• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

O beogradskom ZLO-VRTU !!!

Started by Son of Man, 10-09-2007, 02:17:14

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Son of Man

Zamislite da ostanete zaglavljeni jedan dan u liftu, daju vam hranu i vodu...gledate kroz prozorčic lifta, ali niko Vam ne govori kada ćete izaći napolje..... A sad zamislite tako nedelju, mesec, godinu... ceo život......

ZAŠTO BEOGRADSKI ZOO VRT NEODGOVARA HUMANIM STANDARDIMA?

Kvalitet ZOO vrt-a NEodređuje broj životinja ni raznovrsnost vrsta u ZOO vrtu. Kvalitet ZOO vrt-a definiše opšte stanje životinja koje su zatvorene u ZOO vrtu kao i  nivo brige o kvalitetu njihovog života.

Životinje u ZOO vrt-u, ako je po tezi vlasnika zoo vrt-ova, trebalo bi da budu atrakcija, živi uđžbenik (nastavno sredstvo), primer dugih životinja koje žive u divljini; no da li je to i u ovom slučaju tako?

Beogradski ZOO vrt izlaže već decenijama zaostale, propale i nervno bolesne primerke životinjskih vrsta.Svaka životinja koja je živela u beogradskom ZOO vrt-u izgledala je loše -kao bolesnik u nekoj zapuštenoj mentalnoj ustanovi. Životinje se "čačkaju", dugo lizu sebe i svoje genitalije, ližu beton i šipke; udaraju sebe u glavu ili udaraju glavom o zid, grizu svoj rep i šape (sve delove svoga tela koje mogu da dohvate), zapomažu i vrte se oko svoje ose, odsutne su duhom..

Životinje u Beogradskom ZOO vrt-u su nesrećni zarobljenici, obespravljeni robovi; njima nije ponuđeno ništa zauzvrat. (Svakome se radniku daje nekakva nadoknada za ono što radi a u protivnom to je izrabljivanje). Životinjame u BeoZOO vrt-u su izrabljene i zapuštene, ponuđen im je grozan- bučan "smeštaj", loša hrana, nije im dozvoljeno kretanje izvan minijaturnih kaveza (u kojima veće životinje-kao što je to polarni medved nemogu ni da se ispruže do svoje prave visine). Ovim životinjama nije  dozvoljena prirodna interakcija sa pripadnicima njihove vrste, nemaju ni trunke privatnosti ) čitav taj mizerni život odvija se pod bukom koju stvaraju posetioci, svaki obrok i svako spavanje neko motri a ni veliku nuždu nemaju gde obaviti u samoći).

Životinje u ZOO vrtu preživljavaju stalne torture, od strane "posetilaca" koji ih hrane kesama, gadjaju granjem,kamenjem a ponekada i stolicama; te životinje ne mogu pobeći i sakriti se od torture jer nemaju gde da se sklone, radnici zoo vrta im ne pomažu u tim situacijama jer nemare za njih (radnik u zoo vrtu-to je samo opis njihovog radnog mesta). Posetioci zoo vrt-a plaćaju produživanje ove agonije za svakog "stanovnika" ZOO zatvora, davanjem novca osuguravaju doživotnu robiju iza rešetaka betonskih ćelija.

Ako ste naumili da vidite moderne robove i mentalne bolesnike iz životinjskog sveta, ako je za Vas atrakcija da gledate kako se životinje samopovređuju i čine sve što u prirodi nikada nebi činile- DA-idite u Beo ZOO Vrt.

Potpishite peticiju za izmeshtanje ZOO Vrta iz centra Beograda (izmedju ostalog da se ne bi deshavale i onakve tragedije kada je decko upao u kavez sa medvedima) a samim tim i zajebite onu ljigu od choveka Vuka Bojovica, koji je navodno "ljubitelj zivotinja" a zna se vrlo dobro da ga interesuje i zanima uskljucivo KESH !!!

http://www.thepetitionsite.com/takeaction/777611166

Ima vec oko 4500 potpisa a cilj je 5 soma...opusteno  :wink:

DušMan

Quote from: "Son of Man"Zamislite da ostanete zaglavljeni jedan dan u liftu, daju vam hranu i vodu...gledate kroz prozorčic lifta, ali niko Vam ne govori kada ćete izaći napolje..... A sad zamislite tako nedelju, mesec, godinu... ceo život......
... ili pogledajte film "Old boy".
Ili procitajte istoimenu mangu.
Nekoć si bio punk, sad si Štefan Frank.

DušMan

Hmmmm....

Deadline: 7-8-2007
Nekoć si bio punk, sad si Štefan Frank.

Son of Man

To i meni nije bilo jasno ali i dalje se potpisuju...

Ghoul

kakva je bre ovo nepismena budalaština?
odavno nisam ovoliko imbecilnosti na ovolickom prostoru video!
jebale ih peticije! majmuni! tog ko je ovo sastavio trebalo bi u kavez! sa međedima!
https://ljudska_splacina.com/

Alex

Hmm... pretpostavimo da postoji grupa bogataša - biznismena (ili bar 1) koji žele da se dočepaju zemljišta na kome je ZOO, da bi podigli svoje objekte, zgrade, poslovni prostor...

Samo pretpostavimo da oni ne biraju sredstva da ostvare svoje ciljeve.
Pretpostavimo na trenutak da stoje i i za ove peticije...
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Ghoul

tim pre me iznenađuje da sin čovečje ribice podržava ove expanzionističke manipulacije zasnovane na toliko jadnim zamenama teza da me mrzi da se njihovim analiziranjem uopšte bavim (siguran sam da će meho imati dovoljno vremena dok bude danas sedeo u svojoj kancelariji...).

a ja čak i volim životinje - ali ova peticija OČIGLEDNO nema veze sa njima.

Meho Krljic

Ja ću danas, nažalost, umesto u kancelariji sedeti u kolima jer idem u Budimpeštu.

A ovaj tekst meni ne deluje kao neke ujdurma građevinske mafije or something. Mnogo više mi liči na tipično omladinsko-levičarsko-humanističko-NVO-vski diskurs. Barem po mom iskustvu.

Son of Man

Kao odlican poznavalac deshavanja na "urbanoj" beogradskoj "aktivistichkoj sceni" Meho je u pravu naravno :

http://www.kampanja.bravehost.com/

P.S. U pitanju su neki Vegani...a ja sam odma snimio nepismenost al reko brate bitna je zelja i entuzijazam jebo sve ostalo, vidi se da su radili srcem i da nisu pazili kako se izrzazavaju u zaru pisanja (kad te ponese emocija) pa sam i ja to tako posmatrao, ti klinci zista veruju u to jbga, mada ima i malo starijih (moje godiste) ali kolko sam ja iz ovog skapiro nisu tolko aktivni ko ova djeca od 20-ak...
al neka trude se jbga, ako nishta...

Son of Man

A ja sam iskreno ovo najvise podrzo zbog tih medveda i majmuna, a i zbog onog Vuka Bojovica jer mi je on odma' drugi na listi posle Tijanica, ima neshto bolesno perverzno u tom choveku samo ja to josh nisam uspeo da dokuchim shta, ali ne brinem se ja priznace on sve to sam kad ga budem ostavio bez sna jedno 5-6 dana u jednom omanjem podrumu...

mac

Od prvih pedeset potpisnika samo je troje jugovića, i od toga dvoje su brat i sestra, a jedan je organizacija "European Initative 17". Inicijator peticije takođe nije naš. To što ima na početku više stranaca je čak i razumljivo, tamo ljudi verovatno provode vreme, kao mi ovde, i potpisuju sve što im uvodnim tekstom privuče pažnju, ali ko je taj Paul Caroll (inicijator)? Na Guglu ih ima nekoliko, ne mogu da razaberem koji je.

Druga stvar: peticija je pokrenuta 8. jula, a ovaj dečko (Branko Jovanović) je nastradao u noći između 18. i 19. avgusta. Čini se da peticija i tragedija nisu povezani, osim ako se uključim u paranoični režim, ali tada je sve moguće.

Son of Man

Taj lik je valjda glavni baja te Veganske internacionalne organizacije...

Alexdelarge

A zasto humanim standardima,valjda animalnim? :evil:
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Bab Jaga

Quote from: "Son of Man"Taj lik je valjda glavni baja te Veganske internacionalne organizacije...

Na Vegi ima života?!  :? Zašto mi prije nitko nije rekao?
Ghoul fhtagn!

TomCat

Ona fabrika, mislim da je Beko, koja se nalazi preko puta zoo vrta je prodata nekoj firmi koja ce tu da pravi ekskluzivni stambeno-poslovni prostor, sa sve nekim ultra-mega sadrzajima. Cim sam to cuo bilo mi je malo cudno jer zna tamo cesto da "zamirise" od zoo vrta, kad ono u istom mesecu peticija da se pomogne jadnim zivotinjama .... jebote kakva slucajnost ...   :shock:   :roll:

He, he ... moja prva poruka, pozdrav svima ...   :lol:

Ghoul

hm, ja ovde već vidim thriller plot: u svetlu ove obavijesti, pod uslovom da je tačna, i teorije o tome da su onog momka namerno gurnuli u zagrljaj međeda odjednom dobijaju više smisla...
evo zapleta za novi film srđana koljevića!

TomCat

Ma tacno je sigurno, bilo na tv-u   :D

QuoteNa atraktivnoj lokaciji u centru Beograda blizu Dunava, odmah kod zoološkog vrta prodat je fabrički kompleks "Beko" za 55,8 miliona evra. Kupac je grčka kompanija "Lambda development" koja je pored četiri kupaca dostavila najbolju ponudu. "Lambda development" najavljuje ulaganja od 150 miliona evra u izgradnju novog stambenog bloka sa hotelima i prodavnicama, dugovi "Beko" će biti vraćeni.

http://www.beobuild.net/txt/print.php/2007/08/11/beko-factory-and-smup-sold.phtml

Nije uopste naivna investicija, 200 miliona eura ...

Son of Man

Bilo kako bilo Zooloshki vrt treba izmestiti , e sad zbog kojih razloga, i ko je tu dobar koliko meni zaista nije bitno sve dok Vuk Bojovic pati  :twisted:  a zivotinje konacno dobiju kolko tolko normalne uslove za zivot u zatochenishtvu... :wink:

Son of Man

A sad malo insajderskih informacija koje sam upravo dobio :

Ni ja ne znam sve jer ne volontiram dovoljno, ali reci cu ti jednu stvar koja je mene skroz zgrozila..
Ne znam da li si video ona dva pantera u donjem delu, ili crna leoparda, kako ti drago... Elem, nije ni bitno, oni su rodjeni brat i sestra, mada to dosta ljudi ne zna, u glavnom, oni ih spoje za vreme sezone parenja i svi panteri u zoloskom su poremeceni, jer su im roditelji iste krvi..
Npr. panter Bob (koga niko nije video jer je bio zatvoren u kavezu sa zavesama) imao je problem srastanja kostiju, sve kosti su mu srasle (od cega je i uginuo letos) i njega nisu prikazivali jer ne mozes da zamislis na sta je to licilo.. Takodje u "bebiju" (mislim na bebi zoo vrt) na samom pocetku je panterka Viva (zove se Viva jer je bila jedini panter koji je preziveo) ima isto poremecaj koji se ne vidi toliko, u glavnom ne moze lepo da hoda...
I sad novorodjena panterka Milica, koju sam hranio na cuclu, ne moze skoro uopste da hoda, onako zanosi i zakucava se, isto zbog toga...
A Bob, koji je imao problem sa srastanjem, mogao je da bude izlecen vakcinama i kremama, koje smo svi bili voljni da mu mazemo, ali niko nije hteo da izdvoji kes za to, cak i kada je jedan stariji volonter hteo da sam to finansira, Vuk iz nepoznatih razloga nije dozvolio i tom volonteru je bilo zabranjeno da ulazi u kaveze..
Ima i klasike, npr. Vukov ker Mosha dobija najbolju hranu a ostali kerovi kitu, drugo izvode ih samo volonteri kad stignu.. Radnike poznajem i oni daju sve od sebe da tim zivotinjama bude bolje, ali ne moze nista da se uradi bez kesa...

mac

Ne podržavam iznošenje neproverenih senzacionalističkih informacija, naročito u ovom trenutku. Trebalo bi da razlučimo šta je sada najbitnije. Mi smo građani Beograda. Da li mi, građani, želimo ili ne da se zoo vrt izmesti u potpunosti, ili delimično u Surčin? Da li želimo da poboljšamo uslove životinjama u vrtu? Da li pored Surčina postoji neko drugo rešenje?

Nyarlathotep

iskreno, svejedno mi je gde se vrt nalazi, ali mi mnogo smeta to sto ako sklone vrt sa kalisa, posadice isto tu neke sugave sabanske kafane i diskoteke. manje mi smrde zivotinjska govna od ljudskih.
Da nema vetra, pauci bi nebo premrezili.

Ghoul

ja mislim da te životinje prvo treba razvrstati na jestive i nejestive, pa onda, shodno tome, postupati dalje...

Mixitron M. Storm

Okasnelo stižem na temu, al' nema veze. Da beozoo životinje izgledaju jadno, izgledaju. Nisam imao priliku da po divljini gledam lavove, tigrove, i ostalu bratiju, ali naše faune sam se nagledao, to u zoo-u je zaista bleda senka slobodne životinje, pa nekako mogu da uradim ekstrapolaciju i na ostale. Iz toga sledi da je naš zoo sranje.
A Vuk bi mogao malo manje da švercuje egzotiku, eto šta je ljigavo u njemu :)

Bio sam u dva zoološka vrta napolju; jedan u Amsterdamu, koji je u poređenju s našim svemirski brod protiv bicikla, ali TE pare koje oni troše za održavanje (i koje treba dati za ulaznicu) toga mi nemamo/ne možemo da izdvojimo u normalnim okolnostima.
Drugi je bio u Hajdelbergu; kita u odnosu na onaj iz NL, ali mnogo primereniji našim uslovima. Nije hardkor zoologija, imaju kioske s brzom hranom, igralište i Biergarten  :evil: što mene malo nervira, ali pomaže da kapne još koja kinta. Za tako nešto je dovoljno 4 ha i jedan inteligentan arhitekta.

Da se ja pitam, taj zoo vrt bi bio smešten pod Avalom, dalje od autoputa, ali...

TomCat

Nisam imao ideju da je stanje u zoo vrtu tako lose ... koliko dugo to traje ? Znam da je Vuk jos odavno tamo postao direktor, nije valjda da je jos od tada takva situacija ?  :shock:

A kod tih predloga o premestanju zoo vrta negde bogu iza ledja svi zaboravljate jednu sitnicu - ko bi tada dolazio tamo ? Ko bi se iscimao negde pod Avalu kolima ili jos gore prevozom (ako uopste postoji) ?  Pa smanjila bi im se posecenost za 50 %, osim ako im grad ne bi obezbedio neku posebnu infrastrukturu, a to je vec SF.

Mixitron M. Storm

Ja u bzv nisam ušao godinama... možda još od prošlog milenijuma.  :evil:

A njive u Surčinskom ataru koje nisu ni pod aerodromom ni pod plavnom zonom Save nisu bogu iza leđa?

Koga mrzi da ide bilo gde što mu nije na 10 minuta od kuće, nek' sedi u svom stanu i na svom veeelikom plazma TV-u gleda brojne kanale koji prikazuju životinje u svom prirodnom okruženju.

Man Of Steel

Ma Bojevic je vec dugi niz godina na tapetu nekih glavonja koji su zeljni tog parceta zemlje gde metar zemljista kosta dosta nula a ne onoliki peostor. I nici ce  tu jedan simpaticni hotelcic na 30 i kusur sprata i to je to. A to sto se Bojovic posvetio i ostavio dobar deo zivota u tom vrtu isao na kraj sveta po te zivotinje dobice solidnu lokaciju... negde na Avali. A sve koji tvrde da takvom objektu nije mesto u centru grada samo mogu da pitam gde se nalazi carski zoo vrt u Moskvi!?
When ever you need hard center i will be there

Mixitron M. Storm

Pa vidi ovako, bilo bi lepo da se javno zna šta se s tim zemljištem planira POSLE. Jedna priča za hotel, druga za kafiće, a treća za tvrđavu.

Nego, gde je naša botanička bašta?

Kad su je napravili, bila je u levim "$%/"#%/ od centra... od grada.

S.

Son of Man

Vuk sam sebe sa'ranjuje  :lol:
AWESOME !!!  :twisted:

Intervju nedelje: Vuk Bojovic
Gradska vlast planira da na mestu Zoo vrta podigne novu carsiju
s desetinama kafica, menjacnica, restorana, butika, a tragediju mladica u kavezu s medvedima zloupotrebljava u tu svrhu,
kaze direktor Zoo vrta, i tvrdi:
Hoce da me proteraju
zbog licnih interesa

mali.gif (988 bytes) Plac Zoo vrta vredi najmanje 50 miliona evra
mali.gif (988 bytes) Preprodavci na tvrdjavi
pretili mi batinama i ubistvom

mali.gif (988 bytes) Kalemegdan pun narkomana, pijanaca i dilera
mali.gif (988 bytes) Vrt sam preuzeo sa 60 zivotinja i 10 radnika,
a danas ima 2.000 zivotinja i 50 zaposlenih (Ej bre 2000 u onoj prchvarnici, ono vishe lichi na 7. paviljon u Zabeli, kakv crni ZOOLOshki vrt- chuj VRT ?! ako je to vrt na shta onda lichi "bashta" ?!?! :x )
Posle tragedije koja se u noci 20. avgusta dogodila u Beogradskom zooloskom vrtu, kad su cuvari u kavezu s medvedima pronasli raskomadano telo Branka Jovanovica, gradske vlasti i uprava te ustanove, iako MUP jos nije rasvetlio tragediju, medjusobno razmenjuju zestoke optuzbe. U tom prepucavanju mediji su vidljivo i zestoko zauzeli stranu - gradskih vlasti.
Celnici Beograda, koji izbegavaju da pomenu da se nesreca dogodila za vreme Beer festa, postavili su pitanje odgovornosti direktora vrta Vuka Bojovica, optuzili ga da je ,,drzava za sebe, da neguje zivotinje ubice i da ni sa kim od nadleznih institucija ne zeli da razgovara", da na svako pominjanje mogucnosti da se deo Zoo vrta sa opasnim zivotinjama iseli iz centra grada ,,reaguje psovkama, lazima i napadima".
Gradska vlast u saopstenju navodi da Beograd ne ulaze u Zooloski vrt ,,jer Bojovic ne dozvoljava ulazak ni strucnjacima Zavoda za zastitu spomenika, niti predstavnicima grada". I pita se ,,da li je Vuk Bojovic iznad zakona, struke, interesa grada, interesa gradjana". Cak ga proglasava za coveka koji usporava evropske integracije Beograda. Rec je o istom onom coveku koji je pre samo jednu deceniju kovan u zvezde bas zbog svega sto je u promociji grada ucinio.
Ljudi opasni po zivotinje
mali.gif (988 bytes) Zamereno Vam je da ste vrt pretvorili u nehumano mesto za ljude i zivotinje?
- U duel sa mnom gradska vlast je uvukla i neke medije, kao i svoju organizaciju, koja se zove Orka i bavi se zastitom prava divljih zivotinja. Tu zastitu sprovodi covek koji je radio kod mene u Zoo vrtu i koji nikad nije diplomirao veterinu, pa kao amater voli zivotinje, ali o njima prica gluposti. Zoo vrt nije nehumano mesto za zivotinje i za ljude, jer u njemu zivi oko 2.000 zivotinja i godisnje ga poseti pola miliona ljudi. Sem nesrecne pogibije Branka Jovanovica i uboda rogom koji je jednom nasem hraniocu zadao snezni jarac, poslednjih godina ovde se nije dogodio nijedan incident. Ljudi su bezbedniji od zivotinja, jer pijani posetioci tvrdjave na zveri bacaju kamenje, cigle, upaljace i pikavce. Cuvar koji je brinuo o lavovima sakupio je toliko tih cigala da je lavu ogradio prostor za dnevni boravak.  :x
mali.gif (988 bytes) I mafija koja trguje retkim zivotinjama zainteresovana je da pokrade Zoo vrt?
- Vec su nam nestali jedan zmijski car i 30 papagaja. Doduse, to je bilo davno, jer smo u medjuvremenu pojacali nocnu strazu u vrtu.

Na ,,mestu zlocina", Kalemegdanu, u Zoo vrtu, direktora Vuka Bojovica pitali smo kakva je njegova interpretacija konflikta:
- Nije tacno da nemam kontakte s vlastima Beograda, vec godinama se dopisujem s gradonacelnicima i ljudima iz Zavoda za zastitu spomenika kulture. Nisam iznad zakona i interesa naroda, jer je Zoo vrt jedno od najomiljenijih narodnih svratista. I moram da kazem da nasi medvedi Misa i Masa nisu namerno ubili. Samo su branili svoju teritoriju od iznenadnog upada neznanca. Policija je izdala saopstenje u kome se kaze da je rec o nesrecnom slucaju, koji je izazvala preterana doza alkohola. Zato je potpuno besmisleno da zvanicnici Skupstine grada preko saopstenja obavestavaju javnost da su Vuk Bojovic kao direktor i njegovi medvedi ubice krivi za mladicevu smrt.
mali.gif (988 bytes) U cemu se ogleda besmislenost optuzbi na Vas racun?
- U svim tim napadima postoji jedna velika nelogicnost, koja otkriva njihovu pozadinu. Naime, ovog leta na Adi Ciganliji se nesrecnim slucajem udavilo desetak ljudi. I niko iz Skupstine grada Beograda nije trazio glavu direktora Ade Ciganlije. A kad je nesrecnim slucajem u Zoo vrtu stradao jedan covek, odmah je zatrazena odgovornost direktora Vuka Bojovica. Zato mislim da je rec o osveti onih ljudi u Skupstini grada koji me poslednjih godina neprestano napadaju. Mesecima su cekali da im se namestim na nisan, da me opet napadnu i oteraju iz Zoo vrta. Prilika im se ukazala sramotnim medijski isforsiranim skandalom sa ,,medvedima koji su raskomadali mladica". Dok neki mediji od ovog nesrecnog slucaja prave monstruoznu pricu, pojedini gradski funkcioneri je podrzavaju, ne bi li mene kao direktora prikazali u sto gorem svetlu.
Sami izdali vodiC
mali.gif (988 bytes) Objasnite nam kakav ste nesporazum s gradom imali oko stampanja turistickog vodica?
- Javnost ne zna da Zoo vrt zbog bojkota beogradskih vlasti jedno vreme nije bio u turistickoj ponudi prestonice i Turistickom vodicu Beograda. Planirali smo da napravimo svoj vodic, ali je tekst nestao iz naseg kompjutera i pojavio se kao izdanje Skupstine grada Beograda. Zalio sam se gradonacelniku Nenadu Bogdanovicu, ali me je on ignorisao. Onda su moji cuvari, hranioci, veterinari sa mnom napravili svoj vodic ,,Kroz Beogradski zooloski vrt". Stampali smo i nekoliko knjiga pesama i prica mojih radnika.

mali.gif (988 bytes) Zasto se tako tvrdoglavo suprotstavljate seobi Zooloskog vrta?
- Posto je u medjuvremenu usvojen Dugorocni plan razvoja grada Beograda, u kome je otvoreno pitanje nove lokacije za Zoo vrt, od mene je trazeno strucno misljenje. Konsultovao sam se s kolegama iz Beca, Minhena, Los Andjelesa, San Dijega i Moskve. I zakljucio da na svetu postoje dve vrste zooloskih vrtova - veliki safari i veliki gradski park. Prvi se prostiru van gradova, na povrsinama vecim od 500 hektara, a drugi su deo gradskih parkova, u kojima borave i divlje zivotinje. Beograd ima zooloski vrt kakav imaju Bec, Pariz, Frankfurt, London, Rim i Moskva, koji svoje divlje zivotinje drze u blizini dvorca Senbur, kraj Versajske sume, u Ridzer parku, kod vile Borgeze ili Belog doma u centru ruske prestonice. Predlozio sam da Zoo vrt ostane u kalemegdanskom parku, ali da se prosiri i dogradi po evropskim standardima. Grupa ljudi iz Gradskog zavoda za zastitu spomenika kulture napisala je pamflet s gomilom kojekakvih nebuloza protiv mene. Moja ideja nikad nije zvanicno prihvacena, jer je beogradskim vlastima bilo tesko da ispostuju te standarde. Onda je nekome u Skupstini grada iz cisto materijalnih interesa palo na pamet da se Zoo vrt preseli.
mali.gif (988 bytes) Licitirano je nekoliko lokacija u gradu i van njega?
- Prvo je predlagano da se preseli u Krnjacu, u Veliko blato, pa na Novi Beograd, potom u Surcin, a pominjani su i Avala, Kosmaj i Fruska gora. Gorica Mojovic je nudila da se na Kosmaju kupi 20 hektara za vrt. Na taj nacin bi se divlje zivotinje i gradska deca koja ih posecuju preselili u sumu, a u grad, na oslobodjeni Kalemegdanski plato, dosli bi trgovci svim i svacim. Beogradska vlast zeli da unisti ovu skolu zivotinjskog carstva da bi napravila obican trgovinski centar. Planira da na ovom mestu podigne novu, modernu carsiju s desetinama kafica, menjacnica, restorana, butika.
Spor zapocet u vreme DOS
mali.gif (988 bytes) Mozete li detaljnije da opisete genezu nesporazuma s gradskim vlastima?
- Sukob je poceo odmah posle 5. oktobra, kad sam imenovan za predsednika Upravnog odbora Doma pionira u Takovskoj ulici. Hteo sam da ozivim ovu ustanovu, da se otvori Decja televizija. S tim se slozila i tadasnja upravnica Lidija Vukicevic.  :evil: Od tog projekta nije bilo nista, jer je DOS trazio njenu smenu, posto je ,,lose i zlonamerno delovala". I ja sam bio ubedjen u pricu ljudi iz DOS, sve dok nije otvorena rasprava o gospodji Vukicevic na Upravnom odboru. Pokazalo se da je upravnica sjajno radila i da nema razloga za smenu, o cemu su se clanovi UO jednoglasno slozili. Medjutim, uprkos toj odluci, ona je smenjena. Napisao sam protestno pismo i suprotstavio se samovolji ljudi iz DOS. Za to sam kaznjen bojkotom gradskih vlasti, koji traje i danas. Danas ga sprovode Gorica Mojovic, stari komunisticki kadrovik zaduzen za beogradsku kulturu, kojoj Zoo vrt resorsno pripada, Bojan Stanojevic, gradski menadzer, i zamenica gradonacelnika Radmila Hrustanovic, za koju smatram da je obmanuta i zavedena, i s kojom uspevam normalno da razgovaram.

mali.gif (988 bytes) Odakle Vam takvo saznanje? Da li je to mozda samo Vas utisak?
- Beogradski zoo vrt napravljen je pre 71 godinu, kad je zahvatao prostor od 14 hektara u Donjem gradu, Kalemegdanski plato i Kalemegdansku terasu. Svi beogradski vladari, i Karadjordjevici, i Broz, i Milosevic voleli su Zoo vrt. Kao direktor, preziveo sam cetiri drzave i rezima, i uvideo da nova demokratska vlast pokazuje netrpeljivost prema ovoj kulturnoj i obrazovnoj instituciji, iako ona predstavlja dragulj Kalemegdana. (zatvor u zatvoru-kakav crni dragulj ?!) Naime, cim je opozicija sredinom 90-tih dobila Beograd na upravljanje, celnici SPO su Zoo vrtu oduzeli 7 hektara i Kalemegdansku terasu pretvorili u kafanu, zbog koje imamo velikih problema, jer nam odozgo dolazi smrdljiva kanalizacija, a u njoj zenske i muske gace, kondomi, plasticna ambalaza i salvete iz toaleta, koje zapuse odvod i prave fekalne poplave. Kako nasi visoki funkcioneri cesto dolaze u tu kafanu, policija i drzavna bezbednost uvek pretresaju Zoo vrt, sve zaposlene, teraju nas da premestamo nasa vozila na Dorcol, jer se boje da neki ludak u njih ne sakrije paklenu masinu i pokusa atentat na njih.  :lol:

mali.gif (988 bytes) Imali ste susret sa Radmilom Hrustanovic. Sta ste se dogovorili?
- Razgovarao sam s gospodjom Hrustanovic, koja ima razumevanja za funkcionisanje Zoo vrta i nalozila je da se deo bedema iznad kaveza sa medvedima bolje obezbedi. Rekla mi je da ima onih koji predlazu da se zveri ubice izmeste, sa cime se ja ne slazem.
mali.gif (988 bytes) Koliko je ideja o preseljenju Zoo vrta realno izvodljiva?
- Seoba sa Kalemegdana u Surcin je, po mom misljenju, gotovo nemoguca misija, jer bi izgradnja novog vrta na novoj lokaciji kostala nekoliko miliona evra. Prevoz divljih zivotinja, koji se obavlja specijalnim vozilima, takodje je uzasno skup. Zivotinje ne bi lako prihvatile novu sredinu (jer im je ovde dojaja :lol: ), pa bismo imali problema da ih umirimo i opet pripitomimo. I na kraju, interesovanje gradjana Srbije i stranaca za Zoo vrt, koji je nekoliko kilometara udaljen od grada, bilo bi veoma malo, pa bi pravio ogromne gubitke. Da ne pricam o duhovnoj praznini koja bi se javila kod nasih ljudi.
mali.gif (988 bytes) Zasto je jedan od celnika Skupstine grada Beograda za Vas rekao da ste vandal?
- Posto Zoo vrt nema kanalizaciju, ja sam je izveo do kolektora u Ulici Tadeusa Koscuskog, odakle se prljava voda preliva u Dunav. Desavalo se, kad padnu velike kise, da se taj kolektor zapusi i fekalije izliju po Vidin kapiji, zbog cega me je gradski menadzer nazvao vandalom koji unistava zasticeni spomenik kulture. Ja sam za menadzera rekao da je mlad, zelen i narcisoidan, jer se maze pomadama, a on je meni odgovorio da sam ,,minorna licnost, koja ima problem sa samim sobom". Optuzen sam, i tada i sada, da ne saradjujem s gradskim vlastima, da sam samovoljan i neodgovoran. Jesam svojeglav, ali nisam neodgovoran.  :evil: Gradska vlast me je gurnula da se sam snalazim, jer nikakvu finansijsku pomoc Zoo vrt od grada nije dobijao. Gradonacelniku i drugim institucijama poslao sam najmanje 20 pisama, koja vidite, s predlozima kako unaprediti i zastititi i vrt i tvrdjavu. Pisao sam gospodji Mileni Jocic iz Zavoda za zastitu spomenika i u maju prosle godine predlozio saniranje petog fronta Kalemegdanske tvrdjave kod Zoo vrta, sto je prihvaceno, ali novac za sanaciju nikad nisam dobio. Zoo vrt i ja kao direktor nemamo dozvolu da bilo sta radimo u vrtu i u tvrdjavi, koja je zakonom zasticena od mene, ali ispostavilo se da nije zasticena od mafije.
mali.gif (988 bytes) Na koju mafiju mislite?
- Na Kalemegdanu i oko Zoo vrta godinama nesmetano funkcionise buvljacka mafija, koju cini 50 prodavaca svega i svacega i njihov gazda. Prvo su se pojavili u parku, a potom na trotoarima ispred Zoo vrta, gde deci i njihovim roditeljima prodaju igracke sumnjivog porekla, sladoled, kokice, kineske krpe, cak i zeceve. Zbog nelojalne konkurencije, medju preprodavcima su se desavale svadje i tuce, sto je ponekad licilo na haos. Kad sam se pobunio sto uzurpiraju prostor na kome Zoo vrt ima pravo da trguje i ostvaruje zaradu, od koje se finansira, nabavili su dozvole od opstine i grada i zapretili da se ne mesam u njihov posao. Cak mi je preceno batinama i ubistvom! :x
mali.gif (988 bytes) Kako se zavrsio Vas obracuna s tom, kako ste je nazvali, buvljackom mafijom?
- Vremenom sam uspeo da ih oteram, ali nisam mogao sam da se izborim sa alkoholicarima i narkomanima koji nocu kruze oko Zoo vrta. Deca u prodavnicama kupuju pivo od dva litra i nocu se na Kalemegdanu opijaju, drogiraju, tuku i orgijaju. Gradske vlasti to tolerisu, jer zaradjuju ogromne pare na prodaji alkohola.  :evil:
Hvale se da je na Festivalu piva bilo pola miliona ljudi, a ne pominju da je nekolicina izbodena nozevima i da Kalemegdan ni sedam dana posle te manifestacije nije ociscen od plasticnih flasa i casa, salveta, kondoma i pikavaca. Zato sto ugrozava ovaj spomenik kulture, Skupstina grada je iznenada i donela odluku da se taj alkoholicarski festival (kaze stari alkos Vuk)preseli na Usce.

mali.gif (988 bytes) Sta je razlog za ovakve postupke gradske vlasti?
- U Skupstini grada Beograda radi sve veci broj strucno nesposobnih koji imaju podrsku politickih stranaka. Posledice njihovog nestrucnog rada su ocigledne i frapantne. Jedna od najvecih je sto je srpska prestonica pretvorena u veliki parking i ogromnu kafanu. Staro i istorijsko jezgro Beograda, od Slavije do Kalemegdana, razbijeno je i unisteno jer se spomenici srpske arhitekture i kulture pretvaraju u staklene baste. Za glavne kulturne manifestacije proglasavaju se takmicenja u ispijanju piva i jedenju brze hrane. Uostalom, demokratska vlast je masovne pijanke u Guci ili kod Nebojsine kule proglasila za vrhunski kulturni dogadjaj, sto se idealno uklapa u plan da se i citav Beograd pretvori u veliko vasariste. Cak su i splavovi, koji vise lice na deponije na vodi nego na kafice, promovisani u beogradski brend, a nocni provod pun alkohola i droge - za srpski stil zivota.

mali.gif (988 bytes) Stranci su, medjutim, ocarani tim srpskim stilom zivota?
- Nije tacno, mi Srbi smo ocarani kad nam stranci kazu kako je kod nas divno, jer niko ne radi i svi se nocu provode po splavovima, kaficima i tvrdjavi. Hvalili smo se da nam je Dunavski kej cist i lep, dok nije dosao americki ambasador Polt da nam kaze da je obala prljava, zasukao rukave i sa svojim diplomatama ocistio donji deo Kalemegdana. Kulu Gardos u Zemunu da ne pominjem, jer je odavno pretvorena u javni klozet. Mi, zapravo, ne primecujemo da nam se stranci rugaju kad nas hvale, jer oni danju rade a nocu spavaju, dok mi ludujemo.
mali.gif (988 bytes) Ko od toga ima koristi?
- Ljudi na vlasti, jer su ogromna vecina njih vlasnici kafana, splavova, restorana, pekara, przionica kafe, poslasticarnica i pivara. Da bi svoj posao maksimalno razvili, nedostaje im jos da ceo Kalemegdan pretvore u kafanu.
- Prostor na kome je Zoo vrt danas jedna je od najboljih, najlepsih i najskupljih lokacija u gradu. Ovih sedam hektara sa objektima vrede najmanje 60 miliona evra. Za ljude koji po prestonici grade visoke trotoare, parkinge usred istorijskih kompleksa i koji su prodali fabriku Beko da bi od nje napravili hotel i kafanu, Zoo vrt je smrdljivi kutak koji treba ukloniti i na njegovom mestu podici modernu carsiju u staklu i aluminijumu s bezbroj kafica. Druga alternativa je da se izgradi novi hotel. Svi su videli sta je gradska vlast uradila s Rajicevom ulicom, u kojoj godinama zjapi ogromna rupa, a sta sa Studentskim trgom, koji je pretvoren u garazu na otvorenom i javni toalet. Posto ne dozvoljavam da Zoo vrt bude unisten pohlepom gradskih vladara, treba me ukloniti.
mali.gif (988 bytes) U svetu postoji 1.500 zooloskih vrtova. Kakav status u tom drustvu ima beogradski vrt?
- Nas vrt spada u prvih 300 na svetu :lol: , jer ima veliki broj egzoticnih i vrlo retkih zivotinja, kao sto su, recimo, beli lavovi. Dobili smo ih uglavnom zahvaljujuci prijateljima iz sveta, nasim ljudima iz dijaspore, donatorima iz zemlje, a najmanje uz pomoc beogradskih vlasti. Bele lavove i geparde poslao nam je nas covek iz Juzne Afrike, koji je platio i njihov prevoz od Johanesburga do Beograda. Iz Beca smo dobili snezne koze, foke, himalajske turove, berberske ovce. U medjuvremenu smo potomke nasih zivotinja poklanjali srpskim manastirima u Hilandaru, Krki, Milesevu, vrtovima u Skoplju, Bitolju, Indjiji, Subotici, Adi, Molu, Banjaluci, Jagodini. Kada je Biserka Matic-Spasojevic kao nasa ambasadorka u Makedoniji vodila akciju obnove srpskog groblja u Bitolju i na Kajmakcalanu, taj posao platili smo makedonskoj vladi sa 30 nasih divljih zivotinja. Umesto da mi se grad Beograd zahvali za napor da obogatim Zoo vrt, javno sam proglasen za svercera divljih zivotinja.

mali.gif (988 bytes) Pricalo se da Vam je vlast potom mnogo puta slala inspekciju, ne bi li Vas uhvatila u krsenju zakona?
- Nikada nista nezakonito nije pronadjeno. Zoo vrt ima godisnji promet od nekoliko stotina hiljada evra. Najveci prihod, gotovo 70 odsto, ostvaruje prodajom ulaznica, potom od komercijalnog koriscenja i izdavanja poslovnog prostora, pa i od donacija. Vladeta Jerotic nam redovno uplacuje po 300 evra, za sta uredno dobija priznanicu. Jedan poznati bankar nam je juce uplatio donaciju za renoviranje prostora u kome borave medvedi Misa i Masa. I poslao nam poruku: ,,Ne dajte da vas isele!"
mali.gif (988 bytes) Hocete li da napustite Zoo vrt?
- Ja sam cist, oni su prljavi. Hrustanovicka je predlozila primirje. I pored dogovora da me ne diraju, poslali su mi tri nove inspekcije. Iz Zoo vrta sam necu da odem. Ako neki nastave hajku na Zoo vrt i mene, moze se dogoditi da 9.000 ljudi koji su nam uputili pisma podrske organizuju ,,bunu protiv gradskih dahija". Otici cu iz Zoo vrta samo ako i Gorica Mojovic, posle tri decenije vladavine Beogradom, sidje sa vlasti.

Marko Lopusina
Foto: Zoran Tatar

nt.jpg (860 bytes)

Direktor 21 godinu

mali.gif (988 bytes) Tvrdi se da ste vlastodrzac i da nikome u gradu ne polazete racune?
- Na mesto direktora me je 1986. postavila Skupstina grada Beograda.
U medjuvremenu, niko drugi nije imenovan, pa vec 21 godinu vodim Zoo vrt, jer me radnici biraju za direktora.  :twisted:  Kad sam preuzeo ovu ustanovu, u njoj je bilo sezdesetak zivotinja i desetak radnika. Danas ima 2.000 zivotinja, 50 radnika i mnogo volontera. Osamdesetih je vrt posecivalo oko 250.000 ljudi godisnje, a danas duplo vise. Zoo vrt je postao srpski brend, najposecenije mesto u Beogradu koje vidi vise stranaca nego sto ih prenoci u nasim hotelima.
- Gradonacelnici Aleksandar Bakocevic i Zlatan Perucic su me podrzavali, ali nisu dozvoljavali da se Zoo vrt prosiri na Donji grad. Nebojsa Covic me je stitio od napada raznih kriticara, a Paja Krunic me je obmanuo jer nije u vrtu izgradio kucu za radnike, kako mi je obecao. Ali me zato demokrate neprestano napadaju.

P.S. Svako ko bude bacio komentar na ovo tipa : "Sine nisi moro da nam boldiras i komentarises, i sami smo dovoljno (pre)pametni..." moze samo da mi ga ushije lagano...

mac

Može biti da sam odjedared postao disleksičan, ali ja ne vidim kako je Vuk sam sebe sahranio. Zapravo, sad su mi neke stvari jasnije, i plus vidi se da Surčin svakako ne dolazi u obzir. Čak je i ideja da se Vrt proširi na postojećoj lokaciji u stvari "ideja" da Vrt dobije nazad ono što mu je bilo oduzeto.

S.

Ako se ne posmatra poimenice, za i protiv ovoga ili onoga - ja se slazem da vrt treba izmestiti, ali nikako u Surcin. Ne zato sto je daleko i sta ja znam koji drugi izmisljen razlog, nego sto ne vidim zasto bi zivotinje traumirali i dalje, ali tog puta - bukom aviona koji slecu i uzlecu. Poslednji zoo koji sam posetila je na oko 1km^2 i ima tek nesto oko 50-ak zivotinja (30-ak vrsta) - i nije mi bilo zao sto od sneznog leoparda vidis samo da se nesto belicasto mrda tamo daleko u zelenilu...

Alex

Quote from: "Son of Man"(Ej bre 2000 u onoj prchvarnici, ono vishe lichi na 7. paviljon u Zabeli, kakv crni ZOOLOshki vrt- chuj VRT ?! ako je to vrt na shta onda lichi "bashta" ?!?! :x )

Da bi se izbegle pritužbe ovog tipa rešenje je jasno:

gradska vlast uloži dobre pare u ZOO vrt da životinje dobiju bolje uslove, svetske standarde, proširenje prostora itd.

Ma koliko te pare bile velike (a ne mogu biti male) biće manje od prebacivanja zoo vrta na drugu lokaciju tj pravljenja novog; znači - ušteda.

Ako neko ustanovi da Vuk Bojović radi loše svoj posao treba ga smeniti, ali za sada je jedino očigledno da bolji uslovi životinja zavise od uloženog novca a to nije do Vuka nego do države tj grada.

Na taj način vrt ostaje tamo gde treba da bude, kao u mnogim drugim gradovima, gde su ljudi navikli da je već tradicionalno, životinje dobijaju poboljšanje, a korumpirani političari i građevinska i ostala mafija ostaju praznih šaka.

A direktor se promeni, ako se dokaže da nije dobar i da ima bolji.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Shiva

Peticiju, o kojoj govorite, pokrenuli su svi aktivisti za prava životinja, i nije inicirana ni od strane vegana, niti od čelnika gradske vlade ili nekih svetskih zaverenika protiv V.Bojovića. Potpisuje je ko god hoće. Takođe, može se naći na svim sajtovima ljubitelja životinja, pa tako, između ostalih, i na urbae.com, u odeljku koji "drže" vegani.
Činjenice su sledeće:
- Beogradski zoo vrt nije uvršćen ni u jednu asocijaciju zoo vrtova (WAZA, EAZA) jer ne ispunjava ni minimum uslova. Koncept zatvaranja životinja u kaveze odavno je prevaziđen. Standardi za tzv. "gradski zoo" podrazumevaju najmanje 20 ha, što beogradski nema, i neće ni imati, taman da dobije i Donji grad (što bi onda činilo ukupnu površinu od 14 ha),
- Sa beog. zoo vrtom ne sarađuje zvanično nijedan zapadnoevopski vrt zbog načina poslovanja Uprave (ilegalna trgovina ugroženim životinjskim vrstama i kršenje konvencije CITES, o čemu je BBC još 1991. godine snimio dok. film APE TRADE),
- Beogr. zoo vrt, tj. upravnik je pokušao da društveno preduzeće (u kome direktor ima status božanstva) privatizuje, tj. da postane VLASNIK zemljišta na kome se trenutno nalazi. Vrt je, 1936. godine, osnovao tadašnji gradonačelnik i POKLONIO GA BEOGRAĐANIMA,
- u okviru prostora zoo vrta nalazi se 22 nelegalna objekta, od čega 3 u vlasništvu Vrta, dok ostali plaćaju "kiriju" V. Bojoviću.
- zoo vrt nema stalno zaposlenog veterinara još od 1990. godine i odbija svaku saradnju sa zoolozima i biolozima. Zbog toga su svojom glavom platile mnoge životinje, na primer: lavica, koja je tri dana umirala u porođajnoj agoniji, a bizon je uginuo od gladi. Mi, nekada zaposleni u zoo vrtu, prijavili smo nadležnim službama: nehuman tretman životinja (pumi razbijena vilica, risu polomljena noga, leopardu povređena lobanja itd.), prodaju mečića Ciganima mečkarima, nesavesno postupanje sa leševima životinja (zalivanje krečom), nepridržavanje karantina za novopridošle životinje, nedostatak propratne dokumentacije, saradnju sa sumnjivim trgovcima (Kurt Šefer i M. Slota - međunarodni krijumčari), pojavu avijarne TBC kod ptica i šuge kod papkara itd.itd. Niko ništa nije preduzeo, zbog Bojovićevog jakog "zemljačkog" i političkog lobija.
Ako smatrate da 2000 životinja treba da živi na 7 ha, u kavezima koji liče na cirkuske vagone - onda ovaj komentar nema nikakvu svrhu. Ako mislite da čopor vukova treba da živi na betonu, ili polarni medved u kavezu od 15 kvm - to je vaše mišljenje... Ali, pre nego što donesete bilo kakve zaključke, pročitajte, na primer, časopis VREME (dostupan online), br. 869, i tekst "Portret savremenika". Novinar je samo dotakao istinu, a ostatak informacija se lako može naći na Internetu.
Pozdrav!

Son of Man

AWESOME !!! :!:
Konacno neki konkretni podaci, odo sad da rovarim protiv jadnog nevinog prostodushnog  Vuka protiv koga su se svi urotili, a gde svi tu i ja tj. mali Son of Mujo... :lol:

Mixitron M. Storm

Quote from: "Shiva"n. Standardi za tzv. "gradski zoo" podrazumevaju najmanje 20 ha,

i odbija svaku saradnju sa zoolozima i biolozima.

Zbog toga su svojom glavom platile mnoge životinje, na primer: lavica, koja je tri dana umirala u porođajnoj agoniji, a bizon je uginuo od gladi.

nema nikakvu svrhu. Ako mislite da čopor vukova treba da živi na betonu,

E pa onda u svetu ima jako malo tih gradskih ZOOova..
Ne
Hm
Nije baš ono čopor vukova, a da im treba zemlja, i to malo veće parče iste od ona 3m2, treba

Son of Man

Poslato na sve relevatne forume gde zalazi srpska omladina  :lol: :
na POP BOX(indie-go-go foliranti), RADIVIZIJU (hiphop dechurlija),TRIBINU (globalni srpski navijacki)...shteta nachinjena, JUST spreding the disease !!!  :!:
Jbte kako sam ZAO - duh Erika Kartmana lebdi u vazduhu, jadan Vuk !!!  :(  :evil:

P.S. Na B92 nemam pristup - inace bi i tamo, al' jajare su to stare... :x

Shiva

Quote from: "Son of Man"
P.S. Na B92 nemam pristup - inace bi i tamo, al' jajare su to stare... :x

Na B92 je bila najbolja, najopširnija i najargumentovanija diskusija do pre neki dan... Tamo si mogao da pročitaš iskustva volontera iz zoo vrta. A onda je ceo forum prešao u "offline", tj. ugašen je. Valjda privremeno.

Son of Man

Ne volim ih pa to ti je...ono kao demokratija a banuju svakog sa malo drugachijim stavovima, mene banovali bez ijednog posta  :x

Shiva

Na Pop box-u nema baš mnogo entuzijazma?! Evo ti još jedan link: http://www.vreme.com/cms/view.php?id=510391
(Inače, ima ih bar desetak korisnih.)

mac

Pogledao sam sajt www.bgzoosos.com . I saznao da bi naš vrt trebao da ima više od 60 hektara, umesto sadašnjih 6, za sve životinje koje poseduje. Pošto nema šanse da se to dobije na Kalemegdanu znači da ga treba premestiti. I ja sam za. Pitanje je samo da li u Surčin? Na sajtu su se spominjali Avala, i Bubanj Potok kao nekadašnje ideje za preselenje. Meni se čini da bi Avala bila mnogo bolje mesto za zoo vrt.

Shiva

Surčin, koji je predložen, zapravo je onaj deo preko puta Ade Ciganlije, od oko 25-30 ha. Nemam pojma kako to izgleda. Inicijalno, Vrt je trebalo da se izmesti na Kosmaj ili na Avalu. Lično glasah za Avalu, ali se ispostavilo da Avala ima problem sa vodosnabdevanjem. Veliko Ratno ostrvo je ispalo iz igre jer je prirodni rezervat ptica. Mislim da će "gradski oci" insistirati na Surčinu. V.Bojović se protivi transformaciji Vrta u javno preduzeće i selidbi, jer - ako Vrt postane javno pr. i preseli se - to znači da će o Vrtu odlučivati neko drugi. Koliko znam, taj "drugi" ne bi bio jedan čovek, već tim stručnjaka koje postavlja upravni odbor. Na Kališu bi ostale manje životinje (ptice, plovuše) i tu bi Bojović mogao da bude ono što želi - doživotni direktor. Ali, onda ne bi bilo muvačine sa kioscima, tezgama i trgovinom krupnim životinjama. Ne bi bilo ni poklanjanja tigrova i ostale zveradi sumnjivim likovima, jer Vrt ne bi bio prćija V.B, već vlasništvo Beograđana.

mac

Ah, Veliko ratno ostrvo! Pa zoo vrt i ptičji rezervat bi mogli baš lepo da se uklope. Ostrvo ima nekih 160 hektara, zar nema tu mesta za oboje? Joj što je to dobra ideja, sav sam se naježio! :)

Ako je to preko puta Ade, onda to nije toliko daleko, ali problem sa Surčinom (makar i da jeste deo preko puta Ade) su avioni. Ne znam koliko bi se to svidelo životinjama.

Shiva

Veliko Ratno ostrvo ne može ni zbog toga što ga reka plavi... To bi onda iziskivalo podizanje nekih vrlo solidnih barijera oko ostrva. Tako, barem, kažu. Što se mene tiče (a i dobrog dela aktivista), načelno sam protiv zoo vrta u Beogradu. Nismo mi ni za držanje kućnih ljubimaca, a kamoli za zoološki vrt! Neka se deca edukuju putem kablovske ili iz enciklopedija. Ali, pošto je to suviše radikalno poimanje stvari, složićemo se sa prostorom koji je bitno veći od postojećeg i, naravno, humaniji. A da li će biti u Surčinu - čini mi se da je to gotova stvar, i da se već pristupilo izradi projekta. Šta je manje zlo: tramvaji, kamioni i 2000 životinja na 7 ha u centru grada, na ruševnoj Tvrđavi, s jedne strane, ili - (možda) avioni, živuljke  na 30 ha, bez kaveza, na travici, od posetilaca odvojene prirodnim barijerama?
Hm... par stvari, za koje ćemo se posebno zalagati:
- nema nikakvih maratona u budućem zoo vrtu
- nema kafića u neposrednoj blizini životinja (i za to postoje standardi)
- tim stručnjaka na čelu zoo vrta ne sme biti niko, ko je stranački opredeljen (da ne kažem: kompromitovan)
Ima tu još, mrzi me da nabrajam...

Mixitron M. Storm

Quote from: "Shiva"Surčin, koji je predložen, zapravo je onaj deo preko puta Ade Ciganlije, od oko 25-30 ha. Nemam pojma kako to izgleda.

Plavno za vreme visokog vodostaja, dakle neće biti problema sa vodosnabdevanjem (al' će biti sa komarcima).

Inače, taj potez se ubrzano urbanizuje, i gde je do pre nekoliko meseci bilo mirno i tiho, sad je načičkana gomila fensi 'vikendica' sa 'sumnjivim likovima' koja se rastegla do Jakova, a možda i dalje. Iza Ostružničkog mosta je pre bila hardkor sremska vukojebina u kojoj se zatiču samo traktori i pecaroši (i biciklisti :) ), sad tamo samo šibaju neke kamiončine, kao da se spremaju da udare asfalt.

Uzevši u obzir da tuda ide i obilaznica oko Bg i da je ravno naučnoj fantastici da se oko nje ne izgradi 14 hiljada raznih magacina i kojekakvih preduzeća (pogledajte Zlatibor! :x), zoo će opet za koju godinu da bude 'u okruženju'.

Shiva

E, hajde onda sasvim da ukinemo zoo vrt! Mislim da bi to za životinje bilo najbolje. Primate prvim avionom u rehabilitacione centre; ptice na Veliko Ratno ostrvo; kopitare u klanicu - ono što je ostalo od "eutanazije" za potrebe svečanih ručkova u zoo vrtu. Mislim, znaš onu narodnu - "Svetu se ne može ugoditi"... Ja ionako smatram da je lavovima mesto u Africi, a ne u Beogradu. Pa ko hoće, neka ih gleda na kablovskoj, a ko ima love - može na safari.

StefanMyotis90

Jesam li ja ono dobro razumeo da je Vuk prodao mečiće Ciganima mečkarima?
A on, kao, voli životinje...

Mixitron M. Storm

Uzgred, vi novi sa još uvek jednocifrenim brojem (tematski specifičnih) postova, jel' to po partijskom zadatku reklamirate užase zlo-vrta na ovom forumu? Se razumemo, nemam ništa protiv ideje, ali imam protiv ispiranja mozga.

Shiva

Neki su ovde novi - sa jednocifrenim brojem postova - ali, nije li ovo tema o zoo vrtu? Otkud sad tolika paranoja i ironija ("po partijskom zadatku")? Pretpostavljam da si i ti negde, na nekom drugom forumu, nov, sa jednocifrenim brojem postova. Ako ste vi, na forumu "Sagite", neka posebna, zatvorena zajednica istomišljenika, koja svakog ko misli drugačije smatra ispiračem mozga, onda je vrlo diskutabilno zašto dopuštati registraciju novih korisnika. Možda vam treba CV za učlanjenje, sa posebnim osvrtom na moralno-političku podobnost? [/i]

lilit

ajde, ajde, nemojte odmah da se kacite :lol:.

i ja sa cetvorocifrenim brojem postova ( :cry: ) bih ukinula zoo vrtove, arkanovca bojovica poslala u zatvor, ali posto je to utopija ipak bih pozelela da beogradski Zoo vrt u nekoj buducnosti pocne da lici na becki: http://www.zoovienna.at/e/index.html
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.