• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

O beogradskom ZLO-VRTU !!!

Started by Son of Man, 10-09-2007, 02:17:14

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Nomadic

Taj  vrt treba pod hitno premestiti u neko beogradsko prigradsko naselje i uloziti malo vise para u njega.Ja ne znam dal jos u
nekom gradu postoji zooloski vrt u centru grada?
Prostor gde se vrt sad nalazi je kao idealan za pravljenje diskoteka,kazina i slicnih mesta sto bi nasem gradu dalo
bolji smek.A i kapital  bi se dosta uvecao da ne pominjem
nova radna mesta i slicno..

Mixitron M. Storm

Quote from: "Shiva"
Jesi li gledao, tj. slušao najnovije vesti?

Erm... ova dva dana sam bio u kući koliko da spavam, a i van toga gledam da izbegavam... sredstva javnog informisanja... koliko je moguće.

Tj., ne, nisam?

Shiva

Quote from: "Mixitron M. Storm"
Quote from: "Shiva"
Jesi li gledao, tj. slušao najnovije vesti?

Erm... ova dva dana sam bio u kući koliko da spavam, a i van toga gledam da izbegavam... sredstva javnog informisanja... koliko je moguće.

Tj., ne, nisam?

Jedna aždajina glava je skinuta. Čitaj današnju crnu hroniku.

Kamicak spoticanja

Pozdravljam sve ucesnike ove diskusije, videla sam (na forumu koji posecujem) link na vas topik...Pa  eto tako sam stigla do vas...

Zelela bih da dodam jos ponesto o kampanji...
jedna sam od "onih" koji rade (oko 6 godina unazad) intezivno na prikupljanju podataka o stanju u BG zoo.. takodje jedna sam od onih "nepismenih" sa sajta kampanja  :wink: i zelim da vam kazem da nikakva organizacija nismo niti cemo biti- (iako su nam nudili da otvorimo "podruznice" njihove), obicna smo grupa gradjana-mladjih i starijih beogradjana..
(sajt jeste malo nepismen- ali kako vise vremena trosimo na operativni rad- ostaje nam malo da se raspisemo kako valja- mada to nije izgovor- prepravicemo sve sto smo izgresili- cim se opusteno jednom okacimo na sajt... sve u zurbi nekako ide..)

Takodje bih vam skrenula paznju na to -da smo kontaktirali sve BG organizacije jos pre par godina da se ukljuce i pomognu- ali niko nije zeleo da se hvata zoo vrta-

Gdju "Sivu" sam upoznala preko IPPL- pre dve godine(ako gresima Siva-ispravljaj gresku moju pls)
(Shirly iz IPPL  dala mi je njen email.. )

sve informacije koje su dignute na sajt kampanja- plod su istrazivackog rada i aktivizma.

Paul C.(covek koji je lansirao peticiju) je dobar lik, invalid je a bavi se zivotinjama i pomaze UK utocista za zivotinje...on nije ni vegan ni organizacija- to je englez koji je radio na prikupljanju informacija o primatima a uputio me je na njega Merritt Clifton iz Animal People (za koje pisem-za dzabaka sto bi se reklo)
Vegani se pominju jer nekoliko ljudi to jesu- ali to nema veze sa ciljem ove kampanje, oni su samo svoje kontakte podelili sa nama i pomogli da se povezemo sa inostranim organizacijama..jer dugo aktivisu u polju zastite zivotinja i imaju veze sa organizacijama koje bi mogle pomoci u resavanju problema bg zoo.

Dodala bih i to da na kampanja sajtu mozete videti izjave relevantnih ljudi o stanju BG zoo vrt-a, novije podatke o pokusaju dovlacenja novih zivotinja u zoo- o odgovorima iz parkova/rezervata koji negiraju da je njihov rezervat poklonio geparde..lavove, da imaju plan da nam poklone slona.. itd..

Nije da se nije radilo- nego tesko je dopreti do ljudi-pa cak i oni koji imaju psa ili macku su neosetljivi na ostale zivotinje (tesko je ocekivati da ce neko koga zivotinje  ne zanimaju da reaguje i ukljuci se u kampanje)

npr. mene su sa B92 banovali pre par godina (ima tome jedno 3-4 godine--moj nick je bio "Fact"- ako je neko bio tada tamo-mozda smo se vec upoznali) ljudi su tamo posle pravili "peticiju" da me vrate na forum -ali ja nisam mogla posle da se vratim.. da bi me sta?ponovo banovali kada zinem...pisala sam i Veranu- ali on je odbacio sve nase podatke kao "hajkanje"..
(ali pobogu zasto ja da hajkam jednog dedu- zar je stavno toliko tesko shvatiti da neki od nas zaista vole zivotinje (ili su skroz blesavi za zivotinjama)

P.S. Zlo vrt naziv smo dodali na sajt- bas je cucnuo- zahvaljujemo na ideji nadam se da je ok da ga prekrstimo tako ;-)

Sto se tvrdjave tice-tvrdjava pripada gradjanima i oni imaju prava da biraju sadrzaj koji ce biti na tvrdjavi.
Bilo bi mnogo vaznije za sve nas da se tvrdjava sanira i da postane sama po sebi lepa turisticka atrakcija i da sadrzaji budu istorisko-naucnog karaktera, umetnickog izrazaja i interaktivnog stila.

Tvrdjava beogradjanima-zivotinje prirodi i priroda zivotinjama.

fotke zlo vrt:
http://pub39.bravenet.com/photocenter/album.php?usernum=3290227755&album=29339

http://pub39.bravenet.com/photocenter/album.php?usernum=3290227755&album=36267

http://pub39.bravenet.com/photocenter/album.php?usernum=3290227755&album=29372
Nothing can stand in the way of an Idea Whose Time Has Come (V.H.)

Mixitron M. Storm

Quote from: "Kamicak spoticanja"
Tvrdjava beogradjanima-zivotinje prirodi i priroda zivotinjama.

Priroda svima. Samo da je ostave onako kako su je i našli.

Shiva

Uh, Mixitrone, dirnuo si me u srce slikom šimpanze!

Zdravo, Kamenčiću.

Mixitron M. Storm

Quote from: "Shiva"Uh, Mixitrone, dirnuo si me u srce slikom šimpanze!

:evil:

Shiva

Što mea sekiraš, Mixitronu?
Nagledala sam se ja svakojakih slika, ali nisam se na njih navikla... Na primer, majmuni - njih pet-šest napaljenih mužjaka u kavezu od 10 kvm sa jednom ženkom - kako istu najveći siluje, dok odrasli onanišu, ili rade felacio (samom sebi ili drugom mužjaku). A Gospodin Direktor stoji ispred sa svojim ortakom, novinarom, i "navija": tako je, kresni je, opali je, udri... Tek kad majmunica prokrvari, radnici je odvlače iz kaveza. Sve to zarad potomstva, a i malo iz zabave.

Mixitron M. Storm

A kako to radnik odvede ženku iz kaveza u kome je 5-6 napaljenih šimpanzi?

Nešto mi se ne čini da uđe unutra 'ladan ko špricer i uzme je za ruku.

Mali edit   :evil:

Shiva

A šta misliš, čemu im služe motke?

Mixitron M. Storm

Silly me...

Neka skrivena kamera takvih aktivnosti ne bi imala svrhu, zar ne?

Shiva

Pretpostavljam da sledi slika orangutana ili crnog pantera... Bilo bi logike...

Mixitron M. Storm

Pantera nemaju, a od orangutana su se videla samo 2 prsta oklembešena iz ležaljke.

Shiva

Quote from: "Mixitron M. Storm"Silly me...

Neka skrivena kamera takvih aktivnosti ne bi imala svrhu, zar ne?
A kako to izvesti?
Lea, crni panter, potpuno pitoma živuljka koja je 6 meseci bila kod mene, prvog dana po povratku u Vrt "zaradila" je rupu u glavi, zato što nije htela da se pomeri u zatvoreni deo kaveza. Rana se inficirala, pa sam je JA lečila najobičnijim antibiotskim praškom za bebe (za srastanje pupka). Iako se znalo ko je to uradio (jedan što "eutanazira" koze i kuniće motornom testerom za potrebe raznih internih svetkovina), niko ga nije ni opomenuo (izuzev moje malenkosti).

Mixitron M. Storm

Mogu samo ovo da ponudim od srceparajućih prizora :)

Mixitron M. Storm

Quote from: "Shiva""eutanazira" koze i kuniće motornom testerom za potrebe raznih internih svetkovina), niko ga nije ni opomenuo (izuzev moje malenkosti).

Mogli bi baš da dovedu nekog sa sela ko ume da kolje... a kako izvesti? vala, sad ima kamerica na svakom mobilnom, a rupicu prečnika 5 mm niko neće primetiti.

Shiva

O, umeju oni da kolju! Motorna testera je zbog plastičnosti prizora. Hm... Zlovrtovski masakr motornom testerom!
Ja ne mogu da uđem u Vrt. Poslednji put kad sam bila, pre 7 godina, sa porodicom, bila sam "zamoljena" da napustim taj privatni posed. Jedino da se spustim padobranom (kod medveda), pa ako prođe, prođe...

Mixitron M. Storm

Pa ne stoji ti valjda 'poternica' na ulazu?

Kamicak spoticanja

nista nije nemoguce- ako imamo potrebnu tehniku...

Kamicak spoticanja

Shiva, znas li nesto o Miti slonu ?

+ Mita
Species:  Asian elephant (Elephas maximus)
Sex and age: Male 0 years
Dead date:  
Death reason:  unknown:  
Arrived Belgrade Zoo  
Born: wild
Offspring and year of birth: 1973-04-13 Luka (Tasa)
+ Boy
Sex and age: Male 27 years
Dead date:  1997
Arrived Belgrade Zoo 1984-00-00 from Circus Gärtner
Born: 1970 wild

Shiva

Ne, ali me stari radnici znaju i imaju direktivu da prijave moj dolazak... Pojedini me gotive i predstavljaju nepresušni izvor informacija, no uvek ima nekog ko se plaši da će dobiti otkaz. Zvuči malo paranoično, znam, al' tako je to. Kad sam bila poslednji put, mlađi klinac mi se isprepadao (imao je 4-5 godina). Što se mene tiče, više i ne želim tamo da uđem. Ima drugih aktivista koji idu i snimaju. Biće uskoro nekih svežih fotki.

Shiva

Quote from: "Kamicak spoticanja"Shiva, znas li nesto o Miti slonu ?

+ Mita
Sex and age: Male 0 years
Dead date:  
Arrived Belgrade Zoo  
Born: wild
Offspring and year of birth: 1973-04-13 Luka (Tasa)
+ Boy
Sex and age: Male 27 years
Dead date:  1997
Arrived Belgrade Zoo 1984-00-00 from Circus Gärtner
Born: 1970 wild

Mita, Boj i Taša... Svi oboleli od raka stopala i uginuli od posledica istog, koliko se sećam. Boj je bio tamo u moje vreme. Vrlo agresivan i nervozan slon, koji je imao atak na dečija kolica. Posle se ispostavilo da je takav jer ga muči noga, koja je već bila u fazi raspada. Vuk je tvrdio da su u pitanju gljivice, mada se zna da slon, koji u uslovima zatočeništva stoji u sopstvenom urinu, dobija rak stopala.

Mixitron M. Storm

Quote from: "Kamicak spoticanja"nista nije nemoguce- ako imamo potrebnu tehniku...

Mobilni telefon...

Kamicak spoticanja

*Potvrdom da Zoo vrtovi nisu adekvatni za životinje tako kompleksne psihe i fizičkih potreba 8 svetskih zoo vrtova ( http://www.savezooelephants.com/elephant_free_zoo.html ) zatvorili su zauvek svoje "eksponate" Slonova  time postavili pozitivan primer Zoo vrtovima širom sveta...

Vuk Bojović ( i Tanja Petrovic), još uvek najavljuju Slona koji navodno stiže u Beo Zoo Vrt- kao donacija "OK" Indijskog Zoo vrta??!!
Slon Đjanom-Istina ili mašta?  http://bgdzoosr.bravejournal.com/archive/01/14/2006
Djanom je trebalo da bude partner za Tvigi (ali smo uspeli za sada da sprecimo dolazak slona (iako slon nije iz legalnih izvora)  :wink: (jedan uspeh, mali ali ipak- nece se taj slon patiti u ovom zoo- jos da jadnu Tvigi posaljemo u rezervat slonova- da se prikljuci svojima (mozda i sestrama... ko zna...)

SLONICA TVIGI:
Rođena je oko 1966. u šumama Indije, gde su je lovokradice otele od majke (koju su ubili)+ prokrijumčarena je u Englesku, odakle je najurena u Holandiju..

U Oktobru 1990. Nakon što je navodno ubila čuvara u Holandskom Zoo Amersfoort ZOO  Twigi  dospeva u Beo Zoo vrt..kao partnerka slonu "Boj-u"

(rođenom  1970.)-Dobijenom od Cirkusa Gertner  1980.

Kada je "Tvigi" stigla, "Boj" je već bio bolestan  od raka stopala...

takodje da kazem i to  da su nam objasnili sledece: da Tvigi nije proterana iz Holandjie vec je data na pozajmicu.. mada kako dodjose sankcije -zoo bg je nije vratio nazad.. a i kako jos uvek nismo u EU- ne mogu je traziti jer nismo u tim bitnijim savezima za zastitu zivotinja...
ali ako bi odavde pokrenuli akciju- oni bi mogli da se ubace-- ali nam treba vise ljudi u svemu ovome...

Shiva

Da, Taša je Tvigi. Zaboravila sam...
Mixitrone, hoćeš da čuješ jednu "slonovsku priču" - malo patetičnu, ali istinitu? Mojih ruku delo. Napisano malo zbrda-zdola, ali u edukativne svrhe.

Mixitron M. Storm

Ја дођем некакав књижевни уредник, дужност ми је да скупљам приче. Ако може и да се убаци зрно СФа, ко зна докле ће то стићи. Дај на РМ.

Kamicak spoticanja

malo oko lokacije:
Sadasnja lokacija zoo vrta nikada  nece moci da odgovara standardima zoo vrtova jer kao prvo nema zemljane povrsine ni trave na kojoj borave zivotinje. Nema dovoljno prostora, jer to je kamena tvrdjava a kavezi su sastavljeni od betonskih podloga sto zivotinjama izaziva bolesti kostiju i opsti pad imuniteta (a nije ni higijenski). Lokacija je bucna (citavog dana buka koju posetioci izazivaju iritira zivotinje a onda se buka nastavlja duboko u noc zbog raznih festivala koji se tu odrzavaju, diskoteka, restorana..a tu je i nocni auto saobracaj. Tuda prozali vise od 8 linija gradskog prevoza, teretni kamioni i automobili zuje citavog dana a zivotinje nemaju gde da se sklone od te buke jer su u tvrdjavi iza resetaka.

Potrebno je odmah raditi na zastititi prirodnih stanista divljih zivotinja, jer nije resenje da ih zatvaramo u kaveze kao atrakcije a da ujedno izgovaramo kako su one tu kao edukacija. Edukacija je danas na mnogo visem nivou nego kada su zoo vrtovi izmisljeni, danas se sredstva ulazu u zastitu od krivolova i u vracanje zivotinja u prirodno staniste a interaktivna edukacija se odvija u divljini,/prirodi; a sto je i poenta, nauciti o ponasanju i zivotu zivotinja u divljini/prirodnom okruzenju.

Surcin nije divljina, Surcin nece biti dobra lokacija za "safari park" jer avioni slecu i polecu u toj regiji, to nikako nece oslikavati mir u kojem zivotinje treba da zive. Surcin kao lokacija  nikako nije mesto za «safari»,  u safari parkovima borave zivotinje sa tog stanista/iz te regije, ne bi tu bilo bog zna sta raznolikih vrsta  zivotinja za «izlaganje» posetiocima ( koji zele da vide one divlje "zveri" ) nema svrhe postavljati nesto sto je vec osudjeno na propast sa svih aspekata projekta).

Avala ima svoje stanovnike- zivotinje tu jedva opstaju od krivolova- jos samo da tu natrce zoo vrt- i da pricaju kako stite prirodu i zivotinje :P

I da naglasim da su zivotinje pasivni pravni subjekti i da nisu  "laki sadrzaj" i nisu "edukativna sredstva".

Mixitron M. Storm

Quote from: "Kamicak spoticanja"danas se sredstva ulazu u zastitu od krivolova

xrofl xjump xrofl xjump xrofl xjump xrofl

Shiva

Mixitrone, poslah li ja tebi priču na PM? Paralelno sam na još 2 foruma, i više ne znam šta činim...

Kamicak spoticanja

Mixitron, al si brej lep kad se smejes  :)

Kamicak spoticanja

Tvigi slonica zivi sama u minijaturnom prostoru...godinama!!!!!!( a najavljivali su da ce jos jednog slona dovesti)
!!! elephants have three basic needs:

-Vast acreage
-Compatible herd members
-Live vegetation as food

None of these basic needs are being met at the Belgrade zoo.

Mixitron M. Storm

Quote from: "Kamicak spoticanja"Mixitron, al si brej lep kad se smejes  :)

FaVa! :evil:

...and justice for all

Evo i mene da se pridruzim  ucesnicima ove teme.
Svojevremeno dok sam bila clanica jednog beogradskog udruzenja za zastitu zivotinja i cesto im skretala paznju na jedan od nasih glavnih problema a to je zoo vrt nisam nailazila ni na kakav prijem,totalna tisina.Sve sto znam ja sam im ponudila kako bi nekako zapoceli neku konkretnu akciju i pokrenuli stvari dalje ali su se oni stalno drzali po strani.Trazila sam istrazivala odlazila u zoo i belezila sta se tamo desava.Kada je neko senzibilan na zivotinje,ne samo one koje se kod nas mogu smatrati sa "kucne ljubimce" vec prema svima to mu izuzetno tesko pada ali stegne srce,koncentrise se i radi,gleda,pamti,belezi...Sticajem nekih gotovo neverovatnih okolnosti upoznajem aktiviste/kinje koji su mnogo duze u celoj toj prici u kojoj  sebe maksimalno daju kako bi zaista pomogli tim zarobljenim zivotinjama.Toliko o svim organizacijama i njihovom pogledu na problem beo zoo vrta,jer za njih zoo nije problem vec taktika sa kojom izlaze po potrebi kako bi sebe samoreklamirali.A da li se nesto zaista konkretno moze uciniti-verujem da moze i da je sad bas pravo vreme za to...
F..k smiley glad-hands
With hidden agendas.

...and justice for all

Da li slika laze i da li je ovaj majmun srecan?!?
F..k smiley glad-hands
With hidden agendas.

...and justice for all

Kada ste strpani u male kaveze i jedino sto vas okruzuje je beton i gvozdje...
F..k smiley glad-hands
With hidden agendas.

...and justice for all

Medvedica sa medvedicima...a oko nje sam beton...i sta je posle bilo sa njima?!?
F..k smiley glad-hands
With hidden agendas.

Mixitron M. Storm

Quote from: "...and justice for all"Toliko o svim organizacijama i njihovom pogledu na problem beo zoo vrta,jer za njih zoo nije problem vec taktika sa kojom izlaze po potrebi kako bi sebe samoreklamirali.

Kao i na sve ostale probleme, uostalom... što sam već rekao, koju stranu ranije.

A vi, aktivisti, ste njima obično topov... besplatna radna snaga. Znate li to?

...and justice for all

I ponovo simpanza,sve vreme je lezao na jednom mestu i nije se pomerao...

F..k smiley glad-hands
With hidden agendas.

Kamicak spoticanja

jaoooooo  :evil:  nemo da nas pojedes cika devil-   :)

...and justice4all- jos jedan razocarani "bivsi drug clan organizacije"... pozdrav- pazi ovde ima  :evil: kao u svakoj horor prici  :?:

Kamicak spoticanja

Quote from: "Mixitron M. Storm"Kao i na sve ostale probleme, uostalom... što sam već rekao, koju stranu ranije.

A vi, aktivisti, ste njima obično topov... besplatna radna snaga. Znate li to?

jesmo bili topovsko...- ali sada znamo za te malverzacije – I nismo vise-

a sve info. od nas dobijaju- a ni materijale da nam daju- (flajere, postere..) sve sami radimo-
zovu nas samo kada su protesti - jer imaju po 2 clana- da im pravimo "rulju"... a kada treba da se raspravlja pre nego se prave "peticije" ili sta vec oni rade- niko nas ne zove!
ma idi..ali nema vise- gotovo bato- istrosili su sve-sve su nas bar dva puta prevarili i nema vise.

...and justice for all

Da oni nas zaista tako tretiraju a pri tome veoma vesto manipulisu,kao da se igraju nasim umovima,stvaraju nam osecaj da se dovoljno ne trudimo.Stalno je prisutna tu neka napetost  i osecaj da eto samo jos malo pa smo uspeli ali sad sve zavisi od tebe a ti si u odlucujucem momentu zatajio.To naravno nije istina ali im je princip rada zaista sektaski.To veoma svesno i odgovorno mogu da potvrdim.Predsednici/ce su svetinja,oni sve najbolje znaju i ono sto oni odluce da bi trebalo da se radi - akcijasi oni najiskreniji, preuzmu na sebe i rade...a zivotinje zbog kojih se sve to radi gde su one u celoj toj prici...eno ih na tvrdjavi zimi na hladnoci a leti na vrucini u svom izmetu i urinu koji je pomesan sa hranom...
F..k smiley glad-hands
With hidden agendas.

Mixitron M. Storm

Ot - jel' ovo što si kačio slikano nekim Fuji aparatom?

...and justice for all

Pozdrav Kamicak,slazem se sa tobom sta je bilo bilo je ali vise nema... :twisted:  :twisted:  :twisted:
Ne plasim se djavola vec ljudi jer nikada neznam sta od njih mogu da ocekujem...
Veliki Brat te gleda a ja nosim kapu od staniola nista mi nemoze  :lol:  :wink:
F..k smiley glad-hands
With hidden agendas.

...and justice for all

F..k smiley glad-hands
With hidden agendas.

Shiva

Društvo, privremeno vas napuštam sa dubokim žaljenjem. Igram karte i pričam na 3 foruma. Oči mi ispadoše... :?  Moram, prosto MORAM da se koncentrišem na kanastu, jer ću izgubiti partiju.

Mixitron M. Storm

Quote from: "...and justice for all"Jeste S 5500

Heh. Fujijevi ledeni tonovi se poznaju na kilometar  :roll: Doduše, ovde su primereni situaciji...

Kamicak spoticanja

Shiva?? Igrate kanastu u ovakvim momentima!? Eto vidite ljudi bice da mi ipak nista ne radimo -jadne organizacije-haha
ej--bacajte bre te karte i vatajte mobilni-nema veze sto je noc- i onako je tamo u zoo situacija crna- pa cemo je i docarati mrklim mrakom na snimku.
:o
(izvinite na off-topic, kaznicu se sa 10 udaraca koprivom- :P  moze po ledjima? Noge sam vec izubijala na drugim forumima) :)  :?:

justice4all-staniol rules ! :wink:

...and justice for all

Kolko para toliko muzike ali dobro je do sada sluzio  :)
Kad mi je potrebno malo zivopisnijeg kolirita(doduse preterano zivopisan)prebacim na chrome i radi i tako...mada iskreno ja i dale najvise volim black and white :lol: .
F..k smiley glad-hands
With hidden agendas.

...and justice for all

F..k smiley glad-hands
With hidden agendas.