• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Šta sam lepo od horora gledo:

Started by Ghoul, 16-01-2005, 21:02:35

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

ginger toxiqo 2 gafotas

...juče sam nakon decenije i više reprizirao BRAINSCAN Johna Flynna (sa Edwardom Furlongom uhvaćenim u iritatnom periodu mutiranja glasa),  ljudski dobar uradak koji prkosi opšteprihvaćenom uverenju da se od govana ipak pita ne pravi i dokazuje da u rukama veštog, pa makar u konkretnom slučaju ne i 100% nadahnutog, režisera i jedan sramno loš scenario ( sa potpisom Andrewa Kevina Walkera (Seven...) može dobaciti do dosta dobrog, zapamtljivog i uticajnog dela... Flynn je bio neko ko je očigledno odlično poznavao i vešto baratao svim aspektima rediteljskog posla i BRAINSCAN, sve i ne stajao ponosito u ukupnom opusu ovog maestra, to dokazuje...BS je dostojanstveno ostario, ostavši tiha patnja, opšte mesto i lepa uspomena mnogih horror fanova a da se videti i da je imao i šireg (geografskog) uticaja (Ring...i slični njemu naslovi)...
"...get your kicks all around the world, give a tip to a geisha-girl..."

Ghoul

ID
K. Fujiwara
**(*)      
3-
ovo je težak i naporan film on so many levels, i nisam siguran da li bih ga i kome i kako uopšte preporučio.
bar 9 od 10 osoba koje bi pokušale da ga pogledaju verovatno ne bi izdržale do kraja.
odvratan je, ružan je, nekoherentan je, bučan je, iritantan je... a opet, na nekom nivou, tako i treba, budući da rediteljka (da, ovo je radila žena!) polazi od premise da je roditi se – pakao, i da već živimo u paklu, i da su ljudi – svinje (bukvalno!), sa vrlo mrkim šansama za bilo kakvo izbavljenje...
reći da nije za svakoga je definitivno understatement.
ako ste gledali fudživarin prethodni film, ORGAN, i dopao vam se, onda dajte ovome šansu, iako je ovaj –po meni- slabiji, ružniji, manje zabavan, sa manje kvaliteta no (meni vrlo dragi) ORGAN.

pisaću o ID-u za kfcc, ako nekoga zanima duži i ozbiljniji osvrt.
https://ljudska_splacina.com/

Meho Krljic

Ghoul

Quote from: "Meho Krljic"Recni!!!

samo ako si već gledo organ, i ako prođeš test iz poznavanja tog filma!

Meho Krljic

Nisam, ali slutim da je po mom ukusu. Recni i to!!!

Shozo Hirono

ginger toxiqo 2 gafotas

...ne znam da li je neko ranije pominjao (a gotovo sigurno jeste), te bih da skrenem pažnju na ANTARCTIC JOURNAL (2005) po scenariju Joon-Ho Bonga (autor Memories of Murder, The Host...)...ovo je klasična horror priča o preživljavanju manje grupe raznorodnih u neuslovnom okruženju obogaćena azijskom ezoterijom ( sa kojom se povremeno i pretera; ipak, film je prepun odličnih rešenja i krcat jezovitom atmosferom, tako da lako to naoknadi)...naravno, potrebno je da, kao mnogo puta do sad, u startu prihvatite drugačije poimanje filmskog vremena i ritma kao deo kuturološkog relativiteta...

***ne znam korejski, tako da nisam mogao da utvrdim da li je to navedeno/priznato na špici, ali premisa po kojoj učesnici polarne ekspedicije stradaju po mustri prikazanoj u dnevniku koji nalaze (a koji se odnosi na neku od davnoprošlih, sličnih eskspedicija) je preuzet/pozajmljen iz romana Austrijanca u egzilu Kristofa Ransmajera DIE SCHRECKEN DES EISES UND DER FINSTERNIS (u srpskom prevodu- UŽASI LEDA I MRAKA)...tek da se zna...

Ghoul

Truba

već smo pročitali  8)  
mislio sam da je bolji  :x
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Ghoul

odavno me već marduk opseda: 'ghoule, neprijatno mi više, stalno me snabdevaš sa neki brutalno retki filmovi za koje niki u moje selo nije ni čuo: kako da ti se ikad odužim?'
odlučih da mu učinim tu čast i dopustim mu da bar pokuša, te rekoh: 'znaš šta, marduke, evo kako ćemo: ima 1 film koji sam gledo kao klinac, to je možda i PRVI horor koji sam ikada gledao, a ako i nije, sigurno je među prvih 5. gledao sam ga ne pre 1980. i ne posle 1983. znači, ima tome oko 25 godina otkako ga gledah, a opet, pamtim ga bolje nego neke budalaštine koje sam gledo pre 3 meseca. moji drugi jataci ne mogu da ga nađu, nema ga nigde, a mene bi strašno okrepilo i u nevino detinjstvo vratilo ako bih ponovo pogledao film za koji 99% horor kvazi-fanatika nikad nije ni čulo: mexički filmić TETKA ALEXANDRA.'

long story short, marduk je uspeo da nekako navabi to delo, i poslao mi ga poni expresom zarad što hitnije konzumacije i hronomocije. ja ne bio lenj no ga repriziro (posle 25 godina! možda i više!) već iste noći, i...

...pa, prijalo je.
na žalost, kako to obično biva, ništa na šta smo se palili u tako ranoj mladosti ne može da u starim danima ima istu, ili bar približnu čar.
nedostaci tog filma nisu se mogli prenebregnuti: ima ih mnogo, i vrlo su očigledni.
naivan je zaplet.
ravna je režija.
osrednja je gluma (sem tetke, koja je creepy baš kao što je pamtim!).

pa ipak!
fuck it, ti mexikanci imaju nešto; i film ima određeni šarm, i bezobrazluk tim slađi što iskrsava usred prilično konvencionalno usnimljenog flicka, i sjajan simple-minded no-subplots zaplet koji samo fura napred, ka predivno mračnom kraju.
tema za sebe je odnos prema deci, uloga dece u hororu, PODLOŽNOST DECE HORORU u mexičkim žanrovskim filmovima (šta, mislili ste da samo onaj perverznjak što liči na dimba – del toro, za neupućene – napučuje svoje filmove izmrcvarenom, silovanom, iskasapljenom dečicom?).
na početku, familija u koju se doseli tetka alexandra (veštica) ima troje dece.
do kraja filma dvoje je mrtvo, a treće je u životnoj opasnosti iz koje možda izađe a možda i ne.
iako je tehnička izvedba jedva kompetentna i ne previše nadahnuta, sama priča ima izvestan naboj koji probija između tih suludih slika: nadrealni momenti koji su prosto BEZOBRAZNI koliko su nelogični i besmisleni, i to rastakanje logike i 'stvarnosti' je tim efektnije što se dešava u filmu koji izgleda kao sava mrmak da ga je režiro.
mrmak on lsd!

sve u svemu, TETKA je jedno gledalačko iskustvo koje na vas ne mora delovati kao na mene jer sam visoko subjektivan oko njega, ali... mislim da pravi posvećenici treba da mu pruže šansu. ovo je, u najgorem, dobar i neobičan film.

(3-)

Plissken

Wrong Turn 2 skinut...utisci uskoro.
Can't argue with a confident man.

Kunac

La tía Alejandra je kod nas bio senzacija 80-tih. Nisam ga gledao, ali se sećam da se na jednoj od ekskurzija (na kojoj sam bio tokom nižih razreda osnovne škole) o njemu dosta pričalo. Svi koji su ga pogledali (a bio je, kontam, prikazan na TV-u) su bili fascininirani - čak je i moja razredna Brankica bila "prisljena" da prepričava najpikantnije delove onima koji nisu gledali.
"zombi je mali žuti cvet"

Kunac

A WRONG TURN 2 svakako preporučujem ljubiteljima mutant gore filmova. Zabavan je iznad očekivanja, jedan od najboljih pravo na DVD nastavaka ikada snimljenih - ako ne i najbolji.

Son of Man

Ovo nije klasichan igrani film al ajde...

Live Freaky Die Freaky (2006)

Director:
John Roecker

Ovo je neshto jako, jako ludo i josh pritom zaista "freaky". Ne znam kako ga okarakterisati jer nisam kompetentan ali naveshcu samo to da u filmu ima eksplicitnih scena seksa izmedju Charlesa Hansoma i Susan Hatkins pa chak i blowjoba i cuminga kao neke vrste baptisma dok na drugom kraju grada Sharon Hate smrche koku trudna sa svojom ekipicom i ponasha se ko stupid spoiled whore iz South Parka... :evil:
AWESOME !!!  :lol:

QuoteIt is the year 3069 and the Earth has been robbed of all its natural resources, destroyed by war and ozone depletion, and is now only a barren desert. The humans who inhabit this empty vessel search not only for food but for a god to save them. Their search will soon be over when Charles Manson returnes to save them.
QuoteA lot of the names in this film were changed. Like the names of the cast and the characters they play are changed slightly for comic effect. So Charles Manson is in fact known a Charles "Hanson"...just came to mind as I saw the only other summary calls him "Manson" and not Hanson

http://www.imdb.com/title/tt0197633/

@Ghoule - dabogda ti se ruka kojom ga bacas pozlatila

ginger toxiqo 2 gafotas

...WRONG TURN 2 jeste prijatno iznenađenje, ne samo puki nastavak već se da sagledati i kao zaseban, film in its own right...dosta visoko postignuće za straight-to-DVD svet kome bih, ako već moram, zamerio pološu fotografiju i preterivanja po pitanju gore-a (što je,kanda, cena suvišne slobode obezbeđene u startu određenim distrubucijskim usudom!), but that' just me....a po pitanju dobrih stvari-dosta događanja, fin ritam,mnogo raznovrsnih smrti, opravdano zajedljiv pogled na svet reality emisija...

West

Quote from: "Ghoul"moji drugi jataci ne mogu da ga nađu, nema ga nigde...
long story short, marduk je uspeo da nekako navabi to delo, i poslao mi ga poni expresom zarad što hitnije konzumacije i hronomocije. ja ne bio lenj no ga repriziro (posle 25 godina! možda i više!) već iste noći, i...

sta pricas? ima ga  na standardnom pretrazivanju u imjulu izlazi odmah kao rezultat...

Ghoul

ima SADA.

nije bilo donedavno.

Plissken

Film je zabavan koliko i imbecilan.

Likovi i situacije su taman toliko luckasto stilizovani i naivni, da se film cini vise kao parodija, a ne kao nastavak na prvi deo. I kao takav, duhovit jeste, ali samo na par mesta.

Krvi ima, prvo ubistvo-prepolucivanje je super, a sve ostalo je po zilion puta vidjeno, kako u boljim, tako i u losijim izdanjima drugih ostvarenja.

Gledljiva zanimacija za gubljenje vremena kojoj je najveci kvalitet to sto nije mogo dosadna.

Truba

8)  o čemu ti to

pretlostavljam WT2  :idea:
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Plissken

Ghoul

SIMON SAYS
W. Dear
**(*)      
3-
osvežavajuća parodija na slešer filmove koja je, zapravo, uspela da me nasmeje nekoliko puta!
5 omladinaca u kombiju (zašto ih je uvek 5???):
1 hunk
1 comic relief stoner
2 uzajamno zamenjive fufice
1 'virgin' dobra curica (koja prva zagine, pa onda jedna od ove 2 fufe evoluira u 'final girl')
idu da traže zlato u nekoj reci (kao familija u krejvenovim BRDIMA – koja je išla po srebro), usput sretnu ne jednog nego dvojicu JEZIVIH ČIČA koji upozoravaju da ne idu tamo (hillarious!), prođu zlokobno svratište kojim ordinira očigledno psihotični Crispin Glover (igra blizance, od kojih se ne zna koji je više reatrdiran) itd.
dakle, situacija i likovi su viđeni 800 puta do sada, ali tvorci ovoga odlučuju da priznaju da to znaju i da mi to znamo, i zato se i ne trude da nam po 800ti put 'za ozbiljno' prodaju istu ofucanu ragu sa malo 'nove' šminke i da tvrde da je to čistokrvni pastuv; umesto toga, svoj humor grade na našoj svesti o slešer konvencijama tako što ih preuzimaju i samo malo više potenciraju dok ove ne skliznu u groteskno preterivanje (a ionako im ne treba mnogo za to!).

ako svemu tome dodamo sasvim pošteni garnirung od splatter scena, od kojih su neke VRLO maštovite i originalne i žestoke – ali na komičan način – ovo je, sve u svemu, jedan sasvim fin filmić za posvećenike slešera. šteta što reditelj nije malo zauzdao krispina, jer njegovo preglumljivanje i preterivanje umnogome kvari ugođaj koji nosi prva polovina (u kojoj se slabije pojavljuje). njegov manirizam stvara idiosinkraziju koja remeti balans horora i humora koji je (u scenama bez njega) solidno postignut, i završnicu pretvara u one man show koji nije toliko zabavan koliko glover očito misli da jeste.

Tex Murphy

Moja grba mi govori da bih ja u tom uživao značajno više nego ti, te stoga taj Sajmon momentalno leti na listu filmova za gledajne.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Plissken

Skinuo sam hvaljeni HATCHET! Odgledacu ga veceras ili tokom noci pa javljam kaki je.

Milosh

Upravo sam posle duže vremena reprizirao "The Changeling", i prvo što mi je prošlo kroz glavu je da definitivno više ne snimaju ovakve filmove. Od 1980., kada je snimljen još jedan vrhunski film na sličnu temu, "The Shining", nijedan nije uspeo da dostigne ta dva ("The Others", Session 9" i "El Espinazo del Diablo" kao tri više nego dobra pokušaja). Zapravo, "The Changeling" mi je možda i draži od Kjubrikovog masterpisa jer je u pitanju znatno tradicionalniji film, kako pripovedački a tako i u vizelnom smislu, u kome su svi elementi sklopljeni u jednu besprekornu celinu - jednostavno a efektno. Naprosto, ako bi trebali nekome da preporučite THE MOVIE na temu uklete kuće "The Changeling" se nameće kao najprirodniji izbor. 5/5
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Tex Murphy

Gruvi! Vrlo rado bih taj film dodao na listu filmova za gledajne, ali već se tamo nalazi  :!:
Genetski četnik

Truba

kaskaš Harvi kaskaš... kooo bosanska ekonomija

:oops:

Ja sam gledao People who own the dark...

onako... loša špaanska dubana skresana verzija romerovih noći živućih mrtvaca... samo što su ovdje umjesto zombića slijepci
dosadan početak zanimljiva sredina filma nešto tipa film opsade... kraj je veoma SFičan ali i loš... treba nas šokirati ali ne ide... niti ima smisla  :P

ginger toxiqo 2 gafotas

Quote from: "Milosh"Upravo sam posle duže vremena reprizirao "The Changeling", i prvo što mi je prošlo kroz glavu je da definitivno više ne snimaju ovakve filmove. Od 1980., kada je snimljen još jedan vrhunski film na sličnu temu, "The Shining", nijedan nije uspeo da dostigne ta dva ("The Others", Session 9" i "El Espinazo del Diablo" kao tri više nego dobra pokušaja). Zapravo, "The Changeling" mi je možda i draži od Kjubrikovog masterpisa jer je u pitanju znatno tradicionalniji film, kako pripovedački a tako i u vizelnom smislu, u kome su svi elementi sklopljeni u jednu besprekornu celinu - jednostavno a efektno. Naprosto, ako bi trebali nekome da preporučite THE MOVIE na temu uklete kuće "The Changeling" se nameće kao najprirodniji izbor. 5/5

...THE CHANGELING- zaista izuzetan film a to sam utvrdio kada sam ga, posle punih 20 godina od prvog gledanja, reprizirao pre dve godine i uz THE KRAYS i ROMEO IS BLEEDING predstavlja zlatni triling inace uvek pozdanog Petera Medaka...

...pored puta, Clint Estwood dovrsava svoj novi uradak istog imena, THE CHANGELING,  mislim, sa Angeinom Jolie...kunu se da nije remake, not in the least!!!

Plissken

Hatchet je prilicno bezveznjikav, po kvalitetu bolji od Simon Says-a a losiji od Tripper-a. Manje je zabavan i krvav od Wrong Turna 2.

Film jeste umereno simpatican, ima par zabavnih scena, mnogo neiritantne likove , solidnu fotografiju i dinamican tepmo, ali i kao takav, daleko da dobacuje do neceg originalnog, mnogo nadahnutog ili memorabilnog, vec ostaje u blatu proseka.

Nothing special.

DušMan

Ali dobar im je tagline: It's not a remake. It's not a sequel. And it's not based on a Japanese one.

Plus, vide se grudi Mercedes MekNab, poznate još i kao Harmoni u Bafi/Ejndžel serijama.  8)
Nekoć si bio punk, sad si Štefan Frank.

Ghoul

ja CHANGELING nisam baš upamtio kao TOLIKO remek-delo, već 'samo' kao jedan od (naj)boljih ghost-house filmova, fina jaka trojka.
ipak, DVD sa medakovim komentarom me čeka da ga repriziram posle 17 godina, pa ko zna... možda na novo gledanje uz medakovu pomoć otkrijem neke nove nivoe (tough luck, još mi se nije desilo da znatnije revidiram neki davno-gledani film tijekom reprize)... u svakom slučaju, mislim da je poređenje sa ŠAJNINGOM preterano, i da stvara nepotrebno previsoka očekivanja koja ni simplifikovani zaplet, ni gluma, ni strava i šokovi, ni subtext ovog filma ni u ludilu ne mogu da dostignu.

Milosh

Poređenje sa The Shining treba shvatiti donekle uslovno. Naprosto iste godine su snimljena dva filma koji dostižu vrhunac u jednom podžanru (a The Shining i više od toga), ali na dva prilično različita načina. Naravno da je The Shining kompleksniji, ambiciozniji i naprosto unikatniji film koji prevazilazi tu ghost story odrednicu, ali The Changeling nije bitno slabiji film samo zato što se služi znatno konvencionalnjim metodama. Upravo je za divljenje to da Medak koristi klasičnu postavku priče o posednutoj kući, bez previše inovacija na idejno-formalnom planu i da uspeva da izmuze simplifikovanu premisu 100%, i režija, scenario, gluma, muzika... sve je na svom mestu i obrazuje jednu besprekornu celinu u okviru početnih ambicija koje jesu znatno skromnije od Kjubrikovih. Ali, po meni, to nije razlog za zakidanje na oceni, naprotiv. Zanimljivo je napraviti poređenje između The Changeling i novijih japanskih horora na slične teme (Ringu, Grudge i sl.), pošto se, po meni, upravo tu ogleda superiornost ovog filma, odnosno koliko se Japanci oslanjaju na puku modernizaciju klasičnog ghost story zapleta kroz gimmicke koji imaju svoju draž ali brzo dosade (kao izuzetak Kairo a.k.a. Pulse). Inače, mislim da je The Changeling bolji film i od starog The Haunting, kao i od The Legend of Hell House.
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Ghoul

WRONG TURN 2
J. Lynch
vrlo jaka 3

prijatno sam iznenađen i uživao sam mnogo više nego u 1. delu.
elaboriraću kad stignem.

Truba

daklem da nabavljamo odmah  :!:  :!:

Ghoul

WRONG TURN 2
J. Lynch
vrlo jaka 3

da budem iskren, tokom cele prve polovine filma nosio sam se mišlju da će ovo, ako nastavi ovim tempom, da zasluži možda čak i 4- ili tako nešto: BATTLE ROYALE dux koji nosi reditelj u filmu nije tu tek pozerska-fanovska dekoracija nego vrlo smislen detalj: ta uvodna scena, sa raspolućenom zvezdom, i špica za reality show koja usledi još i više – sušta su genijalnost, taj naboj cinizma i surovo crnog APOKALIPTIČNOG humora stvarno su me podsetili na najbolje deonice BR! henri rolins je super, uvođenje likova je priceless, ekonomija u tome je zadivljujuća – no time tolouse princip, savršenstvo, ni sekunda nije protraćena, humor je toliko dobar da sam se 2-3 puta glasno nasmejao, što retko uspevaju da mi izazovu čak i produkti koji se reklamiraju kao 'komedije', likovi su toliko cinično i mizantropski postavljeni da nisam mogao da verujem da gledam jebeni sikvel jebenog američkog direct to video slešera, ovo je valjalo izdvojiti kao zaseban film, sa novim naslovom, nevezano za WT franšizu!
na žalost, u II polovini stvari pomalo gube onaj zalet i žestinu: genijalne ideje se ne muzu ni približno do kraja, npr. scena degenskog porođaja se odigra u 5-6 kadova, a mogla je da bude antologijska, kao i ono što za njom sledi: bekstvo iz mutant-kolibe kroz smrdljivi usrani čučavac (što bude NEOPROSTIVO samo nagovešteno, ali ne i adekvatno prikazano)! sve češće se pribegava klišeima: najveća kučka se potpuno humanizuje (koliko bi radikalnije bilo da je ostala kučka do kraja!!!) i najzad postaje najfinija osoba od svih, reditelj gine pred sopstvenom kamerom tj postaje deo svog filma (tako tipična reakcionarna sudbina rezervisana za sve reditelje u hororima, da zaginu od kamere, pred kamerom, u kameri, sa kamerom...) itd. a sve kulminira zaista nepotrebnim 589-tim 'omažom'-klonom-recikliranjem famozne (i još uvek nedostižne) scene večere iz huperovog TCM. zaista nam to nije bilo potrebno, i svedoči o nesposobnosti da se film okonča originalnije.
ipak, uprkos navedeneim i nenavedenim nedostacima, postojeći kvaliteti su više nego vredni pažnje, a pre svega taj angry young man bezobrazluk i spremnost da se realizuju neki extremni koncepti i da se cinično exploatiše cinizam reality show-a kroz istovremenu exploataciju torture porna koja nije ništa drugo nego integralni deo istog tog dekadentnog voajerskog fenomena koji se, kao, osuđuje.
iako su maske i efekti u scenama klanja odlične, sami mutanti su realizovani suviše nenadahnuto i obično; takođe, scene mutantskog sexa mogle su da budu duže, explicitnije i originalnije od postojećih (mada i ovo što ima je više nego u ijednom skorašnjem filmu, pa fala im i na tome)!
nadam se da će ovo odlično da prođe, i da se istom timu da da rade bar još 1 nastavak, šteta bi bilo stati na ovako uzlaznoj putanji!
:!:

Tex Murphy

Evo za promjenu da pogledam i nešto što nije staro trideset ili pedeset godina. DEAD SILENCE je relativno friško ostvarenje kome je jedina mana što je totalni mediokritet.

Uglavnom, film je lijepo snimljen, sa finom mračnom fotografijom i sl., ali scenario je totalna bukva, bez ijedne jedine trunke originalnosti, dok Wan u režiji koristi sto milijardi puta iskorištene trikove i džamp-skerove koji valjda više ne funkcionišu ni kod trinaestogodišnjih djevojčica. Sigurno je svima već debelo preko glave priča o gradiću koji krije strašnu tajnu (nejmli, da su svi njegovi stanovnici umiješani u strašan zločin koji se mnogo godina kasnije obija o glavu i njima i njihovim potomcima), kao i generičkih iritantnih likova kao što je Valbergov dosadni policajac koji se iz čista mira natovrzao na vrat našem heroju i jedina svrha u filmu je da ga maltretira. I naravno, opet imamo glavnog lika čiji je jedan od roditelja (u ovom slučaju otac) bio totalni smrad, što je donekle pokvarilo odnose među njima. A treba li uopšte da spominjem ludu babu koja samo naizgled lupeta nepovezane gluposti, a zapravo njene brbljarije kriju ključ rješavanja tajne??? Ili nadasve "originalna" rješenja tipa nešto se vrzma oko auta našeg heroja, on unezvjereno gleda lijevo-desno šta li je u pitanju (naravno, na pamet mu ne pada da upali auto i zdimi dođavola odatle), to je sve ilustrovano brzim pokretima kamere lijevo-desno, a onda se sve smiri, imamo herojevu facu i naravno čim se ista pomjeri, vidimo da je napast tačno iza njega. Ovako i slično je otprilike i ostatak filma. A onda, tu je na kraju i nekakav sawoliki plot-twist koji je ubačen just for the sake of it i da bi sve to bilo nekako cool i "vidi vraga, ko bi rekao da će to da se desi!". Kad bi se taj plot twist potpuno izbacio, radnja bi bila sasvim smislena, ovako je SKORO sasvim smislena, ali postavljaju se određena pitanja u vezi sa glavnim demonom. Sama scena kad heroj otkriva gorku istinu je simpatična, urađena u maniru Saw-a, samo što naravno nije ni prinijeti tom sjajnom filmu jer em je ovaj film za klasu ispod, em samo otkriće nije toliko fundamentalno.

Da ne bude kako samo grdim, evo šta mi se sviđa: Prvo, scenario, iako u sebi nema nijedno originalno slovo (osim možda to što su one lutke za trbuhozborce nosioci radnje, ali umjesto njih su komotno mogli da stave i medvjedića maskotu Čokolešnika i ne bi bilo većih promjena) sastavljen je tako da fino teče, bez mnogo davljenja (srećom, nema mnogo analiziranja likova i njihovih teških životnih trauma, hvala nebesima!) i povremeno pruža prilike za simpatične i čak jezive scene. Pri tome ne mislim na lutke, one mi jednostavno nisu nimalo strašne, ma koliko Wan i Whannell mislili da bi njihovo mrdanje očima lijevo-desno trebalo da nas natjera da napunimo gaće. Naime, ubjedljivo najbolje scene su sa babom trbuhozboricom, koja zrači nekim ultrakripinesom, bez obzira da li se pojavljuje u demonskoj formi ili običnoj. Za kvalitet demonske forme zaslužna je sjajna šminka i fakat da se baba pojavljuje na jezivim mračnim mjestima (Darkness Falls?). Što se tiče obične forme, tu imamo sjajnu scenu (flešbek) kad baba drži predstavu sa govorom iz trbuha. Dotična demonstrira nevjerovatnu harizmu te glumice (za koju nisam čuo, te sam joj odmah zaboravio ime) i stvarno vam nije svejedno kad njen glas na kraju zazvuči prijeteći. Za ovu scenu veliki plus i za režiju i za glumu. Takođe je vrlo bitno da ovaj film, u navali japanskih dugokosih djevojčica, pokazuje da starije žene i te kako znaju da budu opake (meni je omiljeni primjer za ovo Billie Whitelaw u Predskazanju). Prva scena (kad se heroj i žena mu tek suoče sa napasnim zlom) je takođe prilično lijepa, mada vas sasvim sigurno zabrine sličnost sa Darkness Falls ("Oh ne, čekaj malo! U vrlo interesantnom i misterioznom spletu okolnosti žena glavnog lika gine a izgleda da je ubica nekakva lutka! To me podsjeća na onaj GROZNI film u kojem na početku Vila Zuba proganja onog dječaka i u kojem jedino ta scena vrijedi, dok je ostatak filma patnja gora od sedmočasovnog zasijedanja Parlamenta Republike Srpske kome je jedina tačka dnevnog reda Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o promjeni Zakona o penzionim fondovima! To neće izaći na dobro!"). Srećom, brizi nema mjesta - iako mi je tokom gledanja Mrtve tišine pao na pamet Darkness Falls, ova dva filma su u kvalitativnom smislu nebo i zemlja. Daklem, Dead Silence je neoriginalan ali prolazan film (zahvaljujući onoj babi, a ne Wanu i Whannellu ili čak Doniju Valbergu).
Genetski četnik

Tex Murphy

Quotescene mutantskog sexa mogle su da budu duže, explicitnije i originalnije od postojećih

Ima li određene sličnosti po gadosti sa scenom seksa nakaza iz filma Pletena korpa 2?
Genetski četnik

Ghoul

Quote from: "Harvester"
Quotescene mutantskog sexa mogle su da budu duže, explicitnije i originalnije od postojećih

Ima li određene sličnosti po gadosti sa scenom seksa nakaza iz filma Pletena korpa 2?

naravno da nema, ovo je sasvim drugi (pod)žanr filma.

nego, zar je tebi ono u BC2 bilo 'gadno'?  :shock:

Tex Murphy

Ma nije bilo "gadno" u smislu da izaziva povraćanje i sl., ali ako se sjećam dobro bilo je tako bizarno da sam mislio "Je li ovaj tip normalan?" (režiser). Naravno, taj film sam gledao kao prilično mlad mladić, pa mi sad možda ne bi bilo toliko šokantno.
Genetski četnik

Ghoul

FIDO
A. Currie
**(*)      
3-
više sam očekivo, ali kad se sve sabere i oduzme, više mu od ovoga ne mogu dati.
premisa je zabavna i intrigantna (u alternativnim '50im zombiji su 'dresirani' da se uklope u idilu malograđanskog predgrađa kao posluga, tj. današnji mexikanci/azijati/crnci...), ali je njen tretman suviše lejm, mlak, blag, nefokusiran.
ima ovde mnogo dobrih ideja – deca na školskom igralištu vežbaju gađanje meta u glavu, ljudi umesto LIFE magazina čitaju DEATH itsl. – ali nisu ugrađene u dovoljno ubedljivu i jaku satiru, jer... na šta je, ovo, zapravo satira? na DANAŠNJU ameriku? bez ikakvih natuknica o RATU u kome su, i mogućim upotrebama zombija u njemu? ili na ameriku iz 50ih? ali, čemu to, to je dead horse, to je 50 godina zakasnelo. mislim, ok, čak i bez explicitnijih referenci, neke sile i procesi u americi su dovoljno konstantni da bi i u 50im i danas bili relevantni, pa se tako film može gledati kao jedna sasvim uopštena satira na materijalizam i bezdušnu industrijalizaciju u kojoj su ljudi samo vreće mesa kojima se ima naći maximalna upotreba u tom mehanizmu... ali to znatno otupljuje oštricu satire.
potenciram satiru, jer je to najjači alibi za brojne 'slobode' koje scenario sebi dopušta.
film daje hintove da bi se nešto moglo desiti između glavnog klinca i novodoseljene curice u susedstvu (vrlo zanimljivo karakterizirane: voleo bih da je njena uloga veća i značajnija!), ali od toga ništa ne biva.
prijateljstvo dečka i naslovnog zombija ne uspeva da bude dovoljno ubedljivo ili emocijama nabijeno, a hintovi moguće romanse dečkove mame s istim zombijem su SUVIŠE preterani i ne piju vodu, čak ni kao kontrast bezličnom 'zombiju' od oca (koga odlično igra tata-pedofil iz HAPPINESSA).
zombi-akcija, to malo što je ima, je striktno deža vi, ima je malo i skoro da je veštački ubačena.
kraj nema pravu kulminaciju ni katarzu nego je mlakonjav kao i većina filma. krivica za ovo je isključivo režiserova.
set design, kamera, kostimi... sjajni su, efekti maske su podnošljivi mada todd masters ume to i bolje, gluma je sasvim pristojna mada su izvesne dijaloške scene mogle biti dinamičnije i življe režirane budući da i one doprinose da eeg ovog filma najčešće biva negde oko fletlajna.
ipak, ovo je vredan dodatak kolekciji svakom zombi-fanu, te ima moju umerenu preporuku.

ginger toxiqo 2 gafotas

...ništa revolucionarno novo ne nudi, ali ostavlja sasvim zadovaljavajući utisak vampirska svežina Sebastiana Gutierreza (JUDAS' KISS) pod dvostrukim nazivom RISE- BLOOD HUNTER sa Lucy Liu u u ulozi nevoljke vampirke sa greškom...film prati sve konvencije savremeno tretirane vampirske priče, ne puca na visine, svestan svoje straight-to-DVD sudbe, ali isporučuje solidnu, brzu, atraktivno snimljenu i u velikoj meri zanimljivu pričicu na vampirske teme...prijatno, opušteno ostvarenje koje se štrči iz aktuelne jadnjikava glavnotovske ponude, nenametljivo popunjavajući prostor do nekih, daće Bog, neophodnijh ostvarenja...a tu je i Carla Gugino!!!

pejcina

Evo jednog nemackog filma koji mi se bas dopao.Zove se Antikorper aka Antibodies.Rezirao ga je Christian Alvart, ako nekome to nesto znaci.
Ukratko, film podseca na Silence of the Lambs, ali istovremeno i odudara, sto znaci da prica nije preslikana.
Odlicna rezija sa odlicnom atmosferom, eksplicitnim scenama i dijalozima.
Zavirite u um psihopate.......!

Za sve downloadere tu su i rapidshare linkovi na adresi http://www.horrorflix.ws/readarticle.php?article_id=1373

Pozdrav horordzijama!!!!!!!!
:)

ginger toxiqo 2 gafotas

...večeras sam odgledao ONE DARK NIGHT Thomasa/Toma Mc Loughlina sa Meg Tilly u glavnoj ulozi...reč je o u velikomj meri uspelom 80s horror ostvarenju koje (još uvek) može da ponudi zanimljivu priču, nekoliko svežih zahvata u samoj realizaciji i par malih prestravljivanja...bilo mi je jako zanimljivo da pratim kako su autori ovog filma usvojili i prilagodili obrazac koji je Carpenter primenio u HALLOWEEN (mislim na primarno ogoljavanje radnje na bitna dešavanja na punktiranom mestu u kratkom vremenskom periodu, koja se  takva potom sistemom pletenice nadpounjuje sa spoljašnjim slojem priče koji pruža kakvu-takvu naučnu ekspikaciju opasnosti koja se prikrada glavnoj junakinji (i ne samo njoj, for that matter)...zamerke bi se odnosile na ponešto praznog hoda, ne baš vešto nijansiranje pri profilisanju motivacije heroine da se podvrgne poniženju i potencijalnom strahu, a i na to što se film u jednom trenutku odveć osloni na moć i uverljivostspecijalnih efekata, koji usled mikro-budžeta, deluju ne baš raskošno, a sa današnje tačke gledišta se doimaju i dosta rustikalno i prepisivački...ipak, film za pohvalu i preporuku!!!

Ghoul

SLIT-MOUTHED WOMAN
**(*)
3-
super je dizajn tog duha, background je obecavajuc, odlicna je muzika (mislim na dark ambient electro drone na uvodnoj spici, a ne na pop-bljuzga pjesmicu na kraju) + postoji jedan mega-efektan SHOCK koji je cak i oguglalog i smorenog mene uspeo da cimne (pa sam se posle par minuta kezio).

ipak, sve je to odradjeno vrlo LENJO, lazy: lazy scripted, lazz plot, lazy acting, lazy denouement, lazy twist... od reditelja NOROI-ja ocekivao sam vise nadahnuca.
mada, usprkos svemu, ima ovde nekoliko natprosecno scarzy momenata, zbog kojih sam blagonaklonjeniji filmu nego inace, buduci da je ovo, strogo gledano, konfekcija koja ne bi trebal oda zanima nikog sem najvecih posvecenika.

ginger toxiqo 2 gafotas

...prijatno iznenađenje za mene bio je danas odgledani SPECIES:THE AWAKENING, 4.deo iz posrnule i u startu ne baš sjajne franšize...nažalost, nema Natashe Henstridge ali tu je fina zamena, izvesna Helena Matsson (kanda nastala genskim ukrštanjem Emmanuelle Beart, Heather Graham i Nicole Kidman)...film počinje tipično kao weird science project gone bad flick ali onda se priča pomera u Meksiko, čija erotizovana lowlife atmosfera je ovde znalački upotrebljena; film je dosta atmosferičan, tečan i brz i vidno eklatantan ali sa merom )uzori se kreću od Blade Runner preko Vampires (Johna carpentera), Hidden Jacka Sholdera...), šminka i efekti su zaista dobri (ne samo za delo tog formata), tu je catfight dve tuđinke, malo sulude simbolike (npr., Ben Cross, možda po prvi put u svojoj karijeri u ulozi akcionog junaka, džinovskim krstom zaustavlja prgavu tuđinku, sklonu scenskom kostimu, ima i golotinje i neverovatnih replika tipa:"Podizao sam te kao sestričinu, a voleo sam te kao ćerku."... sassvim, sasvim zadovoljavajući domet!!!

Ghoul

Quote from: "ginger toxiqo 2 gafotas"ima i golotinje i neverovatnih replika tipa:"Podizao sam te kao sestričinu, a voleo sam te kao ćerku."...

ovo mi zvuči kao vintage dimbo moment!
da nije on ne/kreditovan tu umočio svoje prstiće?  :idea:

ginger toxiqo 2 gafotas

...not that I am aware of!!!

ginger toxiqo 2 gafotas

...dobar je i THE NORLISS TAPES, jednostavan ali krajnje efektan  old school TV uradak Dana Curtisa iz 1973. sa Angie Dickinson u jednoj od glavnih uloga....zgodan, kratak filmčić o piscu koji se upleta u vlastitu, privatnu istragu na temu vampirizma u bogatim, umetničkim serklovima San Franciska tih dana, delo koje u podjednakoj meri crpi nadahnuće iz dokumentarističkog nasleđa televizijskog medija, sa jedne i pop-kulture, sa druge strane....pitko i britko!!!

Kunac

Quote from: "ginger toxiqo 2 gafotas"...prijatno iznenađenje za mene bio je danas odgledani SPECIES:THE AWAKENING
Ginger i ja smo ovo zajedno odgledali, i moram priznati da je prijalo. Naravno, ne radi se o instant klasiku, otkrovenju i sl, ali režiser Nick Lyon uspeva da isporuči kvalitetan B film i prikaže talenat koji obećava. Filmski uticaji na nivou scenarija su brojni, Ginger je neke već naveo, ali je mene posebno dojmila upotreba osvetljenja koja svojom raspojasanom raznobojnošću, u noćnim meksičkim scenama, evocira prva 2 Argentova veštičja filma. Ben Cros je odličan, filmska legenda osuđena na B pakao, i kao šampion nosi film na svojim plećima. Šveđanka Helena Mattsson je dostojna zamenica božanstvenoj i nedodirljivoj Natashi - i još jednom dokazuje da Šveđani nemaju nikakav problem sa golotinjom na filmu i životu (ko o tome želi da sazna nešto više - neka pogleda engleski Cashback). Devojka je raskošno lepa, prava plava, lepo izvajana boginja, a više nego dostojno društvo joj pravi Meksikanka Marlene Favela, koja je ista Salma Hayek - samo kada bi ova imala mnogo veće grudi i više volela da ih pokazuje. Iz trojke je preuzet običaj sukoba dve vanzemaljke - plavuše (koja je, uslovno rečeno, dobrica) i crnke (nevaljalica) - oko zemaljskog muškarca.

Vrste 4 nisu bez mana - ali sam danas previše dobro raspoložen da bih o njima pisao! Ako naletite na ovaj naslov - dajte mu šansu. Isporučiće - ne sa praskom - ali dovoljno da zadovolji apetit horor fana željnog svežeg naslova.

Tex Murphy

Heh, konačno neki film koji sam i ja gledao  :!:  Ako se dobro sjećam, solidan je, mada je moglo da bude još golotinje (ipak se Species filmovi zbog toga snimaju, zar ne?).
Genetski četnik

Kunac

Quote from: "Harvester"Heh, konačno neki film koji sam i ja gledao  :!:  Ako se dobro sjećam, solidan je, mada je moglo da bude još golotinje (ipak se Species filmovi zbog toga snimaju, zar ne?).
Mene je šokirala činjenica da je glavna glumica na početku filma bila pošteđena deteljnog pregleda kamere - u scenama u kojima se pojavljivala naga, strateška mesta (čitaj: bradže) su bila sakrivena kosom i delovima tela. Da je tako ostalo Helena Mattsson bi postala prva stidljiva Šveđanka u post 60's istoriji Hollywooda. Na kraju se ispostavilo da je ovo samo vešta taktika - kreatori filma nisu hteli da na samom početku ispucaju sve adute, pa je upadljivija golotinja sačuvana za drugu polovinu filma. A golotinje ima. Pomenuta Meksikanka je pristala čak i na nešto stidljiviju varijantu full frontala-a.