler. Eisler left O'Brien, who was pregnant with their second child, after falling for Swanson while the couple recorded reality Skating With Celebrities last year.)
Oh, Kristy... Svega toga ne bi bilo da se razgolitila u nekom filmu dok je bila mladja.
Eh, prva Bafi... ipak ju je Sara Michelle Gellar bolje odradila.
Nekoć si bio punk, sad si Štefan Frank.

ginger toxiqo 2 gafotas

...HIGHWAY TO HELL Atea de Jonga(radio je i u Srbiji mnogovoljeni DROP DEAD FRED!) jeste nenadani poduhvat rođen u sirotinjskoj ligi...začuđujuće gladak i pitak mix blago horrorične komedije i road filma upakovane u futurističko ruho a sa jasnom western matricom, i sve to sa jakim 80s prizvukom(a film je iz 1992)..film čiji šarm i maštovitost vas tera da u trenu zaboravite formalne nedostatke... fina hrpa talenata- de Jong, scenarista Brian Helgeland te- Chad Lowe, Kristy Swanson, Pamela Gidley, Patrick Bergin, Richard Farnsworth...ma, pusla samo takva!!!

Shozo Hirono

Ghoul....ovog puta nisam hteo da ti kvarim zadovoljstvo gledanja Lambs rip-offa !

Tex Murphy

Quoteradio je i u Srbiji mnogovoljeni DROP DEAD FRED!

kao i jedan od tri najgora filma svih vremena - FOGBOUND
Genetski četnik

Milosh

Dead Silence je imao potencijala da bude jedan od boljih horora godine, ali je na kraju ispao jedno od većih razočarenja. Premisa je okej, već od najavne špice se uspostavlja taj neki neogotik šmek (koji se forsira i dalje na nivou scenografije), Clouserov skor je sasvim fin, uvodna scena nudi dovoljno tenzije... Sve u svemu, delovalo je obećavajuće, kao da ćemo dobiti jedan solidan horor za odrasle (u poplavi PG-13 limunada i hard R krvoprolića, kao dva (preovlađujuća) jednako isprazna ekstrema, to bi bilo pravo osveženje). Nažalost, scenario je do te mere loš, da film ne može da funkcioniše čak ni kao ne previše ozbiljni ali atmosferični gotik freekshow, u šta se povremeno pretvara, samo da bi ponovo skliznuo u navodno smrtnoozbiljni horor imbecilnog zapleta. Recimo da bi William Malone možda nešto i uradio sa ovakvom premisom. Na kraju imamo čak i jedan mali twist koji je tretiran skoro kao onaj iz Saw (dakle, montažna sekvenca u trenutku "otkrovenja"), iako uopšte nema neku važnost za sam zaplet i potpuno je svejedno kako će se sve u tom treutku okončati, a na kraju se završi kao varijacija na užasni Darkness Falls (na koji, po delićima zapleta, inače i podseća). Ipak, Wan i Whannell se ovim filmom nisu u potpunosti diskreditovali kao autori koji navodno imaju šta da kažu u današnjem hororu; imam utisak da kada bi konačno napisali ozbiljan scenario da bi uspeli da poentiraju, a možda im se samo posrećilo sa Saw, da su uspeli da smisle dovoljno zanimljiv gimmick, dok su u slučaju papazjanije (doduše, gledljive) Dead Silence nisu ni toliko potrudili. 2+
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Ghoul

pokušao sam da se osvežim uz FRITT VILT (COLD PRAY), ali me je uglavnom ostavio ladnim - u lošem smislu reči!
odavno nisam video ovoliko rudimentaran, neambiciozan, neoriginalan 'plot'; što je još gore, njegova zastarelost i fućkanje na činjenicu da ovakvi filmovi postoje već pune 3 decenije smetaju tim više što on svoj déjà vu i ne pokušava da opravda, recimo, inovativnim set pisovima, upotrebom modernih efekata, nekom novom stilizacijom, pristupom, dramom, re-imaginacijom, dijalogom sa prethodnicima, bilo čime.
ali ne! beskrvna ubistva spadaju u najneinteresantnija half-assed off-screen bullshit otaljavanja u istoriji slashera!
ok, snježni krajolici su ljepi kao i grupica omladine koja ne deluje tako iritirajuće kao njini američki vršnjaci; i to je sve.
iritirajuća hard-rock bljuzga od soundtracka dodatno ukopava ovo sočinjenije u 80te, gde mu je i mesto, i odakle je misteriozno voskreslo sa par decenija zakašnjenja, bez ikakvog razloga da sada i ovde pomoli svoju ružnu glavicu iz snijega.

ocena:
**
2+

WARLOCK

gledao sam "Cellar Dweller" veoma zanimljiv film..scenario je radio Don Mancini (Chucky)taj film sam jurio godinama :!: rezirao ga je majstor specijalni efekata John Carl Buechler covek je car svaka cast treba videti njegovu filmografiju i sta je sve radio... :D
http://www.imdb.com/name/nm0119106/

Ghoul

zvuči zanimljivo, mada taj bjukler nikad nije bio neki jak artist: mislim, izem ti ovo čudovište, baš je PODRUMSKO!

Ghoul

ginger toxiqo 2 gafotas

...i ja sam overio ANTIKORPER a.k.a. ANTIBODIES i saglassan sam sa ocenom da je praćenje SILENCE OF THE LAMBS ovde izvedeno neoprostivo ponavljački doslovno, kao i da je predugačak, gnusno ljigavog završetka, te je tu previše mrsomuđenja, praznog hoda i forenzičarskih sumanutosti, ali bih, sa druge strane, pohvalio sigurnu ruku glede zanatske strane filma kao i svežinu u tretmanu jednog od glavnih likova (seoskog inspektora) koga more seksualne inhibicije i avramovske slutnje...

...velika misterija ostaje instant-pojavljivanje visoko billovanog Normana Reedusa. ali me ne čudi što je i ovakav ANTIKORPER uspeo da bude preporuka svom reditelju, Christianu Alvartu, za prelazak u višu, prekookeansku ligu...http://imdb.com/title/tt0795351/

Ghoul

Prayer Beads
aka: OMOINOTAMA

serija od 9 polučasovnih epizoda japanskog horora,
prikazana ovde:
http://www.kfccinema.com/reviews/horror/prayerbeads/prayerbeads.html

Demo(n)lisher

Sad da ne bi opet otvarao poseban topik o ovom filmu, kao sto sam ucinio sa I Drink Your Blood, ovde stavljam recenziju o mozda prvom filmu slasher pravca koji je objavljen cak cetiri godine pre Karpenterovog Helovina, cak je i sam John izjavio da je inspiraciju nasao u ovom filmu. U pitanju je Black Christmas kanadsko bloodbath ostvarenje Bob Klarka.

A large house harboring the cheerful chatter of a sorority Christmas party, a few colorful holiday decorations and a snowy landscape make up the first images of this film. Now while this seems like a warm and friendly situation, it is anything but as we realize we're seeing this through the eyes of a stranger. This person proceeds to climb up an ivy trellis along the side of the house and enters through an open attic window. Minutes later, a sorority girl is dead.

This is the basic premise of Black Christmas and the best aspect of the overall film. What is it about locked doors and bolted windows that make us feel so completely safe in our homes? Surely they keep us safe to a certain degree, but what stops someone from picking the lock? From shattering the window? From finding an open attic window that no one even thinks to lock in the first place? We're brought up with the allusion that we're always safe as long as we're behind a locked door and this movie completely shatters that notion, leaving us feeling chilled to the bone as we realize that the comfort we feel in our homes is a lie.

Just as disturbing obscene phone calls suddenly ruin the joyous occasion, main character Jessica Bradford (Olivia Hussey) and her friend Phyllis (Andrea Martin) decide to stay behind at the house for Christmas break to help out Barb (Margot Kidder), a lovable drunken mess of a girl who has no where to go. By this early point in the film, we already get a sense of the characters through their caring demeanor and even some well placed humor. The three actresses play their parts really well and prove likable, which helps the mounting tension build through the roof as we fear the inevitable, knowing the killer is already in the house unbeknownst to the girls.

While there are a lot of slashers out there that need gory murders every two minutes and seem to have ADD when it comes to plot, the vastly underrated director of this film, Bob Clark, decided to take his time with development instead and gives us good old fashioned suspense and a strong atmosphere to rely on that oozes with an unrelenting creepiness. Within the horror genre, I think less is more and since most of the sinister elements of this film are kept under wraps and we're left with numerous questions, we can build fear from our own imaginations. We're never fully sure who this psycho is or what he's really after. We don't even know what he looks like. We're only given minor glimpses, one of which is his creepy bulging eye. We're just left knowing that he's there somewhere, watching and waiting and I couldn't help but peer over my own shoulder for fear that someone was watching me too.

Since we're given very little visuals to work with pertaining to the killer, Bob Clark turns much of the focus on sound, which is sadly an element seldom used to it's advantage in horror films. The phone ringing itself is somehow chilling enough, let alone the killer's voice on the other end, spewing out all kinds of disturbing gibberish and obscenities through what sounds like multiple personalities. From his calls, to his wild madman screams to his heavy footsteps running down the stairs, I was left in utter fear of this man, all because of good sound use. The musical score, while quite creepy, is barely even there. Instead, Bob Clark brilliantly manages to weave his own score using natural sounds from his surroundings; the soft ticking of a grandfather clock, the crackling of a fire place, the cold howling wind outside and a few distant dog barks. While these sounds may not be considered malevolent, hearing them put together in this particular case somehow created something quite unnerving to listen to.

By the last half, just when we think we know who or even where the killer is, we find ourselves surprised with a heart-pounding finale, ending the night wanting to sleep with the lights on. In my opinion, Black Christmas not only remains the best slasher film to date, but also one of the scariest horror films ever made. For some reason, this movie continually gets overlooked and was eventually pushed under the rug to make way for John Carpenter's Halloween four years later, which unfairly took all the credit for being the slasher film that started it all, even though it basically felt like a carbon copy and was in fact originally meant as a sequel to Black Christmas, according to Bob Clark. Halloween is obviously a great film and deserves the praise it gets, but don't allow it to overshadow this classic. For any true slasher fan, this is a must see. Don't let it pass you by.
I`m a self - improved evil baby.

Kunac

O Clarkovom klasiku se već raspravljalo na ovom forumu. Odličan film, bez dvoumljenja.

Tex Murphy

Izvanredan film!
Genetski četnik

ginger toxiqo 2 gafotas

...malo je reći spotless!!!

Tex Murphy

QuoteIn my opinion, Black Christmas not only remains the best slasher film to date, but also one of the scariest horror films ever made.

Potpisujem.

A što se tiče poređenja sa Noći vještica, iako je fakat da je Black Christmas uticao na nj, ipak nije u pitanju čista kopija. Bitna je razlika u natprirodnosti ubice i njegovom konstantnom odbijanju da umre, što unosi dodatni element jezovitosti. Neko pametniji i obrazovaniji bi na ovu temu mogao da napiše lijep traktat.
Genetski četnik

Tex Murphy

Pogledao sam SPLICED, horor Gavina Wildinga (koji je režirao sasvim solidan triler STAG). Dotični film (dakle Spliced) dugo je čamio na nekom disku u dubinama moje filmske imperije i sad se resurfejsovao. Razlog je što smo u ponudi imali sljedeća tri filma:

1408 (piratski snimak)
9 Songs (need I say more?)
Bloody Malory (ovo smo pokušali da gledamo i odustali poslije deset minuta)

SPLICED je film koji prati mladu i simpatičnu srednjoškolku Meri koja pati od jezivih noćnih mora. Stvari su dodatno pogoršane misterioznim i zastrašujućim horor filmom koji je prestravio državu i njegovo prikazivanje u neimenovanom malom gradiću (namjeran pleonazam) gdje se priča dešava izaziva jezive posljedice. Naša heroina u maniru Donija Darka pokušava da riješi misteriju svog psihičkog stanja, kao i tajnu subliminalnih poruka u pomenutom horor filmu za koje smatra da su prouzrokovale nezapamćen talas ubistava u gradiću. Čini nam se da je na neki način sve zapravo povezano sa njom...

Naravno, Spliced je osrednji B film bez praktično ijednog ridiming fičera, ako zanemarimo uvodnu scenu koja je urnebesna (naravno, totalno nenamjerno). Naime, Meri (glavna junakinja) ima košmar u kojem siječe tortu za svoj osamnaesti rođendan i sve je idilično i krasno dok iz torte ne krene da curi krv. Svi su zgranuti, osim tate koji se satanski smije i u ruku uzima ogromno krvavo parče torte i jede ga. Prava je šteta što je to highlight čitavog filma. Zapravo, ima još jedna podnošljiva scena, nejmli kad se u kinu prikazuje infamozni horor film (pod nazivom Wisher). Naime, reakcije tinejdžerske publike na pojedine scene u filmu su vrlo simpatične.

Sada ćemo preći na ono što je mnogo interesantnije, a to je opisivanje onoga što ne valja. Na prvom mjestu, tu je tragično vejstovani prvobilovani Ron Silver koji glumi školskog doktora. Nažalost, pojavljuje se u vrlo malo scena i njegova uloga je relativno nebitna. Dalje, već na samom početku film uspijeva da uspostavi sve poznate teen-movie klišee brže nego što možete da izgovorite "krmak". Za svega pola minute tu se pojavljuju brižna najbolja prijateljica glavne junakinje, ljigava bimbo plavuša koja je mrzi, usamljeni i odbačeni nerd sa epilepsijom i faca koja izlazi sa bimbo plavušom, ali varnice frcaju između njega i heroine.

Sada prelazimo u novi pasus, da zadovoljimo Mehu. Najjači laugh-a-riot u filmu vezan je za pomenuti film Wisher. On je nestrpljivo očekivan u gradiću zbog pompeznih članaka u novinama i na Internetu, međutim kad taj film konačno prikažu u bioskopu, ispostavi se da je to najobičnija bljuzga Ž kategorija, tako da je jednostavno hilarious ozbiljnost s kojom likovi prilaze tom filmu. A onda kad glavna junakinja počne sasvim ozbiljno da se bavi subliminalnim porukama u istom, jasno vam je da je sve otišlo do đavola. Srećom, bar su nas poštedjeli onog kako kad pjesmu Stairway to Heaven pustite unazad u jednom trenutku čujete "Here's to my sweet Satan".

Inače, čitav film se vrti oko sljedećeg: Wisher (kako je to opisano u istoimenom filmu) je neki duh ili neki sličan klinac koji ispunjava želje, ali na vrlo bizaran način. Npr. kad je neki tip poželio da ima najveću kuću u gradu, Wisher je sravnio sa zemljom sve ostale kuće. Iz filma takođe saznajemo da Wisher često uzima oblik ajkule i odgriza noge Bosancima. Nebitno. Elem, dakle naša junakinja s vremena na vrijeme slučajno spomene nešto tipa "I wish you were dead!" i onda, gle čuda, ta osoba stvarno odapne. Naravno, prošle su dvije trećine filma dok to nije skontala. E sad, kako ona s vremena na vrijeme viđa tu neku misterioznu prikazu (sa užasno lošim kostimom, I might add) koja se pojavljuje u Wisheru, besprijekornim rezonovanjem dostojnim Dekarta ona dolazi do zaključka da je možda baš prikaza odgovorna za misteriozne događaje. I kako se riješiti prikaze? Pa naravno - na isti način na koji su se nje riješili likovi iz Wishera. Ali, avaj - našoj heroini je pozlilo tokom gledanja filma  :x tako da je morala da izađe, prijatelji su je ispratili, tako da niko nije vidio kraj filma  :P

Sad sam već toliko uznemiren da moram da pređem u novi pasus i malo se smirim. Sve ovo govorim zbog još jedne fantastične scene. Naime, da bi se riješili Wishera, treba da pogledaju film do kraja. Meri i njena najbolja prijateljica zatvorene su u Merinoj kući, ljigava demonska prikaza nadire prema istoj zastrašujućom brzinom, a dvije nesrećne djevojke satraše se pokušavajući da sa Interneta daunlouduju film i pogledaju kraj  :!: Naravno, bez obzira što bez problema skinu dvjesto megabajta sa cirka tri i po sekunde, očigledno je da će veza da krahira u odsudnom trenutku.

Dalje neću da vam spojlujem  :twisted: Sad odoh malo da učim, a ujutru mi valja ići na posao da igram Indiana Jones and the Last Crusade. Planiram da pređem tu igru i Indiana Jones and the Fate of Atlantis prije nego što nam dođe četvrti nastavak ovog genijalnog serijala (mislim na Indijana Džonsa a ne na Spliced).
Genetski četnik

Kunac

A ja sam sinoć pogledao PRIMEVAL::: Iskreno, malo je falilo da ga i ne pogledam. Film je toliko ispljuvan po netu da sam mislio da se radi o shitini nad shitinama.

Na moje iznenađenje, ispostavilo se da film i nije tako loš.

KAo prvo i osnovno - ne radi se o klasićnom hororru s  živuljkom koja ubija. Film poseduje politički triler zaplet, a imajući u vidu da se radnja odigrava u crnoj Africi, najbolje ga je opisati kao KING OF SCOTLAND meets ALLIGATOR (s tom distinkcijom da se ovde radio o krokodilu). Čistokrvni horror fanatici će biti razočarani činjenicom da Gustave (tako se, verovali ili ne, zove krok ljudožder) nije jedina pretnja akterima - tu su i pomahnitali crnci koji žele da spreče iznošenje inkriminišućeg snimka iz zemlje. Sledi vratolomna jurnjava po žipražju, gomila mrtvih i jeftina politička poruka + jeftini CGI efekti koji oživljavaju krvožednog reptila.

Ipak, film je zabavan, brzog tempa i sasvim gledljiv. Malo li je?

Shozo Hirono

I AGREE ! Plus cast nije opterecem velikim imenima...

Kunac

Quote from: "Shozo Hirono"I AGREE ! Plus cast nije opterecem velikim imenima...
Da, svi su sasvim solidni - mada je nedostatak prave A zvezde verovatno i razlog zbog koga je film bombovao na američkim blagajnama. Doduše, vidim da DVD prolazi sasvim solidno, što je i bilo za očekivati.

EDIT: totalno me je iznenadio momenat kad američki crnac, suočen sa užasima oko sebe, kaže: I'm never gonna say this in front of a bunch of white people. Slavery was a good thing. Anything to get the fuck out of Africa is a good thing.

ginger toxiqo 2 gafotas

...meni je, pak, omiljeni line koji izgopvori izmrcvareni Orlando Jones (zadužen za comic relief departman): "I feel like a porkchop on Queen Latifah's dinner-plate"

ginger toxiqo 2 gafotas

...inače, iako distribuiran pod okriljem Disneyjevog Hollywood Pictures, film ima očiglednu B svest, i to onu kakva je vladala zlatnim periodom VHSa ranih devedesetih...

...svakako, nije film za nezaborav i/ili ponovno gledanje, ali učinkovita, pravolinijaška, poštena zabava,  nešto tiše preporuke vredne!!!

***meni je lično smetalo to političarenje i humanitarsko vajkanje nad mukama Afrikanaca kao preslikano iz Pollackove grozomorije THE INTERPRETER (sa Kidmanovom i Pennom)...

marduk

Quote from: "Dr Kunac"A ja sam sinoć pogledao PRIMEVAL::: Iskreno, malo je falilo da ga i ne pogledam. Film je toliko ispljuvan po netu da sam mislio da se radi o shitini nad shitinama.

PA još glumi i Dominik Purcell iz PrisonBreak!  :!:
U iščekivanju 3.sezone PB, vredelo bi ovo overiti!!!