• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

O beogradskom ZLO-VRTU !!!

Started by Son of Man, 10-09-2007, 02:17:14

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

...and justice for all

Niko se ne kaci sa bankarima,mi im samo skrecemo paznju na propuste,ni vise ni manje.
Dario je pismen ali nemoze covek na sto strana,najlakse je sedeti sa strane i kritikovati...
F..k smiley glad-hands
With hidden agendas.

Kamicak spoticanja

a od kada bankari pisu zakone? (ove na koje mi sugerisemo)
ovo je krivicni zakonik RS- i clan 269 takodje i vet zakoni i propisi se pominju-
kakve to veze ima sa bankom i time da li je neko tamo pismen-
pisma gradjana ne moraju biti pismena- jer nas drzava nije opismenila- kada nas opismene- takva ce pisma i dobijati  :o

al stvarno, bratac- ovo su samo-organizovani gradjani... dakle niko ne mora da im prepravlja pisma.. neka idu tako "od srca"
Nothing can stand in the way of an Idea Whose Time Has Come (V.H.)

Mixitron M. Storm

Kako bi rekli Mehini, "Bolje džaba ležat' nego džaba radit'." (rep. Justice)

Hm, mala (otrovna) dopuna: njemu ne ide sastavljanje, tebi rastavljanje, taman da branite pismenost jedan drugom.

Kamicak spoticanja

Quote from: "Mixitron M. Storm"Kako bi rekli Mehini, "Bolje džaba ležat' nego džaba radit'." (rep. Justice)
:) da,
bas to- ali ako dugo lezis na jednu stranu- pocne da zulja...
posle pametnjakovici (doce) te rane nazovu -dekubit  :twisted:

P.S.
jos fotki:(septembar/okt. 2007)
http://picasaweb.google.com/nephillia/HororPsiIMladunciZivotinjaUBeoZooVrtu

Mixitron M. Storm

Poštujem ja sve to, ali u našem geološkom dobu, mislim da niste ništa više od grupice na koju će jedna od interesnih strana da pokaže preko ramena u fazonu "Eno, i oni kažu to isto" da bi dodali još malo na svoj tas. A vas i ono za šta se borite... Scrappe di zemmento.

Kamicak spoticanja

tacno! u opravu si---
ali sve dok nas ne vide-nazivo!
svi su bili tako "visoki" i "osori"---
i sve dok ne dodje do kontakta : face 2 face
onda se menjaju--i smanje--- moguce je da
licno/personalno tj. "eye2eye"  imamo mnogo vise energije nego ovako kompjuterski
(npr. mator mi komp.mozda zato...  :lol: )

malo je problem ovaj net-- ali jos malo... jos malo....pa ce biti bliskih susreta... :wink:

Shiva

U, bre, ala ste se raspričali!
Dakle, ja zaključih čudnu stvar: počeli su da mi puštaju komentare o Zlovrtu svuda, u svim novinama. Nema seckanja, ali zato ima ljudi koji traže kontakt sa aktivistima. 8) tj. sa mnom. Iz toga, dalje, proizilazi da je ova akcija pisanija po štampi i NAROČITO po forumima dvosekli mač. Danas sam dobila preko 20 priv.mess. na "Krsti" - sve od nekih čudaka (čak se našlo i par vadikala, s kojima sam se prethodno svađala do duboko u noć)! I šta da im kažem, kad ne znam koji su?
Ali, Mixitrone, tebe poznajem: ti si jedan fini, kulturni i nadasve obrazovan lik, pa ne bi bilo zgoreg da skokneš na naše mesto okupljanja (link koji je postavio Kamičkak). Tu pijemo virtuelnu kafu, pušimo virtuelne cigarete i razmenjujemo informacije. Vrlo prijatno društvo. Malčice sektaško.
Btw, mogla bih ti pokloniti novu knjigu. Ako ideš na Sajam, javi.

Ghoul

Quote from: "Shiva"Ali, Mixitrone, tebe poznajem: ti si jedan fini, kulturni i nadasve obrazovan lik

:shock:  :?

ko zna ko se to tebi uživo predstavio kao mixitron i obmanuo te!
svakako ne ovaj mesar-gilipter poprskan krvlju nedužnih životinja koje bi sad, navodno, da spasava!
nemoj mi reći da je ovo ovde - taj 'obrazovani, fini, itd.'???

https://ljudska_splacina.com/

Shiva

Iju, ne mogu da poverujem da je to Mixitron! :?
Ovo je neka obmana... ili SAMOobmana?
Ne, apsolutno isključujem mogućnost da je to Mixitron. Ne bi on jeo sirovu krmetinu. Ja, nekako, verujem da on voli da klopa školjke, plodove mora i tako fine stvari.

angel011

Školjke, plodovi mora i tako te fine stvari su takođe životinje. Ili vas za njih nije briga, pošto nisu baš pogodne za maženje niti mogu da vas tužno gledaju?
We're all mad here.

Shiva

Pa, angel, nisam valjda shvaćena OZBILJNO?

angel011

Nisam valjda JA shvaćena ozbiljno.  :wink:
We're all mad here.

Ghoul

nadam se da sa JA shvaćen ozbiljno!?
https://ljudska_splacina.com/

angel011

Quote from: "Ghoul"nadam se da sa JA shvaćen ozbiljno!?

Hm...

Ovaj...

xrofl

Ovaj, da.

:D
We're all mad here.

Shiva

Quote from: "Ghoul"nadam se da sa JA shvaćen ozbiljno!?

Pa, pošto nikad ne videh čoveka, a angelu sam, iz nekog razloga, sklona da poverujem... onda... hm... da.
Ali, to je toliko razočaravajuće, da ću morati da se uljuljkam u sopstvene iluzije kako bih izbegla tešku traumu.

Mixitron M. Storm

Kamičak - poznat mi je taj fenomen 'crne zemlje' uživo. A nož u leđa čim skreneš pogled još poznatiji... ono...

Shiva - jes', to sam ja, u izdanju "Odlčno je, iz Gavrilovića je" dok pevam pesmu "Evo ti srce na dlanu" (nije napomenuto čije) jednog davnog Beokona jedne još davnije 2006. Ghoula, nažalost, nekad treba i uzeti za ozbiljno. Tekst o Beokonu ima u jednom Emitoru, a ko prekopa po arhivi raznih dnevnih novina, videće da su razmere mog blama bile sveCke.

Sajam, nemam pojma, mož da bude ne mora da znači.

Link, bemliga, ne pušim. Takođe mislim da nisam moralno podoban za takve stvari, tj. otvoreno pružanje podrške :) Tj jesam, ali ljudi ovde ne kapiraju stvari na taj način pa b izgledalo čudno.

Od sirovih stvari, ček da vidim... kamenice, prilepke... hm, crve (neviđene u voću, još nisam prešao na egzotiku), jednom nešto malo lososa...

scallop

Baš naočit ovaj sa crevcima i ostalim iznutricama!
To me podseti da sam neki dan imao goste na večeri, vegetarijanca sa zanimljivim nickom na ovom forumu i njegovu suprugu. Ne krka meso, nema posla sa mučenjem životinja. Mlečni proizvodi i zeleniš (po mogućstvu u obliku mesa).
Krenem da spremam salate, kad taman da zasečem bosiljak Genovese, a on meni: "Sram te bilo! A, dok sam rastao, milovao si me i obećavao - Samo ti meni rasti, pa ću da te vodim na NFL utakmicu. - Fuuuj!"
Pustim suzu da ga zalijem i izignorišem ga sa tri reza. Okrenem se ka ostatku salate, a tamo horska dreka: "Za njim si suzu pustio! Nas si sekao naživo (jok, nije plagijat Ghoula), sipao so na sveže rane, sirće u oko! Bar da smo meso! Pržili bi nas i pekli i kuvali... Ali, nas ne bi žive jeli..."
Jel' to bila tema? :D Nešto se mislim da bi i Botaničku baštu trebalo osloboditi. Jooj, što bi to tek bila lokacija!!! :x
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Shiva

Tema nam je pobegla.
Ali, šta nas briga - mi se lepo zabavljamo. Stvari se ionako razvijaju mimo nas, pa će biti kako drugi odluče. Tako nam je inače u životu.
@Mixitrone, ipak si ti meni simpatičan lik, bez obzira na gnusnu fotku. Ja utuvih u glavu da si fin, pa će tako i ostati. Btw, nisi valjda imao na sebi SAMO onu kasapsku kecelju?! :shock:
@Školjko, a šta ćemo sa biljkama-mesožderkama? Zamisli da takve, nevegeterijanske oblike života pustiš iz Botaničke bašte!

Kamicak spoticanja

DOBRO VAM JUTRO !

...ni ja ne pusim- a ni kafe ne pijem (bas sam dosadan lik ) :cry:  :shock:  :P

al ima tu neki sok (sveze pravljen) od MALINA!! to shiva nosi na dorucak u klub- udavismo se u njem :!: to mi mesto kafe i kolutica dimnih
P.S. ispustam ponekad virtuelne dimove- na usi (naravno)  8)

nego kako vam se cini ova:

bas je edukativna xukliam

Kamicak spoticanja

scallop

Quote from: "Shiva"Tema nam je pobegla.

@Školjko, a šta ćemo sa biljkama-mesožderkama? Zamisli da takve, nevegeterijanske oblike života pustiš iz Botaničke bašte!
Vidiš da nam tema nije pobegla, već su neki pobegli temi. Neka, vratićemo vas u temu, ona nema rešetke.
Scenario za taj film će da pravi Ghoul. Nešto, kao hommage za "Dan trifida", pod naslovom 13 mesožderki sa akcentom na Botaničkoj bašti, gde imaaaa zlaaaa! Zamislite nešto bolje od biljaka-mesožderki! xflowy  Duž ivice Bašte prema Takovskoj ulici gomila tisa navalila da prodre napolje! 8)  Sama! Bez puštanja! 8) A svaki njihov deo je otrovan! Osim prelepih crvenih bobica koje su tu da privuku naivne! Da ih pokupe (koštice su opet otrovne), odlome grančicu (otrovno) i odnesu kući deci da se igraju! :evil:  Oprez! Tise se rasejavaju, a iza njih nadiru grozne trešnje ginka koje smrde baš na... eh, ne smem da kažem  :oops:
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

...and justice for all

Evo i neke organizacije za zastitu od zivotinja su se oglasile povodom teme Beo zoo vrta...

http://www.24sata.co.yu/vesti.php?id=15157

Zoo vrt nije član nijedne međunarode asocijacije
|||| - 23.10.2007. - 21:22

VEZE - Beogradski Zoološki vrt nije član nijedne međunarodne organizacije, pa tako ni EAZE, najveće evropske asocijacije koja okuplja vrtove iz 32 zemlje.
Uprava ,,Vrta dobre nade" nije ni tražila da uđe u ovu asocijaciju, iako je bilo predloga da predstavnici EAZE dođu u Beograd i drže predavanja na temu zaštite životinja.
- Svi zoološki vrtovi žele da postanu članovi EAZE, koja teži unapređivanju rada u svojoj oblasti. Njih podržava Evropski parlament i Komisija EU, na osnovu čijih direktiva se primenjuju evropski standardi u zoološkim vrtovima koji su članovi - kaže Elvir Burazerović, predsednik ,,Orke".
Kandidati za članstvo imaju finansijsku i edukativnu pomoć, ali i obavezu ispunjavanja standarda, kao što je veći i pogodniji prostor za životinje. Takođe, preko EAZE se nabavljaju životinje i nijedan primerak ne može da stigne u zoo vrt bez odobrenja i registracije u knjigama EAZE. :P
F..k smiley glad-hands
With hidden agendas.

...and justice for all

http://www.mtsmondo.com/news/world/text.php?vest=74714

Vuk Bojović prekida štrajk gladju
Utorak, 23. oktobar 2007. 13:08

Direktor Zoološkog vrta u Beogradu Vuk Bojović u utorak će prestati da štrajkuje gladju, rekao je novinarima ministar bez portfelja Dragan Djilas, posle razgovora sa Bojovićem u Institutu za plućne bolesti.

Djilas i Bojović razgovarali su gotovo čitav sat o razlozima štrajka gladju direktora "Vrta dobre nade", koji je počeo pre 14 dana, a pre pet dana Bojović je, zbog pogoršanja zdravstvenog stanja, zbrinut u Institut KBC-a.

Djilas je rekao da deo beogradskog Zoološkog vrta treba da ostane na Kalemegdanu, a da bi za velike životinje trebalo naći drugo mesto, gde bi imale humanije i bolje uslove.

"Grad treba da pomaže Vrtu i da se reši problem gde će deca, kada dodju da vide životinje, da kupe kokice i slatkiše", rekao je Djilas.

Supruga Bojovićeva Vesna Radović-Bojović rekla je Tanjugu da je Vuk iscrpljen, da se ne oseća dobro i da je vidno smršao. "I dalje samo prima infuziju i odbija hranu, iako smo ga i deca i ja ubedjivali da prestane".

Bojović je počeo štrajk gladju zbog toga što je gradska komunalna inspekcija porušila tri nelegalno podignuta kioska u Zoološkom vrtu.

Komunalna inspekcija grada Beograda pre mesec dana utvrdila je da su u Zoološkom vrtu nelegalno postavljena 22 privremena objekta i donela rešenja o njihovom uklanjanju.

(Tanjug)

:?  :P  :twisted:  :evil:
F..k smiley glad-hands
With hidden agendas.

mac

Ne razumem komentar (napravljen pomoću smajlija). Da li negoduješ zbog nečega, ili se raduješ?

...and justice for all

Sumanuto ponasanje kad se sve procita...neke zivotinje ce ostati na tvrdjavi (koje),neke ce izmestiti (gde),dobicemo mozda novog direktora  zoo vrta (tipujem na EB),vratice necije kioske (a neko ce morati da se "snadje")...A sta ce biti sa zivotinjama?!?
F..k smiley glad-hands
With hidden agendas.

Kamicak spoticanja

aaaah- Tvigi!! srce ce mi puci!! jadnica jadna!! vecno u samici-u minijatunom prostoru!!
(i jos je hteo da dovuce slona (Djanom: http://bgdzoosr.bravejournal.com/archive/01/14/2006 ) u vrelini" da je naskace tu a ona da se opet baca u jarak- kao i sa Boj-om dok je zivela u tom mini prostoru- i toj celiji.
slon- sta je slon ljudi!!! -koliko je to kompleksna zivotinja-koliko prostranstvo je njegova teritorija!! sta on radi- kako zivi..
sta se od toga vidi kod jadne Tvigi!!??    
imaju li ljudi srca!! zar to nije besmisleno?? za cije babe radovanje ona tu cami??
moze li neko stvarno da se bez razmisljanja ko je direktor i sta je i gde je zoo vrt- da racionalno kaze- jel normalno ovo sa ovm slonom??
(i sa bilo kojom zivotinjom u ovim kavezima)

*Potvrdom da Zoo vrtovi nisu adekvatni za životinje tako kompleksne psihe i fizičkih potreba 8 svetskih zoo vrtova-zatvorili su zauvek svoje "eksponate" Slonova time postavili pozitivan primer Zoo vrtovima širom sveta...
http://www.savezooelephants.com/elephant_free_zoo.html

...and justice for all

http://www.youtube.com/watch?v=IuOZNPQA-8o
Medved iza resetaka-Beo zoo vrt 09/2007.

A tek jadni medvedi, nezna im se broj,koliko ih je bilo u zoo,koliko ih je sad i gde su sve i kod koga svojevremeno neki mecici zavrsili.
Gde i pod kojim uslovima zive u Beo zoo vrtu vidi se na fotkama,ko neveruje moze licno da proseta i uveri se...tuga jedna  :cry:  :cry:  :cry:
F..k smiley glad-hands
With hidden agendas.

Shiva

E, ta Vesna Radović (žena Vukosavljeva) je autor peticije za podršku Vuku, tj. kioscima. Porodična manufaktura.
Elem, a zašto je on prestao sa štrajkom, kad mu nisu ispunjeni uslovi? On nije hteo: a) da Grad preuzme ingerencije nad Vrtom; b) da Vrt bude preseljen; c) da Vrt postane javno preduzeće. Tačnije, on je zahtevao: a) da se "žuta banda" iz Grada ne petlja; b) da Vrt ostane tu gde jeste, c) da se Vrt privatizuje (tj. da ga ON kupi).
Odgovor je sledeći: vratiće mu njegove KIOSKE! Oh, ti kiosci - zlatni rudnici! Nemaju cenu!
A ja mislim da je to smuti-pa-prospi priča, i da će da ga maknu čim se stišaju strasti. Bre, mator je taj egomanijak; ima 67 godina i vreme mu je za penziju. Na žalost, taj će da izbegne pravdi za sve ono što je činio, i još će da talambasa da je neponovljiv, heroj, super brend, Don Kihot i slično. Vrt će da presele, a na Kališu će ostati pilićarnik. E, tako i treba da bude. To jest, bilo bi dobro da neke životinjske vrste odu u rehabilitacione centre, jer njima i nije mesto u zemlji Srbiji.

scallop

Quote from: "Shiva"E, ta Vesna Radović (žena Vukosavljeva) je autor peticije za podršku Vuku, tj. kioscima. Porodična manufaktura.
Elem, a zašto je on prestao sa štrajkom, kad mu nisu ispunjeni uslovi? On nije hteo: a) da Grad preuzme ingerencije nad Vrtom; b) da Vrt bude preseljen; c) da Vrt postane javno preduzeće. Tačnije, on je zahtevao: a) da se "žuta banda" iz Grada ne petlja; b) da Vrt ostane tu gde jeste, c) da se Vrt privatizuje (tj. da ga ON kupi).
Odgovor je sledeći: vratiće mu njegove KIOSKE! Oh, ti kiosci - zlatni rudnici! Nemaju cenu!
A ja mislim da je to smuti-pa-prospi priča, i da će da ga maknu čim se stišaju strasti. Bre, mator je taj egomanijak; ima 67 godina i vreme mu je za penziju. Na žalost, taj će da izbegne pravdi za sve ono što je činio, i još će da talambasa da je neponovljiv, heroj, super brend, Don Kihot i slično. Vrt će da presele, a na Kališu će ostati pilićarnik. E, tako i treba da bude. To jest, bilo bi dobro da neke životinjske vrste odu u rehabilitacione centre, jer njima i nije mesto u zemlji Srbiji.
Ovo treba čitati opet i opet. Dok se svima ne smuči. Nisam imao razumevanja ni za lovačke hajke na vuka (uvek to bude jedan vuk) uz razmeru 200:1! :cry: Oh, zar se i to može? :cry:  :cry: A sad na ovog 67-godišnjeg Vuka? Vi ste neka "lovačka mafija"? :evil: Ajde, borite se malo da ljudi mogu da slobodno ulicom guraju kolica sa svojom decom, sebe u invalidskim kolicima, da penzionerski šetaju sa svojim bračnim partnerima, a da se ne guraju sa automobilima po ulici ili među automobilima na pešačkim stazama. :? E, tu borbu gradske ale neće da podrže. :x

Mixitron M. Storm

Враћам се тако пре неки дан из Београда, у који сам културно отишао бициклом. И, у повратку, пређем на тротоар, да се не гурам са аутомобилима. Тротоар тамо поближе СИВ-а, леп, гладак, а места камион да прође нашироко. И раширила се ту четири нека типа у најбољим годинама, ма покрили цео коридор.

Звон-звон.
Звон-звон.
Звон-звон.

Ма јок. Е сад, пошто бициклима није место на улици, и увек ми неки нервозни возач скрене пажњу на то кад год види да идем брже од њега и његове друмске лађе од 16л/100км, онда из тога следи да је бициклима место на бициклистичкој стази.
У одсуству боље, прогалсим она пола метра ширине на којима се налазим стазом. И биће то стаза, чим стигну машине.
И у свим европским градовима, бициклисти имају своју стазу, и тако треба да буде.
И не д'о ти бог да си пешак на истој.
А овај је, јелте, био на истој.
Те се ја ту мало чвршће попри'ватим кормана илити гувернале, како коме воља, и оном лику који није 'тео да ме чује како му звоним (а имам оно право, старинско, метално звонце, не оне пластичне играчке) одбијем два ребра и парче бубрега. Те се надам да ће сад да се упишки из оног преосталог бубрега кад год види бицикл.

S.

"Ma 'ajde, da poginem jer me je zgazio bicikl?! Da je bar tramvaj..." - drugarica koja je ne znam zbog cega pomislila da treba da nadje i racionalno objasnjenje za selidbu IZ Holandije :mrgreen:

Shiva

Quote from: "scallop"
Quote from: "Shiva"E, ta Vesna Radović (žena Vukosavljeva) je autor peticije za podršku Vuku, tj. kioscima. Porodična manufaktura.
Ovo treba čitati opet i opet. Dok se svima ne smuči. Nisam imao razumevanja ni za lovačke hajke na vuka (uvek to bude jedan vuk) uz razmeru 200:1! :cry: Oh, zar se i to može? :cry:  :cry: A sad na ovog 67-godišnjeg Vuka? Vi ste neka "lovačka mafija"? :evil: Ajde, borite se malo da ljudi mogu da slobodno ulicom guraju kolica sa svojom decom, sebe u invalidskim kolicima, da penzionerski šetaju sa svojim bračnim partnerima, a da se ne guraju sa automobilima po ulici ili među automobilima na pešačkim stazama. :? E, tu borbu gradske ale neće da podrže. :x

Uh, jadan Vukosav! Godine su odličan alibi da nekog poštediš. Da li to znači da, kada bi on imao dvadesetak manje, snosio više krivice za svoje postupke? Ima li tu neke aritmetičke progresije?
A baš ti ni poređenje sa lovačkim hajkama na vukove nije na mestu; pa pobiše skoro sve vukove; štaviše - istrebiše ih. Proglasiše ih za štetočine, pa im je to izgovor da, sa sve maskirnim uniformama, četničkim zastavama i slikama Ratka Mladića, krenu s pucačinom po šumama.
Kažeš: 200 na jedan. Hm... Biće da je, u slučaju Vukosava, obrnuta srazmera. Dvesta novinskih članaka, tj. hvalospeva o zoo vrtu u poslednjih mesec-dva naspram...koliko? Jednog, u "Blicu", pre tri dana.
Pardon, ali saobraćaj nije tema.

Mixitron M. Storm

Quote from: "Shiva"vukove nije na mestu; pa pobiše skoro sve vukove; štaviše - istrebiše ih.

Informacija ti je opako zastarela. Ali opako. E sad, stoji da to sa vukovima važi za napredne zemlje EU, sa svojim tananim i strogim zakonima o zaštiti apsolutno svega - ali, kao što su uradili sa psima lutalicama, tako su uradili i sa vukovima: sve su ih pobili a onda su ih stavili pod režim najstrože zaštite.
Pomenutim 'olandezima se to onomad malo otelo kontroli, pa sad najstrože štite sve, a ne samo vukove.

Al' to sa nama, srećom, veze nema. :) Sudeći po natpisima iz novina, koliko lovačka mafija samo u zemunskom ataru pobije srndaća, mi na svakih 100m moramo da imamo po jednog. Pošto je godina bila izuzetno sušna i usevi su podbacili, vlada je odobrila izgradnju velikog broja vikendica i ilegalnu prodaju velikog broja malokalibarskih pušaka u spornom ataru, duž prirodnih rezervata. Ne smemo da dozvolimo tim biljojedima da nam izedu ono malo žita za 'leba što imamo.

Al' poenta je da to za vukove ne važi.

Shiva

Jes, znam za vukove u zemljama EU.
Ali, poenta je u tome da ovde lovci divljaju.
Gledala sam, pre koji mesec, prilog na RTS o lovačkom okupljanju (negde u Srbiji - nisam gledala od početka) i zgrozila sam se. Grupa "lovaca", njih dvadesetak, uzrasta od 15(!) do 60 godina, kreće u hajku na vuka; obučeni k'o "Tigrovi", naoružani svim i svačim i već polupijani. I tako, uloviše tog vuka, ali usput i risa(!) i jednu divlju svinju. Posle su, uz četničke pesme, obrtali jagnje na ražnju i veselili se do kasno u noć. Pa su ljubili puške, slikali se sa leševima životinja, nazdravljali do plus beskonačno, smejali se (pola zuba im fali!) itd.
Mislim, taj prilog je trebalo da izgleda kao pastorala (šuma, potok, dodir s prirodom) a više je ličio na skicu iz života nekih psihopata-alkoholičara.
A što se tiče lovačke mafije, o tome sam već pisala na drugom mestu (davno). Postoji čovek koji godinama prati temu, i već dva puta su pucali na njega. Nije odustao. Sve ovo što danas čitamo u štampi na tu temu, potiče iz njegovog istraživanja.

S.

Taj folklorni prikaz pijane druzine je vrlo slikovit, ali nije selektivno samo Srbiji svojstven.

Lobirajte i insistirajte da postuje zakon, dovoljno je.  A ako drugih podataka nema, onda iskoristite to sto je taj jedan jedini covek godinama prikupio.

Mixitron M. Storm

Dakle.
Ima raznih kreatura međ' lovačkim življem i to nije sporno. Svačega sam se nagledao.

Meni je veoma znaimljivo da je na DRŽAVNOJ TV išao prilog u kome se mrtav-'ladan pokazuje odstreljen ris, koji ne da je zaštićen, nego ide u red sa zmajevima i jednorozima.
Uzgred gde su to našli risa? (čisto da proverim)

15 godina je gornja starosna granica da neko počne da se bavi lovom i na kraju stekne predstavu šta je to.

E sad. Da vidimo šta kažu knjige.
Vele, u naj-hiper-optimalnijem lovištu gustina srneće divljači je maksimalno, sumanuto maksimalno, 20 grla na 100 ha.
LU Zemun ima 46000 ha, od čega se lovi na 28000 ha (ostalo će biti naselje, stoga nepodobno za lov do daljnjeg).
Po onom hipermaksimumu tu bi trebalo da bude 5600 grla srneće divljači.

Međutim, onih 20 grla/ha su vlažni snovi nemačkih autora sanjani u nekom rezervatu sa 6 zvezdica.
Da mi to vrlo optimistički svedemo na 10 grla po 100 ha. To bi došlo na jedno 2800 grla. Onda se još malo lista, pa se otkrije da Zemun nije baš sastavljen od 'bogatih nizinskih šuma okruženim poljima'. Da mi to stešemo na malo realnijih 5/100 grla (ja bih išao na 3, al' nemam baš podatke za bonitiranje).
Dobijamo 1400 grla srneće divljači u celom Zemunskom ataru. Pri optimalnom odnosu polova, 1:1, to nam daje 700 srndaća.

Od tih 700 srndaća, ako se dobro sećam šta je pisalo u novinama, krivolovci su samo prošle godine pobili 650, tj. 92.8%

Mašala.
Da vidimo sad još nešto. 20 grla bi bilo u kvadratu 10x10 ha.
1 hektar je 10x10 ari. Ar je 10m, el' tako?
Znači, hektar je 100x100m.
A u onoj nenormalnoj gustini srnetine, imamo jedno grlo na 5 ha. Dakle, pešačiš 500m i vidiš nešto srneće.
Ovde smo izračunali da ih ima malo manje, i da bi trebalo preći bar 2 km da se vidi nešto srneće. Ako ćemo da uzmemo da je maksimalan odstrelni domet jednog krivolovca 300m (pravi Old Surehand), znači da bi taj morao da istabanja nešto preko 6 km, hajd' da kažemo 4, jer ima oštro oko pa brzo vidi gde je to srnče smešteno, da bi bio u vatrenom dometu za to jedno srnče u ona 2x2 km.
650 grla godišnje je ~ 2 dnevno.

Nije teško zamisliti zemunska polja kojima samo špartaju što džipovi, što sunmjivi tipovi sa okoramljenim šarama, ostragušama/petlarama, i sličnim opremama da bi sve to postigli, zar ne?

Jednog lepog dana, koji se izgleda primakao, kad takvi pametnjakovići poput tog isterivača istine, (koji u jednom članku ne može ni da ugodi kom Zoranu ide koje prezime= dovedu do toga da njihovi nalogodavci rasture ovo što sad imamo i budzašto pokupuju sve od prirode što imamo, pa kad se šetnja po livadi, ili nedajbože planini bude vodila kao 'ulazak u lovište' i bude koštala 30E ili, još crnje, kao narušavanje privatnog poseda pa bude koštala glave, biće zanimljivo.

A baš da vidim hoće li na kraju uperiti prst u one od kojih problem i potiče, voleo bih da znam ko je to zaista...

S.

Mixitron M. Storm

Sećam se sličnog 'da mi to bacimo na papir' predavanja u Lazi :lol:, al' ovde, nažalost, nije reč o naučno netačnoj bioskopskoj zanimaciji za mase. :cry: Gde ima dima ima i vatre (k'o što rekoh, svačega sam se nagledao), ali tako ludački se gađati brojkama i raji koja misli da je u divljini kad ode na Adu natuknjivati da u jednom naokolo-Zemunu, prilično naseljenom ravničarskom predelu (velike preglednosti) pokrivenom putevima (dobre prohodnosti) meci zvižde oko glave čim se izviri iza zadnje kuće u selu i vlada potpuni divlji zapad, e  :x.

S.

Da, brojke...nista bez papira i plajvaza :mrgreen:

Tragom nedoumice koliko vukova ima kod nas, krenem da trazim po Mrezi i naidjem da info  koji nam treba da postoji u radu Paunovic i Milenkovic (2000) - oni navodno procenjuju populaciju na 700-800, dok neki lovci dupliraju, minimum. Taj rad nikako ne mogu da izbunarim, ali pronadjem rad dvojca o populaciji risova gde kazu da ih u Srbiji ima 30. I citajuci rad zdravo se zapanjim - recimo: procena jedinki za 1995: 30, procena za 2001: 30 - ALI: trend 1990-1995: opada, i trend 1990-2001: opada - kako, bre, odakle?! Istina, rad izgleda nije objavljen u casopisu sa ozbiljnom recenzijom, ali ako su svi radovi pro-konzervativaca ovakvi, onda je jako lose.

Mixitron M. Storm

Ris živi samo po teškim zabitima i jaaaako je oprezan, tako da je sve to na osnovu rekla-kazala, viđenja lovočuvara, i eventualno nalaženja pregaženih jedinki (najviše fasuju, ironije, od automobila). Imamo ih po istoku, Negotin-Đerdap, verovatno i još negde gde su bestragije.

Problem sa risom je što ga niko ne voli - on nije klasičan predator, koji hvata matore/bolesne/nikakve, nego ubica iz zasede koji lovi bilo šta. To prokleto stvorenje od svojih 10 kila može da ubije jelena od 400 kila. Nakači se na vrat, cap karotidu, ajd' zdravo, ode 10 godina gazdovanja u 3 lepe. Tako da mu je najsigurnije da se baš nikako ne pojavljuje pred čovekom xgrim

Taj rad o vukovima je veeeoma zastareo. Dobra vest je da ih ima više nego što piše, da ne kažem, opet su u ekspanziji :) Pošto uglavnom papaju divlje svinje, može se očekivati da ih ima tamo gde ima i svinja, pod uslovom da je dovoljno divlje. Mada su u vrlo skoro vreme prisutni i na mestima gde ih odavno nema.

Shiva

Jašta, Mixitrone, prilog je bio na prvom programu RTS. Ulovljen ris je i mene bacio u zabunu, jer znam da je zaštićen, pa sam pomislila da komentator nema pojma o čemu priča (što je već postala praksa pa tako gnu postaje gazela, a jaguar - leopard). Međutim, snimili su ga u krupnom kadru i JESTE bio ris. Mislim, toliko poznajem životinjske vrste. Lepa, krupna živuljka.
Btw, NE PLJUJ MI PO RISU! :evil:

E, ima jedna simpatična pričica, tj. dokumentarni film. Ne verujem da ste ga gledali jer je prikazan mnogoo davnooo, verovatno pre nego što je većina vas rođena.
Elem, dokumentarac prikazuje neko selo u Banatu, dan svinjoklja. Glavni junaci su - svinje, njih par stotina, smeštene u veliki obor. Ljudi oštre noževe, spremaju posuđe, krpe; žene iznose rakiju; sve u svemu - svinjokoljačka atmosfera uz zvuke tamburice.
Ali, pametne svinje osete šta im se sprema, pa nagrnu na ogradu, poruše je i počnu da beže. Prizor fantastičan: gomile svinja i prasića koji trče po kolskom putu, a na sve strane ih sačekuju pijani i za klanje spremni seljaci. Svinje galopiraju cik-cak, i, uspešno izbegavši koljače, stižu do nekog šumarka... I, taman kad misliš da će biti happy end, iz šume nadiru lovci...
Odjavna špica: bez slike, samo vrisak svinja.
Bila sam mala kad sam to gledala, i plakala sam cele noći.

S.

Zasto bi bio happy end da svinje pobegnu sa svinjokolja?

Ali, nevezano, koliko jos krugova mislis da obrnes?

@ mixi, ili CRO i SLO broje postenije, ili imaju ekvivalent zlatnih prstiju, ali populacija risova se tamo procenjuje na 60-ak jedinki =>lep video

Kamicak spoticanja

:o lovci- ne smem da pricam o tome- jer kad pocnem- ne stajem !!!  :P  :shock:  :o  :cry:  :evil:
posebno onaj deo "zastita prirode"
pa najvise rusvaja u prirodi naprave- pucaju na sve strane iz cega sve ne- eh lako je bato sa red pointom- kakve sanse bre ima taj vule?? :roll:

a ovo sa svinjicama- gledala- reprizirano je to-- sta reci- jadne svinje- sve u svemu isto ih je snaslo... :(

mozda je lame- al ipak:(kao secanje)

The real cure for our environmental problems is to understand that our job is to salvage Mother Nature...We are facing a formidable enemy in this field. It is the hunters...and to convince them to leave their guns on the wall is going to be very difficult.
Jacques Cousteau

We have never understood why men mount the heads of animals and hang them up to look down on their conquerors. Possibly it feels good to these men to feel superior to animals, but does it not seem that if they were sure of it they would not have to prove it? Often a man who is afraid must constantly demonstrate his courage and, in the case of the hunter, must keep a tangible record of his courage.
John Steinbeck

To derive pleasure in being cruel is a very debasing matter. It shows a person to be unmindful of the sanctity of life and the meaning of life. There is something very foul and evil in the lives of men and women who delight in destroying helpless life, especially in what is known as "blood sports".
Rev.F.C.Baker

-When a man wants to murder a tiger, it's called sport; when the tiger wants to murder him it's called ferocity.
George Bernard Shaw

-Wild animals never kill for sport. Man is the only one to whom the torture and death of his fellow creatures is amusing in itself.
Froude

One man is proud when he has caught a poor hare, and another when he has taken a little fish in a net, and another when he has taken wild boars, and another when he has taken bears ... Are these not robbers?
Marcus Aurelius (Antonius)

-"A fine morning's killing, ay! All their necks wrung - all dead birds! Once they could fly - fly and swim! Fly and swim! All dead now - and sold cheap in the open market!"
Marie Corelli

How anyone can profess to find animal life interesting and yet take delight in reducing the wonder of any animal to a bloody mass of fur and feathers is beyond my comprehension.
Joseph Wood Krutch

Mixitron M. Storm

WTF ti je red point?

E, da, nije problem ni u seljaku koji zapali strnjiku i istrese bojni otrov na useve da rastera štetočine, ni u izletniku koji će svoje smeće da ostavi gde stigne, ni u vozaču koji će u avgustu da baci pikavac kroz prozor u travu pored puta, ni u drvokradici koji lagano glođe šumu, ni u šumskom gazdinstvu koje će da poseče celo brdo i mašinerijom razruje onu krhku planinsku zemlju do ispod kamena, ni u debelom generalu kojem su do MIdžora morali da useku putkroz još krhkiju visokoplaninsku zemlju da bi mogao da se izveze džipom na vidikovac, ni u tajkunu koji će da u neki ekosistem natakne hotelčinu i asfaltira sve oko njega da bi Tuarezi, Čirokiji, Čejeni, i ostali indijanci mogli da dođu navr' čuke a da ne oštete svoje gumice blatom, ni u državi koja će sve to da dozvoli jer je negde neko spustio pare u džep.

So bring it on.

Mixitron M. Storm

A, da, zaboravio sam kombajne. Oni su naročito dobri. Odlični.
I traktori. Oni ne žanju divljač onako efikasno kao kombajni, al' se u njih zgodno sakrije puška.

scallop

Ne znam šta da radim da budem sit, a da ne najedim nekog zaštitara. Eto, danas mi, dok se kuvao u pari, podivljao brokoli i uz najgore psovke, odvalio:
Ko je, bre, ovde naručio saunu? :x
Uzgred, ko od vas štiti jadno voće i povrće? :roll:
Mixi, objasni ljubiteljima životinja kako si tako dobro obavešten o srnećoj i drugoj divljači. :(

Mixitron M. Storm

Pratim stručnu literaturu  :evil:

E, sad sam bacio pogled na S.-in "vivat lupus" link.
Vele,

Veliki boj lovaca, katkad i preko 2.000 hiljade, opkoli celu planinu i tako ostavi životinje u obruču, ne dajući im šansu da prežive.

AURGH, zabole me stomak od ovoga :D
Iz prosečnog 'lanca smrti, streljačkog voda' sa tipične hajke na vuka može neopazice da se iskrade krdo slonova  :roll:

Hajke su odlična stvar!
Društvo malo pokrpi fondove od kinte (jerbo se učešće u dotičnim manifestacijama naplaćuje), ima se para za nabavku fazančića, hrane za prihranu divljači preko zime, plate lovočuvarima, ulagnaja u lovno streljaštvo (gde lovci višak hormona troše na glinenim golubovima i kojekakvim papirnim metama umesto na životinjama), razni indijanci se osete muževno jer su se na nekoliko sati obukli u zeleno i nosili puške po šumi, a onda pomognu privredu kraja u smislu hotelijerstva i ugostiteljstva, a nešto kasnije i u davanju fondova opštinskoj kasi preko naplate kazni za vožnju u veselom stanju.

Vukovi se nabave iz zamrzivača, u koji se i vrate za slikanje sledeće godine.

Kamicak spoticanja

da- i one lije sto obilazise oko naseg dvorista  ..
su nekada bile iz "zamrzivaca"  :o

al' sto ih nesto u poslednjih 10 godina nema nigde?
:(
mora da su se samo-inicijativno vrnule u zamrzivac sume

BTW- "savim prirodno" na rts - prikazala je sve te "zamrznute" zivotinje??
pa hajku su snimali i pustali da se vidi- i  onda pronosili mini/mlade zenke i muzijake na kolima -kao "trofej".. mora da je to holivudska produkcija ustvari bila.. :roll:

poznajem ljudekoji se "kriju" sumom i po potrebi hrane divljac zimi- ostavljaju vodu leti...ti ljudi fotkaju iz daleka zivotinje i prate njihov zivot...
najlakse je odstreliti- to i ja umem-
ali ocuvati i brinuti - to je vec posao .

angel011

Quote from: "Kamicak spoticanja"
najlakse je odstreliti- to i ja umem-

Ja ne umem.
We're all mad here.